Prazni gradovi. Svi po kucama. Ako vec zivim u gradu imam potrebu za vrevom.
Kada nisam..zelim mir i tisinu
Isti bi mi sok bio da odem u prirodu a da ima 1000 dusa i da cujem buku automobila, muziku etc.
Koliko god se trudili, tema se uvijek vrati na Njemacku.Alles-Tamam wrote: ↑23/08/2023 14:53Sve tacno,znas ono ekspanzija,drzava cvijeta. Ne mozes naci radnika koliko drzavi treba.Do nove godine ce doci oko 80 socijalnih radnika iz Zenice,Sarajeva,Banja Luke i Doboja u Njemacku,sa nestrpljenjem ih ocekujem.moimoi wrote: ↑23/08/2023 14:48
A ja cula (iz meni pouzdanih izvora)da je zdravstvo u sve vecem krcu, da jedva na red dolazis, da cak i nekih lijekov fali… Da u vrticima tete ne najavljeno smanjuju radne sate, da ih nema dovoljno…da je inace problem dobiti mjesto u vrticima. Da su kirije uzasno poskupile, da na aerodromima svako malo strajkuju… da nema radnika etc![]()
Mimo sto te primoravaju da ucis jezik iako recimo tecno govoris eng![]()
Zamisli jebo te ljudi strajkuju i dobiju 377 do 498 Eura vise.
Nisam znala da si toliki bukvalac pa je potrebno nabrojati sve velike gradoveizvrsni direktor wrote: ↑23/08/2023 15:58pa u ocima svih vas kojima su vukojebine sve osim minhena frankfurta i berlina. ti si prva koristila taj izraz
A geh weida...nein und nein.Bodkin wrote: ↑23/08/2023 15:19 Njemacka je valjda top jer zadovoljava sve potrebe skupa sa nacinom zivota nasim ljudima. Plus lakse jer ima toliko nasih. Plus najveca ekonomija.
A svakako pola stvari na koje se ljudi zale su first world problems. Isto kao da dolaze iz dubaija, a ne bosne.
A jezik, pa jebiga, jaka kulturna entocentricna sila. Nesto kao francuska. Nista cudno. Naucite njemacki![]()
Mislim da pravis gresku. Mijesas velicnu grada sa kulturom i nacinom zivota neke drzave.moimoi wrote: ↑23/08/2023 15:52 Meni je recimo bilo ubistvo zivjeti u malim gradovima. Interesantno mozda prvih mjesec, nakon toga dosadno.
Isti bi mi sok bio da odem u prirodu a da ima 1000 dusa i da cujem buku automobila, muziku etc.
Govorim o alemanjikonoplja wrote: ↑23/08/2023 16:02Mislim da pravis gresku. Mijesas velicnu grada sa kulturom i nacinom zivota neke drzave.moimoi wrote: ↑23/08/2023 15:52 Meni je recimo bilo ubistvo zivjeti u malim gradovima. Interesantno mozda prvih mjesec, nakon toga dosadno.
Dok bi za Njemacke "gradice" poput Bonna, Augsburga ili Dusseldorfa rekla da su mrtvi i dosadni, prazni, svi po kucama. Siguran sam da za gradove slicne velicine u Italiji poput Firence, Verone ili Bolonje ne bi to rekla, ili Spanije poput Murcije, Malage i Alicantea.
nesto kontam, odlazis u drugu drzavu, drugo podneblje, druge navike, drugi odgoj...sta je to nego kulturoloska razlika? mnogo manja nego onim divljacima iz azije koji su u evropi prvi put vidjeli solju..ali razlika idalje postoji_BataZiv_0809 wrote: ↑23/08/2023 15:39Nije bitna velicina. Bitna je kulturoloska razlika.JanuaryJones wrote: ↑23/08/2023 15:06 Mislim da je vise od 100 stranica nakucano o Minhenu i nekretninama u Njemackoj.
Zasto bi nekome iz BiH (iz Sarajeva ili Zivinica), bio on doktor ili stolar bio cilj jedan Minhen ili Berlin ili Frankfurt za zivot? To su visemilionski gradovi, neki imaju stanovnika kao cijela BiH i nemaju nikakvih dodirnih tacaka sa gradovima u BiH, pa ni sa Sarajevom.
Grad Sarajevo ima 275,524 stanovnika, grad + prigradske opstine 419,957 a metro area je oko 500,000. Nekome iz Sarajeva isti ili priblizno slican zivot bi bio u gradu slicne velicine koji pruza iste ili slicne kulturne, socijalne, infrastrukturne vrijednosti. To nije Minhen, to nije Berlin ni Frankfurt. Gradovi tipa Augsburga --> javni prevoz - tramvaj, voz, bus, univerziteti i skole, lokalni i medjunarodni aerodrom, pozoriste, kina, koncerti, shopping centri, rijeke, zelenilo, autoput. Sarajevo je i dalje grad koji se moze djelomicno prehodati sto ne mozes ni u Berlinu ni Minhenu ni Becu. A da ne govorimo o manjim gradovima u BiH. Mislim da je nerealno i kulturoloski pogresno praviti tolike razlike u okolini.
Nekome iz Sarajeva je normalno da se nesto stalno desava, da je stalno frka trka panika guzva, dok nekome iz npr. Zivinica nije.
Gradovi gdje se nesto stalno desava i gdje je stalno frka trka na zapadu nemaju veze sa velicinom.
Zivjeti u malim gradovima je ubistvo i u svojoj zemlji (osim da si iz tog grada i imas rodbinu i prijatelje, a i tad nije cemu), a kamoli u stranoj zemlji na stranom jeziku.moimoi wrote: ↑23/08/2023 15:52 Meni je recimo bilo ubistvo zivjeti u malim gradovima. Interesantno mozda prvih mjesec, nakon toga dosadno.
Zanimljivo kako dosta nasih ostvarenih ljudi pljuje njemacku radi jezika ali nikad francusku. Nije bas da u fr mozes bilo sta bez francuskog jezika. Ili italiju ili spaniju. U principu mali je broj zemalja gdje stvarno mozes bez domaceg jezika. To je holandija, skandinavija dijelom i bliski istok. Sve ostalo sumnjamBloo wrote: ↑23/08/2023 16:00A geh weida...nein und nein.Bodkin wrote: ↑23/08/2023 15:19 Njemacka je valjda top jer zadovoljava sve potrebe skupa sa nacinom zivota nasim ljudima. Plus lakse jer ima toliko nasih. Plus najveca ekonomija.
A svakako pola stvari na koje se ljudi zale su first world problems. Isto kao da dolaze iz dubaija, a ne bosne.
A jezik, pa jebiga, jaka kulturna entocentricna sila. Nesto kao francuska. Nista cudno. Naucite njemacki![]()
da ganze bua a depp, easiest to say..Deutsch lernen..na
Iz konstrukcije recenice nije jasno pa da pitam, kazes da su nabrojani gradovi mrtvi slicno kao njemacki?konoplja wrote: ↑23/08/2023 16:02Mislim da pravis gresku. Mijesas velicnu grada sa kulturom i nacinom zivota neke drzave.moimoi wrote: ↑23/08/2023 15:52 Meni je recimo bilo ubistvo zivjeti u malim gradovima. Interesantno mozda prvih mjesec, nakon toga dosadno.
Dok bi za Njemacke "gradice" poput Bonna, Augsburga ili Dusseldorfa rekla da su mrtvi i dosadni, prazni, svi po kucama. Siguran sam da za gradove slicne velicine u Italiji poput Firence, Verone ili Bolonje ne bi to rekla, ili Spanije poput Murcije, Malage i Alicantea.
Meni su takodjer mnogi govorili i dan danas govore - ja mrzim njemacki jezik. Ok, nije ni meni drag, svjestan sam da jeste i pretezak i preruzan, ali ako sam odlucio da idem u tu zemlju, moje je minimalno toliko da jezik savladam i da se trudim da budem sto bolji u tome. Ja sam dosao njima i moje je da se prilagodim, moze se meni nesto svidjati ili ne svidjati - ali o tome cu pricati privatno ili ovako po forumima, ali ako zelim tu da budem - prilagodi se.Bodkin wrote: ↑23/08/2023 16:06Zanimljivo kako dosta nasih ostvarenih ljudi pljuje njemacku radi jezika ali nikad francusku. Nije bas da u fr mozes bilo sta bez francuskog jezika. Ili italiju ili spaniju. U principu mali je broj zemalja gdje stvarno mozes bez domaceg jezika. To je holandija, skandinavija dijelom i bliski istok. Sve ostalo sumnjam
Naucila sam-ako kada otvoris prozor osjetis dzubrivo.. bjezi iz tog “grada”Ozimician wrote: ↑23/08/2023 16:05Zivjeti u malim gradovima je ubistvo i u svojoj zemlji (osim da si iz tog grada i imas rodbinu i prijatelje, a i tad nije cemu), a kamoli u stranoj zemlji na stranom jeziku.moimoi wrote: ↑23/08/2023 15:52 Meni je recimo bilo ubistvo zivjeti u malim gradovima. Interesantno mozda prvih mjesec, nakon toga dosadno.
Evo ja zivim u malom gradu (landkreis 250 000, sam grad sluzbeno 18 000), pa znam o cemu pricam, javni prevoz i drustveni zivot mozes zaboraviti. U gradu radnim danima do 19h ima ljudi po lijepom vremenu, tada voze zadnji autobusi po okolnim selima i nakon toga je prazno. Vecina ugostiteljskih objekata radi do 19-20h, poslije toga sretno ti da nadjes mjesto da kafu popijes, nakon toga su puni McD i Burger King i ostali restorani brze hrane, jer jedino tu znas da sigurno mozes sjesti, pojesti i popiti nesto.
Jednostavno jedina prednost malih gradova su jeftinije nekretnine i kirije, eventualno brze dobijanje termina. Sve ostalo je minus.
Pa ko hoce to da zrtvuje, bujrum.
Tako da ne cudi zasto ljudi zele Frankfurt i Minhen. Ja sam boravio dosta i u NRW gdje su gradovi svi oko pola miliona stanovnika. Ali ti ne mozes da vjerujes koliko su ti gradovi mrtvi, vise zivota ima u Tuzli nego u tim gradovima i to bez pretjerivanja.
Ne. Meni po meni su svi ti gradovi puni zivota i uvijek se nesto desava.Bodkin wrote: ↑23/08/2023 16:07Iz konstrukcije recenice nije jasno pa da pitam, kazes da su nabrojani gradovi mrtvi slicno kao njemacki?konoplja wrote: ↑23/08/2023 16:02
Mislim da pravis gresku. Mijesas velicnu grada sa kulturom i nacinom zivota neke drzave.
Ma to su one bajke o nasoj dijaspori u Svedskoj ili gdje vec kao najbolje integrisanoj.izvrsni direktor wrote: ↑23/08/2023 16:03
nesto kontam, odlazis u drugu drzavu, drugo podneblje, druge navike, drugi odgoj...sta je to nego kulturoloska razlika? mnogo manja nego onim divljacima iz azije koji su u evropi prvi put vidjeli solju..ali razlika idalje postoji
Upravu si donekle.. ali..JanuaryJones wrote: ↑23/08/2023 15:06 Zasto bi nekome iz BiH (iz Sarajeva ili Zivinica), bio on doktor ili stolar bio cilj jedan Minhen ili Berlin ili Frankfurt za zivot? To su visemilionski gradovi, neki imaju stanovnika kao cijela BiH i nemaju nikakvih dodirnih tacaka sa gradovima u BiH, pa ni sa Sarajevom.
To jeste, i francuzi su “zadrti” tj ne zele koristiti niti jedan drugi jezik… al su mi opet puno simpaticniji u tom svom iako na svoj nacin nafurani, nego-mein gottBodkin wrote: ↑23/08/2023 16:06Zanimljivo kako dosta nasih ostvarenih ljudi pljuje njemacku radi jezika ali nikad francusku. Nije bas da u fr mozes bilo sta bez francuskog jezika. Ili italiju ili spaniju. U principu mali je broj zemalja gdje stvarno mozes bez domaceg jezika. To je holandija, skandinavija dijelom i bliski istok. Sve ostalo sumnjam
Čekaj malo, potrebno ti je 20% pologa i stalna boravišna dozvola.Alles-Tamam wrote: ↑23/08/2023 15:12 Nisam jos od nikog cuo da ukoliko ima dovoljna i sigurna primanja da mu je odbijen zahtjev za kredit.
Zaista nisam upoznat sa tim da je nekom odbijen kredit i ako ima osnove za dobijanje istog.
E jbg. 18k... To je pravi gradic. Ne cudi me sto mislis da je mrtvilo.Ozimician wrote: ↑23/08/2023 16:05 Zivjeti u malim gradovima je ubistvo i u svojoj zemlji (osim da si iz tog grada i imas rodbinu i prijatelje, a i tad nije cemu), a kamoli u stranoj zemlji na stranom jeziku.
Evo ja zivim u malom gradu (landkreis 250 000, sam grad sluzbeno 18 000), pa znam o cemu pricam, javni prevoz i drustveni zivot mozes zaboraviti. U gradu radnim danima do 19h ima ljudi po lijepom vremenu, tada voze zadnji autobusi po okolnim selima i nakon toga je prazno. Vecina ugostiteljskih objekata radi do 19-20h, poslije toga sretno ti da nadjes mjesto da kafu popijes, nakon toga su puni McD i Burger King i ostali restorani brze hrane, jer jedino tu znas da sigurno mozes sjesti, pojesti i popiti nesto.
Jednostavno jedina prednost malih gradova su jeftinije nekretnine i kirije, eventualno brze dobijanje termina. Sve ostalo je minus.
Pa ko hoce to da zrtvuje, bujrum.
Tako da ne cudi zasto ljudi zele Frankfurt i Minhen. Ja sam boravio dosta i u NRW gdje su gradovi svi oko pola miliona stanovnika. Ali ti ne mozes da vjerujes koliko su ti gradovi mrtvi, vise zivota ima u Tuzli nego u tim gradovima i to bez pretjerivanja.
Francuski nije sigurno.Ozimician wrote: ↑23/08/2023 16:13Meni su takodjer mnogi govorili i dan danas govore - ja mrzim njemacki jezik. Ok, nije ni meni drag, svjestan sam da jeste i pretezak i preruzan, ali ako sam odlucio da idem u tu zemlju, moje je minimalno toliko da jezik savladam i da se trudim da budem sto bolji u tome. Ja sam dosao njima i moje je da se prilagodim, moze se meni nesto svidjati ili ne svidjati - ali o tome cu pricati privatno ili ovako po forumima, ali ako zelim tu da budem - prilagodi se.Bodkin wrote: ↑23/08/2023 16:06
Zanimljivo kako dosta nasih ostvarenih ljudi pljuje njemacku radi jezika ali nikad francusku. Nije bas da u fr mozes bilo sta bez francuskog jezika. Ili italiju ili spaniju. U principu mali je broj zemalja gdje stvarno mozes bez domaceg jezika. To je holandija, skandinavija dijelom i bliski istok. Sve ostalo sumnjam
Naravno pod prilagodjavanjem ne smatram asimilaciju i odricanje identiteta, jer sam svjestan da je to slijepa ulica, tj. mogu ja to uraditi, ali opet cu za njih biti stranac i samo cu sebi stetu napraviti, a nikakve korist necu vidjeti. To rade samo tesko iskompleksirane osobe, pa cak neki ni djecu ne uce bosanski.
Za te zemlje se niko ne zali, vjerovatno jer su ti jezici laksi od njemackog, posebno talijanski i spanski.
Slazem se