Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
moimoi

#9476 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Alles-Tamam wrote: 23/08/2023 14:53
moimoi wrote: 23/08/2023 14:48
A ja cula (iz meni pouzdanih izvora)da je zdravstvo u sve vecem krcu, da jedva na red dolazis, da cak i nekih lijekov fali… Da u vrticima tete ne najavljeno smanjuju radne sate, da ih nema dovoljno…da je inace problem dobiti mjesto u vrticima. Da su kirije uzasno poskupile, da na aerodromima svako malo strajkuju… da nema radnika etc :D

Mimo sto te primoravaju da ucis jezik iako recimo tecno govoris eng :D
Sve tacno,znas ono ekspanzija,drzava cvijeta. Ne mozes naci radnika koliko drzavi treba.Do nove godine ce doci oko 80 socijalnih radnika iz Zenice,Sarajeva,Banja Luke i Doboja u Njemacku,sa nestrpljenjem ih ocekujem.
Zamisli jebo te ljudi strajkuju i dobiju 377 do 498 Eura vise.
:lol:

Ne ide to tako drug moj :D Napravili su sebi problem i to veliki. Prije da idu soc nemiri
ZoomZoomKiwi

#9477 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

So What! wrote: 23/08/2023 14:56
Spoiler
Show
Obustavljaju se radovi na najvećem gradilištu autoputa u FBiH!?
Image

Uprava Autocesta FBiH, kako saznaje Fokus.ba iz više izvora, uputila je dopis glavnom izvođaču radova na dionici autoputa Vranduk – Ponirak, azerbejdžanskoj kompaniji Azvirt LLC, koja je na ovoj dionici zajedno u konzorciju sa širokobriješkim Heringom, da privremeno obustavi radove na ovoj dionici. Ovo je trenutno jedno od najvećih gradilišta, ako ne i najveće na Koridoru 5C na području Federacije BiH.

Image

Prema ovoj informaciji, koja nam je za sada nezvanično potvrđena, Autoceste FBiH na čijem čelu je direktor Denis Lasić, od Azvirta su tražile da zaključno s jučerašnjim danom (22. august) prekine sa izvođenjem radova, i to uz obrazloženje da nije spremna revizija projekta za sektore dionice koju tek treba početi graditi.

Malverzacije i istraga

Kako nam je rečeno, Azvirt mora postupiti po ovoj instrukciji Autocesta FBiH koje su u cijelom procesu investitor. Inače, riječ je o dionici koja je do sada najviše glavobolja zadavala Autocestama, a o kojoj je u kontekstu malverzacija u više navrata pisao Fokus.

Nakon pisanja Fokusa o nezakonitostima, Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona pokrenulo je istragu u ovom predmetu.

Podsjetimo, prema pisanju našeg portala, na ovoj dionici došlo je do enormne eksplozije troškova, odnosno, kako je proisteklo iz zvaničnih dokumenata koje smo dobili u Autocestama, svjesnog napumpavanja troškova kako bi se za pojedine priskrbila višemilionska korist.

Zbog te činjenice, vrh države, odnosno Vijeće ministara BiH moralo je donositi odluke o dodatnom zaduženju od 25 miliona eura. Kako smo uspjeli saznati, najnovija instrukcija Autocesta FBiH prema Azvirtu da privremeno obustavi radove ima veze i s određenim nedostatkom finansija za nastavak ovog projekta.

Image

Fokus se zvaničnim upitom obratio Autocestama FBiH o ovome problemu, ali do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor. Ukoliko ga dobijemo, objavit ćemo ga u novom tekstu. Iz Azvirta nam nisu mogli dati zvaničnu izjavu zbog ugovornog odnosa s Autocestama FBiH.

Saznali smo, pak, da se traži obustava radova na ovoj dionici u trajanju od nekoliko mjeseci, što je samo po sebi zabrinjavajuće uzme li se u obzir da su na dionici Vranduk – Ponirak uveliko eklatantno prekoračeni rokovi.

Rješenje o diskvalifikaciji

Naime, ova dionica trebala je biti završena još u augustu 2021. godine! Umjesto toga, prema posljednjoj objavljenoj informaciji na web-stranici Autocesta FBiH od 28. jula, stoji da je još uvijek u toku izgradnja hidroizolacije na galeriji ulaznog portala lijeve tunelske cijevi, zatim regulacija potoka iznad galerije ulaznog portala desne tunelske cijevi, radovi na izradi tamponskog sloja armiranog nasipa i gabiona, kao i radovi na iskopu i zaštiti kosina u dužini od 920 metara trase.

Treba, također, naglasiti da je bivša Uprava Autocesta FBiH na čelu s Elmedinom Voloderom još u maju ove godine donijela rješenje o diskvalifikaciji kompanije Azvirt koja podrazumijeva zabranu učešća na svim tenderima i bilo kakvim drugim poslovima u kojima je JP Autoceste FBiH investitor. Zabrana se odnosi na period od dvije godine, ne uzimajući u obzir tekuće ugovore za građenja, dakle, samim time ni dionicu Vranduk – Ponirak.

Image
Faksimil rješenja Autocesta iz maja ove godine o diskvalifikaciji Azvirta

U spomenutom rješenju, koje je u posjedu Fokusa, stoji da je Azvirt kršio ugovor o izgradnji Mosta „Počitelj“ u smislu neovlašteno angažiranje podizvođača radova (firmu Hering) na izgradnji rasponske konstrukcije mosta. Iz istog razloga, o čemu je pisao Fokus, diskvalificirane su još dvije kineske kompanije koje su zajedno s Azvirtom bile u konzorciju, odnosno glavni izvođači radova na Mostu „Počitelj“.

U spomenutom rješenju, koje je u posjedu Fokusa, stoji da je Azvirt kršio ugovor o izgradnji Mosta „Počitelj“ u smislu neovlašteno angažiranje podizvođača radova (firmu Hering) na izgradnji rasponske konstrukcije mosta. Iz istog razloga, o čemu je pisao Fokus, diskvalificirane su još dvije kineske kompanije koje su zajedno s Azvirtom bile u konzorciju, odnosno glavni izvođači radova na Mostu „Počitelj“.

Image
Fokus
To je taj, BIH javašluk :bih:
Rockefeller

#9478 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rockefeller »

moimoi wrote: 23/08/2023 14:48
Alles-Tamam wrote: 23/08/2023 14:28

Skolstvo,zdravstvo i slobodu da budes sta zelis i radis sta hoces ne ubrajam u prednosti.Samo ovo gore prvo sto sam napisao.
A ja cula (iz meni pouzdanih izvora)da je zdravstvo u sve vecem krcu, da jedva na red dolazis, da cak i nekih lijekov fali… Da u vrticima tete ne najavljeno smanjuju radne sate, da ih nema dovoljno…da je inace problem dobiti mjesto u vrticima. Da su kirije uzasno poskupile, da na aerodromima svako malo strajkuju… da nema radnika etc :D

Mimo sto te primoravaju da ucis jezik iako recimo tecno govoris eng :D
Kirija, jest kao i u ostalim drzavama.

Za vrtic se moras sam pobrinut, na 9 smo se prijavili i zvali svaka tri mjeseca. Ovi nam javili da smo primljeni. Svih 9 u krugu od 3 kilometra.

Strajkuju svi, bore se za prava, logy, hvala Bogu. Od februara veca plata za 450€.

Vozovi kasne, jbg-a, nije sve nekad ni u minut. Ide nekad na zivce al to je u 15-20 min da se prebacis na nesto drugo. Smijesno. Javni prevoz je top. U gradu naravno, dok na selu moras auto imat inace te nigdje nema.

Ide reforma zdravstvenog sistema, puno manjih bolnica ce se zatvorit. Lauterbach lobista opet jede govna.

Ok je, sad ce dvojno, jos malo. Nekretnina, pa kupit ce se :mrgreen:
Didier

#9479 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Alles-Tamam wrote: 23/08/2023 14:40
Didier wrote: 23/08/2023 14:34

Hajde šta se vrijeđaš, onoliko posla i ne trebaš raditi za džaba.

A šta je s kupovnom moći nekretnina, nepovoljnog trenutnog zakona o državljanstvu, odvratnim jezikom? Jesu li i to prednosti? :D
Odes brat onda u Burkinu Faso.Tamo je sto se tice nekretnina raj na zemlji.Valjda ima razlog sto je u Njemackoj skupo a u Armeniji jeftino.
Jezik je licna preferenca.

A ovo je nesto najljepse sto sam danas procitao u grupi.Divna jedna porodica iz Krajine sa dvoje malih andjela koji nikada nece doci u situaciju da cuju "selam poslo me Asim"

Image
Ode i Izmet dakle... fino fino.

Nego, nisam govorio o cijenama nekretnina, nego nemogućnosti dobivanja kredita. Realno, teoretski može, u praksi zaboravi.

Da je Škafi u Holandiji, Belgiji, Italiji, Sloveniji, Luksemburgu, Engleskoj, davno bi imao svoj stan.

Kako je to onda najbolja EU zemlja, kad dvije osnovne stvari ne valjaju?
moimoi

#9480 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Nervira me samo to nase “uzdizanje” Njem kao da je zemlja snova i jedina koja valja.
I u Njem kao i i svim zemljama imas 1001 problem.
Ne pricajte bajke ljudima.
JanuaryJones

#9481 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JanuaryJones »

Mislim da je vise od 100 stranica nakucano o Minhenu i nekretninama u Njemackoj.

Zasto bi nekome iz BiH (iz Sarajeva ili Zivinica), bio on doktor ili stolar bio cilj jedan Minhen ili Berlin ili Frankfurt za zivot? To su visemilionski gradovi, neki imaju stanovnika kao cijela BiH i nemaju nikakvih dodirnih tacaka sa gradovima u BiH, pa ni sa Sarajevom.

Grad Sarajevo ima 275,524 stanovnika, grad + prigradske opstine 419,957 a metro area je oko 500,000. Nekome iz Sarajeva isti ili priblizno slican zivot bi bio u gradu slicne velicine koji pruza iste ili slicne kulturne, socijalne, infrastrukturne vrijednosti. To nije Minhen, to nije Berlin ni Frankfurt. Gradovi tipa Augsburga --> javni prevoz - tramvaj, voz, bus, univerziteti i skole, lokalni i medjunarodni aerodrom, pozoriste, kina, koncerti, shopping centri, rijeke, zelenilo, autoput. Sarajevo je i dalje grad koji se moze djelomicno prehodati sto ne mozes ni u Berlinu ni Minhenu ni Becu. A da ne govorimo o manjim gradovima u BiH. Mislim da je nerealno i kulturoloski pogresno praviti tolike razlike u okolini.
moimoi

#9482 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

JanuaryJones wrote: 23/08/2023 15:06 Mislim da je vise od 100 stranica nakucano o Minhenu i nekretninama u Njemackoj.

Zasto bi nekome iz BiH (iz Sarajeva ili Zivinica), bio on doktor ili stolar bio cilj jedan Minhen ili Berlin ili Frankfurt za zivot? To su visemilionski gradovi, neki imaju stanovnika kao cijela BiH i nemaju nikakvih dodirnih tacaka sa gradovima u BiH, pa ni sa Sarajevom.

Grad Sarajevo ima 275,524 stanovnika, grad + prigradske opstine 419,957 a metro area je oko 500,000. Nekome iz Sarajeva isti ili priblizno slican zivot bi bio u gradu slicne velicine koji pruza iste ili slicne kulturne, socijalne, infrastrukturne vrijednosti. To nije Minhen, to nije Berlin ni Frankfurt. Gradovi tipa Augsburga --> javni prevoz - tramvaj, voz, bus, univerziteti i skole, lokalni i medjunarodni aerodrom, pozoriste, kina, koncerti, shopping centri, rijeke, zelenilo, autoput. Sarajevo je i dalje grad koji se moze djelomicno prehodati sto ne mozes ni u Berlinu ni Minhenu ni Becu. A da ne govorimo o manjim gradovima u BiH. Mislim da je nerealno i kulturoloski pogresno praviti tolike razlike u okolini.
Najbitnija razlika, sto ti ipak u Sarajevi iako mal grad, vidis ljude da hodaju u 1h iza ponoci ili nedeljom popodne.sjede po kaficima i klubovima.Dok u gradicima po Njem-mrtvilo. Nema zive duse.
Alles-Tamam

#9483 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Alles-Tamam »

Didier wrote: 23/08/2023 15:04
Alles-Tamam wrote: 23/08/2023 14:40

Odes brat onda u Burkinu Faso.Tamo je sto se tice nekretnina raj na zemlji.Valjda ima razlog sto je u Njemackoj skupo a u Armeniji jeftino.
Jezik je licna preferenca.

A ovo je nesto najljepse sto sam danas procitao u grupi.Divna jedna porodica iz Krajine sa dvoje malih andjela koji nikada nece doci u situaciju da cuju "selam poslo me Asim"

Image
Ode i Izmet dakle... fino fino.

Nego, nisam govorio o cijenama nekretnina, nego nemogućnosti dobivanja kredita. Realno, teoretski može, u praksi zaboravi.

Da je Škafi u Holandiji, Belgiji, Italiji, Sloveniji, Luksemburgu, Engleskoj, davno bi imao svoj stan.

Kako je to onda najbolja EU zemlja, kad dvije osnovne stvari ne valjaju?
Nisam jos od nikog cuo da ukoliko ima dovoljna i sigurna primanja da mu je odbijen zahtjev za kredit.
Zaista nisam upoznat sa tim da je nekom odbijen kredit i ako ima osnove za dobijanje istog.
A ovaj momak iz poruke iznad je dosao prije ja mislim sada vec 3 godine.Pocetak ono naravno tezak,zena dosla prva pa odradili spajanje porodice,zive u jednom divnom mjesto na granici sa Luxemburgom.Lijepa kucica se lagano otplacuje kreditom.On varioc a zena medicinar,prava mala idila
Last edited by Alles-Tamam on 23/08/2023 15:14, edited 1 time in total.
mali_balon

#9484 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

Ma samo Lux, Lihtenstajn i Svica ako to ne moze onda Osterajh, Dojcland zadnja opcija...
Nesta cujem da se u Belgiji naklakse dobiju papiri...
konoplja

#9485 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Comandini wrote: 23/08/2023 14:50
konoplja wrote: 23/08/2023 11:27
Znaci Amerika lite. :mrgreen:
Imaju te razlike, koje bi neki smatrali prednostima Kanade, poput javnog zdravsta, povoljnijih fakulteta i zakonom garantovanog odmora. Sve su to super stvari ali ipak kad sve stavim na vagu, prevagne Amerika. Meni ovo gore nabrojano nije toliko bitno poput slobode koju pruzaju Prvi i Drugi amandman i federalizm Amerike.
Izdaci su visi radi socijalnih usluga a place su manje, manje slobode i manje raznolikosti. Problem socijalnih usluga je da kategorija naseg migranta koji je u mogucnosti da ostvari preseljenje u Ameriku svakako dobiva dobru ponudu osiguranja od firme a i uvijek moze doplatiti dodatno ovisno od zelja i finansijske racunice. Naravno da sam i ja sa 17 nakon gledanja Michaela Moorea mislio da je to katastrofalno - vjerojatno i jeste - ali to drugacije izgleda na privatnom planu i profilu migranta srednje do vise srednje klase.

U Americi je impresivno kad odes iz Bostona u Houston i nadjes se u necemu totalno drugacijem, dok je u Kanadi naravno geografski jednolicnije.

S druge strane, drustvena integracije u Kanadi je svemirski brod za skandinavce, pa ako neko voli hladnocu a zeli emigrirati bolje da ode tamo. Finansijski je slicno, jedino sto je dalje, ali zato nema etnocentricnih problema.
E to je to. Prosireno i lijepo objasnjeno.
Plaze i okeanska kupalista su nesto sto Kanada gotovo pa nema. :D
JanuaryJones

#9486 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JanuaryJones »

moimoi wrote: 23/08/2023 15:10
JanuaryJones wrote: 23/08/2023 15:06 Mislim da je vise od 100 stranica nakucano o Minhenu i nekretninama u Njemackoj.

Najbitnija razlika, sto ti ipak u Sarajevi iako mal grad, vidis ljude da hodaju u 1h iza ponoci ili nedeljom popodne.sjede po kaficima i klubovima.Dok u gradicima po Njem-mrtvilo. Nema zive duse.
To je kulturoloska razlika i na to se covjek mora navici. Juzniji narodi su takvi. Spanci veceraju u 21:00 ili 22:00, ali i odmaraju izmedju 12:00 i 17:00h jerbo siesta (i talijani i vecina mediterana).
moimoi

#9487 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

JanuaryJones wrote: 23/08/2023 15:14

To je kulturoloska razlika i na to se covjek mora navici. Juzniji narodi su takvi. Spanci veceraju u 21:00 ili 22:00, ali i odmaraju izmedju 12:00 i 17:00h jerbo siesta (i talijani i vecina mediterana).
Kojima smo mi puno blizi ker se volimo druziti :D
Osim tog, sto manja sredina to su prema strancima gori. Teze ti se automatski uklopiti… jer i kod njih imas teskog primitivizma na sve sto je drugacije.
konoplja

#9488 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Je li ovo ono "Tell me you've never..." :D

@JanuaryJones
Mozda je razmisljanje na foru Sarajevo je glavni/najveci grad BiH, pa moram u glavni/najveci grad X.
A vamo pored Beca, imas Graz i Salzburg koji su po meni mnogo atraktivniji gradovi od Sarajeva.
Bodkin

#9489 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Njemacka je valjda top jer zadovoljava sve potrebe skupa sa nacinom zivota nasim ljudima. Plus lakse jer ima toliko nasih. Plus najveca ekonomija.

A svakako pola stvari na koje se ljudi zale su first world problems. Isto kao da dolaze iz dubaija, a ne bosne.

A jezik, pa jebiga, jaka kulturna entocentricna sila. Nesto kao francuska. Nista cudno. Naucite njemacki :D
Osmi Socrates

#9490 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Teško da se bilo ko u Kanadi, barem u većim gradovima, više može deklarirati kao "domaći", a da bi to moglo neke druge staviti u kategoriju "došljak". Ne kažem da nema pokušaja. Bivši premijer Steven Harper je pokušao to u zadnjim izborima u kojima je bio vođa Konzervativne Stranke, pa ga je to, vjerovatno, koštalo izbora koje je trebao dobiti. To je bilo prije osam godina.

Kao i u mnogim drugim stvarima u Kanadi, Quebec je izuzetak. U naporima da sačuvaju svoj identitet, oni imaju strožije zakone kojima štite svoju posebnost, kulturu i jezik. U Quebecu se i starosjedioci Kanađani osjećaju najčešće kao stranci ako ne pričaju francuski i ne razumiju (ili ne žele razumjeti) posebnost Quebeca.

Ovo je uprošteno objašnjenje i svaka tvrdnja ima izuzetaka. Montreal je, recimo, izuzetak za Quebec. Ne moraš pričati francuski u Montrealu da bi se osjećao prihvaćenim.
moimoi

#9491 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Bodkin wrote: 23/08/2023 15:19 Njemacka je valjda top jer zadovoljava sve potrebe skupa sa nacinom zivota nasim ljudima. Plus lakse jer ima toliko nasih. Plus najveca ekonomija.

A svakako pola stvari na koje se ljudi zale su first world problems. Isto kao da dolaze iz dubaija, a ne bosne.

A jezik, pa jebiga, jaka kulturna entocentricna sila. Nesto kao francuska. Nista cudno. Naucite njemacki :D
Ja znam recimo i njemacki ali ga nikada ne govorim sa Nijemcima jer volim da ih cujem kako se lome sa eng. :D
Uzivam u tome :lol:
Osmi Socrates

#9492 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Što se tiče protesta vozača kamiona, stvar je bila veoma jednostavna.

Neki su ljudi pogrešno protumačili "pravo na mirne demonstracije". Onog trenutka kad je protest zaprijetio da ekonomski devastira Kanadu i da potpuno blokira funkcioniranje vlasti, on više nije bio miran.

Nije samo Trudeau regaovao. Premijer Ontarija, koji je jedan od tvrđih konzervativavaca koje ćete u životu sresti, je reagirao i zaprijetio zatvorskim kaznama onima koji su blokirali najprometniji granični prelaz između Ontarija i Michigana, i Kanade i Amerike. I, btw, najprometniji trgovinski granični prelaz na svijetu.
Last edited by Osmi Socrates on 23/08/2023 15:52, edited 4 times in total.
Bodkin

#9493 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

moimoi wrote: 23/08/2023 15:25
Bodkin wrote: 23/08/2023 15:19 Njemacka je valjda top jer zadovoljava sve potrebe skupa sa nacinom zivota nasim ljudima. Plus lakse jer ima toliko nasih. Plus najveca ekonomija.

Ja znam recimo i njemacki ali ga nikada ne govorim sa Nijemcima jer volim da ih cujem kako se lome sa eng. :D
Isti sam :D ti zvucis iz postova kao zenska verzija samo :D
JanuaryJones

#9494 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JanuaryJones »

konoplja wrote: 23/08/2023 15:17

Je li ovo ono "Tell me you've never..." :D

@JanuaryJones
Mozda je razmisljanje na foru Sarajevo je glavni/najveci grad BiH, pa moram u glavni/najveci grad X.
A vamo pored Beca, imas Graz i Salzburg koji su po meni mnogo atraktivniji gradovi od Sarajeva.
Pa i u Bec se svi guraju a Bec ima 2 miliona stanovnika, sa kraja na kraj na posao ti treba sat vremena u najboljem slucaju. Graz i Salzburg i Linz i Klagenfurt i Innsbruck su mjera ... i Augsburg, i Regensburg i Münster i Mannheim I Heidelberg. To sto je Sarajevo glavni grad nema apsolutno nikakvu tezinu.
Comandini

#9495 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Comandini »

Osmi Socrates wrote: 23/08/2023 15:31 Što se tiče protesta vozača kamiona, stvar je bila veoma jednostavna.

Neki su ljudi pogrešno protumačili "pravo na mirne demonstracije". Onog trenutka kad je protest zaprijetio da ekonomski devastira Kanadu i da potpuno blokira funkcioniranje vlasti, on više nije bio miran.

Nije samo Trudeau regaovao. Premijer Ontarija, koji je jedan od tvrdih konzervativavaca koje ćete u životu sresti, je reagirao i zaprijetio zatvorskim kaznama onima koji su blokirali najprometniji granični prelaz između Ontarija i Michigana, i Kanade i Amerike. I, btw, najprometniji trgovinski granični prelaz na svijetu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#9496 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Nije bitna velicina. Bitna je kulturoloska razlika.

Nekome iz Sarajeva je normalno da se nesto stalno desava, da je stalno frka trka panika guzva, dok nekome iz npr. Zivinica nije.

Gradovi gdje se nesto stalno desava i gdje je stalno frka trka na zapadu nemaju veze sa velicinom.
moimoi

#9497 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Bodkin wrote: 23/08/2023 15:32
moimoi wrote: 23/08/2023 15:25

Isti sam :D ti zvucis iz postova kao zenska verzija samo :D
:evil:
Osmi Socrates

#9498 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Da, kao i uvijek, idioti su bili najglasniji tokom tog protesta u Kanadi. Mjera zbog koje je protest počeo nije se odnosila na većinu vozača kamiona u Kanadi. Većina vozača kamiona je ili bila vakcinisana ili su prelazili granicu kao "essential workers".

Dođe par idiota, prodere se, i sad bi mi kao trebali prihvatiti njihove razloge. Ja bih bio daleko strožiji, dobro su prošli.

Sve razumijem, frustracije zbog ograničenja, Trudeau svima išao na živce, or whatever, ali...
JanuaryJones

#9499 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JanuaryJones »

_BataZiv_0809 wrote: 23/08/2023 15:39

Nekome iz Sarajeva je normalno da se nesto stalno desava, da je stalno frka trka panika guzva, dok nekome iz npr. Zivinica nije.

Gradovi gdje se nesto stalno desava i gdje je stalno frka trka na zapadu nemaju veze sa velicinom.
Kulturoloska razlika ti je i da odes zivjeti u Dubrovnik i Zagreb i Ljubljanu, a ne medju germanske narode. Nema ni Minhen taj susur Balkana osim medju omladinom koja izlazi vikendom i zabavlja se do nekih doba. Ako si vec odlucio da se preselis, i da prihvatis te kulturoloske razlike (ali 95% ljudi nije spremno) onda trebas da razmisljas racionalno - velicina grada, sigurnost, cijena nekretnina, zelenilo gradu, kvalitet skola i obrazovanja ... a ne susur, frka, trka, panika, guzva.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#9500 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

_BataZiv_0809 wrote: 23/08/2023 15:39

upravo to, jasno ti je kolko su smijesni onima kojima su vukojebine sve osim minhena frankfurta i berlina :-)
ili mislis da u jednom hamburgu nema desavanja? mrtav grad? :D

ili mislis da sarajlijama nedostaje voznja od sat vremena za 15km u 16h pa im je kulturoloski sok nedostatak te guzve u jednom univerzitetskom gradu od 500 000 stanovnika?
Post Reply