Čitalac wrote:Kikibombona wrote:
A sto se tice ISILa, nije nikakvo cudo da sam ovako pisao nakon genocida nad Jezidi narodom. Komentari su pisani samo dva mjeseca nakon sto je ISIL pocinio genocid. Niko ne moze predvidjeti sta je u stanju uraditi jedna takva monstruozna skupina nakon sto je pocinila jedan genocid. Poslije se ispostavilo da masovna ubijanja kurdskog naroda nisu dio ISILove agende. Dakle, strah je bio neopravdan, ali kako sam ja to tada mogao znati?
Kad je reč o odnosu Isila prema Kurdima, u dokumentima ove terorističke organizacije koji su prevedeni i objavljeni zaista nigde nije bilo reči o masovnom ubijanju, ali jeste o preseljenju. Na vrhuncu moći, Isil je kompletirao planove da Kurde, kao "nepouzdan element", iz okoline Rake nasilno preseli u oblast Palmire. Određen je čak i rok za to "preseljenje", ali se iz nekog razloga od čitavog projekta odustalo.
Nikome nisu prijetili genocidom osim Jezidima, sija Turkmenima u Amerliju, te plemenu Shahtiat radi izdaje.
Medjutim, nakon Shingala, fakat sam mislio da ce nad Kurdima pociniti genocid. Na to je ukazivalo dosta toga. Ime 'nevjernickog grada' su promijenili u Ajn al-Islam, Kurde su nazivali nevjernicima i komunistima itd. Dakle, dehumanizacija koja obicno rezultira masovnim zlocinima.
Do genocida ipak nije doslo. Kurdi u Raki i Manbidzu su morali imati posebne iskaznice jer im, kako kazes, nisu vjerovali. Bilo je planova o etnickom inzenjeringu itd. Ubijali su jedino one za koje bi ustanovili da rade za YPG.
To je ono sto sada znamo nakon sto je sve gotovo.
Isto tako, krscane nisu masovno ubijali. A ko je 2014. mogao tvrditi da nece!?? Radi se o bolesnicima ciji se potezi ne mogu predvidjeti. I kada imas posla sa takvima uvijek se nadas najgorem scenariju.