Sirija

Locked
zrakomlat

#28251 Re: Sirija

Post by zrakomlat »

insomnia78 wrote:
zrakomlat wrote:Kako misliš da nije teško naći pilota, osim ako im ga saveznici ne daju?
Ma moze se vjerovatno naci, "iznajmiti" pilot
Ima ovih s balkana il istocne evrope isl al ne igra im to nikakvu ulogu
Za avijaciju ipak treba imati jos kamaru stvari osim pilota i aviona
Ma znam, zato i kažem. S tri aviona napadati Asadovu vojsku,...smiješno. A to znaju i ti rent-a-piloti. Zato mislim da im je nemoguće naći pilota koji je spreman da se upušta u to.
Maystor

#28252 Re: Sirija

Post by Maystor »

Impresivno je kako SAA napreduje oko Alepa. U odnosu na prošlu godinu očistili su više stotina kvadratnih kilometara. Još samo malo do potpunog okruženja preostalih terorista.

Image
Maystor

#28253 Re: Sirija

Post by Maystor »

Nakon kraće stagnacije, SAA ponovo melje u Džobaru. Neko je već napisao da je osvojen ključni most prema Zamalki. Aluševi i nusrini štakori u Džobaru su sada u hermetičkom okruženju. Boriće se do zadnjeg, nema sumnje, ali deratizacija Džobara je samo pitanje vremena i ništa više.
Vojska je prodrla do el-Tajiba džamije i Fatina tornja, kojeg su teroristi minirali (sa njega se sve okolo vidi kao na dlanu).
Kikibombona

#28254 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

dječak sa šibicama wrote:Image

Sjever Aleppa, SAA konstantno napreduje, nakon cementare i tvornice stakla, zauzeto i mjesto Al Muslimiyah.

Sad i Nubbol i Al Zahraa nisu daleko. Nevjerovatno mi je kako ta dva mjesta prezivljavaju evo vec dvije godine, i vise?
Ova mjesta su sjeverno prema polozajima ISILa, kao sto se vidi na mapi koju je postavio Majstor. SAA ocigledno zeli napraviti cvrsci obruc i tako hermeticki zatvoriti pobunjenike u Alepu.

Zanimljivo je da Saxxx ne kuka na Tevhid i ostale alepske luzere kao sto kuka na Livu islam. Po meni, ovi iz Alepa se gore snalaze od pobunjenika u Damasku. SAA je dosta jaca u Damasku i opet teze napreduju nego na sjevru....
General War

#28255 Re: Sirija

Post by General War »

insomnia78 wrote:Ja i dalje mislim da je on skroz pogresno odigrao ovu partiju i da ce im se (turskoj) sve ovo oko Kurda, ISIL-a i Kobanea debelo obiti o glavu
:thumbup: To je i moje misljenje...prilicno cesto Turci idu saveznicima uz nos.
sarajevoxxxx

#28256 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Borci IS-a kao najveći heroji i primjeri iskrene i požrtvovane borbe.Tekst od aktiviste iz Istočne Gute koji je nakon ovih napada Koalicije sve više podržava IS:

https://www.facebook.com/Optimistic.rev ... ry?fref=nf
jastuk1

#28257 Re: Sirija

Post by jastuk1 »

insomnia78 wrote:Ja i dalje mislim da je on skroz pogresno odigrao ovu partiju i da ce im se (turskoj) sve ovo oko Kurda, ISIL-a i Kobanea debelo obiti o glavu
Ne znam šta je Erdo drugačije mogao odigrati, a da ishod po Tursku bude bolji? Šta ti misliš šta je mogo bolje?

Mislim da se iza scene dešava jako puno toga. Koketiranje Turske i IS-a je više nego indikativno.

A vidi ovo, ustvari, Turska sve i kad bi htjela onda ne može represivno bez velikog razloga djelovati na svojoj teritoriji (samo za suzbijanje nereda kakve čine anarhisti i PKK) jer se to kosi sa planom izgradnje nadnacionalne države.

Stvar je i u tome što zapadni lihvaro cionisti ne daju cijepanje ni Iraka ni Sirije, a Turskoj ne bi ništa smetalo da napravi protektorat od dijelova Sirije i Iraka (moguće da jedino ne bi pretendovali na šijtske dijelove Sirije i Iraka - to im fakat ne treba). S druge strane cionistima bi najviše smetalo toliko proširenje Turske (čak i ako je riječ samo o pretektoratu) jer bi sa novom naftom i energijom sa kojom inače kuburi postala skoro pa nezaustavljiva.

Da se do sad uvukla u sukob u bilo kom obimu - već bi sada bilo ratno stanje u jugoistočnoj Turskoj. Izrael maksimalno huška PKK i ostale Kurde protiv Turske decenijama. Sad pogotovu. Naravno, Kurdi su prije imali ligitimne razloge za bunt zbog ugnjetavanja, dok su nacionalisti vladali, ali zadnjih 10 godina kako nacionalista nema da ugnjetavaju, nema ni toliko razloga za bunt protiv Turske.

EVO VIDI MOLIM TE OVO:

Svaka država bi na divljanje unutrašnjih elemenata jako represivno djelovala. Kemalistički CHP i nacionalistički MHP besne i pjene na AKP i Erdogana što ne istuleha Kurde nakon divljanja, paljevina i ubijanja od strane PKK-a, samo tako. Na twitteru zna trendat AKP = PKK.

Ali, AKP se ne da navući na tanak led. Čak šta više, danas su u procesu pomiranja sa Vijećem mudraca (Wisemen Committee) odlučili da će se uspostaviti arbitražna komisija za rješavanje kurdskog pitanja.

http://www.dailysabah.com/politics/2014 ... ation-role
Last edited by jastuk1 on 19/10/2014 22:05, edited 2 times in total.
General War

#28258 Re: Sirija

Post by General War »

sarajevoxxxx wrote:Borci IS-a kao najveći heroji i primjeri iskrene i požrtvovane borbe.Tekst od aktiviste iz Istočne Gute koji je nakon ovih napada Koalicije sve više podržava IS:

https://www.facebook.com/Optimistic.rev ... ry?fref=nf
MA daj ne zajebavaj,,,heroji cega? Sadisticka samodopadna bezosjecajna banda.
joe_black

#28259 Re: Sirija

Post by joe_black »

Savoxxxx-ovi borci za slobodu sirijskog naroda...Smece nad svim smecima...

Kurdski borci na jednom od mobitela pronađenih na tijelima ubijenih džihadista otkrili su stravične snimke monstruoznih zvjerstava koje ti ekstremisti provode nad nedužnim civilima.

Na jednoj fotografiji prikazana je beba pritisnuta o tlo, dok joj jedan od džihadista drži nož na vratu. Djevojčica je uplašena, a strahuje se da su nju i njenu porodicu džihadisti islamske države smaknuli samo zato jer pripadaju alevi muslimanima, za koje džihadisti smatraju da su nevjernici i koji su na njihovoj meti, prenosi Daily Mail.

Na drugim fotografijama može se vidjeti džihadiste kako igraju fudbal s odrubljenim glavama žrtava.

Za fotografiju bebe se vjeruje da je napravljena proteklog petka, ali kako ne postoji fotografija koja bi prikazivala njeno obezglavljeno tijelo, postoji još uvijek nekakva nada da džihadistički barbari nisu naudili tako malenom djetetu.

Kurdski borci koji su pronašli sve te fotografije na mobitelima ubijenih džihadista, djevojčicu su nazvali "Melek", što na kurdskom znači anđeo.

- Ljudi iz Kobanea očajnički žele da svijet svojim očima vidi zvjerstva koja čini to ljudsko smeće, rekao je jedan neimenovani izvor za Daily Mail.
General War

#28260 Re: Sirija

Post by General War »

jastuk1 wrote:
Ne znam šta je Erdo drugačije mogao odigrati, a da ishod po Tursku bude bolji? Šta ti misliš šta je mogo bolje?

Mislim da se iza scene dešava jako puno toga. Koketiranje Turske i IS-a je više nego indikativno.

A vidi ovo, ustvari, Turska sve i kad bi htjela onda ne može represivno bez velikog razloga djelovati na svojoj teritoriji (samo za suzbijanje nereda kakve čine anarhisti i PKK) jer se to kosi sa planom izgradnje nadnacionalne države.

Stvar je i u tome što zapadni lihvaro cionisti ne daju cijepanje ni Iraka ni Sirije, a Turskoj ne bi ništa smetalo da napravi protektorat od dijelova Sirije i Iraka (moguće da jedino ne bi pretendovali na šijtske dijelove Sirije i Iraka - to im fakat ne treba). S druge strane cionistima bi najviše smetalo toliko proširenje Turske (čak i ako je riječ samo o pretektoratu) jer bi sa novom naftom i energijom sa kojom inače kuburi postala skoro pa nezaustavljiva.

Da se do sad uvukla u sukob u bilo kom obimu - već bi sada bilo ratno stanje u jugoistočnoj Turskoj. Izrael maksimalno huška PKK i ostale Kurde protiv Turske decenijama. Sad pogotovu. Naravno, Kurdi su prije imali ligitimne razloge za bunt zbog ugnjetavanja, dok su nacionalisti vladali, ali zadnjih 10 godina kako nacionalista nema da ugnjetavaju, nema ni toliko razloga za bunt protiv Turske.

EVO VIDI MOLIM TE OVO:

Svaka država bi na divljanje unutrašnjih elemenata jako represivno djelovala. Kemalistički CHP i nacionalistički MHP besne i pjene na AKP i Erdogana što ne istuleha Kurde nakon divljanja, paljevina i ubijanja od strane PKK-a, samo tako. Na twitteru zna trendat AKP = PKK.

Ali, AKP se ne da navući na tanak led. Čak šta više, danas su u procesu pomiranja sa Vijećem mudraca (Wisemen Committee) odlučili da će se uspostaviti arbitražna komisija za rješavanje kurdskog pitanja.

http://www.dailysabah.com/politics/2014 ... ation-role
Super, gdje je politicka i drzavna logika poistovjecivati teroriste sa cijelim Kurdskim narodom kojem prijeti najgori nacin etnickog cisscenja od strane ISISa? To treba mozda postaviti neki primjer ovdje kako prolaze oni koji im padnu u ruke?
Kritike MZ i saveznika na ponasanje turske su svakodnevne i ne vjerujem da ce se to zaboraviti.
Challenger__

#28261 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

jastuk1 wrote:
Turskoj ne bi ništa smetalo da napravi protektorat od dijelova Sirije i Iraka
:lol:

Koji socijalni autizam! Čovječe ti ne vidiš što vidi sva planeta. Od turskih "nula problema sa susjedima" došli su na nula susjeda bez problema, a ti fantaziraš o protektoratu nad Sirijom ili Irakom.
Challenger__

#28262 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Jastuk se rukovodi ihvanijskom idejom koja je propala i u Egiptu i u Siriji. Sada se ta ideja otjelovljava kroz ublehu zvanu ISIL, ali ne zapaža da i to ne prolazi.
sarajevoxxxx

#28263 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

General War wrote:
Turska ne vjerujem da je samostalni igrač, a onaj ko konstantno stvara sebi nove neprijatelje nije Turska već zemlje Zaljeva i Iran.Turska je tek samo još jedna nova meta agresivne zaljevske elite i generala iz Teherana koji brane kabur Zejnebin u Damasku :-) .Prije toga su bili džihadisti, poslije je na red došao Irak i Sadam Husein, pa zatim Ihvanije u Egiptu, pa Libanon, pa Libija koju bombarduju sa egipatskim i emiratskim avionima, i evo zadnje ratište Jemen.Koje slijedeći protiv koga će zaratiti? Za njih su svi teroristi koji nisu sa njima i koji ih ne podržavaju, a zapravo nema većih terorista od njih samih.
madner

#28264 Re: Sirija

Post by madner »

Turska pokušava rjesiti asada kroz ISIS, zabrana leta bi im pomogla oko alepa.
Challenger__

#28265 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

sarajevoxxxx wrote:...
:lol:
Kikibombona

#28266 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

jastuk1 wrote: Da se do sad uvukla u sukob u bilo kom obimu - već bi sada bilo ratno stanje u jugoistočnoj Turskoj. Izrael maksimalno huška PKK i ostale Kurde protiv Turske decenijama. Sad pogotovu. Naravno, Kurdi su prije imali ligitimne razloge za bunt zbog ugnjetavanja, dok su nacionalisti vladali, ali zadnjih 10 godina kako nacionalista nema da ugnjetavaju, nema ni toliko razloga za bunt protiv Turske.
Kako nema razloga?

Milioni Kurda placaju porez turskoj drzavi, a ta ista drzava gleda iz tenkova genocidnu vojsku kako osvaja grad sa kurdskom vecinom. Gdje ces vise od ovoga. :-)

Turci su napravili gresku zato sto nisu pustili Pesmerge u Kobani. Na taj nacin su pokazali da zele unistenje ne samo PKK, vec i kurdskog naroda u cjelini. Erdo je lafo prijatelj Barzanija i Pesmergi, a nece da ih pusti da brane svoj narod. Pametnom i dobronamjernom dosta.

Sa pustanjem Pesmergi su mogli odigrati dobar potez i poruciti da su prijatelj kurdskog naroda. Mislim, mogli su prosuti taj supljak. Kao, necemo pomoci PKK jer su teroristi, ali cemo pustiti svoje prijatelje Pesmerge da spase svoj narod u Kobaniju.

Propustili su ovaj zicer u nadi da ce Kobani pasti. Uzalud se ponadase Erdogan i njegovi.
Challenger__

#28267 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

insomnia78 wrote:Ma njemu se treba zahvaliti
Hvala, ali ne hvala
Sto je on zapeo toliko za zabranu letova?
Zato što je patološki opsjednut Assadom. Hoće da ga ruši ili neće da se igra "koalicije".
General War

#28268 Re: Sirija

Post by General War »

sarajevoxxxx wrote:
General War wrote:
Turska ne vjerujem da je samostalni igrač, a onaj ko konstantno stvara sebi nove neprijatelje nije Turska već zemlje Zaljeva i Iran.Turska je tek samo još jedna nova meta agresivne zaljevske elite i generala iz Teherana koji brane kabur Zejnebin u Damasku :-) .Prije toga su bili džihadisti, poslije je na red došao Irak i Sadam Husein, pa zatim Ihvanije u Egiptu, pa Libanon, pa Libija koju bombarduju sa egipatskim i emiratskim avionima, i evo zadnje ratište Jemen.Koje slijedeći protiv koga će zaratiti? Za njih su svi teroristi koji nisu sa njima i koji ih ne podržavaju, a zapravo nema većih terorista od njih samih.
Da te podsjetim Turska nije odobravala rat u Iraku niti je dozvolila koristenje NATO baza za napad na Irak 2003 godine.
Koje zemlje zaliva imaju "nove" neprijatelje...sve stari koji su dosad i bili.
Ja mislim da imamo vise nego dovoljno "materijala" da ovaj put bez greske lociramo ko je terorista...bez da ulazimo sto ih (ne) podrzavaju.
sarajevoxxxx

#28269 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Kikibombona wrote:
jastuk1 wrote: Da se do sad uvukla u sukob u bilo kom obimu - već bi sada bilo ratno stanje u jugoistočnoj Turskoj. Izrael maksimalno huška PKK i ostale Kurde protiv Turske decenijama. Sad pogotovu. Naravno, Kurdi su prije imali ligitimne razloge za bunt zbog ugnjetavanja, dok su nacionalisti vladali, ali zadnjih 10 godina kako nacionalista nema da ugnjetavaju, nema ni toliko razloga za bunt protiv Turske.
Kako nema razloga?

Milioni Kurda placaju porez turskoj drzavi, a ta ista drzava gleda iz tenkova genocidnu vojsku kako osvaja grad sa kurdskom vecinom. Gdje ces vise od ovoga. :-)

Turci su napravili gresku zato sto nisu pustili Pesmerge u Kobani. Na taj nacin su pokazali da zele unistenje ne samo PKK, vec i kurdskog naroda u cjelini. Erdo je lafo prijatelj Barzanija i Pesmergi, a nece da ih pusti da brane svoj narod. Pametnom i dobronamjernom dosta.

Sa pustanjem Pesmergi su mogli odigrati dobar potez i poruciti da su prijatelj kurdskog naroda. Mislim, mogli su prosuti taj supljak. Kao, necemo pomoci PKK jer su teroristi, ali cemo pustiti svoje prijatelje Pesmerge da spase svoj narod u Kobaniju.

Propustili su ovaj zicer u nadi da ce Kobani pasti. Uzalud se ponadase Erdogan i njegovi.
Pa baš suprotno.Pokazalo se da su Turci bili u pravu što nisu pristali biti dio cirkusa.Evo 60 država se ofira u Kobaneu, i tebi je kao krivo što se među tih 60 država koje se ponižavaju u Kobaneu nije i Turska.Ono, et' samo da je ona pustila te hrabre borce sve bi se promjenilo.Ko brani onima iz Hasake da dođu, ili kako to da 700 ili 1000 boraca koliko napada na Kobane može biti prijetnja gradu od 400 000 stanovnika? Eto, nije bilo dovoljno tih pola miliona, sve zapelo kod onih na granici kojima Turci nedaju da se probiju do Kobanea :-)
Kikibombona

#28270 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

sarajevoxxxx wrote: Pa baš suprotno.Pokazalo se da su Turci bili u pravu što nisu pristali biti dio cirkusa.Evo 60 država se ofira u Kobaneu, i tebi je kao krivo što se među tih 60 država koje se ponižavaju u Kobaneu nije i Turska.Ono, et' samo da je ona pustila te hrabre borce sve bi se promjenilo.Ko brani onima iz Hasake da dođu, ili kako to da 700 ili 1000 boraca koliko napada na Kobane može biti prijetnja gradu od 400 000 stanovnika? Eto, nije bilo dovoljno tih pola miliona, sve zapelo kod onih na granici kojima Turci nedaju da se probiju do Kobanea :-)
Ma Turci su ovim potezom zajebali samo sebe.

Trube da su prijatelji Barzanija i Pesmergi, a kada ih isti zamole da ih puste da spase svoj narod, oni se oglusise. Poslali su jasnu poruku. Pametnom dosta.

A ovo je reci novinarstvo....

http://vijestiummeta.com/islamska-drzav ... -kobaniju/

:D
Challenger__

#28271 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Koje ublehe ti pišeš... Kako će doći iz Hasake? Da prelete 150 km pod konrolom ISIL-ublehaša? Presmješno.
sarajevoxxxx

#28272 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

General War wrote: Da te podsjetim Turska nije odobravala rat u Iraku niti je dozvolila koristenje NATO baza za napad na Irak 2003 godine.
Koje zemlje zaliva imaju "nove" neprijatelje...sve stari koji su dosad i bili.
Ja mislim da imamo vise nego dovoljno "materijala" da ovaj put bez greske lociramo ko je terorista...bez da ulazimo sto ih (ne) podrzavaju.
Pa o tome i govorim.Saudija je i tada finansirala napad na Irak, Turska bila protiv.Opet se isto ponavlja, Saudija finansira i učestvuje u napadu na IS, i kao eto Turska danas treba slijedi mudre saudijske odluke i da joj se pridruži, jer zaboga kako ne vidimo kako je lijepo ono što je KSA sa svojim saveznicima uradila Iraku 2003.
General War

#28273 Re: Sirija

Post by General War »

madner wrote:Turska pokušava rjesiti asada kroz ISIS, zabrana leta bi im pomogla oko alepa.
Onda je morala komadantima ISIS-a da da kakvu mapu, ne rusi se Asad u predgradjima Bagdada malo su profulali :lol:
drugo, ISIS je pokvario ugled koalicije protiv Asada da i evidentno je da i ono sto drze pustahije u siriji tesko ce zadrzati, tako da i slijepom je jasno da je ISISU namnjena eutanazija, i ako to Turska ne vidi (a vidi) ima golem problem...NATO moze isto tako da umanji clanstvo. Turska generalno ima problem "Putinizma".
sarajevoxxxx

#28274 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:Koje ublehe ti pišeš... Kako će doći iz Hasake? Da prelete 150 km pod konrolom ISIL-ublehaša? Presmješno.
Nije presmiješno.Pokušali su, i naravno pretrpjeli velike gubitke, ali Bože moj.Cijena koja se mora platiti, ni IS ne može tek tako kretati se, i njegove vojne konvoje svako malo bombarduju.Kako su se probili ovi iz FSA (ako je istina da se bore u Kobaneu) iz Haleba? Gdje su Kurdi iz Haleba?
Challenger__

#28275 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Ubleha kontroliše sve sjeverno od Alepa, ne može.
Locked