drug_profi wrote: ↑15/09/2025 15:18
teskeredzic_22 wrote: ↑15/09/2025 15:12
drug_profi wrote: ↑15/09/2025 14:30
Rigidni su uslovi. Prčvarnica mora biti. Imam ja dva u susjedstvu, i ni u jednom neću naći što mi treba, jer je izbor samo osnovni.
Zašto je onda Lukavica zakrčena nedjeljom ako nema potrebe?
Zašto se dižu čelične zgradurine u parkovima ?
Zašto se ne gradi više škola , zašto tako malo investiramo u visoko obrazovanje ?
Zašto smo uništili privredu i pretvorili se u korporativnog uvoznika kineskog smeća te srpske ,turske i egipatske hrane ?
U Lukavicu idu svi oni kojima ne smeta gužva nedeljom u Lukavici , išli bi i u SCC ali ne radi.
Da postoji potreba za više granapa nedeljom bilo bi ih.
Kad Lukavica potpuno ne bude radila nedeljom , neće više biti gužve i biće možda maksimalno tri granapa 00:00-24:00 više u odnosu na sad.
Ja razumijem da si ti u sjevernokorejskom poimanju drzave, ali vjeruj da stvari ne treba tako gledati.
Prvo i najvaznije sto naucis jeste da gledas od cega se zivi. Ko proizvodi. On treba da je fokus i on diktira uslove.
U ekonomiji je sve bezvrijedno ako nije na kraju prodato krajnjem potrošaču.
Znači sve moguće načine treba smisliti kako da se olakša i omili izvlačenje novca iz džepa tom potrošaču.
A može se bez i jednog granapa: Nek se otvori jednom sedmično za preuzimanje narudžbi. Ljudi se bolje organizuju, naruče na vrijeme, stanu u red, sačekaju svoju gebiru, uzmu, plate i nose.
Nikada nisam čuo da je Sjeverna Koreja asocijacija za red?
Ona je asocijacija za nedemokratiju , totalitarizam , zlostavljanje , ispiranje mozga , glad , kult ličnosti i mnogo toga lošeg što u svojim postovima nikada nisam ni jednim slovom promovisao.
Asocijacija za red mogu biti zapadnoevropske ili skandinavske zemlje koje su za odbranu vlastitog nacionalnog identiteta izabrale najvažnije , znanje , rad , vladavinu prava , iskorjenjivanje korupcije i svoju privredu i mladost nisu predale na milost i nemilost "uglednim biznismenima" koji su od njih napravile kinesko-srpske pijace.
Radim u realnom sektoru od punoljetstva , periodično ili s manje sati za vrijeme studija a stalno od diplome , ekonomista sam po struci i jasan mi je svaki ekonomski način na koji društvo funkcioniše ili može da funkcioniše.
Trgovanje je zabranjeno nedeljom u FBiH uz određene izuzetke , pištanje i skičanje o bačenim "milijardama" neradnim nedeljama konkretno u najvećem gradu države nije otvorilo više od 5 granapa koncipiranih po principu 00:00 - 00:24 uz sve "blagodeti" tog trgovanja koji su navodno izgubili i poslodavac i radnik.
Niti jedan kapitalista se neće odreći dobiti.
Zakon o neradnoj nedelji je kapitalistima omogućio kvalitetnije upravljanje preostalom radnom snagom a preostaloj radnoj snazi malo odmora na koji su bili zaboravili još od prvih narudžbi za "ugledne sarajevske biznismene" koje su volšebno prošle kroz ratni butmirski tunel u opkoljeni grad.
Očekivati empatiju od ljudi koji su razvijenu evropsku zemlju sveli na ovo danas je iluzornije od očekivanja bilo čega boljeg da će se desiti do kraja mog života.
Da ponovimo.
Nedeljom je u FBIH zabranjeno trgovanje pa radnici ne moraju na posao.
Bravo.