Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

Malisa11

#9201 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Malisa11 »

amidzazeher wrote: 15/09/2025 17:11 Haj se ti dogovori sa rajom hoce li onda propasti BiMgo
Nece propasti, bimgo u rs radi.

Propao bi kada bi nedjelja bila radna, ali uz duple dnevnice i sl. Mislim ne bi propao, vec bi morao da radi i imao bi manje profita po radniku, jer bi ih morao placati.

Ovako im je odlicno, od 10 uposlenih, vise im ne trebaju barem 2.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#9202 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

amidzazeher wrote: 15/09/2025 17:11
Malisa11 wrote: 15/09/2025 15:54
zippoo87 wrote: 15/09/2025 15:49 Ja te pitam KONKRETNO,da mi kazes u kojoj to radnji ljudi rade nedjeljom,pitam te konkretno u kojoj radnji su radnice nezadovoljne neradnom nedjeljom...ti nemas odgovora,kao ne smiju javno izaci. Otvoreno da ti kazem,LAZES,LAZES,LAZES. Ti si na potezu,demantuj me,ja cu ti se javno izvinuti na forumu.
Sip - Merkator
Sip - Bingo

U Merkatoru manje rade, dok u bimgu padnu sa nogu subotom. Korpu ne stignu odraditi, zvvoni 10 minuta dok ne odbiju narudzbu.

To kada neko negdje radi nejdeljom, prvom prilikom uslikam pa cu te javno napusiti, jer ti nisi bot, ti jednostavno ne shvatas sta pisem.
Haj se ti dogovori sa rajom hoce li onda propasti BiMgo zbog ove neradne nedelje ili nece. Jedan kaze ode raja u RS, propade Bingo, drugi kaze subotom se ubise od posla zbog nedelje.
Onome svejedno radili ne radili ali volio bi da rade da se on malo prošeta max sat vremena, fali mu šarafa ili bješe da kupi cipele.
:lol:
amidzazeher

#9203 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by amidzazeher »

Poznajem bracni par, radili zajedno dugo u Bingu. Nikad zajedno nisu bili, cak su godisnji dobijali u razlicito vrijeme. Sta li oni misle o neradnoj nedelji?

Ko misli da bi robovlasnik rado platio duplu dnevnicu nedeljom, tek onako, taj nije izasao iz stana nigdje. Ustvari dali bi duplu dnevnicu ali bi opet dvoje dobilo otkaz!
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#9204 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by konektovan »

Cinjenica je, bar sto se tice Sarajeva, da dosta love ode u Istocno Sarajevo nedeljom. Isto tako je istina i da su kupci iz Sarajeva, nastavili da idu u istocno i radnim danima, sto znaci da je neko na gubitku a drugi na dobitku. Ja nemam naviku da idem nedeljom, mislim.da sam 2-3 puta otisao u tropic po nesto sto mi je zaista trebalo. Kod djurica isto tako naletim ponekad kad mi je usput, zbog nekih sitnica, tipa toblerone cokoladica, nutelle..ne idem u klasicnu podmiru.
Martin Rigs

#9205 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

VladaFBiH wrote: 15/09/2025 09:23
Martin Rigs wrote: 12/09/2025 20:41
VladaFBiH wrote: 12/09/2025 14:19

vrlo brzo će se vidjeti čija je priča bez veze (već se vidi ali sačekajmo još malo) i ko je smiješan jer se bliži kraj godine uz katastrofalne posljedice neradne nedjelje po ekonomiju federacije a i izbori su tu odmah iza čoška... ja bih volio da nisam u pravu ali na tvoju/vašu žalost jesam - naša ekonomija ne može izdržati ovakve samoubilačko-retardirane poteze.
Apsolutna laz.
Jedine posljedice na ekonomiju je ostavila suluda odluka dan prije nove godine a kojom se minimalna placa povecala a obaveze na nju ostale iste.
To i samo to ,nesmanjivanje obaveza na placu a ne njen iznos su jedini i iskljucivi krivac za probleme u ekonomiji federacije .
Sve drugo je laz koja se potura ne bi li kako ponovo mogli nedjeljom u bingo.
Obraz djon.
Neradna nedjelja nikakve veze nema sa ekonomskim gubicima.
Ima veze preko 600 miliona maraka koje je nesposobna vlast izharacila od privrede jer nije smanjila obaveze.
Sta su uradili.
Na minimalnu placu od 1000 KM se placa maltene 700 KM drzavi.
Oni su u julu to smanjili za 70 KM :lol:
O tome pricaj a ne suplju pricu o neradnoj nedjelji.
rekao sam da na tvoje postove ne odgovaram ali kad si se već ti meni "nakačio" na post ovaj put te moram zamoliti da podijeliš broj dilera s rajom jer očito ima jako dobru robu čim te ovako izbacuje iz "vinkla"
A koji gumbic sam pritisnuo :lol:
Napisem ti stvarno stanje na terenu. Onako kako to doista jeste.
Ti koji koristis podatke koje je poreska uprava manjeg entiteta frizirala ne racunajuci inflaciju mene prozivas da se drogiram..
To je nivo botova nenaviklih na suocenje sa istinom.
Mali balon u kome si skriven je lazni svijet..
VladaFBiH

#9206 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by VladaFBiH »

zippoo87 wrote: 15/09/2025 16:43
VladaFBiH wrote: 15/09/2025 16:36
zippoo87 wrote: 15/09/2025 16:34
Cekaj,polako...znas li ili ne znas razlog ???
Pa cemo onda nastaviti ...
ja sam te pitao u čemu je problem - zakon je predvidio da radi ali se onda diletant u ministarskoj fotelji dosjetio kako da ih nag*uzi...

sve što je dobio je da najmanje narednih 8 godina neće prismrditi vlasti
Znaci,pretpostaviti cemo da ne znas,jer neces da odgovoris... a mozda i znas,ali ti se ne svidja odgovor.

Evo...jedan od razloga je sto su neki htjeli da postojece super markete zatvore a otvore prozorcic na vratima i da prodaju robu tako kroz prozorcic. Jesu li ovo neki vec bili i radili...jesu,je li tako ?
Onda su ovi rekli da se ne moze roba prodavati kroz prozorcic i da objekat ne moze imati 5000 m2 a biti dragstor.

Drugi problem...evo primjer iz Gracanice,koji sam rekao da cu navesti.
Na novoj autobuskoj stanici u Gracanici,je fakticki u sklopu zgrade autobuske,napravljena i hala u koju se kasnije uselio market Fortuna a kako je jel povezan sa Objektom Autobuske a kako u zakonu stoji da radnje na autobuskoj smiju raditi,tako je i ovaj trzni centar od 6000-7000 m2 uredno radio nedjeljom,dok su svi ostali bili zatvoreni. Dakle,iskoristio rupu u zakonu i radio.

E da i se sprijecile ovakve pojave,navedeno je i za benzinske i za autobuske i za sve,koliko max kvadrata smiju imati,da bi radili. Je li ti sada jasnije i malo logicnije ili ti ni ovo nema logike ???
da sumiram da li sam dobro shvatio? Ministar je u napadu inteligencije odlučio da zatvori rupu u zakonu i sada cijela Gračanica kupuje u Doboju? Kakav genijalac :D :D :D :D

Image
i dragstor po svojoj definiciji je velika prodavnica a ne šupa od 50m2
Last edited by VladaFBiH on 15/09/2025 19:10, edited 3 times in total.
VladaFBiH

#9207 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by VladaFBiH »

zippoo87 wrote: 15/09/2025 16:51
VladaFBiH wrote: 15/09/2025 16:38
zippoo87 wrote: 15/09/2025 16:37
Vjeruj da je puno vise onih sto nisu usli ni presli granicu,ali nebitno.
Evo tebe koji jesi presao i bio u Lidlu...kakav ti je dojam kupovine u Lidlu i kako je sve uredjeno,poslagano,sta ima od robe koja je WOW ??? O cijenama ne mozemo pricati,jer jos nije krenulo kod nas ali Lidl NIJE najjeftiniji market ,kako se to obicno predstavlja.
za taj tip kupovine sasvim zadovoljavajući market sa dobrim PL-om. Ja lično ne mogu završiti kupovinu u njemu ali daleko od toga da se nema šta kupiti.
Pa kako je dobar market,ako ne mozes zavrsiti kupovinu u jednom marketu ?? :lol:
Evo sloziti cu se sa tobom...ne mogu ni ja zavrsiti svu kupovinu u Lidlu a druga stvar,nije najjeftiniji market u obilju konkurencije,barem u EU a vjerujem da ce i kod nas ciljati na cijene Binga ,uz popuste robu sa njihovom robnom markom,kao sto radi svugdje gdje posluje. Tako da preporucujem svima da smanje ocekivanja od Lidla...biti ce hajpa prvih mjesec dana,jer ce svi htjeti da odu tamo i kupe nesto a onda ce nakon tog prvog odlaska da se vrate u realnost,jer nece dobiti ocekivani WOW efekat. Drugi problem je sto raja ne poznaje kvalitet robe u Lidlu i sta je sta. To je svugdje problem,svaki robni lanac ima svoje brendove i ima tu stvarno ekstra robe ali ne znas sta je sta,dok ne kupis i ne probas. A znamo mi svi u BiH koliko narod ne voli novo i istrazivati,svi se drze sigurice.
Ovo je neko moje misljenje...vidjeti cemo jesam li pogodio,kada se otvori. Ja bih iskreno volio da budem u krivu i da i ponuda i cijene budu bolje nego konkurencija,ali i oni su dosli po profit ovdje,nisu crveni krst :lol:
Pa ne završavam ni ovako u jednom marketu :) nešto ide u Bingo, nešto CJ, nešto Đurić,... uglavnom svi imaju nešto svoje zbog čega ih obilazim.

Lidl posmatraj kao dobrodošlu konkurenciju jer sada imaš faktički duopol Bingo/Konzum u FBiH i Bingo/Tropic u RS-u. Lidl robna marka je sasvim solidna i dobrodošla jer u BiH samo DM ima pristojnu robnu marku u svim segmentima dok ostali poluproizvode prodaju u večini segmenata - uleti ponešto dobro da ne bude zabune ali je uglavnom to roba III klase. Da li će biti jeftiniji - vjerovatno par % ali to nikada nije bio odlučujući faktor već samo dobrodošla stvar.
VladaFBiH

#9208 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by VladaFBiH »

amidzazeher wrote: 15/09/2025 17:31 Poznajem bracni par, radili zajedno dugo u Bingu. Nikad zajedno nisu bili, cak su godisnji dobijali u razlicito vrijeme. Sta li oni misle o neradnoj nedelji?

Ko misli da bi robovlasnik rado platio duplu dnevnicu nedeljom, tek onako, taj nije izasao iz stana nigdje. Ustvari dali bi duplu dnevnicu ali bi opet dvoje dobilo otkaz!
prva lekcija u životu - sva jaja ne idu u istu korpu :)

taj isti bračni par niko nije natjerao da rade u istoj firmi i zato postoji izbor a moj bi sigurno bio da ne želim da gledam ženu i na poslu :D

zezanciju na stranu - ovo jeste sranje ali opet se vraćam na ovo što sam napisao: Da im nije bilo dobro jedno bi promijenilo posao.
drug_profi

#9209 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

zippoo87 wrote: 15/09/2025 16:24 E tako i ovi ovdje forumasi...sve sto nema iskljucivo ZA NJIH,to je problem a ono sto nema za druge,to nije njihov problem,jer ne zadire u njihov zivot.
Evo Drugprofi godinu dana pise o tome kako mu pucaju ventili svake nedjelje i kako je svake nedjelje na vikendici ,radi nesto...a da udjem u log foruma i da lgedam kada je pisao postove,vidjeti cu da je cijelu nedjelju forumao. ALi eto,na forumu mu zafalilo silka za trimer,vreca cementa i 10 serafa i 4 eksera...jer covjek svaki dan radi
Hajd lijepo pogledaj opet fino. Ima nekih pauza, popije se kafa, odmori se malo...
Inače meni je veliki interes da dođem ovdje i tebe pokušavam da prevarim. Mislim cijelu heftu smisljam sta cu.
drug_profi

#9210 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

zippoo87 wrote: 15/09/2025 16:24 ovo trubi cijelu godinu...kada ga ovako nas par uhvatimo na volej,onda napise da je NJEMU SVEJEDNO sto je neradna nedjelja hahahahhaha
Meni je svejedno jer ja ne visim po TC. Meni fali Peni, ili bilo kakav trgovac sa tom robom. Ventili, šarafi, ekseri, željezarija, premazi...
Jebat ga, meni naum padne nešto i ja krenem sa tim od materijala koji je pri ruci, pa onda vidim fali nesto.

Vas par ste necu reci glupi, ali nemate bas srece kad razmisljate o ekonomiji.
Znaci opet kazem, svejedno mi je. Necu ja kusati rezultate, ali ce na kraju i mene dohvatiti depresija.
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#9211 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by anex »

Rahmetli mi nane..vi samo u krug idete...
Haj malo stanite na loptu, nešto konkretno napišite....
Bude li se glupostima nastavilo...vrijeđanjem međusobnim...ode ovo pod ključ...
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#9212 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

drug_profi wrote: 15/09/2025 15:18
teskeredzic_22 wrote: 15/09/2025 15:12
drug_profi wrote: 15/09/2025 14:30

Rigidni su uslovi. Prčvarnica mora biti. Imam ja dva u susjedstvu, i ni u jednom neću naći što mi treba, jer je izbor samo osnovni.
Zašto je onda Lukavica zakrčena nedjeljom ako nema potrebe?
Zašto se dižu čelične zgradurine u parkovima ?
Zašto se ne gradi više škola , zašto tako malo investiramo u visoko obrazovanje ?
Zašto smo uništili privredu i pretvorili se u korporativnog uvoznika kineskog smeća te srpske ,turske i egipatske hrane ?

U Lukavicu idu svi oni kojima ne smeta gužva nedeljom u Lukavici , išli bi i u SCC ali ne radi.

Da postoji potreba za više granapa nedeljom bilo bi ih.

Kad Lukavica potpuno ne bude radila nedeljom , neće više biti gužve i biće možda maksimalno tri granapa 00:00-24:00 više u odnosu na sad.
Ja razumijem da si ti u sjevernokorejskom poimanju drzave, ali vjeruj da stvari ne treba tako gledati.
Prvo i najvaznije sto naucis jeste da gledas od cega se zivi. Ko proizvodi. On treba da je fokus i on diktira uslove.
U ekonomiji je sve bezvrijedno ako nije na kraju prodato krajnjem potrošaču.
Znači sve moguće načine treba smisliti kako da se olakša i omili izvlačenje novca iz džepa tom potrošaču.

A može se bez i jednog granapa: Nek se otvori jednom sedmično za preuzimanje narudžbi. Ljudi se bolje organizuju, naruče na vrijeme, stanu u red, sačekaju svoju gebiru, uzmu, plate i nose.
Nikada nisam čuo da je Sjeverna Koreja asocijacija za red?
Ona je asocijacija za nedemokratiju , totalitarizam , zlostavljanje , ispiranje mozga , glad , kult ličnosti i mnogo toga lošeg što u svojim postovima nikada nisam ni jednim slovom promovisao.

Asocijacija za red mogu biti zapadnoevropske ili skandinavske zemlje koje su za odbranu vlastitog nacionalnog identiteta izabrale najvažnije , znanje , rad , vladavinu prava , iskorjenjivanje korupcije i svoju privredu i mladost nisu predale na milost i nemilost "uglednim biznismenima" koji su od njih napravile kinesko-srpske pijace.

Radim u realnom sektoru od punoljetstva , periodično ili s manje sati za vrijeme studija a stalno od diplome , ekonomista sam po struci i jasan mi je svaki ekonomski način na koji društvo funkcioniše ili može da funkcioniše.

Trgovanje je zabranjeno nedeljom u FBiH uz određene izuzetke , pištanje i skičanje o bačenim "milijardama" neradnim nedeljama konkretno u najvećem gradu države nije otvorilo više od 5 granapa koncipiranih po principu 00:00 - 00:24 uz sve "blagodeti" tog trgovanja koji su navodno izgubili i poslodavac i radnik.

Niti jedan kapitalista se neće odreći dobiti.
Zakon o neradnoj nedelji je kapitalistima omogućio kvalitetnije upravljanje preostalom radnom snagom a preostaloj radnoj snazi malo odmora na koji su bili zaboravili još od prvih narudžbi za "ugledne sarajevske biznismene" koje su volšebno prošle kroz ratni butmirski tunel u opkoljeni grad.

Očekivati empatiju od ljudi koji su razvijenu evropsku zemlju sveli na ovo danas je iluzornije od očekivanja bilo čega boljeg da će se desiti do kraja mog života.

Da ponovimo.
Nedeljom je u FBIH zabranjeno trgovanje pa radnici ne moraju na posao.
Bravo. :bih:
drug_profi

#9213 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

teskeredzic_22 wrote: 15/09/2025 21:08 Nedeljom je u FBIH zabranjeno trgovanje pa radnici ne moraju na posao.
Zabranjeno je stvaranje profita trgovanjem. Troskovi ostaju.
Nije zabranjeno drugim djelatnostima, tako da je mjera ocigledno samo spas vlikim lancima radi nedostatka radne snage.

To je toliko ocigledno da ne znam zasto treba stalno ponavljati.
teskeredzic_22

#9214 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

drug_profi wrote: 15/09/2025 21:11
teskeredzic_22 wrote: 15/09/2025 21:08 Nedeljom je u FBIH zabranjeno trgovanje pa radnici ne moraju na posao.
Zabranjeno je stvaranje profita trgovanjem. Troskovi ostaju.
Nije zabranjeno drugim djelatnostima, tako da je mjera ocigledno samo spas vlikim lancima radi nedostatka radne snage.

To je toliko ocigledno da ne znam zasto treba stalno ponavljati.
Ok.
Jebeš profit kapitaliste nedeljom , država se non stop hvali o rekordnim naplatama poreza a cesta od Sarajeva do Mostara je trasirana šezdesetih a zašto do danas nije proširena ili dobila aletenativu je naravno KRIV SAMO I SAMO HDZ.

I za cestu do Tuzle je naravno kriv HDZ.

Radnici trgovina ne moraju na posao nedeljom , bravo :bih:
drug_profi

#9215 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Mislim rekao bih da si balavac neki sa tim glupim forama, ali hajd. Ko biva nešto likuješ i sad meni kao treba biti muka.
Ja imam svoje misšljenje. I moje mišljenje je da je ovo medvjeđa usluga radnicima, a to će se ispostaviti kad-tad.
Pravi način je bio poštivanje ZOR-a, 176 sati mjesečno uz osmosatno radno vrijeme. Rad praznikom, subotom i nedeljom, ili noću dodatno platiti.
I da je to konstatno predmet inspekcijskog nadzora uz drakonske kazne.
teskeredzic_22

#9216 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

drug_profi wrote: 15/09/2025 21:22 Mislim rekao bih da si balavac neki sa tim glupim forama, ali hajd. Ko biva nešto likuješ i sad meni kao treba biti muka.
Ja imam svoje misšljenje. I moje mišljenje je da je ovo medvjeđa usluga radnicima, a to će se ispostaviti kad-tad.
Pravi način je bio poštivanje ZOR-a, 176 sati mjesečno uz osmosatno radno vrijeme. Rad praznikom, subotom i nedeljom, ili noću dodatno platiti.
I da je to konstatno predmet inspekcijskog nadzora uz drakonske kazne.
Prijatelju ,

inspekcijski nadzor u državi u kojoj Mrkva legitimno nastavlja svoj posao pod istim imenom i branšom nakon milonske pronevjere poreza , u kojoj brojne radnje nakon otkrivanja paralelnih lažnih fiskalnih kasa i dalje posluju , u kojoj u centru Sarajeva i dan-danas postoje radnje koje ne kucaju fiskalne račune koji će zaštiti prava radnika (onih istih koji su do jučer svakog dana radili za minimalac od 390 (i da bude sretan jer ima posao) je iluzija.

Jasno je da postoje biznisi koji će biti gurnuti preko ruba jer ne mogu više stvarati profit , čovjek mora biti važniji od profita ali nestat će i ljudi koji izgube svoje radnje.

Nemam povjerenja da će ih država zaštiti (te biznise na ivici ruba) jedino smatram da je ovom odlukom šteta po svih nas i opstanak države i društva manja.

To je sve.
zippoo87

#9217 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Mnogi nikako ne mogu da shvate da smo MI TI KOJI MORAJU TJERATI VLAST DA RADI.
Nema nikakvih svemiraca ni celicne ruke,nego MI,gradjani...prvo kroz izbore,da budemo BIRACI a ne glasaci (glasac je onaj koji kaze ...JA SAM SDA;SDP;HDZ" a birac je onaj koji pregleda liste,prati stranku sta radi,prati ljude u stranci i bira...naravno ima u svakoj stranci kukolja,nasa scena je maksimalno kontaminirana.

A poslije izbora,onda pritisces izabrane predstavnike da rade...trazis,bunis se,pises peticije,izadjes na proteste,boris se.

Ovo u BiH izgleda niko ne konta...zato ja kazem da je u BiH 95% gradjana politicki nepismeno.
Evo u Srbiji...vec skoro godinu dana,ratuju sa mafijom na vrhu drzave i bore se...ni tamo nema celicne pesice,koja ce skinuti Vucica.

Naucite se prvo osnovama politike,demokratije,gradjanskog aktivizma,pa onda malo po malo. Da ne zaboravimo i to da vise niko nema muda ni za sta,osim piskarati po portalima. U praksi,muda ne postoje vise ni kod koga,zato raznorazne tik tok sisice sada i jesu neki mangupi,divljaju sa autima,quadovima,motorima,drugi ih snimaju...to su danasnje "mudonje".

Na forumu je isto...niko nema muda ni za sta,jer niko nece da izgubi nista od privilegija koje trenutno uziva a svi bi da im neko drugi nesto zavrsi.
To je u praksi to famozno mito,kada nisi sposoban nijednu uslugu sam za sebe zavrsiti,uraditi,onda se daje mito,da ti to zavrsi neko drugi.
I onda pricas kako se nista ne moze uraditi ,za sve moras "platiti",sto nije istina ni blizu. Osim ako si nesposoban,onda je istina,jer ti licno ne znas sam zavrsiti nista.
Idem opet na pauzu sa ove teme,smorili ste me danas glupostima a sve isto,vrte se kao pokvarena poloca,bez ijednog argumenta,samo valjanje gluposti.
Aj uzdravlje i pamet u glavu,ako je ko ima.
elcaliente

#9218 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by elcaliente »

Sanjarko wrote: 15/09/2025 09:56
elcaliente wrote: 14/09/2025 23:25
Sanjarko wrote: 14/09/2025 04:06 Raja ide u RS sve više i iz ZDK u nabavku nedeljom. Inače sve više u RS idu radi cijena.
Odakle ide? Sa Tesanjke u Doboj, kod svojih bivsih komsija sto su ih istjerali iz Doboja. Aferim.
Ne iz Zenice kako sam shvatio ali možda ne u RS nego kod nekih drugih, Vujević neki TC.

Ne znam gdje i koji. Idu i u Vitez u Fis dosta.
Pa to su dvije razlicite stvari. Vitez je federacija.
FIS i Vujevic u Vitezu ni oni nerade nedjeljom.
Zenicani tradicionalno kupuju u Vitezu vec 30 godina jer Zenica nema trznih centara uostalom Zenicani i rade u Vitezu.
U Vitezu te niko nece uhapsiti zbog zastave sa liljanima ovi sto vole po RS kupovati ono se trebaju paziti.
Sanjarko

#9219 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Sanjarko »

elcaliente wrote: 16/09/2025 07:21
Sanjarko wrote: 15/09/2025 09:56
elcaliente wrote: 14/09/2025 23:25

Odakle ide? Sa Tesanjke u Doboj, kod svojih bivsih komsija sto su ih istjerali iz Doboja. Aferim.
Ne iz Zenice kako sam shvatio ali možda ne u RS nego kod nekih drugih, Vujević neki TC.

Ne znam gdje i koji. Idu i u Vitez u Fis dosta.
Pa to su dvije razlicite stvari. Vitez je federacija.
FIS i Vujevic u Vitezu ni oni nerade nedjeljom.
Zenicani tradicionalno kupuju u Vitezu vec 30 godina jer Zenica nema trznih centara uostalom Zenicani i rade u Vitezu.
U Vitezu te niko nece uhapsiti zbog zastave sa liljanima ovi sto vole po RS kupovati ono se trebaju paziti.
:thumbup: Znam za Fis i da je u FBiH ali za ovog Vujević sam samo čuo nisam znao gdje je.

Ali znam da dosta kod njega sad raja ide u nabavku.
Malisa11

#9220 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Malisa11 »

drug_profi wrote: 15/09/2025 21:22 Pravi način je bio poštivanje ZOR-a, 176 sati mjesečno uz osmosatno radno vrijeme. Rad praznikom, subotom i nedeljom, ili noću dodatno platiti.
Jep, to je to. Ono hajmo poceti od zadnjeg zakona, a oni ranije? Ma to nista...
elcaliente wrote: 16/09/2025 07:21 U Vitezu te niko nece uhapsiti zbog zastave sa liljanima ovi sto vole po RS kupovati ono se trebaju paziti.
Nece te ni u RS uhapisiti. Da dobit ces kaznu, no ako volis drzavu i odes na sud, presuda pada. Samo sto niko ne voli dovoljno drzavu.
elcaliente

#9221 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by elcaliente »

konektovan wrote: 15/09/2025 17:33 Cinjenica je, bar sto se tice Sarajeva, da dosta love ode u Istocno Sarajevo nedeljom. Isto tako je istina i da su kupci iz Sarajeva, nastavili da idu u istocno i radnim danima, sto znaci da je neko na gubitku a drugi na dobitku. Ja nemam naviku da idem nedeljom, mislim.da sam 2-3 puta otisao u tropic po nesto sto mi je zaista trebalo. Kod djurica isto tako naletim ponekad kad mi je usput, zbog nekih sitnica, tipa toblerone cokoladica, nutelle..ne idem u klasicnu podmiru.
Forumasi kazu da je sve svjedno kupovati ti u RS ili FBIH sve je to BiH, niko nije na gubitku.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#9222 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by konektovan »

elcaliente wrote: 16/09/2025 21:49
konektovan wrote: 15/09/2025 17:33 Cinjenica je, bar sto se tice Sarajeva, da dosta love ode u Istocno Sarajevo nedeljom. Isto tako je istina i da su kupci iz Sarajeva, nastavili da idu u istocno i radnim danima, sto znaci da je neko na gubitku a drugi na dobitku. Ja nemam naviku da idem nedeljom, mislim.da sam 2-3 puta otisao u tropic po nesto sto mi je zaista trebalo. Kod djurica isto tako naletim ponekad kad mi je usput, zbog nekih sitnica, tipa toblerone cokoladica, nutelle..ne idem u klasicnu podmiru.
Forumasi kazu da je sve svjedno kupovati ti u RS ili FBIH sve je to BiH, niko nije na gubitku.
nije svejedno.. :mrgreen:
Hakiz

#9223 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

elcaliente wrote: 16/09/2025 21:49
Pa, što se tiče PDV, ode u istu kasu. Niko nije na gubitku, tačno.

Neće ni Bingo kao korporacija osjetiti. Neće osjetiti, možda, čak ni BCC.

Ali, neki mali Bingo u nekom, recimo, sarajevskom naselju možda osjeti pad prometa, pa možda zbog tog pada neka prodavačica iz tog Binga dobije ponudu, kako joj prodavnica više ne može obezbijediti platu, ona može preći u Bingo u Kalesiji jer je tamo manjak ljudi, a ako odbije, ide joj otkaz. Ili Amko ili bilo koji lanac.

I kada sabereš dovoljan broj takvih malih prodavnica, raznih lanaca ili individualnih, dobiješ problem. I za te lance/prodavnice, a naročito za uposlene koji dobiju takve ponude.

Svašta je moguće.
last mohicans

#9224 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by last mohicans »

Nije to baš tako, krajnja potrošnja je bitna i ako ona konstanto raste, mijenjat će se i koeficijent raspodjele, a potrosnja u RS itekako raste. Dalje, ima i privremena raspodjela prihoda prema mjestu uplate, a ako ja uplaćujem u RS, to se knjiži kao potrošnja entiteta. To zna i chat
Privremena raspodjela prihoda vrši se po mjestu nastanka potrošnje
Ako se više troši u RS, više prihoda od PDV-a ide privremeno RS-u, i obratno za FBiH.
Zbog toga entitetima “znači” gdje se stvarno obavlja krajnja potrošnja.
Koeficijenti raspodjele se redovno prilagođavaju
UIO BiH prati tokove potrošnje i na osnovu statistike (potrošnja goriva, električne energije, maloprodaja, fakturisani PDV itd.) određuje nove koeficijente.
Ako npr. FBiH ima veći rast potrošnje u odnosu na RS, njen koeficijent raste, pa i veći dio ukupnih prihoda iz Jedinstvenog računa ide FBiH.
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#9225 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pitar sa Kariba »

Bolan 4 Sa opštine uplate vise od cijele RS, kakav Đurić, Tropic i raspodjela!?
Locked