I da, odmah ce ti reci da nikad nisi ni bio vjernik te da si bio skriveni ateista/komunista cijelo vrijeme. Marchelo je sve to fino opisao, te mentalne sklopove koji ima mnogo i na ovom forumu.L u c i f e r wrote:i time pokazati nivo svog (ne)obrazovanjaLopov-eliminator wrote:Dzaba Lucifer, danas ne smijes ni postati ateista jer ce te odmah turbovjernici tj. veliki Srbi, Hrvati, i Bosnjaci proglasiti "komunjarom".L u c i f e r wrote:svi komunisti su ateisti (barem u teoriji)
svi ateisti nisu komunisti
komunizam nije jesjednako ateizam
Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
-
Lopov-eliminator
#8676 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- skupljac_zeljeza
#8677 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Slike su mi bile dovoljno da shvatim na šta aludiraš pa me mrzilo čitati i zato i dalje stoji postavljeno pitanje ko ga je odgojio takvim? U crkvenoj klupi ili u klupi Armije u kojoj je uzrečica bila opsovati Boga? Nije završio Bogosloviju nego Vojnu akademiju sistema kojim su vladali ateisti i to punih 40 godina i nešto malo više samo njegovog života. Ne moraš meni odgovarati jer ja odgovore znam nego pokušaj sebi. Sam si priznao da je to zlo neko gurao decenijama pod tepih.Lopov-eliminator wrote:Sad ko biva nemas vremena sve citati pored ovako lijepog vremena ali si zato nasao vremena iskucati post. Kome ti bolan suplju prodajes. Procitao si ti sve i to dobro ali se pravis da nisi jer ne znas kako na to odgovoriti a i uredno pobija sva podmetanja koja si pokusao provuci.skupljac_zeljeza wrote: Nemam ja to vremena sve čitati pored ovako lijepog vremena. Ostaje ti pitanje i dalje, ko je u onom sistemu birao najbolje sinove naroda i narodnosti da komanduje svim narodima i narodnostima? Crkva ili ateizirana partija? Ko ga je 40 godina odgajao? Crkva ili ateizirana partija? Odakle u njemu sve te bolesne ideje koje su bliže Staljinu i Mao Ze Dongu nego šestoj Božijoj zapovijedi iz starozavjetne Biblije koju čak nije smio unijeti u zgradu Akademije, ni u kancelariju na poslu pa ni u lični stan kako mi ispriča jedan bivši oficir JNA koji je tamo karijeru završio kao major? Vojnik Armije je bio i vojnik Partije, a znamo i kakve.
Da, u onom sistemu je birala partija ali se u vremenu partije nije desila Srebrenica, nego u vremenu kleronacionalista uz svesrdnu podrsku vjerskih zajednica, sto se vidi iz pilozenih klipova. I nemoj da lazes, u toj istoj partiji su bili i vjernici, sta mislis otkud i dan danas more vjernika obiljezava Titov rodjendan i odredjene datume vezane za onaj period? U to vrijeme nije bilo pozeljno nesto posebno isticati vjeru. To sto je tebi oficir pricao je druga stvar i dio jednog drugog vremena.Kad se desila Srebrenica, te partije nije bilo ni na mapi a, ponovicu opet, Ratko je bio u VRS a ne u JNA, a na vlast su doslile klerikalizirane partije poput SDS-a i Karadzica. Ko je odgajao Ratka 40 godina? Odgajali su ga njegovi roditelji. Odakle u njemu sve bolesne ideje? Te ideje su postojale i u onom rezimu samo sto im Tito nije davao da isplivaju na povrsinu zbog straha od rusenja s vlasti. Kad je Tito umro 1980, nacionalisti su poceli isplivavati na povrsinu i unistavati Jugoslaviju. Na kraju im je plan i uspio a desila se 92-95. Te iste ideje ostale su i dan danas da zive u ljudima kao sto ste ti i Edouard.
Sto se tice represije, moj pokojnk deda u onom sistemu nije imao problema sto je musliman, a na praznike i dane oko praznika mu kolege nemuslimani nisu htjeli dati zbog postovanja prema drugom i drugacijem, a to je ono postovanje koje ti zbog vlastite mrznje nikada neces moci svariti. U onom sistemu si mogao biti vjernik ali nisi smio koristiti vjeru u politicke svrhe.
Usporedio si ideje Staljina i Ze Donga sa Bozijom zapovijedi iz Biblije, sto govori o kakvom se mrzilackom mentalnom sklopu radi. Ocito ti niko nije saopstio da ni Staljin ni Ze Dong nisu nikakvi ateisticki Bogovi a ni ateisticki sveci ni poslanici, a njihove zapovijedi nisu
nikakva ateisticka svetinja kao sto ti pokusavas predstaviti.
Evo, ja sam tebi odgovorio na pitanja, hajde ti odgovori meni, ili ces se pak opet poceti vaditi na vrijeme?
Garant neces smjeti odgovoriti na ono pitanje a da ne spominjem na sve ono sto sam iznio u onom postu za koji si slagao da nisi procitao.
-
L u c i f e r
#8678 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
tjah...Lopov-eliminator wrote: I da, odmah ce ti reci da nikad nisi ni bio vjernik te da si bio skriveni ateista/komunista cijelo vrijeme. Marchelo je sve to fino opisao, te mentalne sklopove koji ima mnogo i na ovom forumu.
- nasa
#8679 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pojma nemam ko je forumas i sta je procjenjivao.statixx wrote:Ne znam sta je tu sreca. Ja to gleda sa ekonomskog aspekta. Umjesto da placam 150 KM, nude mi se privatni sa 300 KM. Jasno?nasa wrote:A znaci ne smetaju samo dzamije vec svasta odnosno sve s prefiksom vjerski?
Sreca pa su privatni.
Da te podjsetim: http://forum.klix.ba/obdaniste-na-ilidz ... 69953.html
U ovom bivsem vrticu jos uvijek stoji mesdzid. Procjena forumasa harisa bila je jos 1 god i kapak.
A ne kontam ni sta tebi smeta, mesdzid ili sto je privatni ili cijena ili sto IZ ne otvara drzavne?
- Leo_alfa
#8680 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Sta je to? Koji je proces ateiziranja partije?skupljac_zeljeza wrote:ateizirana partija
- skupljac_zeljeza
#8681 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Marksizmom kao ideologijom koja je ugrađena u program partije.Leo_alfa wrote:Sta je to? Koji je proces ateiziranja partije?skupljac_zeljeza wrote:ateizirana partija
- Leo_alfa
#8682 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Odnosno bez marksizma nema ateizma?skupljac_zeljeza wrote:Marksizmom kao ideologijom koja je ugrađena u program partije.Leo_alfa wrote:Sta je to? Koji je proces ateiziranja partije?skupljac_zeljeza wrote:ateizirana partija
- skupljac_zeljeza
#8683 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne nužno, naravno, ali objašnjava Mladićev poriv da ruši džamije. U prvoj fazi je to samo bila priča kako je puno džamija, a prvom prilikom krenuo u 'rješavanje problema'.Leo_alfa wrote:Odnosno bez marksizma nema ateizma?skupljac_zeljeza wrote:Marksizmom kao ideologijom koja je ugrađena u program partije.Leo_alfa wrote: Sta je to? Koji je proces ateiziranja partije?
- Leo_alfa
#8684 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Konkretan primjer o kome se pricalo sam izostavio upravo jer ne zelim pricati o tome. Tako da citiranje pojma "ateizirane partije" je prica za sebe. Ukoliko smo ustanovili da je ateizam moguc bez marksizma, sta taj sam pojam kojeg sam vec citirao znaci? Da li se moze objasniti bez da se konkretno ateizmu prisiva bilo kakva odgovornost? Da li uopste ima veze upravo ateizam s tim?skupljac_zeljeza wrote:Ne nužno, naravno, ali objašnjava Mladićev poriv da ruši džamije. U prvoj fazi je to samo bila priča kako je puno džamija, a prvom prilikom krenuo u 'rješavanje problema'.Leo_alfa wrote:Odnosno bez marksizma nema ateizma?
- skupljac_zeljeza
#8685 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ateizam ujedinjen s vlašću je prerastao u antiteizam. Ti ćeš po pravilu sada meni objašnjavati kako je imao svako pravo na ispovijedanje vjere i ja ću se samo djelimično složiti jer taj nije imao ostala prava kao recimo da bude direktor fabrike, oficir, komandir milicije, matičar ili direktor škole. Redukovana prava.Leo_alfa wrote:Konkretan primjer o kome se pricalo sam izostavio upravo jer ne zelim pricati o tome. Tako da citiranje pojma "ateizirane partije" je prica za sebe. Ukoliko smo ustanovili da je ateizam moguc bez marksizma, sta taj sam pojam kojeg sam vec citirao znaci? Da li se moze objasniti bez da se konkretno ateizmu prisiva bilo kakva odgovornost? Da li uopste ima veze upravo ateizam s tim?skupljac_zeljeza wrote:Ne nužno, naravno, ali objašnjava Mladićev poriv da ruši džamije. U prvoj fazi je to samo bila priča kako je puno džamija, a prvom prilikom krenuo u 'rješavanje problema'.Leo_alfa wrote:Odnosno bez marksizma nema ateizma?
- nasa
#8686 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pogrdne nazive za komuniste nisu izmislili vjernici vec kapitalisti.Lopov-eliminator wrote:Dzaba Lucifer, danas ne smijes ni postati ateista jer ce te odmah turbovjernici tj. veliki Srbi, Hrvati, i Bosnjaci proglasiti "komunjarom".
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#8687 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
A kapitalisti inače nisu vjernicinasa wrote:Pogrdne nazive za komuniste nisu izmislili vjernici vec kapitalisti.Lopov-eliminator wrote:Dzaba Lucifer, danas ne smijes ni postati ateista jer ce te odmah turbovjernici tj. veliki Srbi, Hrvati, i Bosnjaci proglasiti "komunjarom".
-
statixx
#8688 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Meni smeta sto je u nekadasnjem vrticu, koji je jos uvijek u vlasnistvu drzave, instaliran mesdzid, i to traje vec 20 godina. Za to vrijeme nije renoviran niti jedan od tri koje sam ti naveo.nasa wrote:Pojma nemam ko je forumas i sta je procjenjivao.statixx wrote:Ne znam sta je tu sreca. Ja to gleda sa ekonomskog aspekta. Umjesto da placam 150 KM, nude mi se privatni sa 300 KM. Jasno?nasa wrote:A znaci ne smetaju samo dzamije vec svasta odnosno sve s prefiksom vjerski?
Sreca pa su privatni.
Da te podjsetim: http://forum.klix.ba/obdaniste-na-ilidz ... 69953.html
U ovom bivsem vrticu jos uvijek stoji mesdzid. Procjena forumasa harisa bila je jos 1 god i kapak.
A ne kontam ni sta tebi smeta, mesdzid ili sto je privatni ili cijena ili sto IZ ne otvara drzavne?
Da stvar bude gora, na djecijem igralistu, koje se nalazi preko puta istog vrtica u kojem je sada mesdzid, napravljen je objekat u kojem je smjestena mjesna zajednica i neke socijalne sluzbe. Dakle, buducim narastajima oduzeto je igraliste, a vrtic preko puta je preuredjen u mesdzid. O kakvoj vi sekularanoj drzavi pricate.
-
statixx
#8689 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Koja doza sarlatanstva. Ideologija o kojoj ti pricas i kojom se Mladic vodio starija je mnogo od naseg socijalizma i vezana za Osmanlijski period. U tom periodu mozes pronaci dogadjaje na cijoj osnovi je nastala srpska historisjka nacionalisticka ideologija, koja ce kasnije, zacinjena sprskom mitomanijom (mitu o "nebeskom narodu" i osveti prema Turcima) krenuti u vrsenje zlocina. Ova ideologija nastala je prvenstveno u manastirima i sujetnom nacinu interpretiranja historije.Ne nužno, naravno, ali objašnjava Mladićev poriv da ruši džamije. U prvoj fazi je to samo bila priča kako je puno džamija, a prvom prilikom krenuo u 'rješavanje problema'.
- nasa
#8690 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
pa nije bas nastala u manastirima
Ovo za obdanista ne mogu vise....nema smisla citava prica, zali se MZ...pokusavas okrenuti pricu u nekom pogrsnom pravcu, niko od nas nije rekao da drzava ne treba otvoriti ili da to nije potrebno, meni idu u drzavni vrtic, tako da ....
Ovo za obdanista ne mogu vise....nema smisla citava prica, zali se MZ...pokusavas okrenuti pricu u nekom pogrsnom pravcu, niko od nas nije rekao da drzava ne treba otvoriti ili da to nije potrebno, meni idu u drzavni vrtic, tako da ....
-
Edouard
#8691 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Lopov-eliminator wrote:
Ratko je bio u VRS a ne u JNA, a na vlast su doslile klerikalizirane partije poput SDS-a i Karadzica.
Kad je započinjao svoje zločinačke pohode, u ljeto 1991. (Kijevo, Škabrnja...Hrvatska), Ratko Mladić je bio zapovjednik 9. korpusa JNA u Kninu.
Pretpostavljam da kao oficir JNA tada nije bio vjernik, a ne znam kako bi to automatski postao vjernik prelaskom u VRS.
- Leo_alfa
#8692 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
To sto je ateizam bio sastavni dio ideologije ne cini ga odgovornim niti zasluznim za bilo sta.skupljac_zeljeza wrote:Ateizam ujedinjen s vlašću je prerastao u antiteizam. Ti ćeš po pravilu sada meni objašnjavati kako je imao svako pravo na ispovijedanje vjere i ja ću se samo djelimično složiti jer taj nije imao ostala prava kao recimo da bude direktor fabrike, oficir, komandir milicije, matičar ili direktor škole. Redukovana prava.
Pricamo o komunizmu, a ako komunizam zelis nazvati nekim unapredjenim oblikom ateizma, onda je potrebno obrazloziti to na nacin da se ukaze kako to zaista ateizam sam po sebi i po svom znacenju snosi odgovornost. Sve o cemu se prica se odnosi na razvijenu ideologiju sto ateizam nije. Zbog toga "ateizirane partije" u kontekstu ove price nemaju smisao. Izokrece se znacenje.
- nasa
#8693 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ali ne mozes poreci da se kroz komunizam pokazalo kako "to" vide ateisti, ne svi ali dobar dio tadasnjih ateista.
- apsidejzi
#8694 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ma dobro, previse je komplikovano da bi se toliko banaliziralo. Ako cemo realno, od dolaska Austro Ugarske pocinje sekularizacija BiH i tamo negdje do 1910tih imali smo na primjer paralelne sudove: serijatske ali i zemaljske, tako da ta prica o krivici religije ne pije vode jer realno, religije na ovim prostorima nema u zadnjih stotinu godina u smislu vlasti. Tek mozda zadnjih 20tak godina pojedini religijski faktori dobijaju na znacaju ali ovo je i dalje sekularna drzava u pravnom smislu. Naravno, iza scene imamo talove gdje jedni muzu narod dok ga drugi miluju.dustaban wrote: A zamislite sad kad se vjerovanje, bez obzira da li za njega postoji opravdanje i razlozi, dakle VJEROVANJE... izjednaci sa REALNOSCU! Ma sta izjednaci, stavi se u vrh prioriteta, po njemu se odredjuju drzave i nacije.
I nakon takvog izjednacavanja dobijemo ovo sta smo dobili: svi nasi gradovi danas imaju vise bogomolja nego obdanista, skola, sportskih igralista...
Ja bih to nazvao totalnim ludilom.
Al haj sve to... Vjera je sastavni dio covjeka. Bez vjere nema ni covjeka. Ne govorim o vjeri u Boga, nego o vjeri opcenito. Ti da ne vjerujes da ce sutra biti bolje ne bi radio danas. Naravno da se vjera treba bazirati na realnoscu ali kazem ti, u nas je previse komplikovana situacija da bi se bilo sta moglo banalizirati. Pogledaj nam samo granice. To je jedna vijugava linija jer se za svaki pedalj te linije vodio rat. Nije kao u africi gdje je neko uzeo lenijar i vukao crte i pravio drzave na osnovu naftnih nalazista i interne podjele istih medju pet sest vodecih naftnih kompanija.
Sto vise vrijeme prolazi ja sve vise shvatam koliko je nasa drzava siromasna, i pocinjem shvatati razloge tog siromastva. To siromastvo je prauzrok svemu ovome o cemu mi razglabamo ovdje. Nas su gazile mnoge vojske i ostavljale svoj uticaj ali i krali nasa prirodna bogastva (koja i nisu nesto velika). Nas su gazile mnoge ideje koje su cijelape stanovnistvo i polariziralo ga. Kada su se bosanski kapetani ujedinili 1750tih oni su sami, bez pomoci sultana, pobjedili austrijsku vojsku i otjerali je sa ovih prostora tako da se narednih 100 godina nije mogla vratiti. Ali mi smo tada imali uredjen sistem i mi smo tada imali jaku, obrazovanu, jedinstvenu i nezavisnu srednju klasu. Nezavisnu u ideoloskom smislu.
Stotinu godina kasnije jedinstvo kapetana je sruseno i Bosnu nije bilo moguce odbraniti i sta se desilo? Vecina boljestojecih muslimana odlazi u Tursku i zivot nastavlja tamo. Ostaje bijeda koja se nije mogla snaci i koja je postala topovsko meso i jeftina vojna snaga u prestojeceim ratovima. Sva inteligencija i ekonomska moc se odselila u Tursku. Oni sto su ostali morali su cekati par generacija da se rodi dovoljno jakih pojedinaca koji ce stati na noge i povesti drzavu. Onda su dosle 1920e i agrarne reforme koje su slomile kicmu muslimanskoj srednjoj klasi i onda hajmo sve ispocetka. Onda je dosaao komunizam sa jakim sekularnim idejama koji je ponudio poprilicno stabilan sistem tako da se ponovo mogla roditi jaka srednja klasa. Ova srednja klasa, za razliku od bosanskih kapetana iz 18 stoljeca nije bila nezavisna u ideoloskom smislu i zato je i propala. No mi smo bili na vjetrometini svjetskih desavanja tako da to i ne cudi.
Onda dolazi ovaj posljednji rat koji ponovo rusi srednju klasu. Ko je i malo bio sposobniji, pametniji i bogatiji, ispalio se jos na samom pocetku. I tako, u proteklih 150 godina mi imamo konstantni udar na srednju klasu i ne da nam se razviti kriticnu masu ekonomski jakih ljudi koji ce pogurati promjene jer promjene o kojima ja pricam zahjevaju par generacija. Mi smo siromasan narod a to siromastvo edukaciju smatra nepotrebnih troskom. Naravno, kad si gladan, nije ti do citanja.
Ja maloprije gledam na tv-u svedske seljake koji pomazu kravi da se oteli. Tele se naopako okrenulo i ne moze da izadje. Krava u bolovima i ako nesto ne ucine umrijece i tele i krava. Onda ona djevojka (27 godina) uvuce ruku u kravu, napipa tele okrenu ga i izvuce noge, a zatim i ostatak tijela. Podigose mu noge i pokusase ga oziviti. Na kraju su i uspjeli i krava ga poce lizati...
Meni automatski pade na pamet BiH i nasi seljaci. Daj Boze da bi neko od njih znao uvuci ruku u kravu i okrenuti tele. Svako bi zvao veterinara i cekao i krava bi najvrjerovatnije umrla... Onda ova djevojka objasnjava kako je ona isla na veterinarski kurs. Taj kurs kosta. To nije jeftino i trebas imat novca da ga pohadjas. Nasi seljaci nemaju taj novac jer mi nemamo jaku srednju klasu kao Svedska.No Svedsku nisu harale vojske i represija kao sto su harali nas.
I sve ovo je mali dio ukupnih faktora koji su evo vec pet generacija slabile kicmu naseg drustva - nezavisnu i slobodnu srednju klasu. Ali ja vjerujem da ce jednog dana biti bolje.
- apsidejzi
#8695 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Komunizam je jedna od "religija" ateizma tj ono sto je religija u teizmu, to je neka od materijalistickih ideologija u ateizmu. Teizam je u pojednostavljenom smislu, vjera u nadprirodno dok je ateizam suprotno tome. Organizovana grupa ljudi na bazi neke ideje u teizmu se zove religija dok u ateizmu... ja bih je nazvao ideologija. Tako da komunizam nije jedini oblik organizovanog ateizma ali je jedna od "frakcija", koji je nama ujedno i najblizi.nasa wrote:Ali ne mozes poreci da se kroz komunizam pokazalo kako "to" vide ateisti, ne svi ali dobar dio tadasnjih ateista.
Bas kao sto ni vjernici ne djele istu religiju tako ni ateisti ne djele istu ideologiju.
- Leo_alfa
#8696 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Kroz komunizam se vidjelo kakvi su ateisti, ne svi, ali neki da?!?!? Ukoliko se neko pokaze pod tacno odredjenim opisom (ateista) kao dobar ili los upravo zbog toga sto jeste to nesto (ateista), onda nema izuzetaka. U suprotnom tvrdnja nema smisla, odnosno nema nikakve povezanosti izmedju ocjene (dobar/los) i same te specificnosti (u ovom slucaju ateista).nasa wrote:Ali ne mozes poreci da se kroz komunizam pokazalo kako "to" vide ateisti, ne svi ali dobar dio tadasnjih ateista.
- nasa
#8697 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
nista te nisam skontala 
-
statixx
#8698 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Lijepo si ovo napisao. Marksizam se moze posmatrati kao religija, i mnogi to i cine, jer ima element iste, a ogleda se u njegovom laznom prorocanstvu. Marks je historijksim proricanjem pokusao (zapravo tvrdio) da predvidja tendencije razvoja drustva, odnosno ekonomska kretanja - akumulaciju kapitala, nestanak srednje klase i u konacnici drustvenu revoluciju, koja ce potom stvoriti besklasno drustvo blagosanja. Ova doktrina iziskuje mnogo vjere.apsidejzi wrote:Komunizam je jedna od "religija" ateizma tj ono sto je religija u teizmu, to je neka od materijalistickih ideologija u ateizmu. Teizam je u pojednostavljenom smislu, vjera u nadprirodno dok je ateizam suprotno tome. Organizovana grupa ljudi na bazi neke ideje u teizmu se zove religija dok u ateizmu... ja bih je nazvao ideologija. Tako da komunizam nije jedini oblik organizovanog ateizma ali je jedna od "frakcija", koji je nama ujedno i najblizi.nasa wrote:Ali ne mozes poreci da se kroz komunizam pokazalo kako "to" vide ateisti, ne svi ali dobar dio tadasnjih ateista.
Bas kao sto ni vjernici ne djele istu religiju tako ni ateisti ne djele istu ideologiju.
Kao takva, marksisticka ideologija moze biti religija nekog ateiste, ali ona nije ateisticka, kako mnogi tvrde.
- nasa
#8699 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Kako god, zasto uvijek se ateisti brane da nisu komunisti , zasto ne da se komunizam brani od ateista, ako me shvatate pitanje je da li bi komunizam bio uspjesniji i prihvatljiviji da se nije vezao za ateizam?
- Leo_alfa
#8700 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
nasa wrote:nista te nisam skontala
Evo @statixx je sazeo u jednu recenicu bez nepotrebnog komplikovanja.statixx wrote:Kao takva, marksisticka ideologija moze biti religija nekog ateiste, ali ona nije ateisticka, kako mnogi tvrde.