Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
S4mpion

#8651 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Neki od vas mnogo lutaju. Ljudi koji doniraju sredstva imaju puno pravo da sa svojim parama rade što hoće. Fabrika nema, posla nema, ali za to nisu krivi ni reis ni neki šeik, već država u kojoj živite, sekularna, naravno.
skupljac_zeljeza

#8652 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

S4mpion wrote: Ljudi koji doniraju sredstva imaju puno pravo da sa svojim parama rade što hoće.
Tek se ljudi razmahali, a ovi naši bi da stanu. :zjev:
Al-Olayan je naglasio da su u proteklom periodu izrađeni nacrti nekoliko manjih džamija, čiji će prostor biti između 100 i 300 kvadratnih metara.

"Nedavno smo raspravljali o inžinjerskim izazovima za realizaciju ovih projekata i kako da bolje nadgledamo izgradnje u toku", rekao je Al-Olayan te dodao da je saradnja između više donatora iz Saudijske Arabije uzela maha u proteklom periodu.

"Model izgradnje džamija koji se koristi u Saudijskoj Arabiji dopao se i drugima. To je zbog njihove ljepote i jednostavnosti", istakao je Al-Olayan.

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/saudi ... #k_5493959
nasa

#8653 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

kerima1 wrote:Sto vise fabrika,a manje bogomolja,onda ce samo iskreni ici na molitve,ovako jedna firma dodje na sto dzamija i cudimo se kad vidimo krimosa u prvom safu.Vjera nekima dodje da zamazu oci ostalima da ne primijete sta ovi rade.
Jedno s drugim nema veze, mislim fabrike i dzamije.

I probaj nekad stvarno procitati sta se pise jer to sam vec napisala.
nasa

#8654 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

S4mpion wrote:Neki od vas mnogo lutaju. Ljudi koji doniraju sredstva imaju puno pravo da sa svojim parama rade što hoće. Fabrika nema, posla nema, ali za to nisu krivi ni reis ni neki šeik, već država u kojoj živite, sekularna, naravno.
Nego, sta mislis? Oni vole da suprostavljaju nauku religiji pa, da se skupe ovi ateisti i otvore muzej ponovo, sergija, naucna institucija
umjesto sto mlate praznu slamu :lol:
S4mpion

#8655 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

nasa wrote:
S4mpion wrote:Neki od vas mnogo lutaju. Ljudi koji doniraju sredstva imaju puno pravo da sa svojim parama rade što hoće. Fabrika nema, posla nema, ali za to nisu krivi ni reis ni neki šeik, već država u kojoj živite, sekularna, naravno.
Nego, sta mislis? Oni vole da suprostavljaju nauku religiji pa, da se skupe ovi ateisti i otvore muzej ponovo, sergija, naucna institucija
umjesto sto mlate praznu slamu :lol:
Više bi koristi imali od toga. Ko im je kriv što i oni sebi nisu našli šeika. :mrgreen:
harač

#8656 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by harač »

u ovakvim društvima drugog/trećeg svijeta vjera ima i funkciju kupovine socijalnog mira. indoktrinacijom sirotinje da se molitvom u prazan prostor stvari mogu promijeniti, da se sve događa s ciljem, ili da čak i da se stvari ne promjene nema brige jer mogu poslije smrti očekivati blagostanje, nužno spriječava destruktivnija ponašanja onih koji u takvim vjerovanjima ne bi našli utjehu. iako nisam pobornik društvene letargije te vrste, u ovoj našoj banana-državi, gdje je silna sirotinja "i bogu mrska", takva vrsta vjere-i-igara ima neku svoju ulogu
statixx

#8657 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

nasa wrote:Eto kad si zavrsio da ti kazem da sam ja to stavljala prije godinu i da je to jako usko u vezi s ateizmom razradio Dawkins, isti primjer i sve ostalo nalazi se u njegovoj knjizi Iluzija o Bogu :zzzz: Naravno istrazivanja je preuzeo od drugih...
Tu knjigu sam zapoceo, ali nisam nikada zavrsio, a sad kad si mi ovo rekla vjerovatno i necu. :D Dio koji sam parafrazirao mozes pronaci u knjizi Human: The Science behind What Makes Us Unique (Michael Gazzaniga).
nasa

#8658 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Ne moram jer se Dawkins svakako posluzio istrazivanjima drugih naucnika i samo prenio njihove rezultate i malo on vazio... :D Ali nisam bas pratila sta ste pisale vezano za to pa, da ti budem iskrena nisam skontala sta si pitao vezano za ta istrazivanja i sta si zakljucio glede morala.
A interesuje me stvarno, ako ti ne bude mrsko napisi.
statixx

#8659 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

Izgleda da hodzama dobro ide. Ubjedili su vas da je muzej ateisticka kuca. :lol:

Kulturne institucije se zatvaraju, drzava nam sve vise lici na obiteljski biznis, kriminal paralelno sa nezaposlenoscu raste, kladionice na svakom cosku, a vi se pri tome hvalite porastom broja dzamija.ccc :D

Kazete donacije, iz kojih drzava dolazi taj novac, nije valjda iz onih koje kritikujete zbog kurvanjskog odnosa sa Izraelom i Amerikom. :lol:

Ovdje se nekima sprega vlasti i religije cini kao nekakav mit. Nije vas valjda kandidatura bivseg nam reisa navela da pomislite kako su oni oduvijek neka vrsta opozicije.
Last edited by statixx on 22/03/2015 00:04, edited 3 times in total.
statixx

#8660 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

nasa wrote:Ne moram jer se Dawkins svakako posluzio istrazivanjima drugih naucnika i samo prenio njihove rezultate i malo on vazio... :D Ali nisam bas pratila sta ste pisale vezano za to pa, da ti budem iskrena nisam skontala sta si pitao vezano za ta istrazivanja i sta si zakljucio glede morala.
A interesuje me stvarno, ako ti ne bude mrsko napisi.
Pa nista cisto da cujemo malo teolosku perspektivu i uopste doktrinu na relaciji tijelo/dusa(um).

Nastavit cu ja sa knjigom cim se nakanim, ionako sam pri kraju. :D
Last edited by statixx on 22/03/2015 00:10, edited 1 time in total.
nasa

#8661 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

:D

To je sarkazam, sala jer vi stalno religiji suprostavljate nauku itd. shvattas

Muslimani mogu uloziti u bilo sta sto je od koristi, tako su se nekad iz vakufa podizale skole, sahat-kule, cesme, mostovi.....ne samo dzamije ali
sekularna drzava nas je svela samo na religiju, pa sumnjam da bi se blagonaklono gledalo da muslimani pocnu graditi i udarati islamske nazive, natpise, da reis otvara skole i tako. :lol:
statixx

#8662 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

Nemoj ti meni sarkazam, znas sta bude kad su ljudi sarkasticni, pa jos i crtaju. :lol:
statixx

#8663 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

Toliko sekularnih drzava, a vi se uhvatili nase.

Kakve fabrike, lakse je dzamiju napraviti. Kasnije samo dadnes instrukcije gdje treba staviti otisak prsta. :D
statixx

#8664 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

pa sumnjam da bi se blagonaklono gledalo da muslimani pocnu graditi i udarati islamske nazive, natpise, da reis otvara skole i tako. :lol:
U mom naselju u krugu od 2 km nalaze se tri srusena obdenista. Nikada nisu obnovljena iako pripadaju drzavi. U medjuvremenu dobili smo tri privatna, od toga dva sa vjerskim prefiksom. Vidis kako taj kapitalizam sa svojim trzisnim zakonima i nije tako los. :-D

Allahimanet i lahka ti noc @nasa.
nasa

#8665 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

A znaci ne smetaju samo dzamije vec svasta odnosno sve s prefiksom vjerski?

Sreca pa su privatni.
fatamorgana

#8666 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

kerima1 wrote:Sto vise fabrika,a manje bogomolja,onda ce samo iskreni ici na molitve,ovako jedna firma dodje na sto dzamija i cudimo se kad vidimo krimosa u prvom safu.Vjera nekima dodje da zamazu oci ostalima da ne primijete sta ovi rade.
:thumbup: :bih:
fatamorgana

#8667 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

nasa wrote:A znaci ne smetaju samo dzamije vec svasta odnosno sve s prefiksom vjerski?

Sreca pa su privatni.
Pa iskreno , malo ste dosadni, ponavljate stalno jedno te isto k'o švabo tralala ....
statixx

#8668 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

nasa wrote:A znaci ne smetaju samo dzamije vec svasta odnosno sve s prefiksom vjerski?

Sreca pa su privatni.
Ne znam sta je tu sreca. Ja to gleda sa ekonomskog aspekta. Umjesto da placam 150 KM, nude mi se privatni sa 300 KM. Jasno?

Da te podjsetim: http://forum.klix.ba/obdaniste-na-ilidz ... 69953.html

U ovom bivsem vrticu jos uvijek stoji mesdzid. Procjena forumasa harisa bila je jos 1 god i kapak.
Lopov-eliminator

#8669 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

skupljac_zeljeza wrote:
Lopov-eliminator wrote:...kao sto je @Edouard pokusao Ratka Mladica ateizmu i ateistima (a pridruzio mu se i @skupljac_zeljeza).
Kako je neko postajao oficir JNA ako je rođen 1942.? Po preporuci crkve ili ateizirane partije?
Kakve to veze ima sa Srebrenicom? Priča je bila o Srebrenici, na šta je dotični pokušao Ratka pripisati ateistima i ateizmu.
Edouard wrote:
Ne znam zašto spominješ Srebrenicu, koja ide na dušu svetosavlju i četničkoj ideologiji, koja je itekako religijska.
Pa Ratko Mladić je bio pravi i provjereni vojni jugoslavensko ateistički kadar. Ma koja religija, radi se o bezbožnoj nacionalističkoj mitomaniji.
Srebrenica se nije desila 1942. nego 1995. godine, a Ratko Mladić je tada bio u VRS, a ne u JNA. Nisi nikad odgovorio na pitanje: što je onda dotični učestvovao u uništavanju tog istog sistema (Jugoslavije)?

Ajde, odgovori, nemoj bježati sad. Isto pitanje ti mogu postaviti koliko god treba puta.

Sad te, na tvoju foru, mogu pitati pošto su se Srebrenica i ostala klanja dešavala 92-95. godine, po čijoj se preporuci sve to dogodilo? Po preporuci kako ti nazivaš ''ateizirane partije'', ili pak crkve i kleronacionalističkih partija?

Da te malo podsjetim pošto se praviš lud. Ponoviću ti post od kojeg ste i ti i @Edouard pobjegli nadajući se da će se isti zaboraviti kako budu novi postovi nailazili a prethodni postovi tonuli po stranama.

Image

Patrijarh je blagosiljao i Ratka Mladića i Radovana Karadžića u zločinačkim poduhvatima.

Image

Kako je Kačavenda slavio pad Srebrenice.

https://www.youtube.com/watch?v=WVAJ2x-W8fg

Prvo izvještaj generalov od 0:20 pa Kačavendin govor 0:40 - 1:24 "Ja želim da čestitam gospodinu Generalu i preko vas hrabroj srpskoj vojsci, vojnicima i vojskovođama i mnogim našim *?* koji su u svakoj prilici spremni steći i put poteći i na strašno mjesto opstajati u odbrani vječnih ideala vjere naše pravoslavne, imena srbinovog i Otadžbine, koji hrabro nose krst časni da bi dobili slobodu zlatnu, da im izrazite moju zahvalnost što su staru srpsku Uroševu prestonicu oslobodili od nekrsta i od križa i budite sigurni da nije bez razloga što i Hrvati kukaju što Srebrenica postaje ponovo srpska."

Ima tu još, izdvojiću i ovo
2:30 - 2:45 "Bože daj da mi braći Grcima uzvratimo da oslobode Kipar od Turaka, da oslobode Konstantinopolis, da Konstantinopolis bude ponovo onaj centar, ona žiža pravoslavne duhovnosti."

2:56 - 3:43 "Našem narodu Bog se približio, a nebo je postalo kao nikada bliže nego sada, mi osjećamo da je Bog sa nama, mi osjećamo da Božija ruka vodi nas, jer zar nije čudo Božije, braćo i sestre, da poslije tolikih žrtava samo oko Srebrenice, stare srpske prestonice Uroša nejakoga, zar nije čudo i milost Božija, da evo za 3 dana oslobode hrabri srpski borci srpsku zemlju okupirani od Osmanlija, da tamo gde je časni krst sijao, ostavili su ruglo polumjeseca."

Toliko o tome da je Srebrenica djelo mrskih komunista, ili ćete reći sad da je i Kačavenda ateista ili ćete se pak vaditi na emisiju i logotip?
Nigdje komunista, nigdje priče o ateistima, a zazivanja Boga u izobilju.

Evo Ratka Mladića kako se fino prekrsti. 0:04

https://www.youtube.com/watch?v=EqdrQGHmg74

A evo i patrijarha Irineja

http://www.telegraf.rs/vesti/915282-rav ... cki-poklic

Dalje, evo Mladića na kraju rata:

https://www.youtube.com/watch?v=OZ7zjKmfmRE

Nigdje komunista ni ovdje, 0:20 "Narode, vojsko, za našu sudbinu srpsku možemo biti samo odgovorni mi."

Kao što već rekoh, ovaj podmukli pokušaj Edouarda i tebe je stvarno bio veoma neuspješan ali je otkrio prirodu vas dvojice. Još samo reci da su se ovi eto samo pretvarali da su vjernici a da su zapravo sve u pitanju goli ateisti pa da ciklus mržnje bude potpun.
skupljac_zeljeza

#8671 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

Lopov-eliminator wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Lopov-eliminator wrote:...kao sto je @Edouard pokusao Ratka Mladica ateizmu i ateistima (a pridruzio mu se i @skupljac_zeljeza).
Kako je neko postajao oficir JNA ako je rođen 1942.? Po preporuci crkve ili ateizirane partije?
Kakve to veze ima sa Srebrenicom? Priča je bila o Srebrenici, na šta je dotični pokušao Ratka pripisati ateistima i ateizmu.
Nemam ja to vremena sve čitati pored ovako lijepog vremena. Ostaje ti pitanje i dalje, ko je u onom sistemu birao najbolje sinove naroda i narodnosti da komanduje svim narodima i narodnostima? Crkva ili ateizirana partija? Ko ga je 40 godina odgajao? Crkva ili ateizirana partija? Odakle u njemu sve te bolesne ideje koje su bliže Staljinu i Mao Ze Dongu nego šestoj Božijoj zapovijedi iz starozavjetne Biblije koju čak nije smio unijeti u zgradu Akademije, ni u kancelariju na poslu pa ni u lični stan kako mi ispriča jedan bivši oficir JNA koji je tamo karijeru završio kao major? Vojnik Armije je bio i vojnik Partije, a znamo i kakve.
L u c i f e r

#8672 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by L u c i f e r »

svi komunisti su ateisti (barem u teoriji)

svi ateisti nisu komunisti

komunizam nije jesjednako ateizam
Lopov-eliminator

#8673 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

skupljac_zeljeza wrote: Nemam ja to vremena sve čitati pored ovako lijepog vremena. Ostaje ti pitanje i dalje, ko je u onom sistemu birao najbolje sinove naroda i narodnosti da komanduje svim narodima i narodnostima? Crkva ili ateizirana partija? Ko ga je 40 godina odgajao? Crkva ili ateizirana partija? Odakle u njemu sve te bolesne ideje koje su bliže Staljinu i Mao Ze Dongu nego šestoj Božijoj zapovijedi iz starozavjetne Biblije koju čak nije smio unijeti u zgradu Akademije, ni u kancelariju na poslu pa ni u lični stan kako mi ispriča jedan bivši oficir JNA koji je tamo karijeru završio kao major? Vojnik Armije je bio i vojnik Partije, a znamo i kakve.
Sad ko biva nemas vremena sve citati pored ovako lijepog vremena ali si zato nasao vremena iskucati post. Kome ti bolan suplju prodajes. Procitao si ti sve i to dobro ali se pravis da nisi jer ne znas kako na to odgovoriti a i uredno pobija sva podmetanja koja si pokusao provuci.

Da, u onom sistemu je birala partija ali se u vremenu partije nije desila Srebrenica, nego u vremenu kleronacionalista uz svesrdnu podrsku vjerskih zajednica, sto se vidi iz pilozenih klipova. I nemoj da lazes, u toj istoj partiji su bili i vjernici, sta mislis otkud i dan danas more vjernika obiljezava Titov rodjendan i odredjene datume vezane za onaj period? U to vrijeme nije bilo pozeljno nesto posebno isticati vjeru. To sto je tebi oficir pricao je druga stvar i dio jednog drugog vremena.Kad se desila Srebrenica, te partije nije bilo ni na mapi a, ponovicu opet, Ratko je bio u VRS a ne u JNA, a na vlast su doslile klerikalizirane partije poput SDS-a i Karadzica. Ko je odgajao Ratka 40 godina? Odgajali su ga njegovi roditelji. Odakle u njemu sve bolesne ideje? Te ideje su postojale i u onom rezimu samo sto im Tito nije davao da isplivaju na povrsinu zbog straha od rusenja s vlasti. Kad je Tito umro 1980, nacionalisti su poceli isplivavati na povrsinu i unistavati Jugoslaviju. Na kraju im je plan i uspio a desila se 92-95. Te iste ideje ostale su i dan danas da zive u ljudima kao sto ste ti i Edouard.

Sto se tice represije, moj pokojnk deda u onom sistemu nije imao problema sto je musliman, a na praznike i dane oko praznika mu kolege nemuslimani nisu htjeli dati zbog postovanja prema drugom i drugacijem, a to je ono postovanje koje ti zbog vlastite mrznje nikada neces moci svariti. U onom sistemu si mogao biti vjernik ali nisi smio koristiti vjeru u politicke svrhe.

Usporedio si ideje Staljina i Ze Donga sa Bozijom zapovijedi iz Biblije, sto govori o kakvom se mrzilackom mentalnom sklopu radi. Ocito ti niko nije saopstio da ni Staljin ni Ze Dong nisu nikakvi ateisticki Bogovi a ni ateisticki sveci ni poslanici, a njihove zapovijedi nisu
nikakva ateisticka svetinja kao sto ti pokusavas predstaviti.

Evo, ja sam tebi odgovorio na pitanja, hajde ti odgovori meni, ili ces se pak opet poceti vaditi na vrijeme?

Garant neces smjeti odgovoriti na ono pitanje a da ne spominjem na sve ono sto sam iznio u onom postu za koji si slagao da nisi imao vremena sve procitati.
Last edited by Lopov-eliminator on 22/03/2015 16:20, edited 1 time in total.
Lopov-eliminator

#8674 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

L u c i f e r wrote:svi komunisti su ateisti (barem u teoriji)

Dzaba Lucifer, danas ne smijes ni postati ateista jer ce te odmah turbovjernici tj. veliki Srbi, Hrvati, i Bosnjaci proglasiti "komunjarom".
L u c i f e r

#8675 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by L u c i f e r »

Lopov-eliminator wrote:
L u c i f e r wrote:svi komunisti su ateisti (barem u teoriji)

Dzaba Lucifer, danas ne smijes ni postati ateista jer ce te odmah turbovjernici tj. veliki Srbi, Hrvati, i Bosnjaci proglasiti "komunjarom".
i time pokazati nivo svog (ne)obrazovanja :roll:
Locked