Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Locked
palermo

#8626 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by palermo »

dr_Evil wrote: 27/09/2023 15:21
palermo wrote: 27/09/2023 15:07
Ako ti nije zahmetli, par.imena bosnjackih biznismena koji nisu kriminalci ?
Nije susjed, zasto bi bio.

Imamo u Mostaru Zendev odlicna firma, imamo u Mostaru Statech ma fantasticni momci evo vec 20 zaposlenih.. i ja eno imas sada na ulazu pokraj Hase CNC machining excellence, odlicni momci. I sigurno jos ima tih malih, koji guraju svoju pricu.

Imas u SArajevu u IT sektoru makar 10 jacih firmi sta im primanja prelaze ovece drzavne gigante - niti za jednog nisam cuo nesto lose, za razliku od NeoSofta u Mo koji je stekao kapital preko kladionica.

Od jacih vecih firmi da nisam cuo nista lose, tesko mi se sjetit jer nema niti jedna kod nas lokalno u Mo(porazavajuce), mozda Madi, nisam cuo nista lose za Vispak, ali to moze biti jer su daleko od nas. Pa izuzev ASA holdinga, niti za jednog proizvodjaca hrane nisam cuo nista lose.

Generalno, zato uvijek kad pricamo navodim imena biznismena ili firmi za koje znam pricu. Kao sto su kod nas Haso, Hamo, Tojaga, Zadruga, Elko i slicni.
e, jebi ga, ti sad počeo o malim biznisima.....nigdje velikog, poštenog bošnjačkog biznismena....

Eleneis, nebitno......dobro je što smo inicirali ovakvu raspravu

i čisto onako usput, jesi li primijetio da uglavnom operiraš sa siintagmom "čuo sam, nisam čuo"...ne mislim da to trebaš koristiti kao neki čest i posebno validan argument...
tramvajtrojka

#8627 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by tramvajtrojka »

palermo wrote: 27/09/2023 15:31
dr_Evil wrote: 27/09/2023 15:21

Nije susjed, zasto bi bio.

Imamo u Mostaru Zendev odlicna firma, imamo u Mostaru Statech ma fantasticni momci evo vec 20 zaposlenih.. i ja eno imas sada na ulazu pokraj Hase CNC machining excellence, odlicni momci. I sigurno jos ima tih malih, koji guraju svoju pricu.

Imas u SArajevu u IT sektoru makar 10 jacih firmi sta im primanja prelaze ovece drzavne gigante - niti za jednog nisam cuo nesto lose, za razliku od NeoSofta u Mo koji je stekao kapital preko kladionica.

Od jacih vecih firmi da nisam cuo nista lose, tesko mi se sjetit jer nema niti jedna kod nas lokalno u Mo(porazavajuce), mozda Madi, nisam cuo nista lose za Vispak, ali to moze biti jer su daleko od nas. Pa izuzev ASA holdinga, niti za jednog proizvodjaca hrane nisam cuo nista lose.

Generalno, zato uvijek kad pricamo navodim imena biznismena ili firmi za koje znam pricu. Kao sto su kod nas Haso, Hamo, Tojaga, Zadruga, Elko i slicni.
e, jebi ga, ti sad počeo o malim biznisima.....nigdje velikog, poštenog bošnjačkog biznismena....

i čisto onako usput, jesi li primijetio da uglavnom operiraš sa siintagmom "čuo sam, nisam čuo"...ne mislim da to trebaš koristiti kao neki čest i posebno validan argument...
Pa hifa otkako je usla u Igman srozala ga apsolutno u zadnje dvije godine, a ta firma vitalna za opstanak naroda, isto tako sa as grupacijom kletva je dabogda te as grupacija preuzela, ljudi su uspjeli uništiti skoro pa svaku firmu koju su kupili od zenickom zima do sarajevskog klasa sve zbog sitnog sicara i koristi. I sto je najzalivije bolje uslove rada dadne ta ista ista violeta il nelt iz istocnog sarajeva nego as grupacija u klasu radnicima
dr_Evil

#8628 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

Pa sta drugo da ti kazem nego cuo sam. Ne bavim se takvim poslovima da bih mogao sudjelovati. A ne treba biti nesto posebno uvezan da saznamo i ja i ti kako je Hamo Badzak dosao do onih duluma zemlje od Hepoka, ko je bio gradonacelnik, i da je on bio u gradskom vijecu, zar ne?

Zaista, nema nigdje velikog postenog bosnjackog biznismena, ali ako ce ti biti dusi lakse, ne znam nijednog postenog hrvatskog i srbijanskog postenog biznismena. Jel Rimac dovoljno stasao da ga stavimo u velike bizismene?

Corluka ako je posten, posto ne znam nista lose, ne znam jel moze medju velike jos uvijek. Ali onda zar Vispak nije te velicine kao Violeta? Ne znam..
tramvajtrojka

#8629 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by tramvajtrojka »

dr_Evil wrote: 27/09/2023 15:38

Pa sta drugo da ti kazem nego cuo sam. Ne bavim se takvim poslovima da bih mogao sudjelovati. A ne treba biti nesto posebno uvezan da saznamo i ja i ti kako je Hamo Badzak dosao do onih duluma zemlje od Hepoka, ko je bio gradonacelnik, i da je on bio u gradskom vijecu, zar ne?

Zaista, nema nigdje velikog postenog bosnjackog biznismena, ali ako ce ti biti dusi lakse, ne znam nijednog postenog hrvatskog i srbijanskog postenog biznismena. Jel Rimac dovoljno stasao da ga stavimo u velike bizismene?

Corluka ako je posten, posto ne znam nista lose, ne znam jel moze medju velike jos uvijek. Ali onda zar Vispak nije te velicine kao Violeta? Ne znam..
Vispak nije ni 1/3 firme kao violeta po velicini i snazi, vispak je srozan skoro na dno od strane as grupacije jedino sto vispak drzi je zlatna dzezva koju su uspjeli srozati maksimalno. Zamisli koliko koras srozati firmu da cokoladu moras povuci iz proizvodnje,dok violeta ima pogone u Hercegovini, hrvatskoj, konstantno ulaze u proizvodnju i izlazi na strana tržišta, glavni je uvoznik velikih svjetskih marki itd itd.
dr_Evil

#8630 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

tramvajtrojka wrote: 27/09/2023 15:47

Vispak nije ni 1/3 firme kao violeta po velicini i snazi, vispak je srozan skoro na dno od strane as grupacije jedino sto vispak drzi je zlatna dzezva koju su uspjeli srozati maksimalno. Zamisli koliko koras srozati firmu da cokoladu moras povuci iz proizvodnje,dok violeta ima pogone u Hercegovini, hrvatskoj, konstantno ulaze u proizvodnju i izlazi na strana tržišta, glavni je uvoznik velikih svjetskih marki itd itd.
Ma nemam pojma ni ko drzi Vispak vjeruj mi.. Znaci i njih su jamili iz AS grupacije.
tramvajtrojka

#8631 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by tramvajtrojka »

dr_Evil wrote: 27/09/2023 15:49
tramvajtrojka wrote: 27/09/2023 15:47

Ma nemam pojma ni ko drzi Vispak vjeruj mi.. Znaci i njih su jamili iz AS grupacije.
violeta prosle godine 350 miliona prometa, 45 dobiti
vispak 45 prometa, 1.4 dobiti

Ma jasta su as grupacija je poznata po tome po srozavanju kvalitete proizvoda i malim platama, ljudi su uspjeli mazu zeznuti, zenicki zim bio pojam kvalitete sad je pojam nekvalitete, sarajevski klas od monopoliste u sarajevu sa pecivima su napravili hljeb koji je nejestiv i kojeg niko ziv ne kupuje, lanac prodavnica im propao, mesetarenje oko dionica bosnalijeka :run:
100k

#8632 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by 100k »

Truba wrote: 27/09/2023 14:54
količina bosanske i bošnjačke robe u hrvatskim prodavaonicama je proporcionalna veličini odjela za prodaju svinjetine po bošnjačkim prodavaonicama
imaš 2 suhe mortadele i pokvarene sudzuke koje ti niko neće kupiti jer stoje
Ima smisla, bosnjaci bi morali poceti jesti svinjetinu kako bi Konzum imao kome prodavati vegafruitov dzem u zapadnoj hercegovini.
sajber87

#8633 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by sajber87 »

sumirprimus wrote: 27/09/2023 14:27 prpa je je nema dalje, prostro se ko šira, gazi ko hoće,kako ti to polazi za rukom? ono mozes gutat nevidjeno, iskreno?
jel to toliko licini interes iznad svega jbm mu sunce koliki god da je a ne moze biti prevelik :lol: :-)
Nacin na koji snsovci i spsovci u srbiji brane vucica fidesovci u madjarskoj orbana identican je nacinu na koji sdaovci i dfovci brane sda i df, isti mentalni sklop iste lazi ista propaganda ista zatucanost fanatizam isto masovno botovanje, kupljeni mediji javnim novcem ,samo sa razlikom sto je drustvo u srbiji imalo nekoloko godina bez vucica i sps a , madjarsko bez orbana dok nase bosansko nikad bez sda. Mi smo se sada oslobodili svoga zla i svaki dan bez njih je boziji dar za bosansko drustvo i bosanskog covjeka. Desnicarsko kleronacionalisticko zlo je svuda isto bilo da je bosna madjarska rusija hrvatska srbija francuska itd, svejedno matrica je identicna.
tramvajtrojka

#8634 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by tramvajtrojka »

100k wrote: 27/09/2023 15:58
količina bosanske i bošnjačke robe u hrvatskim prodavaonicama je proporcionalna veličini odjela za prodaju svinjetine po bošnjačkim prodavaonicama
Ima smisla, bosnjaci bi morali poceti jesti svinjetinu kako bi Konzum imao kome prodavati vegafruitov dzem u zapadnoj hercegovini.
Pa sam bingo vam je najveci uvoznik i prodavaoc srbijanskih proizvoda u citavoj drzavi, u bingu procentualnu ces naci najmanje bosanskih proizvoda i to sto nadjes bice zakucani na dno polica

Veliki patriota je svu proizvodnju za svoju trgovačku marku prebacio u srbiju

Image

patriota uzdize srbijansku privredu sad sam uzeo ovo i nikada vise, al zato je tu kupuj u bimgetu od strane patriota jedini patriotski nacin je da gledas svoj novcanik sve ostalo je kvazi patriotska limunada dok gule kozu sa ledja :bih: :bih:
vernes81

#8635 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by vernes81 »

Truba wrote: 27/09/2023 14:52 šta kaže bošnjaci nisu mogli raditi u aluminiju

koliko ja znam ljudi renata janja jagoda i ostalih koji su morali pokretati sudske sporove sa svojim firmamam da se vrate na prijašnja radna mjesta vodovoda hotela elektroprivreda jer su bile nebošnjakinje

problem je što su bošnjački mediji foklusirani bili na aluminij pa nije bilo spike o brojnim sudskim procesima koji su rezultirali POVRAĆAJEM ljudi i isplatom plaća zbog nezakonitih otkaza... samo moja mama nije tužila dragana bijedića jer je starok kova zbog otkaza na nacionalnoj osnovi i prevrare 1993.
i onda kofol svi mi trebamo voljeti bih :D svima nam je majka... jašta majka je za SDA članove a maćeha ostalima
Bosnjaci i danas dan ne mogu dobiti posao u firmama koje nude najbolje uslove i najvece plate u PC-96 u Vitezu.
Nismo ovdje svi iz Sarajeva da mozes prosipat te svoje bisere.
Jordan1961

#8636 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Jordan1961 »

sehohari wrote: 20/07/2023 23:38
studiorum_tuzlaensis wrote: 20/07/2023 23:36 Konakovic kao novi istureni vođa Bošnjaka je u ratu bio u rovu. Vidjecemo.
Konaković nema tu ulogu.
Možda u Sarajevu.

Definitivno nema onu jačinu koju je imao Bakir, o Aliji da ne pričamo.

Bakir, šta god mislili, je pojam za većinu bh. stanovništva. Konaković je za većinu ljudi lokalni sarajevski političar koji je se nekao provukao na veći nivo.
Mi smo tu gdje jesmo upravo zato sto je jedan Bakir sa svim svojim (ne)sposobnostima pojam za vecinu bh. stanovnistva (ovdje vjerovatno mislis na Bosnjake mada explicitno ne spominjes).
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#8637 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by _BataZiv_0809 »

Mogu, pola Zenice radi u Vitezu
vernes81

#8638 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by vernes81 »

_BataZiv_0809 wrote: 27/09/2023 16:08 Mogu, pola Zenice radi u Vitezu
Mogu u odredjenim firmama citaj sta pise.
JohnnyS

#8639 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by JohnnyS »

To se zove zakon ponude i potražnje. Ljudi žele zbregov piti, ne žele tuzlanski i gotovo. Premda ima Meggle, ne znam u koju grupu bi ga palermo stavio. Da ljudi žele piti tuzlanski, bilo bi ga posvuda, pa koji bi vlasnik male trgovine propustio pare zaradit.

Isto tako, normalno da nema svinjskog mesa tamo gdje je mala potražnja, ne isplati se. Trgovci imaju samo jednu vjeru, a to je novac, da ljudi žele kuhane žohare kupovat, bilo bi ih na svim policama
Jordan1961

#8640 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Jordan1961 »

Prpa.ba wrote: 27/09/2023 14:25
BHCluster wrote: 27/09/2023 14:21

:thumbup: :bih:

Schmidt da uradi nesto, zurno. :mrgreen:
Recimo da proglasi zakon da je 40% vecina.
Grean

#8641 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Grean »

palermo wrote: 26/09/2023 22:02
ljubijankic wrote: 26/09/2023 21:54

Kakav si ti debil. Gdje sam ja ikad spomenuo INU ili bilo koju drugu firmu?

Pa zar nisi spomenuo HIFU ? Men se sve čini da jesi
ljubijankic wrote: ↑26/09/2023 21:32

Pa zavisi, ako si SDA domoljub onda je hifa probosanska patriotska firma
A ovo debil ću ti oprostiti na mladost i entizijazam
Ja mu ne bi halalio, kakva mlados i supljaci, bezobrazluk. Zna tebi prisiti da ti je HIFA draga zbog SDA a onda kao uvrijedjena mlada za INA-u.

Btw, na slicnu temu, nikad ne sipam na Gaspromu, ne zbog Putina vec iz razloga sto cim su preuzeli pumpe otpustili su dobar dio Bosnjaka, medju kojima i dvoje mojih poznanika tako da je iz prve ruke a doveli "palcice" na njihova mjesta da rade u Sarajevu....u medjuvremenu, kad nisu u Lukavici da demonstriraju za Dodika.
sumirprimus

#8642 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by sumirprimus »

Ina mol je madjarska jednako putlerova rusija :evil:
moimoi

#8643 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by moimoi »

JohnnyS wrote: 27/09/2023 16:17

To se zove zakon ponude i potražnje. Ljudi žele zbregov piti, ne žele tuzlanski i gotovo. Premda ima Meggle, ne znam u koju grupu bi ga palermo stavio. Da ljudi žele piti tuzlanski, bilo bi ga posvuda, pa koji bi vlasnik male trgovine propustio pare zaradit.

Isto tako, normalno da nema svinjskog mesa tamo gdje je mala potražnja, ne isplati se. Trgovci imaju samo jednu vjeru, a to je novac, da ljudi žele kuhane žohare kupovat, bilo bi ih na svim policama
Ljudi zele popiti pivo u pinji, swissotelu, bristolu… pa kurko. Tako da ta potraznja i ponuda kod nas ne igra nikakvu ulogu.
sumirprimus

#8644 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by sumirprimus »

Opet po tuzlanskom jel?
tramvajtrojka

#8645 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by tramvajtrojka »

sumirprimus wrote: 27/09/2023 16:39 Opet po tuzlanskom jel?
lose drama isto kao sarajevsko od balkanskih ponovno na hrvatski Tomislav i tjt 8-) 8-) , nakon tri Tomislava počinje ti se prividjati Thompson kako pjeva jedna si i jedina :lol: :lol: :mrgreen:
Ozimician

#8646 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Ozimician »

moimoi wrote: 27/09/2023 16:36 Ljudi zele popiti pivo u pinji, swissotelu, bristolu… pa kurko. Tako da ta potraznja i ponuda kod nas ne igra nikakvu ulogu.
Ocito ne zele dovoljno. xD

Vjerovatno su se vlasnici preracunali da im je veci profit od klijentele koja zeli iskljucivo da gostuje u lokalima sa ALCOHOL-FREE brendom, nego obrnuto.

Svakako alternativa ima daleko vise.
dječak sa šibicama

#8647 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dječak sa šibicama »

vernes81 wrote: 27/09/2023 16:05
Bosnjaci i danas dan ne mogu dobiti posao u firmama koje nude najbolje uslove i najvece plate u PC-96 u Vitezu.
Ne lupaj, ko radi nego Bosnjaci, a nece ni oni jos dugo. Otici ce u Njemacku ko i Hrvati, radice filipinci, pakistanci i koga vec dovuku kao jeftinu radnu snagu.
moimoi

#8648 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by moimoi »

Ozimician wrote: 27/09/2023 16:43
moimoi wrote: 27/09/2023 16:36 Ljudi zele popiti pivo u pinji, swissotelu, bristolu… pa kurko. Tako da ta potraznja i ponuda kod nas ne igra nikakvu ulogu.
Ocito ne zele dovoljno. xD

Vjerovatno su se vlasnici preracunali da im je veci profit od klijentele koja zeli iskljucivo da gostuje u lokalima sa ALCOHOL-FREE brendom, nego obrnuto.

Svakako alternativa ima daleko vise.
1) ti na koje ciljaju locu najvise. Zato i idu u drzave gdje je alkohol legalan i za njih
2) ti na koje ciljaju dolaze samo ljeti
3) Niko tebe ne tjera da ides u bar.
4) i uae i qatar i bahrein u hotelima sa 5* imaju alkohol.. al eto.. kod nas su veci muslimani izgleda :P Divnu sliku saljemo
ultima_palabra

#8649 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by ultima_palabra »

Truba wrote: 27/09/2023 14:52 šta kaže bošnjaci nisu mogli raditi u aluminiju

koliko ja znam ljudi renata janja jagoda i ostalih koji su morali pokretati sudske sporove sa svojim firmamam da se vrate na prijašnja radna mjesta vodovoda hotela elektroprivreda jer su bile nebošnjakinje

problem je što su bošnjački mediji foklusirani bili na aluminij pa nije bilo spike o brojnim sudskim procesima koji su rezultirali POVRAĆAJEM ljudi i isplatom plaća zbog nezakonitih otkaza... samo moja mama nije tužila dragana bijedića jer je starok kova zbog otkaza na nacionalnoj osnovi i prevrare 1993.
i onda kofol svi mi trebamo voljeti bih :D svima nam je majka... jašta majka je za SDA članove a maćeha ostalima
Bosnjaci mogu raditi na svim mjestima osim onim gdje se nesto odlucuje. Imam havera u Eronetu 15 godina, dogurao do pozicije odmah ispod uprave, ali dalje ne moze niti ce ikad moci.
JohnnyS

#8650 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by JohnnyS »

ultima_palabra wrote: 27/09/2023 16:51

Bosnjaci mogu raditi na svim mjestima osim onim gdje se nesto odlucuje. Imam havera u Eronetu 15 godina, dogurao do pozicije odmah ispod uprave, ali dalje ne moze niti ce ikad moci.
Ušao bi da se učlani u stožernu stranku. Nema to veze s nacionalnošću, bar u Eronetu, nego sa stranačkom pripadnošću. Ako nisi u HDZu, nema te. Čudno da su ga uopće primili da radi bez iskaznice, ali valjda trebaju nekog tko stvarno zarađuje novac za stranačke uhljebe
Locked