Ozimician wrote: ↑27/09/2023 14:34
Jaci privatni lobi? Koji?
Tvoja percepcija ne moze to da pojmi da te drzava "institucionalno sabotira", jer to jos nisi dozivio - dozivio si samo ove lokalne tajkune i begove.
Ponovo kazem, vracas se na lokalne begove, svaka tranzicijska drzava ima iste probleme, cijeli istocni blok, od ruskih oliharha do BH wanna-be begova. Pogledaj po HR Todorica, Keruma, Rajica i ostale, jednostavno ljudi koji su imali srece da se nadju na pravom mjestu u pravo vrijeme, a nije da su imali obraza. Da ne pricam o Srbiji i njihovoj vlasteli, oni se jos nisu pomakli iz mjesta.
Zemlje Zapada su tu fazu prosle prije najmanje 100 god., iz koje mi tek sad lagano izlazimo, pogledaj dokumentarce o americkim tajkunima od prije 100 i 200 god.
Svaka zemlja ima takve ljude, kad se generacije izrode - to ce preci u neki DD, Holding, nesto, sa dionicarima gdje vise neces ni znati ko je zapravo vlasnik (kao na Zapadu), ali za to trebaju barem 3-4 generacije da se izrode.
Ne ulazeci u to da li su domaci tajkuni za drustvo dobri, smatram da su strani tajkuni jos gora opcija (siri ekonomski znacaj).
Odvratno.
Tvoj post je prijatelju autosovinizam. Kazes sam sebi da ne vrijedis, da nista sta su tvoj dedo i nena, tvoj otac i majka gradili za tvoje bolje da ne vrijedi i da ti to predajes u ruke covjeku bez obraza koji je bio na pravom mjestu. I jos molis boga da prodju 3-4 generacije da bi taj novac bio opran i da mi eto necemo vise znati kako se ta kriminalna porodica obogatila.
Dakle i da ti odogovorim na prvo pitanje, ako HIFA ne moze da pravi pumpu, to znaci da neko drugi u ovom slucaju HDZ ima malo jaci lobij od SDA u Stocu. Sta mislim o tome, pa ne mislim bas nista, ne nicu ni HDZ pumpe na istocnoj strani Mostara, rezervisano je za Tojagu i njemu slicne.