Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
teodati

#8051 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Voddaa wrote: 15/02/2026 21:40
teodati wrote: 15/02/2026 21:35 I da, taj medij je bila jedna prekrasna plavuša, ispao sam naivan, ali izgubio sam sam jednu prosječnu plaču, ništa što se ne bi moglo brzo nadoknaditi.

Tako da sada više nisam naivan.

Dapače! :)
Teo, Teo… Vidis, mozemo znati o postanku svega, ali to nam ne garantuje da nismo slabi na prekrasne plavuse :D
Hajde, sta da se radi…

Nego, kako zamisljas da ce se teorija ikada objaviti? Sta ti je potrebno – novac, medijska kuca? Zasto to ne uradis preko YouTube-a? Vidim da imas svoj kanal, ali pored jednog kratkog videa od dvije minute i obecanja da sljedeci dolazi uskoro, prodjose dvije godine. Zasto, Teo?
Ma to su mi djeca stavila malo nešto općenito na internet, ali samo općenito, detalje neću dati na internetu prije službene objave.

Pisao sam predsjedniku kada je bila korona, pa mi je tajnica javila da jedno vrijeme nikoga ne prima, zvao sam nekoliko godina poslije, rekla je da će vjerojatno konačno početi prijemi, ali do sada još nema poziva.

Inače, ono što bi morao je dati u naslove najvećih novina, da postoji prava "teorija svega", ali recimo u "Jutarnjem listu" je za to potrebno izdvojiti malo bogatstvo, tako da bolje čekati na poziv, ako dogledno vrijeme ne dođe, možda je vrijeme da opet zovem tajnicu ureda predsjednika, da se konačno odluči, će me primiti ili ne, ako da, ok, ako ne, kuku lele! :-D
teodati

#8052 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Voddaa wrote: 15/02/2026 21:56
teodati wrote: 15/02/2026 21:51
Znao sam prije kako doći do tih dijelova, ali oni kao dijelovi bez cjeline ne mogu sve objasniti, sada to već ne znam doći do tih dijelova, davno je to bilo, samo znam da bi teško netko to našao, da ne zna točno adresu, a ja sam je nekada znao.

I ovako, da budemo jasni. Zašto pišem na forumima, očekujući konačno poziv predsjednika, zato jer znam kako je meni bilo kada sam saznao da ono što sam vjerovao pola svoga života jeste zapravo laž, sve mi se srušilo, izgubilo svrhu postojanja, teško je u nešto istinski vjerovati, a na kraju se sve sruši kao kula od karat, to nikome ne želim.

Ipak, smogao sam snage početi totalno iz početka, i siguran sam, da sam uspio dobiti pravu istinu o postanku, svega, i prije ili kasnije, kada se stvore konkretni uvjeti ću je objaviti, da sam bogat, već bi davno sve to bilo na najvećim naslovnicama novina i medija, ali sam običan čovjek, imam kredite za kuću i još neke, tako da mogu živjeti, ali ne i ulagati u tako veliku investiciju.

Da se dogodi ono najgore, da sada umrem, ovo na forumima ostati će za budućnost, a tamo će već ljudi ZNATI da je sve istina što sam pisao o postanku svega, da je sve iz moje teorije točno, i da ako i nisam uspio to objaviti, da sam prvi čovjek koji je znao istinu o svima nama, a to se ne da nikakvim novcem kupiti, dapače.

Ali polako, još sam živ i zdrav, i imam šanse i doživjeti tu objavu, ako se Bogovi sa time slažu, dakako, ako su drugačije odlučili, opet je dobro, barem iz mojega kuta, e da. :thumbup:
Eh, ovako si mogao pisati od pocetka! Sada znamo da pricamo s osobom koja stvarno vjeruje u nesto, a ne s nekim ko trola iz dosade.
Licno, ja bih volio da objavis to u sta vjerujes, pa neka svako za sebe odluci.
Pošteno, ništa i drugo ne tražim. :thumbup:
Voddaa

#8053 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Voddaa »

teodati wrote: 15/02/2026 22:02
teodati wrote: 15/02/2026 21:35 I da, taj medij je bila jedna prekrasna plavuša, ispao sam naivan, ali izgubio sam sam jednu prosječnu plaču, ništa što se ne bi moglo brzo nadoknaditi.

Tako da sada više nisam naivan.

Dapače! :)
Teo, Teo… Vidis, mozemo znati o postanku svega, ali to nam ne garantuje da nismo slabi na prekrasne plavuse :D
Hajde, sta da se radi…

Nego, kako zamisljas da ce se teorija ikada objaviti? Sta ti je potrebno – novac, medijska kuca? Zasto to ne uradis preko YouTube-a? Vidim da imas svoj kanal, ali pored jednog kratkog videa od dvije minute i obecanja da sljedeci dolazi uskoro, prodjose dvije godine. Zasto, Teo?
Ma to su mi djeca stavila malo nešto općenito na internet, ali samo općenito, detalje neću dati na internetu prije službene objave.

Pisao sam predsjedniku kada je bila korona, pa mi je tajnica javila da jedno vrijeme nikoga ne prima, zvao sam nekoliko godina poslije, rekla je da će vjerojatno konačno početi prijemi, ali do sada još nema poziva.

Inače, ono što bi morao je dati u naslove najvećih novina, da postoji prava "teorija svega", ali recimo u "Jutarnjem listu" je za to potrebno izdvojiti malo bogatstvo, tako da bolje čekati na poziv, ako dogledno vrijeme ne dođe, možda je vrijeme da opet zovem tajnicu ureda predsjednika, da se konačno odluči, će me primiti ili ne, ako da, ok, ako ne, kuku lele! :-D
A zasto mislis da ti treba Jutarnji list ili bilo koji drugi tradicionalni medij? Mozes objaviti na YouTube-u. Mnogo veca gledanost, mnogo veci doseg i mnogo ti je lakse da 100% kontrolises sta ide van i slicno. Sve to gubis s tradicionalnim medijima. Ako ne zelis video format, onda mozes otvoriti svog blog. Stvarno danas ima mnogo nacina da nesto objavis i da to 100% kontrolises.
Voddaa

#8054 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Voddaa »

A evo da odgovorim posteno, jer si i ti meni posteno odgovarao na pitanja.

U pravu si da o postanku svega ne znam mnogo (zapravo sasvim malo) i mislim da u ovom trenutku niko zaista ne zna. Ono sto imamo su teorijski okviri koji su matematicki konzistentni i koji se uklapaju u ono sto danas mozemo posmatrati - kosmicka mikrovalna pozadina, raspodjela galaksija, dinamika ranog univerzuma, termodinamicki smjer vremena… To su ozbiljni uspjesi moderne fizike, ali oni opisuju evoluciju univerzuma unutar vec postojecih zakona. Ne odgovaraju automatski na metafizicko pitanje zasto postoji ista uopste, sto je pitanje na koje mislim da ti zelis da odgovoris.

Takodjer cesto se pravi nesto sto nije korektno - poistovjecuje se kvantni vakuum sa pravim, metafizickim “nista”. Ali mislim da je svaki ozbiljniji fizicar svjestan da kvantni vakuum nije apsolutna praznina - to je stanje najnize energije unutar vec definisanih zakona fizike. On podrazumijeva postojanje prostora, vremena, polja i matematicke strukture koja sve to opisuje. Dakle daleko od pravog “nista”. Metafizicko nista znacilo bi potpuno odsustvo svega - bez prostora, bez vremena, bez materije, bez energije, bez zakona, bez bilo kakvog ontoloskog okvira. To nije “prazan prostor”. To je odsustvo svega.

Mislim da je moguce da samo pitanje “zasto postoji nesto” pogresno usmjereno. Ono pretpostavlja da je nista prirodnije ili fundamentalnije stanje od necega. Ali nemamo nikakav empirijski ili logicki razlog da to vjerujemo. Mozda je postojanje osnovno, a ne izuzetak. I naravno da nauka ne obecava ultimativnu metafizicku istinu. Nauka samo pokusava da najjednostavnijim mogucim zakonima objasni najvise moguce podataka. Sve preko toga je spekulacija, ma koliko bila retoricki privlacna.
Edouard

#8055 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Edouard »

Voddaa wrote: 14/02/2026 09:50 Ne bas. Entropija jeste vazna veza, ali “informacija u fizici” nije samo govor o entropiji. U fizici se govori i o korelacijama, npr. mutual information, mjerenju, prenosu stanja. Entropija je mjera neizvjesnosti stanja u statistickoj interpetaciji, ali informacione mjere takodje kvantifikuju korelacije izmedju dijelova sistema.
Ne nalazim da Shanonova informacija ima veze s "informacijom“ u fizici, osim kroz izraz za određivanje entropije/neizvjesnosti u sistemu gdje imaju zajedničku matematičku strukturu.
Shannonovu dodatno karakterizira sintaksa, kodiranje izvora informacija, kodiranje kanala, komprimiranje podataka ( npr . za ZIP datoteke), prijenos podataka, redundancija, otkrivanje i ispravljanje pogrešaka.
Što od navedenog ima “informacija u fizici“, ima li ikojeg atributa od navedenih, i kako se definira?
A da ne govorim o genetskoj informaciji u DNA molekuli koja ima još levela iznad sintakse.
Ako kazes da “informacija zauzima centralno mjesto”, onda trebao bi objasniti u kom tacno fizicki preciznom smislu.
Kazao bih da je pitanje pogrešno.
Kako fizički precizno opisati interakciju nematerijalnih simbola s molekulama/materijom? Empirijski je uvid da nematerijalni simboli upravljaju materijom, što su neki naučnici s područja biologije nazvali neuobičajenim aspektom prirode, jer takvo nešto je viđeno jedino u ljudskoj kulturi.
To je isti onaj problem odnosa svijesti i mozga, a to je nerješivo u okviru fizike.
Ne. Procitaj ponovo, nisi u pravu. U −log(p) p u logaritmu je upravo vjerovatnoca, dakle ne nedostaje “a i vjerovatnost p”. Sto se tice kB, ono ne ulazi u Shannonovu informaciju jer je ona bezdimenziona, ili u bitovima ako je baza 2. kB se pojavljuje tek kada prelazis na fizicku entropiju u J/K.

Pomjesao si pojmove fizicke entropije i Shannonove informacije. Naravno, ta dva koncepta su povezana, ali dao sam formulu specificno za informaciju, jer smo konkretno pricali o informaciji.
Nisam ja ništa pobrkao, već si ti krivo naveo formulu.
Svejedno, radi li se o Shannonovoj koji izjednačava entropiju s informacijom, ili Gibbsovoj formuli iz statističke mehanike koja ima dodatno konstantu kB i ln umjesto log, za pojedinačni događaj imaš:
- p x log(p), a ne - log (p)

Shannonova: H = -∑ Pi x log(Pi)

Gibbsova iz statističke mehanike: S = - kB ∑ Pi x ln(Pi)

Posiljatelj i primatelj su potrebni u komunikacijskom scenariju, ali nisu uslov za matematicni pojam informacije.
Pojam informacije mi je poznat iz teorije informacija, informatologije, filozofije, ali ne znam što je matematiki pojam informacije.
To je postavljeno kao ili ili, sto nije korektno. Evolucija genetskog materijala se desava kroz fizicko hemijske procese, replikaciju, mutacije, selekciju, reakcione brzine, difuziju. “Informacija u DNA” je efikasan opis, ali DNA je fizicki molekul i svi procesi su fizicki realizovani.
Nije postavljanje ili-ili. Jednostavno fizika i kemija nisu u prvom planu, jednako kao u sistemu javnog zdravlja. Evolucija genetskog materijala se desava kroz fizicko kemijske procese, i u tim procesima su ispoštovani fizikalni zakoni, ali tim procesima upravlja genetska informacija koja se kao instrukcija nalazi u DNA molekuli kao fizičkom nosiocu informacije.
Ne određuje fizika-kemija baznih nukleotida u kodonima o tome koje će se aminokiseline uzeti za sintezu proteina, već odlučan je raspored/pozicija nukleotida u kodonu.
Radi se o instrukciji, kodiranoj semantičkoj informaciji zapisanoj genetskim jezikom gdje se prevodi abeceda nukleotida sastavljena od četiri slova, u abecedu aminokiselina od 20 slova.
U ljudskoj kulturi prevođenje iz jedne abecede u drugu spada u mentalne procese.
Za svo to vrijeme materijalni i energijski tokovi upravljani instrukcijom/informacijom bez greške rade u skladu s fizikalnim zakonima.

Bioinformatika kao naučna disciplina povezuje biološke podatke iz DNA sekvenci s tehnikama za pohranu, distribuciju i analizu informacija, a ne razbija glavu o fizici i kemiji DNA molekule.
To ne znači negiranje fizikalno kemijskih procesa. Jednostavno nisu u prvom planu.
Nekako kao na bankomatu; ubacim pin i iznos, i ne razbijam glavu kako elektonika-mehanika rade da dobijem pare.
U tom smislu se ne mora koristiti u osnovnom opisu bas kao i pojam informacije. Koristan je u odredjenim kontekstima, ali nije osnovna, neizostavna kategorija fizike ili ontoloskog opisa, sto je u principu i cijela poenta ove diskusije. Ili nesto propustam?
Naravno, informacija nije osnovna, neizostavna kategorija fizike, ali kao entitet jest fundamentalna u ontološkom smislu, jer se ne može svesti ni na materiju ni energiju.
Zasto ne mogu govoriti o evoluciji sistema po Schrodingerovoj jednacini bez da uvodim semantiku?
Upravo zbog prije navedenog. I sam Schrodinger koji je napisao knjigu "Što je život“, nije se pozivao na kvantnu mehaniku, već je o genima i procesima naslijeđivanja u živoj stanici razmišljao i govorio koristeći analogiju s Morseovom abecedom
Voddaa

#8056 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Voddaa »

Edouard wrote: 16/02/2026 00:29 za pojedinačni događaj imaš:
- p x log(p), a ne - log (p)
Netacno.

Za pojedinacni ishod sa vjerovatnocom p, Shannonova informacija je -log p, bas kao sto sam ti napisao.
To je definicija. Otvori bilo koji udzbenik iz osnova informacione teorije i provjeri.

Ovo sto si napisao, -p log p, nije informacija pojedinacnog ishoda niti je entropija, nego jedan clan u izrazu za entropiju, odnosno tezinski doprinos entropiji.

Entropija -∑ p log p je ocekivana (prosjecna) vrijednost informacije, pri cemu je informacija pojedinacnog dogadjaja sa vjerovatnocom p definisana kao -log p, dok su clanovi -p log p samo tezinski doprinosi entropiji, a ne informacija tog pojedinacnog dogadjaja. Zato kazem da si pobrkao pojmove.

Da ne gubimo vrijeme na ovome… Dosadno je i lako provjerljivo. Evo recimo https://machinelearningmastery.com/what ... n-entropy/

Informacija je:
Image

Entropija je:
Image

Odgovaram na ostatak brzo..
Voddaa

#8057 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Voddaa »

Ne nalazim da Shanonova informacija ima veze s "informacijom“ u fizici, osim kroz izraz za određivanje entropije/neizvjesnosti u sistemu gdje imaju zajedničku matematičku strukturu.
Shannonovu dodatno karakterizira sintaksa, kodiranje izvora informacija, kodiranje kanala, komprimiranje podataka ( npr . za ZIP datoteke), prijenos podataka, redundancija, otkrivanje i ispravljanje pogrešaka.
Što od navedenog ima “informacija u fizici“, ima li ikojeg atributa od navedenih, i kako se definira?
A da ne govorim o genetskoj informaciji u DNA molekuli koja ima još levela iznad sintakse.
Znam da to ne tvrdis, ali Shannonova teorija nije teorija ZIP fajlova, jezika ili sintakse. To su samo inzenjerske primjene. U svojoj srzi, teorija je matematicka teorija neizvjesnosti i raspodjela vjerovatnoca. U fizici se ista struktura koristi kada mjeris korelacije izmedju podsistema, ogranicenja prenosa stanja ili termodinamicka ogranicenja. Nema posiljaoca, primaoca ni jezika, ali ima raspodjela stanja i njihovih korelacija.

Informacija u fizici se definise kao mjera neizvjesnosti i korelacija fizickih stanja. Ne treba sintaksu ni semantiku da bi postojala.
Kazao bih da je pitanje pogrešno.
Kako fizički precizno opisati interakciju nematerijalnih simbola s molekulama/materijom? Empirijski je uvid da nematerijalni simboli upravljaju materijom, što su neki naučnici s područja biologije nazvali neuobičajenim aspektom prirode, jer takvo nešto je viđeno jedino u ljudskoj kulturi.
Simbol uvijek ima fizicku implementaciju - raspored molekula, stanje naboja, konfiguraciju atoma… Ono sto stvarno uzrokuje promjenu jesu fizicka stanja i njihove interakcije. Sam simbol ne moze “upravljati” materijom.
To je isti onaj problem odnosa svijesti i mozga, a to je nerješivo u okviru fizike.
Hm… A zasto bi to bilo nerjesivo u okviru fizike ili biologije? Tacno je da nemamo potpuno objasnjenje, ali to nije dokaz postojanja nematerijalnih uzroka. Nije bas da ne znamo nista o odnosu mozga i svijesti - postoji jasna zavisnost svijesti od fizickog stanja mozga. Npr. pod punom anestezijom svijest nestaje.
Pojam informacije mi je poznat iz teorije informacija, informatologije, filozofije, ali ne znam što je matematiki pojam informacije.
Upravo ono sto sam napisao. Matematicki, ako sistem moze biti u stanju x sa vjerovatnocom p(x), tada je informacija tog pojedinacnog ishoda definisana kao minus logaritamska vrijednost te vjerovatnoce. Eto, matematicka definicija.
Nije postavljanje ili-ili. Jednostavno fizika i kemija nisu u prvom planu, jednako kao u sistemu javnog zdravlja. Evolucija genetskog materijala se desava kroz fizicko kemijske procese, i u tim procesima su ispoštovani fizikalni zakoni, ali tim procesima upravlja genetska informacija koja se kao instrukcija nalazi u DNA molekuli kao fizičkom nosiocu informacije.
Ne određuje fizika-kemija baznih nukleotida u kodonima o tome koje će se aminokiseline uzeti za sintezu proteina, već odlučan je raspored/pozicija nukleotida u kodonu.
Radi se o instrukciji, kodiranoj semantičkoj informaciji zapisanoj genetskim jezikom gdje se prevodi abeceda nukleotida sastavljena od četiri slova, u abecedu aminokiselina od 20 slova.
U ljudskoj kulturi prevođenje iz jedne abecede u drugu spada u mentalne procese.
Za svo to vrijeme materijalni i energijski tokovi upravljani instrukcijom/informacijom bez greške rade u skladu s fizikalnim zakonima.

Bioinformatika kao naučna disciplina povezuje biološke podatke iz DNA sekvenci s tehnikama za pohranu, distribuciju i analizu informacija, a ne razbija glavu o fizici i kemiji DNA molekule.
To ne znači negiranje fizikalno kemijskih procesa. Jednostavno nisu u prvom planu.
Nekako kao na bankomatu; ubacim pin i iznos, i ne razbijam glavu kako elektonika-mehanika rade da dobijem pare.
Apsolutno se slazem da je opis na nivou “informacije” izuzetno koristan i da u tom smislu fizika nije u prvom planu. Medjutim, osnovna uzrocnost je i dalje fizicko-hemijska. Raspored nukleotida je fizicka struktura, a mapiranje kodon–aminokiselina realizuje se kroz konkretne hemijske i fizikalne interakcije. Dakle, ako govorimo o nivou opisa, slazemo se oko toga sta je efektivnije i prakticnije. Ali ako govorimo o ontoloskom uzroku, informacija ne djeluje nezavisno, nego opisuje fizicke procese i sisteme. Jesmo li na istoj stranici vezano za ovo?
Naravno, informacija nije osnovna, neizostavna kategorija fizike, ali kao entitet jest fundamentalna u ontološkom smislu, jer se ne može svesti ni na materiju ni energiju.

Problem je u drugom dijelu. Da bi bila ontoloski fundamentalna, moralo bi se pokazati da postoji kao nezavisna realnost, a ne kao svojstvo ili opis fizickih stanja. U fizici se informacija uvijek realizuje kroz konkretna fizicka stanja. Bez fizickog nosioca nema operativno definisane informacije.Ne znam da li zagovaras idealizam?

Hvala na opisirnim odgovorima, i ne zamjeri ako su mi neki odgovori nesto ostriji (ili se tako doimaju). Ovo je cisto u fuknciji da sto prije dodjemo do sustine.

Jos uvijek ne znam da li se raspravljamo samo o opisu, tj. nacinu opisa, ili o necemu sustinskom. Sto posto se slazem da je opis pomocu informacije izuzetno koristan u mnogim situacijama. Medjutim, ne mislim da je ontoloski neizostavan. Potpuno je neprakticno, ali u principu o svemu mogu govoriti kao o evoluciji Schrodingerove jednacine na fundamentalnom nivou. Sve iznad toga su nivoi opisa - ukljucujuci i informaciju. Osim ako ne zagovaras Platonizam, da matematika (informacija) postoje neovisno o nama? Da li je to tvoj stav? Da li ovdje zapravo raspravljamo o zasebnom platonskom svijetu matematike i matematickih objekata?

O covjeku (na fizickom nivou) mogu govoriti kao o vibracijama u kvantnom polju, kao o sistemu sacinjenom od i molekula, kao o sistemu koji se sastoji od celija, kao o organizmu sa organima, kao o funkcionalnoj osobi koja zivi, ili kao o bicu koje voli, mrzi, zeli itd. Sve su to korektni opisi, ali na razlicitim nivoima.
Edouard

#8058 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Edouard »

Voddaa wrote: 16/02/2026 09:42 Simbol uvijek ima fizicku implementaciju - raspored molekula, stanje naboja, konfiguraciju atoma… Ono sto stvarno uzrokuje promjenu jesu fizicka stanja i njihove interakcije. Sam simbol ne moze “upravljati” materijom.
Ne, ne slažem se. Evo banalan primjer za neslaganje: baka odlučila za unuku napraviti rođendansku tortu.
Uzela u ruke recept napisan tintom na komadu papira. Čita i pažljivo mjeri i dodaje brašno, ulje, šećer, jaja, mlijeko, gleda što piše kolika treba biti temperatura pećnice, koliko dugo vremena itd.
Dakle, na papiru. tintom je napisana kompletna informacija/instrukcija o tome kako napraviti tortu, i ta informacija upravlja materijalnim i energijskim tokovima, uzrokuje promjene stanja u procesu izrade torte. Materijalni/fizički nositelj informacije, papir i tinta ne uzrokuju nikakvu fizičku interakciju, njihova fizika i kemija ni na koji način ne uzrokuju promjenu stanja. Jednak bi bio ishod da je baka umjesto na papiru, u umu imala recept/informaciju.
Dakle, ono što stvarno uzrokuje promjenu stanja, što upravlja procesom, nije fizički nosilac informacije - tinta i papir, premda je potreban da bi informacija bila pohranjena i vidljiva, već semantička informacija kao dobro uređeni skup podataka koji ima značenje.

Pa to je ono što kazuje i teorija sistema. Uzmimo jedan umjetni sistem, firmu, proizvodni pogon. Informacje upravljaju, materijalnim i energijskim tokovima, i preko informacija se ostvaruju zadani/željeni ciljevi pogona.

Jednako tako je i u živim organizmima; informacija iz DNA molekule kao uputa, propis, upravlja sintezom proteina. Dakle, ne radi se kako ti kaza, o vrlo korisnom opisu, već se u DNA molekuli nalazi preskriptivna informacija koja propisuje i upravlja onim što treba biti, to nije deskriptivna koja opisuje ono što jest.
Inače, informacija je potpuno invarijantna s o bzirom na promjenu sistema prijenosa (akustički, optički, električni) i s obzirom na sistem skladištenja (mozak, knjiga, magnetska vrpca, disk..), a ta se invarijantnost temelji na njezinoj nematerijalnoj biti.
...Jesmo li na istoj stranici vezano za ovo?
Kako vidiš nismo.
Problem je u drugom dijelu. Da bi bila ontoloski fundamentalna, moralo bi se pokazati da postoji kao nezavisna realnost, a ne kao svojstvo ili opis fizickih stanja.
Značenje uvijek predstavlja misaonu koncepciju i semantička se informacija opire fizikalističkom načinu promatranja; ili ju se mora negirati, ili pokušati svesti na materiju; u svakom slučaju semantička informacija je teško probavljiva fizikalistima/naturalistima.
Rekoh, fundamentalna je, ne proizlazi, i ne može se svesti ni na materiju ni energiju, a fizički nosilac joj je potreban za prijenos i skladištenje.
Uostalom, da nema fizičkog nosioca, ne bismo je našim "osjetilima" ni registrirali, a ni raspravljali o njoj.
Nije bas da ne znamo nista o odnosu mozga i svijesti - postoji jasna zavisnost svijesti od fizickog stanja mozga. Npr. pod punom anestezijom svijest nestaje.
Kad nastupi noć, Sunce i dalje postoji. Kad se ugasi hardware, nematerijalni software se ne izvodi, ali nije nestao. Zaključivanje nije tako jednostavno.
O covjeku (na fizickom nivou) mogu govoriti kao o vibracijama u kvantnom polju,......
A što bi to moglo vibrirati u kvantnom polju?
Fizikom nije moguće (ni principijelno) sasvim objasniti našu stvarnost.

I, ne zagovaram Platonizam, a zagovaraš li ti fizikalizam, naturalizam?
teodati

#8059 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Voddaa wrote: 15/02/2026 22:20
teodati wrote: 15/02/2026 22:02

Hajde, sta da se radi…

A zasto mislis da ti treba Jutarnji list ili bilo koji drugi tradicionalni medij? Mozes objaviti na YouTube-u. Mnogo veca gledanost, mnogo veci doseg i mnogo ti je lakse da 100% kontrolises sta ide van i slicno. Sve to gubis s tradicionalnim medijima. Ako ne zelis video format, onda mozes otvoriti svog blog. Stvarno danas ima mnogo nacina da nesto objavis i da to 100% kontrolises.
Nije baš tako, na YouTube-u, imaš svašta, neće recimo papa Leon 14 tamo nešto ozbiljno poslušati, ali ako se nešto objavi u nekom talijanskom poznatom tisku, to će pročitati i komentirati ako treba, nije to isto.

Tako je i sa recimo Jutarnjim listom, po meni vodećim listom kod nas u Hrvatskoj, kada se tamo nešto objavi u naslovnicama, to ima težinu.

Da ne kažem, da bi u vrlo kratko vremenu katolička crkva u Hrvatskoj na to reagirala, osobito ako im se ne bi svidjelo što tamo piše, jer se njoj ne dopada kada netko dirne u njezine dogme, e onda je već pola posla objavljeno, u uvjeren sam da će tako i biti, zato sam strpljiv, ne bi bilo prvi puta da ozbiljno reagira na napise u Jutarnjem listu, cilj mi je zapravo započeti tu raspravu, a kada ona počne, biti će samo jedan krajnji rezultat, koji, e to ćeš vidjeti, nadam se vrlo skoro. :)
teodati

#8060 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Voddaa wrote: 15/02/2026 22:38 A evo da odgovorim posteno, jer si i ti meni posteno odgovarao na pitanja.

U pravu si da o postanku svega ne znam mnogo (zapravo sasvim malo) i mislim da u ovom trenutku niko zaista ne zna. Ono sto imamo su teorijski okviri koji su matematicki konzistentni i koji se uklapaju u ono sto danas mozemo posmatrati - kosmicka mikrovalna pozadina, raspodjela galaksija, dinamika ranog univerzuma, termodinamicki smjer vremena… To su ozbiljni uspjesi moderne fizike, ali oni opisuju evoluciju univerzuma unutar vec postojecih zakona. Ne odgovaraju automatski na metafizicko pitanje zasto postoji ista uopste, sto je pitanje na koje mislim da ti zelis da odgovoris.

Takodjer cesto se pravi nesto sto nije korektno - poistovjecuje se kvantni vakuum sa pravim, metafizickim “nista”. Ali mislim da je svaki ozbiljniji fizicar svjestan da kvantni vakuum nije apsolutna praznina - to je stanje najnize energije unutar vec definisanih zakona fizike. On podrazumijeva postojanje prostora, vremena, polja i matematicke strukture koja sve to opisuje. Dakle daleko od pravog “nista”. Metafizicko nista znacilo bi potpuno odsustvo svega - bez prostora, bez vremena, bez materije, bez energije, bez zakona, bez bilo kakvog ontoloskog okvira. To nije “prazan prostor”. To je odsustvo svega.

Mislim da je moguce da samo pitanje “zasto postoji nesto” pogresno usmjereno. Ono pretpostavlja da je nista prirodnije ili fundamentalnije stanje od necega. Ali nemamo nikakav empirijski ili logicki razlog da to vjerujemo. Mozda je postojanje osnovno, a ne izuzetak. I naravno da nauka ne obecava ultimativnu metafizicku istinu. Nauka samo pokusava da najjednostavnijim mogucim zakonima objasni najvise moguce podataka. Sve preko toga je spekulacija, ma koliko bila retoricki privlacna.
Postoji razlog zašto je logičnije da je oduvijek jedino NIŠTA postojalo, a ne nešto, jer nešto treba uzrok , dok NIŠTA to ne treba, govorim o apsolutno doslovnom pravom metafizičkom NIŠTA, i dokazati ću da je sve iz toga nastalo, dakako treba ići korak po korak, do u najmanje detalje da se to shvati, zato to ne pišem na forumima, eto ukratko.
teodati

#8061 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Eto ovdje barem desetak činjenica o kojima čovječanstvo ništa ne zna, što znaju jedino Bogovi koji su svemir napravili.

1.Uzrok svega nije neko osobno vječno svjesno biće, već NIŠTA, u doslovnom smislu, ima mnoštvo dimenzija, ali tri su glavne od kojih sve nastaje.

2.Kada se stvore uvjeti nastaju iz toga uzroka svega različita prostor-vremena, u različito vrijeme, tako i naše ima točno određeno vrijeme nastanka

3.Prvo nastaje vrijeme u našoj dimenziji, vrijeme ima središte, koje dijeli jednu polovinu vremena od druge polovine

4.Prostor nastaje kada prođe točno polovina vremena naše dimenzije

5.U središtu prostora nastaje inteligentni život, inteligentna nematerijalna bića, od nastanka naše dimenzije, pa sve dokle će postojati

6.To inteligentno biće je čista svjetlost (ne foton), najmanje je što postoji u našoj dimenziji

7.Postoji prvo inteligentno biće koje je nastalo kada i samo naše prostor.-vrijeme, i ima jedino titulu Sin Božji

8.Postoji bezbroj mnogo isto takvih nematerijalnih bića, na mirijade bića, koja imaju titulu Duh Sveti, a rođena su polije Prvoga bića

9.Vremenom, eonima godina kasnije, ta Prva bića, izmislila su materiju, i napravila kroz bilijune godina naš svemir

10.Na Zemlji su informacijom, uputama u DNK, napravila sva živa bića koja postoje, na kraju i čovjeka, kao sebi slična, da bude gospodar na Zemlji.

Eto, neka ovo ostane za blisku budućnost, kada će svi ljudi znati da je to istina o postanku svih nas. :thumbup:
TecJu

#8062 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by TecJu »

Pozdrav, tražim radni stol po mjeri cca 200x80. Bitno mi je da je stabilan i čvrst, s puno radnog prostora (programer sam, 10h dnevno).
Zanima me vaše iskustvo i preporuke, kao i to koje materijale preporučujete (ploča, noge/ram) i na šta da obratim pažnju kod izrade.
teodati

#8063 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

toska wrote: 07/02/2026 01:05
Voddaa wrote: 07/02/2026 00:57
toska wrote: 07/02/2026 00:44
Vjerovatno se sjećaš, još prije Edine upadice, da matematikom se može svašta dokazati, ali to ne mora ništa značiti za istinu.

Neko ubaci beskonačan niz događaja, treba dodati u beskonačno vremenu.
Tako se nikada neće krenuti nigdje, ne može se doći u 2026.
Ako govorimo o beskonacnom vremenu, moramo se svjesno odmaknuti od svakodnevne intuicije. Beskonacno vrijeme u oba smjera ne znaci da se “krece” od nekog pocetka ka nekom kraju. To je pogresna slika. Vrijeme ovdje treba misliti analogno prostoru.

Mi se nalazimo na nekom mjestu u Svemiru, i to nimalo nije kontradiktorno s tim da je Svemir mozda prostorno beskonacan. Nigdje ne mora postojati ivica da bismo imali dobro definisanu lokaciju. Isto vazi i za vrijeme - cinjenica da smo “sada” ne zahtijeva da postoji prvi ili posljednji trenutak.

Matematika nam u tome pomaze jer je precizan jezik upravo tamo gdje svakodnevna intuicija pocinje da nas izdaje. Intuicija je evoluirala za bacanje kamena i prelazak rijeke, ne za razmisljanje o beskonacnostima. Zato je sasvim ocekivano da nam obican jezik tu ne pomaze.
Zadržimo se na prošlosti, kako smo došli do "sada" ako je prošlost beskonačna, nikada nije ni počela, nije moguć slijed događaja jer nema početka.
Moguć je slijed događaja, jer beskonačnost nema ni početak ni kraj, ali ima manje vremenske jedinice koje i te kako imaju i početak i kraj, i svako to vrijeme je jedna posebna dimenzija za sebe, eto kako možemo imati početak u beskonačnosti, a da beskonačnost ostaje i dalje ono što jeste, nešto bez početka i kraja. :)
toska

#8064 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by toska »

Voddaa wrote: 07/02/2026 00:57 ...
Beskonacno vrijeme u oba smjera ne znaci da se “krece” od nekog pocetka ka nekom kraju.
Nisam siguran šta želiš reći ovim, ako je vrijeme beskonačno onda je upitno i njegovo postojanje.

Hajmo na drugu stranu, postoji li budućnost kao činjenica ili je to samo prosti ljudski konstrukt za svakodnevni život?

teodati wrote: 22/02/2026 12:17
toska wrote: 07/02/2026 01:05
Zadržimo se na prošlosti, kako smo došli do "sada" ako je prošlost beskonačna, nikada nije ni počela, nije moguć slijed događaja jer nema početka.
Moguć je slijed događaja, jer beskonačnost nema ni početak ni kraj, ali ima manje vremenske jedinice koje i te kako imaju i početak i kraj, i svako to vrijeme je jedna posebna dimenzija za sebe, eto kako možemo imati početak u beskonačnosti, a da beskonačnost ostaje i dalje ono što jeste, nešto bez početka i kraja. :)
Već sam izjasnio u više navrata za moguće hipoteze i teorije, nema veze to sa tobom već očajnom pozicijom u kojoj se čovjek kao razumno biće nalazi.
teodati

#8065 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

toska wrote: 23/02/2026 14:44

Već sam izjasnio u više navrata za moguće hipoteze i teorije, nema veze to sa tobom već očajnom pozicijom u kojoj se čovjek kao razumno biće nalazi.
Nema očaja, pa objasnio sam ti ovdje na koji način postoji početak nečega u beskonačnosti, što konkretno tu nije do kraja jasno, baš me zanima? :?
toska

#8066 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by toska »

teodati wrote: 23/02/2026 17:09

Ubacuješ "svako to vrijeme je jedna posebna dimenzija za sebe" i na to nemam komentar jer ne znam šta to znači.

Testirao sam AI za ovo moje, kaže griješim, a ponovlja tvoj odgovor samo bez tih posebnih dimenzija, koristi trenutak.
Na rešetanje gubi se ko abdest, kaže i ponavlja na razne načine "svaki trenutak (iz prošlosti) ima konačno udaljenje do sada".
Dobro jutro Kolumbo, nisam znao.
Voddaa

#8067 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Voddaa »

toska wrote: 23/02/2026 14:44 Nisam siguran šta želiš reći ovim, ako je vrijeme beskonačno onda je upitno i njegovo postojanje.

Hajmo na drugu stranu, postoji li budućnost kao činjenica ili je to samo prosti ljudski konstrukt za svakodnevni život?
Treba razdvojiti vrijeme od pravca vremena. Pravac vremena povezujemo sa porastom entropije, ali same fundamentalne jednacine fizike su u velikoj mjeri vremenski simetricne. Pravac vremena dolazi iz pocetnih uslova, ne iz same strukture zakona. Ako je vrijeme beskonacno, ne znaci da moramo “krenuti od vremenske tacke u beskonacnosti” da dodjemo do danas. Mozemo krenuti od konacno daleke tacke, jer vrijeme ne mora imati nuzno unikatan pravac, ako odemo izvan naseg lokalog univerzuma (naravno nemamo konkretnih dokaza, ali postoje konzistetni modeli). Drugim rjecima, ako je vrijeme beskonacno, to nuzno ne znaci je nasa proslost beskonacna.

Ne vidim zasto bi beskonacnost vremena dovodila u pitanje njegovo postojanje.

Sto se tice buducnosti - to sto je nesto efektivni konstrukt ne znaci da nije realno. Mnoge stvari nisu fundamentalne, ali su realne na svom nivou opisa. Da li je vrijeme fundamentalno ili emergentno, to za sada ne znamo. U nekim pristupima kvantnoj gravitaciji vrijeme se uopste ne pojavljuje kao osnovna varijabla, vec kao izvedena velicina. Otvoreno pitanje.
Medjutim vrijeme (pa i buducnost) svakako prostoje - kao sto postoje atomi, stolice, stolovi, ljubav, ekonomija, penal, trica, crveni karton..
teodati

#8068 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

toska wrote: 23/02/2026 19:16
teodati wrote: 23/02/2026 17:09

Ubacuješ "svako to vrijeme je jedna posebna dimenzija za sebe" i na to nemam komentar jer ne znam šta to znači.

Testirao sam AI za ovo moje, kaže griješim, a ponovlja tvoj odgovor samo bez tih posebnih dimenzija, koristi trenutak.
Na rešetanje gubi se ko abdest, kaže i ponavlja na razne načine "svaki trenutak (iz prošlosti) ima konačno udaljenje do sada".
Dobro jutro Kolumbo, nisam znao.
Vrijeme nema samo jednu dimenziju, već mnogo različitih konačnih dimenzija, naša dimenzija, sa svemirom, u kojoj mi svi živimo, samo je jedna od tih konačni dimenzija vremena, a sve se nalaze u jednoj jedinoj beskonačnoj dimenziji vremena, koja je jasno izvan svih konačnih dimenzija, pa tako i naše.

Znači ne nastaje beskonačna dimenzija vremena, jer ona oduvijek, zauvijek postoji, jedino nastaju konačne dimenzije vremena, kao što je naša, isto kao što nastaju, jednom će i nestati.

Mislim da AI nema što reći o tome, jer je to znanje iz budućnosti, eto ukratko.
teodati

#8069 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Pitao bi zašto je izbrisana moja tema o Trojstvu koju sam nedavno otvorio?

Ako se ne smije otvoreno i javno o tome raspravljati, onda to treba i napisati.

Nigdje nisam u pravilima foruma našao da se ne smije o tome pisati, ili sam nešto propustio?
teodati

#8070 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

toska wrote: 23/02/2026 19:16
E kolega, to nije točno, kako idemo u prošlost, dolazimo do uzroka svega, koji kao cjelina, nije konačno nego doslovno beskonačno udaljen od sada.
Dozer

#8071 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

teodati wrote: 24/02/2026 18:04
Vrijeme nema samo jednu dimenziju, već mnogo različitih konačnih dimenzija, naša dimenzija, sa svemirom, u kojoj mi svi živimo, samo je jedna od tih konačni dimenzija vremena, a sve se nalaze u jednoj jedinoj beskonačnoj dimenziji vremena, koja je jasno izvan svih konačnih dimenzija, pa tako i naše.

Znači ne nastaje beskonačna dimenzija vremena, jer ona oduvijek, zauvijek postoji, jedino nastaju konačne dimenzije vremena, kao što je naša, isto kao što nastaju, jednom će i nestati.

Drugim rijecima, ti si time traveler?
Ili imas jednog takvog saptaca?

Posto ocito 100% znas stvari iz buducnost, koje nama obicnim smrtnicima izgledaju kao besmislice, onda bi trebalo da nam iz rukava istreses odgovor na to ciji su NLO-i koje vidjamo vijekovima?
Kojim i kakvim vrstama pripadaju i sta zele?

Ako nemas odgovor na ovu trivijalnost za tebe, onda kako da ti povjerujemo bilo sta o dimenzijama, vremenu, itd...
teodati

#8072 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Dozer wrote: 26/02/2026 09:34
teodati wrote: 24/02/2026 18:04

Drugim rijecima, ti si time traveler?
Ili imas jednog takvog saptaca?

Posto ocito 100% znas stvari iz buducnost, koje nama obicnim smrtnicima izgledaju kao besmislice, onda bi trebalo da nam iz rukava istreses odgovor na to ciji su NLO-i koje vidjamo vijekovima?
Kojim i kakvim vrstama pripadaju i sta zele?

Ako nemas odgovor na ovu trivijalnost za tebe, onda kako da ti povjerujemo bilo sta o dimenzijama, vremenu, itd...
Kada govoriš o besmislicama, djetetu u vrtiću je besmislica kada mu kažeš da je 7X7=49, jer ne zna tablicu množenja, eto zašto, tako i metafizika ima svoje zakone koje treba učiti, pa onda to više neće biti besmislica, dapače.

NLO, je samo stroj Bogova, kojim se koriste kada uzmu tjelesni oblik, da ne idu pješice bi rekli, to je kao nama automobil, eto.

Naravno, to se sve događa po planu, rijetki ljudi to vide, ili imaju kontakt s time, međutim uskoro će doći vrijeme kada će se Bogovi, javno pokazati svim ljudima, pa će tamo biti i prava eskadrila, nevjerojatno brzih NLO-a, s brzinama koje mi sada možemo samo sanjati, eto ukratko.
Dozer

#8073 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Auh....

U prevodu, vanzemaljci su oduvijek nasi bogovi. To je tacno.

Samo sto ti imas neki cudnovati dodatak po kojem oni, kao bogovi (po definiciji bog je svemoguc) iz nekog razloga trebaju prevozna sredstva, i iz jos cudnijeg razloga treba da uzmu neki drugi oblik, valjda da nama, ljudima ne otkriju svoj pravi izgled.

OK. Keep good work :thumbup:
teodati

#8074 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Dozer wrote: 26/02/2026 20:41 Auh....

U prevodu, vanzemaljci su oduvijek nasi bogovi. To je tacno.

Samo sto ti imas neki cudnovati dodatak po kojem oni, kao bogovi (po definiciji bog je svemoguc) iz nekog razloga trebaju prevozna sredstva, i iz jos cudnijeg razloga treba da uzmu neki drugi oblik, valjda da nama, ljudima ne otkriju svoj pravi izgled.

OK. Keep good work :thumbup:
Mi možemo samo materiju vidjeti, a ne i ono što je nematerijalno, a što i te kako postoji, zato uzimaju materijalna tijela da ih nekako vidimo, isto tako i NLO-e, da ih vidimo, da shvatimo da nismo sami u svemiru, oni mogu biti čak upravo ovdje, a mi ih nikada nećemo vidjeti u pravom obliku, zato je neophodno uzeti materijalne oblike, ne znam što je tu čudno.
Dozer

#8075 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Pa eto...nista. Mozda, eventualno, "nematerijalna bica", posto je to malo oksimoron. Procitati definiciju "bice".
Takodjer, kako je fizicki moguce da nematerijalna bica naprave materijalno prevozno sredstvo...?
Post Reply