Ima li nam spasa?

Post Reply
Anonimus24

#76 Re: Ima li nam spasa?

Post by Anonimus24 »

po komentarima vidim da ima ljudi kojima je iskreno stalo do boljitka i napretka zemlje, eh sad lahko je ovdje pametovati po forumu.....ovdje zaista ima dobrih ideja i nacina na koji moramo postupati u odredjenim situacijama kako bi korak po korak unaprijedili nase drustvo...

neko je spomenuo da treba da u nasem drustvu nadjemo nekog postenog i pametnog pa da ga ukljucimo u neku stranku ...nadajuci se da ga pare i vlast nece pokvariti (sto je veoma tesko) ali nazalost mislim da je to jedini nacin da mozemo nesto uraditi...time bi sigurno imali vise uticaja na promjenu svijesti naroda kada bi taj isti narod uvidio u "pojedinim" politicarima iskrenu zelju za napretkom drzave...

ono sto mene najvise boli, jeste ssto sadasnja struktura vlasti nikako ne pokazuje zelju za napretkom...sve se svodi na pricu....silni novci se uzimaju od mmfa a nista se ne koristi za svrhe od kojih ce narod imati koristi... :bih:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#77 Re: Ima li nam spasa?

Post by pici »

Image
:oops:
Dozer

#78 Re: Ima li nam spasa?

Post by Dozer »

neko je spomenuo da treba da u nasem drustvu nadjemo nekog postenog i pametnog pa da ga ukljucimo u neku stranku ...nadajuci se da ga pare i vlast nece pokvariti (sto je veoma tesko)
U sustini, ovo je jedan od osnovnih problema kod ljudi koji se ukljucuju u politiku kod nas - u nju se ukljucuju oni koji nemaju ni za kafe, a cilj je uhljebljavanje i brzo i enormno bogacenje s drzavnih jasli.

S druge strane, kada bi se u politici naslo bar 10% ljudi koji bi u nju usli sa vec obezbijedjenim stambenim pitanjem, koji su i prije politike imali primanja za pristojan zivot (bez obzira da li je to iz privatnog biznisa ili rada za nekoga), koji su uvijek imali za nov automobil svake 3-4-5 godina, koji su svake godine mogli bez problema otici na godisnji odmor, odnosno koji imaju izmedju 30 i 40 godina zivota, obrazovani su i vec u zivotu znaju sta hoce, a jos bitnije kako do toga doci (a to bi trebalo da znaju ako su imali sve prethodno nabrojano), i nisu bili politicki angazovani, e tada bi se vjerovatno kompletna slika mogla promijeniti. A promijenila bi se jer takvim ljudima vise nije ni izbliza bitno da samo sebi hapaju, nego za ciljeve imaju i neke druge stvari posto su osnovne vec sami sebi obezbjedili.
Ako neko misli da ovakvih ljudi nema kod nas - vara se. I to debelo. Ima ih sasvim dovoljno da bi bili u stanju za max. 2 godine ovu drzavu dici na noge i ustabiliti je natim nogama, a ucenje iste da trci bi bilo samo stvar vremena. I to ne nekog predugog.

Medjutim, ovo je prakticno nemoguce izvesti bez klasicne revolucije u kojoj bi svi dosadasnji politicari, iz prethodnih 20 godina, bili bukvalno pometeni sa bilo kojeg nivoa vlasti, zatim zatvoreni radi istraga (za sta bi nam trebalo par novih zatvorskih objekata, radi kapaciteta), a nakon cega bi im bilo oduzeto bar 80% imovine (sto je realno. Npr. odakle Tihicu 4 stana u Sarajevu, s njegovim primanjima? I bez obzira na kome se od familije vode jer bi svi bili istrazeni). Ovime bi se otvorio prostor za potpuno novu garnituru ljudi, novog i updateovanog profila i spremnih za stvarne potrebe.
Sve do ovog momenta niko od prethodno pobrojanih, i zasigurno neuporedivo sposobnijih i pametnijih ljudi od trenutnih na vlasti, nikada se nece ni primaci politici. Prvo jer nece, a drugo jer ne mogu sve i da hoce, posto takvi nisu dobrodosli na bilo koju poziciju u ovoj i ovakvoj BiH.
HM 2011

#79 Re: Ima li nam spasa?

Post by HM 2011 »

Ideja o kandidovanju pojedinca, je plemenita, ali to samo predstvlja frustraciju za tog pojedinca.....

Evo kandidujem se ja ?

Prvo je pitanje hoću li proći na izborima,

Drugo pitanje ako prođem šta mogu uraditi sam ?

Mogu imati najbolju ideju lako provedivu, ako nemam podršku većine u demokratiji u smislu saradnika u obnašanju funkcije vlasti - vladara - glasovi građana koji su mi poklonili povjerenje su u tom trenutku pronevjereni......

Ako ne vjerujete pokušajte sa ovim prijedlogom, ako uspijete sa pojedincem ili 10 % učesnika u bilo kojem nivou vlasti donjeti bilo kakvu promjenu, onda SUPER....

Međutim ,ako ljudi sa kojima sarađujete svaku Vašu ideju nazivaju utopističkom, megalomanskom, velikom, na svaki način traže opravdanje da je ne implementiraju, onda možete i vidjeti da prisustvo pojedinca nema nikakvog značaja..... (osim ostavljanja utiska na saradnike sa kojima je sarađivao, pa tek nakon 5-10 godina u zavisnosti od stanja uma dođu na iste ideje o kojima su slušali prije 10 godina, nije bitno - digresija)

Pa se vratite par postova unazad - i zaključite da ovo sa seljacima koji protestuju
gađajući prehrambenim proizvodima mjesta u kojima rade pojedinci koji obnašaju funkciju vlasti, ili čak pojedince lično ( balon sa prehrambenom bojom, gips u prahu umjesto brašna, feces - u zavisnosti od težine propusta, možda bi bilo dobro raspraviti o korištenju jestive - upotrebljive hrane za gađanje pojedinaca)
sa jasnim zahtjevima koji su usmjereni na promjenu stanja (recimo čišći grad - kažnjavanje za bacanje otpada (paradox - :mrgreen: ),
sigurnosna pitanja (paradox :mrgreen: ),
stimulacija poduzetništva,
manji porezi na hranu veći na luksuz,
manje naknade političarima,
izostanak korupcije u javnoj upravi,
A što važi za čitavu naciju odnosno za sve narode na teritoriju države,

- zaključite da možda i ima smisla......

Međutim kao što već rekoh - naslušao sam se priča da je sve ovo što ja pišem - Utopija, da iskreno samo mogu reći -

Kada da očekujem 5.000.000 Eura na računu ? (znam ja da ću od Allaha Dž. Š. dobiti ono što zaslužujem, nego mene interesuje i život na dunjaluku odnosno - zaslužujem li ja išta od ljudi)...
Nebitan32

#80 Re: Ima li nam spasa?

Post by Nebitan32 »

Sreća u tri smjene

Arifana Pašalić iz Srebrenice dnevno je angažovana 17 sati. Glavni je farmer u naselju Gostilj, ima otkupnu stanicu mlijeka i okuplja desetak manjih farmera. Ovo je priča o tome kako za vrijedne ljude nema prepreka da ostvare svoj cilj. Autor: Sadik Salimović

http://www.slobodnaevropa.org/media/video/24520529.html

Najbolji primjer sta i kako.....
Dozer

#81 Re: Ima li nam spasa?

Post by Dozer »

@HM2011

Po mnogima sam i ja utopista, tako da nisi sam, ne brini :D

A upravo iz tih razloga koje si i naveo ja sam rekao - revolucija je jedino rjesenje.
I evo, recimo, dobrog momenta da se ona i konacno desi.

Scenario koji bi se meni pravo svidio je:
- Politicari urade ono sto su rekli, tj. smanje plate policiji, granicarima i ostalim nizim administrativnim sektorima
- Istovremeno smanje i svoje, ali ih namire kroz neke druge stavke, kao i milion puta do sada.
- Policija kaze NE i jednostavno napravi drzavni udar, koji bi podrazumijevao da iz svih zgrada svih vlada iztjeraju sve i svakoga i zaposjednu sve.
- Automatski se zabranjuje postojanje SDA, HDZ, SDS, SNSD, PDP, SDP i svih stranaka koje su i jednog momenta bile na ili u vlasti tokom proteklih 20 godina. Naravno, i svi clanovi tih stranki se razduzuju svih duznosti, a svi koji su bili na bilo kakvim funkcijama tokom poslednjih 20 godina automatski idu u proces revizije i porijekla imovine, nakon cega ide konfiskacija i deportovanje iz drzave.
- Uz pokrice MZ se organizuju parlamentarni izbori na koje mogu izaci samo one politicke stranke koje nisu nikada bile ni jednim dijelom u vlasti.
- Ukidaju se entiteti, kantoni i distrikt, a uspostavlja se 4 ili 5 guvernerskih regija.
- Ne postoje 3, nego 1 predsjednik izabran prostom vecinom glasova svih gradjana
- Ukida se etnicki kljuc za bilo sta
itd. itd. :)
Kemo BA

#82 Re: Ima li nam spasa?

Post by Kemo BA »

Ima;imaaa...! Samo zabraniti daljnje zaduživanje van granica BiH i rasplet ce poceti i desice se jako brzo. Ovako ce ici sporije ali kada dugovanja dođu na naplatu, kada ne bude para za penzije, policiju, školstvo , kada krene inflacija i mnogi ogladne eto raspleta u pocetku bolnog a na kraju nadam se i spasa. Nadam se da ce tada pitati one koji proizvode i zarađuju kako trošiti a ne one koji samo zadužuju i troše na sebe.
pemanapemani

#83 Re: Ima li nam spasa?

Post by pemanapemani »

Dozer wrote:@HM2011

Po mnogima sam i ja utopista, tako da nisi sam, ne brini :D

A upravo iz tih razloga koje si i naveo ja sam rekao - revolucija je jedino rjesenje.
I evo, recimo, dobrog momenta da se ona i konacno desi.

Scenario koji bi se meni pravo svidio je:
- Politicari urade ono sto su rekli, tj. smanje plate policiji, granicarima i ostalim nizim administrativnim sektorima
- Istovremeno smanje i svoje, ali ih namire kroz neke druge stavke, kao i milion puta do sada.
- Policija kaze NE i jednostavno napravi drzavni udar, koji bi podrazumijevao da iz svih zgrada svih vlada iztjeraju sve i svakoga i zaposjednu sve.
- Automatski se zabranjuje postojanje SDA, HDZ, SDS, SNSD, PDP, SDP i svih stranaka koje su i jednog momenta bile na ili u vlasti tokom proteklih 20 godina. Naravno, i svi clanovi tih stranki se razduzuju svih duznosti, a svi koji su bili na bilo kakvim funkcijama tokom poslednjih 20 godina automatski idu u proces revizije i porijekla imovine, nakon cega ide konfiskacija i deportovanje iz drzave.
- Uz pokrice MZ se organizuju parlamentarni izbori na koje mogu izaci samo one politicke stranke koje nisu nikada bile ni jednim dijelom u vlasti.
- Ukidaju se entiteti, kantoni i distrikt, a uspostavlja se 4 ili 5 guvernerskih regija.
- Ne postoje 3, nego 1 predsjednik izabran prostom vecinom glasova svih gradjana
- Ukida se etnicki kljuc za bilo sta
itd. itd. :)
:thumbup:

Ovo izgleda utopistički, ali stvari se mijenjaju. :)

Ljudima je ipak važnija njihova guzičetina, nego nebuloze oko etnija. Uporedi račun za fasungu iz 2007. i danas, a poslije provjeri izvode od plate za isti vremenski period, naravno, onaj ko ima posao.
Oni, više ne znam kako bi ih nazvao, su totalno izgubili dodir sa stvarnošću, ne mogu mentalno dokučiti kako je običnim ljudima. Moraš biti pravo zajeban porodični ekonomist i pregurati mjesec dana sa 800 - 1000KM. Ljudi nisu toliko glupi koliko se misli.
Prije neki dan pričam sa čovjekom iz Neuma, parafraziram - najveće ustaše u Neumu danas pričaju ekonomske priče i jebu mater, uslovno svojima.

Kada bi se pojavila grupa pojedinaca sa dobrim idejama, dobrim poznavanjem psihologije mase, problematike i složenosti BiH društva, a prije svega ekonomije, mislim da ova priča ne bi bila utopija.
Skijaš

#84 Re: Ima li nam spasa?

Post by Skijaš »

pemanapemani wrote:Kada bi se pojavila grupa pojedinaca sa dobrim idejama, dobrim poznavanjem psihologije mase, problematike i složenosti BiH društva, a prije svega ekonomije, mislim da ova priča ne bi bila utopija.
Nekoliko komentara iznad imamo link na reportažu o djevojci koja radi od 6:00 do 22:00. Naravno, nije to sve samo rad, ima ona vremena i za kafe, i za seriju, i za izlazak, ali joj je čitav dan prošaran raznim aktivnostima i siguran sam da u džepu ima više love nego pola onih koji paradiraju po Ferhadiji. Svjestan sam da ne mogu svi na periferiju i posvetiti se privatluku, ali ogroman je potencijal neiskorišten i mogućnosti za poboljšanje vlastitog života postoje. Pa i penzioneri, evo jedna petina Sarajeva (ili koliko je već penzionera ovdje) bi mogla naseliti Podrinje i tamo gdje je život jeftiniji, imati bolji standard. A po Podrinju je na hiljade praznih kuća. Ovdje očigledno treba da se desi totalni raspad sistema pa da ljudi shvate kako ne mogu računati na pomoć društva nego da moraju pokazati ličnu inicijativu.
pemanapemani

#85 Re: Ima li nam spasa?

Post by pemanapemani »

Skijaš wrote:
pemanapemani wrote:Kada bi se pojavila grupa pojedinaca sa dobrim idejama, dobrim poznavanjem psihologije mase, problematike i složenosti BiH društva, a prije svega ekonomije, mislim da ova priča ne bi bila utopija.
Nekoliko komentara iznad imamo link na reportažu o djevojci koja radi od 6:00 do 22:00. Naravno, nije to sve samo rad, ima ona vremena i za kafe, i za seriju, i za izlazak, ali joj je čitav dan prošaran raznim aktivnostima i siguran sam da u džepu ima više love nego pola onih koji paradiraju po Ferhadiji. Svjestan sam da ne mogu svi na periferiju i posvetiti se privatluku, ali ogroman je potencijal neiskorišten i mogućnosti za poboljšanje vlastitog života postoje. Pa i penzioneri, evo jedna petina Sarajeva (ili koliko je već penzionera ovdje) bi mogla naseliti Podrinje i tamo gdje je život jeftiniji, imati bolji standard. A po Podrinju je na hiljade praznih kuća. Ovdje očigledno treba da se desi totalni raspad sistema pa da ljudi shvate kako ne mogu računati na pomoć društva nego da moraju pokazati ličnu inicijativu.
Slažem se. Gledao sam djevojku iz okoline Srebrenice i svaka joj čast. Ona je dobila donaciju, nekoliko krava. Znači, određen sistem je podržao porodično domaćinstvo i samim tim omogućio daljnji razvoj. Jedna krava je cca. 1000KM, a od jedne krave nema šanse da možeš napraviti dvije u kratkom vremenskom periodu.
Ipak, moraš imati i određen vid pomoći od društva.
Bavim se malo poljoprivredom, dodatni posao. Psi lutalice su dosad napravili veliku štetu. Od koga da dobijem pomoć? Znači, tu treba određen vid pomoći sistema da riješi problem pasa lutalica u ovom slučaju. Vjerovatno neću odustati iako se dugovi gomilaju, a rješenja ni na vidiku.
Ljudi su jednostavno prinuđeni na odustajanje od inicijativa, jer finansijski ne mogu podnijeti. Prepušten si sam sebi, a nemaš mehanizme samopomoći.
andromeda101

#86 Re: Ima li nam spasa?

Post by andromeda101 »

Koliko reče da od 20 krava ima litara mlijeka svaki dan?

Negdje pročitah 10-20 litara na dan po kravi. To je minimum 200 litara na dan. Neka je odkup 0,5 KM. 100 KM na dan. 3000 KM mjesečno.

Minus troškovi, veterinar, hrana itd.

Uz to nešto kokošju, horoza da imaš domaćih jaja i piletine.

5-10 ovaca, da se pare imaš janjetinu i prodaješ janjce.

Oplodiš par krava imaš teletine.

Ne moraš hranu ni kupovati. Samo trošiš pare na režiju.

Sve domaće i nije genetski modifikovano.

Još posadiš nešto u bašču. Ili nabaviš plastenika pa i to prodaješ.

Hrane uvijek treba. Samo da naši političari hoće prilagoditi standarde EU pa da se lakše izvozi.
radostan dan

#87 Re: Ima li nam spasa?

Post by radostan dan »

nije krava na baterije...gdje je hrana, veterinar, čišćenje objekta, paša, ispaša i sl.
a najbitnije - gdje je zagarantovana cijena države za litar mlijeka?
nekad je bilo - ima toliko da se može kupati u mlijeku...
danas vam je skuplje napuniti kadu kiselom nego mlijekom.
nemojte vi pametovati seljaku šta mu je činiti. zna seljak i poljoprivrednik sto puta bolje od nas haustorčića. problem je što te seljake i poljoprivrednike niko ne čuje.
andromeda101

#88 Re: Ima li nam spasa?

Post by andromeda101 »

radostan dan wrote:nije krava na baterije...gdje je hrana, veterinar, čišćenje objekta, paša, ispaša i sl.
a najbitnije - gdje je zagarantovana cijena države za litar mlijeka?
nekad je bilo - ima toliko da se može kupati u mlijeku...
danas vam je skuplje napuniti kadu kiselom nego mlijekom.
nemojte vi pametovati seljaku šta mu je činiti. zna seljak i poljoprivrednik sto puta bolje od nas haustorčića. problem je što te seljake i poljoprivrednike niko ne čuje.
Pa i kažem da država treba da odradi svoje.

Što se garancije cijene tiče, pa kako su seljaci prije živjeli kad nije bilo garantnih odkupnih cijena. Recimo prije 100-200 godina.

Neće umrti od gladi to je sigurno.

A onaj što radi u fabrici kad mu Kinez otme posao, hoće. Neće valjda jesti asfalt u gradu.

Onaj što je na zemlji ima blaga i posađenog i koristi od njega.
radostan dan

#89 Re: Ima li nam spasa?

Post by radostan dan »

država ne odrađuje svoje.
ona ne čuje seljake i poljoprivrednike.
ne čuje jer ima razloga za to. a razlog je jer neće da utvrdi otkupnu cijenu. mlijeka. pšenice. kukuruza. paradajza. svega što ti padne na pamet.
zašto neće da utvrdi otkupnu cijenu. misliš zato što hoće da zajebe seljaka i kupi za manje love više proizvoda i time zaštiti sebe (državu)?
kamo puste sreće. ne radi to država-vlast da bi ojačala državu, nego da bi uvijek imala mogućnost da se opravda što uvozi mlijeko, pšenicu, paradajz...iz bugarske, kine, pizde materine.
skup si jarane, evo soja iz norveške jeftinija. dobar uvoznik, dobar ministar koji odobri uvoz, dobar poslanik koji glasa za ministrov prijedlog, itd...
kažeš neće skapati od gladi seljak... neće, to je tačno. a hoće li taj seljak go da ide ulicom? ima li taj seljak djecu, trebaju li i ona u školu, desi li se da i njima treba ljekar i lijekovi i sve ostalo. njima ne treba telefon, struja, auto.
eee...
andromeda101

#90 Re: Ima li nam spasa?

Post by andromeda101 »

radostan dan wrote:država ne odrađuje svoje.
ne čuje jer ima razloga za to. a razlog je jer neće da utvrdi otkupnu cijenu. mlijeka. pšenice. kukuruza. paradajza. svega što ti padne na pamet.
zašto neće da utvrdi otkupnu cijenu. misliš zato što hoće da zajebe seljaka i kupi za manje love više proizvoda i time zaštiti sebe (državu)?
kamo puste sreće. ne radi to država-vlast da bi ojačala državu, nego da bi uvijek imala mogućnost da se opravda što uvozi mlijeko, pšenicu, paradajz...iz bugarske, kine, pizde materine.
skup si jarane, evo soja iz norveške jeftinija. dobar uvoznik, dobar ministar koji odobri uvoz, dobar poslanik koji glasa za ministrov prijedlog, itd...
kažeš neće skapati od gladi seljak... neće, to je tačno. a hoće li taj seljak go da ide ulicom? ima li taj seljak djecu, trebaju li i ona u školu, desi li se da i njima treba ljekar i lijekovi i sve ostalo. njima ne treba telefon, struja, auto.
eee...
Pa što država ne odrađuje te stvari. I ja sam za to da se odrade. Ko koči?

Gdje su protesti da se to odradi?

Pa bolje da se protestovalo za to, nego da se penzionišu mladi ljudi, pa nismo mi braćo Grčka.

Što se ne bune?! Šta ćute.
Nebitan32

#91 Re: Ima li nam spasa?

Post by Nebitan32 »

Skijaš wrote:

To je tacno. Link sam postavio jer je bi ova dijevojka trebala biti primjer mnogima. Razumjivo da ne mogu svi na selo ali u Bosni ima puno osoba koja nemaju neke specificne strucnosti a ima toliko neiskoristene zemlje gdje bi ti ljudi mogli vidjeti svoju buducnost. Ne kazem da bi se obogatali, ali bi mogli imati prilicno sigurne prihode i kvalitetniji zivot. Previse se ocekuje od nekih politicara, donacija i slicnog. Treba se vise oslonuti na sebe samog.

Gdje zivim poznajem covjeka koji je rodom iz Visegrada. On je prije rata zivio u Sarajevu, dok je njegov brat zivio u predgradu Visegrada, uz samu Drinu. Taj njegov brat je prije 7 godina prodao kucu i imanje u Visegradu jednom sarajevskom Srbinu. Za te pare, brat od tog mog poznanika je kupio parcelu u pregradu Sarajeva i zapoceo da gradi kucu. Covjek je zavrsio osnovnu skolu,prije rata bio radnik a bavio se i poljoprivredom. Danas jos uvijek nije uspio zavrsiti tu kucu u Sarajevu. Nema fasade, nisu sredene sobe, iskreno receno covjek jedva sastavlja kraj s krajem. Nije imao novaca ni da skoluje dijecu pa mu sin radi kao konobar.

Na drugoj strani ovaj Srbin sto je prije rata zivio u Sarajevu je kod Visegrada sagradio susnicu 10 x3m, podigao plastenike i uziva odmah tu pokraj rijeke. Covjek se zahvaljuje ovome visgradaninu sto mu je omogucio da tako dobro zivi. Kaze ni prije rata u Sarajevu nije tako dobro zivio.

Sve to navodi na razmisljanje.

I ova dijevojka nije samo primjer za poljoprivredu vec i za nacin kako se treba boriti u zivotu. Treba uvijek, raditi, uciti i boriti se za vise i bolje. Previse se kuka i filozofira u prazno.
andromeda101

#92 Re: Ima li nam spasa?

Post by andromeda101 »

Pa ovo ni Austrija nebi mogla podnijeti da se penzionišu ljudi ispod 65 godina, mladi zdravi. A kamoli država kao BiH.

Pa to je sramota.

Kakve su to patriote kad bi bili na grbači države, ne mogu ni raditi. Kako bi onda ratovali.

Ko je patriota voli ovu zemlju bezuslovno i ima obzira.

Razumijem za invalide, ali ljudi moji živi i zdravi, da kucnem. Oni bi u penziju.

Što se ne bune da se uspostave normalne carine i da se zaštite oni koji hoće raditi.

Svi bi plandovali i ljendovali i živjeli od zaduženja.

Dok se ne desi kao onim zaduženim zemljama pa MMF ili EU, preuzme uzde, pa pošalje te ljude onda na ulicu kroz budžet.

Yebiga i ako je Engleska nekad svojim ratnicima dijelila, dijelila im je zemlju u Sjevernoj Irskoj da obrađuju nije im plaćala penziju.

Ako neko ratuje da bi kasnije mogao živjeti ko beg ili parazit, e jbga.

Ako se nekome ratuje zbog brze penzije, neka ide u plaćenike ili Legiju Stranaca.

Ima li i jedna država u svijetu da to radi, a kamoli BiH kojoj je ekonomija uništena.
Last edited by andromeda101 on 01/04/2012 15:49, edited 4 times in total.
andromeda101

#93 Re: Ima li nam spasa?

Post by andromeda101 »

.
Last edited by andromeda101 on 01/04/2012 15:38, edited 2 times in total.
andromeda101

#94 Re: Ima li nam spasa?

Post by andromeda101 »

.
radostan dan

#95 Re: Ima li nam spasa?

Post by radostan dan »

andromeda101 wrote:
radostan dan wrote:država ne odrađuje svoje.
eee...
Pa što država ne odrađuje te stvari. I ja sam za to da se odrade. Ko koči?

Gdje su protesti da se to odradi?

Pa bolje da se protestovalo za to, nego da se penzionišu mladi ljudi, pa nismo mi braćo Grčka.

Što se ne bune?! Šta ćute.
Ko da se buni. Seljaci?
Ko će ih podržati? Davno je završen proces - kolektivnog sjebavanja u mozak. Domaćice ne interesuje kvlitet i otrov kineskog luka koji kada ga pojedeš smrdi 3 nedjelje iz tebe, nego cijena takvog luka.
Domaćica nema vremena da ode na selo da kupi to zdravo i jeftino mlijeko, a seljak nema auto i vremena za distribuciju tog mlijeka (ima par primjera, ali to su izuzetci).
Svak trči da što brže i jeftinje završi svoj posao i obaveze. Ako se neko i drzne da počne logički razmišlja, kao ti u prethodnom postu, idu prijetnje i sankcije - đe si pošO, protiv koga ti da protestvuješ itd...previše talova razvaljuješ
takvom pričom...Pa onda i ono malo muke koje si osvojio, tipa neki mali biznis ili si se uvalio u službu na budžetu, odmah dobiješ ličnu ili žuti katron.
A priča ti je za deset. I dobićeš glasove ako se kandiduješ. A probaj da se kandiduješ...pa da vidiš kada ćeš sa takvom spikom doći u poziciju, bilo koje partije da te predloži za lokalnu skupštinu, a kamo li za državni parlament.

Nisam ratnik, nisam ratovao, pa izbjegavam da komentarišem proteste bivših vojnika, bilo iz RS-a ili Federacije...ali ako me već vučeš za jezik...ko im bude dao, taj je potpisao propast ove države ili entiteta.
andromeda101

#96 Re: Ima li nam spasa?

Post by andromeda101 »

radostan dan wrote: Ko da se buni. Seljaci?
Ko će ih podržati? Davno je završen proces - kolektivnog sjebavanja u mozak. Domaćice ne interesuje kvlitet i otrov kineskog luka koji kada ga pojedeš smrdi 3 nedjelje iz tebe, nego cijena takvog luka.
Domaćica nema vremena da ode na selo da kupi to zdravo i jeftino mlijeko, a seljak nema auto i vremena za distribuciju tog mlijeka (ima par primjera, ali to su izuzetci).
Svak trči da što brže i jeftinje završi svoj posao i obaveze. Ako se neko i drzne da počne logički razmišlja, kao ti u prethodnom postu, idu prijetnje i sankcije - đe si pošO, protiv koga ti da protestvuješ itd...previše talova razvaljuješ
takvom pričom...Pa onda i ono malo muke koje si osvojio, tipa neki mali biznis ili si se uvalio u službu na budžetu, odmah dobiješ ličnu ili žuti katron.
A priča ti je za deset. I dobićeš glasove ako se kandiduješ. A probaj da se kandiduješ...pa da vidiš kada ćeš sa takvom spikom doći u poziciju, bilo koje partije da te predloži za lokalnu skupštinu, a kamo li za državni parlament.

Nisam ratnik, nisam ratovao, pa izbjegavam da komentarišem proteste bivših vojnika, bilo iz RS-a ili Federacije...ali ako me već vučeš za jezik...ko im bude dao, taj je potpisao propast ove države ili entiteta.
Ja bi jednim udarcem ubio dvi muhe.

Uspostaviti šta je potrebno kroz vlast da zaštiti poljuprivrednike i izvoz poljuprivrednih proizvoda, a borcima danu zemlju da obrađuju ko i Engleska što je davala svojima u Sjevernoj Irskoj. Obezbjediti im kako da mogu prehraniti svojim trudom sebe i svoje familije.
andromeda101

#97 Re: Ima li nam spasa?

Post by andromeda101 »

Smuči mi se recimo kad čujem kako je naš narod prodavao krave, ovce, traktore itd. koje su dobivali kroz donacije da s nečim startuju.

A oni umjesto starta, sprde to sve.

Kakav narod takvi i političari. Čast izuzetcima.

Treba izgleda se osjeti muka da se stvari pokrenu u pogodnom pravcu.

Džaba rat i ono sve.

Ali drago mi je vidjeti ljude kojima se radi, rade i privređuju.

Kao ona djevojka u Srebrenici.

Ona je heroj i uzor. Ona je Boško Buha, Ivo Lola Ribar i Josip Broz Tito.

Svaka njoj čast. Da nas je više takvih.

Ljudima poput nje, treba da se danu uzde u ruke u BiH. :bih: :thumbup:
radostan dan

#98 Re: Ima li nam spasa?

Post by radostan dan »

andromeda101 wrote:

Uspostaviti šta je potrebno kroz vlast da zaštiti poljuprivrednike i izvoz poljuprivrednih proizvoda, a borcima danu zemlju da obrađuju ko i Engleska što je davala svojima u Sjevernoj Irskoj. Obezbjediti im kako da mogu prehraniti svojim trudom sebe i svoje familije.
ne može država da zaštiti poljoprivrednike jer državom ne upravlja onaj što ti se javlja povremeno na dnevniku nego konzum, mišković, merkator, bb centar. ovi sa dnevnika su samo centarhalfovi.
čiju zemlju ćeš da daš penzionisanim borcima? svoju? tuđu ne možeš. jedino neku državnu. ali državna je neiskrčena, puna panjeva, korova. a oni jasno stavljaju do znanja da im nije do posla nego do penzije koju su stekli braneći ili stvarajući ovakvu državu ili entitete.
i šta sad?
andromeda101

#99 Re: Ima li nam spasa?

Post by andromeda101 »

radostan dan wrote:
andromeda101 wrote:

ne može država da zaštiti poljoprivrednike jer državom ne upravlja onaj što ti se javlja povremeno na dnevniku nego konzum, mišković, merkator, bb centar. ovi sa dnevnika su samo centarhalfovi.
čiju zemlju ćeš da daš penzionisanim borcima? svoju? tuđu ne možeš. jedino neku državnu. ali državna je neiskrčena, puna panjeva, korova. a oni jasno stavljaju do znanja da im nije do posla nego do penzije koju su stekli braneći ili stvarajući ovakvu državu ili entitete.
i šta sad?
Nije narod dovoljno gladan. Jer da je gladan imao bi muda pa ove s vlasti pogubio kao što su Francuzi svoje na giljotini.

A ovi što očekuju penzije, trebali su u plaćenike ili Legiju Stranaca, oni najbolje plaćaju. Država im treba obezbjediti pomoć. Pomoć da ih startuje u nečemu, ali ne da izdržava toliki dio svojih građana kao parazite.

Pa to može samo možda Katar koji leži na nafti. Ne može ni Austrija ni Njemačka ni Švedska itd.

Onaj ko bi se trebao buniti ne buni se. A oni što ne bi trebali, oni se bune.

Ja ne znam da li naš narod razumije da država mora imati neki prihod da bi mogli plaćati socijalne slučajeve. Ako nema nafte, industrija slaba zbog konkurencije s istoka, poljuprivreda napravljena invalidom zbog nepostojeće zaštite kroz tarife, ja ne vidim kako da se isplaćuju socijalni slučajevi ako nema privređivanja.

Samo se zadužuje. Dok kreditori ne kažu stop, uzmu uzde od budžeta u svoje ruke, zakinu socijalu, penzije itd, i onda tek naprave robovlasničko društvo.

Pogledajte šta se dešava s Grčkom. Još mi u Bosni nemamo ni otoke ni plaže ni hotele ni toliki turizam.

-Imali smo industrije koja je porušena i pokradena. A kako industrija u zapadnim zemljama gubi konkurentnost prema industriji Kine i ostalih istočnih zemalja.

-Imamo šume.

-Imamo sela.

-Imamo hidro-potencijal.

Šta se da iskoristiti, i od čega se najlakše da napraviti zarada. Bez nekog trajnog oštećenja, da ostanemo bez šume ili potrujemo ili presušimo rijeke.
Skijaš

#100 Re: Ima li nam spasa?

Post by Skijaš »

radostan dan wrote:kažeš neće skapati od gladi seljak... neće, to je tačno. a hoće li taj seljak go da ide ulicom? ima li taj seljak djecu, trebaju li i ona u školu, desi li se da i njima treba ljekar i lijekovi i sve ostalo. njima ne treba telefon, struja, auto.
eee...
Najveća stavka u budžetu domaćinstva je ono što se odvaja na hranu. A ti odbij voće, povrće, pekmeze, med, meso i mliječne proizvode, pa ćeš da vidiš isplati li se otići na periferiju. Samo penzioneri da to urade, sa minimalnom penzijom od 310 maraka bi van grada mogli da žive sasvim solidno. A koliko je kod nas ljudi koji su u pedesetim i životare od penzije ? Znači ko može da zarađuje, odlično. Ko ne može, neka tako bar krpi budžet.
Post Reply