Ima li nam spasa?

Post Reply
Henry Chinaski

#1 Ima li nam spasa?

Post by Henry Chinaski »

Hipotetički:

Od kojih bi se ljudi trebalo sastojati rukovodstvo stranke za koju bi ste smatrali da može napraviti promjenu?
To ne moraju biti ljudi koji su sad u politici, čak mogu biti i ljudi za koje sigurno znate da se nikad neće baviti politikom. Čisto da vidimo, ima li bar teoretske šanse da progledamo nekad.

Znam da je pravilo da postavljač teme da neki svoj komentar ali ja više nemam nikakvu ideju! Pomagajte...
Hemel

#2 Re: Ima li nam spasa?

Post by Hemel »

Spasa nam ima u novim ljudima, novim strankama, novim idejama...e sad
Last edited by Hemel on 20/03/2012 13:25, edited 1 time in total.
Halcyon

#3 Re: Ima li nam spasa?

Post by Halcyon »

Nema. Da bi nam bilo spasa prije svih se sâm narod mora promijeniti. Pošto je kod nas narod uglavnom lopovski (kažem uglavnom, ima i izuzetaka) iluzorno je očekivati bilo kakvu promjenu u državi. Barem ne onu na bolje.
Banksy

#4 Re: Ima li nam spasa?

Post by Banksy »

Spasa nam nema, propasti nećemo ...
Henry Chinaski

#5 Re: Ima li nam spasa?

Post by Henry Chinaski »

Halcyon wrote:Nema. Da bi nam bilo spasa prije svih se sâm narod mora promijeniti. Pošto je kod nas narod uglavnom lopovski (kažem uglavnom, ima i izuzetaka) iluzorno je očekivati bilo kakvu promjenu u državi. Barem ne onu na bolje.
Narod ne pokreće revolucije ni promjene. Pokreće ih jedan čovjek ili nekoliko njih. Možete li se sjetiti ikoga sa revolucinarnom idejom koja vam zvuči realno i dovoljnom karizmom da ubijedi nas, ovce, u to?
Halcyon

#6 Re: Ima li nam spasa?

Post by Halcyon »

Henry Chinaski wrote:Narod ne pokreće revolucije ni promjene. Pokreće ih jedan čovjek ili nekoliko njih. Možete li se sjetiti ikoga sa revolucinarnom idejom koja vam zvuči realno i dovoljnom karizmom da ubijedi nas, ovce, u to?
Ne. A, usput rečeno, ne smatram se ovcom. ;)
Henry Chinaski

#7 Re: Ima li nam spasa?

Post by Henry Chinaski »

Halcyon wrote:
Henry Chinaski wrote:Narod ne pokreće revolucije ni promjene. Pokreće ih jedan čovjek ili nekoliko njih. Možete li se sjetiti ikoga sa revolucinarnom idejom koja vam zvuči realno i dovoljnom karizmom da ubijedi nas, ovce, u to?
Onda se varaš. Možda si pametnija ovca od drugih u stadu ali još uvijek stado određuje, gdje se ide i koja se trava pase.
Halcyon

#8 Re: Ima li nam spasa?

Post by Halcyon »

Henry Chinaski wrote:
Halcyon wrote:
Onda se varaš. Možda si pametnija ovca od drugih u stadu ali još uvijek stado određuje, gdje se ide i koja se trava pase.
Ne, ne varam se. Stado mi apsolutno ništa ne određuje.
Canton

#9 Re: Ima li nam spasa?

Post by Canton »

Henry Chinaski wrote:Hipotetički:

Od kojih bi se ljudi trebalo sastojati rukovodstvo stranke za koju bi ste smatrali da može napraviti promjenu?
To ne moraju biti ljudi koji su sad u politici, čak mogu biti i ljudi za koje sigurno znate da se nikad neće baviti politikom. Čisto da vidimo, ima li bar teoretske šanse da progledamo nekad.

Znam da je pravilo da postavljač teme da neki svoj komentar ali ja više nemam nikakvu ideju! Pomagajte...

Od politicki novih, hrabrih, postenih, neopterecih prosloscu itd..
Henry Chinaski

#10 Re: Ima li nam spasa?

Post by Henry Chinaski »

Onda sigurno hodaš cestom bez straha da će te pogoditi zalutali metak? Učiš dijete prema ispravnom planu i programu? Slažeš se sa svim zakonima koji su na snazi? Zarađuješ onoliko koliko vrijediš. Kod tebe nema pasa lutalica? I td...
Halcyon

#11 Re: Ima li nam spasa?

Post by Halcyon »

Henry Chinaski wrote:Onda sigurno hodaš cestom bez straha da će te pogoditi zalutali metak? Učiš dijete prema ispravnom planu i programu? Slažeš se sa svim zakonima koji su na snazi? Zarađuješ onoliko koliko vrijediš. Kod tebe nema pasa lutalica? I td...
Pa onda su svi ljudi ovce, po toj tvojoj logici, jer u svakoj državi ti zakoni određuju šta ćeš radit, kako ćeš radit i sl. U skandinavskim zemljama, koje su kao primjer dobrog života, te isto tako može pogoditi zalutali metak, učiš dijete po njihovom planu i programu, slažeš se sa zakonima koji su na snazi, zarađuješ i sl., pa ne kažeš da je neki Šveđanin ovca, zar ne?

Za mene je ovca onaj koji slijepo slijedi neku ideologiju i smatra je nepogrješivom. Ostali su uglavnom nezainteresovani.
Mr.Penguin

#12 Re: Ima li nam spasa?

Post by Mr.Penguin »

Dobar čovjek ne moze biti dobar političar.
Chisum

#13 Re: Ima li nam spasa?

Post by Chisum »

Halcyon wrote:
Henry Chinaski wrote:Onda sigurno hodaš cestom bez straha da će te pogoditi zalutali metak? Učiš dijete prema ispravnom planu i programu? Slažeš se sa svim zakonima koji su na snazi? Zarađuješ onoliko koliko vrijediš. Kod tebe nema pasa lutalica? I td...
Pa onda su svi ljudi ovce, po toj tvojoj logici, jer u svakoj državi ti zakoni određuju šta ćeš radit, kako ćeš radit i sl. U skandinavskim zemljama, koje su kao primjer dobrog života, te isto tako može pogoditi zalutali metak, učiš dijete po njihovom planu i programu, slažeš se sa zakonima koji su na snazi, zarađuješ i sl., pa ne kažeš da je neki Šveđanin ovca, zar ne?

Za mene je ovca onaj koji slijepo slijedi neku ideologiju i smatra je nepogrješivom. Ostali su uglavnom nezainteresovani.
Ne zelim da zacatavam temu na kojoj se nisam javio radi nje same, ali ovo mi je difinitivno zaparalo usi... :)

Cekaj malo... Ti kao vjernik, barem sam te tako zapamtio na temi o kalifatu, shvatas sta si upravo rekao?

Halcyon wrote:Za mene je ovca onaj koji slijepo slijedi neku ideologiju i smatra je nepogrješivom. Ostali su uglavnom nezainteresovani.

A sta je vjera, kao vid "duhovne nadgradnje", do ideologija???

A uz sve to - nema druge nego je slijepo slijediti i smatrati je nepogrjesivom.......
Halcyon

#14 Re: Ima li nam spasa?

Post by Halcyon »

Da, shvatam šta sam rekao. S tim što vjeru ne smatram ideologijom.
Chisum

#15 Re: Ima li nam spasa?

Post by Chisum »

Halcyon wrote:Da, shvatam šta sam rekao. S tim što vjeru ne smatram ideologijom.

Ako shvatas sta si napisao, onda shvatas da pleses po jako tankoj zici - da kazem najblaze...

E sad, sto se ideologije tice, bez obzira koju od definicija da prihvatas, opet je tesko da religiju izvices netaknutu iz sveukupnog konteksta, cak i ako uzmemo da je moj stav po tom pitanju krut i grub.

Ali, o tome nekom drugom prilikom, jer ne zelim da covjeku userem temu.
Henry Chinaski

#16 Re: Ima li nam spasa?

Post by Henry Chinaski »

Nisam vidio još ni jedno ime? Da li to znači da nam nema spasa?
Istina je da dobar čovjek ne može biti dobar političar ali nisam ni tražio to. Tražio sam dobrog političara koji će napraviti da nam bude bolje.
Chisum

#17 Re: Ima li nam spasa?

Post by Chisum »

Na vrh mi jezika, al' nikako da se sjetim imena, vjerujes mi? :D
Mr.Penguin

#18 Re: Ima li nam spasa?

Post by Mr.Penguin »

Ne mogu se sjetiti ni jednog imena a ne da stranku popunim. :)
kukuruz_kokicar

#19 Re: Ima li nam spasa?

Post by kukuruz_kokicar »

Kratko i jasno nema.
Problem su glasači. Kada budemo imali više od 50% glasača koji su pošteni i odgovorni prema sebi, svojoj porodici, okolini i profesiji biće hajra. Formiraće se neke nove partije koje će biti po mjeri takvih glasača.
Kako stvari stoje, prije će takvi malobrojni građani napustiti ovu zemlju - tj. otići van zemlje ili ispod zemlje - nego što će takvi postati većina.

Doduše alternativa postoji, da pošaljemo sve naše srednjoškolce na sve četiri strane ovog svijeta na godinu dana, da rade, žive i probaju udisati zrak na drugačiji način. Nešto poput radnih akcija poslije drugog svjetskog rata.
Ili da otvorimo granice za školovane Kineze, Somalijce, Indonežane, Malezijce, Indijce, Irance i razne druge ljude i tako malo razdrmamo našu učmalu sredinu nekim novim vrijednostima i pogledima na svijet.
zavrzlama

#20 Re: Ima li nam spasa?

Post by zavrzlama »

Henry Chinaski wrote:Hipotetički:

Nista ne brini...nama niko nije potreban...velikosrbi su tu da urede BIH onako kako treba,jer njihov ideoloski cilj ce sam izazvati kako stranu tako i intervenciju domacih proBIH snaga....
radostan dan

#21 Re: Ima li nam spasa?

Post by radostan dan »

Banksy wrote:Spasa nam nema, propasti nećemo ...
...reče najveći satrap srpskog naroda.
radostan dan

#22 Re: Ima li nam spasa?

Post by radostan dan »

Henry Chinaski wrote:
Halcyon wrote:Nema. Da bi nam bilo spasa prije svih se sâm narod mora promijeniti. Pošto je kod nas narod uglavnom lopovski (kažem uglavnom, ima i izuzetaka) iluzorno je očekivati bilo kakvu promjenu u državi. Barem ne onu na bolje.
Narod ne pokreće revolucije ni promjene. Pokreće ih jedan čovjek ili nekoliko njih. Možete li se sjetiti ikoga sa revolucinarnom idejom koja vam zvuči realno i dovoljnom karizmom da ubijedi nas, ovce, u to?
A sad ozbiljno...koja revolucija kod nas se primila, ili koja je revolucija kod nas u konačnici imala pozitivan bilans?
nellington

#23 Re: Ima li nam spasa?

Post by nellington »

radostan dan wrote:
Henry Chinaski wrote:
A sad ozbiljno...koja revolucija kod nas se primila, ili koja je revolucija kod nas u konačnici imala pozitivan bilans?
Seksualna. Donekle.
amko76

#24 Re: Ima li nam spasa?

Post by amko76 »

Moram vam kopirati post forumaša "zengi" sa jedne druge teme. Sve je objasnio.

"Nikako moj Leo_, nikako!

Nema potrebe da se mjenjamo jer nam je ovako dobro i dobili smo upravo ono sto zasluzujemo. Kakav narod, takva drzava, takve vodje, takvo drustvo. Jel posteno? Jes vala nemoze biti postenije.
Nebi vidis bilo posteno da imamo bolji sistem i da nam je bolje. Sta bi onda rekli japanci koji se odrase od postenog rada i postenog zivota.... i sad da i nama i njima bude isto.
NOB i Revolucija su jedan mali treptaj svjetla u mraku balkana koji slobodno mozete zaboraviti.
Dao nam je dragi Bog sansu, pravog vodju i prave ljude da nas malo u suru utjeraju i dozovu pameti.
Polomili se jadni ljudi da izgrade bratstvo i jedinstvo, da nam pokazu da nemoramo niciji robovi biti, da nemoramo nikome pusiti, radili na kulturi, obrazovanju, nauci, ma nema sta jadnici nisu uradili...... al nista. Cim odose, mi se opet vratismo guslama, losoj naucnoj fantastici, kokosarskim prevarama, pljacki ovaca i klanju komsijske nejaci, jadu i cemeru i da sad ne nabrajam...
Sta moze pozitivno uraditi takav jedan narod? Ama bas nista!
Taman da se vrate i Tito i Koča i Moša i svi ti skojevci i da jos jedno 100 puta urade revoluciju i da se drze na vlasti 3000 godina mi bi se opet, cim oni odu, vratili guslama, kosovskom boju, ovcama, klanju nejaci, kokosarskim prevarama, itd itd.

Kad smo vec kod pokretanja i vodjenja revolucije imaj na umu da su Tito i njegova raja uspjesno izveli revoluciju samo zato sto su strjeljala uz prvi plot (da im Bog u sevap upise) ako si samo pomislio da ukrades kokos, da pricas o porazu i predaji, da sabotiras (uh kako su mrzili sabotere), da im se petljas u damu, da rovaris, da imas misljenje koje ti dolazi iz guzice a ne iz glave, ako imas stav koji se razlikuje od vec dogovorenog, odbijas saradnju i mnoga druga djela koima je nas narod genetski sklon.
To samo da znas sta treba raditi ako ti kad padne na pamet kakva revolucija.
Ni slucajno ne planiraj neko obrazovanje sirokih narodnih masa i tako to. Što reko jedan naš stari prijatelj Tomas Hobbs "jedino sto drzi covjeka racionalnim je strah od iznenadne i nasilne smrti". Znaci kad sanja, da dobro pazi sta sanja.

Nema za nas nade moj Leo pa tako spasavaj sebe i uzivaj ako mozes. Gledaj da imas dobar telefonski imenik kad ti sta zatreba u opstini, policiji ili kod doktora. Gledaj da imas kakvih para da sve ovo podmitis kad ti zatreba... recimo krevet u bolnici ili jos bolje BJEZI U ŠVECKU."

Svaka čast majstore.
radostan dan

#25 Re: Ima li nam spasa?

Post by radostan dan »

nellington wrote:
Seksualna. Donekle.
Pa dobro, u pravu si...ne znam za tebe, ali ja s pravom mogu reći, Vudstok, pa ja... :mrgreen:
Post Reply