zar kompjuteri na pesteru fataju bosansku gramatiku?!basta sljezove boje wrote:ja veze nemam sa bosanskom gramatikom, ali imam jednu foru, otkrit cu vam tajnu![]()
kad hocu da napisem post prvo otvorim Word i napisem ga u Wordu. Ako pravopis i gramatika ne stimaju Word ishara tekst sa crvenom i zelenom bojom. Crveno znaci da rijec nije dobro napisana, a zelena da se opet gadjam gramatikom. Onda ja to lijepo popravim i kad vise nema nikakvih shara znaci da je sve po pe-esu. A za stilski izrazaj i umjetnicki dojam koristim desnim klikom misa opciju sinonimi
Uobicajene pravopisne greske dijaspore
-
WizzardFromBOZ
-
71440
Ti si fakat puko,ti ovdje profesora glumis. Imas pametnijeg posla od traženja pravopisnih gresaka,...bem ti uciteljicu.volvoxII wrote:ne radi se o nepismenosti, intelegenciji
vec o neznanju, a stvari su tako jednostavne i mogu se vrlo lako nauciti
mnogi vasi odgovori su tipa
stas ti, vidi ti glave
ili
ti nemas pojma, tebi smrdi iz usta
tu vrstu mahalske argumentacije ste izgleda i u dijaspori vrlo dobro ............
-
malizeleni
Jel dobra ?71440 wrote:Ti si fakat puko,ti ovdje profesora glumis. Imas pametnijeg posla od traženja pravopisnih gresaka,...bem ti uciteljicu.volvoxII wrote:ne radi se o nepismenosti, intelegenciji
vec o neznanju, a stvari su tako jednostavne i mogu se vrlo lako nauciti
mnogi vasi odgovori su tipa
stas ti, vidi ti glave
ili
ti nemas pojma, tebi smrdi iz usta
tu vrstu mahalske argumentacije ste izgleda i u dijaspori vrlo dobro ............![]()
![]()
Kad se malo prokontam, nije vishe garant
- karabaja-x
- Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)
slusajte sta vam cojk govori i UCITE
-
harka
djeca koja su rodjena u dijaspori ili su kao mali dosli,
nisu se sreli sa ucenjem naseg jezika ili nasim skolama.
Ovdje gdje sam ja nema bosanske skole,a nece je nikada
ni biti.U nekim drzavama ima,ali je to subotom par sati
i vecinom jednom mjesecno,mozda.Znaci ta djeca su naucila ili od roditelja koje vidjaju 2-3 sata dnevno ili druzenjima sa svim nasim iz bivse SFRJ.
Znaci,bosanski,srpski,hrvatski,crnogorski,slovenski,makedonski,
kosovski,sandzaklijski, mahalski.......................
i jos jezik drzave gdje se nalaze i obavezna 2-3 strana jezika.
Sve u svemu, ja ih na ovim forumima dobro razumijem,
i svaka im cast da mogu pisati i to koliko mogu.
Kazu, sto vise jezika poznajes,bogatiji si
i vecinom jednom mjesecno,mozda.Znaci ta djeca su naucila ili od roditelja koje vidjaju 2-3 sata dnevno ili druzenjima sa svim nasim iz bivse SFRJ.
kosovski,sandzaklijski, mahalski.......................
-
basta sljezove boje
kad si budala na svom jeziku onda si i na svim ostalim koje govoris (B. Nusic)harka wrote:djeca koja su rodjena u dijaspori ili su kao mali dosli,
kosovski,sandzaklijski, mahalski.......................i jos jezik drzave gdje se nalaze i obavezna 2-3 strana jezika.
ovo "sandzaklijski" zvuci jako pezorativno, jer ne implicira jezik koji se govori u Sandzaku, sandzacki, nego, valjda, jezik kojim govore "Sandzaklije". Ovakvo nesto jos nisam cula
- karabaja-x
- Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)
a ja ni takvo nesto jos nisam cuo....basta sljezove boje wrote:kad si budala na svom jeziku onda si i na svim ostalim koje govoris (B. Nusic)harka wrote:djeca koja su rodjena u dijaspori ili su kao mali dosli,
kosovski,sandzaklijski, mahalski.......................i jos jezik drzave gdje se nalaze i obavezna 2-3 strana jezika.
ovo "sandzaklijski" zvuci jako pezorativno, jer ne implicira jezik koji se govori u Sandzaku, sandzacki, nego, valjda, jezik kojim govore "Sandzaklije". Ovakvo nesto jos nisam cula
-
pinky071
Pitanje koje se treba postaviti je zasto dijaspora ne pise pravilan Bosanski jezik nego zasto bi oni taj jezik opet ucili...vecina dijaspore prica strane jezike koji se koriste po citavoj europi i imaju neke svrhe....ja znam da je meni Bosanski pravopis pravo los ali kada pomislim da mogu jos napisati u tri druga jezika, Bosanski mi postaje obsolete...cuvanje tradicije je jedino sto bi moglo da natjera covjeka da uci opet Bosanski....meni je bas briga za Bosanki jezik koji se koristi izmedu 5 milliona ljudi....moje misljenje...e hajmo sada sa napadima kako nisam patriota.....pathetic
-
Felicita
E jes ti glup komentar i zakljucak ...low life syndrompinky071 wrote:Pitanje koje se treba postaviti je zasto dijaspora ne pise pravilan Bosanski jezik nego zasto bi oni taj jezik opet ucili...vecina dijaspore prica strane jezike koji se koriste po citavoj europi i imaju neke svrhe....ja znam da je meni Bosanski pravopis pravo los ali kada pomislim da mogu jos napisati u tri druga jezika, Bosanski mi postaje obsolete...cuvanje tradicije je jedino sto bi moglo da natjera covjeka da uci opet Bosanski....meni je bas briga za Bosanki jezik koji se koristi izmedu 5 milliona ljudi....moje misljenje...e hajmo sada sa napadima kako nisam patriota.....pathetic
-
pinky071
jao samo neznam koji cemi biti comeback na ovaj tvoj inteligenti komentar....jesili se pripremala citav dan da dobijes taj zakljucak....ja stvarno neznam sta je low life syndrom ali sam veoma siguran da ces mi ti reciFelicita wrote:E jes ti glup komentar i zakljucak ...low life syndrompinky071 wrote:Pitanje koje se treba postaviti je zasto dijaspora ne pise pravilan Bosanski jezik nego zasto bi oni taj jezik opet ucili...vecina dijaspore prica strane jezike koji se koriste po citavoj europi i imaju neke svrhe....ja znam da je meni Bosanski pravopis pravo los ali kada pomislim da mogu jos napisati u tri druga jezika, Bosanski mi postaje obsolete...cuvanje tradicije je jedino sto bi moglo da natjera covjeka da uci opet Bosanski....meni je bas briga za Bosanki jezik koji se koristi izmedu 5 milliona ljudi....moje misljenje...e hajmo sada sa napadima kako nisam patriota.....pathetic
- anais_nin
to je tvoj licni izbor....svak ima neku svoju logiku....i ima pravo da odlucuje za sebe, i naravno da donosi odluke za odgoj (i obrazovanje) svoje djece....pinky071 wrote:Pitanje koje se treba postaviti je zasto dijaspora ne pise pravilan Bosanski jezik nego zasto bi oni taj jezik opet ucili...vecina dijaspore prica strane jezike koji se koriste po citavoj europi i imaju neke svrhe....ja znam da je meni Bosanski pravopis pravo los ali kada pomislim da mogu jos napisati u tri druga jezika, Bosanski mi postaje obsolete...cuvanje tradicije je jedino sto bi moglo da natjera covjeka da uci opet Bosanski....meni je bas briga za Bosanki jezik koji se koristi izmedu 5 milliona ljudi....moje misljenje...e hajmo sada sa napadima kako nisam patriota.....pathetic
Moj stav prema tome je da je moj maternji jezik bitan dio mog identiteta....i da usavrsavanjem istog obogacujem sebe, jer na kraju krajeva ako citam govorim i pisem ta 3, a ovaj usavrsim, pa Boze moj eto ga jos jedan da dodam na listu....isto tako nas jezik je jako bogat, ima veoma interesantnu gramatiku, a da ne govorim o cinjenici da je prepun rijeci iz drugih jezika koje su sada odomacene u nasem....sta cu ja sam streberka, mene takva saznanja uzbudjuju
Vec rekoh al eto da se ponovim...da, neki ljudi biraju da ne uce svoju djecu nas jezik....neka djeca biraju da ga ne nauce....neka djeca jednostavno nisu imala ni priliku, ni zelju, ni uslove da dostignu nivo znanja koji mogu...ali eto opet su vezani za te korijene, dolaze i na ovaj forum, i trude se....ko sam ja da ismijavam poznavanje ili nepoznavanje pravopisa/gramatike neke druge osobe....
Ono sto meni smeta je kad osjetim stid i prikrivanje korijena kod nekih nasih ljudi....shvatam bol i ponekad zelju da se distancira od svega sto se desilo....al' kad cujem da se aktivno i iz sve snage PLJUJE po svom, po svojim korijenima, ne znam, meni to zvuci kao da covjek pljuje po samom sebi...
poznam par ljudi koji u dijaspori ne dozvoljavaju da se spomene odakle su, vjesto izbjegavaju odgovore o svom porijeklu, neki su cak i imena promjenili
- lady midnight
anais_nin wrote:to je tvoj licni izbor....svak ima neku svoju logiku....i ima pravo da odlucuje za sebe, i naravno da donosi odluke za odgoj (i obrazovanje) svoje djece....pinky071 wrote:Pitanje koje se treba postaviti je zasto dijaspora ne pise pravilan Bosanski jezik nego zasto bi oni taj jezik opet ucili...vecina dijaspore prica strane jezike koji se koriste po citavoj europi i imaju neke svrhe....ja znam da je meni Bosanski pravopis pravo los ali kada pomislim da mogu jos napisati u tri druga jezika, Bosanski mi postaje obsolete...cuvanje tradicije je jedino sto bi moglo da natjera covjeka da uci opet Bosanski....meni je bas briga za Bosanki jezik koji se koristi izmedu 5 milliona ljudi....moje misljenje...e hajmo sada sa napadima kako nisam patriota.....pathetic
Moj stav prema tome je da je moj maternji jezik bitan dio mog identiteta....i da usavrsavanjem istog obogacujem sebe, jer na kraju krajeva ako citam govorim i pisem ta 3, a ovaj usavrsim, pa Boze moj eto ga jos jedan da dodam na listu....isto tako nas jezik je jako bogat, ima veoma interesantnu gramatiku, a da ne govorim o cinjenici da je prepun rijeci iz drugih jezika koje su sada odomacene u nasem....sta cu ja sam streberka, mene takva saznanja uzbudjuju![]()
Vec rekoh al eto da se ponovim...da, neki ljudi biraju da ne uce svoju djecu nas jezik....neka djeca biraju da ga ne nauce....neka djeca jednostavno nisu imala ni priliku, ni zelju, ni uslove da dostignu nivo znanja koji mogu...ali eto opet su vezani za te korijene, dolaze i na ovaj forum, i trude se....ko sam ja da ismijavam poznavanje ili nepoznavanje pravopisa/gramatike neke druge osobe....
Ono sto meni smeta je kad osjetim stid i prikrivanje korijena kod nekih nasih ljudi....shvatam bol i ponekad zelju da se distancira od svega sto se desilo....al' kad cujem da se aktivno i iz sve snage PLJUJE po svom, po svojim korijenima, ne znam, meni to zvuci kao da covjek pljuje po samom sebi...![]()
poznam par ljudi koji u dijaspori ne dozvoljavaju da se spomene odakle su, vjesto izbjegavaju odgovore o svom porijeklu, neki su cak i imena promjenilinjihova stvar naravno....kao sto je i moja da ih iskreno zalim zbog takvih stavova....i postavljam se "daleko im moja kuca bila", jer osoba koja se stidi sebe, nema ni meni nesto posebno ponuditi
bravo anais, svaka ti je na mjestu.
vidish, ja imam toliko chesto priliku da sretnem ljude koji su odrastali u njemachkoj, chiji roditelji su porijeklom iz neke druge zemlje i koji su odgajani samo na jednom jeziku - jeziku okoline (valjda iz zhelje roditelja za shto boljom integracijom, shto im se ne mozhe ni uzeti za zlo). ali sa 19-20 godina, ti mladi ljudi se upisuju na fakultet da studiraju jezik svojih roditelja, da neshto vishe nauche o svom porijeklu, putuju, interesuju se... i zhao im je shto su njihovi roditelji donijeli takvu odluku, jer su im u startu sasjekli shanse da budu najmanje bilingualni.
i sam njihov dolazak na ovaj forum, kao shto si i ti navela, je odraz interesovanja, zhelje i truda da se to malo znanja shto imaju upotpuni...
bash kao shto si ti rekla: ko smo mi da ismijavamo njihovo poznavanje ili nepoznavanje jezika...
-
Felicita
Dobro je nasla si se ti i dalo ti se napisati komentar na Pink-izjavu, ja fakat nisam imala snage! Svaka na mjestu!anais_nin wrote:to je tvoj licni izbor....svak ima neku svoju logiku....i ima pravo da odlucuje za sebe, i naravno da donosi odluke za odgoj (i obrazovanje) svoje djece....pinky071 wrote:Pitanje koje se treba postaviti je zasto dijaspora ne pise pravilan Bosanski jezik nego zasto bi oni taj jezik opet ucili...vecina dijaspore prica strane jezike koji se koriste po citavoj europi i imaju neke svrhe....ja znam da je meni Bosanski pravopis pravo los ali kada pomislim da mogu jos napisati u tri druga jezika, Bosanski mi postaje obsolete...cuvanje tradicije je jedino sto bi moglo da natjera covjeka da uci opet Bosanski....meni je bas briga za Bosanki jezik koji se koristi izmedu 5 milliona ljudi....moje misljenje...e hajmo sada sa napadima kako nisam patriota.....pathetic
Moj stav prema tome je da je moj maternji jezik bitan dio mog identiteta....i da usavrsavanjem istog obogacujem sebe, jer na kraju krajeva ako citam govorim i pisem ta 3, a ovaj usavrsim, pa Boze moj eto ga jos jedan da dodam na listu....isto tako nas jezik je jako bogat, ima veoma interesantnu gramatiku, a da ne govorim o cinjenici da je prepun rijeci iz drugih jezika koje su sada odomacene u nasem....sta cu ja sam streberka, mene takva saznanja uzbudjuju![]()
Ono sto meni smeta je kad osjetim stid i prikrivanje korijena kod nekih nasih ljudi....shvatam bol i ponekad zelju da se distancira od svega sto se desilo....al' kad cujem da se aktivno i iz sve snage PLJUJE po svom, po svojim korijenima, ne znam, meni to zvuci kao da covjek pljuje po samom sebi...![]()
poznam par ljudi koji u dijaspori ne dozvoljavaju da se spomene odakle su, vjesto izbjegavaju odgovore o svom porijeklu, neki su cak i imena promjenilinjihova stvar naravno....kao sto je i moja da ih iskreno zalim zbog takvih stavova....i postavljam se "daleko im moja kuca bila", jer osoba koja se stidi sebe, nema ni meni nesto posebno ponuditi
-
japaja
Istinaharka wrote:djeca koja su rodjena u dijaspori ili su kao mali dosli,
-
malizeleni
ja sam iz sarajva ba, svi ostali se trebaju ravnat prema meni.
-
japaja
Rodjen sam u Sloveniji, tu zivim, tu i zavrsavam fakultet. U Bosnu odem kad stignem, ali najmanje jednom u mjesec dana. Popijem, razbijem sa baustelijom, al sutradan umjesto na pijacu po steku Drine i na kahvu, odem pa sebi kupim knjigu.jOFLA wrote:Jesi li rođena, i počela rasti u BiH, i osjećaš li pripadnost Bosni i Hercegovini ? Ako da, onda izgovori svoje mišljenje odnosno kritiku na bilo kojem jeziku, bez obzira o čemu ili komu se piše..
U sustini treba shvatiti da vani ne postoje bosanske skole ili organizacije koje bi sistematski ucile nasu raju o nasoj historiji, nasem jeziku, nasem identitetu (kojeg nikako da pronadjemo ni u samoj Bosni). Sve se to nekako svede kroz prizmu vjerske pripadnosti, pa ti sad vidi gdje ces i skim ces.
-
basta sljezove boje
Valjda se ovako danas govori i pise u Sarajevu:
posljeratna
sarajlije
slijedeći
Svijetska
poslje
nemoram
cjelo
Sarajevski
uostalom, mozete se i sami u to uvjeriti
http://www.duhovisarajeva.co.ba/o_filmu.html
valjda je sramota samo kada neko iz dijaspore tako pise, a ako to cini Sarajlija onda je to OK, to je valjda duh novog "posljeratnog" Sarajeva
posljeratna
sarajlije
slijedeći
Svijetska
poslje
nemoram
cjelo
Sarajevski
uostalom, mozete se i sami u to uvjeriti
http://www.duhovisarajeva.co.ba/o_filmu.html
valjda je sramota samo kada neko iz dijaspore tako pise, a ako to cini Sarajlija onda je to OK, to je valjda duh novog "posljeratnog" Sarajeva