Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
E zavidim ti… Ja zbog posla nisam smio…. Ali ta priroda, istorija, prostranstva….. Ostalo mi je to još u sjećanju jer su uvijek na obali postavljali razne slike na njihovu ambasadu… Ali biće prilike ako bog da…. Još kad čuješ od ljudi koji su bili koja ljubaznost domaćeg stanovništva… Nadam se da si imao slična iskustva..
arman1 wrote: ↑13/04/2026 12:59
Zaljevske zemlje zatražile su od Zelenskog da povuče svoje stručnjake za protuzračnu odbranu sa Bliskog istoka, jer je Iran uništio svih pet objekata koje su oni štitili . Štoviše, tokom odbijanja napada, ukrajinski projektili protuzračne odbrane pogodili su dva nebodera u UAE.
Nakon što su Sjedinjene Države, da bi zaštitile Izrael, uzele zaljevskim zemljama sisteme protuzračne odbrane koje su im prodali, Washington je poslao Zelenskog da zaštiti arapske monarhije od iranskih dronova i projektila. Ta američka ideja u ukrajinskoj interpretaciji nije izgleda prošla baš najbolje.
zigzag wrote: ↑13/04/2026 15:58
Zna on hrpu iranaca. Cijela 64 iranca. Od 90 miliona
Ja se povremeno družim sa šestoricom, dvojica nikako ne vole kako je uređen Iran(više su za građansku opciju), a sva šestorica bi sutra poginula i za vjeru i i za Iran. Kažu da ima i onih koji ne vole svoju državu ali a njih imaju tri neka imena.
E zavidim ti… Ja zbog posla nisam smio…. Ali ta priroda, istorija, prostranstva….. Ostalo mi je to još u sjećanju jer su uvijek na obali postavljali razne slike na njihovu ambasadu… Ali biće prilike ako bog da…. Još kad čuješ od ljudi koji su bili koja ljubaznost domaćeg stanovništva… Nadam se da si imao slična iskustva..
Pisao sam na ovoj temi, godinama.
Sve predrasude koje sam imao su se tako raspršile, da me je bilo stid kada sam skontao.
Čitalac wrote: ↑13/04/2026 16:54
Uništavanje tankera još ne spominju, ali otimanje da.
Centcom upozorava da će brodovi koji bez odobrenja uđu ili izađu iz tog područja biti izloženi presretanju, preusmjeravanju i zapljeni.
Hajde sto se zanemaruje medjunarodno pravo ali sta ce ako ih neka privatna firma zbog ovog otimanja na kraju tuzi? Ne vjerujem da ce se to tek tako moci tolerisati ili zanemariti
Last edited by amidzazeher on 13/04/2026 17:06, edited 1 time in total.
Zaljevske zemlje zatražile su od Zelenskog da povuče svoje stručnjake za protuzračnu odbranu sa Bliskog istoka, jer je Iran uništio svih pet objekata koje su oni štitili . Štoviše, tokom odbijanja napada, ukrajinski projektili protuzračne odbrane pogodili su dva nebodera u UAE.
Nakon što su Sjedinjene Države, da bi zaštitile Izrael, uzele zaljevskim zemljama sisteme protuzračne odbrane koje su im prodali, Washington je poslao Zelenskog da zaštiti arapske monarhije od iranskih dronova i projektila. Ta američka ideja u ukrajinskoj interpretaciji nije izgleda prošla baš najbolje.
Ja se povremeno družim sa šestoricom, dvojica nikako ne vole kako je uređen Iran(više su za građansku opciju), a sva šestorica bi sutra poginula i za vjeru i i za Iran. Kažu da ima i onih koji ne vole svoju državu ali a njih imaju tri neka imena.
Ovo zvuci ko’ kakve gay orgije.
Ma čovjek vozi trolu, ja ne znam da ga itko normalan išta uzima za ozbiljno, baci svaku stranicu neku bombu koja veze s istinom nema, a izvor je trust me bro
Čitalac wrote: ↑13/04/2026 16:54
Uništavanje tankera još ne spominju, ali otimanje da.
Centcom upozorava da će brodovi koji bez odobrenja uđu ili izađu iz tog područja biti izloženi presretanju, preusmjeravanju i zapljeni.
Hajde sto se zanemaruje medjunarodno pravo ali sta ce ako ih neka privatna firma zbog ovog otimanja na kraju tuzi? Ne vjerujem da ce se to tek tako moci tolerisati ili zanemariti
Ako se ne varam, SAD su oko Venezuele otele ukupno deset tankera u vlasništvu različitih kompanija. Onda ministarstvo pravde sudu podnosi zahtjev za konfiskaciju. Ovako to izgleda u praksi:
Tanker "Skipper": Vlada SAD je 26. februara 2026. podnijela tužbu pred sudom u Distriktu Kolumbija tražeći trajno vlasništvo nad brodom i oko 1,8 miliona barela nafte. Sud je sutradan odobrio nalog za zadržavanje broda, što je korak ka trajnoj konfiskaciji.
Znam da su otimali ali nisam znao i da su prisvojili!! Znaci jaci-tlaci totalno!
Mada je bila i ona vijest da ih vise kosta odrzavanje tih tankera nego dobit od same nafte u njima
IZVOR?
Javila mu tetka koja radi u granapu u UAE.
.....
.....
MAlo sam istrazivao, informacija dolazi sa jednog FB portala citirajuci izvjesnog Erdala Dizdarevica, koji prolazi kao ekonomski i sad politicki komentator. Radio je izvjestaje za masu nekakvih BiH medija i pojavljivao se izmedju ostalog i na Al-Jazeera-i BiH dok je funkcionisala. ALi opet nema izvora, covjek samo sihta kako mu se prohtuje - izmedju ostalog postoji i intervju sa njim na RT Balkan. Sve izgleda kao Putinovi pipci (i novac) cuda cine. Ne kontam samo kako on nalazi sve ove informacije na poralima koje ne prati ni 10 ljudi.
Pomorske blokade su legalne u ratu, jedino je zabranjeno presretanje brodova koji prevoze humanitarnu pomoc.
Ima i tacna procedura koja se mora ispostovati, upozori -> ukrcaj se -> pretresi -> preuzmi kontrolu -> evakuisi posadu i zaplijeni brod. Brodovi neutralnih zemalja nisu postedjeni, mogu se spasiti plijenjenja jedino ako dokazu da nisu znali za blokadu sto je u moderno doba nemoguce.
geralt wrote: ↑13/04/2026 17:25
Pomorske blokade su legalne u ratu, jedino je zabranjeno presretanje brodova koji prevoze humanitarnu pomoc.
Ima i tacna procedura koja se mora ispostovati, upozori -> ukrcaj se -> pretresi -> preuzmi kontrolu -> evakuisi posadu i zaplijeni brod. Brodovi neutralnih zemalja nisu postedjeni, mogu se spasiti plijenjenja jedino ako dokazu da nisu znali za blokadu sto je u moderno doba nemoguce.
amidzazeher wrote: ↑13/04/2026 17:21
Znam da su otimali ali nisam znao i da su prisvojili!! Znaci jaci-tlaci totalno!
Mada je bila i ona vijest da ih vise kosta odrzavanje tih tankera nego dobit od same nafte u njima
Evo sad gledam, procesi su u toku, nijedan brod nije pravosnažno postao vlasništvo SAD, ali su već oglasili hitnu prodaju ovog "Skippera".
Novac dobijen od prodaje se stavlja na poseban račun suda. Taj novac "zamjenjuje" brod u sudskom procesu. Ako SAD na kraju dobiju spor, novac ide u njihov budžet (ili fondove za žrtve). Ako bi (teoretski) vlasnik dokazao da je zapljena bila nezakonita, on bi dobio taj novac nazad umjesto starog i zapuštenog broda. U martu 2026. godine, sud u Vašingtonu je upravo na ovaj način odobrio prodaju Skippera jer je procijenjeno da je to najracionalnije rješenje za sve strane dok se čeka konačna presuda.
geralt wrote: ↑13/04/2026 17:25
Legalne su u ratu, ali Amerika nije proglasila rat.
Termin "rat" je u medjunarodnom pravu odavno zamijenjen sa terminom "oruzani konflikt", jer niko nikome vise zvanicno ne objavljuje rat. Mislim da je zadnja zvanicna objava rata bila 1989. kada je Panama objavila rat Americi, jedan od najglupljih poteza u historiji.
Javila mu tetka koja radi u granapu u UAE.
.....
.....
MAlo sam istrazivao, informacija dolazi sa jednog FB portala citirajuci izvjesnog Erdala Dizdarevica, koji prolazi kao ekonomski i sad politicki komentator. Radio je izvjestaje za masu nekakvih BiH medija i pojavljivao se izmedju ostalog i na Al-Jazeera-i BiH dok je funkcionisala. ALi opet nema izvora, covjek samo sihta kako mu se prohtuje - izmedju ostalog postoji i intervju sa njim na RT Balkan. Sve izgleda kao Putinovi pipci (i novac) cuda cine. Ne kontam samo kako on nalazi sve ove informacije na poralima koje ne prati ni 10 ljudi.
Eldar, nije Erdal.
On je uvijek bio neka alternativa.. a takvi su uvijek gotivili rusku silu i podsmijevali se na " glumca, kepeca, svirača klavira, hazara itd..." samo zato što je pokazao muda da stane protiv ruske sile.
amidzazeher wrote: ↑13/04/2026 17:21
Sta mislis zasto drzave trose tolike pare na ratnu mornaricu?
Jedini nacin da npr. Kina sprijeci zapljenu svog civilnog broda je da posalje svoj ratni brod da ga prati. Sto recimo Rusija radi upravo u ovom trenutku, njihovi tankeri su poceli da se krecu u konvojima koje prate ratni brodovi.
Ko da gledam, ide picvajz izmedju Spanaca i Izraela... Samo da im flota stigne i da je Izrael zaustavi. Ako bude pucnjave na spanske brodove, to Spanci hladno mogu proglasiti izraelskom objavom rata, i napadom na NATO.