IRAN

BAK-eV

#73101 Re: IRAN

Post by BAK-eV »

zigzag wrote: 13/04/2026 15:36
BAK-eV wrote: 13/04/2026 15:23
Tananarive wrote: 13/04/2026 14:13

Jok wahabi selefije su pravi vjernici bas po mjeri zio smradova. Kakvi god su siiti su za sunije 10 mjesta ispred.
Sve je to u pet deka, sto se tice drzava.

Ipak narod u Iranu je u vecini protiv islama a cak i oni religiozni su zastranili jer ubacuju u islam neke politicke kriterije.

Najrealnije rjesenje za Iran je sekularna nacionalna drzava Perzija.

I to ce na kraju i biti.

dole s islamom :lol: :lol:

kae sloboda govora :mrgreen:
Ma znam hrpu Iranaca.

Ljudii ne zele islam i to ti je.

Isto da Albancima sad ajatolaha postavis.
dr_Evil

#73102 Re: IRAN

Post by dr_Evil »

Muslimani koji ne zele islam. Ovo ni Monty Python ne bi smislio :D

Preslo i onu o islamizaciji muslimana u BiH :D
zigzag

#73103 Re: IRAN

Post by zigzag »

Zna on hrpu iranaca. Cijela 64 iranca. Od 90 miliona :lol:
dr_Evil

#73104 Re: IRAN

Post by dr_Evil »

zigzag wrote: 13/04/2026 15:58 Zna on hrpu iranaca. Cijela 64 iranca. Od 90 miliona :lol:
Nerazumljive recenice. Vidi, lahko mogu zamisliti situaciju u kojoj stanovnici ocito te jako obrazovane zemlje zele liberalniji sistem vladanja. S druge strane ako je suditi prema kolegi forumasu Citaocu koji je tamo bio u vise navrata onda oni takav sistem vec imaju, ali evo recimo da su main stream mediji tacni.

Pa normalno je da ljudi zele vise slobode, ni krscanske zemlje nemaju radikalan sistem kao prije 100-200 godina, ko bi danas zivio u drzavi gdje su klecavci moralna policija.

Ali kao sto se krscani ponose svojim toboze krscanskim vrijednostima tako se i muslimani ponose svojim toboze islamskim vrijednostima, i niko ne prica o tome da ne zeli religiju. Pa cak i meni kao ateisti je lijepo vidjeti punu dzamiju za Bajram, iako znam da je to jer sam programiran kao dijete od okruzenja.

Danas je jednostavno Bak-Eva krenulo naopako, brzi prst od pameti.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#73105 Re: IRAN

Post by arman1 »

zigzag wrote: 13/04/2026 15:58 Zna on hrpu iranaca. Cijela 64 iranca. Od 90 miliona :lol:
Ja se povremeno družim sa šestoricom, dvojica nikako ne vole kako je uređen Iran(više su za građansku opciju), a sva šestorica bi sutra poginula i za vjeru i i za Iran. Kažu da ima i onih koji ne vole svoju državu ali a njih imaju tri neka imena.
detroit-mercy

#73106 Re: IRAN

Post by detroit-mercy »

dr_Evil wrote: 13/04/2026 15:18
skupljac_zeljeza wrote: 13/04/2026 15:15
Haris.ba wrote: 13/04/2026 14:58

Ja jedno, ti drugo. Ovi se ne vracaju u Iran. Zivotare po truhlom Zapadu.

I bas djeca politicara su ta koja su najtalentovanija i najpametnija...
Iako se mnogi talentovani Iranci nikada ne vrate, dio njih biva privučen da se vrati u domovinu gde dobijaju vrhunske laboratorije jer država ulaže milijarde u institute kao što je Sharif University uz pomoć stručnjaka koji su svjetski vrh u hakovanju i reverzibilnom inženjeringu, rastavljanju zapadnih dronova i kopiranju tehnologije. U tome su strućnjaci već stoljećima.

Suprotno pretpostavci, većina vrhunskih iranskih ljekarara znanje stiče u samom Iranu, a ne na Zapadu. Manji broj vrhunskih stručnjaka, često onih na čelu klinika, odlazi na Zapad na kratkotrajne fellowship programe (usavršavanja od 6 mjeseci do 2 godine) kako bi savladali specifične nove tehnologije npr. robotsku hirurgiju ili specifične metode genetske terapije.
Ma dobro sve to je ok. Ali Haris hoce da kaze da postoji elita kao i svugdje koja svoju djecu salje na zapad, nesto kao sto nasi politicari salju svoju djecu u Bec na studije ili bog zna gdje. Ovdje je problematika sto ta djeca ostaju da rade na mrskom zapadu u trenutku kad su kao zakleti neprijatelji.

Iskreno toga je uvijek bilo i bit ce. Iran nije i ne moze biti van toga.

I dodao bih na tvoje, to sto je neko vani ne znaci da nije spreman pomoci kad zatreba, da sutra drzava zatreba neke usluge vjerujem da ce se oko 50% BH dijaspore odazvati, ono drugo 50% je svakako izgubljeno trajno sto se tice BiH.
Cuvena 1 Minhenska Motorizovana i 2 Becka Brdska brigada :mrgreen:
skrbavi-admin

#73107 Re: IRAN

Post by skrbavi-admin »

Tananarive wrote: 13/04/2026 14:15
skrbavi-admin wrote: 13/04/2026 13:20 sve je meni jasno al de nek mi neko objasni sta je koruptno? :lol:
Ma ima tih bisera danas gdje god hoces nazor se ubacuju tudjice a i one naopako. Vjerovatno je je mislio koruptivno ili korupcijski al im se ne da potrefiti. :mrgreen:
kredebilno je sta je je :lol:
arman1

#73108 Re: IRAN

Post by arman1 »

dr_Evil wrote: 13/04/2026 16:02
Nerazumljive recenice. Vidi, lahko mogu zamisliti situaciju u kojoj stanovnici ocito te jako obrazovane zemlje zele liberalniji sistem vladanja. S druge strane ako je suditi prema kolegi forumasu Citaocu koji je tamo bio u vise navrata onda oni takav sistem vec imaju, ali evo recimo da su main stream mediji tacni.

Pa normalno je da ljudi zele vise slobode, ni krscanske zemlje nemaju radikalan sistem kao prije 100-200 godina, ko bi danas zivio u drzavi gdje su klecavci moralna policija.

Ali kao sto se krscani ponose svojim toboze krscanskim vrijednostima tako se i muslimani ponose svojim toboze islamskim vrijednostima, i niko ne prica o tome da ne zeli religiju. Pa cak i meni kao ateisti je lijepo vidjeti punu dzamiju za Bajram, iako znam da je to jer sam programiran kao dijete od okruzenja.

Danas je jednostavno Bak-Eva krenulo naopako, brzi prst od pameti.
Ima dijelova Irana gdje Moralna policija samo na papiru postoji,a u stvari više žive proklamovane zapadne slobode nego u mnogim evropskim zemljama. Nema tamo puno kockastih glava. Prijaviš ga Sepahovcima, a oni ga uprate i postane brzo k'o baja.
skrbavi-admin

#73109 Re: IRAN

Post by skrbavi-admin »

detroit-mercy wrote: 13/04/2026 16:03)user_id=420121]
a deteoitska kasapinska? hejhaj :thumbup: :bih: :mrgreen:
arman1

#73110 Re: IRAN

Post by arman1 »

Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#73111 Re: IRAN

Post by Velkoski »

Američka blokada je i zvanično počela :mrgreen:
detroit-mercy

#73112 Re: IRAN

Post by detroit-mercy »

skrbavi-admin wrote: 13/04/2026 16:06
detroit-mercy wrote: 13/04/2026 16:03)user_id=420121]
a deteoitska kasapinska? hejhaj :thumbup: :bih: :mrgreen:
Wrong address, I paid my dues 92-95 :mrgreen:
skupljac_zeljeza

#73113 Re: IRAN

Post by skupljac_zeljeza »

detroit-mercy wrote: 13/04/2026 16:03
Bilo je i toga. Čitav jedan voz Krajišnika među kojima je bilo izgleda najviše Sanjana ili su bili najglasniji se dobrovoljno vratilo iz Njemačke. Mislim da je bila 1994.
dr_Evil

#73114 Re: IRAN

Post by dr_Evil »

detroit-mercy wrote: 13/04/2026 16:03
dr_Evil wrote: 13/04/2026 15:18
skupljac_zeljeza wrote: 13/04/2026 15:15

Iako se mnogi talentovani Iranci nikada ne vrate, dio njih biva privučen da se vrati u domovinu gde dobijaju vrhunske laboratorije jer država ulaže milijarde u institute kao što je Sharif University uz pomoć stručnjaka koji su svjetski vrh u hakovanju i reverzibilnom inženjeringu, rastavljanju zapadnih dronova i kopiranju tehnologije. U tome su strućnjaci već stoljećima.

Suprotno pretpostavci, većina vrhunskih iranskih ljekarara znanje stiče u samom Iranu, a ne na Zapadu. Manji broj vrhunskih stručnjaka, često onih na čelu klinika, odlazi na Zapad na kratkotrajne fellowship programe (usavršavanja od 6 mjeseci do 2 godine) kako bi savladali specifične nove tehnologije npr. robotsku hirurgiju ili specifične metode genetske terapije.
Ma dobro sve to je ok. Ali Haris hoce da kaze da postoji elita kao i svugdje koja svoju djecu salje na zapad, nesto kao sto nasi politicari salju svoju djecu u Bec na studije ili bog zna gdje. Ovdje je problematika sto ta djeca ostaju da rade na mrskom zapadu u trenutku kad su kao zakleti neprijatelji.

Iskreno toga je uvijek bilo i bit ce. Iran nije i ne moze biti van toga.

I dodao bih na tvoje, to sto je neko vani ne znaci da nije spreman pomoci kad zatreba, da sutra drzava zatreba neke usluge vjerujem da ce se oko 50% BH dijaspore odazvati, ono drugo 50% je svakako izgubljeno trajno sto se tice BiH.
Svakako... ali nisu sve ni usluge one koje zahtijevaju hrabrost. U ovom trenutku nam je potrebnija pamet, najvise kroz tehnologije i kontakte. Pamet niko ne trazi, ako postoje kontakti oni se svode na daj pare kako znas i umijes, ili hajd otvori kakvu firmu da ti spucamo porez. Ovo drugo je svakako opravdano traziti da ne bi ko pogresno shvatio.

Prije nekih par mjeseci sam trazio nacin kako osigurati placene(po zapadnom standardu) studijske prakse van BIH, imao sam 3 zainteresirane firme ukljucujucu ovu gdje sam, to je potpuno nebitno "drzavi".

Samo kako da glasove kakve namlatimo na crno na izborima i ima li para.
mirzic1

#73115 Re: IRAN

Post by mirzic1 »

dr_Evil wrote: 13/04/2026 15:18 da sutra drzava zatreba neke usluge vjerujem da ce se oko 50% BH dijaspore odazvati, ono drugo 50% je svakako izgubljeno trajno sto se tice BiH.
Stvarno bih volio da znam odakle crpite ove stvari? Raja koja je otisla vani se ne bi odazvala, njihova djeca jos vise.

Vi ne shvatate da ce donacije iz vana stati kroz XY godina kada roditelji djece koja su otisla vani pomru. Nece slati, nece dolaziti, nece imati nikakve veze sa BIH. Onda ce one vijesti "dijaspora poslala par miljiardi" biti sveddeno na minimum minimuma.

Stvarno mi nije jasno za koga mislis da bi se vratio, sta on ima da brani? Roditelje koji su zivi jos 10-20 godina i sta mu ostaje? Medja?
arman1

#73116 Re: IRAN

Post by arman1 »

Nema mirnodopske svrhe.
Niti jedna civilna primena na svetu ne zahteva uranijum obogaćen na 60%.

Ali – evo gde postaje zanimljivo – Iran tu nijansu ne krije. Oni otvoreno priznaju da je ovo politički potez, ne tehnološki.

🎯 Apsolutna istina: 60% nema mirnodopsku svrhu
Nuklearne elektrane zahtevaju uranijum obogaćen do 3-5% . Medicinski izotopi (koje Iran zaista proizvodi i ponosi se time) zahtevaju obogaćenje od 20% . Ratni brodovi (npr. američki nosači) koriste gorivo obogaćeno do 40-50%.

A 60%? Nema. Kako je izjavio američki izaslanik pri IAEA Louis Bono, ovo nivo nema "verodostojnu mirnodopsku svrhu" . Čak i IAEA kaže da je ovo "ozbiljna zabrinutost" .

Tehnički, 60% je na dva koraka od oružja (90%). Sa ovom količinom (preko 400kg), Iran ima materijala za 10-11 nuklearnih bombi – samo im treba još malo vremena da ga doguraju do 90% .

🧠 Ali evo šta Iran zapravo radi – i to je genijalno
Oni uopšte ne tvrde da je ovo za "mirnodopske svrhe". Njihova igra je potpuno drugačija. Prema njihovom zvaničniku, 60% je "pobjednička karta" u pregovorima i "najveći strah zapadnog pregovarača" . To nije tajna – oni to ponosno kažu.

Zašto je to genijalno?

1. To je njihova najveća poluga
Šta možeš da ponudiš u pregovorima kad već imaš sve? "Evo, smanjićemo nivo obogaćivanja." To je ogroman ustupak koji im daje pregovaračku moć .

2. To je "osiguranje"
Sa toliko materijala na 60%, znaju da ih niko neće lako napasti. Rizik je prevelik – ako pritisnu prejako, Teheran bi mogao napraviti skok do 90% za nedelju do 10 dana .

3. To je odgovor na američke prijetnje
Kada Tramp prijeti, oni mogu da ubrzaju proizvodnju. Kada pregovaraju, mogu da je uspore. To je ključ od sobe u kojoj se vode pregovori.

🤝 Šta se dešava "iza zavese"?
I tu stvari postaju zaista zanimljive. Iako je 60% "pretnja", Iran aktivno sarađuje sa IAEA na nadzoru. Oni čak razmatraju da dopuste američke inspektore u okviru dogovora .

Zašto? Zato što im legitimitet od strane IAEA (i potencijalno SAD) daje političko pokriće da nastave svoj program pod parolom "mi smo odgovorna nuklearna sila".

Ne postoji "mirnodopska svrha". Ali postoji strateška svrha:

Pritisak na SAD da pregovara

Osiguranje od vojnog udara

Poluga za ukidanje sankcija

Tehnološki prestiž ("mi to možemo")

🎯 I za kraj – odgovor na tvoje pitanje
Koja je mirnodopska svrha obogaćivanja uranijuma na 60%?
Nijedna. To je potpuno tačno.

Ali – to nije poenta. Poenta je da je 60% postalo najmoćnije diplomatsko oružje koje Iran ima. Oni ne kriju da je to pregovaračka poluga. Oni to javno kažu. I zato je tako teško protiv toga – jer kako da se boriš protiv nečega što ti neprijatelj priznaje da je oružje, ali ti ne možeš da ga zaustaviš a da ne izazoveš katastrofu?

To je "zamrznuti konflikt" u najboljem izdanju. I sada, kad cijene nafte rastu, a Tramp gubi živce – pitanje je ko će prvi trepnuti.
skupljac_zeljeza

#73117 Re: IRAN

Velkoski wrote: 13/04/2026 16:08 Američka blokada je i zvanično počela :mrgreen:
A ovamo ode teretni voz iz Teherana za Peking. Kinezi obnovili dio porušene pruge.
A_A_AKCIJA

#73118 Re: IRAN

Post by A_A_AKCIJA »

BAK-eV wrote: 13/04/2026 15:23 Sve je to u pet deka, sto se tice drzava.

Ipak narod u Iranu je u vecini protiv islama a cak i oni religiozni su zastranili jer ubacuju u islam neke politicke kriterije.

I to ce na kraju i biti.
Ono kada zio šejhovi odrade dobar posao, pa mrziš druge muslimane.

Guglati Avichay Adraee i pogledati neki od njegovih uradaka na temu kako Iranci nisu muslimani.
dr_Evil

#73119 Re: IRAN

Post by dr_Evil »

mirzic1 wrote: 13/04/2026 16:13
dr_Evil wrote: 13/04/2026 15:18 da sutra drzava zatreba neke usluge vjerujem da ce se oko 50% BH dijaspore odazvati, ono drugo 50% je svakako izgubljeno trajno sto se tice BiH.
Stvarno bih volio da znam odakle crpite ove stvari? Raja koja je otisla vani se ne bi odazvala, njihova djeca jos vise.

Vi ne shvatate da ce donacije iz vana stati kroz XY godina kada roditelji djece koja su otisla vani pomru. Nece slati, nece dolaziti, nece imati nikakve veze sa BIH. Onda ce one vijesti "dijaspora poslala par miljiardi" biti sveddeno na minimum minimuma.

Stvarno mi nije jasno za koga mislis da bi se vratio, sta on ima da brani? Roditelje koji su zivi jos 10-20 godina i sta mu ostaje? Medja?

Kao sto rece kolega BiH je izgubila oko polovine stanovnistva u odnosu na 1991-u, od toga milion u miru. Znaci raja koja je bila u ratu, a otisla u miru, ukljucujuci mene. Na sta me pozivas da se odazovem, i sta trazis od mene? Licno smatram da je ovaj odlazak u miru do neke mjere reverzibilan proces i da ces kroz sljedecih 10 godina imati povratak od oko onih bakirovih 100.000 ljudi.

Sta imas braniti, rekao sam da ce se 50% odazvati ako sta zatreba, ne vjerujem ni ja da ce se 50% vratiti da brani -kad to guras. Pitao bih te koliko bi se Izraelaca vratilo da brani Izrael da mu je Iran na vratima, lahko je doci da se izivljavaju nad nenaoruzanim Palestincima pa smo se divili tom broju.

Nedavno je bio nordijski samit, pogotovo je fokus bio na upoznavanju doktora i medicinskog kadra. Sad neko zeli ponovo da ih skupi, dobili su negativan odgovor tipa mi smo se upoznali, tu smo, dajte projekt pa da radimo. U situaciji gdje svaki jaci tumor idemo lijeciti u Tursku niko se nije sjetio da upita moze li projekt biti prenos znanja ili razmjena medicinskog kadra. Vjerujem da ti to treba puno vise nego da taj hecim dodje i nosi pusku. J.Interkonekcija je jedan projekt koji se mogao bez problema izgraditi suradnjom inzinjera u BiH i van BiH - mi imamo pozamasan broj nasih ljudi u energetskom sektoru.

Pusti, ne valjamo generalno kao narod bez obzira jel rijec o dijaspori ili domovini, ali sistem bi trebao da postoji koji ce raditi uprkos tomu.
omar little

#73120 Re: IRAN

Post by omar little »

Velkoski wrote: 13/04/2026 16:08 Američka blokada je i zvanično počela :mrgreen:
a, cijena nafte pada od jutros. za par sati ce biti opet ispod 100. :-) neopjevana sizofrenija.

evo wsj copium:

How would a U.S. naval blockade work?

The U.S. military said that on Monday it would begin enforcing a blockade of all maritime traffic entering and exiting all Iranian ports, apparently including those beyond the Strait of Hormuz along the Gulf of Oman. Vessels traveling to non-Iranian ports wouldn’t be impeded, a military statement said, indicating a narrower action than what President Trump described earlier, in which he threatened to blockade “any and all ships trying to enter or leave the Strait of Hormuz.”

A large U.S. Navy presence outside the Strait of Hormuz will give the U.S. the ability to choke off traffic and interdict oil tankers, analysts say. The aircraft carrier USS Abraham Lincoln, in the Arabian Sea, could serve as a base of operations for boardings. The U.S. had eight guided-missile destroyers in the region at the start of the conflict, which could be used to block or influence the movement of oil tankers that try to flee the Gulf.

Destroyers would also be used to bat down aerial threats should Iran mount attacks on U.S. ships. The U.S. could also enlist the help of the Coast Guard or special-operations forces to carry out tanker seizures. It remains unclear what would happen to the ships that the U.S. military intercepts.

amerikance niko ne upozorava sta se iza brda valja. helium je vec presao tocku bez povratka.
skupljac_zeljeza

#73121 Re: IRAN

mirzic1 wrote: 13/04/2026 16:13

Podaci CBBiH. Na ostale tekuće transfere, koji uključuju i socijalne pomoći te međunarodne donacije, odnosi se 1,46 milijardi KM što je ukupno 5,92 milijarde KM što je ujedno i rekord.
Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), priliv novca iz dijaspore bilježi konstantan rast u posljednje tri godine.
Ovdje su podaci za lične/personalne doznake (novac koji dijaspora šalje direktno porodicama), što je najznačajniji dio ukupnih transfera:

2025. godina: 4,46 milijardi KM (prema preliminarnim podacima za cijelu godinu).
2024. godina: 4,16 milijardi KM.
2023. godina: 3,79 milijardi KM.
2022. godina: 3,48 milijardi KM.
Dozer

#73122 Re: IRAN

Post by Dozer »

Nevjerovatno je kakvo pravi sebi Amerika daje, a pogotovo sta svijet dopusta Americi...

Cuj, ono ce blokirati i kontrolisati sve brodove u medjunarodnim vodama. Nenadjebivo...

Zivo me zanima sta ce se desiti s Kineskim brodovima... Ako uopste saznamo za to.
Čitalac

#73123 Re: IRAN

Post by Čitalac »

Pezeskian brani papu od Trumpa...

BAK-eV

#73124 Re: IRAN

Post by BAK-eV »

A_A_AKCIJA wrote: 13/04/2026 16:23
BAK-eV wrote: 13/04/2026 15:23 Sve je to u pet deka, sto se tice drzava.

I to ce na kraju i biti.
Ono kada zio šejhovi odrade dobar posao, pa mrziš druge muslimane.

Guglati Avichay Adraee i pogledati neki od njegovih uradaka na temu kako Iranci nisu muslimani.
Ne mrzim ja niti sije, niti neke vehabije, niti sufije....

Bas me briga.

Samo ti kazem, sta Iranci u vecini misle o svom uredjenju, islamu.... i sta oni u vecini zele.
A_A_AKCIJA

#73125 Re: IRAN

Post by A_A_AKCIJA »

Dozer wrote: 13/04/2026 16:35 Nevjerovatno je kakvo pravi sebi Amerika daje, a pogotovo sta svijet dopusta Americi...

Cuj, ono ce blokirati i kontrolisati sve brodove u medjunarodnim vodama. Nenadjebivo...

Zivo me zanima sta ce se desiti s Kineskim brodovima... Ako uopste saznamo za to.
Mislim da polako dolazimo do scenarija gdje će USA vojska odbijati naređenja za ove gluposti.

Kako će provesti blokadu?
Uništiće tanker koji vozi naftu na Kinu, Indiju, Španiju?

Haj vala i to da vidimo da USA ode u full Izrael mode, da se ne pretvaraju i glume.
Post Reply