Bauk bošnjačkog nacionalizma

Locked
General War

#726 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by General War »

cyprus wrote:
hAZNADAR wrote:
cyprus wrote: :zid: Sve sam uvjereniji da bi konverzacija sa zidom bila plodonosnija od ove s tobom... Po ko zna koji put se evo pitam zašto uopšte pokušavam... Valjda zato što mi se nekad čini da malo fali da izađemo na zelenu granu... I taman kad ja to pomislim, svaki put ti onda pljusneš tako besmislen post kojim se jednostavno popišaš na koncept smišljene diskusije i razuma uopšte... Evo recimo ovaj post vrvi od promašenih i deplasiranih rečenica i 'argumenata', koje imaju vrlo malo veze sa onim o čemu sam ja pričao, tako da mi je zaista glupo nastavljat raspravu...
Ja barem ne bjezim od diskusije i trudim se da sve sto kazem i argumentujem, objasnim,... do te granice da i smaram.
Za razliku od mnogih ovdje slicnih stavova kao tvoji - koji uteknu kada se nesto tgreba objasniti. War sa teorijom da je Tvrtko nejgov a Alija moj, Bloo sa teorijom da je ljiljan najblizi Hrvatima, .. i na kraju tvoji pausalni zakljucci gdje stalno zastupas neku ogromnu politicku, kulturolosku, civilizacijsku ideolosku,.... razliku izmedju bosanskog i bosnjackog. Pobornik ideje identificiranja sa drzavom, sa bosanskohercegovackim interesima ali smeta kada Bosnjaci to rade. Sta drugo da covjek zakljuci negoli da Bosnjaci imaju neke specificnosti koje tebi i slicnima ne pasu u sliku bosanskohercegovackog.
Ali nije to stvar smaranja, nego pukog nerazumijevanja, ignorisanja i izvrtanja onoga što ti sugovornik kaže...

Ali evo de, da još jednom probam... Prvo, ja nisam govorio o OGROMNOJ različitosti bosanskog i bošnjačkog, nego o jednostavnoj činjenici da ta razlika postoji, kao i da je ignorisanje te činjenice jako opasno... Drugo, ja nisam govorio da je problem da se Bošnjaci identificiraju sa državom, nego da je problem kada svoj etnički identitet izjednačavaju sa svojim državnim identitetom i pogotovo kada svoj parcijalni etnički interes proglašavaju za državni interes... Da li je sada jasna razlika, odnosno ono o čemu ja govorim?

Svaki čovjek ima višestruki identitet... Između ostalog, među te identitetske komponente spadaju pripadnost državi i pripadnost etničkoj grupi... Bosna i Hercegovina je država, a Bošnjaci su etnička grupa... U Bosni i Hercegovini živi više etničkih grupa, od kojih tri imaju status konstitutivnih naroda... Bošnjaci su sa druge strane etnička grupa, čiji pripadnici žive u više država... Iako najveći broj Bošnjaka živi u Bosni i Hercegovini, ne treba previdjeti činjenicu da su oni autohtoni narod još najmanje i u Srbiji, Crnoj Gori i Kosovu, te da su integrisani članovi društva mnogih država Evrope i svijeta... U tim zemljama dakle postoje Bošnjaci, sa bošnjačkim identitetom i zasebnim interesima koje proizilaze iz te etničke posebnosti, a koji opet nemaju nikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom... Kako onda postaviti znak jednakosti između bošnjačkog i bosanskog?

To je recimo logički aspekt... Hajde sada da vidimo praktični... Interes koji imaju Bošnjaci u Bosni i Hercegovini nije nužno jednak interesu drugih stanovnika Bosne i Hercegovine... Kako onda možemo reći Bošnjaci = Bosna? Evo da ilustriram sa još nekoliko primjera... Da li se može reći da je interes Grka = interes Kipra? Grci nekoliko milenija žive na tom ostrvu, danas sačinjavaju tri četvrtine stanovništva ostrva, pa je onda logično, zar ne? Znači grčko = kiparsko? Hoćemo li pitati kiparske Turke šta misle o tome? Da li je flamansko = belgijsko? Da li je germanošvicarsko = švicarsko? Da li je paštunsko = afganistansko? Da li je englesko = britansko?

Dakle, nije problem to što neki Bošnjak, pored etničkog i državni identitet (to je normalno, pa i neizbježno)... Problem je kad ustvrdi da je to jedno te isto...
:thumbup:
On to ne zeli shvatiti kako god mu se napise, a tek je problem da shvati da tu nema nista anti bosnjacko vec da ce se na kraju upecat ko i srbi i hrvati.
hAZNADAR

#727 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

_BataZiv_0809 wrote:
hAZNADAR wrote: Prilicno neutralan politicki odgovor od lika koji je izjavio da mu je nespojivo da neko moze biti muslimanskig backgrounda i slaviti ljiljane.

Mislim sta je ovo na ovoj temi? I war i bloo i ti samo nesto tu i tamo natuknete i kada covjek detaljnije objasni i upita za objasnjenje - ili se povucete ili dadnete odgovor na nesto skroz trece. Jednostavno i jasno - niste iskreni i to je to.
Cyprus je koliko toliko jasniji za razliku od ostalih. Recite fino da ne mozete prihvatiti muslimana(bez obzira vjerovao ili ne) da slavi ljiljane - pa da lijepo to razjasnimo. I tek onda koliko je to nacionalizam - valjda niste zaboravili o cemu je tema. Nakon svih do sada argumenata koji su redom pali u vodu se poteze ljiljan kao dokaz nacionaliza
Ovaj post bi trebao uci u enciklopediju klix foruma kao objasnjenje pojma haznadar. Sto bi rekli moje kolege iz struke, sadrzi sve vazne formalno pravne elemente tvog forumanja:

a) boldano-prelazak u teski adhominem i isljednicka pitanja cim dobijes neugodne kontraargumente

b) podvuceno-teza sa kojom se ti ustvari i raspravljas. potpuno je nebitno sta sagovornik govori, ti ces uvijek njegovu pricu kalupiti u onu tezu koja tebi odgovara i sa njom raspravljati, a ne sa sa sagovornikom.

Ostali forumasi-nema na cemu :kakoste:
Dobro, jesi zavrsio?
Sad se vrati na svoju tribinu i pusti ostale da pricaju o temi. Nemoj zaboravit dici palac waru, cyprusu, bloow, MuadDibu,... i okrenuti turu za raju. :mrgreen: Sega mi je coporativni nastup vjecito istih boraca protiv povampirenog bosnjackog fasizma.
Last edited by hAZNADAR on 04/02/2018 12:55, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#728 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bloo »

_BataZiv_0809 wrote:
hAZNADAR wrote: Prilicno neutralan politicki odgovor od lika koji je izjavio da mu je nespojivo da neko moze biti muslimanskig backgrounda i slaviti ljiljane.

Mislim sta je ovo na ovoj temi? I war i bloo i ti samo nesto tu i tamo natuknete i kada covjek detaljnije objasni i upita za objasnjenje - ili se povucete ili dadnete odgovor na nesto skroz trece. Jednostavno i jasno - niste iskreni i to je to.
Cyprus je koliko toliko jasniji za razliku od ostalih. Recite fino da ne mozete prihvatiti muslimana(bez obzira vjerovao ili ne) da slavi ljiljane - pa da lijepo to razjasnimo. I tek onda koliko je to nacionalizam - valjda niste zaboravili o cemu je tema. Nakon svih do sada argumenata koji su redom pali u vodu se poteze ljiljan kao dokaz nacionaliza
Ovaj post bi trebao uci u enciklopediju klix foruma kao objasnjenje pojma haznadar. Sto bi rekli moje kolege iz struke, sadrzi sve vazne formalno pravne elemente tvog forumanja:

a) boldano-prelazak u teski adhominem i isljednicka pitanja cim dobijes neugodne kontraargumente

b) podvuceno-teza sa kojom se ti ustvari i raspravljas. potpuno je nebitno sta sagovornik govori, ti ces uvijek njegovu pricu kalupiti u onu tezu koja tebi odgovara i sa njom raspravljati, a ne sa sa sagovornikom.

Ostali forumasi-nema na cemu :kakoste:
Quotam sve :mrgreen:
Sad ce on tebi objasniti...
cyprus

#729 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by cyprus »

hAZNADAR wrote:
cyprus wrote:
Ali nije to stvar smaranja, nego pukog nerazumijevanja, ignorisanja i izvrtanja onoga što ti sugovornik kaže...

Ali evo de, da još jednom probam... Prvo, ja nisam govorio o OGROMNOJ različitosti bosanskog i bošnjačkog, nego o jednostavnoj činjenici da ta razlika postoji, kao i da je ignorisanje te činjenice jako opasno... Drugo, ja nisam govorio da je problem da se Bošnjaci identificiraju sa državom, nego da je problem kada svoj etnički identitet izjednačavaju sa svojim državnim identitetom i pogotovo kada svoj parcijalni etnički interes proglašavaju za državni interes... Da li je sada jasna razlika, odnosno ono o čemu ja govorim?

Svaki čovjek ima višestruki identitet... Između ostalog, među te identitetske komponente spadaju pripadnost državi i pripadnost etničkoj grupi... Bosna i Hercegovina je država, a Bošnjaci su etnička grupa... U Bosni i Hercegovini živi više etničkih grupa, od kojih tri imaju status konstitutivnih naroda... Bošnjaci su sa druge strane etnička grupa, čiji pripadnici žive u više država... Iako najveći broj Bošnjaka živi u Bosni i Hercegovini, ne treba previdjeti činjenicu da su oni autohtoni narod još najmanje i u Srbiji, Crnoj Gori i Kosovu, te da su integrisani članovi društva mnogih država Evrope i svijeta... U tim zemljama dakle postoje Bošnjaci, sa bošnjačkim identitetom i zasebnim interesima koje proizilaze iz te etničke posebnosti, a koji opet nemaju nikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom... Kako onda postaviti znak jednakosti između bošnjačkog i bosanskog?

To je recimo logički aspekt... Hajde sada da vidimo praktični... Interes koji imaju Bošnjaci u Bosni i Hercegovini nije nužno jednak interesu drugih stanovnika Bosne i Hercegovine... Kako onda možemo reći Bošnjaci = Bosna? Evo da ilustriram sa još nekoliko primjera... Da li se može reći da je interes Grka = interes Kipra? Grci nekoliko milenija žive na tom ostrvu, danas sačinjavaju tri četvrtine stanovništva ostrva, pa je onda logično, zar ne? Znači grčko = kiparsko? Hoćemo li pitati kiparske Turke šta misle o tome? Da li je flamansko = belgijsko? Da li je germanošvicarsko = švicarsko? Da li je paštunsko = afganistansko? Da li je englesko = britansko?

Dakle, nije problem to što neki Bošnjak, pored etničkog i državni identitet (to je normalno, pa i neizbježno)... Problem je kad ustvrdi da je to jedno te isto...
A koji je to bosnjacki interes, identitet,... koji se ne moze povezati sa Bosnom?

Spominjes stalno da parcijalni etnicki interes - i da to nije isto kao drzavni interes. Koji je to parcijalni etnicki interes koji se kosi sa drzavnim interesom?

Naravno da Bosnjaci imaju interes koji nije jednak interesu drugih stanovnika i to je surova realnost danasnjice. Kao sto ti je jasan interes drugih naroda u BiH i cemu teze. I tu upadas sam sebi u stomak - kada pricas da je bosnjacki interes parcijalan i nije drzavni.

Kada jako dobro znas da je vise BiH, bosanskohercegovackog identiteta, bosanstva,... u bilo kojoj bosnjackoj sredini sto u FBiH sto u RS gdje ima veci broj bosnjackih povratnika. I opet - ne mora covjek biti Bosnjak da bi bio dio probosnaskih snaga, dio bosanskohercegovackog identiteta i interesa,... - dovoljno je samo da postuje glavne nosioce toga i pomogne.

Shvatam ljude koji nisu Bosnjaci a dio su probosanskih snaga, bosanskohercegovackog identiteta,... da ne zele da ih neko tumaci kao Bosnjake ili da se njihovi ciljevi tumace kao bosnjacki. Ali ne shvatam toliku averziju, odbojnost,... i teorije bosnjacke opasnosti, da Bosnjaci rasturaju BiH, da je bosnjacki nacionalizam opasan po BiH i druge,...

Ako ti je stalo do BiH i bosanskohercegovackog interesa - jedino sto mozes je da se prikljucis Bosnjacima kao jedinoj realnoj snazi. A na ovoj temi se uprvo i raspravlja koliko Bosnjaci sami olaksavaju drugima da im se pridruze ili otezavaju. Koliko su stvari koje slave i postuju jednoobrazne, parcijalne, monolitne,... ili neutralne da druge ne diskriminiraju.
Evo da ne širim priču, najjednostavnije - nacionalno-politički interes Bošnjaka je da se oni što više, a drugi što manje pitaju... OK, legitiman je to interes i cilj, ali ništa manje legitiman nego i interes Srba da se što više pitaju, kao i interes Hrvata da se i oni što je moguće više pitaju...

Taj nacionalni interes Bošnjaka se u Bosni i Hercegovini manifestuje kroz zalaganje za princip jedan čovjek jedan glas, ali u Srbiji, Crnoj Gori i Kosovu baš i ne...

Bošnjački nacionalisti Bosnu i Hercegovinu više vide kao sredstvo ispunjavanja nacionalnih interesa, nego kao cilj... Žao mi je, ali ja im se u tome ne mogu pridružiti... Moja politička vizija i ideal jeste multietnička Bosna i Hercegovina, država ravnopravnih naroda i građana na svakom pedlju državne teritorije, te pravedna i interesno izbalansirana država harmoniziranih odnosa između njenih naroda... Kreaciji takve ne mogu doprinijeti nikakvi nacionalisti, pa ni bošnjački... Još jednom, žao mi je, slobodno me zovi antibosancem i antibošnjakom ako hoćeš zbog toga, ali ja se u toj priči ne vidim...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#730 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by _BataZiv_0809 »

Bloo wrote: Quotam sve :mrgreen:
Nece, on odavno sa mnom ne moze diskutovati. Samo ad hominem :D Dodje se brzo na taj nivo, kao sto ces uostalom i sama iskusiti, na pravom si putu :D
Bloo
Globalna šefica

#731 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bloo »

_BataZiv_0809 wrote:
Nece, on odavno sa mnom ne moze diskutovati. Samo ad hominem :D Dodje se brzo na taj nivo, kao sto ces uostalom i sama iskusiti, na pravom si putu :D
Been there, done that. :mrgreen:
S tim da cekam da mi kaze da se vratim u kuhinju.

Mada jos cekam da mi ukaze na neku probosansku stranku iz prethodnog posta.
hAZNADAR

#732 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

cyprus wrote:
hAZNADAR wrote:
cyprus wrote:

A koji je to bosnjacki interes, identitet,... koji se ne moze povezati sa Bosnom?

Spominjes stalno da parcijalni etnicki interes - i da to nije isto kao drzavni interes. Koji je to parcijalni etnicki interes koji se kosi sa drzavnim interesom?

Naravno da Bosnjaci imaju interes koji nije jednak interesu drugih stanovnika i to je surova realnost danasnjice. Kao sto ti je jasan interes drugih naroda u BiH i cemu teze. I tu upadas sam sebi u stomak - kada pricas da je bosnjacki interes parcijalan i nije drzavni.

Kada jako dobro znas da je vise BiH, bosanskohercegovackog identiteta, bosanstva,... u bilo kojoj bosnjackoj sredini sto u FBiH sto u RS gdje ima veci broj bosnjackih povratnika. I opet - ne mora covjek biti Bosnjak da bi bio dio probosnaskih snaga, dio bosanskohercegovackog identiteta i interesa,... - dovoljno je samo da postuje glavne nosioce toga i pomogne.

Shvatam ljude koji nisu Bosnjaci a dio su probosanskih snaga, bosanskohercegovackog identiteta,... da ne zele da ih neko tumaci kao Bosnjake ili da se njihovi ciljevi tumace kao bosnjacki. Ali ne shvatam toliku averziju, odbojnost,... i teorije bosnjacke opasnosti, da Bosnjaci rasturaju BiH, da je bosnjacki nacionalizam opasan po BiH i druge,...

Ako ti je stalo do BiH i bosanskohercegovackog interesa - jedino sto mozes je da se prikljucis Bosnjacima kao jedinoj realnoj snazi. A na ovoj temi se uprvo i raspravlja koliko Bosnjaci sami olaksavaju drugima da im se pridruze ili otezavaju. Koliko su stvari koje slave i postuju jednoobrazne, parcijalne, monolitne,... ili neutralne da druge ne diskriminiraju.
Evo da ne širim priču, najjednostavnije - nacionalno-politički interes Bošnjaka je da se oni što više, a drugi što manje pitaju... OK, legitiman je to interes i cilj, ali ništa manje legitiman nego i interes Srba da se što više pitaju, kao i interes Hrvata da se i oni što je moguće više pitaju...

Taj nacionalni interes Bošnjaka se u Bosni i Hercegovini manifestuje kroz zalaganje za princip jedan čovjek jedan glas, ali u Srbiji, Crnoj Gori i Kosovu baš i ne...

Bošnjački nacionalisti Bosnu i Hercegovinu više vide kao sredstvo ispunjavanja nacionalnih interesa, nego kao cilj... Žao mi je, ali ja im se u tome ne mogu pridružiti... Moja politička vizija i ideal jeste multietnička Bosna i Hercegovina, država ravnopravnih naroda i građana na svakom pedlju državne teritorije, te pravedna i interesno izbalansirana država harmoniziranih odnosa između njenih naroda... Kreaciji takve ne mogu doprinijeti nikakvi nacionalisti, pa ni bošnjački... Još jednom, žao mi je, slobodno me zovi antibosancem i antibošnjakom ako hoćeš zbog toga, ali ja se u toj priči ne vidim...
OK, ne moras se pridruziti, niko te ne tjera,... Samo te prijateljski moram posavjetovati. Svoje bosanskohercegovacke ideje cisto iz bezbjednosnih razloga nemoj iznositi u vecinski srpskim ili hrvatskim sredinama u BiH. I malo je po tom pitanju danas bezbjednije nego prije za tebe i tvoje ideje u Jajcu, Brckom, Kozarcu,.. - nebitno zasto.

Ne mogu te ubjediti da je Bosnjacima isto cilj multietnička Bosna i Hercegovina, država ravnopravnih naroda i građana na svakom pedlju državne teritorije, te pravedna i interesno izbalansirana država harmoniziranih odnosa između njenih naroda... OK.

Samo kada smo kod naroda u BiH - zalim slucaj stari ali ne vidim zasto bi Bosnjaci imali obzira prema otvorenim neprijateljima drzave i kojima je u cilju da se rasturi. I naravno da je bosnjacki interes da se takvi sto manje pitaju. Da li ce takva politika tebi olaksati ili otezati - pokazace se.
Point.

#733 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Point. »

Da zakljucimo da se Srbi i Hrvati mogu kititi sahovnicama, krstom vakim i nakim, orlovima, ljiljanima vakim nakim a Bosnjaci ne smiju ljiljanom jer je za njih vec odredjen iskljucivo vjerski simbol mjesec i zvijezda. I to naravno govore prosvjetljenih 2% Bosanaca koji su dozivjeli krah epskih razmjera na zadnjem popisu.

Interesantno je da uvijek deklarisani nebosnjaci odredjuju Bosnjacima i istoriji i ime i ime jezika kojim govore, oblik drzave koju zagovaraju te evo sad i simbol koji ce da ih identifikuje. Kako su brizne ove komsije, da Bog da ih svi imali kraj sebe.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#734 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by _BataZiv_0809 »

Bloo wrote:Been there, done that. :mrgreen:
S tim da cekam da mi kaze da se vratim u kuhinju.

Mada jos cekam da mi ukaze na neku probosansku stranku iz prethodnog posta.
Pazi samo ovu recenicu:

"Sega mi je coporativni nastup vjecito istih boraca protiv povampirenog bosnjackog fasizma."

Iz toga ti je jasno da se diskusija uopste ne vodi sa nama, nego sa nekim zamisljenim demonima, kojima mi samo dajemo formu...sustina je potpuno zanemarena. Ili ako nije, prepakovat cemo mi nju da odgovara :D

Kao u vicu o studentu koji sve zna o misevima, a nista o slonovima :D
ušće

#735 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by ušće »

Zdravi bošnjački naciolizam mora i treba postojati .Na njemu treba neprestano raditi kroz kulturu,jezik , opšte društveno ponašanjem,pri tome strogo paziti da on nije oružje za ugnjetavanja bilo koga...Sve do onog dana kada na ovim brdovitim balkanoidnim prostorima komšija/ susjed ne bude u rangu porodice...do tada prdite i lijevo i desno i u sredinu ali nema pomoću :mrgreen:
House

#736 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by House »

Point. wrote:Da zakljucimo da se Srbi i Hrvati mogu kititi sahovnicama, krstom vakim i nakim, orlovima, ljiljanima vakim nakim a Bosnjaci ne smiju ljiljanom jer je za njih vec odredjen iskljucivo vjerski simbol mjesec i zvijezda. I to naravno govore prosvjetljenih 2% Bosanaca koji su dozivjeli krah epskih razmjera na zadnjem popisu.

Interesantno je da uvijek deklarisani nebosnjaci odredjuju Bosnjacima i istoriji i ime i ime jezika kojim govore, oblik drzave koju zagovaraju te evo sad i simbol koji ce da ih identifikuje. Kako su brizne ove komsije, da Bog da ih svi imali kraj sebe.
:thumbup:
cyprus

#737 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by cyprus »

Point. wrote:...krah epskih razmjera na zadnjem popisu...
Ima li bolje potvrde za ono što pričam od ovih šest riječi?

Pazi - ''KRAH epskih razmjera NA zadnjem POPISU''

Ima li išta da bih ja mogao više dodati na ovo? Teško...
Bloo
Globalna šefica

#738 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bloo »

ušće wrote:Zdravi bošnjački naciolizam mora i treba postojati .Na njemu treba neprestano raditi kroz kulturu,jezik , opšte društveno ponašanjem,pri tome strogo paziti da on nije oružje za ugnjetavanja bilo koga...Sve do onog dana kada na ovim brdovitim balkanoidnim prostorima komšija/ susjed ne bude u rangu porodice...do tada prdite i lijevo i desno i u sredinu ali nema pomoću :mrgreen:
Da zdravi ...i bosnjacki.
S tim da se na.ovoj temi otisle u tolike sirine da su samo svi bosnjaci iskljucivo za bosnu, a svi hrvati i srbi iskljucivo protiv.
Prevazisla se generalizacija i otislo u svemirsko uopstavanje.
hAZNADAR

#739 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

cyprus wrote:
Point. wrote:...krah epskih razmjera na zadnjem popisu...
Ima li bolje potvrde za ono što pričam od ovih šest riječi?

Pazi - ''KRAH epskih razmjera NA zadnjem POPISU''

Ima li išta da bih ja mogao više dodati na ovo? Teško...
Pa Point se jeste pregrubo izrazio i dobice za to ukor. Bad, bad,.. point,.. :jok:

I mogu samo ponoviti iako ces se zgroziti na to -
Da svoju viziju bosanskohercegovacke ideje, multietnicnosti, ravnopravne zajednice svih naroda, bosanskohercegovackih interesa,.... mozes samo ocekivati od jedine realne snage za to a to su Bosnjaci. Na tvom mjestu ja bih se pridruzio njima.
ušće

#740 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by ušće »

Bloo wrote:
ušće wrote:Zdravi bošnjački naciolizam mora i treba postojati .Na njemu treba neprestano raditi kroz kulturu,jezik , opšte društveno ponašanjem,pri tome strogo paziti da on nije oružje za ugnjetavanja bilo koga...Sve do onog dana kada na ovim brdovitim balkanoidnim prostorima komšija/ susjed ne bude u rangu porodice...do tada prdite i lijevo i desno i u sredinu ali nema pomoću :mrgreen:
Da zdravi ...i bosnjacki.
S tim da se na.ovoj temi otisle u tolike sirine da su samo svi bosnjaci iskljucivo za bosnu, a svi hrvati i srbi iskljucivo protiv.
Prevazisla se generalizacija i otislo u svemirsko uopstavanje.
Otišlo se mnogo šire nego što ti želiš primjetiti... uglavnom mi protiv njih i obrnuto...samim pomenom riječi" Bošnjak/ Bošnjakinja nekima se se napne govno u guzici pa pomisle da je srce...i tada najčešće prde da čak i njihov internet prdrž smrdi :-)
Bloo
Globalna šefica

#741 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bloo »

hAZNADAR wrote: I mogu samo ponoviti iako ces se zgroziti na to -
Da svoju viziju bosanskohercegovacke ideje, multietnicnosti, ravnopravne zajednice svih naroda, bosanskohercegovackih interesa,.... mozes samo ocekivati od jedine realne snage za to a to su Bosnjaci. Na tvom mjestu ja bih se pridruzio njima.
Eno ubise se sve tri etnije oko ravnopravne zajednice svih naroda. :lol:
I dalje cekam odgovor koja je to probosanska stranka u kojoj su vecina Bosnjaci (vis a vis gornjeg navoda u quotanom) a koja se zalaze za ovo sto si naveo..

Do tada ja i Finci neravnopravno srcemo kafu..vamo na carsiji...
hAZNADAR

#742 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

Bloo wrote:
hAZNADAR wrote: I mogu samo ponoviti iako ces se zgroziti na to -
Eno ubise se sve tri etnije oko ravnopravne zajednice svih naroda. :lol:
I dalje cekam odgovor koja je to probosanska stranka u kojoj su vecina Bosnjaci (vis a vis gornjeg navoda u quotanom) a koja se zalaze za ovo sto si naveo..

Do tada ja i Finci neravnopravno srcemo kafu..vamo na carsiji...
Pitala si koje su to bosnjacke stranke i rekao da takve ne postoje - barem ne kod najvecih. Nisi ni pitala za probosanske stranke. Ocekujes da ti nabrojim sve stranke koje se zalazu za ocuvanje BiH, koje nisu za etnicki eksluzivitet, nezavisnu RS, treci,... i prebrojim krvna zrnca u clanstvu stranaka?
Bloo
Globalna šefica

#743 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bloo »

:lol: :lol: :lol:

Srk..

Jah...
ušće

#744 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by ušće »

Valahi i bilahi @ Bloo i ti tražiš sa lučem šejtana hoćeš da ti se Mile i Dragan ođe putspase pa da do sutra nabrajaju...ko će bona šnjima veređ i muhabet voditi kad ni ovi prisutni neću u suru :lol:
GeeTnT

#745 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by GeeTnT »

Point. wrote:Da zakljucimo da se Srbi i Hrvati mogu kititi sahovnicama, krstom vakim i nakim, orlovima, ljiljanima vakim nakim a Bosnjaci ne smiju ljiljanom jer je za njih vec odredjen iskljucivo vjerski simbol mjesec i zvijezda. I to naravno govore prosvjetljenih 2% Bosanaca koji su dozivjeli krah epskih razmjera na zadnjem popisu.

Ovakvih zakljucaka je iznijeto bezbroj puta... ali dzaba.
Fudo387

#746 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Fudo387 »

_BataZiv_0809 wrote:
Niste sekunde realni,
Razvalio vas haznadar, malo se madner drzao, ali kao iskusni takticar (svapska skola) na vrijeme se povukao
i sa sigurne lokacije posmatra vasu izgibiju. :D
Ne znate ni vi sta hocete pa se sve svede na bezvezno provociranje.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#747 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by _BataZiv_0809 »

Fudo387 wrote: Niste sekunde realni,
Razvalio vas haznadar, malo se madner drzao, ali kao iskusni takticar (svapska skola) na vrijeme se povukao
Bjez ba fudo prebicu te :twisted:
Bloo
Globalna šefica

#748 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bloo »

Fudo387 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Niste sekunde realni,
Nek si nam rekao.
Hajd sad bjezi tamo na atribute i zicaj slike, pusti odrasle ljude da mlate praznu slamu. :mrgreen:
Fudo387

#749 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Fudo387 »

_BataZiv_0809 wrote:
Fudo387 wrote: Niste sekunde realni,
Bjez ba fudo prebicu te :twisted:
Neozbiljan si. :D
Fudo387

#750 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Fudo387 »

Bloo wrote: Nek si nam rekao.
Hajd sad bjezi tamo na atribute i zicaj slike, pusti odrasle ljude da mlate praznu slamu. :mrgreen:
Ono je jedina tema na kojoj si cak i podnosljiva za razgovor :D
Locked