cyprus wrote:Ali nije to stvar smaranja, nego pukog nerazumijevanja, ignorisanja i izvrtanja onoga što ti sugovornik kaže...hAZNADAR wrote:Ja barem ne bjezim od diskusije i trudim se da sve sto kazem i argumentujem, objasnim,... do te granice da i smaram.cyprus wrote:Sve sam uvjereniji da bi konverzacija sa zidom bila plodonosnija od ove s tobom... Po ko zna koji put se evo pitam zašto uopšte pokušavam... Valjda zato što mi se nekad čini da malo fali da izađemo na zelenu granu... I taman kad ja to pomislim, svaki put ti onda pljusneš tako besmislen post kojim se jednostavno popišaš na koncept smišljene diskusije i razuma uopšte... Evo recimo ovaj post vrvi od promašenih i deplasiranih rečenica i 'argumenata', koje imaju vrlo malo veze sa onim o čemu sam ja pričao, tako da mi je zaista glupo nastavljat raspravu...
Za razliku od mnogih ovdje slicnih stavova kao tvoji - koji uteknu kada se nesto tgreba objasniti. War sa teorijom da je Tvrtko nejgov a Alija moj, Bloo sa teorijom da je ljiljan najblizi Hrvatima, .. i na kraju tvoji pausalni zakljucci gdje stalno zastupas neku ogromnu politicku, kulturolosku, civilizacijsku ideolosku,.... razliku izmedju bosanskog i bosnjackog. Pobornik ideje identificiranja sa drzavom, sa bosanskohercegovackim interesima ali smeta kada Bosnjaci to rade. Sta drugo da covjek zakljuci negoli da Bosnjaci imaju neke specificnosti koje tebi i slicnima ne pasu u sliku bosanskohercegovackog.
Ali evo de, da još jednom probam... Prvo, ja nisam govorio o OGROMNOJ različitosti bosanskog i bošnjačkog, nego o jednostavnoj činjenici da ta razlika postoji, kao i da je ignorisanje te činjenice jako opasno... Drugo, ja nisam govorio da je problem da se Bošnjaci identificiraju sa državom, nego da je problem kada svoj etnički identitet izjednačavaju sa svojim državnim identitetom i pogotovo kada svoj parcijalni etnički interes proglašavaju za državni interes... Da li je sada jasna razlika, odnosno ono o čemu ja govorim?
Svaki čovjek ima višestruki identitet... Između ostalog, među te identitetske komponente spadaju pripadnost državi i pripadnost etničkoj grupi... Bosna i Hercegovina je država, a Bošnjaci su etnička grupa... U Bosni i Hercegovini živi više etničkih grupa, od kojih tri imaju status konstitutivnih naroda... Bošnjaci su sa druge strane etnička grupa, čiji pripadnici žive u više država... Iako najveći broj Bošnjaka živi u Bosni i Hercegovini, ne treba previdjeti činjenicu da su oni autohtoni narod još najmanje i u Srbiji, Crnoj Gori i Kosovu, te da su integrisani članovi društva mnogih država Evrope i svijeta... U tim zemljama dakle postoje Bošnjaci, sa bošnjačkim identitetom i zasebnim interesima koje proizilaze iz te etničke posebnosti, a koji opet nemaju nikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom... Kako onda postaviti znak jednakosti između bošnjačkog i bosanskog?
To je recimo logički aspekt... Hajde sada da vidimo praktični... Interes koji imaju Bošnjaci u Bosni i Hercegovini nije nužno jednak interesu drugih stanovnika Bosne i Hercegovine... Kako onda možemo reći Bošnjaci = Bosna? Evo da ilustriram sa još nekoliko primjera... Da li se može reći da je interes Grka = interes Kipra? Grci nekoliko milenija žive na tom ostrvu, danas sačinjavaju tri četvrtine stanovništva ostrva, pa je onda logično, zar ne? Znači grčko = kiparsko? Hoćemo li pitati kiparske Turke šta misle o tome? Da li je flamansko = belgijsko? Da li je germanošvicarsko = švicarsko? Da li je paštunsko = afganistansko? Da li je englesko = britansko?
Dakle, nije problem to što neki Bošnjak, pored etničkog i državni identitet (to je normalno, pa i neizbježno)... Problem je kad ustvrdi da je to jedno te isto...
On to ne zeli shvatiti kako god mu se napise, a tek je problem da shvati da tu nema nista anti bosnjacko vec da ce se na kraju upecat ko i srbi i hrvati.