Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Zehran82

#6401 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

belfy wrote: 08/07/2025 00:33 ----
ja tebe ne razumijem? :lol:
kakva projekcija. tacno pokazuje gdje se sam nalazis. izgubljen u nemogucnosti pravednog odgovra, jer tebi samom istina ovdje ne odgovara....

a istina je da si sam sebi skocio u stomak i da si govorio i protiv onoga sto ti vjera sama nalaze/kaze.

ti konstantno preskaces prvu stvar koju si rekao i gdje si bio u krivu. ipak, razumijem te. sa tvog stajalista ti i ne smijes priznati da si pogrijesio (iako ocigledno jesi i to sam jasno pokazao).

i sada opet vrtis novi krug. potreban Bog da bi savladali test, ali oni oni koji istog nisu spoznali nemaju potrebu za njim...

da li je toliko tesko priznati da si u krivu ili zaboravio? a na stranu sto i lazes...
sjecam se i kada si slikao svoju "diplomu" na jednoj od tema koju si otvorio, pa zato i kazes sada da ne pitam dalje...

ja ne zaboravljam tako lako drug Smrle. a ti samo vrtis pricu u krug i nakon svih ovih godina... no, ko sam ja da te sprecavam da budes ismijavan po cetvrti (jel ovo cetvrti?) put...
potreban Bog da bi savladali test, ali oni oni koji istog nisu spoznali nemaju potrebu za njim...
potreban je i njima samo sto ce njima potreban biti na sudnjem danu, a nama sada....to je ono sto ne shvatas.....

jednostavno ne shvatas stvari i onda zaljucujes na osnovu neznanja i nepotpunih informacija.

Znaci sporedis nas sa primitivnim plemenima a nemamo iste uslove pa samim tim nece nam Bog isto suditi, na sudnjem danu, njima ce njihova opravdanja uvaziti nama nece....i to shvati vise jednom.

da li je toliko tesko priznati da si u krivu ili zaboravio?
nemam ja problem priznati da grijesim, nepatim ja od tih ludorija ega
a na stranu sto i lazes...
ma jasta :)
pezzar

#6402 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by pezzar »

Dakle, kolega forumaš belfy ti pokušava objasniti da je Bog mogao i nama suditi po istim pravilima kao i tim plemenima, što znači da ako ne treba njima, nije trebao i još uvijek ne treba i nama.

Tebi ako treba prijetnja vječnom kaznom da ne radiš loše stvari, do tebe je.

Ali ne, ti si sve shvatio i sigurno ne griješiš.
Zehran82

#6403 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

pezzar wrote: 08/07/2025 14:37 Dakle, kolega forumaš belfy ti pokušava objasniti da je Bog mogao i nama suditi po istim pravilima kao i tim plemenima, što znači da ako ne treba njima, nije trebao i još uvijek ne treba i nama.

Tebi ako treba prijetnja vječnom kaznom da ne radiš loše stvari, do tebe je.

Ali ne, ti si sve shvatio i sigurno ne griješiš.
Dakle, kolega forumaš belfy ti pokušava objasniti da je Bog mogao i nama suditi po istim pravilima kao i tim plemenima, što znači da ako ne treba njima, nije trebao i još uvijek ne treba i nama.
znaci i mi trebamo biti primitivni pa da imamo izgovor kao oni. :-)

i nama suditi po istim pravilima kao i tim plemenima,
to nije pravedno onda, jer nemamo iste uslove....

Nije isto imati pristup informacijama i zivjeti u prasumi daleko od civlizacije....zato ne moze isto suditi, jer nismo u istim uslovima....i to je dio Bozije pravde da sudi srazmjerno nasim mogucnostima.

Ili bi ti da sudis slonu sto se ne moze popeti na drvo kao majmun???
pezzar

#6404 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by pezzar »

Stvarno hoćeš da uvučemo i majmune u priču? :D
Zehran82

#6405 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

pezzar wrote: 08/07/2025 16:02 Stvarno hoćeš da uvučemo i majmune u priču? :D
No majmuns no party :lol:
belfy

#6406 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by belfy »

drug @Zehran82, ti nisi shvatio iz vise puta sta govorim i ponavljam, a kolega @pezzar ti iz prve ti objasni.

da li to tebi ista govori? ono barem o razumijevanju procitanog...
Zehran82

#6407 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

belfy wrote: 09/07/2025 00:12 drug @Zehran82, ti nisi shvatio iz vise puta sta govorim i ponavljam, a kolega @pezzar ti iz prve ti objasni.

a i ti bas volis da kruzis ko muha oko govneta, da ba daj konkretno pitanje :lol: :lol:

okani mi se mistike a budi konkretniji u pitanjima i odgovorima. :)
pezzar

#6408 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by pezzar »

Evo ti par konkretnih pitanja.

Jesu li svi ljudi nastali od Adema i Have? Ako jesu, otkud nam aboridžini i indijanci?

Je li potop zaista potopio cijeli svijet? Ako jeste, šta se desilo sa leševima kad ih je voda izbacila?
Zehran82

#6409 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

pezzar wrote: 09/07/2025 14:16 Evo ti par konkretnih pitanja.

Jesu li svi ljudi nastali od Adema i Have? Ako jesu, otkud nam aboridžini i indijanci?

Je li potop zaista potopio cijeli svijet? Ako jeste, šta se desilo sa leševima kad ih je voda izbacila?
jesu, ljudi su se vremenom razgranali u razne narode.
nije cijeli svijet, nego lokalni potop ali je bio malo jacih razmjera.
pezzar

#6410 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by pezzar »

Zehran82 wrote: 09/07/2025 14:20

Nastavak pitanja je bio, otkud nam aboridžini i indijanci? Plutali do susjednih kontinenata? Eskimi također? Ne vidiš da je nelogična takva postavka kad ljudi nisu imali mogućnost takvog putovanja?

Šta se dešava sa ljudskim (i životinjskim tijelom) ako umre utapanjem? Je li ti logično da su se toliki ljudi i životinje utopili, i poslije 40 dana voda se povukla i nikom ništa? Nema leševa, nema raspadanja istih, nema sahrana?
Dozer

#6411 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

pezzar wrote: 09/07/2025 14:24
Zehran82 wrote: 09/07/2025 14:20

Nastavak pitanja je bio, otkud nam aboridžini i indijanci? Plutali do susjednih kontinenata? Eskimi također? Ne vidiš da je nelogična takva postavka kad ljudi nisu imali mogućnost takvog putovanja?

Šta se dešava sa ljudskim (i životinjskim tijelom) ako umre utapanjem? Je li ti logično da su se toliki ljudi i životinje utopili, i poslije 40 dana voda se povukla i nikom ništa? Nema leševa, nema raspadanja istih, nema sahrana?
Logicno :D
Bog je sve to pokupio, da ne smrde.

Smrle, gdje je tacno bio lokalizovan taj potop?
P.S. Vec smo ovo "obradili", i konstatovali da je cijeli svijet bio potopljen, a ne samo mali djelic na arapskom poluotoku :D
Takodje smo utvrdili da je taj potop opisan vec i kod starih Sumera, par hiljada godina prije judaizma, krscanstva i islama, sto znaci da su ovi samo kopirali tudju pricu. :D
Zehran82

#6412 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

pezzar wrote: 09/07/2025 14:24 -----

hajmo to ovako gledati....

Bog stvorio u Ademu i Havi u genetskom materijalu, u DNK, za sve nacije ovoga svijeta sto vidimo sad, da je omoguceno da se razgrana to...

to je te devolucija genetskog materijala, kroz mutacije vremenom se urusi jedan dio genetskog materijala i onda ispliva drugi na povrsinu.....

pa to djeluje kao neka vrsta evolucije, a nije, nego je devolucija u pitanju koja poprima obrise ove danasnje evolucije kako je neko vidi, ali to nije evolucija nego devolucija.

Je li ti logično da su se toliki ljudi i životinje utopili, i poslije 40 dana voda se povukla i nikom ništa? Nema leševa, nema raspadanja istih, nema sahrana?
stani malo to je potop bio vjerovatno par hiljada ljudi, cak sumnjam i da je bilo vise od 10 000 , ako i toliko. znaci lokalni potop....sad mene pitati sta je bilo sa tijelima mislim nigdje veze svezom.....
Last edited by Zehran82 on 09/07/2025 14:36, edited 1 time in total.
Dozer

#6413 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 09/07/2025 14:20 jesu, ljudi su se vremenom razgranali u razne narode.
I rase?
Zehran82

#6414 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 09/07/2025 14:32 ---
Logicno :D
Bog je sve to pokupio, da ne smrde.

P.S. Vec smo ovo "obradili", i konstatovali da je cijeli svijet bio potopljen, a ne samo mali djelic na arapskom poluotoku :D
Takodje smo utvrdili da je taj potop opisan vec i kod starih Sumera, par hiljada godina prije judaizma, krscanstva i islama, sto znaci da su ovi samo kopirali tudju pricu. :D
nevazno tacno gdje je to je bio lokalni potop po onako procjeni negdje na bliskom istoku pretpostavljam.

ne, mi muslimani ne tvrdimo da je to globalni, nego lokalni potop.
Zehran82

#6415 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 09/07/2025 14:33
Zehran82 wrote: 09/07/2025 14:20 jesu, ljudi su se vremenom razgranali u razne narode.
I rase?
da
Dozer

#6416 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 09/07/2025 14:34
Gdje to pise...? :roll:
Dozer

#6417 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 09/07/2025 14:35
I rase?
da
I to je sve bilo prije nekih 100-150.000 godina? Po tvojoj slobodnoj tumackoj procjeni....?
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#6418 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by TojoOptics »

Image

Ni trave, ni vode, ni grma, ni kamena, ni grane, ni gustera, pa moralo se nesto izmisliti...

Image

kao da mi nesto salje neki znak...
Zehran82

#6419 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 09/07/2025 17:58
Bog kaze:

25:37 A i narod Nuhov smo, kad su poslanike u laž utjerivali, potopili i ljudima ih poučnim primjerom učinili, a nevjernicima smo patnju bolnu pripremili,

ovdje se kaze nuhov narod potopljen a ne cijela planeta, tako da iz ovoga se moze znati da je lokalnog karaktera an globalnog potop bio.
Zehran82

#6420 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 09/07/2025 18:02
Zehran82 wrote: 09/07/2025 14:35
I rase?
da
I to je sve bilo prije nekih 100-150.000 godina? Po tvojoj slobodnoj tumackoj procjeni....?
ne znam , mozda....mozemo samo nagadjati.

Nije bitno kad, da je bitno kad Bog bi nas informisao....bitno je nauciti lekciju iz tih desavanja a ne kad je to bilo, nemamo mi koristi od toga kad je tacno bilo....
Dozer

#6421 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 09/07/2025 20:33
Dozer wrote: 09/07/2025 17:58
Bog kaze:

25:37 A i narod Nuhov smo, kad su poslanike u laž utjerivali, potopili i ljudima ih poučnim primjerom učinili, a nevjernicima smo patnju bolnu pripremili,

ovdje se kaze nuhov narod potopljen a ne cijela planeta, tako da iz ovoga se moze znati da je lokalnog karaktera an globalnog potop bio.
Otvori Google Earth i nacrtaj nam taj "lokalni" potop gdje je bio. Tebi, kao vrsnom poznavaocu istorije, to ne bi trebalo da je problem.

I, jos jednom - bog nista niti kaze, niti je rekao, sjecas se? Muha je rekao da mu je bog nesto rekao preko posrednika. Znas onaj, sa 600 svjetlosnih krila.
belfy

#6422 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by belfy »

Zehran82 wrote: 09/07/2025 10:28
belfy wrote: 09/07/2025 00:12 drug @Zehran82, ti nisi shvatio iz vise puta sta govorim i ponavljam, a kolega @pezzar ti iz prve ti objasni.

a i ti bas volis da kruzis ko muha oko govneta, da ba daj konkretno pitanje :lol: :lol:

ma ne kruzim ja oko tebe, jer nisam muha. no, meni se cini da ipak neko drugi kruzi, jer ti vozis vec cetvrti krug isto... a ako ti svaki put pitanje moram pojasnjavati na nivou djeteta (kao zadnjih par puta) onda to zaboravi. odrasti i uci, sta da ti drugo kazem... jesi naucio razliku izmedju mutacije i recidiva barem?

P.S. a tvoje uskogrudo razmisljanje o AI kao (mocnom alatu, kako ga ti nazva) cu ti objasniti u iducem odgovoru. samo da vidis koliko ne vidis...
Johnny_x

#6423 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Johnny_x »

Zehran82 wrote: 06/07/2025 10:23
Dozer wrote: 06/07/2025 00:29
Zehran82 wrote: 05/07/2025 21:33
posljedica Bozije blokade nad osoba je da izmedju ostalog ce ici svakom straniputicom osim pravim putom...to je Bozije pravilo....da ti u ocima govno lici na cokoladu.....ali cokolada lici na govno......to su sve posljedice Bozije blokade nad osobom.
Eto, bas lijepo od njega sto me blokirao. I ja sam njega, i lijepo obojici.

to ti mislis tako, ali onda moras da pojasnis kako je zivot nastao, kako je svemir nastao itd bez Boga nemas odgovora....ali ti mozda hoces da uzivas u zivotu samo bez da te takva pitanja interesuju....
Naravno da ja tako mislim. Ti ocito ne mislis.
I naravno da sve moze i bez boga, ocito moze, samo sto mi te odgovore jos nemamo. Mladi smo jos uvijek.
I uzivam u zivotu, ta pitanja me interesuju, tacnije odgovori na njih, ali mi inteligencija ne dozvoljava da se u tim temama bavim bajkama i basnama.Ne , bog nam nista nigdje nije rekao. Koliko ti puta ovo treba ponoviti?
Ja ga nisam cuo. Ti?
A, u Kur'anu su tvrdnje jednog covjeka da mu je bog nesto rekao, i to preko posrednika.

Hoces dokaz da smo vanzemaljski eksperiment?

Samo daj sebi odgovor da li je tvoj bog sa Zemlje. :mrgreen:
Ne , bog nam nista nigdje nije rekao. Koliko ti puta ovo treba ponoviti?... Ja ga nisam cuo. Ti?
u Kuranu jeste rekao, i preko poslanikovih hadisa takodjer.

a ako ti mislis direktno tebi da se javi ajusticno, pa da ga cujes, onda ti mislis puno o sebi druze.

A, u Kur'anu su tvrdnje jednog covjeka da mu je bog nesto rekao, i to preko posrednika.
onda moras da objasnis kako je moguce da u Kuranu imamo

1. Naucna cuda koja moderna nauka potvrdjiva
2. Prorocanstva buducih dogadjaja
3. Matematicka cuda u Kuranu
4. Lingvisticka cuda u Kuranu
5. Historijcko arheoloska cuda u Kuranu
6. Ljekovita cuda sa Kuranom
Sura 86, od 5 do 7 ajeta
Nek čovjek pogleda od čega je stvoren!
Stvoren je od tekućine koja se izbaci,
koja između kičme i grudi izlazi,

Pa u Kuranu imas bezbroj naucnih pogreski a ovo je samo jedna od njih. Covjek ne nastaje izmedju kicme i grudi i sunce ne zalazi u mutnom izvoru(18:86).
Jel treba da citiramo ajete gdje ima ocita matematicka greska u nasljedjivanju, pa je Omer morao naci formulu za pravilno izracunavanje jer, se Allahov broj ne poklapa.

Kakva je blokada kod mene, ja sam klanjao, postio, a sad smatram da je najveci apsurd u mom zivotu bilo ustajanje u 5 ujutro i proklinanje random lika i njegove zene.
Internet je najveci neprijatelj Islama, jer je postavljen Muhamedov CV i njegov CV je mnogo razlicit od onoga za kojeg nam hodze govore
Zehran82

#6424 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 09/07/2025 20:38 ---
Otvori Google Earth i nacrtaj nam taj "lokalni" potop gdje je bio. Tebi, kao vrsnom poznavaocu istorije, to ne bi trebalo da je problem.

I, jos jednom - bog nista niti kaze, niti je rekao, sjecas se? Muha je rekao da mu je bog nesto rekao preko posrednika. Znas onaj, sa 600 svjetlosnih krila.
Otvori Google Earth i nacrtaj nam taj "lokalni" potop gdje je bio.
evo sve trcim pa zapinjem da tebi crtam :)
Zehran82

#6425 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

belfy wrote: 09/07/2025 22:53
Zehran82 wrote: 09/07/2025 10:28

ma ne kruzim ja oko tebe, jer nisam muha. no, meni se cini da ipak neko drugi kruzi, jer ti vozis vec cetvrti krug isto... a ako ti svaki put pitanje moram pojasnjavati na nivou djeteta (kao zadnjih par puta) onda to zaboravi. odrasti i uci, sta da ti drugo kazem... jesi naucio razliku izmedju mutacije i recidiva barem?

P.S. a tvoje uskogrudo razmisljanje o AI kao (mocnom alatu, kako ga ti nazva) cu ti objasniti u iducem odgovoru. samo da vidis koliko ne vidis...
jesi naucio razliku izmedju mutacije i recidiva barem?
znam...i ne znam sta hoces sa tim da kazes?
Post Reply