Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Zehran82

#6326 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

emirolini wrote: 04/07/2025 23:32
jeste...samo sto je opekotine vjerovatno imao od kiseline, pa mu je Bog naredio da uzme tikvu kada izadje iz kita, da se lijeci sa tikvom, tikva ima karakteristike da lijeci opekotine.
Indijanci prije hiljade godina znali koja biljka sta lijeci. Ko je njima rekao?

KOd Boga nema da ne moze, ima da moze.....Bog diktira pravila , a ne da pravila njemu diktiraju njegovo djelovanje....
:lol: :lol: :lol: ma nemoj? Pa sta radi Bog onda iznad Gaze?

Nesto si nervozan, cak odustajes i od ChatGPT-a, to hoces da probas sam? Ali nesto ne ide.

Ma sve moze :lol: samo "svoj" narod ne moze zastiti, ali je li to njegov narod, ako je stvorio sve onda su svi narodi njegov narod, zasto bi onda stvarao neprijatelje medju ljudima sa ispravnom vjerom i sa pogresnom vjerom? Cudno pravo.

I naravno opet iz supljeg u prazno bez dokaza, ili bilo cega osim onoga sto ti smatras i sto zelis da je tako, sve neka cuda, supermoci a nigdje nista, nikakvog dokaza, i na osnovu toga skupina ljudi se bogati vec hiljadama godina...

Nisi mi odgovorio, ili si potrosio sve besplatne promptove od Chat GPT-a: Da li neko ko je ambiciozan, ocito isao sa novcem i moci mogao zloupotrijebiti neuke ljude da ih uvjeri u neke stvari, a sve zarad moci, kontrole, bogastva? Ko ne poslusa bit ce kaznjen... kako? Pa ima drugi zivot i tamo ces goriti vjecno. Po meni odlicna sema, svi ce se bojati toga drugoga, zapravo nema nacina da provjeris da li je to tako... Naravno to je mogao i prepisati od vec dostupnih religija okolo koje isto prijete sa necim strasnim, bez dokaza. Ali, ako danas i to samo danas uzmes oprostenicu grijeha, sve ce ti biti oprosteno. Oh i ako si bogat ne brini, mozes imati zena koliko hoces, njih niko nista i ne pita, mlade, stare - nemaju izbora. Nista to tadasnje norme, sadasnje norme, sve je ostalo isto. Ljudi sa moci mogu raditi sta zele, sve im je oprosteno i imaju imunitet, IZ i Crkvi je bitno samo da ti ljudi s vremena na vrijeme doniraju, a sta rade manje bitno.
Pa sta radi Bog onda iznad Gaze?
a sta bi to trebao...da On uleti tu i spasava ljude a milioni muslimana okolo prstom da ne maknu.....

Ma sve moze :lol: samo "svoj" narod ne moze zastiti, ali je li to njegov narod, ako je stvorio sve onda su svi narodi njegov narod, zasto bi onda stvarao neprijatelje medju ljudima sa ispravnom vjerom i sa pogresnom vjerom? Cudno pravo.
Bog po pravilu ne sprecava zlocinca da pocini zlo, on samo hoce da se vremena na vrijeme sprijeci nesto, ali to mu nije pravilo da svako zlo sprecava jer bi to bilo narusavanje testa na zemlji.

Da li neko ko je ambiciozan, ocito isao sa novcem i moci mogao zloupotrijebiti neuke ljude da ih uvjeri u neke stvari, a sve zarad moci, kontrole, bogastva? Ko ne poslusa bit ce kaznjen... kako? Pa ima drugi zivot i tamo ces goriti vjecno.
odgovorno ti tvrdim da ne znas sta pricas na osnovu biografije Muhammeda, da si citao vidio bi koliko je to suplje sto si sad napisao.

kazes zarad moci , kontrole i bogastva....

a da znas da su upravo to Muhammedu nudili u pocetku objave, dosli mu velikani mekke i rekli mu , bit ces nas kralj, dat cemo ti srebra i zlata koliko trazis, i ozenit cemo te najljepsim djevojkama u gradu...samo se ostavi tog islama vise....ono u fazonu, dat cemo ti sve samo nam sjasi sa vrata vise....i sta je Muhamemd rekao, da mi date sunce u jednu ruku a mjesec u drugu nebi ostavio ono cime me je Bog zaduzio.

To je ocit dokaza da ti taj podatak neznas i zato si napisa zarad moci, kontrole, bogastva....a ne znas da mu je upravo to nudjeno.....pa ako je zaista za tim zudio, zasto nije to i prihvatio kad mu je nudjeno?
Zehran82

#6327 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 04/07/2025 20:08 ---
Bas bih volio vidjeti izraz na licu palestinskog djeteta kojem su upravo raznesene obje noge da mu dodjes i kazes kako je Bog mogao to zaustaviti ali nije jer nije dostojno Njega. Ili mozda onih 42 djece u Africi sto se danas rodise sa sidom. Ili onih 150.000 ljudi koji su umrli od gladi. Nista od toga nije dostojno Njegove velicine. Ocito.
samo sjedi i slusaj sta ti palestinsko dijete porucuje po pitanju Boga.
http://www.youtube.com/shorts/UQn2JnZtQO8
Zehran82

#6328 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 04/07/2025 23:37
Zehran82 wrote: 04/07/2025 14:33 to ti ne znas sa 100% sigurnoscu, znaci nagadjas, pretpostavljas da ga nema....jer ti srce naginje i gravitira prema ateizmu....
Sama cinjenica da hiljade godina teisti ne mogu dokazati njegovo.postojanje, meni je dovoljan dokaz da ne postoji. Taj koncept je naprosto isprazan i nelogican, i to je to.
A tvoje srce naginje i gravitira teizmu, i.. sta cemo sad (jasno ti je da srce ne moze naginjati nigdje i da je to ljudski opisni konstrukt, metafora)?
koja je svrha tvog zivota?
Da podignem djecu uputim da budu pametni, obrazovani i posteni ljudu, da nikome ne cine nazao i da pomognu kad i kome mogu ako je potrebno, da svi zajedno uzivamo u zivotu, putujemo, upoznajemo.ljude i svijet, da se u neka doba igram s unucima, i da i njih usmjerim u istim pravcima.koliko je u mojoj moci. Za sta mi je tu potreban bog?
Znam, sad ces mi bacati razne citate, blabla, ali vjeruj da me savrseno ne zanimaju. Decenijama, tj. od rodjenja vec zivim bez tog vaseg boga, i sasvim mi je dobro bez njega. Istovremeno vidim more ljudi koji zive daleko losije, cak se mnogi i pate u zivotu na razne nacine, a uredno se mole tom bogu, i od njega nema ni traga ni glasa. Vidi Gazu...gdje je taj svemocni i nadasve dobri i posteni Allah da zastiti svoje robove? Mani me se sa supljom o testovima, raju, paklu, nagradama i kaznama, i ostalim sranjima, ziv bio....

Koja je svrha tvog zivota? Da vjerujes u gabo da bi dobio nagradu na onom svijetu, za koju ni ne znas da li postoji?
ne izazivaj ga, nego trazi radije milost od Njega, jer nisi u stanju ni mali prst drzati iznad svijece, a da trazis da te rostilje kao pile na vatri koja je 69 puta jaca od ove nase...
Ja, i....?
Sama cinjenica da hiljade godina teisti ne mogu dokazati njegovo.postojanje, meni je dovoljan dokaz da ne postoji. Taj koncept je naprosto isprazan i nelogican, i to je to.
Vrlo je lahko dokazivati postojanje Boga kroz vjeru, da se potpuno sa pravom moze vjerovati u njegovo postojanje, na osnovu dokaza....

ali ako ti mislis empirijskih dokaza, da ga vidimo, cujemo, opipamo....eh takve dokaze Bog ne daje namjerno, jer je to urusavanje testa za ljude na zemlji.....zato Bog mora nuzno biti sakriven kao sto skrivena kamera mora biti sakrivena....svako otkrivanje gubi smisao...skrivena kamera bi izgubila smisao ,a mi ljudi bi izgubili smisao ako bi nam se Bog pokazao sad.

Dok dokaza za vjerovanje u boga ima na milione.

Da podignem djecu uputim da budu pametni, obrazovani i posteni ljudu, da nikome ne cine nazao i da pomognu kad i kome mogu ako je potrebno, da svi zajedno uzivamo u zivotu, putujemo, upoznajemo.ljude i svijet, da se u neka doba igram s unucima, i da i njih usmjerim u istim pravcima.koliko je u mojoj moci.
ali produkt sam sebi nikad ne moze dati svrhu, jer ti sam sebe nisi stvorio.

Za sta mi je tu potreban bog?
potreban ti je izmedju ostalog da znas svoju svrhu...zbog cega si na zemlji, odakle si dosao, sta trebas i netrebas ovdje, i kuda ides poslije smrti.....eto zasto ti treba Bog.

bez BOga si kao osoba koja se probudi i leti sa avionom, pita druge odakle i kuda letim, niko nista ne znas, svi kazu neznamo....pitas zasto letimo , i tu kazu da ne znaju....

i ti se zadovoljis sa tim da letis u avionu , daju ti hranu i pice, jedes i pijes, mozda i gledas filmove na ekranu , surfas na internetu...i zadovoljis se sa tim da neznas ni odakle ides ni kuda ides ni zasto ides. to je osoba koja nevjeruje u Boga.

Decenijama, tj. od rodjenja vec zivim bez tog vaseg boga, i sasvim mi je dobro bez njega.
kao osobi koja se probudi u avionu nezna ni gdje posla ni odakle dosla...ali fino mu jesti , piti , gledati filmove, igrati igrice, zabavalja se, jos ako ima lijepu djevojku pored sebe pa se zaprica....ma ajdeee :D

Decenijama, tj. od rodjenja vec zivim bez tog vaseg boga, i sasvim mi je dobro bez njega. Istovremeno vidim more ljudi koji zive daleko losije, cak se mnogi i pate u zivotu na razne nacine, a uredno se mole tom bogu, i od njega nema ni traga ni glasa.
imas poremecaj vrijednosti....ne znaci ako vjerujes u BOga da ces zbog toga bogato zivjeti , imat ce svega u zivotu....nego je stvar da covjek shvati svoju svrhu, odakle dolazi, zasto je ovdje, i kuda ide.....to je ono st ocovjek dobija sa Bogom izmedju ostalog.

Decenijama, tj. od rodjenja vec zivim bez tog vaseg boga,
nista ti ne zivis bez Boga, sve ti on daje, vid, sluh, snagu, pamet, pa na osnovu toga ti sebi privredjujes....a mogao je dati i da si slijep i nepokretan....

Vidi Gazu...gdje je taj svemocni i nadasve dobri i posteni Allah da zastiti svoje robove? Mani me se sa supljom o testovima, raju, paklu, nagradama i kaznama, i ostalim sranjima, ziv bio....
On je tamo gdje je uvijek bio......

Taj svemoguci Allah takodjer kaze u Kuranu:

Zar vi mislite da ćete ući u Džennet, a još niste iskusili ono što su iskusili oni koji su prije vas bili i nestali? Njih su satirale neimaština i bolest, i toliko su bili uznemiravani da bi i poslanik, i oni koji su s njim vjerovali – uzviknuli: "Kada će već jednom Allahova pomoć!?" Eto, Allahova pomoć je zaista blizu!

Zar mislite da ćete ući u Džennet, a da Allah ne ukaže na one od vas koji se bore i na one koji su izdržljivi?

Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote i ljetine. A ti obraduj izdržljive,

Koja je svrha tvog zivota? Da vjerujes u gabo da bi dobio nagradu na onom svijetu, za koju ni ne znas da li postoji?
svrha je da zivim po Bozijim pravilima, i tako dobijem sretan ovdje zivot, i ujedno da me Bog uvede u Raj na buducem svijetu i izbjegnem Pakao.

A to sto ja zivim po Bozijim pravilima Bog mi po automatizmu isplati vec sada u formi sretna zivota, nastimati zivot da uzivas u zivotu samo p osebi, nastimati da ti budu clanovi familije kako treba, da te glava ne boli od njih, da ti i oni doprinose sreci....

Ja, i....?
pa ako nisi u stanju da izdrzis da ti prsti gori na svijeci, kako si mislio da ti cijelo tijelo gori u uzavreloj vatri?
Dozer

#6329 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

Nalupetao si se ko maxim.po divizji, po obicaju...
potreban ti je izmedju ostalog da znas svoju svrhu...zbog cega si na zemlji, odakle si dosao, sta trebas i netrebas ovdje, i kuda ides poslije smrti.....eto zasto ti treba Bog.

bez BOga si kao osoba koja se probudi i leti sa avionom, pita druge odakle i kuda letim, niko nista ne znas, svi kazu neznamo....pitas zasto letimo , i tu kazu da ne znaju....

i ti se zadovoljis sa tim da letis u avionu , daju ti hranu i pice, jedes i pijes, mozda i gledas filmove na ekranu , surfas na internetu...i zadovoljis se sa tim da neznas ni odakle ides ni kuda ides ni zasto ides. to je osoba koja nevjeruje u Boga.
Ovo si sam sebe opisao, i zato ti i vjerujes u boga jer si bez te vjere izgubljen u vremenu i prostoru, i smeta ti svako ko sve to ima i vidi i bez vjere u boga.

Sve sto si nabrojao, ja ti fino napisah i sasvim.je jasno da vrlo dobro znam i ko sam, i sta sam, i gdje, i zasto, i kako idem.

Jedini izgubljen ovdje si ti i tebi slicni, samo sto to ne uvidja(te)s.
apsidejzi

#6330 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 05/07/2025 17:31
apsidejzi wrote: 04/07/2025 20:08 ---
Bas bih volio vidjeti izraz na licu palestinskog djeteta kojem su upravo raznesene obje noge da mu dodjes i kazes kako je Bog mogao to zaustaviti ali nije jer nije dostojno Njega. Ili mozda onih 42 djece u Africi sto se danas rodise sa sidom. Ili onih 150.000 ljudi koji su umrli od gladi. Nista od toga nije dostojno Njegove velicine. Ocito.
samo sjedi i slusaj sta ti palestinsko dijete porucuje po pitanju Boga.
http://www.youtube.com/shorts/UQn2JnZtQO8
Pa kako ja da povezem tvoj post i njen govor? Jevreji ubise boga u njima ali to nije dostojno njega. Ti si rekao da je to ispod njegove casti, a ne ja. Ja samo tumacim tvoje rijeci.
Zehran82

#6331 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 05/07/2025 18:03 Nalupetao si se ko maxim.po divizji, po obicaju...

Ovo si sam sebe opisao, i zato ti i vjerujes u boga jer si bez te vjere izgubljen u vremenu i prostoru, i smeta ti svako ko sve to ima i vidi i bez vjere u boga.

Sve sto si nabrojao, ja ti fino napisah i sasvim.je jasno da vrlo dobro znam i ko sam, i sta sam, i gdje, i zasto, i kako idem.

Odakle si ti nastao? hajmo od toga krenuti...

Da si sam sebe stvorio?
Da su slucajnosti tebe stvorile?

a nemoj mi reci da su te mater i otac stvorili a nisu , oni su samo posijali sjeme , nego ko je to sjeme stvorio sa takvom DNK da ti bude to sto si sad....zato nemoj da pomislis da su te roditelji stvorili....nisu te stvorili kao sto nisu poljoprivrednici stvorili sjeme sa DNK , koje oni stave u zemlju da raste bilje raznovrsno.

reci nam onda kako je covjek nastao i zivot na zemlji?
Dozer

#6332 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

Vanzemaljski eksperiment. Krace od toga ne moze, i za to se pojavljuje sve vise dokaza.
Istrazi malo sumerske zapise o nasem postanku prije cca. 450.000 godina. Ti zapisi su, kako ti vec rekoh, hiljade godina stariji od monoteistickih religija i bogova, koji se u njima uopste ni ne spominju. A Sumeri su bili dosta naprednijia civilizacija od arapa u svakom smislu, pa eto.... malo logike, i dati malo sanse mozgu......

A, cak i ako to njihovo nije tacno, nesto slicno vjerovatno jeste, ali je jedina prava istina u ovoj nasoj prici da tvoj (religijski) abrahamski bog ne postoji.

Vidim da si se unervozio, pa eto, da ti odmah dam odgovore, a ti nastavi vjerovati u raj, pakao, testove i ostale religijske izmisljotine.
belfy

#6333 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by belfy »

Zehran82 wrote: 05/07/2025 17:47 ...
...
ovo je apsolutno netacno. ili si poceo zaboravljati sta ti vjera govori ili svjesno lazes. lijepo je receno da postoje ljudi do kojih Objava nije dosla (sto je malo cudno za jedno svemoguce bice) i kako ce oni biti ispitani/testirani na Sudnjem danu.

dakle, oni su rodjeni, odrasli i proveli cijeli zivot, pa i umrli bez da im je trebala ikakva uputa. isto radili kao i "upuceni". prozivjeli zivot i na kraju umrli...

na kraju krajeva, takvih je vise tokom postojanja ljudske rase, nego onih do kojih je Objava dosla... ti se, izgleda, vratio gori nego sto si otisao. nego, kad ce kinesin ili ima neki novi "irreducible complexity"?
Zehran82

#6334 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 05/07/2025 19:06 Vanzemaljski eksperiment. Krace od toga ne moze, i za to se pojavljuje sve vise dokaza.
Istrazi malo sumerske zapise o nasem postanku prije cca. 450.000 godina. Ti zapisi su, kako ti vec rekoh, hiljade godina stariji od monoteistickih religija i bogova, koji se u njima uopste ni ne spominju. A Sumeri su bili dosta naprednijia civilizacija od arapa u svakom smislu, pa eto.... malo logike, i dati malo sanse mozgu......

A, cak i ako to njihovo nije tacno, nesto slicno vjerovatno jeste, ali je jedina prava istina u ovoj nasoj prici da tvoj (religijski) abrahamski bog ne postoji.

Vidim da si se unervozio, pa eto, da ti odmah dam odgovore, a ti nastavi vjerovati u raj, pakao, testove i ostale religijske izmisljotine.
malo logike, i dati malo sanse mozgu......
posljedica Bozije blokade nad osoba je da izmedju ostalog ce ici svakom straniputicom osim pravim putom...to je Bozije pravilo....da ti u ocima govno lici na cokoladu.....ali cokolada lici na govno......to su sve posljedice Bozije blokade nad osobom.

ali je jedina prava istina u ovoj nasoj prici da tvoj (religijski) abrahamski bog ne postoji.
to ti mislis tako, ali onda moras da pojasnis kako je zivot nastao, kako je svemir nastao itd bez Boga nemas odgovora....ali ti mozda hoces da uzivas u zivotu samo bez da te takva pitanja interesuju....
Vidim da si se unervozio
ma evo sve mi znoj po guzici koliko sam se unervozio :lol:

a ti nastavi vjerovati u raj, pakao, testove i ostale religijske izmisljotine.
druze Bog nam rekao jos davno u Kuranu da ces to nazivati izmisljotinama

BOg kaze:

83:13-17 koji je, kada su mu ajeti Naši kazivani, govorio: "Izmišljotine naroda drevnih!"
A nije tako! Ono što su radili prekrilo je srca njihova,
uistinu, oni će toga dana od milosti Gospodara svoga zaklonjeni biti,
zatim će, sigurno, u oganj ući,
pa će im se reći: "Eto, to je ono što ste poricali!"
Zehran82

#6335 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

belfy wrote: 05/07/2025 21:05
...
ovo je apsolutno netacno. ili si poceo zaboravljati sta ti vjera govori ili svjesno lazes. lijepo je receno da postoje ljudi do kojih Objava nije dosla (sto je malo cudno za jedno svemoguce bice) i kako ce oni biti ispitani/testirani na Sudnjem danu.

dakle, oni su rodjeni, odrasli i proveli cijeli zivot, pa i umrli bez da im je trebala ikakva uputa. isto radili kao i "upuceni". prozivjeli zivot i na kraju umrli...

na kraju krajeva, takvih je vise tokom postojanja ljudske rase, nego onih do kojih je Objava dosla... ti se, izgleda, vratio gori nego sto si otisao. nego, kad ce kinesin ili ima neki novi "irreducible complexity"?
da , a ko im garantuje da ce uspjeti na testu na sudnjem danu?
ko to nama garantuje sada da cemo uspjeti, niko, uvijek mora biti u priravnosti za Pakao i za Raj.
nego, kad ce kinesin ili ima neki novi "irreducible complexity"?
pa eto odgovori nam ti kako je taj isti Kinesin robot nastao
belfy

#6336 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by belfy »

Zehran82 wrote: 05/07/2025 21:37
...

ko to nama garantuje sada da cemo uspjeti, niko, uvijek mora biti u priravnosti za Pakao i za Raj.
niko im ne garantuje, kao ni tebi. dakle opet ste na istom. ovo zelis da se ponavljam?
Zehran82 wrote: 05/07/2025 17:47 pa eto odgovori nam ti kako je taj isti Kinesin robot nastao
nista novo znaci. samo novi krug iste price... malo si me rastuzio sada.
Zehran82

#6337 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

belfy wrote: 05/07/2025 22:02

niko im ne garantuje, kao ni tebi. dakle opet ste na istom. ovo zelis da se ponavljam?
Zehran82 wrote: 05/07/2025 17:47 pa eto odgovori nam ti kako je taj isti Kinesin robot nastao

ti neces biti pitan za one koji su izlovani od objave, oni imaj usvoje opravdanje kod Boga koje ce on uvaziti...ali ti nemas nikakvog opravdanja i nikakva opravdanja od tebe se nec euvaziti ako pocnes za opravdanjima.....

pa bolje ti je da se posvetis sebi i radis na tome da se spasis kad dodjes kod Boga nego da si nespreman , a popravnog nema.....
belfy

#6338 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by belfy »

Zehran82 wrote: 05/07/2025 22:43
belfy wrote: 05/07/2025 22:02

ti neces biti pitan za one koji su izlovani od objave, oni imaj usvoje opravdanje kod Boga koje ce on uvaziti...ali ti nemas nikakvog opravdanja i nikakva opravdanja od tebe se nec euvaziti ako pocnes za opravdanjima.....

pa bolje ti je da se posvetis sebi i radis na tome da se spasis kad dodjes kod Boga nego da si nespreman , a popravnog nema.....
opet bjezanje od odgovora. sto pricas o meni? nisam ja rekao da ja ne znam za Objavu. cak izgleda da je bolje znam od tebe shodno sa recenim iznad... jesi to zaboravio i citati ili samo ne razumijes nesto sto sam tako jednostavno napisao? ili samo cekas da se zaboravi dok siris golove i pokusavas pricu preusmjeriti? nece ici...

drug Smrle, ti lazes o svojoj vjeri, a sada se pokusavas izvlaciti. a nije majka Muju karala sto je kockao...

P.S. i, drug Smrle nepismeni, jos sada pokusavas mene kopirati sa tackama na kraju recenice, a ne znas da ne postoje vise od tri koje bi ista znacile. daj ba, ako se za ovih par godina nisi popravio onda je u redu i odustati. jer, meni zaista samo izgleda da si nazadovao... prije si bolje citao, kao i bolje pazio sta pricas. sada si tropa vec nakon dva posta. nije cak ni zanimljivo... zato i rekoh da sam razocaran.
Zehran82

#6339 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

belfy wrote: 05/07/2025 22:51 ---
opet bjezanje od odgovora. sto pricas o meni? nisam ja rekao da ja ne znam za Objavu. cak izgleda da je bolje znam od tebe shodno sa recenim iznad... jesi to zaboravio i citati ili samo ne razumijes nesto sto sam tako jednostavno napisao? ili samo cekas da se zaboravi dok siris golove i pokusavas pricu preusmjeriti? nece ici...

drug Smrle, ti lazes o svojoj vjeri, a sada se pokusavas izvlaciti. a nije majka Muju karala sto je kockao...

P.S. i, drug Smrle nepismeni, jos sada pokusavas mene kopirati sa tackama na kraju recenice, a ne znas da ne postoje vise od tri koje bi ista znacile. daj ba, ako se za ovih par godina nisi popravio onda je u redu i odustati. jer, meni zaista samo izgleda da si nazadovao... prije si bolje citao, kao i bolje pazio sta pricas. sada si tropa vec nakon dva posta. nije cak ni zanimljivo... zato i rekoh da sam razocaran.
ja ne znam ni koja su tvoja pitanja da ti znam reci jeli bjezim ili ne bjezim, nejasan si u razgovoru.
belfy

#6340 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by belfy »

Zehran82 wrote: 05/07/2025 22:54

ja ne znam ni koja su tvoja pitanja da ti znam reci jeli bjezim ili ne bjezim, nejasan si u razgovoru.
moguce je da ti je potrebno dodatno pojasnjenje. evo, onda ide u okviru pitanja:

da li mislis da si u ovom citiranom rekao istinu?
...
onda cemo dalje korak po korak...
Zehran82

#6341 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

belfy wrote: 05/07/2025 23:03

moguce je da ti je potrebno dodatno pojasnjenje. evo, onda ide u okviru pitanja:

...
da ne mislim nebi pisao....
belfy

#6342 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by belfy »

Zehran82 wrote: 05/07/2025 23:06
belfy wrote: 05/07/2025 23:03

...
da ne mislim nebi pisao....
eh, onda se vrati i pogledaj sta sam napisao o onima koji nisu primili Objavu, pa provjeri sta ti citabi kazu... jer postoje samo dvije opcije. ili ti ne znas sta tamo pise ili lazes. pardon, mozda postoji i treca - da ne znas...

elem, posto mi upravo stize drustvo nastavicemo ovo koliko sutra. sve najbolje. :kakoste:
Zehran82

#6343 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

belfy wrote: 05/07/2025 23:09 ---
eh, onda se vrati i pogledaj sta sam napisao o onima koji nisu primili Objavu, pa provjeri sta ti citabi kazu... jer postoje samo dvije opcije. ili ti ne znas sta tamo pise ili lazes. pardon, mozda postoji i treca - da ne znas...

elem, posto mi upravo stize drustvo nastavicemo ovo koliko sutra. sve najbolje. :kakoste:
nama koji zivimo u ovom svijetu nauke, Bog je potreban da bi se objasnio nastanak univerzuma i zivota na zemlji.....bez BOga nema objasnjenja, barem ne lopgickog.

a sto se tice primitivnih plemena koji su daleko od civilizacije....od njih se ne treazi da razmisljaju tako duboko, ako im nije dosla ni objava....takvi ce imati opravdanje kod Boga i bit ce podlozeni test tamo.....

dok ti neces imati opravdanja ni ja pred bogom na Sudnjem danu, znaci onako kako i ja i ti radimo sad, tako ce nam biti sudjeno....
Zehran82

#6344 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Pitanja i odgovori

Koji su dokazi da možemo vjerovati u postojanje Boga?

Kada vjernici govore o dokazima za postojanje Boga, govorimo o dokazima za vjerovanje u Njegovo postojanje. Ne govorimo o empirijskim dokazima (da Ga vidimo, čujemo, dodirnemo ili pomirišemo), jer takvi dokazi ne postoje — niti ih On želi dati.
Ali dokazi za vjerovanje u Njegovo postojanje nalaze se svuda oko nas. Dovoljno je otvoriti oči. Čak nam ni vjerske knjige nisu neophodne da bi ukazale na Njegovo postojanje — jer djelo Njegovog stvaranja vidimo svuda: precizno podešavanje svemira, savršena ravnoteža prirode i Zemlje za život.

Ako pogledamo samo jednu jedinu ćeliju, vidimo zadivljujuću mašineriju: “hodajuće robote”, elektrane koje im daju energiju, i informacije kodirane u DNK kao kompjuterski kod.
Ateisti tvrde da su ove stvari nastale same od sebe kroz evoluciju, ali to nije logično, jer:

Evolucija se oslanja na nasumične mutacije.

Tvrditi da su nasumični procesi stvorili kompleksne strukture kodirane poput softverskih sistema je kao da tvrdimo da je eksplozija u sobi pospremila nered i organizovala stvari savršeno.

To bi bilo kao reći da staklena čaša bačena na pod stvara tri nove čaše pri udaru. Ili da valovi ispišu rečenicu "VOLIM TE" na pijesku — jednostavno nelogično.
Zaključujemo da je logičnije vjerovati u Boga kao Stvoritelja, jer neinteligentna priroda ne može proizvesti inteligenciju. Priroda ne može dati nešto što sama nema — kao što ja ne mogu dati nešto što nemam.

Mi gledamo na Boga kao na inženjera/stvaraoca/dizajnera koji pomoću prirode (tvornice) stvara proizvode (bića, informacije, mehanizme).
Ateisti, s druge strane, tvrde da priroda sve stvara sama — bez inženjera. To bi bilo kao da fabrika sama od sebe pravi motore bez inženjera — nelogično.

Kada vjernici kažu da postoje dokazi za vjerovanje u Boga, to je kao kad vidimo tragove životinje u pijesku — iako nismo vidjeli životinju, znamo da tragove nije ostavio vjetar nego neko biće. Isto tako, gledajući prirodu, vidimo "otiske" Boga.

Zašto samo jedan Bog, a ne više njih?

Ako bi postojala dva ili više bogova, onda nijedan od njih ne bi bio apsolutni Bog. Na primjer, ako Bog A želi da pomjeri neki predmet k sebi, a Bog B to ne želi — ko bi pobijedio? Ako jedan pobijedi, onda drugi nema moć nad svim, pa nije apsolutan.

Red u svemiru ukazuje na to da postoji samo jedan Bog, jer univerzalne konstante su iste u cijelom svemiru i svi zakoni prirode važe posvuda jednako — što ukazuje na jednog zakonodavca.
Bog kaže u Kur’anu:
„Da je bilo više bogova osim Jednog, svemir bi se raspao.“
Jer bi svaki bog pokušao vladati svojom teritorijom, došlo bi do sukoba, a s obzirom da vlada harmonija, to ukazuje da postoji samo Jedan Vladar.

Ko je stvorio Boga?

Ovo pitanje nije ispravno, jer Bog je po definiciji nestvoren. Pitanje "ko je stvorio Nestvorenog" je paradoks — kao da pitate: "Ko je rodio sina, Jovan ili Adem?"
Muškarci ne rađaju, zato pitanje nije primjenjivo.

Bog je uzrok bez uzroka — On je vječan, bez početka i kraja.
Ako bi Bog imao početak i neko bi Ga stvorio, onda bismo ušli u beskonačni lanac uzroka: "Ko je stvorio Boga?", "Ko je stvorio stvoritelja Boga?" itd., i svemir nikada ne bi mogao nastati, jer bi čekao kraj beskonačnog niza uzroka.

Logika kaže da mora postojati prvobitni, nestvoreni Uzrok svega.

Zašto ne prihvatiti evoluciju?

Vjernici ne bi imali problem s evolucijom kada bi ona podrazumijevala inteligentnog stvaraoca koji je vodi.
Problem nastaje jer se tvrdi da slučajni, nevođeni procesi stvaraju kompleksne sisteme kodirane informacijama — što nije logično.

Na primjer, bakterijski flagelum (bič) ima rotor, stator, kvačilo, propelere, koristi fruktozu kao gorivo — skoro identično našim motorima.
Ateisti tvrde da je to nastalo iz sekrecionog sistema tipa III, ali taj sistem ima samo 10 komponenti zajedničkih, dok flagelum ima 30 novih dijelova koje nigdje drugo ne nalazimo.
Dakle, ne može se tvrditi da se flagelum razvio iz tog sistema. Naprotiv, izgleda da je taj sistem degenerisana verzija flageluma.

Zamisli da se vratiš u prošlost, na trenutak kada nastaje prva ćelija.
Možeš li zamisliti da bez inteligencije, sama priroda stvori:

Kinezin nano-robota koji hoda na dvije noge,

nosi teret,

koristi rutu kao GPS,

ima izvor energije iz ATP sintetaze koja se okreće kao turbina.

Sve ove mašine u ćeliji su programirane, kao da imaju softver.
Možeš li vjerovati da su nasumične sile (vjetar, voda, potres) stvorile tog robota i naučile ga da hoda?

Ako valovi ne mogu napisati rečenicu "VOLIM TE" na pijesku, kako možemo vjerovati da su nasumični procesi stvorili DNK kod?

Zato ne vjerujemo u evoluciju bez inteligentnog vodiča.

Zašto vjerovati u Boga – šta mi time dobijamo?

Možda neko kaže: "Dobro, i šta ako Bog postoji? Šta to ima sa mnom?"

Odgovor je: Ako te Bog stvorio, onda imaš svrhu.
A to znači da ćeš biti prosuđivan prema svojim djelima ovdje na zemlji.
Tvoje mjesto u vječnosti – Džennet ili Džehennem – ovisi o tome šta si izabrao:

Jesi li slijedio Božje naredbe da bi zaslužio Njegovu milost,

ili si odbacio Njegove upute i uzeo šejtana za svog vodiča.

Dakle, vjerovanje u Boga ima sve veze sa tobom – i sa svakim od nas.
Hoćeš li kockati sa svojom vječnošću?

Razmisli:
Kada smrt dođe – kasno je za povratak.
Ako vjeruješ u Boga i slijediš Njegove upute koje su dobre za tebe, Bog ne dobiva ništa – On ne ovisi o tebi, ni o ikome.
Ali ti ovisiš o Njemu, jer će te On suditi.

Nevjerovanje u Njega ne briše Njegovo postojanje – baš kao što nevjerovanje u vojsku koja te napada neće tu vojsku učiniti nestvarnom.

S Bogom, naš život i svemir imaju smisla.
Bez Boga – sve gubi smisao.
Jer da smo došli iz ništavila i u ništavilo se vraćamo bez ikakvog razloga — to ne zvuči kao stvarnost s razumom.

Ateisti kažu: "Vi vjernici vjerujete u čarobnjaka koji čarolijom stvara svemir!"
Ali zapravo:
Mi bar vjerujemo da postoji čarobnjak koji izvlači zeca iz šešira.
A vi ateisti vjerujete da su zec i šešir nastali sami, i da se zec sam izvukao iz šešira.
Što je nelogično.

Zašto Bog ne pokazuje Sebe ljudima? Zašto ne daje jasan dokaz?
Šta bi se desilo da Bog pokaže Sebe cijelom čovječanstvu?

1. Cilj života bio bi uništen
Bog nas je stvorio kao test — da vidi kako ćemo se ponašati.
Život je ispit, a nakon smrti dolazi presuda: nagrada ili kazna.

Kako to znamo?
Bog kaže u Kur’anu (67:1-2):

„Blagoslovljen neka je On u čijoj je ruci vlast! On sve može.
Onaj koji je stvorio smrt i život da vas iskuša – ko će od vas bolje postupati.“

Da se Bog pokaže svima, test bi bio uništen.
Jer kad svi vide Boga i čuju Njegov glas, kad bi rekao:
„Ako Me ne slušate, bacit ću vas u Džehennem“,
— ko bi se usudio da Ga ne posluša?

2. Slobodna volja bi nestala
Ako Bog otvoreno prijeti pred svima, ko bi imao hrabrosti da Ga odbije?
Time slobodna volja nestaje, a bez nje nema pravog testa.

3. Nemoguće bi bilo živjeti normalno
Da se Bog pokaže ljudima i stalno im prijeti, svi bi živjeli u strahu.
To ne bi bio život, ni test.

Zato Bog ne pokazuje Sebe — da test bude iskren, da ljudi pokažu ko su stvarno kad ih niko ne gleda.
To je kao da imate skrivenu kameru u sobi — samo tada čovjek pokazuje pravo lice.

Šta se desilo kad je Musa (Mojsije) tražio da vidi Boga?

Kur’an nam to opisuje (7:143):

„I kada Musa dođe na dogovoreno mjesto i Gospodar njegov mu se obrati, on reče:
’Gospodaru moj, pokaži mi se da Te vidim!’
On reče: ’Nećeš Me vidjeti, ali pogledaj u brdo – ako ostane nepomično, vidjet ćeš Me.’
A kad se Gospodar Njegov pojavi brdu, učinio ga je prahom, i Musa pade onesviješten.
Kad se osvijestio, reče: ’Slavljen neka si Ti! Tebi se kajem! Ja sam prvi koji vjeruje!’“

Kada ćemo prvi put vidjeti Boga?
Na Sudnjem danu ljudi će po prvi put vidjeti Boga.

Viđenje Boga na Ahiretu (vječnosti)
U islamu, Boga nije moguće vidjeti na ovom svijetu, ali će vjernici Ga vidjeti na Ahiretu.
Čak i tada, neće Ga potpuno obuhvatiti.

Poslanik, ﷺ, rekao je:

„Sudnji dan je prvi dan kada će oko pogledati u Boga, Uzvišenog i Veličanstvenog.“

Kur’an kaže (75:22–23):

„Toga dana će neka lica biti blistava, gledat će u svoga Gospodara.“

Neko je pitao Poslanika: „Hoćemo li vidjeti Boga?“
On reče:

„Da li vam smeta da gledate pun mjesec?“
— „Ne“, rekoše.
On reče: „Sigurno ćete Ga vidjeti baš tako jasno.“

U drugom hadisu Poslanik je rekao:

„Svaki od vas će vidjeti Boga onog dana kad Ga susretne, i između vas i Njega neće biti zastora niti prevodioca.“

Viđenje Boga bit će veće zadovoljstvo od svih užitaka Dženneta zajedno.
Nevjernici, s druge strane, neće vidjeti Boga — i to će biti veća kazna nego sva patnja Džehennema zajedno.

Zašto je Bog stvorio ljude?

Jedno od Božijih svojstava je Milostivi.
Iz Svoje milosti, Bog je stvorio ljude — da bi im mogao ukazati Svoju milost.
Ali prije toga, stavio ih je na ispit na Zemlji, da vidi kako će se ponašati:

prema drugim ljudima,

prema životinjama,

prema prirodi,

i prema Njemu (Stvoritelju).

U jednostavnim riječima, test glasi:
„Hoćeš li biti pokoran (u ibadetu) Bogu kako bi zaslužio Njegovu milost u ovom i budućem životu?“

Prema Kur’anu:

Božija milost Ga je podstakla da stvori ljude,

da bi ih stavio na test,

kako bi dao milost onima koji je zaslužuju,

a kaznu onima koji je odbace.

Zašto postoji zlo i patnja?

Ovo pitanje je kao kad neko pita:
„Zašto drveće postoji na Zemlji?“
Odgovori mogu biti: da daje kisik, da pruža hranu, da se koristi za grijanje, da bude dom životinjama itd.

Na isti način možemo odgovoriti za zlo i patnju:

To je test od Boga.

To je prilika za vrline:

Kako bi iskazali pravdu, milosrđe, hrabrost, dobrotu itd.

Povećava duhovno i moralno razumijevanje.

Da nikad ne osjetiš nepravdu, ne bi znao cijeniti pravdu.

Da ne znaš šta je bol, ne bi znao cijeniti ljubav i milost.

Pomoć ljudima u nevolji čini da duhovno i moralno rastemo.
Bez toga, ljudi ne bi imali razlog da čine dobra djela.

Zato patnja postoji — ne da nas uništi, nego da nas oblikuje.

Šta je test ako beba umre od raka?

Jednostavan odgovor:
Bebi je to prečica do Dženneta, a smrt bebe je test za njene roditelje i porodicu.

Imamo li slobodnu volju ako je sve unaprijed određeno (sudbina)?

Jednostavno objašnjenje:

Bog zna budućnost.

On je vidio šta ćemo izabrati i to zapisao.

Ali mi sami biramo svojim slobodnim izborom.

Bog nas ne prisiljava – mi samo radimo ono što je On već znao da ćemo izabrati.

Ako bi uradili nešto drugo, a ne ono što On zna, to bi značilo da On nije Sveznajući – što je nemoguće.

Dakle, sudbina nije sila koja nas tjera –
to je Božje znanje o našem slobodnom izboru.

Oni koji koriste sudbinu kao izgovor govore:
„Nisam ja kriv, Bog je to tako odredio!“

Zamisli da te neko ošamari, a ti kažeš:
„Zašto to učini?“
On odgovori: „To je bila sudbina, krivi Boga.“

Naravno da to ne prihvataš.
Zato ne možemo kriviti Boga za vlastite grijehe.
To je licemjerno — krivimo druge kad nas povrijede, ali Boga kad mi zgriješimo.

Zašto postoji šejtan (Sotona)?

Šejtan je sredstvo kroz koje Bog testira čovječanstvo.
Njegov zadatak je da uljepšava zlo i nagovara ljude na grijehe, kako bi završili u Džehennemu zajedno s njim.

Bog kaže:

„Slijedite Moje naredbe, ne slijedite korake šejtana.“

Ako ih ne slijediš, kriv si ti, a ne on.

Šejtan samo šapuće, daje loše ideje, a čovjek sam bira da li će ga slijediti.

Šta je smrt?

Smrt je odvajanje duše od tijela.
Duša tada ulazi u drugi svijet — kao da otvaraš vrata druge sobe.

To može biti:

bolno ili

lagano,
zavisno od toga kako si živio.

Ako je Bog zadovoljan s tobom, duša izlazi lako, kao kap vode iz boce.
Ako nije, duša se širi od straha, a Melek smrti je izvlači bolno.

Ti si duša, a tvoje tijelo je samo vozilo u ovom svijetu.

Nakon smrti, duša ide u berzah – to je stanje čekanja Sudnjeg dana.

Vrijeme u kaburu ne osjećaš.
Možeš biti mrtav hiljadama godina, ali kad se probudiš, osjećat ćeš kao da je prošao jedan dan ili dio dana.

To znači da će oživljenje na Sudnjem danu doći brzo — jer vrijeme tada nestaje.

Kako će nas Bog ponovo stvoriti na Sudnjem danu iz raspadnutih kostiju?

Na Sudnjem danu, važit će drugi prirodni zakoni.
Jednostavan odgovor:
Bog će nas ponovo stvoriti iz trtične kosti (lat. coccyx) koja se nalazi na dnu kičme.

Ta kost je kao sjeme.
Kada kiša padne na zemlju (kao što Kur’an spominje), naša tijela će narasti iz te kosti, baš kao što biljke rastu iz sjemena.

Nakon što se tijela ponovno formiraju, duše će se vratiti u njih.
Ljudi će se probuditi, otirati prašinu sa sebe, gledati oko sebe i govoriti:

"O moj Bože, ovo je Sudnji dan! Ovo je ono o čemu su govorili poslanici!"

Šta je Sudnji dan?

Sudnji dan počinje 40 (ne zna se: godina, mjeseci, sedmica) nakon kraja svijeta.
Tada će tijela biti obnovljena prema zakonima koji će tada važiti.

Svi ljudi će biti suđeni od strane Boga:

za ono što su uradili,

za ono što su propustili da urade,

za ono što su rekli i prešutjeli,

za ono što su vidjeli, čuli, dotakli, mislili,

i za ono što su nosili u srcima.

Ništa neće biti sakriveno.

Kako je pravedno da kazna u Džehennemu bude vječna, a grijesi privremeni?

Lako je odgovoriti.
Ljudi često pogrešno povezuju trajanje grijeha sa trajanjem kazne.
Ali poenta nije koliko dugo traje grijeh, već koliko je težak.

Na primjer:
Ako neko ubije čovjeka za 3 sekunde, hoćemo li reći da treba u zatvor samo 3 sekunde?
Naravno da ne.

Zamislite sad:

Osoba griješi 60 godina na ovom svijetu.
Zasluži Džehennem, bude kažnjena 60 godina.
Onda umre u vatri Džehennema i ostane mrtva zauvijek, jer ne zaslužuje Džennet.

Čak i ovako, vječna kazna može biti pravedna.

Ali ako:

Bog otvoreno upozorava,

kaže: "Pakao postoji, spreman je za one koji Me odbace, slijedite Moje upute, Ja vam želim Džennet!"

a čovjek kaže: "Ne zanima me, radit ću šta hoću",

Onda kad ta osoba završi u vječnoj vatri, ko je kriv?
Bog koji je savjetovao – ili čovjek koji je odbio savjet?

Odgovor je jasan: sami sebe smo doveli do toga.

Ali zapamti:
Bog je obećao da će biti pravedan na Sudnjem danu – ne sumnjaj u to ni sekunde.

Šta je Džehennem (Pakao)?

Džehennem je fizičko mjesto u zagrobnom životu gdje će biti kažnjeni oni koji to zaslužuju — prema svojim djelima.

To je najgore mjesto koje ljudski um može zamisliti.

Šta je Džennet (Raj)?

Džennet je fizičko mjesto gdje će biti nagrađeni oni koji su to zaslužili.

Tamo će duša i tijelo uživati u svemu što požele.

To je mjesto vječnog zadovoljstva, mira, sreće i Božje milosti.

Dozer

#6345 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 05/07/2025 21:33
posljedica Bozije blokade nad osoba je da izmedju ostalog ce ici svakom straniputicom osim pravim putom...to je Bozije pravilo....da ti u ocima govno lici na cokoladu.....ali cokolada lici na govno......to su sve posljedice Bozije blokade nad osobom.
Eto, bas lijepo od njega sto me blokirao. I ja sam njega, i lijepo obojici.
ali je jedina prava istina u ovoj nasoj prici da tvoj (religijski) abrahamski bog ne postoji.
to ti mislis tako, ali onda moras da pojasnis kako je zivot nastao, kako je svemir nastao itd bez Boga nemas odgovora....ali ti mozda hoces da uzivas u zivotu samo bez da te takva pitanja interesuju....
Naravno da ja tako mislim. Ti ocito ne mislis.
I naravno da sve moze i bez boga, ocito moze, samo sto mi te odgovore jos nemamo. Mladi smo jos uvijek.
I uzivam u zivotu, ta pitanja me interesuju, tacnije odgovori na njih, ali mi inteligencija ne dozvoljava da se u tim temama bavim bajkama i basnama.Ne , bog nam nista nigdje nije rekao. Koliko ti puta ovo treba ponoviti?
Ja ga nisam cuo. Ti?
A, u Kur'anu su tvrdnje jednog covjeka da mu je bog nesto rekao, i to preko posrednika.

Hoces dokaz da smo vanzemaljski eksperiment?

Samo daj sebi odgovor da li je tvoj bog sa Zemlje. :mrgreen:
Zehran82

#6346 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 06/07/2025 00:29
Zehran82 wrote: 05/07/2025 21:33
Eto, bas lijepo od njega sto me blokirao. I ja sam njega, i lijepo obojici.
Naravno da ja tako mislim. Ti ocito ne mislis.
I naravno da sve moze i bez boga, ocito moze, samo sto mi te odgovore jos nemamo. Mladi smo jos uvijek.
I uzivam u zivotu, ta pitanja me interesuju, tacnije odgovori na njih, ali mi inteligencija ne dozvoljava da se u tim temama bavim bajkama i basnama.Ne , bog nam nista nigdje nije rekao. Koliko ti puta ovo treba ponoviti?
Ja ga nisam cuo. Ti?
A, u Kur'anu su tvrdnje jednog covjeka da mu je bog nesto rekao, i to preko posrednika.

Hoces dokaz da smo vanzemaljski eksperiment?

Samo daj sebi odgovor da li je tvoj bog sa Zemlje. :mrgreen:
Ne , bog nam nista nigdje nije rekao. Koliko ti puta ovo treba ponoviti?... Ja ga nisam cuo. Ti?
u Kuranu jeste rekao, i preko poslanikovih hadisa takodjer.

a ako ti mislis direktno tebi da se javi ajusticno, pa da ga cujes, onda ti mislis puno o sebi druze.

onda moras da objasnis kako je moguce da u Kuranu imamo

1. Naucna cuda koja moderna nauka potvrdjiva
2. Prorocanstva buducih dogadjaja
3. Matematicka cuda u Kuranu
4. Lingvisticka cuda u Kuranu
5. Historijcko arheoloska cuda u Kuranu
6. Ljekovita cuda sa Kuranom
Dozer

#6347 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

Ta cuda smo vec X puta obradili, pa nema potrebe opet.

Usput, nisi mi odgovorio na najbitnije pitanje - da li je tvoj bog sa Zemlje?
Ne zaobilazi.
Zehran82

#6348 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 06/07/2025 10:30 Ta cuda smo vec X puta obradili, pa nema potrebe opet.

Ne zaobilazi.
Ta cuda smo vec X puta obradili, pa nema potrebe opet.
nista ti nisi obradio....
kakve crne zemlje junace??? cuj zemlje, Bog nije uopste u univerzumu a da je sa zemlje...e svasta.
Dozer

#6349 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

Znaci, tvoj bog je vanzemaljac, jel' tako?
Samim tim - mi smo vanzemaljski eksperiment :D

E sad, veliko je pitanje ko ili sta je bilo to sto su nasi preci nazvali "bog".
Zehran82

#6350 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 06/07/2025 10:42 Znaci, tvoj bog je vanzemaljac, jel' tako?
Samim tim - mi smo vanzemaljski eksperiment :D

E sad, veliko je pitanje ko ili sta je bilo to sto su nasi preci nazvali "bog".
i mi ljudi smo vanzemaljci...samo ti to ne kontas.
Post Reply