Religija kao vjerovanje nije za svakoga, da imas prikaz boga u obliku kojem se ti nadas onda ne bi bilo vjerovanje nego postojanje, ocito si ateista i onda je suvisna da sa bilo kojim vjernikom u bilo sta raspravljas kada ne zelis cuti a vjerovatno i ne vidis jer imas mrene na ocima da si sa razumjevanjem procitao Kuran bez predrasuda mozda bi i dobio neku sliku u glavi ovako je jako tesko sa tobom raspravljati bilo cemu.
Islam - pitanja i odgovori
- Ironmen
#6301 Re: Islam - pitanja i odgovori
- Dozer
#6302 Re: Islam - pitanja i odgovori
Itekako se zna. 7 brace i sestara (cini mi se 3 brata i 4 sestre). I onda jeon, kao, pao s neba? Hau jes nou
Razlika je u tome sto ja gledam i daleko starije istorijske podatke, ne samo one od 7. vijeka.
Nek' si mi reknodzaba ti sto gledas kad gledas pogresno.
@emirolini , viidis o cemu pricam?
- Dozer
#6303 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pa kad mi je bog stavio mrene na oci...sta ja tu onda mogu, sam protiv bozije volje?Ironmen wrote: ↑04/07/2025 11:57Religija kao vjerovanje nije za svakoga, da imas prikaz boga u obliku kojem se ti nadas onda ne bi bilo vjerovanje nego postojanje, ocito si ateista i onda je suvisna da sa bilo kojim vjernikom u bilo sta raspravljas kada ne zelis cuti a vjerovatno i ne vidis jer imas mrene na ocima da si sa razumjevanjem procitao Kuran bez predrasuda mozda bi i dobio neku sliku u glavi ovako je jako tesko sa tobom raspravljati bilo cemu.
-
Zehran82
#6304 Re: Islam - pitanja i odgovori
Dozer wrote: ↑04/07/2025 11:59![]()
Itekako se zna. 7 brace i sestara (cini mi se 3 brata i 4 sestre). I onda jeon, kao, pao s neba? Hau jes nou
Razlika je u tome sto ja gledam i daleko starije istorijske podatke, ne samo one od 7. vijeka.Nek' si mi reknodzaba ti sto gledas kad gledas pogresno.
@emirolini , viidis o cemu pricam?![]()
evo da je tako kao sto kazes, i sta sad?? sta to treba da znaci cak i da je imao 20 polubrace i polusestara???Itekako se zna. 7 brace i sestara (cini mi se 3 brata i 4 sestre). I onda jeon, kao, pao s neba? Hau jes nou
- Dozer
#6305 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ko je spominjao polubracu i polusestre? Osim tebe sad, naravno. Ne, imao je bracu i sestre, od iste majke i istog oca koji su bili i njegovi. Dokazano, potvrdjeno. To sto je crkva kasnije izmislila bajke da bi mu se pripisalo sve i svasta, isto kao sto je 500 godina kasnije uradjeno i oko Muhammeda, drugi je par rukava.
Jel' ono Ibrahim a.s. htio klati svog sina, jer je tako sanjao da treba?
- Ironmen
#6306 Re: Islam - pitanja i odgovori
Za pocetak mozes se drzat svojih stavova i ne izrugivati Islam vjeru na nacin na koji radis jer samo dokazujes da nisi pravi ateista nego si samo ljut na Boga iz nekog svog razloga i ne gledas na to kao iskusenje nego je veliki bijes i ljutnja u tebi radi nekog razloga, pravi ateisti ne raspravljaju nikada puno sa vjernicima iz tog razloga meni samo djelujes kao neko ko jos nije pronasao istinu u Islamu a nadam se da ces se je pronaci zato si dobro i plodno tlo za nekog ucenog koji te moze uputiti na pravi put a to je put Islama i da pronadjes svoj mir tek kada pronadjes unutarnji mir sa razumjevanjem zivot moze da bude lijep i vjeruj mi da onda mnoge stvari imaju smisla.Dozer wrote: ↑04/07/2025 12:00Pa kad mi je bog stavio mrene na oci...sta ja tu onda mogu, sam protiv bozije volje?Ironmen wrote: ↑04/07/2025 11:57Religija kao vjerovanje nije za svakoga, da imas prikaz boga u obliku kojem se ti nadas onda ne bi bilo vjerovanje nego postojanje, ocito si ateista i onda je suvisna da sa bilo kojim vjernikom u bilo sta raspravljas kada ne zelis cuti a vjerovatno i ne vidis jer imas mrene na ocima da si sa razumjevanjem procitao Kuran bez predrasuda mozda bi i dobio neku sliku u glavi ovako je jako tesko sa tobom raspravljati bilo cemu.
-
Zehran82
#6307 Re: Islam - pitanja i odgovori
Dozer wrote: ↑04/07/2025 12:06 Ko je spominjao polubracu i polusestre? Osim tebe sad, naravno. Ne, imao je bracu i sestre, od iste majke i istog oca koji su bili i njegovi. Dokazano, potvrdjeno. To sto je crkva kasnije izmislila bajke da bi mu se pripisalo sve i svasta, isto kao sto je 500 godina kasnije uradjeno i oko Muhammeda, drugi je par rukava.
ne niposto, nije imao oca.Ne, imao je bracu i sestre, od iste majke i istog oca koji su bili i njegovi.
samo je mogao imati polubracu i polu sestre.
nije tacno.Dokazano, potvrdjeno.
polahko, ti nisi savladao najbitnije pitanje, ima li ili nema Boga a ti bi da pricas o snovima poslanika....ne ide to tako druze.Jel' ono Ibrahim a.s. htio klati svog sina, jer je tako sanjao da treba?
-
Zehran82
- pezzar
#6309 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ženska jajna ćelija NE MOŽE biti oplođena bez spermatozoida. Dakle, NE MOŽE. Nema tu prostora za interpretaciju.
Odnosno, ti misliš da je Bog stvorio spermatozoid u njoj tako što je pucnuo prstima i rekao "Budi trudna!".
Drugi primjer, Junus as nije mogao preživjeti unutar utrobe morskog stvorenja koje ga je progutalo. To ima još samo u Pinokiu, autora Carla Colodija...
Odnosno, ti misliš da je Bog stvorio spermatozoid u njoj tako što je pucnuo prstima i rekao "Budi trudna!".
Drugi primjer, Junus as nije mogao preživjeti unutar utrobe morskog stvorenja koje ga je progutalo. To ima još samo u Pinokiu, autora Carla Colodija...
- Dozer
#6310 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pogresno.Ironmen wrote: ↑04/07/2025 12:07Za pocetak mozes se drzat svojih stavova i ne izrugivati Islam vjeru na nacin na koji radis jer samo dokazujes da nisi pravi ateista nego si samo ljut na Boga iz nekog svog razloga i ne gledas na to kao iskusenje nego je veliki bijes i ljutnja u tebi radi nekog razloga, pravi ateisti ne raspravljaju nikada puno sa vjernicima iz tog razloga meni samo djelujes kao neko ko jos nije pronasao istinu u Islamu a nadam se da ces se je pronaci zato si dobro i plodno tlo za nekog ucenog koji te moze uputiti na pravi put a to je put Islama i da pronadjes svoj mir tek kada pronadjes unutarnji mir sa razumjevanjem zivot moze da bude lijep i vjeruj mi da onda mnoge stvari imaju smisla.Dozer wrote: ↑04/07/2025 12:00Pa kad mi je bog stavio mrene na oci...sta ja tu onda mogu, sam protiv bozije volje?Ironmen wrote: ↑04/07/2025 11:57
Religija kao vjerovanje nije za svakoga, da imas prikaz boga u obliku kojem se ti nadas onda ne bi bilo vjerovanje nego postojanje, ocito si ateista i onda je suvisna da sa bilo kojim vjernikom u bilo sta raspravljas kada ne zelis cuti a vjerovatno i ne vidis jer imas mrene na ocima da si sa razumjevanjem procitao Kuran bez predrasuda mozda bi i dobio neku sliku u glavi ovako je jako tesko sa tobom raspravljati bilo cemu.![]()
Bog ne postoji, moze li jasnije od ovoga?
A ljut mogu biti jedino na danasnje vjernike, pardon "vjernike",njihovo ponasanje i ponasanje vjerskih ustanova. Tesko da mogu biti ljut na boga, za kojeg sam siguran da ne postoji. Kako se uopste moze biti ljut na nesto nepostojece...?
Mezi zivot i sad ima smisla, i bez vjere u boga. I ne vidim na koji nacin bi mi to bilo bogatije ili ljepse s tom vjerom. Jednostavno nemam nikakvu potrebu za tim. Mozda nisam duhovno bice, jbg...
OK, ako postoji, neka me rostilja tamo negdje, ne morate lijepiti citate o prijetnjama i kaznama.
- Dozer
#6311 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ma ja...
https://en.wikipedia.org/wiki/Brothers_of_Jesus
The brothers of Jesus or the adelphoi (Ancient Greek: ἀδελφοί, romanized: adelphoí, lit. 'of the same womb, brothers')[1][a] are named in the New Testament as James, Joses (a form of Joseph), Simon, and Jude;[2] unnamed sisters are mentioned in Mark and Matthew.[3] They may have been: (1) sons of Mary, the mother of Jesus, and Joseph; (2) sons of Joseph by a former marriage; or (3) sons of Mary of Clopas, named in Mark 15:40 as the "mother of James and Joses", who has been identified as either the sister of Mary, the mother of Jesus, or a sister-in-law to Joseph.[4]
Istina je da se je imao 4 brata i dvije sestre, ali se zapravo ne zna tacno, niti ce se ikad saznati. Kao i sve ostalo, uostalom.
E, vidis, upravo ovakve nepoznanice bacaju ogromnu sjenu na sve religije, od judaizma, do islama, pa i dalje i sire, jer su sve bazirane na tumacenjima nekih starih jezika, ili miksa jezika, pri cemu je pouzdano utvrdjeno da iste rijeci u tim jezicima cesto imaju potpuno razlicito znacenje. Kako onda danas (a i onda) bilo ko s bilo kakvom sigurnoscu moze reci da je nesto iz tog vremena istina i tacno?
Recite mi to, onako iskreno, realno i logicno gledajuci, bez ikakvih primjesa licnog (ne)vjerovanja u bilo sta, ako mozete stvari uopste gledati tako nepristrasno....
polahko, ti nisi savladao najbitnije pitanje, ima li ili nema Boga a ti bi da pricas o snovima poslanika....ne ide to tako druze.
A ti si, kao, savladao to ima li boga ili nema? Ozbiljno...?
-
Zehran82
#6312 Re: Islam - pitanja i odgovori
pezzar wrote: ↑04/07/2025 13:38 Ženska jajna ćelija NE MOŽE biti oplođena bez spermatozoida. Dakle, NE MOŽE. Nema tu prostora za interpretaciju.
Ženska jajna ćelija NE MOŽE biti oplođena bez spermatozoida. Dakle, NE MOŽE. Nema tu prostora za interpretaciju.
KOd Boga nema da ne moze, ima da moze.....Bog diktira pravila , a ne da pravila njemu diktiraju njegovo djelovanje....
On pretvara vatru u ugodno stanje da ti dlaka sa glave ne fali, a moze da te sprzi hladnom vodom ako hoce.....
Bog kada odredi da se Isus rodi bez oca, Isus s enije rodio na osnovu sperme, nego na osnovu Bozanskog cuda, nakon st oBog kaze Budi, i stvari se desavaju po Bozijem naredjenju...problem je to sto ti hoces da to predstavis kao neko prirodnu nemogucnost ,kao da priroda ne moze tako nesto uraditi, al iovdje niko ne govori da priroda tu ista radi, to je Bozansko djelvanje a ne prirodno.
ne, nego je dosao andjeo Dzibri, Gabriel, Sveti duh, samo je puhnuo na Mariju , i ona je voljom Bozijom zatrudnila, to je cudo, i nije normalna prirodna pojava.Odnosno, ti misliš da je Bog stvorio spermatozoid u njoj tako što je pucnuo prstima i rekao "Budi trudna!".
jeste...samo sto je opekotine vjerovatno imao od kiseline, pa mu je Bog naredio da uzme tikvu kada izadje iz kita, da se lijeci sa tikvom, tikva ima karakteristike da lijeci opekotine.Drugi primjer, Junus as nije mogao preživjeti unutar utrobe morskog stvorenja koje ga je progutalo. To ima još samo u Pinokiu, autora Carla Colodija...
Evaluation of phytochemicals, antioxidant and burn wound healing activity of pumpkin peel extract”
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5569596/
“The evaluation of the healing properties of pumpkin and linseed oils on deep second-degree burns in rats”
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26186459/
-
Zehran82
#6313 Re: Islam - pitanja i odgovori
Dozer wrote: ↑04/07/2025 13:41 ----
Pogresno.
Bog ne postoji, moze li jasnije od ovoga?
A ljut mogu biti jedino na danasnje vjernike, pardon "vjernike",njihovo ponasanje i ponasanje vjerskih ustanova. Tesko da mogu biti ljut na boga, za kojeg sam siguran da ne postoji. Kako se uopste moze biti ljut na nesto nepostojece...?
Mezi zivot i sad ima smisla, i bez vjere u boga. I ne vidim na koji nacin bi mi to bilo bogatije ili ljepse s tom vjerom. Jednostavno nemam nikakvu potrebu za tim. Mozda nisam duhovno bice, jbg...
OK, ako postoji, neka me rostilja tamo negdje, ne morate lijepiti citate o prijetnjama i kaznama.
to ti ne znas sa 100% sigurnoscu, znaci nagadjas, pretpostavljas da ga nema....jer ti srce naginje i gravitira prema ateizmu....Bog ne postoji, moze li jasnije od ovoga?
koja je svrha tvog zivota?Mezi zivot i sad ima smisla, i bez vjere u boga.
ne izazivaj ga, nego trazi radije milost od Njega, jer nisi u stanju ni mali prst drzati iznad svijece, a da trazis da te rostilje kao pile na vatri koja je 69 puta jaca od ove nase...OK, ako postoji, neka me rostilja tamo negdje, ne morate lijepiti citate o prijetnjama i kaznama.
-
Zehran82
#6314 Re: Islam - pitanja i odgovori
Dozer wrote: ↑04/07/2025 13:56Ma ja...
https://en.wikipedia.org/wiki/Brothers_of_Jesus
The brothers of Jesus or the adelphoi (Ancient Greek: ἀδελφοί, romanized: adelphoí, lit. 'of the same womb, brothers')[1][a] are named in the New Testament as James, Joses (a form of Joseph), Simon, and Jude;[2] unnamed sisters are mentioned in Mark and Matthew.[3] They may have been: (1) sons of Mary, the mother of Jesus, and Joseph; (2) sons of Joseph by a former marriage; or (3) sons of Mary of Clopas, named in Mark 15:40 as the "mother of James and Joses", who has been identified as either the sister of Mary, the mother of Jesus, or a sister-in-law to Joseph.[4]
Istina je da se je imao 4 brata i dvije sestre, ali se zapravo ne zna tacno, niti ce se ikad saznati. Kao i sve ostalo, uostalom.
E, vidis, upravo ovakve nepoznanice bacaju ogromnu sjenu na sve religije, od judaizma, do islama, pa i dalje i sire, jer su sve bazirane na tumacenjima nekih starih jezika, ili miksa jezika, pri cemu je pouzdano utvrdjeno da iste rijeci u tim jezicima cesto imaju potpuno razlicito znacenje. Kako onda danas (a i onda) bilo ko s bilo kakvom sigurnoscu moze reci da je nesto iz tog vremena istina i tacno?
Recite mi to, onako iskreno, realno i logicno gledajuci, bez ikakvih primjesa licnog (ne)vjerovanja u bilo sta, ako mozete stvari uopste gledati tako nepristrasno....
polahko, ti nisi savladao najbitnije pitanje, ima li ili nema Boga a ti bi da pricas o snovima poslanika....ne ide to tako druze.
A ti si, kao, savladao to ima li boga ili nema? Ozbiljno...?![]()
neka je imao i 100 polubrace i polusestara, ali nemaju istog oca, jer Isus nema oca.
A ti si, kao, savladao to ima li boga ili nema? Ozbiljno...?
jesam....
- pezzar
#6315 Re: Islam - pitanja i odgovori
Šta da ti kažem, negiraš zakon prirode jer tako vjeruješ, nema tu prostora da se bilo o čemu razgovara,. Šta god ti neko kaže ti pobjegneš u domen čarolije.Zehran82 wrote: ↑04/07/2025 14:28pezzar wrote: ↑04/07/2025 13:38 Ženska jajna ćelija NE MOŽE biti oplođena bez spermatozoida. Dakle, NE MOŽE. Nema tu prostora za interpretaciju.
Drugi primjer, Junus as nije mogao preživjeti unutar utrobe morskog stvorenja koje ga je progutalo. To ima još samo u Pinokiu, autora Carla Colodija...Ženska jajna ćelija NE MOŽE biti oplođena bez spermatozoida. Dakle, NE MOŽE. Nema tu prostora za interpretaciju.
KOd Boga nema da ne moze, ima da moze.....Bog diktira pravila , a ne da pravila njemu diktiraju njegovo djelovanje....
On pretvara vatru u ugodno stanje da ti dlaka sa glave ne fali, a moze da te sprzi hladnom vodom ako hoce.....
Bog kada odredi da se Isus rodi bez oca, Isus s enije rodio na osnovu sperme, nego na osnovu Bozanskog cuda, nakon st oBog kaze Budi, i stvari se desavaju po Bozijem naredjenju...problem je to sto ti hoces da to predstavis kao neko prirodnu nemogucnost ,kao da priroda ne moze tako nesto uraditi, al iovdje niko ne govori da priroda tu ista radi, to je Bozansko djelvanje a ne prirodno.
ne, nego je dosao andjeo Dzibri, Gabriel, Sveti duh, samo je puhnuo na Mariju , i ona je voljom Bozijom zatrudnila, to je cudo, i nije normalna prirodna pojava.Odnosno, ti misliš da je Bog stvorio spermatozoid u njoj tako što je pucnuo prstima i rekao "Budi trudna!".
jeste...samo sto je opekotine vjerovatno imao od kiseline, pa mu je Bog naredio da uzme tikvu kada izadje iz kita, da se lijeci sa tikvom, tikva ima karakteristike da lijeci opekotine.Drugi primjer, Junus as nije mogao preživjeti unutar utrobe morskog stvorenja koje ga je progutalo. To ima još samo u Pinokiu, autora Carla Colodija...
Evaluation of phytochemicals, antioxidant and burn wound healing activity of pumpkin peel extract”
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5569596/
“The evaluation of the healing properties of pumpkin and linseed oils on deep second-degree burns in rats”
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26186459/
Skrećeš temu na opekotine i tikvu, negirajući da bi čovjek i da preživi prolazak kroz usta, grkljan, itd trebao da preživi bez vazduha. Valjda našao unutra bocu s kisikom?
Svaka priča sa vjernicima obično ovako završi. Ignorišete realnost u korist božanskog.
-
Zehran82
#6316 Re: Islam - pitanja i odgovori
pezzar wrote: ↑04/07/2025 16:09 ---
Šta da ti kažem, negiraš zakon prirode jer tako vjeruješ, nema tu prostora da se bilo o čemu razgovara,. Šta god ti neko kaže ti pobjegneš u domen čarolije.
Skrećeš temu na opekotine i tikvu, negirajući da bi čovjek i da preživi prolazak kroz usta, grkljan, itd trebao da preživi bez vazduha. Valjda našao unutra bocu s kisikom?
Svaka priča sa vjernicima obično ovako završi. Ignorišete realnost u korist božanskog.
zakon prirode samo ne vazi kada Bog salje cuda, te se zakoni prirode povinuju Bozijoj zapovjedi....Šta da ti kažem, negiraš zakon prirode jer tako vjeruješ, nema tu prostora da se bilo o čemu razgovara,. Šta god ti neko kaže ti pobjegneš u domen čarolije.
ili ti mozda mislis da je Bog ogranicen svojom kreacijom prirodom, i nije u stanju dati cudo
- pezzar
#6317 Re: Islam - pitanja i odgovori
To ti i kažem, šta ću ja a tobom pričati više? Kod Boga 1+1 ne mora biti 2, ako on tako odluči.Zehran82 wrote: ↑04/07/2025 16:19pezzar wrote: ↑04/07/2025 16:09 ---
Šta da ti kažem, negiraš zakon prirode jer tako vjeruješ, nema tu prostora da se bilo o čemu razgovara,. Šta god ti neko kaže ti pobjegneš u domen čarolije.
Svaka priča sa vjernicima obično ovako završi. Ignorišete realnost u korist božanskog.zakon prirode samo ne vazi kada Bog salje cuda, te se zakoni prirode povinuju Bozijoj zapovjedi....Šta da ti kažem, negiraš zakon prirode jer tako vjeruješ, nema tu prostora da se bilo o čemu razgovara,. Šta god ti neko kaže ti pobjegneš u domen čarolije.
ili ti mozda mislis da je Bog ogranicen svojom kreacijom prirodom, i nije u stanju dati cudo
I Bog sve može, samo eto nema vremena. On voli svu svoju djecu, samo neke manje neke više, a kad ih je stvorio znao je ko će vječno goriti, ali ga je ipak stvorio. Logično.
-
Zehran82
#6318 Re: Islam - pitanja i odgovori
pezzar wrote: ↑04/07/2025 16:29 ----
To ti i kažem, šta ću ja a tobom pričati više? Kod Boga 1+1 ne mora biti 2, ako on tako odluči.
I Bog sve može, samo eto nema vremena. On voli svu svoju djecu, samo neke manje neke više, a kad ih je stvorio znao je ko će vječno goriti, ali ga je ipak stvorio. Logično.
ne brkas cuda sa budalastim nelogicnostima koje nisu moguce uopste, Bog ne moze napraviti 1+1 da je 3 jer je to lomljenje logike i zdrave pameti, ludilo drugim rijecima, a Bog ne povlaci nerazumne poteze.To ti i kažem, šta ću ja a tobom pričati više? Kod Boga 1+1 ne mora biti 2, ako on tako odluči.
Bog moze sve da uradi sto je dostojno Boga, a ne moze lude stvari da radi, jer to nije dostojno boga, a 1+1 = 3 je luda stvar, nerazumna, nelogicna.
Za njega sva djeca koja umru idu u Raj, volio ih ili ne volio...idu u Raj.....zato ne izmisljas o Bogu ono sto nije tacno.On voli svu svoju djecu, samo neke manje neke više
zato st oje sveznajuci zna sve....a ako neko gori vjecno, gori upravo zbog djela svojih ruku...Bog nikome nepravdi ne cini.a kad ih je stvorio znao je ko će vječno goriti, ali ga je ipak stvorio. Logično.
- pezzar
#6319 Re: Islam - pitanja i odgovori
Čuj, svemogući Bog a nešto ne može? Nije lomljenje logike i zdrave pameti da ženi dođe muškarac savršenog izgleda i kaže joj da ga je Bog poslao da ona zatrudni i priča mu upali.Zehran82 wrote: ↑04/07/2025 18:49pezzar wrote: ↑04/07/2025 16:29 ----
To ti i kažem, šta ću ja a tobom pričati više? Kod Boga 1+1 ne mora biti 2, ako on tako odluči.
I Bog sve može, samo eto nema vremena. On voli svu svoju djecu, samo neke manje neke više, a kad ih je stvorio znao je ko će vječno goriti, ali ga je ipak stvorio. Logično.ne brkas cuda sa budalastim nelogicnostima koje nisu moguce uopste, Bog ne moze napraviti 1+1 da je 3 jer je to lomljenje logike i zdrave pameti, ludilo drugim rijecima, a Bog ne povlaci nerazumne poteze.To ti i kažem, šta ću ja a tobom pričati više? Kod Boga 1+1 ne mora biti 2, ako on tako odluči.
Bog moze sve da uradi sto je dostojno Boga, a ne moze lude stvari da radi, jer to nije dostojno boga, a 1+1 = 3 je luda stvar, nerazumna, nelogicna.
Za njega sva djeca koja umru idu u Raj, volio ih ili ne volio...idu u Raj.....zato ne izmisljas o Bogu ono sto nije tacno.On voli svu svoju djecu, samo neke manje neke više
zato st oje sveznajuci zna sve....a ako neko gori vjecno, gori upravo zbog djela svojih ruku...Bog nikome nepravdi ne cini.a kad ih je stvorio znao je ko će vječno goriti, ali ga je ipak stvorio. Logično.
Nije lomljenje logike da Junus živi unutar morske nemani i ona ga izbaci zbog loše probave samo sa opekotinama? Mora da joj se žuč prolila pa ga opekla... Sve neću da odgovaraam, ali mi je do neke mjere zabavno.
Iskreno te pozdravljam
- apsidejzi
#6320 Re: Islam - pitanja i odgovori
Bas bih volio vidjeti izraz na licu palestinskog djeteta kojem su upravo raznesene obje noge da mu dodjes i kazes kako je Bog mogao to zaustaviti ali nije jer nije dostojno Njega. Ili mozda onih 42 djece u Africi sto se danas rodise sa sidom. Ili onih 150.000 ljudi koji su umrli od gladi. Nista od toga nije dostojno Njegove velicine. Ocito.
- pezzar
#6321 Re: Islam - pitanja i odgovori
Nisi ti to skont'o, to je iskušenje. Nikad njima Bog ne bi dao više od onog što mogu podnijeti.apsidejzi wrote: ↑04/07/2025 20:08Bas bih volio vidjeti izraz na licu palestinskog djeteta kojem su upravo raznesene obje noge da mu dodjes i kazes kako je Bog mogao to zaustaviti ali nije jer nije dostojno Njega. Ili mozda onih 42 djece u Africi sto se danas rodise sa sidom. Ili onih 150.000 ljudi koji su umrli od gladi. Nista od toga nije dostojno Njegove velicine. Ocito.
-
Zehran82
#6322 Re: Islam - pitanja i odgovori
pezzar wrote: ↑04/07/2025 19:59 ---
Čuj, svemogući Bog a nešto ne može? Nije lomljenje logike i zdrave pameti da ženi dođe muškarac savršenog izgleda i kaže joj da ga je Bog poslao da ona zatrudni i priča mu upali.I šta će ona drži se priče ili puče bruka...
Nije lomljenje logike da Junus živi unutar morske nemani i ona ga izbaci zbog loše probave samo sa opekotinama? Mora da joj se žuč prolila pa ga opekla... Sve neću da odgovaraam, ali mi je do neke mjere zabavno.
Iskreno te pozdravljam
da , upravo tako, Bog ne moze stvari koje ne prilice Bogu, a evo jedno jednostvno pitanje koje ukaziva da to Bog ne moze....Čuj, svemogući Bog a nešto ne može?
Moze li Bog pobudaliti, da izgubi razum?
Ne moze.....
Moze li Bog umrijeti?
Ne moze.....
to spada u Bozanska cuda....a mudrost tog cuda je da je to medicinsko cudo, u Isusovo vrijeme medicina bila popularna pa Bog poslao Isusa sa medicinskim cudima, da ozivljava mrtve, lijeci gubave i slijepe, da prica cim se rodio, rodjen bez oca itdNije lomljenje logike i zdrave pameti da ženi dođe muškarac savršenog izgleda i kaže joj da ga je Bog poslao da ona zatrudni i priča mu upali.I šta će ona drži se priče ili puče bruka...
-
emirolini
#6323 Re: Islam - pitanja i odgovori
Indijanci prije hiljade godina znali koja biljka sta lijeci. Ko je njima rekao?jeste...samo sto je opekotine vjerovatno imao od kiseline, pa mu je Bog naredio da uzme tikvu kada izadje iz kita, da se lijeci sa tikvom, tikva ima karakteristike da lijeci opekotine.
Nesto si nervozan, cak odustajes i od ChatGPT-a, to hoces da probas sam? Ali nesto ne ide.
Ma sve moze
I naravno opet iz supljeg u prazno bez dokaza, ili bilo cega osim onoga sto ti smatras i sto zelis da je tako, sve neka cuda, supermoci a nigdje nista, nikakvog dokaza, i na osnovu toga skupina ljudi se bogati vec hiljadama godina...
Nisi mi odgovorio, ili si potrosio sve besplatne promptove od Chat GPT-a: Da li neko ko je ambiciozan, ocito isao sa novcem i moci mogao zloupotrijebiti neuke ljude da ih uvjeri u neke stvari, a sve zarad moci, kontrole, bogastva? Ko ne poslusa bit ce kaznjen... kako? Pa ima drugi zivot i tamo ces goriti vjecno. Po meni odlicna sema, svi ce se bojati toga drugoga, zapravo nema nacina da provjeris da li je to tako... Naravno to je mogao i prepisati od vec dostupnih religija okolo koje isto prijete sa necim strasnim, bez dokaza. Ali, ako danas i to samo danas uzmes oprostenicu grijeha, sve ce ti biti oprosteno. Oh i ako si bogat ne brini, mozes imati zena koliko hoces, njih niko nista i ne pita, mlade, stare - nemaju izbora. Nista to tadasnje norme, sadasnje norme, sve je ostalo isto. Ljudi sa moci mogu raditi sta zele, sve im je oprosteno i imaju imunitet, IZ i Crkvi je bitno samo da ti ljudi s vremena na vrijeme doniraju, a sta rade manje bitno.
- Dozer
#6324 Re: Islam - pitanja i odgovori
Sama cinjenica da hiljade godina teisti ne mogu dokazati njegovo.postojanje, meni je dovoljan dokaz da ne postoji. Taj koncept je naprosto isprazan i nelogican, i to je to.
A tvoje srce naginje i gravitira teizmu, i.. sta cemo sad (jasno ti je da srce ne moze naginjati nigdje i da je to ljudski opisni konstrukt, metafora)?
Da podignem djecu uputim da budu pametni, obrazovani i posteni ljudu, da nikome ne cine nazao i da pomognu kad i kome mogu ako je potrebno, da svi zajedno uzivamo u zivotu, putujemo, upoznajemo.ljude i svijet, da se u neka doba igram s unucima, i da i njih usmjerim u istim pravcima.koliko je u mojoj moci. Za sta mi je tu potreban bog?koja je svrha tvog zivota?
Znam, sad ces mi bacati razne citate, blabla, ali vjeruj da me savrseno ne zanimaju. Decenijama, tj. od rodjenja vec zivim bez tog vaseg boga, i sasvim mi je dobro bez njega. Istovremeno vidim more ljudi koji zive daleko losije, cak se mnogi i pate u zivotu na razne nacine, a uredno se mole tom bogu, i od njega nema ni traga ni glasa. Vidi Gazu...gdje je taj svemocni i nadasve dobri i posteni Allah da zastiti svoje robove? Mani me se sa supljom o testovima, raju, paklu, nagradama i kaznama, i ostalim sranjima, ziv bio....
Koja je svrha tvog zivota? Da vjerujes u gabo da bi dobio nagradu na onom svijetu, za koju ni ne znas da li postoji?
Ja, i....?ne izazivaj ga, nego trazi radije milost od Njega, jer nisi u stanju ni mali prst drzati iznad svijece, a da trazis da te rostilje kao pile na vatri koja je 69 puta jaca od ove nase...
-
belfy
#6325 Re: Islam - pitanja i odgovori
Smrle se zaista vratio... isto nepismen, ali jos vise samouvjeren... i to sa istim kruznim tokom. istim uvodom gdje se prvo rasprava pocinje sa redom ajeta i pomalo hadisa, zatim videa o "matematckim cudima", zatim bi trebalo da slijede tabele gdje se "potvrdjuju" ta matematicka cuda. pa, onda na kraju da zavrsi, opet, sa kinesinom, osim ako to sada nije nasao neku drugu "irreducible complexity", ali po ovom sto do sada prica je isto kao sto je pricao i ranije. samo da se jos jedan novi krug zavrti...
ja moram reci da je meni malo tuzno da neki ljudi osjecaju da su bitni samo kada je religija u pitanju. jer on je vjernik, a ti nisi (ili si vjernik druge skupine), pa on zeli da te ubijedi u nesto... a, ako mu samo to oduzmes on postaje nista, jer njemu religija kaze da je poseban (kao i ostale). i to je jedino sto on ima. i zbog toga se toga i drzi. jer bez toga on nema vrijednost, niti o cemu da prica. tako jednostavno...
evo, dat cu i lijep primjer. da li je iko ikada vidio da se ovi vjerski fanatici (moram ih tako nazvati, jer se vracaju ponovo i ponovo) javljaju na nekim drugim tema? bilo kojima? ne, jer se samo na tom jednom polju osjecaju bitno i zato sto ih je neko ubijedio da su bitniji od "onih drugih", pa da imaju o cemu da vaze. a odes samo korak dalje i vidis sta? nista. nada. nula...
ja moram reci da je meni malo tuzno da neki ljudi osjecaju da su bitni samo kada je religija u pitanju. jer on je vjernik, a ti nisi (ili si vjernik druge skupine), pa on zeli da te ubijedi u nesto... a, ako mu samo to oduzmes on postaje nista, jer njemu religija kaze da je poseban (kao i ostale). i to je jedino sto on ima. i zbog toga se toga i drzi. jer bez toga on nema vrijednost, niti o cemu da prica. tako jednostavno...
evo, dat cu i lijep primjer. da li je iko ikada vidio da se ovi vjerski fanatici (moram ih tako nazvati, jer se vracaju ponovo i ponovo) javljaju na nekim drugim tema? bilo kojima? ne, jer se samo na tom jednom polju osjecaju bitno i zato sto ih je neko ubijedio da su bitniji od "onih drugih", pa da imaju o cemu da vaze. a odes samo korak dalje i vidis sta? nista. nada. nula...