Jelka-kitite il ne?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Locked

Da li kitite jelku za Božić/N.godinu???

DA-pravu?
33
14%
Da- plasticnu?
121
52%
NE!
77
33%

Total votes: 231

dr_Evil

#626 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by dr_Evil »

error codes wrote: 13/12/2024 13:02
jbt al smaras :oops: zatvori se u svoja 4 zida i nemoj izlaziti do Bajrama :zid:
:D pa tema se zove kitite ili ne, otvorite novu temu i nazovite je "moja boz..pardon novogodisnja jelka", i onda tu nema rasprave, rasprava je off-topic.

Ne mogu izaci za Bajram, onda imam drugu problematiku, MM me proganjaju, ali to nije za ove teme :D
hava123

#627 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by hava123 »

dr_Evil wrote: 13/12/2024 12:54
Vjecita_zavrzlama wrote: 13/12/2024 12:49
dr_Evil wrote: 13/12/2024 08:37 Evo cujem gradonacelnik Zagreba se zahvalio gradjanima Sarajeva sto su odlucili da zajednicki proslave bozicne dane, i da mu je drago da je Zagreb uzor za sarajevski advent. Pustio je jednu suzu i rekao da ce se Zagreb oduziti tako da ce u mjesecu Ramazanu postaviti ukrase i rasvjetu kroz citavu Ilicu pa do trga Bana Jelacica.

Vatikan je takodjer poslao pozdrave i zahvalu te napomenuo da bi bilo prikladno da sljedece godine djeca iz vrtica te prvih razreda obuku se u bijelo te ponesu vatru svete Lucije kroz Ferhadiju. Ipak je malo tuzno i depresivno u ove mracne i hladne dane, a malo svjetlosti i djece svakoga zaista razveseli.
offtopik i prijavljen je
Bas je topic :D, i nek si me vala prijavio, da ne bi tebe eto lijepo ne znam ko bi :D
Garant si nakitio čitav stan, samo se zezas . Jelde ? :D
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#628 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by plain vanilla »

hava123 wrote: 13/12/2024 13:10
da on ista kiti ne bi imao vremena za trolanje ovdje :D
dr_Evil

#629 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by dr_Evil »

hava123 wrote: 13/12/2024 13:10
dr_Evil wrote: 13/12/2024 12:54
Vjecita_zavrzlama wrote: 13/12/2024 12:49

offtopik i prijavljen je
Bas je topic :D, i nek si me vala prijavio, da ne bi tebe eto lijepo ne znam ko bi :D

Nisam, ne vidim smisao kitit stan, pogotovo sa jelkama, to je apsolutno bozicno, da pravim neku festu za Novu godinu kucu bih ukrasio za malo smeka, ali bez jelka, zvjedica i ostalih religijskih oznaka. Ali mi je fin okicen grad, ugodno je. To je javni prostor svih nasih sugradjana i red je da se ispostujemo, i da proslavimo zajedno sve nase praznike i blagdane, to je BiH.
iClass

#630 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by iClass »

MarlboroGold wrote: 11/12/2024 10:21 Idu i jelka i svjetiljke. Jelku za vikend trebamo nabaviti, a ovo drugo ne možemo da se nakanimo al biće i to do vikenda.

A svjetiljke da komšiji vehabiji izbijaju oči, jer vazda to komentariše negativno kad dođe sezona i inače mu sve smeta.
Ne razumijen. Danas na hutbi imam priča protiv ovih stvari a čuo sam da i drugi imami pričaju. Pa me interesuje da li su onda svi imami u BiH hodže ili šta?
hava123

#631 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by hava123 »

Pa šta ako je božićno?! :-)
muha_sa

#632 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by muha_sa »

hava123 wrote: 13/12/2024 13:25 Pa šta ako je božićno?! :-)
Jel okicena :?
dr_Evil

#633 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by dr_Evil »

error codes wrote: 13/12/2024 13:02
zahvaljujuci takvima Sarajevo je jedna obicna kasaba vec duze vrijeme
Eto Evil je kriv sto slusate zagrljenu Cecu i Sejlu, umjesto da gledamo hoce li Guns-i i Public Enemy doci u Sarajevo na turneju :D

Evil je kriv sto je fazon uslikat se pored okicene jelke, flat screen-a na kojem u pozadini se vidi Zvezde Grand-a da se vidi da ima mlada odjecu poput Karleuse.

Evil je kriv sto sarajlije su postale brude koje izlaze u shisha bar nose torbice, ne postuju pravila saobracaja, grmi Mile Kitic iz bembare, uce historiju od Face.

Evil je kriv sto bacate smece kroz prozor, stavljate kamen pod tocak da moze komsija otkotrljat auto i izvuci auto, bacate opuske cigare pored kante na stajalistu.

Evil je kriv sto idete u skolu napasti profesore kad vam da djeci keca, ili sto pokusavate od prosjecne djece napraviti doktore.

Evil je kriv sto auta vam nisu sigurma i idete na tehnicki pregled gdje znate da ce proci, a onda vozite 120km/h kroz grad.

Evil je kriv sto djeca su vidjela da se ne isplati biti posten i uciti, nego bolje pogledati maminu Farmu.

Do mene je :D halalite :D
hava123

#634 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by hava123 »

muha_sa wrote: 13/12/2024 13:25
Jeste. :D
muha_sa

#635 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by muha_sa »

hava123 wrote: 13/12/2024 13:26
:thumbup: :D
hava123

#636 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by hava123 »

muha_sa wrote: 13/12/2024 13:26

A ti, jelka, turbo lampice ? :D
muha_sa

#637 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by muha_sa »

hava123 wrote: 13/12/2024 13:28

Sve naštimano--sija ko tepsija :D
hava123

#638 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by hava123 »

muha_sa wrote: 13/12/2024 13:30
hava123 wrote: 13/12/2024 13:28

Sve naštimano--sija ko tepsija :D
Tako je dedo! :thumbup:
MarlboroGold

#639 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by MarlboroGold »

iClass wrote: 13/12/2024 13:22
MarlboroGold wrote: 11/12/2024 10:21 Idu i jelka i svjetiljke. Jelku za vikend trebamo nabaviti, a ovo drugo ne možemo da se nakanimo al biće i to do vikenda.

A svjetiljke da komšiji vehabiji izbijaju oči, jer vazda to komentariše negativno kad dođe sezona i inače mu sve smeta.
Ne razumijen. Danas na hutbi imam priča protiv ovih stvari a čuo sam da i drugi imami pričaju. Pa me interesuje da li su onda svi imami u BiH hodže ili šta?
Ne znam šta im to smeta, jer kod mene je i zbog Božića i NG.

Uostalom, kivni su na druge Bošnjake koji uzimaju jelku, jer to nije po propisima, da jelke vode porijeklo iz paganstva i slično.

Mada ti ljudi ipak trebaju biti svjesni gdje žive, kakvo je ovo podneblje i slično. Bošnjaci jelke uzimaju isključivo zbog Nove godine i vlastite djece, a masa to radi jer su i njihovi roditelji to isto radili kad su oni bili djeca. Nema ništa loše u tome.

Neka se ti imami, hodže i ostali malo odmaknu od strogog taklida. Neka se više bave suštinom.
Drug Saban

#640 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by Drug Saban »

Ne valja smece bacat u aksam, ne valja proci ispod stepenica, ne valja hodat oko mezarja u aksam, ne valja kad crna macka predje preko ceste, moli se nekakvim razbojnicima kod 7 brace, sve paganski obicaji ali nemoj da komsije vide jelku u kuci, paganluk i krstasenje.
dr_Evil

#641 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by dr_Evil »

Drug Saban wrote: 13/12/2024 14:02 Ne valja smece bacat u aksam, ne valja proci ispod stepenica, ne valja hodat oko mezarja u aksam, ne valja kad crna macka predje preko ceste, moli se nekakvim razbojnicima kod 7 brace, sve paganski obicaji ali nemoj da komsije vide jelku u kuci, paganluk i krstasenje.
Ali zato da vidis kako susjedi za Ramazan ociste kuce, citav Siroki se sjaji ko da je Uskrs.

Salu na stranu, mislis da ne bi i njima bilo ugodno da malo naprave halve za Bajram?

Zanemari, ali moze li ova nasa asimilacija biti malo dvostrana? Jel sada mjerimo koliko smo urbani i FGR na osnovu toga kolika nam je jelcica ili na osnovu toga koliko nam je cisto oko zgrade? Kad treba da se napravi radna akcija pa da pocistimo dvoriste od 40 stanova dodje troje, ali zato smo urbani jer imamo jelke.

Ja prvi, pa i nas vecina ponosimo se time sto kazemo za sebe da smo mali Jeruzalem, nasim razlicitiostima i slicnostima, nasim zajednickim zivotom. Ali budimo realni, asimilacija tece samo u jednom smjeru, dok se smijemo samo onome sta dolazi od bosnjackog kulturoloskog backgrounda.

Jelka sama po sebi ne znaci nista, kiti sta ti duza pozeli, ali samo razmisli da si ti rekao za jelku "pa sta", tvoja djeca preuzimaju to i dodaju neki svoj "pa sta". Sve za 10.
hava123

#642 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by hava123 »

dr_Evil wrote: 13/12/2024 14:15
Drug Saban wrote: 13/12/2024 14:02 Ne valja smece bacat u aksam, ne valja proci ispod stepenica, ne valja hodat oko mezarja u aksam, ne valja kad crna macka predje preko ceste, moli se nekakvim razbojnicima kod 7 brace, sve paganski obicaji ali nemoj da komsije vide jelku u kuci, paganluk i krstasenje.
Ali zato da vidis kako susjedi za Ramazan ociste kuce, citav Siroki se sjaji ko da je Uskrs.

Salu na stranu, mislis da ne bi i njima bilo ugodno da malo naprave halve za Bajram?
Jel.ti praviš božićne kolače ?
muha_sa

#643 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by muha_sa »

Pratim :D
dr_Evil

#644 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by dr_Evil »

hava123 wrote: 13/12/2024 14:30

Sape su zakon. Ne pravim naravno, ali svaki Bozic rado odem da obrstim kolace u skolskih kolega, i naravno oprobam travaricu. Nista bez nasih hercegovackih trava u lozi, sta god iz kamena raste mora biti zdravo.

Ne vidim razlog zasto bi neko pravio halvu za Bajram ko ga ne slavi, niti vidim zasto bi ja kitio bozicnu jelku kad ne slavim Bozic. Ali evo ako cu ja poceti kititi jelku, otvoren sam za to, onda hocu da vidim halvu za Bajram u skolskih kolega, pa da se ne crvenim kad mi dodju u goste a u mene jelka.

Ako cemo je zvati novogodisnja jelka, onda bih valjda ocekivao da je u svakoj kuci novogodisnja, da se ne zove advent sta je ko fol zimski grad, ali eto, valjda previse trazim.

I ja razumijem da neko moje stavove moze posmatrati kao tvrdokorne nacionalisticke, ili kakve god, ali ja to zaista nisam, nego jednostavno vidim narod u nestajanju, a ja prvi nemam sta kome da pricam; ja sam najgori(bez ikakvog botovanja). Samo kazem, nemoj da se lazemo, postavimo stvari kakve jesu, i onda radimo sta hocemo. Tezimo zapadu, mi idemo tamo, tome se prilagodjavamo, to postajemo, i to je sasvim uredu, ali budimo iskreni u tome, bez pravdanja.
hava123

#645 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by hava123 »

Jelka je zajednička :)
Inače se slažem sa tobom u vezi svega što si napisao (guns 'n roses, bacanje smeća ) , sem kićenja jelke.
Laplace

#646 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by Laplace »

dr_Evil wrote: 13/12/2024 08:37 Evo cujem gradonacelnik Zagreba se zahvalio gradjanima Sarajeva sto su odlucili da zajednicki proslave bozicne dane, i da mu je drago da je Zagreb uzor za sarajevski advent. Pustio je jednu suzu i rekao da ce se Zagreb oduziti tako da ce u mjesecu Ramazanu postaviti ukrase i rasvjetu kroz citavu Ilicu pa do trga Bana Jelacica.

Vatikan je takodjer poslao pozdrave i zahvalu te napomenuo da bi bilo prikladno da sljedece godine djeca iz vrtica te prvih razreda obuku se u bijelo te ponesu vatru svete Lucije kroz Ferhadiju. Ipak je malo tuzno i depresivno u ove mracne i hladne dane, a malo svjetlosti i djece svakoga zaista razveseli.
dr_Evil

#647 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by dr_Evil »

Laplace wrote: 13/12/2024 14:52
Halali profa :D morao sam :D

Smijesno jeste, malo ironije. Ali evo, po Skandinaviji sta se ponosi ko nekim svojim sekularizmom se djeca na danasnji dan oblace u bijelo, dobiju aureole oko glave, nose svijece i hodaju po komsiluku i pjevaju svetoj Luciji, sve lijepo organizovano od skole i vrtica. Pa sta, sve je to samo obicaj :)
Vjecita_zavrzlama

#648 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by Vjecita_zavrzlama »

dr_Evil wrote: 13/12/2024 14:43

Sape su zakon. Ne pravim naravno, ali svaki Bozic rado odem da obrstim kolace u skolskih kolega, i naravno oprobam travaricu. Nista bez nasih hercegovackih trava u lozi, sta god iz kamena raste mora biti zdravo.

Ne vidim razlog zasto bi neko pravio halvu za Bajram ko ga ne slavi, niti vidim zasto bi ja kitio bozicnu jelku kad ne slavim Bozic. Ali evo ako cu ja poceti kititi jelku, otvoren sam za to, onda hocu da vidim halvu za Bajram u skolskih kolega, pa da se ne crvenim kad mi dodju u goste a u mene jelka.

Ako cemo je zvati novogodisnja jelka, onda bih valjda ocekivao da je u svakoj kuci novogodisnja, da se ne zove advent sta je ko fol zimski grad, ali eto, valjda previse trazim.

I ja razumijem da neko moje stavove moze posmatrati kao tvrdokorne nacionalisticke, ili kakve god, ali ja to zaista nisam, nego jednostavno vidim narod u nestajanju, a ja prvi nemam sta kome da pricam; ja sam najgori(bez ikakvog botovanja). Samo kazem, nemoj da se lazemo, postavimo stvari kakve jesu, i onda radimo sta hocemo. Tezimo zapadu, mi idemo tamo, tome se prilagodjavamo, to postajemo, i to je sasvim uredu, ali budimo iskreni u tome, bez pravdanja.
Jel tesko priznati da smo u Evropi i jelka je in i hit a halvu ne prave ni bosnjakinje ispod 50 godina a kamoli ostali? Vise bosnjaka pravi suhe kolacice sad oko nove godine nego halvu za ramazan.Stanje je takvo kakvo je, evo mene hladno ne zanima niti se crvenim kod nas je jelka novogodisnja a djeda mraz za npvu godinu
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#649 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by PreWiBa »

Ako te šta obraduje, ja Evile mislim da ti samo stariš :mrgreen:

Ja kada sam u Bosni uvijek se iznenadim koliko aspekata kulture je svojevrsno.
Mislim, ako smo baš bili pri nestajanju zbog prilagođavanja, valjda smo to bili za vrijeme SFRJ.
Iako ti se to ne sviđa, i sam znaš da je tako...

Budimo malo iskreni, ko bi danas tražio da se u Sarajevo vrati neka škola po nazivu Njegoša? Ko bi dao sinu ime Dragan kao Džemo onomad?
Nikad ona tri potočića naroda koji se kasnije spajaju u rijeku Bosnu nisu bili razjedinjeniji. Naravno, to je više tužno nego nešto dobro, ali mora se konstatovati.

Ti te kulturološke fenomene pogrešno posmatraš kroz prizmu asimilacije, a premalo kroz prizmu okcidentalizacije islamskog svijeta općenito.
Mi ne postajemo ovo ili ono, već upravo taj fenomen na neki način je opet odlika toga da imamo islamski background.

I ja sam tako mislio, i onda, kako sam se malo više zainteresovao za BI, Tursku, arapske zemlje, vidio sam šta to je ustvari. Sve ove diskusije koje mi vodimo ovdje ćeš 1:1 naći tamo.
Da se sklonimo ovih luđaka fundamentalista, velika većina svijeta tamo su normalni ljudi kao ti i ja. I oni isto gledaju američke filmove i serije, razmišljaju o životu negdje u zapadnoj evropi, imaju Instić i šta sve ne.
Imaš tonu slika jelke na Instiću "modernih" Turaka npr. po Istanbulu...

Ili, još jedan plastičan primjer, mi kada gledamo da "modernizujemo" imena, mi ne gledamo da ne upadnemo Hrvatima ili Srbima za oko, već kako da spojimo to sa modernim zapadnim imenima.
Last edited by PreWiBa on 13/12/2024 15:02, edited 1 time in total.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#650 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by PreWiBa »

Vjecita_zavrzlama wrote: 13/12/2024 15:00

Jel tesko priznati da smo u Evropi i jelka je in i hit a halvu ne prave ni bosnjakinje ispod 50 godina a kamoli ostali? Vise bosnjaka pravi suhe kolacice sad oko nove godine nego halvu za ramazan.Stanje je takvo kakvo je, evo mene hladno ne zanima niti se crvenim kod nas je jelka novogodisnja a djeda mraz za npvu godinu
Naravno da se ne crveniš.

Kod tebe se samo crveni BIA/SOA-ova novčanica :mrgreen:
Locked