Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#626 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

insomnia78 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Ali ne i jedina bitna.
Al dzaba ti Becki kvalitet zivota ako nemas para
Tesko da ces imati kvalitet bez love :) Ali ja smatram da je sreca i unutrasnje zadovoljstvo nesto sto ni lova ne moze kupiti.

Moj rodjak iz Sve'cke npr. jado da jadniji ne moze biti. Tacno da nema pasos i predpredzanju audi 6-ticu, ne bi se imao cime pohvaliti. A svi lete kao mjenjali bi se sa njim.
Last edited by _BataZiv_0809 on 19/06/2015 21:40, edited 1 time in total.
insomnia78

#627 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by insomnia78 »

_BataZiv_0809 wrote:
insomnia78 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Ali ne i jedina bitna.
Al dzaba ti Becki kvalitet zivota ako nemas para
Tesko da ces imati kvalitet bez love :) Ali ja smatram da je sreca i unutrasnje zadovoljstvo nesto sto ni lova ne moze kupiti.
To je vec filozofija
Ako nemas za osnovne potrebe, mrka kapa
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#628 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by KatarinaKosaca »

Kvalitet bez love , nemaš nigdje. Da se ne lažemo. E, sad sa istom lovom, ne nominalno nego u realnom odnosu, stvar je ukusa, odnosno osjećaja.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#629 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

insomnia78 wrote: To je vec filozofija
Nije filozofija lafe. Jednostavno materijalna sigurnost ne znaci duhovnu ispunjenost i to je tako.
KatarinaKosaca

#630 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by KatarinaKosaca »

_BataZiv_0809 wrote:Nije filozofija lafe. Jednostavno materijalna sigurnost ne znaci duhovnu ispunjenost i to je tako.
Ne znači. Ali, onda se nisi dobro izrazio. Ja sam skontala da misliš na mrtvi kokuzluk :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#631 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

KatarinaKosaca wrote:
Ne znači. Ali, onda se nisi dobro izrazio. Ja sam skontala da misliš na mrtvi kokuzluk :D
U kojem postu, disculpa me por favor :kiss:
muha_sa

#632 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by muha_sa »

KatarinaKosaca wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Nije filozofija lafe. Jednostavno materijalna sigurnost ne znaci duhovnu ispunjenost i to je tako.
kokuzu je u augustu zima :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#633 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

muha_sa wrote:[
kokuzu je u augustu zima :lol:
To moj stari vazda kaze kad opisuje svoje studiranje :D
KatarinaKosaca

#634 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by KatarinaKosaca »

_BataZiv_0809 wrote:
KatarinaKosaca wrote:
U kojem postu, disculpa me por favor :kiss:
Disculpa es mia, tako sam razumjela, da se govori o mrtvom kokuzluku. Tad nigdje nisi prispio, ni u rodno selo.. ;-)
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#635 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

KatarinaKosaca wrote: Disculpa es mia, tako sam razumjela, da se govori o mrtvom kokuzluku. Tad nigdje nisi prispio, ni u rodno selo.. ;-)
Nisam, kakvi, to je posebna kategorija.

Nego evo taj moj rodjo, lik je nesretan da je to za enciklopediju tuge. Ima dobar stabilan posao, koliko vidim materijalno se ne pati, ali mu je prica toliko negativna, da mu se treba prilaziti u zastitnom skafanderu :roll:
muha_sa

#636 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by muha_sa »

_BataZiv_0809 wrote:
KatarinaKosaca wrote: Disculpa es mia, tako sam razumjela, da se govori o mrtvom kokuzluku. Tad nigdje nisi prispio, ni u rodno selo.. ;-)
Nisam, kakvi, to je posebna kategorija.

Nego evo taj moj rodjo, lik je nesretan da je to za enciklopediju tuge. Ima dobar stabilan posao, koliko vidim materijalno se ne pati, ali mu je prica toliko negativna, da mu se treba prilaziti u zastitnom skafanderu :roll:
:lol: :lol: :lol:
detroit-mercy

#637 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:
insomnia78 wrote: To je vec filozofija
Nije filozofija lafe. Jednostavno materijalna sigurnost ne znaci duhovnu ispunjenost i to je tako.
Problem je sto mi polazimo od pretpostavke da je duhovna ispunjenost moze biti samo u BiH :mrgreen: i nigje drugo, znas vec onu o tresnji i hladovini i nidje vakog rahatluka :mrgreen: .
Problem odlaska iz BiH je u opcoj besperpspektivnosti drustva, stvari jednostavno tapkaju u mjestu godinama ili idu cak i unazad. Mi se mozemo lagati, pricati o tresnjama i hladovinama, beskucinicima u Briselu ili New Yorku, porediti cijenu pive u Sarajevu i Stockholmu ali ljudi nisu glupi. Dosta njih koji se odlucuju na odlazak se odlucju i radi svoje djece jer ne vide perspektivu toj istoj djeci. Ljudi u BiH nisu gladni ali ih ubi ta besperpektivnost i zabokrecina u BiH a znaju da samo par stotina kilometara dalje imaju sansu da promijene nesto.
HAVANA

#638 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by HAVANA »

A majke vam za sta je bitno koliko je omeksivac za ves i deterdzent za sudje?Jel 5 il 6 eura,jebe mi se,kupim i moze bit duzi period.Nego koliko je teletina,kajmak :D vecera i pice u restoranu,izlazak,izlet,kirija za stan,usluge koje svima trebaju tipa frizer,automehanicar,sauna,fitnes,masaza...Pa onda recimo ja sam lud za domacom hranom,med,sir,povrce,voce,pilav :D ...Gdje ,sta,kako ? Sta da jedem i gdje,da mi nije turcina bilo skapo bi,onaj smos i doneri,hoce mi na nos izac.Haj zadas nekad fintu pa odes kod kineza,ono ko satro pilav s djidjama...bami goreng :lol: nasi je s rizom...Dojadi jebo ga bami i nasi.Da mi je buranije rodio bi se.Odem ja kupit svasta da mi zena napravi,al kad vidim u posluzi kad mi zada one tri paprike ko s izlozbe crvenu,zutu i zelenu hoce mi zlo doc.Onda opet haj kod turke,ljubi ga brat kod njega i ajvara,i pasteta,paprike zute,felsave...Elem kupim svega i kuci.Otvorim pivu,sjednem,uzmem gitaru...i tu je kraj.Najradje bi se rokno.Sarajevo mi na pameti,peljesac,planina,raja,majka,sestra,otac...Hajmo zeno,hajmo u macku lijepe piterine.Hajmo kuci.Uglavnom,meni je najljepse kuci ,dok mogu zaraditi koliko mi treba.Kad ne mognem,smisljacu dalje.A poso,poso ko i tamo,radit se mora,mislit se mora,zaduzivat se mora,rizikovat se mora...Al ovde zemlja jeftina,a zemlja ce biti skuplja i skuplja.Zemlja i nekretnina = josip broz tito.
muha_sa

#639 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by muha_sa »

detroit-mercy wrote: Problem je sto mi polazimo od pretpostavke da je duhovna ispunjenost moze biti samo u BiH :mrgreen: i nigje drugo, znas vec onu o tresnji i hladovini i nidje vakog rahatluka :mrgreen: .
Problem odlaska iz BiH je u opcoj besperpspektivnosti drustva, stvari jednostavno tapkaju u mjestu godinama ili idu cak i unazad. Mi se mozemo lagati, pricati o tresnjama i hladovinama, beskucinicima u Briselu ili New Yorku, porediti cijenu pive u Sarajevu i Stockholmu ali ljudi nisu glupi. Dosta njih koji se odlucuju na odlazak se odlucju i radi svoje djece jer ne vide perspektivu toj istoj djeci. Ljudi u BiH nisu gladni ali ih ubi ta besperpektivnost i zabokrecina u BiH a znaju da samo par stotina kilometara dalje imaju sansu da promijene nesto.
kako :?

de ih uputi nek ljudi znaju :D
muha_sa

#640 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by muha_sa »

HAVANA wrote:A majke vam za sta je bitno koliko je omeksivac za ves i deterdzent za sudje?Jel 5 il 6 eura,jebe mi se,kupim i moze bit duzi period.Nego koliko je teletina,kajmak :D vecera i pice u restoranu,izlazak,izlet,kirija za stan,usluge koje svima trebaju tipa frizer,automehanicar,sauna,fitnes,masaza...Pa onda recimo ja sam lud za domacom hranom,med,sir,povrce,voce,pilav :D ...Gdje ,sta,kako ? Sta da jedem i gdje,da mi nije turcina bilo skapo bi,onaj smos i doneri,hoce mi na nos izac.Haj zadas nekad fintu pa odes kod kineza,ono ko satro pilav s djidjama...bami goreng :lol: nasi je s rizom...Dojadi jebo ga bami i nasi.Da mi je buranije rodio bi se.Odem ja kupit svasta da mi zena napravi,al kad vidim u posluzi kad mi zada one tri paprike ko s izlozbe crvenu,zutu i zelenu hoce mi zlo doc.Onda opet haj kod turke,ljubi ga brat kod njega i ajvara,i pasteta,paprike zute,felsave...Elem kupim svega i kuci.Otvorim pivu,sjednem,uzmem gitaru...i tu je kraj.Najradje bi se rokno.Sarajevo mi na pameti,peljesac,planina,raja,majka,sestra,otac...Hajmo zeno,hajmo u macku lijepe piterine.Hajmo kuci.Uglavnom,meni je najljepse kuci ,dok mogu zaraditi koliko mi treba.Kad ne mognem,smisljacu dalje.A poso,poso ko i tamo,radit se mora,mislit se mora,zaduzivat se mora,rizikovat se mora...Al ovde zemlja jeftina,a zemlja ce biti skuplja i skuplja.Zemlja i nekretnina = josip broz tito.
Image
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#641 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

detroit-mercy wrote: Problem je sto mi polazimo od pretpostavke da je duhovna ispunjenost moze biti samo u BiH :mrgreen: i nigje drugo, znas vec onu o tresnji i hladovini i nidje vakog rahatluka :mrgreen: .
Ja ne polazim. Ali jos su stari Latini skovali izreku Omnia mea mecum porto ;-)

Neka ide ko god hoce. Neka ostane ko god hoce. Meni su ta dva izbora potpuno ravnopravna i za oba imam jednako razumijevanje.

Ja sam okrenuo ledja zabokrecini, ne bavim se glupostima i ne dam sebi da razmisljam o tome. Radim vise poslova i vala meni dobro :thumbup: Sta ce biti sutra, to ne znam, a ne zelim ni da se opterecujem.

Juzna Amerika nece pobjeci :lol:
fortaleza

#642 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by fortaleza »

madner wrote:Lova je najbitnija.
S lovom ili bez trajna nesigurnost određuje (ne)kvalitetu, u ekonomiji gdje nemaš siguran posao, zdravstvenu i obrazovnu kvalitetnu uslugu kao i ostale stvari, ispunjen posao sa minimumom stresa, pogotovo je bitna opredjeljenost je li se voli to što se radi, mogućnost napredovanja jako bitna jer stagniranje deprimira radnika i njegov elan... Milijun je čimbenika.

Dosta veći prihodi osiguravaju materijalnu sigurnost, širi životni prostor, stan, auto, omogućavaju materijalni rast i konzumerističko uživanje, i to je to. Samo po sebi ne znači ništa. Apsolutno ništa.
KatarinaKosaca

#643 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by KatarinaKosaca »

Joj, što ne mogu ovih tvrdih stavova :-) :-) :-)(post od detroit-mercy) ... onda kažu ja ne gotivim dijasporu :D

Pa, ako je nekome najljepše u svojoj kući i mahalama u kojima je proveo djetinstvo to je njegovo pravo

a što se "promjena" tiče, sa svakog aspekta je izazovnije, hrabrije pokušati nešto promjeniti u svojoj zemlji gdje nema sistema nego podviti rep, otići i onda po forumu soliti pamet.

Da svi ovi ljudi na ovaj ili onaj način ne čeznu za BIH ne bi ni pisali na BIH forumu o BIH problemima. Nego bi negdje u Nizozemskoj pisali na njihovom forumu o važnosti kanala i kopnenih prolaza preko mora.
razonoda

#644 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by razonoda »

HAVANA wrote:A majke vam za sta je bitno koliko je omeksivac za ves i deterdzent za sudje?Jel 5 il 6 eura,jebe mi se,kupim i moze bit duzi period.Nego koliko je teletina,kajmak :D vecera i pice u restoranu,izlazak,izlet,kirija za stan,usluge koje svima trebaju tipa frizer,automehanicar,sauna,fitnes,masaza...Pa onda recimo ja sam lud za domacom hranom,med,sir,povrce,voce,pilav :D ...Gdje ,sta,kako ? Sta da jedem i gdje,da mi nije turcina bilo skapo bi,onaj smos i doneri,hoce mi na nos izac.Haj zadas nekad fintu pa odes kod kineza,ono ko satro pilav s djidjama...bami goreng :lol: nasi je s rizom...Dojadi jebo ga bami i nasi.Da mi je buranije rodio bi se.Odem ja kupit svasta da mi zena napravi,al kad vidim u posluzi kad mi zada one tri paprike ko s izlozbe crvenu,zutu i zelenu hoce mi zlo doc.Onda opet haj kod turke,ljubi ga brat kod njega i ajvara,i pasteta,paprike zute,felsave...Elem kupim svega i kuci.Otvorim pivu,sjednem,uzmem gitaru...i tu je kraj.Najradje bi se rokno.Sarajevo mi na pameti,peljesac,planina,raja,majka,sestra,otac...Hajmo zeno,hajmo u macku lijepe piterine.Hajmo kuci.Uglavnom,meni je najljepse kuci ,dok mogu zaraditi koliko mi treba.Kad ne mognem,smisljacu dalje.A poso,poso ko i tamo,radit se mora,mislit se mora,zaduzivat se mora,rizikovat se mora...Al ovde zemlja jeftina,a zemlja ce biti skuplja i skuplja.Zemlja i nekretnina = josip broz tito.
:lol: lako je TEBI , kad si sve isprobao VANI.
Mladi moraju proci kroz taj period.
muha_sa

#645 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by muha_sa »

KatarinaKosaca wrote:Joj, što ne mogu ovih tvrdih stavova :-) :-) :-)(post od detroit-mercy) ... onda kažu ja ne gotivim dijasporu :D

Pa, ako je nekome najljepše u svojoj kući i mahalama u kojima je proveo djetinstvo to je njegovo pravo

a što se "promjena" tiče, sa svakog aspekta je izazovnije, hrabrije pokušati nešto promjeniti u svojoj zemlji gdje nema sistema nego podviti rep, otići i onda po forumu soliti pamet.

Da svi ovi ljudi na ovaj ili onaj način ne čeznu za BIH ne bi ni pisali na BIH forumu o BIH problemima. Nego bi negdje u Nizozemskoj pisali na njihovom forumu o važnosti kanala i kopnenih prolaza preko mora.
:lol: :lol: :lol:
KRALJICAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA :lol:
KatarinaKosaca

#646 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by KatarinaKosaca »

_BataZiv_0809 wrote:Juzna Amerika nece pobjeci :lol:
Pošalji kakav paket od tamo. Čekam u luci Vigo :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#647 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

KatarinaKosaca wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Juzna Amerika nece pobjeci :lol:
Pošalji kakav paket od tamo. Čekam u luci Vigo :D
Sta mislis sto ucim spanski Kato :per: :lol: :kiss:

Ali dobro, salu nastranu, ubola si u onom postu poprilicno. Jbga ljudi moraju sebi racionalizovati odluku o odlasku, a u taj koncept se ne uklapa mogucnost da se u Bosni moze sasma lijepo zivjeti :)
KatarinaKosaca

#648 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by KatarinaKosaca »

_BataZiv_0809 wrote:Sta mislis sto ucim spanski Kato :per: :lol: :kiss:

Ali dobro, salu nastranu, ubola si u onom postu poprilicno. Jbga ljudi moraju sebi racionalizovati odluku o odlasku, a u taj koncept se ne uklapa mogucnost da se u Bosni moze sasma lijepo zivjeti :)
ako ti treba učitelj španskog mene zaboravi :D Opet će mi inspekcija na vrat

Šalu na stranu, neka svatko živi gdje god hoće. Na Marsu ako stigne, što se mene tiče. Samo me nervira, do ludila dovodi stav da u BIH žive samo guzonje i "nesnađeni", koji eto, jadni, nemaju gdje i obavezno zavide onima koji su vani, a svi su se kao snašli i svi su kao milioneri. Ima, naravno, ljudi koji žive bolje nego što bi živjeli u BIH, na primjer inžinjeri, poneki lječnici itd. Ali, isto tako ima lječnika koji rade tako da guraju kolica u bolnici ili puno njih što fizikanere, što je sasvim časno. Ali, nemoj onda, soliti pamet po internetu "Kod vas dole, vi dole". Mi nemamo sistem, a ljudi žive u zemljama u kojima decenijama, stoljećima postoji sistem. Zato me ponekad jako iznenadi takva rigidnost u stavovima, jer upravo vrijednosti zapada i jesu u toleranciji.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#649 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

KatarinaKosaca wrote:
ako ti treba učitelj španskog mene zaboravi :D Opet će mi inspekcija na vrat

Šalu na stranu, neka svatko živi gdje god hoće. Na Marsu ako stigne, što se mene tiče. Samo me nervira, do ludila dovodi stav da u BIH žive samo guzonje i "nesnađeni", koji eto, jadni, nemaju gdje i obavezno zavide onima koji su vani, a svi su se kao snašli i svi su kao milioneri. Ima, naravno, ljudi koji žive bolje nego što bi živjeli u BIH, na primjer inžinjeri, poneki lječnici itd. Ali, isto tako ima lječnika koji rade tako da guraju kolica u bolnici ili puno njih što fizikanere, što je sasvim časno. Ali, nemoj onda, soliti pamet po internetu "Kod vas dole, vi dole". Mi nemamo sistem, a ljudi žive u zemljama u kojima decenijama, stoljećima postoji sistem. Zato me ponekad jako iznenadi takva rigidnost u stavovima, jer upravo vrijednosti zapada i jesu u toleranciji.
Trebas mi ba onaj conjuctivo objasnit :P

Slazem se sa ovim sto si napisala. :sax:
KatarinaKosaca

#650 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by KatarinaKosaca »

_BataZiv_0809 wrote:Trebas mi ba onaj conjuctivo objasnit :P
subjuntivo (konjuktiv) je najteže u njihovom jeziku. Bukvalno sam krv pro**** dok sam to naučila. LJudi iz bivše Yu, bili nogometaši, treneri, bilo ko, vrlo brzo nauče jezik, ali subjuntivo, sa iznimkom ako su kao djeca otišli nikad. Fakat, ako hoćeš ja ti mogu objasniti relativno brzo na osnovu svog iskustva. Piši pp, da ne zaćatavamo.
Post Reply