SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Ateista

#61901 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Proosvjetni_uhljeb wrote: 20/11/2022 09:52
medvjed23 wrote: 19/11/2022 16:40

Ti imaš vjere u policiju i ja to razumijem i poštujem.

Međutim, smatram da dobar pravno-politički sistem ne može počivati na vjeri u ljudsku dobrotu. Potrebna su određena pravila koja, između ostalog, ograničavaju moć pojedinca. I potrebno je osigurati da se tih pravila dosljedno pridržavaju svi, a posebno javni službenici. Shodno tome, i pri hapšenju Karadžića i pri hapšenju momka koji je ukrao hljeb, jer je gladan, i pri hapšenju nevine osobe koja je greškom zamijenjena za kriminalca, treba vrijediti isto. Iste procedure, isti uslovi za upotrebu sile. Bez toga, nema pravedne države. Nema sigurnosti. Ima samo neka nada, u tvom slučaju jaka, al u nečijem drugom krhka da je čika policajac dobar čovjek i da on, eto, neće zloupotrijebiti moć koju ima...
I šta, policija je uhvatila kriminalca i treba mu staviti lisice, ovaj se pravi lud i opire se. Šta bi trebao raditi policajac? Moliti ga da pruži ruke? Podmititi ga sa 100 €? Čekati dok se ovaj ne smiluje? Ili mu na silu staviti lisice?

Da nisu bježali po krovovima i da se nisu opirali, ne bi ni bilo nasilja. Koliko sam u toku, policija je nasilna tek kad se kriminalci opiru, bježe i prave ludi, a i to ne svaki put (pogledaj ponekad Slučajeve X, mene je bilo sramota kad sam gledao kako policajac po trideset puta naređuje nešto vozaču a ovaj to ignoriše - koja policija igdje bi bila tako strpljiva i anemična?).
Jedno je kad se neko opire hapsenju, tada je upotreba sile opravdana.
Konkretno video od kojeg je pocelo pokazuje da nije bilo nikakvog opiranja nakon sto su ovi uhvaceni, tako da nije ni opravdano kiristenje sile.
Sta ako je nekim slucajem u pitanju greska, lupam recimo majstori popravljali nesto na krovu a komsija zovnuo policiju jer je mislio da je u pitanju kradja. Ne mislim da je to bilo, ali moguce su takve greske.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#61902 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mk ultra »

Jah, majstori bez halata i materijala

Sta sve neces procitati :mrgreen:
dječak sa šibicama

#61903 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Da, majstori na krovu :D

Majstore, hoce li ta vrata na mom automobilu, da pomognem?
Ateista

#61904 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

mk ultra wrote: 20/11/2022 14:12 Jah, majstori bez halata i materijala

Mozda otisli samo da pogledaju sta je problem. :D
Poenta je da se greska i pogresna prijava moze desiti.
PM72

#61905 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by PM72 »

Šta li će krasti na krovu :lol: vjetar lajsne :lol:
dječak sa šibicama

#61906 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Moze se dogoditi greska, ali murija ne bije ljude koji sa krova silaze sa "mi smo majstori" i obicno je tu negdje i gazda kuce.

Ove sto silaze sa "ja sam hronicni bolesnik" vec poznaju i vizualno i verbalno.

Do sada jos nisam cuo da murija prebije neke radnike greskom, mislim to je bas tesko ocekivati. Murjasi znaju biti svakakvi, ali toliko glupi nisu vjerujem.
Ommadawn

#61908 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ommadawn »

Ateista wrote: 20/11/2022 11:51
Chmoljo wrote: 19/11/2022 13:33

Ljidi vole laka i rješenja preko koljena. Evo neko napisa, nema čovjek vremena čekati 20-30 godina.

Pa nema, zato nećemo čekati pa ćemo za 20-30 godina imati još gore nego što je sada. Mi smo mentalitet kojem je pogled mimo njegovog ličnog životnog vijeka zamagljen, a stalno se pitamo kako nismo u stanju organizovati pristojnu državu.

Valjda zato što nije moguće u jednoj gemeraciji, pa se onda ide preko koljena. To manje više vrijedi za skoro sve...
:thumbup:
To je sustina, ni ja ne zalim ove lopove, samo ako ovo postane normalno onda lako moze postati normalno i da tuku nekog potpuno nevinog pod ko zna kojim izgovorom.
To je upravo ono što se desilo za vrijeme Titine države.
Na kraju su više batina dobijali i oni nedužni.
Ommadawn

#61909 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ommadawn »

mk ultra wrote: 20/11/2022 14:12 Jah, majstori bez halata i materijala

Baš. Šta sve nećeš pročitati.
PM72

#61910 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by PM72 »

.finog sam života vidio u titinoj državi i nikad nisam čuo da je neko dobio degenek bez razloga,onako na pravdi boga.
Ateista

#61911 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

dječak sa šibicama wrote: 20/11/2022 14:19 Moze se dogoditi greska, ali murija ne bije ljude koji sa krova silaze sa "mi smo majstori" i obicno je tu negdje i gazda kuce.

Ove sto silaze sa "ja sam hronicni bolesnik" vec poznaju i vizualno i verbalno.

Do sada jos nisam cuo da murija prebije neke radnike greskom, mislim to je bas tesko ocekivati. Murjasi znaju biti svakakvi, ali toliko glupi nisu vjerujem.
U cg mi se desilo da mi kljuc od auta upadne u vodu i ne radi daljinski, otkljucam kljucem ali upali se alarm i ne mogu upaliti, mogao je neko zovnuti policiju jer misli da pokusavam ukrasti auto a oni bi mogli da me izvuku i prebiju.
Ne znam ni ja za te slucajeve jer srecom jako rijetko upotrebljavaju silu bezveze, sto ne znaci da nema tih slucajeva i da ih ne bi bilo aki bi sila bila uobicajena.
Koliko ljudi bude uhapseno oa oslobodjeno, zamisli da svakog koga uhapse prebiju?
muha_sa

#61912 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

PM72 wrote: 20/11/2022 14:27 .finog sam života vidio u titinoj državi i nikad nisam čuo da je neko dobio degenek bez razloga,onako na pravdi boga.
Bogme ni ja :-)
Pardoniram--ja sam dobio pendrek po ledjima kad sam pokušo preskocit zid stadiona koševo da gledam moje drago SA :D pobjego sa nastave--zavukoh par sveski u pantalone sa ledja tako da mi pendrek nije naudio :lol: bio miliconer na konju pa me klepio lagano jašuci oko stadiona :lol: :lol:

Na pravdi boga dobih pendrek :lol:
muha_sa

#61913 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

Nikad mu halalit necu :lol:
Ommadawn

#61914 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ommadawn »

PM72 wrote: 20/11/2022 14:27 .finog sam života vidio u titinoj državi i nikad nisam čuo da je neko dobio degenek bez razloga,onako na pravdi boga.
Komšija, metalac, krenuo u grad s majicom Iron Maiden. Zaustavila ga dvojica, tražili ličnu, natjerali da izvrne majicu naopačke, i da se vrati kući promijeni majicu i to pod izgovorom “Ne’š ti nama prepadati ljude u gradu s mrtvačkim glavama”.
Trebam li reći da je inače bio miran momak, odličan učenik a danas radi za elektronsku firmu kao inžinjer?

Mog druga išamarali jer je stajao s rajom ispred Supermarketa u banjalučkom naselju Ante Jakića, u kasno doba i pjevali pjesmu od engleske grupe The Charlatans “The only one I know”.

Nisu batinali malo veće mafijaše i nisu batinali djecu guzonja koja su bila mnogo gora po ponašanju.

Da je država bila organizovanija, nego danas, jeste. Ali brate zajebi više te mitove.
PM72

#61915 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by PM72 »

Ma kakvi mitovi...
Sidran je to fantastično opisao:
"Ona država...da je sto puta bila gora nego što sad pričaju-opet je sto puta bolja nego ova"...
video

#61916 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by video »

PM72 wrote: 20/11/2022 14:41 Ma kakvi mitovi...
"Ona država...da je sto puta bila gora nego što sad pričaju-opet je sto puta bolja nego ova"...
A nije te nikad Jozo Andzic verbalno maltretirao
PM72

#61917 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by PM72 »

video wrote: 20/11/2022 15:46
PM72 wrote: 20/11/2022 14:41 Ma kakvi mitovi...
A nije te nikad Jozo Andzic verbalno maltretirao
Nije...radi njega sam morao izvaditi ličnu kartu prije punoljetstva :-D diskoteka Babilon u Dobrinji...ako te nađe bez isprava-radiš sklekove na podijumu. :lol:

A onda me ,u septembru 1992,natjerao da u sred marisane ispužem iz kanala u koji sam se sakrio od granata.Stoji na sred ceste,automatska puška u ruci,zolja na leđima...đed ga jebo- ne saginje se a okolo bubaju granate...muda imo za trojcu
Naslovnica

#61918 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Meščini da se Jozo skrasio u I. Sarajevu, znam ga tamo vidjeti
Proosvjetni_uhljeb

#61919 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Proosvjetni_uhljeb »

Ommadawn wrote: 20/11/2022 10:15
Proosvjetni_uhljeb wrote: 20/11/2022 09:59

Ima posla i u Bosni samo nema ko da radi. Prije par godina je moja žena komentarisala kako neki internet oglasi za relativno fine poslove nisu ni otvarani, jedini pregled je njen. Oglase za posao možeš naći posvuda (ja sam jedan vidio na autobuskoj u Ilijašu, drugi na autobuskom stajalištu u Podlugovima, više puta po raznim zidovima po gradu).
Znam ja to dobro.
Baš sam skoro pričao sa jednim privatnikom iz Bosne, ne može naći radnike da mu stoje za mašinom i rade. I to nije loša plata čak.

Ali vidi jednu širu sliku. Imamo zatrovane medije svakakvim smećem, plus imamo društvo koje se divi kriminalcima i to decenijama unazad. Ljudima, koji su krenuli od klošara pa do danas velikih gazda sa sportskim autima, vilama, dobrim ženskima, svako im se sa puta sklanja, u kafićima ne moraju ni piće platiti.

Uporedi tu sliku sa jednim radnikom, recimo nekim zanatlijom, automehaničarom, električarom, građevincem, CNC-operaterom, tokarom, strugarom, variocem - čija su primanja dosta manja ali sasvim solidna za normalan život.

Šta je mladom čovjeku, koji je možda odrastao bez roditeljske ljubavi (možda i u domu), ili čiji roditelji crkaju u nekoj fabrici od rada za mizernu platu, privlačnije od ovih primjera?

Eh tu treba navesti nekog takvog da izabere pravi put u životu.
Ko to uspije, svaka mu čast.

A možeš ti njega batinama preoblikovati da mora mijenjati sliku na ličnoj - on je svoj izbor napravio i samo će biti gori.
Samo neka u jednačinu uračunaju i to da mogu biti premlaćeni od strane policije.

Neće ih batine prevaspitati iz prostog razloga što ih ništa ne može prevaspitati. Nema tu promjene ponašanja, eventualno u jednom od milion slučajeva, na nivou statističke greške. Šta god radio, rezultat je isti. Možeš ih samo odvojiti od poštenih ljudi, popraviti ih ne možeš. Ničim.
Proosvjetni_uhljeb

#61920 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

I sad se radi rekonstrukcija tramvajske pruge a trebali bi sljedeće godine doći i novi tramvaji. Zašto? Da bi idioti pravili ovakve scene i ostalim putnicima putovanje pretvorili u mučenje?

Treba mana rekonstrukcija mentaliteta.
Proosvjetni_uhljeb

#61921 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Ateista wrote: 20/11/2022 11:53
Proosvjetni_uhljeb wrote: 20/11/2022 08:43

Ergo, veća su ti prava ako nekog ubiješ nego ako si pošten a ne možeš naći posao.
Na zalost, tako ispada. Drzava mora skloniti opasne ljude, te im onda mora omoguciti minimum da prezive.
Da je minimum pa ni pola muke. Meni je prije nekih dvadeset godina upao na čas lik, kasnije sam čuo priču da je taj bio u zatvoru. U zatvor došao kao žgoljo, nemaš ga šta vidjeti, a onda hrana, teretana i leškarenje da bi izašao kao bilder, duplo veći i pet puta opasniji.
Proosvjetni_uhljeb

#61922 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Ateista wrote: 20/11/2022 14:04
Proosvjetni_uhljeb wrote: 20/11/2022 09:52

I šta, policija je uhvatila kriminalca i treba mu staviti lisice, ovaj se pravi lud i opire se. Šta bi trebao raditi policajac? Moliti ga da pruži ruke? Podmititi ga sa 100 €? Čekati dok se ovaj ne smiluje? Ili mu na silu staviti lisice?

Da nisu bježali po krovovima i da se nisu opirali, ne bi ni bilo nasilja. Koliko sam u toku, policija je nasilna tek kad se kriminalci opiru, bježe i prave ludi, a i to ne svaki put (pogledaj ponekad Slučajeve X, mene je bilo sramota kad sam gledao kako policajac po trideset puta naređuje nešto vozaču a ovaj to ignoriše - koja policija igdje bi bila tako strpljiva i anemična?).
Jedno je kad se neko opire hapsenju, tada je upotreba sile opravdana.
Konkretno video od kojeg je pocelo pokazuje da nije bilo nikakvog opiranja nakon sto su ovi uhvaceni, tako da nije ni opravdano kiristenje sile.
Sta ako je nekim slucajem u pitanju greska, lupam recimo majstori popravljali nesto na krovu a komsija zovnuo policiju jer je mislio da je u pitanju kradja. Ne mislim da je to bilo, ali moguce su takve greske.
Koliko sam ja vidio i čuo, ovaj prvi je odbijao da pruži ruke da mu policajac stavi lisice. Nisu se baš mirno ni predali, bježali su po krovovima i predali se tek kad nisu imali gdje bježati.

Osim toga, skoro ju sigurno da su ovo redovne mušterije organa reda i "odranije poznati policiji".
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#61923 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by konektovan »

Naslovnica wrote: 20/11/2022 15:55 Meščini da se Jozo skrasio u I. Sarajevu, znam ga tamo vidjeti
Jeste, i dobio je batine mensecini više puta.
PM72

#61924 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by PM72 »

konektovan wrote: 20/11/2022 16:54
Naslovnica wrote: 20/11/2022 15:55 Meščini da se Jozo skrasio u I. Sarajevu, znam ga tamo vidjeti
Ja i ? Šta hoćeš da kažeš? Jozo od prije 30 i kusur godina i sad kao penzioner naravno da nije isti,nisam ja a kamoli on.

Jozo je doveden ,kao mlad i sposoban milicioner,iz Vareša u stanicu milicije Novi grad.Dakle,došao je kao sposoban a ovi sad dovode podobne.Tu je razlika.

I svjedok sam da je bio bar tri puta hrabriji i sposobniji od mene.A ja sam za 90 % sadašnjih policajaca-Jozo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#61925 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by _BataZiv_0809 »

konektovan wrote: 20/11/2022 16:54
Zbog cega?
Post Reply