Jedno je kad se neko opire hapsenju, tada je upotreba sile opravdana.Proosvjetni_uhljeb wrote: ↑20/11/2022 09:52I šta, policija je uhvatila kriminalca i treba mu staviti lisice, ovaj se pravi lud i opire se. Šta bi trebao raditi policajac? Moliti ga da pruži ruke? Podmititi ga sa 100 €? Čekati dok se ovaj ne smiluje? Ili mu na silu staviti lisice?medvjed23 wrote: ↑19/11/2022 16:40
Ti imaš vjere u policiju i ja to razumijem i poštujem.
Međutim, smatram da dobar pravno-politički sistem ne može počivati na vjeri u ljudsku dobrotu. Potrebna su određena pravila koja, između ostalog, ograničavaju moć pojedinca. I potrebno je osigurati da se tih pravila dosljedno pridržavaju svi, a posebno javni službenici. Shodno tome, i pri hapšenju Karadžića i pri hapšenju momka koji je ukrao hljeb, jer je gladan, i pri hapšenju nevine osobe koja je greškom zamijenjena za kriminalca, treba vrijediti isto. Iste procedure, isti uslovi za upotrebu sile. Bez toga, nema pravedne države. Nema sigurnosti. Ima samo neka nada, u tvom slučaju jaka, al u nečijem drugom krhka da je čika policajac dobar čovjek i da on, eto, neće zloupotrijebiti moć koju ima...
Da nisu bježali po krovovima i da se nisu opirali, ne bi ni bilo nasilja. Koliko sam u toku, policija je nasilna tek kad se kriminalci opiru, bježe i prave ludi, a i to ne svaki put (pogledaj ponekad Slučajeve X, mene je bilo sramota kad sam gledao kako policajac po trideset puta naređuje nešto vozaču a ovaj to ignoriše - koja policija igdje bi bila tako strpljiva i anemična?).
Konkretno video od kojeg je pocelo pokazuje da nije bilo nikakvog opiranja nakon sto su ovi uhvaceni, tako da nije ni opravdano kiristenje sile.
Sta ako je nekim slucajem u pitanju greska, lupam recimo majstori popravljali nesto na krovu a komsija zovnuo policiju jer je mislio da je u pitanju kradja. Ne mislim da je to bilo, ali moguce su takve greske.