Ima posla i u Bosni samo nema ko da radi. Prije par godina je moja žena komentarisala kako neki internet oglasi za relativno fine poslove nisu ni otvarani, jedini pregled je njen. Oglase za posao možeš naći posvuda (ja sam jedan vidio na autobuskoj u Ilijašu, drugi na autobuskom stajalištu u Podlugovima, više puta po raznim zidovima po gradu).Ommadawn wrote: ↑19/11/2022 17:24Đe je Dubrovnik, đe je Sarajevo…dječak sa šibicama wrote: ↑19/11/2022 17:07 Ono sto ja kao gradjanin zelim, u slucaju da mi klosar dodje obiti stan, automobil, presresti me na ulici da mi otme novcanik, zelim plecatog policajca u blizini spremnog na vadjenje pendreka, i da ga razvali od batina.
Sta ce dalje biti, nije moj problem, pokrivati klosare "nesposobnim sudstvom" i "zivot ih nije mazio" odvratno je. Neka ide kopati kanal, ako mu je do para, posla ima za sve pa i za njih. Eno nudi covjek dnevnicu 100 km deset dana fizickog posla u Dubrovniku, za 10 dana uzme milju maraka, spavanje i hrana osigurani. Ako je sposoban pentrati se po krovovima bjezeci od policije, sposoban je i raditi.
Manite nas vise suplje price. Ne zanima me jel policajac korumpiran ili nije, njegovo je da sprijeci klosara u pljacki, kriminalu, a neka se policajcem kasnije bave nadlezni organi ako ih ima. Kako ih nema u ovoj drzavi, korumpiranoj rupi od drzave, onda neka ih bar policija mlavi od batina. Od policije prosjecan gradjanin i ocekuje zastitu, to je sve.
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
-
Proosvjetni_uhljeb
#61876 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
-
mali_balon
#61877 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa sto bi crncio i rinto za stoju cijeli dan kad za 10min straha moze te pare ukrast......vtemenom se i strah izgubi predje u rutinu.....
Samo kazna, nista drot i pendrek, stavis mu kaznu 1g teskog rada.....slanje na rad komunalnim sluzbama, seljacima da im pomognu sa berbama, koridor se pravi itd itd....
A drot da marise gdje niko ne vidi a ne na ulici sa milion kamera i mobitela.....
Samo kazna, nista drot i pendrek, stavis mu kaznu 1g teskog rada.....slanje na rad komunalnim sluzbama, seljacima da im pomognu sa berbama, koridor se pravi itd itd....
A drot da marise gdje niko ne vidi a ne na ulici sa milion kamera i mobitela.....
- vjeshalica
#61878 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Izgleda rijetko ko je dozivio da ga neki klošo popljacka u kuci ili mu razbije auto radi pepeljare ili kasetofona. Dajte sta se sekirate za klosarske bubrege. Ne treba da vas dotice sto policija mlavi ta govna. Sjetite sa da ih dugo niko nije ni mlavio. Ubadate nosurdu gdje vam nije mEsto.
- Ommadawn
#61879 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Znam ja to dobro.Proosvjetni_uhljeb wrote: ↑20/11/2022 09:59Ima posla i u Bosni samo nema ko da radi. Prije par godina je moja žena komentarisala kako neki internet oglasi za relativno fine poslove nisu ni otvarani, jedini pregled je njen. Oglase za posao možeš naći posvuda (ja sam jedan vidio na autobuskoj u Ilijašu, drugi na autobuskom stajalištu u Podlugovima, više puta po raznim zidovima po gradu).
Baš sam skoro pričao sa jednim privatnikom iz Bosne, ne može naći radnike da mu stoje za mašinom i rade. I to nije loša plata čak.
Ali vidi jednu širu sliku. Imamo zatrovane medije svakakvim smećem, plus imamo društvo koje se divi kriminalcima i to decenijama unazad. Ljudima, koji su krenuli od klošara pa do danas velikih gazda sa sportskim autima, vilama, dobrim ženskima, svako im se sa puta sklanja, u kafićima ne moraju ni piće platiti.
Uporedi tu sliku sa jednim radnikom, recimo nekim zanatlijom, automehaničarom, električarom, građevincem, CNC-operaterom, tokarom, strugarom, variocem - čija su primanja dosta manja ali sasvim solidna za normalan život.
Šta je mladom čovjeku, koji je možda odrastao bez roditeljske ljubavi (možda i u domu), ili čiji roditelji crkaju u nekoj fabrici od rada za mizernu platu, privlačnije od ovih primjera?
Eh tu treba navesti nekog takvog da izabere pravi put u životu.
Ko to uspije, svaka mu čast.
A možeš ti njega batinama preoblikovati da mora mijenjati sliku na ličnoj - on je svoj izbor napravio i samo će biti gori.
-
citroen xm
#61880 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
I zato što je on odabrao da bude lopov/prevarant/kriminalac jer su mu uzor klošari i kriminalci, treba ga pustiti da slobodno obavlja svoju djelatnost? Policija ako ga slučajno i zatekne u krađi treba učtivo da ga pozdravi i izvine se što su ga na trenutak omeli u poslu?
- oldtajmer
-
elk
#61882 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Samo batine i lesenje. Treba i kazna, ali znamo da ce u zatvoru ostati par dana tek. Dakle lesenje.
Zeni mi ukrali mob u troli prije par godina. Razbijano staklo na autu, plus ukradeno gorivo. Komsiji preko puta stan u 2 popodne, novu plazmu odnijeli...obijanje podruma barem 3 puta. Jednom je nekog degena komso bokser amater ufatio, ukro mu neki manji alat. Fraktura nosa. Hitna ga odvela. Krv skorena bila do jace kise ispred ulaza. Nisu se drotovi plaho raspitivali ko je. Nit bi mi rekli.
I ovaj ce ponovo da krade naravno. Ali je bio onesposobljen par dana. A nama bilo lakse dok smo novi katanac stavljali.
Zeni mi ukrali mob u troli prije par godina. Razbijano staklo na autu, plus ukradeno gorivo. Komsiji preko puta stan u 2 popodne, novu plazmu odnijeli...obijanje podruma barem 3 puta. Jednom je nekog degena komso bokser amater ufatio, ukro mu neki manji alat. Fraktura nosa. Hitna ga odvela. Krv skorena bila do jace kise ispred ulaza. Nisu se drotovi plaho raspitivali ko je. Nit bi mi rekli.
I ovaj ce ponovo da krade naravno. Ali je bio onesposobljen par dana. A nama bilo lakse dok smo novi katanac stavljali.
- Rothmans
#61883 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne pomoze joj kriz...
- Ommadawn
#61884 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jesam li ja igdje napisao da ga treba slobodno pustiti?citroen xm wrote: ↑20/11/2022 10:30 I zato što je on odabrao da bude lopov/prevarant/kriminalac jer su mu uzor klošari i kriminalci, treba ga pustiti da slobodno obavlja svoju djelatnost? Policija ako ga slučajno i zatekne u krađi treba učtivo da ga pozdravi i izvine se što su ga na trenutak omeli u poslu?
Nisam.
Kazna burazeru, što duža, da radi teške fizičke poslove i da od prihoda plaća sebi jedan obrok u zatvoru, drugi dio da plaća oštećenim žrtvama.
- Ommadawn
#61885 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
-
citroen xm
#61886 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nemamo mi zatvora za ovoliki broj klošara. Kada bi se robijalo za svaki ukradeni kasetofon ili mobitel, u BiH bi nam trebao čitav novi grad/zatvor.
-
PM72
#61887 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nikakav problem nije pravljenje novih zatvorskih objekata a 90 % problema u Sarajevu riješilo bi se jednim novim objektom na Igmanu.30-40 klošara pravi 90% sranja po gradu.A ima i "nanogica" pa ga pratiš i kad je u hali.
-
BadBoy
#61888 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ljudi nemaju pojma koliko naša policija mlavi. Ako ne više onda sigurno ne manje nego Titina milicija.vjeshalica wrote: ↑20/11/2022 10:10 Izgleda rijetko ko je dozivio da ga neki klošo popljacka u kuci ili mu razbije auto radi pepeljare ili kasetofona. Dajte sta se sekirate za klosarske bubrege. Ne treba da vas dotice sto policija mlavi ta govna. Sjetite sa da ih dugo niko nije ni mlavio. Ubadate nosurdu gdje vam nije mEsto.
-
PM72
#61889 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne bi ja reko da se ti sjećaš titine milicije i kako oni biju...BadBoy wrote: ↑20/11/2022 11:21Ljudi nemaju pojma koliko naša policija mlavi. Ako ne više onda sigurno ne manje nego Titina milicija.vjeshalica wrote: ↑20/11/2022 10:10 Izgleda rijetko ko je dozivio da ga neki klošo popljacka u kuci ili mu razbije auto radi pepeljare ili kasetofona. Dajte sta se sekirate za klosarske bubrege. Ne treba da vas dotice sto policija mlavi ta govna. Sjetite sa da ih dugo niko nije ni mlavio. Ubadate nosurdu gdje vam nije mEsto.
- Ateista
#61890 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Chmoljo wrote: ↑19/11/2022 13:33Ljidi vole laka i rješenja preko koljena. Evo neko napisa, nema čovjek vremena čekati 20-30 godina.
Pa nema, zato nećemo čekati pa ćemo za 20-30 godina imati još gore nego što je sada. Mi smo mentalitet kojem je pogled mimo njegovog ličnog životnog vijeka zamagljen, a stalno se pitamo kako nismo u stanju organizovati pristojnu državu.
Valjda zato što nije moguće u jednoj gemeraciji, pa se onda ide preko koljena. To manje više vrijedi za skoro sve...
To je sustina, ni ja ne zalim ove lopove, samo ako ovo postane normalno onda lako moze postati normalno i da tuku nekog potpuno nevinog pod ko zna kojim izgovorom.
- Ateista
#61891 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Na zalost, tako ispada. Drzava mora skloniti opasne ljude, te im onda mora omoguciti minimum da prezive.Proosvjetni_uhljeb wrote: ↑20/11/2022 08:43Ergo, veća su ti prava ako nekog ubiješ nego ako si pošten a ne možeš naći posao.
- Ateista
#61892 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
To je malo pretjerano, ali ne valja ni kod nas sto kad zateknes lopova da ti krade ne smijes ga dotaci inace ces najebati.
Ja nisam protiv opravdane sile, kad se neko opire hapsenju, kada stitis sebe ili svoju imovinu, ok i ubiti pljackasa ako je bilo ti ili on, ali nisam za neopravdano koristenje sile.
-
PM72
#61893 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Vjerovatno nisi imao iskustva kad uđeš u svoj stan a on ispreturan,ugažen,uprljan...pa se osjetiš nemoćan i jadan što su ti klošari pokrali ono što si zaradio vlastitim radom i znojem,od usta odvajajući.Ateista wrote: ↑20/11/2022 11:55To je malo pretjerano, ali ne valja ni kod nas sto kad zateknes lopova da ti krade ne smijes ga dotaci inace ces najebati.
Ja nisam protiv opravdane sile, kad se neko opire hapsenju, kada stitis sebe ili svoju imovinu, ok i ubiti pljackasa ako je bilo ti ili on, ali nisam za neopravdano koristenje sile.
U tom momentu...zahvališ Bogu što ga nisi zatekao,njega ili njih.Bilo bi ja ili oni a to prekomjerna upotreba sile okači o čiviluk.Protiv njega ili njih bi upotrijebio svu moguću silu i oruđa koja bih imao na raspolaganju,od kućnog alata i šarafcigera do mačete i pištolja.I jebe mi se koliko bi me to kasnije koštalo.
- vjeshalica
#61894 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ima prinudni rad a ima i mrak.citroen xm wrote: ↑20/11/2022 10:58 Nemamo mi zatvora za ovoliki broj klošara. Kada bi se robijalo za svaki ukradeni kasetofon ili mobitel, u BiH bi nam trebao čitav novi grad/zatvor.
- dječak sa šibicama
#61895 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Zadnja je od lidera VSTV koji rece da to nije nikakav dokaz i da sky ne treba uzimati u obzir kao dokazni materijal jer to nije
pustice ih sve na slobodu, zar si sumnjao
-
citroen xm
#61896 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Mislim da gospodi treba i neku odšetu da isplati država.
-
moonca
#61897 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- dječak sa šibicama
#61898 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Apsolutno, za nanesenu dusevnu bol. Kako su se samo usudili da ih prisluskuju i to preko aplikacije.
Lijepi policijski pendrek, kad vec zivis u sugavoj mafijaskoj drzavi, bar da klosariju neka kazna stigne. Kad ih vec Omar i "sudije" konstantno izvode na slobodu. Ove sitne, a krupne ribe ne treba ni spominjati. Za krupne ribe samo se nadati da postoji neka kazna poslije smrti, jer dok su zivi oni su ovdje nedodirljivi. Zato i jesmo u ovakvom kurcu, uostalom.
Lijepi policijski pendrek, kad vec zivis u sugavoj mafijaskoj drzavi, bar da klosariju neka kazna stigne. Kad ih vec Omar i "sudije" konstantno izvode na slobodu. Ove sitne, a krupne ribe ne treba ni spominjati. Za krupne ribe samo se nadati da postoji neka kazna poslije smrti, jer dok su zivi oni su ovdje nedodirljivi. Zato i jesmo u ovakvom kurcu, uostalom.
- zateznistub
#61899 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Isto kao i za predmet oko one ljubljanske banke sto su je zajebali za ne znam vise ni sam koliko miliona maraka.
Akcija profit. Lik jos hladno iz zatvora otvara restoran u sred Sarajeva
Last edited by zateznistub on 20/11/2022 14:11, edited 2 times in total.
- Ateista
#61900 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nemam bas takva iskustva, ali itekako imam sa kradjama, od dva vozila mom starom, nekih jako vaznih uspomena, bicikala, do raznih drugih stvari, jednom je provalnik usao u kucu kad sam bio tu i zbrisao kad je vidio nekog. Zelim takvima sve najgore i naravno da bih se obracunao sa istima da sam imao priliku, ali ne mislim ni da je ispravno ubiti ih osim ako oni mene ne napadnu ni ako je to samoodbrana. Normalno mi je prebiti ih da ih sprijecim da pobjegnu i nesto odnesu i zakon je kod nas po tom pitanju sranje, znam za slucajeve ljudi koji su to uradili i imali vise problema nego sam lopov. Isto tako podrzavam da policija prebije one koji se opiru hapsenju, bjeze i slicno, i ni slucajno jao ovan slucaj gdje su se mirno predali. Opet ne sto mi je zao lopova, vec sto se postavlja pitanje gdje je granica i da li to moze do raznih zloupotreba polozaja.PM72 wrote: ↑20/11/2022 12:04Vjerovatno nisi imao iskustva kad uđeš u svoj stan a on ispreturan,ugažen,uprljan...pa se osjetiš nemoćan i jadan što su ti klošari pokrali ono što si zaradio vlastitim radom i znojem,od usta odvajajući.Ateista wrote: ↑20/11/2022 11:55
To je malo pretjerano, ali ne valja ni kod nas sto kad zateknes lopova da ti krade ne smijes ga dotaci inace ces najebati.
U tom momentu...zahvališ Bogu što ga nisi zatekao,njega ili njih.Bilo bi ja ili oni a to prekomjerna upotreba sile okači o čiviluk.Protiv njega ili njih bi upotrijebio svu moguću silu i oruđa koja bih imao na raspolaganju,od kućnog alata i šarafcigera do mačete i pištolja.I jebe mi se koliko bi me to kasnije koštalo.