Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
zomri wrote: ↑05/06/2025 20:35
Ma NBC je kralj kinematografije trenutno. Snima onako kako treba, na osnovama Čehova, Dostojevskog i Tolstoja, a rad kamere k'o u Tarkovskog. Jest svaki film haman tri sata ali obično vrijede. Jest da nabrekne mozak poslije, ali ko voli neće mu biti problem.
a ova ponjava gore o filmu kreće od pogrešne premise. ne, nije sa internetom i streamingom krenuo pad nego sa napretkom u tehnologiji - televizora. filmovi kakvih se još 90tih snimalo na tone - razne indie drame i originalni scenariji sa trodimenzionalnim likovima, odjednom su se prestali snimati. zašto? pa zato što je pojavom sve većih i sve ravnijih ekrana, prvo na hbou, a onda i drugdje, skontao sada može isto to prodati ljudima kod kuće bez potrebe da izlaze van. i to mogu prodavati iz sedmice u sedmicu, iznova i iznova. Kako se sve više para ulagalo u to, scenaristi originalnih scenarija su prešli na tv serije, a ostalo je historija. tek poslije kao posljedica dolazi streaming koji ovo diže na novi level.
Valjda bi validniji argument bio dolazak VHSa i DVDa, a ne veličina i ravnoća ekrana. HBO nije validan argument jer je se uvijek plać'o ekstra i poprilično pomasno, i definitivno je više smatran luksuzom nego nekim defaultom koji bi bio u stanju promijenit' kvalitet cjelokupne filmske industrije.
Pa stvar je da je sve vise davao kino ugodjaj raji a to bas i ne mozes na starinskom tvu. Zato su u kinima i ostali manje vise spektakli; jedino njih jos mozes samo tamo gledati u pravom ugodjaju.
HBO je prvi krenuo sa serijama koje mijenjaju filmove. Poslije je to pratila i network televizija. Netflix da nw spominjemo.
darius_maximus wrote: ↑05/06/2025 22:37
Recikliraš već memeove.
Candyman moram reći pet puta, Beetlejuice tri, ali gatekeeper samo jednom da se ti javiš.
Ja memove, a ti svoju priču.
Polako, vidjet ćemo još ko će biti upravu i šta će ovo doba ostaviti novim naraštajima.
The jury is out on this one.
Stvari se uvijek mijenjaju, to je jednostavno tako. Meni je gubitak vremena kukati i žaliti za prošlim vremenima i pitati se šta će ovo doba
ostaviti novim naraštajima, umjesto da uživaš u onome što ti ovo doba pruža.
Polako, vidjet ćemo još ko će biti upravu i šta će ovo doba ostaviti novim naraštajima.
Stvari se uvijek mijenjaju, to je jednostavno tako. Meni je gubitak vremena kukati i žaliti za prošlim vremenima i pitati se šta će ovo doba
Meni se čini dale da ti nikako da stvarno ukopčaš o čemu ja pričam.
Samo vidiš nekakav žal za prošlošću i nostalgiju, pa neka tako i ostane, fuck it, ne želim da davim temu.
Meni se čini dale da ti nikako da stvarno ukopčaš o čemu ja pričam.
Samo vidiš nekakav žal za prošlošću i nostalgiju, pa neka tako i ostane, fuck it, ne želim da davim temu.
Pa pojasni o čemu je riječ onda, jer, kao što sam spomenuo, ovu istu priču si pričao i vezano za muziku i dojam koji sam dobio je upravo
da misliš kako je ono prije bilo bolje, a ovo danas kurcu ne valja.
zomri wrote: ↑05/06/2025 20:35
Ma NBC je kralj kinematografije trenutno. Snima onako kako treba, na osnovama Čehova, Dostojevskog i Tolstoja, a rad kamere k'o u Tarkovskog. Jest svaki film haman tri sata ali obično vrijede. Jest da nabrekne mozak poslije, ali ko voli neće mu biti problem.
a ova ponjava gore o filmu kreće od pogrešne premise. ne, nije sa internetom i streamingom krenuo pad nego sa napretkom u tehnologiji - televizora. filmovi kakvih se još 90tih snimalo na tone - razne indie drame i originalni scenariji sa trodimenzionalnim likovima, odjednom su se prestali snimati. zašto? pa zato što je pojavom sve većih i sve ravnijih ekrana, prvo na hbou, a onda i drugdje, skontao sada može isto to prodati ljudima kod kuće bez potrebe da izlaze van. i to mogu prodavati iz sedmice u sedmicu, iznova i iznova. Kako se sve više para ulagalo u to, scenaristi originalnih scenarija su prešli na tv serije, a ostalo je historija. tek poslije kao posljedica dolazi streaming koji ovo diže na novi level.
Valjda bi validniji argument bio dolazak VHSa i DVDa, a ne veličina i ravnoća ekrana. HBO nije validan argument jer je se uvijek plać'o ekstra i poprilično pomasno, i definitivno je više smatran luksuzom nego nekim defaultom koji bi bio u stanju promijenit' kvalitet cjelokupne filmske industrije.
Pa stvar je da je sve vise davao kino ugodjaj raji a to bas i ne mozes na starinskom tvu. Zato su u kinima i ostali manje vise spektakli; jedino njih jos mozes samo tamo gledati u pravom ugodjaju.
HBO je prvi krenuo sa serijama koje mijenjaju filmove. Poslije je to pratila i network televizija. Netflix da nw spominjemo.
HBO jeste kren'o sa jebačkim serijama poput Sopranos i The Wire, al' se ne slažem da je to bio razlog zašto su se počeli pravit' filmovi nižeg kvaliteta.
Mislim da je tu napredak u CGI domenu krajem 90-ih i početkom novog milenija puno više kriv. Filmovi poput Matrix, Mummy, i prvi Spider-Man su otvorili vrata eye-candy filmovima koji ne moraju bit' duboki sve dok lijepo izgledaju. I to je upalilo, jer je baš tad počela era praznoglavih mega-blockbustera i superhero filmova.
Osmi Socrates wrote: ↑06/06/2025 01:32
A vala i ovo hvaljenje drugih kinematografija nema nikakvog smisla. Ima i tu dosta smeća i takozvane umjetnosti.
Američko smeće je samo očiglednije jer troše puno na filmove i u centru su pažnje.
Da, ovo bi moglo valjati, dok je onaj igrani što uskoro izlazi na tankom ledu...
Budem pogledao.
Cijeli serijal je na tankom ledu, vracaju se Disney/Fox sa Predator - Alien filmovima/serijama i kolobracijama, pricama, prave neki novi univerzum za oba serijakla kroz buduce filmove i serije.
Ovo sam poceo gledati al ne mogu da se sjetim jesam li ga odgledao
pa nema 10 dana da je izaso.
ja sam ga odgledo. nako, nisam ljubitelj animacija. ustedili su pare sa crticem umjesto igranog. nisam neki veliki poznavatelj predator svijeta. odgledo sam 2 oridjidjija betoni, prey solidan i ovaj crtac. znam ima onaj s alienom i mozda jos ima ali nisam gledo.
u sustini ovi predatori su pozitivni karakteri.
Noviji, a 10 godina već proslo, jbt. Dobar film, kao i svi Russelovi. On meni nema loša filma. Baš ga gotivim, a u Thingu osobito. Joj ljepote kad ne moram kucati devet,satrah se tamo na Iran temi. Bato, ko ima ovlasti ukinuti ono sranje?