Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

dječak sa šibicama

#61301 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by dječak sa šibicama »

Sosenk filmcina, top 10 zadnjih 40 godina.

Film koji mozes gledati uvijek.

Moj rodjak je imao tezu da nekakvih 20-30 genijalnih ali anonimnih pisaca pisu za Kinga, on im placa i bere slavu.

:lol:
Mozda se nesvjesno referisao na sistem Frank Fariana i projekt Milli Vanilli a prije toga Boney M :D
Osmi Socrates

#61302 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Osmi Socrates »

Možda i najprecjenjeniji film svih vremena.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#61303 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by _BataZiv_0809 »

Tito_i_Partija wrote: 04/06/2025 17:06 :lol:

Zomri se kloni mrskog holivudskog mejnstrima. Samo šiba Tursku, Rumuniju, i Iran. :razz: :D
Kralj
Tito_i_Partija

#61304 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Tito_i_Partija »

_BataZiv_0809 wrote: 04/06/2025 20:28

Zomri se kloni mrskog holivudskog mejnstrima. Samo šiba Tursku, Rumuniju, i Iran. :razz: :D
Kralj
Jašta. Pljucnu po legendarnom filmu i pobježe, a mi ostadosmo da o filmu raspravljamo.

Kakav kralj. Kralj trole možda. :D :razz:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#61305 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by _BataZiv_0809 »

Tito_i_Partija wrote: 04/06/2025 20:31
_BataZiv_0809 wrote: 04/06/2025 20:28

Kralj
Jašta. Pljucnu po legendarnom filmu i pobježe, a mi ostadosmo da o filmu raspravljamo.

Kakav kralj. Kralj trole možda. :D :razz:
Kad preporuci film ja po 4 sata gledam :thumbup:
zomri

#61306 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by zomri »

:run: Ih da tek cujete kakvo misljenje imam o onom gdje je Gylenhall novinar crne hronike zedan krvi a koji je kako cujem forumski favorit, sta bi tek onda bilo :lol:

Nemoguce je ignorirati ni americke filmove ali u pravu je stari Marti kad kaze, parafraziram, da danas nema onog sto on naziva cinemom i da su americki filmovi danas nalik zabavnim parkovima. To se zato trazi po ostatku svijeta, iran, rumunija, kina, gruzija…

@_BataZiv_0809 :lol: :lol:
chakany

#61307 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by chakany »

I meni su daleko bolji filmovi koji nisu iz Hollywooda, nego Hollywood u posljednje vrijeme.
Kad se samo sjetim filma Drvo divlje kruške iz Turske. Taj film me hipnotisao u kinu. Ušao sam u film doslovno. Jeste da traje oko 180 minuta, ali film je bio umjetnost čista.

Inače taj režiser pravi tako te malo depresivne filmove, sve oko 180 minuta, ali svaki njegov film je bio odličan koji sam pogledao.

Nisu filmovi samo Hollywood. :mrgreen:
omar little

#61308 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by omar little »

svit madr of gad, ima li linjavije forumske price od amerika vs ostatak svijeta u filmu. :D

shawshank hajp prije 20tak godina moze se i razumjeti, blizu je izlaska, zajtagsti je, ali danas da visoko kotira mi nema bas puno smisla. mislim da je generacijska stvar. bilo bi zanimljivo vidjeti koliko zoomera i alfača voli taj film. za starije generacije i milenijalse, shawshank je vjerojatno etablirao svoj status zahvljajuci konstantnoj, ali konstantnoj, tv rotaciji i videotekama. ljudima je comfort watch. ove generacija bez tv-a, vjerojatno ima drugaciji pogled na film. nemam cable, ali da imam, sada bih aktivno izbjegavala taj film. :D a few good men hajp me je nekad bas nervirao. pogledam film nedavno, nakon sigurno 15ak godina, i najvise od svega me nervirao sorkin. :D
kakavdanakneiskustvu

#61309 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by kakavdanakneiskustvu »

Ljepota je u oku posmatrača
darius_maximus

#61310 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by darius_maximus »

Kao i u većini drugih slučajeva, kriv je internet. :D

Pojavom streaming servisa, postalo je puno teže ljude privući u kina.
Broj prodanih karata je u slobodnom padu, ali su postale skuplje, tako da ti treba "spektakl" da bi ljudi došli i potrošili bruku para na film.
Kada i ako bi Ameri odlučili da u potpunosti prestanu praviti filmove za kina (kao što je Netflix već uradio sa svojim filmovima), onda bi kina lagano mogla ključ u bravu, jer bi malo ko došao da gleda "Drvo divlje kruške" u kinu, kada može film pustiti na svom omiljenom streaming servisu.

Dakle, za kina smo sami krivi. :D

Što se kvaliteta tiče, ista stvar.
Internet i streaming servisi traže uvijek novi sadržaj za algoritme, tako da svaki studio nabacuje sadržaj da se uvijek ima šta novo vrtiti na početnoj.
A kada snimaš da bi se snimalo i da bi imao novi sadržaj, onda kvalitet ne može biti na nivou.
Slomiš se da snimiš npr. sezonu serije, potrošiš 150-200 miliona i ljudi pregledaju sezonu za noć.
Šta ćeš im sad drugo ponuditi, da ne odu na drugi streaming servis?

Dostupnost svega i u svakom trenutku je ubila značaj toga što se gleda.

Dakle, za kvalitet smo također sami krivi. :D

Ima internet još dosta negativnih uticaja, jer je također ubio pojam mistične "zvijezde" iz prošlosti te skratio raspon pažnje kod ljudi, tako da realno i ne može čovjek očekivati puno bolje.
Ista stvar je i sa muzikom i sportom, ali će ljudi reći da je došlo do demokratizacije i nestanka "gatekeepera" jer sad možeš gledati i slušati svašta.

Što se ostalih kinematografija tiče, nije sve za svakoga.
Meni, recimo, baš ne leži turska i iranska kinematografija. :D
Španija/Južna Amerika, Engleska, Francuska, Koreja, Njemačka, Skandinavci, tu ima jako dobrih stvari i ideja.

Halalite referat...
John Cleese

#61311 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by John Cleese »

Ja mu halalit necu :| :D
video

#61312 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by video »

John Cleese wrote: 05/06/2025 11:40 Ja mu halalit necu :| :D
Mislis Vako :D

John Cleese

#61313 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by John Cleese »

video wrote: 05/06/2025 12:37
John Cleese wrote: 05/06/2025 11:40 Ja mu halalit necu :| :D
Mislis Vako :D

http://www.youtube.com/watch?v=MA7ZLl9pxAI
Da, da, to je taj citat i priznajem, zapravo je rijec o perfidnoj provokaciji - naime, Maksimus Decimus Meridius u toj mjeri prezire taj film da odbija cak i da ga nazove filmom (izvor: memorija) :D :lol:
Tito_i_Partija

#61314 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Tito_i_Partija »

Zbog nekog razloga mnogi mrze taj film iz dubine duše, gotov do te mjere da se naljute kad se o njemu i priča, a kamoli da ga se gleda. :-D

Što meni nije nikako jasno. Naravno da film nije remek djelo, al' da raja toliko popizdi na jedan poprilično zaboravljiv film je meni baš čudno. :zoka:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#61315 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by _BataZiv_0809 »

Tito_i_Partija wrote: 05/06/2025 19:34 Zbog nekog razloga mnogi mrze taj film iz dubine duše, gotov do te mjere da se naljute kad se o njemu i priča, a kamoli da ga se gleda. :-D

Što meni nije nikako jasno. Naravno da film nije remek djelo, al' da raja toliko popizdi na jedan poprilično zaboravljiv film je meni baš čudno. :zoka:
Koji
John Cleese

#61316 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by John Cleese »

Ljeto u zlatnoj dolini :D
dale cooper

#61317 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by dale cooper »

darius_maximus wrote: 05/06/2025 11:00 Kao i u većini drugih slučajeva, kriv je internet. :D

Pojavom streaming servisa, postalo je puno teže ljude privući u kina.
Broj prodanih karata je u slobodnom padu, ali su postale skuplje, tako da ti treba "spektakl" da bi ljudi došli i potrošili bruku para na film.
Kada i ako bi Ameri odlučili da u potpunosti prestanu praviti filmove za kina (kao što je Netflix već uradio sa svojim filmovima), onda bi kina lagano mogla ključ u bravu, jer bi malo ko došao da gleda "Drvo divlje kruške" u kinu, kada može film pustiti na svom omiljenom streaming servisu.

Dakle, za kina smo sami krivi. :D

Što se kvaliteta tiče, ista stvar.
Internet i streaming servisi traže uvijek novi sadržaj za algoritme, tako da svaki studio nabacuje sadržaj da se uvijek ima šta novo vrtiti na početnoj.
A kada snimaš da bi se snimalo i da bi imao novi sadržaj, onda kvalitet ne može biti na nivou.
Slomiš se da snimiš npr. sezonu serije, potrošiš 150-200 miliona i ljudi pregledaju sezonu za noć.
Šta ćeš im sad drugo ponuditi, da ne odu na drugi streaming servis?

Dostupnost svega i u svakom trenutku je ubila značaj toga što se gleda.

Dakle, za kvalitet smo također sami krivi. :D

Ima internet još dosta negativnih uticaja, jer je također ubio pojam mistične "zvijezde" iz prošlosti te skratio raspon pažnje kod ljudi, tako da realno i ne može čovjek očekivati puno bolje.
Ista stvar je i sa muzikom i sportom, ali će ljudi reći da je došlo do demokratizacije i nestanka "gatekeepera" jer sad možeš gledati i slušati svašta.

Što se ostalih kinematografija tiče, nije sve za svakoga.
Meni, recimo, baš ne leži turska i iranska kinematografija. :D
Španija/Južna Amerika, Engleska, Francuska, Koreja, Njemačka, Skandinavci, tu ima jako dobrih stvari i ideja.

Halalite referat...
Image
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#61318 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by _BataZiv_0809 »

chakany wrote: 04/06/2025 21:27 I meni su daleko bolji filmovi koji nisu iz Hollywooda, nego Hollywood u posljednje vrijeme.
Kad se samo sjetim filma Drvo divlje kruške iz Turske. Taj film me hipnotisao u kinu. Ušao sam u film doslovno. Jeste da traje oko 180 minuta, ali film je bio umjetnost čista.

Inače taj režiser pravi tako te malo depresivne filmove, sve oko 180 minuta, ali svaki njegov film je bio odličan koji sam pogledao.

Nisu filmovi samo Hollywood. :mrgreen:
Bio sam ubjedjen da sam ga gledao
Sad pogledam trailer
Nepoznat mi skroz
Mozda sam ga pomijesao sa onim kad mladic dodje u Istanbul zivjeti kod rodjaka
zomri

#61319 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by zomri »

Ma NBC je kralj kinematografije trenutno. Snima onako kako treba, na osnovama Čehova, Dostojevskog i Tolstoja, a rad kamere k'o u Tarkovskog. Jest svaki film haman tri sata ali obično vrijede. Jest da nabrekne mozak poslije, ali ko voli neće mu biti problem.

a ova ponjava gore o filmu kreće od pogrešne premise. ne, nije sa internetom i streamingom krenuo pad nego sa napretkom u tehnologiji - televizora. filmovi kakvih se još 90tih snimalo na tone - razne indie drame i originalni scenariji sa trodimenzionalnim likovima, odjednom su se prestali snimati. zašto? pa zato što je pojavom sve većih i sve ravnijih ekrana, prvo na hbou, a onda i drugdje, skontao sada može isto to prodati ljudima kod kuće bez potrebe da izlaze van. i to mogu prodavati iz sedmice u sedmicu, iznova i iznova. Kako se sve više para ulagalo u to, scenaristi originalnih scenarija su prešli na tv serije, a ostalo je historija. tek poslije kao posljedica dolazi streaming koji ovo diže na novi level.
darius_maximus

#61320 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by darius_maximus »

dale cooper wrote: 05/06/2025 20:02
Image
Recikliraš već memeove. :D
Candyman moram reći pet puta, Beetlejuice tri, ali gatekeeper samo jednom da se ti javiš. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#61321 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by _BataZiv_0809 »

zomri wrote: 05/06/2025 20:35 Ma NBC je kralj kinematografije trenutno. Snima onako kako treba, na osnovama Čehova, Dostojevskog i Tolstoja, a rad kamere k'o u Tarkovskog. Jest svaki film haman tri sata ali obično vrijede. Jest da nabrekne mozak poslije, ali ko voli neće mu biti problem.
Bog kinematografije
dale cooper

#61322 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by dale cooper »

darius_maximus wrote: 05/06/2025 22:37
dale cooper wrote: 05/06/2025 20:02
Image
Candyman moram reći pet puta, Beetlejuice tri, ali gatekeeper samo jednom da se ti javiš. :D
Ja memove, a ti svoju priču. :mrgreen:
Tito_i_Partija

#61323 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Tito_i_Partija »

zomri wrote: 05/06/2025 20:35 Ma NBC je kralj kinematografije trenutno. Snima onako kako treba, na osnovama Čehova, Dostojevskog i Tolstoja, a rad kamere k'o u Tarkovskog. Jest svaki film haman tri sata ali obično vrijede. Jest da nabrekne mozak poslije, ali ko voli neće mu biti problem.

a ova ponjava gore o filmu kreće od pogrešne premise. ne, nije sa internetom i streamingom krenuo pad nego sa napretkom u tehnologiji - televizora. filmovi kakvih se još 90tih snimalo na tone - razne indie drame i originalni scenariji sa trodimenzionalnim likovima, odjednom su se prestali snimati. zašto? pa zato što je pojavom sve većih i sve ravnijih ekrana, prvo na hbou, a onda i drugdje, skontao sada može isto to prodati ljudima kod kuće bez potrebe da izlaze van. i to mogu prodavati iz sedmice u sedmicu, iznova i iznova. Kako se sve više para ulagalo u to, scenaristi originalnih scenarija su prešli na tv serije, a ostalo je historija. tek poslije kao posljedica dolazi streaming koji ovo diže na novi level.
Valjda bi validniji argument bio dolazak VHSa i DVDa, a ne veličina i ravnoća ekrana. HBO nije validan argument jer je se uvijek plać'o ekstra i poprilično pomasno, i definitivno je više smatran luksuzom nego nekim defaultom koji bi bio u stanju promijenit' kvalitet cjelokupne filmske industrije.
darius_maximus

#61324 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by darius_maximus »

Ja se izvinjajem, ovo postalo k'o TikTok, brzo iznesi ideju i turi koji smajli, dok nije koncentracija popustila.
HBO je nastao 1970-ih i skupa s videokasetama, a kasnije i DVD-ovima, u kombinaciji sa sve boljim televizorima je dao novi život filmovima (kao Shawshanku koji je propao u kino distribuciji), ali NAKON prikazivanja u kinima (koje je trajalo i mjesecima).
Streaming je omogućio da filmovi i serije odmah budu dostupne i to zauvijek i filmovi su se sada (skoro) prestali snimati za kina.
Još sada kada to iskombinuju s AI-om (a Disney radi uveliko na tome), bit će veselica. :D
darius_maximus

#61325 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by darius_maximus »

dale cooper wrote: 05/06/2025 22:41
darius_maximus wrote: 05/06/2025 22:37
Ja memove, a ti svoju priču. :mrgreen:
Polako, vidjet ćemo još ko će biti upravu i šta će ovo doba ostaviti novim naraštajima. :D
The jury is out on this one.
Post Reply