Film koji mozes gledati uvijek.
Moj rodjak je imao tezu da nekakvih 20-30 genijalnih ali anonimnih pisaca pisu za Kinga, on im placa i bere slavu.
Mozda se nesvjesno referisao na sistem Frank Fariana i projekt Milli Vanilli a prije toga Boney M
Moderator: _BataZiv_0809
KraljTito_i_Partija wrote: ↑04/06/2025 17:06![]()
Zomri se kloni mrskog holivudskog mejnstrima. Samo šiba Tursku, Rumuniju, i Iran.![]()
![]()
Jašta. Pljucnu po legendarnom filmu i pobježe, a mi ostadosmo da o filmu raspravljamo._BataZiv_0809 wrote: ↑04/06/2025 20:28KraljTito_i_Partija wrote: ↑04/06/2025 17:06![]()
Zomri se kloni mrskog holivudskog mejnstrima. Samo šiba Tursku, Rumuniju, i Iran.![]()
![]()
Kad preporuci film ja po 4 sata gledamTito_i_Partija wrote: ↑04/06/2025 20:31Jašta. Pljucnu po legendarnom filmu i pobježe, a mi ostadosmo da o filmu raspravljamo._BataZiv_0809 wrote: ↑04/06/2025 20:28KraljTito_i_Partija wrote: ↑04/06/2025 17:06![]()
![]()
Kakav kralj. Kralj trole možda.![]()
![]()
Da, da, to je taj citat i priznajem, zapravo je rijec o perfidnoj provokaciji - naime, Maksimus Decimus Meridius u toj mjeri prezire taj film da odbija cak i da ga nazove filmom (izvor: memorija)
KojiTito_i_Partija wrote: ↑05/06/2025 19:34 Zbog nekog razloga mnogi mrze taj film iz dubine duše, gotov do te mjere da se naljute kad se o njemu i priča, a kamoli da ga se gleda.![]()
Što meni nije nikako jasno. Naravno da film nije remek djelo, al' da raja toliko popizdi na jedan poprilično zaboravljiv film je meni baš čudno.![]()
darius_maximus wrote: ↑05/06/2025 11:00 Kao i u većini drugih slučajeva, kriv je internet.
Pojavom streaming servisa, postalo je puno teže ljude privući u kina.
Broj prodanih karata je u slobodnom padu, ali su postale skuplje, tako da ti treba "spektakl" da bi ljudi došli i potrošili bruku para na film.
Kada i ako bi Ameri odlučili da u potpunosti prestanu praviti filmove za kina (kao što je Netflix već uradio sa svojim filmovima), onda bi kina lagano mogla ključ u bravu, jer bi malo ko došao da gleda "Drvo divlje kruške" u kinu, kada može film pustiti na svom omiljenom streaming servisu.
Dakle, za kina smo sami krivi.
Što se kvaliteta tiče, ista stvar.
Internet i streaming servisi traže uvijek novi sadržaj za algoritme, tako da svaki studio nabacuje sadržaj da se uvijek ima šta novo vrtiti na početnoj.
A kada snimaš da bi se snimalo i da bi imao novi sadržaj, onda kvalitet ne može biti na nivou.
Slomiš se da snimiš npr. sezonu serije, potrošiš 150-200 miliona i ljudi pregledaju sezonu za noć.
Šta ćeš im sad drugo ponuditi, da ne odu na drugi streaming servis?
Dostupnost svega i u svakom trenutku je ubila značaj toga što se gleda.
Dakle, za kvalitet smo također sami krivi.
Ima internet još dosta negativnih uticaja, jer je također ubio pojam mistične "zvijezde" iz prošlosti te skratio raspon pažnje kod ljudi, tako da realno i ne može čovjek očekivati puno bolje.
Ista stvar je i sa muzikom i sportom, ali će ljudi reći da je došlo do demokratizacije i nestanka "gatekeepera" jer sad možeš gledati i slušati svašta.
Što se ostalih kinematografija tiče, nije sve za svakoga.
Meni, recimo, baš ne leži turska i iranska kinematografija.
Španija/Južna Amerika, Engleska, Francuska, Koreja, Njemačka, Skandinavci, tu ima jako dobrih stvari i ideja.
Halalite referat...

Bio sam ubjedjen da sam ga gledaochakany wrote: ↑04/06/2025 21:27 I meni su daleko bolji filmovi koji nisu iz Hollywooda, nego Hollywood u posljednje vrijeme.
Kad se samo sjetim filma Drvo divlje kruške iz Turske. Taj film me hipnotisao u kinu. Ušao sam u film doslovno. Jeste da traje oko 180 minuta, ali film je bio umjetnost čista.
Inače taj režiser pravi tako te malo depresivne filmove, sve oko 180 minuta, ali svaki njegov film je bio odličan koji sam pogledao.
Nisu filmovi samo Hollywood.![]()
Recikliraš već memeove.
Bog kinematografije
Ja memove, a ti svoju priču.darius_maximus wrote: ↑05/06/2025 22:37Recikliraš već memeove.
Candyman moram reći pet puta, Beetlejuice tri, ali gatekeeper samo jednom da se ti javiš.![]()
Valjda bi validniji argument bio dolazak VHSa i DVDa, a ne veličina i ravnoća ekrana. HBO nije validan argument jer je se uvijek plać'o ekstra i poprilično pomasno, i definitivno je više smatran luksuzom nego nekim defaultom koji bi bio u stanju promijenit' kvalitet cjelokupne filmske industrije.zomri wrote: ↑05/06/2025 20:35 Ma NBC je kralj kinematografije trenutno. Snima onako kako treba, na osnovama Čehova, Dostojevskog i Tolstoja, a rad kamere k'o u Tarkovskog. Jest svaki film haman tri sata ali obično vrijede. Jest da nabrekne mozak poslije, ali ko voli neće mu biti problem.
a ova ponjava gore o filmu kreće od pogrešne premise. ne, nije sa internetom i streamingom krenuo pad nego sa napretkom u tehnologiji - televizora. filmovi kakvih se još 90tih snimalo na tone - razne indie drame i originalni scenariji sa trodimenzionalnim likovima, odjednom su se prestali snimati. zašto? pa zato što je pojavom sve većih i sve ravnijih ekrana, prvo na hbou, a onda i drugdje, skontao sada može isto to prodati ljudima kod kuće bez potrebe da izlaze van. i to mogu prodavati iz sedmice u sedmicu, iznova i iznova. Kako se sve više para ulagalo u to, scenaristi originalnih scenarija su prešli na tv serije, a ostalo je historija. tek poslije kao posljedica dolazi streaming koji ovo diže na novi level.
Ja se izvinjajem, ovo postalo k'o TikTok, brzo iznesi ideju i turi koji smajli, dok nije koncentracija popustila.zomri wrote: ↑05/06/2025 20:35 Ma NBC je kralj kinematografije trenutno. Snima onako kako treba, na osnovama Čehova, Dostojevskog i Tolstoja, a rad kamere k'o u Tarkovskog. Jest svaki film haman tri sata ali obično vrijede. Jest da nabrekne mozak poslije, ali ko voli neće mu biti problem.
a ova ponjava gore o filmu kreće od pogrešne premise. ne, nije sa internetom i streamingom krenuo pad nego sa napretkom u tehnologiji - televizora. filmovi kakvih se još 90tih snimalo na tone - razne indie drame i originalni scenariji sa trodimenzionalnim likovima, odjednom su se prestali snimati. zašto? pa zato što je pojavom sve većih i sve ravnijih ekrana, prvo na hbou, a onda i drugdje, skontao sada može isto to prodati ljudima kod kuće bez potrebe da izlaze van. i to mogu prodavati iz sedmice u sedmicu, iznova i iznova. Kako se sve više para ulagalo u to, scenaristi originalnih scenarija su prešli na tv serije, a ostalo je historija. tek poslije kao posljedica dolazi streaming koji ovo diže na novi level.
Polako, vidjet ćemo još ko će biti upravu i šta će ovo doba ostaviti novim naraštajima.dale cooper wrote: ↑05/06/2025 22:41Ja memove, a ti svoju priču.darius_maximus wrote: ↑05/06/2025 22:37
Recikliraš već memeove.
Candyman moram reći pet puta, Beetlejuice tri, ali gatekeeper samo jednom da se ti javiš.![]()
![]()