Pozitivne strane koje si napisao za Zenicu dolaze jos iz titinog doba jer tada su na vlasti sjedili ljudi koji su bili zainteresovani za rjesavanje problema. Citao sam nedavno da je drvored u centru grada i uz bulevar planiran pocetkom 80tih kada je tadasnji nacelnik setao jednog ljetnog dana i nigdje nije bilo hlada a ucicvarilo. Tad je nadosao na ideju da se problem rijesi tako sto ce se posaditi drvoredi sto se i ucinilo. Ako pogledas poziciju Kamberovica polja i ostatka grada vidjeces da je mnogo nizi i da sa ove strane ima visoki zid. To je takodjer planirano zbog poplava. Ne sjecam se sad kada je bila neka velika poplava i nakon toga su odlucili da se problem rijesi zauvijek. Zenica nikada nije poplavljena od tada a imali smo nekoliko godina sa visokim vodostajima kad se Bosna izlije u ostalim gradovima.sale07 wrote: ↑21/06/2022 00:08 I na kraju Zenica
Jako dobro organiziran grad u smislu da sve mozes pjeske, s bilo kojeg kraja da krenes ne treba ti vise od 30Min pjeske. Kamberovića polje i citav taj dio od usca pa do blatuse bulevarom je nesto jako posebno. Gdje god da zivis 5-10min je potrebno da dodjes do Kamberovića ili bulevara. Poprilično cist grad, grad gdje cesto mozes vidjeti kamion koji prolazi i cisti ulice za razliku od Sarajeva i Mostara. Dosta sporije se zivi. Povezanost auto putem sa Sarajevom
Mane - necist zrak, privreda/ekonomija, politička situacija, sport, nedostatak zabavnih sadržaja nocni zivot, problem grijanja, centralni dio grada od akse pa do kamenog mosta izgleda kao kakva kasaba, nedostatak kvalitetnih ugostiteljskih objekata/restorana
Samo ovaj aspekt se ne vidi jer problem "ne postoji". A problem ne postoji jer je neko razmisljao i rijesio problem prije nego je i nastao. Novi problem je to sto niko ne rjesava buduce probleme kao sto su onda rjesavali. Sve ove mane koje si napisao su novokomponovane i to je ono sto domicilni zenicani vide. Svi ovi koji pisu lijepe stvari o zenici, pisu o stvarima koje su mnogo ranije planirane i rjesene, a postojeci zenicani pisu negativno o novokomponovanim stvarima. Cak i taj kamion sto ide i pere ulice potice jos iz prijeratnog perioda. To je samo nasljiedjeno a nije novokomponovano.
Prijeratna vlast nije vidjela recimo problem sa parkinzima i nisu ga ni rjesavali. Zato i nemamo mnogo parkinga, ni podzemnih garaza. Ova nova vlast vidi taj problem ali nista ne radi po tom pitanju. Zato i imamo automobile po trotoarima. I tu je sad status quo. Da je prijeratna vlast aktuelna, oni bi rijesili problem kao sto su rijesili problem sa nedostatkom hladovine u glavnim ulicama. Tu je razlika u mentalitetu. Nisu oni meni rjesavali problem. Rjesavali su sebi a i ja imao koristi od toga. Nacelnik je "sebi pravio hlad" a svi imamo koristi od toga. Oni su "grabili sebi" tako sto su pravili ljepse sire okruzenje za zivot a ovi tako sto prave uze okruzenje ljepse za zivot. Daj ti meni da moja kuca ima novu fasadu i da ja imam neceg vise. To sto mi je cesta ispred kuce pohabana, sta ima veze. To je taj mentalitet koji je nakaradno izgradjen. Ja bih ga nazvao seljacki mentalitet. Uskogrudi.
Ja jos uvijek ne razumijem da vladajuca kasta ne razumije ovu jednostavnu logiku. Drvored kojeg je tadasnji nacelnik napravio koristi i njemu i nama. On ga je sebi napravio jer je njemu sunce smetalo, ali je i meni sunce smetalo tako da ga je i meni napravio. Mogao je i on maznuti pare i napraviti ekstra krov na svojoj kuci, ali bi onda imao hlad samo dok je u kuci a cim izadje u grad opet bi mu bila cicvara. I tako... ja ne razumijem kako ovim vladajucim ne smeta da se guraju sa autima po trotoarima. Da kao seljacina zauzme javnu povrsinu. mozda njemu to ni ne smeta. Mozda on to vidi kao statusni simbol. Ja mogu a vi ne mozete. Pisam se po vama.