Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

apsidejzi

#57626 Re: Zeničani

Post by apsidejzi »

sale07 wrote: 21/06/2022 00:08 I na kraju Zenica
Jako dobro organiziran grad u smislu da sve mozes pjeske, s bilo kojeg kraja da krenes ne treba ti vise od 30Min pjeske. Kamberovića polje i citav taj dio od usca pa do blatuse bulevarom je nesto jako posebno. Gdje god da zivis 5-10min je potrebno da dodjes do Kamberovića ili bulevara. Poprilično cist grad, grad gdje cesto mozes vidjeti kamion koji prolazi i cisti ulice za razliku od Sarajeva i Mostara. Dosta sporije se zivi. Povezanost auto putem sa Sarajevom
Mane - necist zrak, privreda/ekonomija, politička situacija, sport, nedostatak zabavnih sadržaja nocni zivot, problem grijanja, centralni dio grada od akse pa do kamenog mosta izgleda kao kakva kasaba, nedostatak kvalitetnih ugostiteljskih objekata/restorana
Pozitivne strane koje si napisao za Zenicu dolaze jos iz titinog doba jer tada su na vlasti sjedili ljudi koji su bili zainteresovani za rjesavanje problema. Citao sam nedavno da je drvored u centru grada i uz bulevar planiran pocetkom 80tih kada je tadasnji nacelnik setao jednog ljetnog dana i nigdje nije bilo hlada a ucicvarilo. Tad je nadosao na ideju da se problem rijesi tako sto ce se posaditi drvoredi sto se i ucinilo. Ako pogledas poziciju Kamberovica polja i ostatka grada vidjeces da je mnogo nizi i da sa ove strane ima visoki zid. To je takodjer planirano zbog poplava. Ne sjecam se sad kada je bila neka velika poplava i nakon toga su odlucili da se problem rijesi zauvijek. Zenica nikada nije poplavljena od tada a imali smo nekoliko godina sa visokim vodostajima kad se Bosna izlije u ostalim gradovima.

Samo ovaj aspekt se ne vidi jer problem "ne postoji". A problem ne postoji jer je neko razmisljao i rijesio problem prije nego je i nastao. Novi problem je to sto niko ne rjesava buduce probleme kao sto su onda rjesavali. Sve ove mane koje si napisao su novokomponovane i to je ono sto domicilni zenicani vide. Svi ovi koji pisu lijepe stvari o zenici, pisu o stvarima koje su mnogo ranije planirane i rjesene, a postojeci zenicani pisu negativno o novokomponovanim stvarima. Cak i taj kamion sto ide i pere ulice potice jos iz prijeratnog perioda. To je samo nasljiedjeno a nije novokomponovano.

Prijeratna vlast nije vidjela recimo problem sa parkinzima i nisu ga ni rjesavali. Zato i nemamo mnogo parkinga, ni podzemnih garaza. Ova nova vlast vidi taj problem ali nista ne radi po tom pitanju. Zato i imamo automobile po trotoarima. I tu je sad status quo. Da je prijeratna vlast aktuelna, oni bi rijesili problem kao sto su rijesili problem sa nedostatkom hladovine u glavnim ulicama. Tu je razlika u mentalitetu. Nisu oni meni rjesavali problem. Rjesavali su sebi a i ja imao koristi od toga. Nacelnik je "sebi pravio hlad" a svi imamo koristi od toga. Oni su "grabili sebi" tako sto su pravili ljepse sire okruzenje za zivot a ovi tako sto prave uze okruzenje ljepse za zivot. Daj ti meni da moja kuca ima novu fasadu i da ja imam neceg vise. To sto mi je cesta ispred kuce pohabana, sta ima veze. To je taj mentalitet koji je nakaradno izgradjen. Ja bih ga nazvao seljacki mentalitet. Uskogrudi.

Ja jos uvijek ne razumijem da vladajuca kasta ne razumije ovu jednostavnu logiku. Drvored kojeg je tadasnji nacelnik napravio koristi i njemu i nama. On ga je sebi napravio jer je njemu sunce smetalo, ali je i meni sunce smetalo tako da ga je i meni napravio. Mogao je i on maznuti pare i napraviti ekstra krov na svojoj kuci, ali bi onda imao hlad samo dok je u kuci a cim izadje u grad opet bi mu bila cicvara. I tako... ja ne razumijem kako ovim vladajucim ne smeta da se guraju sa autima po trotoarima. Da kao seljacina zauzme javnu povrsinu. mozda njemu to ni ne smeta. Mozda on to vidi kao statusni simbol. Ja mogu a vi ne mozete. Pisam se po vama.
Sanjarko

#57627 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

ukoritili Bosnu davno, to je isto razlog sto Bosna neplavi, kad je to uradzeno neznam, ali znam da je i to razlog
ZoomZoomKiwi

#57628 Re: Zeničani

Post by ZoomZoomKiwi »

Mislim da je to zahvaljujući Ezheru, kad je rađen i Obalni bulevar (meni uvijek bio i ostat će - Obalni bulevar)

Kako god, grad s dobrim temeljima, ali fali vizije da se to nastavi sad.

Mnogo toga se može riješiti vrlo lako, para ima, pogotovo sad.

Sve neke lude ideje i nisu toliko lude kad čovjek malo razmisli.
Ja bih volio vidjet npr. da se na Smetovima raskrči par staza dobrih, na stranu prema Babinu ali i prema Zenici, par trosjeda i bokteveselio.

A onda jedna gondola od Kamberovića preko Crkvičkog brda na vrh Smetova, zašto ne?

Pa zašto ne i tramvaj od Radakova sa remizom kod streljane pa preko Bojinog Vira GGM-om skroz do Stacionara (ovaj sam projekat svojim očima vidio u uredu kod Huse prije hladno 17-18 godina), trebao je biti most na Bojinom Viru, ali zbog IPO (zbog toga što se ne zna čije je vlasništvo zemljište od kasarne) se od toga odustalo nažalost.

Pa zašto ne od Doma Štampe do RMK sve one kućice srušiti srediti napraviti neki prošireni trg kao novi centar.
Zašto ne srediti sve gradske ulice kao ovo pola Masarykove što su.

Sve se to može i treba uraditi, i onda ćemo imati Zenicu kakvu ona zaslužuje da bude, nama manje-više, ima nas svakakvih, nažalost.

Sad još jedna najluđa ideja, banalizujem, ali zašto ne otjerati govno od AMZe, sve ovo rasprodati u staro željezo, zemljište vratiti gradu i napraviti novi grad, sa trgovima, fontanama, malim zgradama, aqua parkom, i poslovnom zonom ali urednom i sređenom.

Ja vjerujem da bi 2000 ljudi tu moglo naći posao, koliko ih je sad u AMZe.

Isto tako i kasarna, tu se može planski i urbanistički napraviti jedan fin kvart sa par finih zgrada, školom, trgom, nešto nalik na Špansko u ZG.

Poslovne zone organizovati tako sjeveru i jugu grada, privući investitore nekim simboličnim zakupima za zemlju.

Sve se to može, i opet usput da i sebi namakne, ko god da je gradonačelnik.
Sanjarko

#57629 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

EFD22 wrote: 21/06/2022 12:00 Mislim da je to zahvaljujući Ezheru, kad je rađen i Obalni bulevar (meni uvijek bio i ostat će - Obalni bulevar)

Kako god, grad s dobrim temeljima, ali fali vizije da se to nastavi sad.

Mnogo toga se može riješiti vrlo lako, para ima, pogotovo sad.

Sve neke lude ideje i nisu toliko lude kad čovjek malo razmisli.
Ja bih volio vidjet npr. da se na Smetovima raskrči par staza dobrih, na stranu prema Babinu ali i prema Zenici, par trosjeda i bokteveselio.

A onda jedna gondola od Kamberovića preko Crkvičkog brda na vrh Smetova, zašto ne?

Pa zašto ne i tramvaj od Radakova sa remizom kod streljane pa preko Bojinog Vira GGM-om skroz do Stacionara (ovaj sam projekat svojim očima vidio u uredu kod Huse prije hladno 17-18 godina), trebao je biti most na Bojinom Viru, ali zbog IPO (zbog toga što se ne zna čije je vlasništvo zemljište od kasarne) se od toga odustalo nažalost.

Pa zašto ne od Doma Štampe do RMK sve one kućice srušiti srediti napraviti neki prošireni trg kao novi centar.
Zašto ne srediti sve gradske ulice kao ovo pola Masarykove što su.

Sve se to može i treba uraditi, i onda ćemo imati Zenicu kakvu ona zaslužuje da bude, nama manje-više, ima nas svakakvih, nažalost.

Sad još jedna najluđa ideja, banalizujem, ali zašto ne otjerati govno od AMZe, sve ovo rasprodati u staro željezo, zemljište vratiti gradu i napraviti novi grad, sa trgovima, fontanama, malim zgradama, aqua parkom, i poslovnom zonom ali urednom i sređenom.

Isto tako i kasarna, tu se može planski i urbanistički napraviti jedan fin kvart sa par finih zgrada, školom, trgom, nešto nalik na Špansko u ZG.

Poslovne zone organizovati tako sjeveru i jugu grada, privući investitore nekim simboličnim zakupima za zemlju.

Sve se to može, i opet usput da i sebi namakne, ko god da je gradonačelnik.
neukidat AZM, imao ja ideju sta uradit s tim, samo nema vizije, a ja s dijagnozom pa se odbaci kao smijesno ili budalastina, sve
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#57630 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

skoronikako wrote: 21/06/2022 10:26 I Celik. Celik je veliki problem. Tu ipak pricamo vise o mentalitetu, nego o gradu. Ljudi nisu spremni ispostovati najpozitivniju sportsku pricu u kantonu.
Ima i do toga da su ljudi umorni od Čelika i sve te trakavice i da jednostavno sve sto se desava trpaju pod firmu "lopovluk, staces" @apsidejzi je to nedavno jako lijepo elaborisao.

Govoreci u licno ime, a eto nekakav sam rodjeni Zenicanin koji ima intenciju ako nista, onda barem leci pod zemlju na Prasnicama, isao sam na jug kad je pola raje sa foruma tute vozalo u rikverc i volim Čelik kao instituciju i kao dio svog identiteta. Ali sam umoran od njega i ne zelim se involvirati.

I nisam sam u takvom razmisljanju.

@EFD22 Ezher prisvaja zasluge, ali bulevar ipak nije njegov ma koliko god to SDA htjela. ;-)
Sydnor

#57631 Re: Zeničani

Post by Sydnor »

Mittal je mnogo više od 2000 ljudi koji u njemu rade i jedini je osim državnih preduzeća koliko toliko normalan poslodavac u Zenici.

Ima oko 2200 svojih radnika i boga pitaj koliko ljudi iz eksternih firmi ovisi o njemu. Bez njega je Zenica mrtav grad. I sa njim je, da se razumijemo ali bez njega je horor.
Sydnor

#57632 Re: Zeničani

Post by Sydnor »

Sanjarko wrote: 21/06/2022 12:11
neukidat AZM, imao ja ideju sta uradit s tim, samo nema vizije, a ja s dijagnozom pa se odbaci kao smijesno ili budalastina, sve
Ne možeš napisat imam ideju i onda se ušutit, odgonetni nam do kraja sve kakva je to ideja. :)
Rothmans

#57633 Re: Zeničani

Post by Rothmans »

EFD22 wrote: 21/06/2022 12:00 Sad još jedna najluđa ideja, banalizujem, ali zašto ne otjerati govno od AMZe, sve ovo rasprodati u staro željezo, zemljište vratiti gradu i napraviti novi grad, sa trgovima, fontanama, malim zgradama, aqua parkom, i poslovnom zonom ali urednom i sređenom.

Ma nije losa ideja, fino poravnat sve , a onda ti , ekrem i ismet napravite aqua park i mozda dovest par strucnjaka sa poculice da se pored aqua parka napravi i super moderna arena za koridu.
Bosanski_pastuh

#57634 Re: Zeničani

Post by Bosanski_pastuh »

zona072 wrote: 20/06/2022 00:18 Ps. Ako je Britvar eminentan i stručan onda fakat ne znam, frajer je na državnoj sisi ništa manje od nabrojanih i napravio je kao i ostali NIŠTA!
Posto sam ga spomenuo. Gledam sta se nudi u gradu na politickoj sceni. Sto se tice strucnosti, vjerujem da je po pitanju toga Britvar ipak kompetentan za svoju struku za razliku od samoproglasenog ekonomskog strucnjaka na celu grada. Ne preferiram Britvara kao nekog svog politickog kandidata, ali ga vidim kao normalnog u odnosu na ostale. Doslo vrijeme da se i ta vrlina samo da si normalan cijeni u danasnjem vaktu. Dovoljno mi je da vidim da se zalaze protiv planiranog urbicida u gradu. Sad ako su tebi isti on ili s druge strane Fudo, Ramo, Vrace, Sanja i slicni onda u redu. Svako ima svoje misljenje.
ZoomZoomKiwi

#57635 Re: Zeničani

Post by ZoomZoomKiwi »

Rothmans wrote: 21/06/2022 14:15
EFD22 wrote: 21/06/2022 12:00 Sad još jedna najluđa ideja, banalizujem, ali zašto ne otjerati govno od AMZe, sve ovo rasprodati u staro željezo, zemljište vratiti gradu i napraviti novi grad, sa trgovima, fontanama, malim zgradama, aqua parkom, i poslovnom zonom ali urednom i sređenom.

Ma nije losa ideja, fino poravnat sve , a onda ti , ekrem i ismet napravite aqua park i mozda dovest par strucnjaka sa poculice da se pored aqua parka napravi i super moderna arena za koridu.
Ne bih s njima i kad bih mogao :mrgreen:
Rothmans

#57636 Re: Zeničani

Post by Rothmans »

EFD22 wrote: 21/06/2022 15:17
Rothmans wrote: 21/06/2022 14:15

:thumbup:

Mislim, nije losa ideja ,al kad se sjetim ko bi tu brke omastio , radije neka nama amz . kakav god je ,bolje pazi ljude od nasih begova.
ZoomZoomKiwi

#57637 Re: Zeničani

Post by ZoomZoomKiwi »

Rothmans wrote: 21/06/2022 15:38
EFD22 wrote: 21/06/2022 15:17

:thumbup:

Mislim, nije losa ideja ,al kad se sjetim ko bi tu brke omastio , radije neka nama amz . kakav god je ,bolje pazi ljude od nasih begova.
Slažem se. Ja sam naravno naivno, kao i cijela ideja što je, mislio da to ide totalno transparentno, sa stranim nadzorom i po strogim pravilima struke :mrgreen:

Nešto kao upravna zgrad ViK-a, pa se Neimari zeznuše i sad valja plaćat' penale i opet uradit' onako kako se mora :mrgreen:
Sanjarko

#57638 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

Sydnor wrote: 21/06/2022 14:05
Sanjarko wrote: 21/06/2022 12:11
Ne možeš napisat imam ideju i onda se ušutit, odgonetni nam do kraja sve kakva je to ideja. :)
nemoze ova javno, mogla je se tih godina mozda realizirati, danas nevjerujem jer samo kako znam AZM radi samo jedan proizvod, zicu, a unisteno u privatizaciji ostalo, ostatak tih predratnih proizvodnih pogona, svih

sad, danas da nam je se prebacit na proizvodnju necega drugoga kao u Filadelfiji, oni zatvorili zeljezaru i bacili se na proizvodnju solarnih panela i sl zelenih tehnologija
belfy

#57639 Re: Zeničani

Post by belfy »

EFD22 wrote: 21/06/2022 12:00 Mislim da je to zahvaljujući Ezheru, kad je rađen i Obalni bulevar (meni uvijek bio i ostat će - Obalni bulevar)
nije zahvaljujuci Ezheru, a nije ni napravljen kao Obalni bulevar, nego kao Bulevar bratstva i jedinstva.

bez Zeljezare nema ni Zenice dok se nesto drugo ili bitnije ne rodi. recimo da se uradi ova zamjena koju si naveo prvo pitanje je koje se postavlja ko bi imao para, tj. gdje bi ih zaradio, da ih trosi u tom aqua parku i trgovinama... jer od toga je, zaista, ozbiljnija ona ideja da se na podrucju Zeljezare posadi krompir (osim ako ne legalizuju uzgajanje marihuane :-D )...
Ja_Ja

#57640 Re: Zeničani

Post by Ja_Ja »

anex wrote: 21/06/2022 10:38
skoronikako wrote: 21/06/2022 10:26
I Celik. Celik je veliki problem. Tu ipak pricamo vise o mentalitetu, nego o gradu. Ljudi nisu spremni ispostovati najpozitivniju sportsku pricu u kantonu.
Malo nas tih u Zenici koji smo još uvijek oko stadiona...

Puno je onih koji ne znaju ni za što služi Bilino polje...za neke je to samo arena za koncert Zorice Brunclik.
Pomalo istine u svemu napisanom, plus dodati i ono sto je @_BataZiv_0809 napisao. Osjeca se strasan nedostatak ljudi u gradu. Ne znam koliko je on realan ali neka vrsta praznine ili vakuma se primjeti. Jednostavno nema vise ljudi. Mozda je to i generacijska opservacija jer se vecina npr. moje generacije ispalila vani. S tim se vracam ponovo na Celik. Bata je upravu, sva ova prica je sumorna, jer se vec nekoliko godina veoma aktivno potencira a pasivno manje vise zadnjih 20 godina. Tako da i danas kada se s pravom moze reci da klub nikada nije bio zdraviji i u boljem polozaju taj neki crni oblak visi nad narodom svaki put kad se pomene ime Celik. Ovome je deblo kumovalo i ovo Uskopsko smece koje potencira taj narativ o rupi bez dna, crnilu i cemu sve ne kada dodje do kluba. Kad se tome doda da je sto smrcu, sto odlascima iz grada uradjen harakiri nad generacijama koje su se istinski indentificirale sa klubom onda dolazimo do rezultata koji imamo.

Za mene je to opet i veci poticaj. Uspjeh jednog simbola grada (slagao se neko s tim ili ne) je od krucijalne vaznosti po meni ako nista drugo onda za atmosferu u gradu. To se dalo primjetiti i tokom ove poslijednje tekme sa Velezom. Celik jednostavno trenutno treba nasu pomoc, masina je postavljena na ispravan kolosijek, sada je u fazi guranja za godinu/dvije ce polahko sama da krene, a za nesto vise ce biti i u punoj brzini. Za mene kao clana kluba je prosto nevjerovatno da je mala grupica istinskih zaljubljenika u klub, sa veoma malim sredstvima i sa svim mogucim podapinjanjima uspjela da uradi ovoliki posao, prosto nevjerovatno. Zato mislim da nemam pravo da odustanem od pomoci njima na bilo koji nacin (pa makar i ovako da "serem" po forumu) sve dok oni rade u interesu kluba.
phillie

#57641 Re: Zeničani

Post by phillie »

_BataZiv_0809 wrote: 21/06/2022 13:59
skoronikako wrote: 21/06/2022 10:26 I Celik. Celik je veliki problem. Tu ipak pricamo vise o mentalitetu, nego o gradu. Ljudi nisu spremni ispostovati najpozitivniju sportsku pricu u kantonu.
Govoreci u licno ime, a eto nekakav sam rodjeni Zenicanin koji ima intenciju ako nista, onda barem leci pod zemlju na Prasnicama, isao sam na jug kad je pola raje sa foruma tute vozalo u rikverc i volim Čelik kao instituciju i kao dio svog identiteta. Ali sam umoran od njega i ne zelim se involvirati.

I nisam sam u takvom razmisljanju.
Druze, ovo mi bas kontradiktorno zvuci. Dakle volis sto Celik postoji i dijelom te je i on definisao kao covjeka. Al ako se ugasi, pa i nije neka steta, nemoj da se ja deranziram.
Al nazalost u pravu si kad kazes da nisi sam u takvom razmisljanju.
addiction
Grijem se na: ze toplana ba ze

#57642 Re: Zeničani

Post by addiction »

Nemojte me shvatiti pogresno no zar stvarno mislite da je svakom Zenicaninu fudbalski klub odrednica i najrelevatnija stvar u zivotu, mozda vama posto ste u toj prici no velikoj vecini ne. Ne razumijem kako mozete uopste napisati kako ljudi nisu spremni podrzati tu pricu kada ionako 90% istih ne zna gdje udara glavom i sta rade a ostale nesto i boli ona stvar za Celik. Upravu ste kada kazete da je po mahalama vec dobro ustajala prica kako je Celik propao i kako od istog nema nista no za to ljudsku karikaturu na celu grada treba dobro kazniti barem koliko je u nasoj moci, kroz izbore. No tu se razilaze nas Bosanski mentalitet i logika gdje ljudi ne zele da naviknu da je derbi kola protiv Stupcanice, da ne tupim. Ljude je vec dobro sjebala korona a tek sada ova poskupljenja tako da im Celik jos nece biti bliska stvar.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#57643 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

phillie wrote: 21/06/2022 21:41
Druze, ovo mi bas kontradiktorno zvuci. Dakle volis sto Celik postoji i dijelom te je i on definisao kao covjeka. Al ako se ugasi, pa i nije neka steta, nemoj da se ja deranziram.
Iskreno ne znam sta je kontradiktorno. Volim Celik i volio bih da opstane, a ako se to i ne desi, bit ce mi zao, ali zivot ide dalje. Nemam zivotnog vremena ni prostora da se bavim Celikom, nazalost imam vaznijih briga u zivotu. Mnogo toga je propalo, a zivot se nastavio dalje. Nestala je i firma u kojoj mi je stari zaradio penziju, ali zbog lopovluka (20 godina neuplacenog staza) ona iznosi 450 KM. I nikom nista. Umrijet ce covjek od nepravde i mislis da ce se iko osim nas njegovih bliznjih pocesat? Hoce kurac. Mislim da ti je jasno sto sam onda alergican na pricu o Celiku i lopovluke.

I slozio bih se sa forumasem iznad. Nije svakom Zenicaninu fudbalski klub odrednica. Mislim da se tu debelo grijesi.

Ja sam navijac Celika jer sam Zenicanin, nisam Zenicanin jer sam navijac Celika. Ako me kontas.

Putujem privatno i poslovno dosta po ex-yu. Znas kad me neko upitao za Celik kad kazem da sam rodom iz Zenice? Ne znam ni ja iskreno. Ne sjecam se da je ikad.

Obicno su to asocijacije Zenica blues/zatvor, Tarik Filipovic, Cimburijada, Zeljezara....
belfy

#57644 Re: Zeničani

Post by belfy »

Ja_Ja wrote: 21/06/2022 21:28
anex wrote: 21/06/2022 10:38

Malo nas tih u Zenici koji smo još uvijek oko stadiona...

Puno je onih koji ne znaju ni za što služi Bilino polje...za neke je to samo arena za koncert Zorice Brunclik.
Pomalo istine u svemu napisanom, plus dodati i ono sto je @_BataZiv_0809 napisao. Osjeca se strasan nedostatak ljudi u gradu. Ne znam koliko je on realan ali neka vrsta praznine ili vakuma se primjeti. Jednostavno nema vise ljudi. Mozda je to i generacijska opservacija jer se vecina npr. moje generacije ispalila vani...
skoro isto izgleda iz mog ugla koji sam vec godinama vani. do prije par godina nisam mogao naci dovoljno vremena da sa svakim posjedim i protabirim koju kako treba. prije dvije - tri godine sam primjetio da ne mogu da sakupim vece drustvo cak i kada su praznici u pitanju, tako da sam se okrenuo porodicnim proslavama i Cimburijade i Nove i svih ostalih praznika. pretprosla Nova mi je rekla da je kraj trazenja. ovu zadnju nisam ni imao zelje da dodjem i mislim da ce tako i ostati... eventualno krug porodice dok su i oni tu...
belfy

#57645 Re: Zeničani

Post by belfy »

_BataZiv_0809 wrote: 21/06/2022 22:55
phillie wrote: 21/06/2022 21:41
Iskreno ne znam sta je kontradiktorno. Volim Celik i volio bih da opstane, a ako se to i ne desi, bit ce mi zao, ali zivot ide dalje. Nemam zivotnog vremena ni prostora da se bavim Celikom, nazalost imam vaznijih briga u zivotu. Mnogo toga je propalo, a zivot se nastavio dalje. Nestala je i firma u kojoj mi je stari zaradio penziju, ali zbog lopovluka (20 godina neuplacenog staza) ona iznosi 450 KM. I nikom nista. Umrijet ce covjek od nepravde i mislis da ce se iko osim nas njegovih bliznjih pocesat? Hoce kurac. Mislim da ti je jasno sto sam onda alergican na pricu o Celiku i lopovluke.

I slozio bih se sa forumasem iznad. Nije svakom Zenicaninu fudbalski klub odrednica. Mislim da se tu debelo grijesi.

Ja sam navijac Celika jer sam Zenicanin, nisam Zenicanin jer sam navijac Celika. Ako me kontas.

Putujem privatno i poslovno dosta po ex-yu. Znas kad me neko upitao za Celik kad kazem da sam rodom iz Zenice? Ne znam ni ja iskreno. Ne sjecam se da je ikad.

Obicno su to asocijacije Zenica blues/zatvor, Tarik Filipovic, Cimburijada, Zeljezara....
odlican post sa kojim se u potpunosti slazem, kao sto sam i sam prije govorio. i, jako lijepo receno ovo sto oznacih. :thumbup:
phillie

#57646 Re: Zeničani

Post by phillie »

Naravno bez svega se moze i bez mnogo sta ce covjek navikne zivjeti. Ali steta je kad jedna ovako pozitivna prica (mozda cak i jedina u posljeratnoj Zenici), ima ovako slab feedback od gradjana Zenice. I ne moras "biti u toj prici" sta god to znacilo. Dovoljno je da se malo informises, a ne kao papagaj ponavljati (ovo ne mislim na forumase, nego vecinu Zenicana). kako je Celik "propao, jer igra u 3 rangu", kako im se "daju pare, a oni ko zna na sta trose", i kako je "prije bilo bolje, mi smo isli navijati i gledali smo Premijer ligu, bolio nas je qrac ko je u Upravi..."

Ozbiljni smo ljudi, i svi imamo mnoge zivotne probleme koje nosi svakodnevnica, i niko ne govori da se Celiku treba posvetiti svo slobodno vrijeme koje imamo, ali ponekad svratiti do fan-shopa, kupiti neku sitnicu, kupiti ulaznicu za utakmicu (pa eto i ne moras otici ako ti ovaj rang nije zanimljiv), a da ne govorim o uclanjenju u klub ili akcijama 12.igrac ili vjerni navijac.

Mozda sam i ja preveliki optimista "jer ipak je to samo sportski klub", ali za mene trenutno to je jedino urbano mjesto u gradu, jedini otpor svemu ovome sto imamo u gradu pa i drzavi, ali i pokazatelj da se moze protiv "ovih gore" kad se ima znanja i volje da se naprave promjene. Jos je teskog puta pred Celikom, ali polako...

A za stanovnistvo...evidentno je da nas je ovdje sve manje i manje i to ce se nazalost nastaviti u buducem periodu. u jednoj osnovnoj skoli, koja pokriva dosta naselja, ove godine ce se,umjesto 4 razreda prvacica, upisati djece tek dovoljno za dva razreda i to po 18-19 ucenika. Na kraju ce biti, ko ostane zadnji nek ugasi svjetlo i zakljuca dvaput. Nazalost.

EDIT: Ovo sto je belfy oznacio, i ja se slazem sa tim. Celik je samo jedan dio onoga sto te definise kao Zenicanina, razumijem. Nekome je taj dio malo manji nekome malo veci, nekome je mozda kafa u ljetno jutro u Bordou ono sto ga cini Zenicaninom, nekome nesto trece. Samo kazem (jest da se ponavljam) da bolju ekipu ljudi koja je trenutno u Celiku, Zenica nije odavno imala.
Last edited by phillie on 21/06/2022 23:42, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#57647 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Koliko god ta prica bila pozitivna, a ne sumnjam da jeste, ocigledno se marketinski nije odradio dobar posao. Npr. ona infantilna medijska prepucavanja sa Kufetom su kod mene dovela do toga da instinktivno preskacem sva saopstenja za javnost od strane kluba.
phillie

#57648 Re: Zeničani

Post by phillie »

OK, sve pet.
Casual's

#57649 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Meni nesto zao Zepsa. Bio je ziv grad tih 5-6 dana. Doduse, zadnja dva su bila sranje.
Ja_Ja

#57650 Re: Zeničani

Post by Ja_Ja »

Naravno da nije odrednica. No za razliku od Bate moje iskustvo je suprotno. 15 godina sam aktivno lutao po svijetu i Celik je apsolutno uvijek bio ta poveznica s kim god da sam pricao (Celik, KPD, Zeljezara, Cimburijada ponekad, Tarik Filipovic nikada) i bez obzira na kom kontinentu ili drzavi bio. Tako i dan danas. Vjerovali ili ne ljudi prate, pitaju sta se desava, pa cak i vise nego Zenicani. Naravno mislim na bivse Jugose.

Nije ovdje poenta apsolutnog podredjivanja klubu kao jedinoj identifikaciji sa jednim gradom, niti se takvo sto ocekuje a mislim da se i ne pravi ta vrsta narativa bar ne od strane velikog broja ljudi koji vole klub. Mislim da postoji svijest o tome da koliko je meni klub odrednica da Bati ili nekom sasvim drugom nije. I to je sasvim uredu. I mene zaboli za nekim drugim stvarima u gradu za koje nisam vezan, ne ticu me se, nisam upoznati s njima ili sta vec ne, a nekom opet te stvari predstavljaju odrednicu (neko ranije rece da ga zaboli patka i za pozoristem, pa ostasmo zivi). No mislim da ne trebamo gurati u stranu cinjenicu da Celik jeste ono sto jeste, jedan od najvecih simbola ovog grada. Pa taj klub je rastao sa ovim gradom od vremena kada je Zenica bila varos od 20tak hiljada ljudi do 3 po velicini grada u drzavi. Malo je ko tako efektivno promovisao grad kao sto je to radio Celik od svog nastanka, pa Evropski trofeji, pa igraci, itd...

Ovo sto je uradjeno Celiku je samo jedan presjek stanja onog sto se radi Zenici u poslijednjih 30 godina sa jednom VELIKOM iznimkom. Sapatom su redom padale firme od Zeljezare do Zenicatransa, ali se bunt jedino javio pokusajem finalnog gasenja Celika. Ako se veliki broj Zenicana ne identificira sa klubom zasto je to tako? Mislim Zeljezara je hranila 22 hiljade ljudi, Zenicatrans je imao stotine radnika i tako dalje. A jedino je Celik imao zasignurno najmasovnije proteste u poslijeratnom periodu. Mislim da tu ipak ima nesto sto vuce veliki broj Zenicana prema Celiku. Pa i dan danas. Vec sad je na stotine onih koji daju svoja sredstva za taj klub, klub koji u poredjenju sa drugim klubovima svog renomea ne dobija nista od svoje lokalne vlasti.

Za mene je ovo samo jedna epizoda u historiji Celika gdje se klub bori protiv onih koji ne zele revitalizaciju kluba. I pisanje nas nekoliko na forumu ovdje je nista drugo do reanimacija i skretanje paznje da taj klub ipak postoji i da se oporavlja i da ce se oporaviti i ja sam ubijedjen opet nositi ime ovog grada ne samo po Bosni i Hercegovini vec i sire.
Post Reply