Anquilla wrote: ↑25/07/2022 13:59
metal wrote: ↑25/07/2022 13:47
Ne zagovaram ja ništa osim toga da svako, pa i katolik, ima pravo da se moli za koga hoće. To što ja ne bih išao na takvu molitvu ne znači da ću njemu braniti.
U suprotnom, doći ćemo u situaciju da uvodimo kontrole misa i sličnih molitvi, što bi bila vanserijska budalaština.
Pokušaj malo predstaviti sebi kako bi izgledalo da neka vrsta "političkog komesara" stoji pored svakog vjernika i kontroliše za koga se moli. Nekad je stvarno potrebno stvari dovesti do apsurda da bi ljudi shvatili kuda ih vodi njihova "pravednička borba".
Vjerujem ja da ima vjernika koji se mole i za duše poginulih ustaša.
Ali, kao što rekoh, neukusno je i bezobrazno javno pozivati na misu za poginule dželate u gradu u kojem su napravili zlo.
Ne znam gdje živiš, pretpostavljam da si slab na vukovarske žrtve...
Evo zamisli da se sutra u Vukovaru organizuje parastos za Arkana, Mrkšića i Miloševića... Koja reakcija je očekivana, s mirom da se to održi bez riječi protiv?
Samo onako, ljudski pogledati, baš je neuskusno.
Živim u Sarajevu i jasno mi je o čemu pričaš. Ali činjenica je da nije crkva pozivala Sarajlije da dođu na misu za ustaše, nego su mediji brujali o tome.
U crkvi se ljudi mole za duše umrlih i ko smo ti i ja da to zabranimo? Znaš li za koga se mole danas? Ili za koga se moli neko u džamiji? Ne znaš dok te o tome ne obavijesti Klix ili drugi mediji.
Misa je obred za vjernike. Šta ti ili ja imamo sa tim ako ne idemo u crkvu ili na tu određenu misu?
Na misi se prvenstveno moli za oprost grijeha. Ko smo ti ili ja da nekome zabranimo da moli za oprost grijeha bilo kome?
Misa nije veličanje niti Nobelova nagrada. Ali da bi se to znalo, treba znati nešto o katoličkoj vjeri.
Uglavnom, činjenica je da je tada u Sarajevu malobrojniji katolicima pokazano da će im zapjenjeni pravednička većina određivati za koga će se moliti bogu. Ti očito nisi svjesna koliko je ta poruka pogubna za ono normalno Sarajevo za koje se k'o fol zalažemo.
Ti si meni spomenula Vukovar. Evo da ja tebi sad spomenem Cacu. Zašto se silni gnjevni pravednici ne okupe na Kovačima i rastjeraju one koji mu dođu proučiti molitvu?
Znamo i ja i ti zašto. Zato što bi vjerovatno dobili po nosu. Ali je zato lako katolike utjerivati u suru, nema ih puno u Sarajevu.