Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Anquilla

#56276 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Anquilla »

Ci-Nick wrote: 25/07/2022 14:14
Anquilla wrote: 25/07/2022 14:03

Ko ostane kući, slaže se da BiH bude po mjeri, isključivo i samo, Bošnjaka, Srba i Hrvata.
Ostali nemaju mjesta u državi "Bakira, Milorada i Dragana".
Ja ne vidim u čemu je problem..
Trideset godina šapućemo o građanskoj drzavi a 30 godina živimo nacionalnu drzavu,.. onakvu na kakvu su pristali i bošnjački nacionalisti.
Sad se samo trazi prihvatanje onog sto zivimo i za sto smo dosad puno puta glasali.
Ja ne prihvatam nikakvu "mi" matricu, nit' sam glasala za takve, nit' bih glasala.

A od oktobra će mi biti oduzeto pravo da smisleno, sa rezultatom, zaokružim neke koji se ne vide kao dio plemena nego kao građani.
I još će mi to prodati kao demokratiju i uslov za ulazak u EU.

Kad u njegovoj zemlji bude broj delegata u Bundestagu tačno određen za pripadnike rimokatoličke ili protestanske vjere, neka onda i meni prosipa te kvazidemokratske principe.
skafiskafsnjak

#56277 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by skafiskafsnjak »

Login77777 wrote: 25/07/2022 14:19
skafiskafsnjak wrote: 25/07/2022 14:16
Slozna topla HDZ braca :lol:
Ja mislio Novak nije Hrvat… :mrgreen:
Pa.HDZovac...znaci, cistokrvni Hrvat :mrgreen:
Login77777

#56278 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

Novak20 wrote: 25/07/2022 13:52
Lex77 wrote: 25/07/2022 13:41
Šokirani smo da se udostojio obratiti nama polu ljudima.
I to je nešto.
Jučer je sletio u Tuzlu da ne bi morao razgovarai sa nižom rasom
:lol:

Ovdje smo svi manje-više iste rase, a možda ti konkretno i jesi pola čovjeka pa piši samo u svoje ime ako se tako osjećaš
Onaj vam general bas ne misli tako. Prkacin ili kako vec. A nije da je bilo neke osude na nazivanje Bosnjaka polunarodom.
Sierra club

#56279 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Sierra club »

Ci-Nick wrote: 25/07/2022 14:14 Ja ne vidim u čemu je problem..
Trideset godina šapućemo o građanskoj drzavi a 30 godina živimo nacionalnu drzavu,.. onakvu na kakvu su pristali i bošnjački nacionalisti.
Sad se samo trazi prihvatanje onog sto zivimo i za sto smo dosad puno puta glasali.
Političari pristali poslje 3.5 godina genocida gdje je bio upitan opstanak bošnjaka kao naroda u ratu koji je izcrpio sve resurse. Pristalo se jer ljudi nisu mogli da dalje ratuju a nisu bili u stanju da oslobode državu bez NATO udara na srpska skladišta i kasarne i PVO.

I sad hoćemo da dobijemo u miru što pismo mogli u ratu. Znače neće biti lako, ali se mora trudit.
Vazna1

#56280 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vazna1 »

metal wrote: 25/07/2022 13:47
Anquilla wrote: 25/07/2022 13:37

Ja sam navela za Sarajevo, to kako građani u Austriji ili Hrvatskoj to doživljavaju je njihova stvar.
Činjenica se da su ustaše nanijele zla ovom gradu i da je, malo je reći, neukusno održavati ovdje misu za njihove duše.

Jesi li ti uopšte svjestan da zagovaraš da je ok držati bilo kakve molitve u Sarajevu za duše krvinika Sarajlija?

Daj bolan, popusti malo politikanstvo, pogledaj kao čovjek...

U kakom si ti filmu da mi je znati, još bi izgleda samo trebalo da Sarajlije plate misu za Luburića :-)
Ne zagovaram ja ništa osim toga da svako, pa i katolik, ima pravo da se moli za koga hoće. To što ja ne bih išao na takvu molitvu ne znači da ću njemu braniti.

U suprotnom, doći ćemo u situaciju da uvodimo kontrole misa i sličnih molitvi, što bi bila vanserijska budalaština.

Pokušaj malo predstaviti sebi kako bi izgledalo da neka vrsta "političkog komesara" stoji pored svakog vjernika i kontroliše za koga se moli. Nekad je stvarno potrebno stvari dovesti do apsurda da bi ljudi shvatili kuda ih vodi njihova "pravednička borba".
Možeš ti to okretati koliko hoćeš ali poenta se neće izgubiti. Niko neće i ne može kontrolisati za šta se pojedinac u sebi moli, ali dopustiti da se u gradu u kojem su ustaše klale građane tog istog grada i vršile najgore zločine održi takva misa to možeš sanjati. Ustvari pošto ste vi poznati kao napredni, održite par misa po pravoslavnim crkvama širom Hrvatske ako je takvih još ostalo, za stradale četnike pa da se za par godina i mi ugledamo na vas.
sitni svercer

#56281 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sitni svercer »

damirc_sa wrote: 25/07/2022 14:15 Ako nasi politicari imaju m.uda neka danas javno objave da automatski napustaju sve nivoe vlasti i sve funkcije, pa da vidimo kako ce se onda ponasati Schmidt.

Naravno nasim politicarima je bitnija fotelja nego narod tako da su ovi protesti danas pucanj u prazno.
to da ako imaju mooda a ako imaju malo obraza i casti onda stavke i neka proba neko drugi ali to malo teze i zato jos jednom uglas: STAY HOME TODAY!!!! 8-)
Ci-Nick

#56282 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ci-Nick »

Anquilla wrote: 25/07/2022 14:20
Ci-Nick wrote: 25/07/2022 14:14

Ja ne vidim u čemu je problem..
Ja ne prihvatam nikakvu "mi" matricu, nit' sam glasala za takve, nit' bih glasala.

A od oktobra će mi biti oduzeto pravo da smisleno, sa rezultatom, zaokružim neke koji se ne vide kao dio plemena nego kao građani.
I još će mi to prodati kao demokratiju i uslov za ulazak u EU.

Kad u njegovoj zemlji bude broj delegata u Bundestagu tačno određen za pripadnike rimokatoličke ili protestanske vjere, neka onda i meni prosipa te kvazidemokratske principe.
Razumijem da nisi sretna sa uređenjem BiH.. Nisam ni ja.
Teski sam demokrata, sretan bi bio da smo Republika BiH sa samo dva nivoa,.. ali mi smo manjina.
Izbori su to dakazali i pokazali.
Kad sam na posljednjem popisu prijavio sebe, suprugu i djecu kao Bosance,.. ocekivao sam da će nas biti 5 do 10%..
Kad ono mi ko statistička greska.
Novak20

#56283 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Novak20 »

nles wrote: 25/07/2022 14:20
nles wrote: 25/07/2022 14:08

Jesu li poljski Jevreji bili druge rase?
Jesu li banijski Srbi 1941. bili druge rase?
Jesu li Bosnjaci u Ahmicima bili druge rase?

Sto ne mogu botovske demagogije, ljudi moji...
Neki odgovor, nesto...?
Nemam volje ni vremena da diskutiram sa klonom jeftinog obrnutog nicka.
Hajvan

#56284 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hajvan »

Ostanimo kuci, imamo zagarantovan Emirat Granadu (Sarajvo), barem za narednih 20-ak godina
nakon isteka tog vrmena, konacno necemo imati nista.
pemanapemani

#56285 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by pemanapemani »

palermo wrote: 25/07/2022 13:41
pemanapemani wrote: 25/07/2022 13:35

Dobro, jesu li ovi protesti organizovani da se pokaže da su Bošnjaci politički narod ili se organizuju da građani BiH izraze svoje nezadovoljstvo mogućim nametanjem izmjena IZ i Ustava FBiH, kojim bi se još više obespravili građani BiH?

Ako je ovo prvo navedeno, moja malenkost nema šta tražiti na protestu, jer nisam Bošnjak. I takav protest bih podržao, ali ne bih dolazio pred OHR.

Danas mi je pravo težak dan, mislim inače ovaj datum svake godine, ali sam se mislio natjerati da dođem, ali kad vidim šta pojedinci pišu, onda nemam tu šta tražiti. Jebi ga, ispada da je ovo protest Bošnjaka protiv mogućih nametanja OHR, koji štete Bošnjacima. Kako sam već rekao, podržavam i takav protest, ali ću ga podržati verbalno bez dolaska pred OHR.
e, jebi ga, pitaš me jedno nefer pitanje. Mislim, na to pitanje, doći ili ne doći, jedino ti možeš odgovoriti.

Što se mene tiče ovo je protest za Bosnu i Hercegovinu, a koja je uloga Bošnjaka u toj priči.....pa nažalost, činjenica je da većina onih koji ovu zemlju doživljaju kao svoju dolazi iz redova tog naroda i da propast ili opstanak Bosne i Hercegovine direktno korelira sa opstojnošću ili propašću Bošnjaka kao političkog naroda.
Jebi ga, nisam te pitao hoću li ili neću doći, to ću sam odlučiti.

Referisao sam se na tvoju i tvrdnju kolege @Prpa.ba da su ovo protesti da se pokaže da su Bošnjaci politički narod.

Isto tako kako si naveo za Bošnjake, na individualnom nivou opstanak Bosne i Hercegovine direktno korelira sa mojom opstojnošću, jer nemam rezervnu domovinu.
Nekad mi se čini da su jedni koji nemaju rezervnu domovinu ipak malo "jednakiji" od drugih koji isto tako nemaju rezervnu domovinu.
Nespin

#56286 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nespin »

8-)
Last edited by Nespin on 06/09/2022 13:43, edited 1 time in total.
Sierra club

#56287 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Sierra club »

damirc_sa wrote: 25/07/2022 14:15 Ako nasi politicari imaju m.uda neka danas javno objave da automatski napustaju sve nivoe vlasti i sve funkcije, pa da vidimo kako ce se onda ponasati Schmidt.

Naravno nasim politicarima je bitnija fotelja nego narod tako da su ovi protesti danas pucanj u prazno.
Zašto bi to uradili, to želi samo onaj koji je protiv BiH. Trebaju da ostanu na funkciji, i da organizuju ljude i resurse za odbranu države. Kao prvo, obezbijdit svima automatsko oružje ko nije kriminalacili olakšat nabavku istih uz odredjene sigurnosne mjere. orgnaizirat sve za odbranu države. Jer stvanro neznamo šta može biti sutra. To je poso političara. A ne da ljudi protestuju goloruki, a da naoružani policajci stoje ispred ljudi koji su kontrolosani od tih istih političara.
Prpa.ba

#56288 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Prpa.ba »

Kad vidis forumsku dominaciju raznih Novaka i ostalih potlacenih i izmajoriziranih, znas sta nam kuhaju i spremaju.

Svi pred OHR. :thumbup:
Sierra club

#56289 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Sierra club »

Nespin wrote: 25/07/2022 14:30 https://www.klix.ba/vijesti/bih/i-clano ... /220725050

Evo ga i ovaj ispuzao iz rupe da se pridruži masi
čudi me jer je Radončić jučer podržavao zakon.
palermo

#56290 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

pemanapemani wrote: 25/07/2022 14:29
Nekad mi se čini da su jedni koji nemaju rezervnu domovinu ipak malo "jednakiji" od drugih koji isto tako nemaju rezervnu domovinu.
Uopšte ne sporim ovu tvoju tvrdnju......mislim, ovo je džava nejednakih, neravnopravnih i dodaj još šta hoćeš.....
palermo

#56291 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

pemanapemani wrote: 25/07/2022 14:29
Uopšte ne sporim ovu tvoju tvrdnju......mislim, ovo je država nejednakih, neravnopravnih i dodaj još šta hoćeš.....
Last edited by palermo on 25/07/2022 14:38, edited 1 time in total.
Sierra club

#56292 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Sierra club »

Prpa.ba wrote: 25/07/2022 14:35 Kad vidis forumsku dominaciju raznih Novaka i ostalih potlacenih i izmajoriziranih, znas sta nam kuhaju i spremaju.

Svi pred OHR.
Veliki portesti mogu samo prepasti turiste. Treba tjerat političare da nešto urade. Da se žrtvuju ako treba za državu. Imaju, policiju, financije, političku moć. Institucije.
DonieBrasco

#56293 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by DonieBrasco »

Botovi preuzeli temu, ne citirajte ih !
Anquilla

#56294 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Anquilla »

Prpa.ba wrote: 25/07/2022 12:53 Svi pred OHR u 19:00, a nadamo se da ce ostali imati struje da mogu pratiti i komentarisari proteste. :thumbup:
:lol: :thumbup:
Sierra club

#56295 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Sierra club »

Nemam ništa protiv protesta ali zašto policija neode ispored supermarkete koji podržavaju anti BiH politiku i kod svakog kupca u tom supermarketu provjere stanje auta, gume, da li ima sve propise, jel parkiro kako treba, jer mu iz auspuha benzin sagorjijeva po propisu. I kaziti sve redom ko kupuje u tim supermarketima.

Ako nemamo oružja, iamamo novčanik. Ekonomske sankcije će prije dovest rezultate.
geoxx

#56296 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by geoxx »

Login77777 wrote: 25/07/2022 12:20
sime_cipol wrote: 25/07/2022 12:13
A do sada nisu mogli upravljati?
Koliko smo im mi dopustili? Koliko smo sami krivi?
Vazniji je tal oko gradnje puteva, tendera, bolnickih centara.
A narod neka se kolje izmedju sebe.
Pa Federaciju si mogao upravljati bez HDZ. Zajedno sa pro bh Srbima i Hrvatima. To je do sada jedino SDA sprijecila koja je koalicije pravila sa HDZ a ne sa bh strankama.
Ma jednostavno nije istina. Meni je tragikomicno da ti ovo tvrdis, a da u iducem postu priznajes da ne poznajes kako se donose odluke. Ovo vrijedi bukvalno za 99% ljudi ovdje.

Jedno je formirati vladu Federacije, drugo je donositi odluke. Citava sustina su ovlasti doma naroda koji je fakticki paralelni predstavnicki dom. Evo pitanje, zasto sad stoji preko 40 odluka blokiranih u Domu naroda? Jer pro bih stranke nemaju 6 delagata u Klubu Hrvata oko cega je sva ova halabuka? Nikakve veze to nema. 6 delagat sluzi za imenovanje predsjednika FBiH koji imenuje premijera. Upitno je i kad bi se ta vlast formirala ako HDZ odbije da formiranvlast u svojim kantonima i konstituira klub Hrvata u Domu naroda.
To je i bilo 2010-2014 kad je sve kasnilo, Inzko donosio odluke o privremenom finansiranju, a Federacija dobila budzet kad je MMF zaprijetio. Divna vremena.
Dakle, opet nisi nigdje. Na stranu sto ce HDZ u najgorem slucaju imati 3 delagata u Domu naroda drzave. Nema kvoruma, blokada.

Jednostavno imaju mali milion nacina da blokiraju. I taj sistem je na snazi 27 godina, sistem koji prije 7 dana ocigledno nikom nije smetao.
metal

#56297 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by metal »

Anquilla wrote: 25/07/2022 13:59
metal wrote: 25/07/2022 13:47

Ne zagovaram ja ništa osim toga da svako, pa i katolik, ima pravo da se moli za koga hoće. To što ja ne bih išao na takvu molitvu ne znači da ću njemu braniti.

U suprotnom, doći ćemo u situaciju da uvodimo kontrole misa i sličnih molitvi, što bi bila vanserijska budalaština.

Pokušaj malo predstaviti sebi kako bi izgledalo da neka vrsta "političkog komesara" stoji pored svakog vjernika i kontroliše za koga se moli. Nekad je stvarno potrebno stvari dovesti do apsurda da bi ljudi shvatili kuda ih vodi njihova "pravednička borba".
Vjerujem ja da ima vjernika koji se mole i za duše poginulih ustaša.

Ali, kao što rekoh, neukusno je i bezobrazno javno pozivati na misu za poginule dželate u gradu u kojem su napravili zlo.
Ne znam gdje živiš, pretpostavljam da si slab na vukovarske žrtve...
Evo zamisli da se sutra u Vukovaru organizuje parastos za Arkana, Mrkšića i Miloševića... Koja reakcija je očekivana, s mirom da se to održi bez riječi protiv?
Samo onako, ljudski pogledati, baš je neuskusno.
Živim u Sarajevu i jasno mi je o čemu pričaš. Ali činjenica je da nije crkva pozivala Sarajlije da dođu na misu za ustaše, nego su mediji brujali o tome.

U crkvi se ljudi mole za duše umrlih i ko smo ti i ja da to zabranimo? Znaš li za koga se mole danas? Ili za koga se moli neko u džamiji? Ne znaš dok te o tome ne obavijesti Klix ili drugi mediji.

Misa je obred za vjernike. Šta ti ili ja imamo sa tim ako ne idemo u crkvu ili na tu određenu misu?

Na misi se prvenstveno moli za oprost grijeha. Ko smo ti ili ja da nekome zabranimo da moli za oprost grijeha bilo kome?

Misa nije veličanje niti Nobelova nagrada. Ali da bi se to znalo, treba znati nešto o katoličkoj vjeri.

Uglavnom, činjenica je da je tada u Sarajevu malobrojniji katolicima pokazano da će im zapjenjeni pravednička većina određivati za koga će se moliti bogu. Ti očito nisi svjesna koliko je ta poruka pogubna za ono normalno Sarajevo za koje se k'o fol zalažemo.

Ti si meni spomenula Vukovar. Evo da ja tebi sad spomenem Cacu. Zašto se silni gnjevni pravednici ne okupe na Kovačima i rastjeraju one koji mu dođu proučiti molitvu?

Znamo i ja i ti zašto. Zato što bi vjerovatno dobili po nosu. Ali je zato lako katolike utjerivati u suru, nema ih puno u Sarajevu.
Novak20

#56298 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Novak20 »

Meni dosta 6. 4. 1992. Jedva se živ vratih kući.

Ne pada mi na pamet da prosvjedujem u ime Izetbegovića, Komšića, Nikšića i drugih dugogodišnjih političkih parazita, ratnih profitera robovlasničkog karaktera i dijaspore.

Neka oni protestiraju sa svojom djecom pred praznom zgradom.
donnie_darko

#56299 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by donnie_darko »

Novak20 wrote: 25/07/2022 14:50 Meni dosta 6. 4. 1992. Jedva se živ vratih kući.

Ne pada mi na pamet da prosvjedujem u ime Izetbegovića, Komšića, Nikšića i drugih dugogodišnjih političkih parazita, ratnih profitera robovlasničkog karaktera i dijaspore.

Neka oni protestiraju sa svojom djecom pred praznom zgradom.
A ko kaze da se protestujemo u ime politickih parazita?

Kao i te 92-e mi izlazimo da protestujemo ZA BiH, nezavisnu suverenu i cjelovitu drzavu svih njenih GRADJANA.
A ti i dalje slusaj sta ti Covic govori, dok struje ne nestane.
jagugu

#56300 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by jagugu »

Izetbegović: Razgovarao sam danas sa Schmidtom, bolje da nas ne prisiljavaju da radimo ono što nikad nismo

https://www.klix.ba/vijesti/bih/izetbeg ... oEc5vODPxQ
Locked