ne kaznjava se voznja ispod prosjekakakaljin wrote: ↑17/05/2026 18:25Da ali da prosjecna mora biti 130 km/h sve preko se kaznjava i sve ispod se kaznjava, pa izvoli vozi se autputem ako hoceszdruzdjo wrote: ↑15/05/2026 18:26Ma dobro kamere, ali iste ne biljeze kampiranje u lijevoj traci. Preticanje zaustavnom......Haris.ba wrote: ↑15/05/2026 18:08
Ne cudi mene nista u Bosni, sve je moguce. Ali, kod Zenice su redovno znali zaustavljati sa kamerom kod ulaza u onaj tunel.
Zna se tacno gdje je cija nadleznost. Mislim da najvise divljastine je u dionici koja prolazi kroz SBK, pitanje je imaju li oni uopce presretaca. Ili ce i oni pred neki tunel i lizalo.
Na kraju, postoje fiksne kamere. One kaznjavaju i zna se tacno pod cijom su nadleznosti.
Zivim za dan na uvedu ono sto ima u srbiji. mjerenje srednje(prosjecne) brzine od naplatne do naplatne. Ako ikada i uvedu to jer je kod nas bi "padali" sistemi svaki cas i slicne softverske gluposti.
Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- semirsar
#54001 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#54002 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
@mk ultra
nemam sta probati, znam sta znaci uzivati i "ploviti" u saobracaju. Nazalost znam i za metar po metar satima.
nemam sta probati, znam sta znaci uzivati i "ploviti" u saobracaju. Nazalost znam i za metar po metar satima.
-
kakaljin
#54003 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Treba i to uvesti ako se i preko uvede, jer jedino ce tako jedino pravedno bitisemirsar wrote: ↑17/05/2026 21:37ne kaznjava se voznja ispod prosjekakakaljin wrote: ↑17/05/2026 18:25Da ali da prosjecna mora biti 130 km/h sve preko se kaznjava i sve ispod se kaznjava, pa izvoli vozi se autputem ako hoceszdruzdjo wrote: ↑15/05/2026 18:26
Ma dobro kamere, ali iste ne biljeze kampiranje u lijevoj traci. Preticanje zaustavnom......
Zivim za dan na uvedu ono sto ima u srbiji. mjerenje srednje(prosjecne) brzine od naplatne do naplatne. Ako ikada i uvedu to jer je kod nas bi "padali" sistemi svaki cas i slicne softverske gluposti.
-
NediM17
#54004 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pises gluposti.
Mogu sjediti na kafi, spavati na odmoristu satima pa da prosjek bude 20-30 km/h.
Mogu sjediti na kafi, spavati na odmoristu satima pa da prosjek bude 20-30 km/h.
-
kakaljin
#54005 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa isto tako mogu letiti preko 200 km/h cijelo vrijeme i na zadnjem odmoristu stanem da mi prosjek bude 130 km/h i da sve bude ok.
Tako da je to nebuloza da se trazi prosjek brzine izmedju naplatnih
- drug_profi
#54006 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Prosjek je budalastina. Narocito bez ukljucene tolerancije.
Hrvatski model mi je best. Realno na modernim i odrzavanim autocesama, to je to.
Hrvatski model mi je best. Realno na modernim i odrzavanim autocesama, to je to.
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#54007 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
To sekcijsko mjerenje i nije za autoputa, vise za kontrolu ceste gdje su neki radovi u toku i sl.
Bez mogucnosti malverzacije.
U Srbiji je to lose uradjeno, trebali su postaviti kamere na pumpe i parkinge i vrijeme provedeno na istim odbiti od vremena voznje.
(Doduse poznavajuci snalazljivost balkanaca pauzirali bi u zaustavnoj traci
..)
Bez mogucnosti malverzacije.
U Srbiji je to lose uradjeno, trebali su postaviti kamere na pumpe i parkinge i vrijeme provedeno na istim odbiti od vremena voznje.
(Doduse poznavajuci snalazljivost balkanaca pauzirali bi u zaustavnoj traci
- Danguba
#54008 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa nije to baš tako naivno.
Trajekt kontrole ili sekcione se baš i rade gdje nema izlazaka sa puta a ako ih ima, ima i kamera koja to registruje..
Trajekt kontrole ili sekcione se baš i rade gdje nema izlazaka sa puta a ako ih ima, ima i kamera koja to registruje..
- Laplace
#54009 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ni ja nisam odmah krenuo, prvo sam stajao. Ali, s jedne strane bi me on udario jer ide u rikverc a (još) nemam dash kameru. S druge strane, i ja sam žurio pa nisam imao vremena da se naguravam sa njima. S treće strane, to su ROM-ovi pa ne bih ulazio u polemike obzirom da ne bih mogao očekivati akademsku raspravu.
Evo, i danas (maloprije) na kućicama u Visokom lik promašio naplatnu, tj. bez taga ušao u ACC. Sad sam još više žurio, jedva stigao na posao (prije toga se neki šleper okretao u Podlugovima, nikad dočekati).
Ovo je postala epidemija. Doduše, nije baš neočekivano od vozača koji ne prate nikakvu signalizaciju.
- drug_profi
#54010 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Najbolje bi bilo da svaki taj koji "pogriješi" bude prisiljen da kupi tag ili da se vrati u rikverc na kraj reda. E pošto se u rikverc ne smije voziti, pa onaj ko to pokuša dobije kaznu za opasan manevar, onda mu objasniti da je jedino rješenje da kupi tag.
Mozda bi trajalo ubjeđivanje neko vrijeme, ali nakon što se sazna koje su posljedice to bi instant prestalo.
Mozda bi trajalo ubjeđivanje neko vrijeme, ali nakon što se sazna koje su posljedice to bi instant prestalo.
- Laplace
#54011 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Što je najbolje, taj BMW vjerovatno ima 3D kameru, a dovoljan mu je desni retrovizor.zdruzdjo wrote: ↑15/05/2026 17:22 Zasto ljudi kupuju/voze auta koja ne znaju voziti? Gabaritima ali i snagom.
Danas se vozim na parkingu iza DOMOD-a u pofalicima. Uvijek je na tom parkingu haos. Vozim svojom desnom stranom. desno od mene su auta uredno parkirana. U susret meni, ali na "zor" ide lik sa bmw-om novija generacija 5-ice. nema sanse da se mimoidjemo jer je on presirok i to se fakat vidi. dosao je blizu mene na nekih metar i sada ocekuje da se ja vratim nazad nekih 20-30 metara.. ispred mene par auta je "ulegnuce" u parkingu gdje bih ja mogao uci i on da normalno prodje. sve sto treba je da se on vrati 5-6 metara u rikverc. Ravno. kroz otvoren prozor mu doviknem "vrati se par metara, da se ja uvucem tu desno, i onda cemo normalno obojica proci". da je odmah stao na tom sirem djelu bez "zora" prosli bi obopjica normalno. ali.....
Kuku majko. On je posao nesto malo ravno u rikverc, pa podje nesto u namotavati, pa zamalo ne opali u parkirana auta iza sebe, pa namota naprijed pa isto to ali naprijed u auta, pa opet nazad(mislim da je tada i zagrebao jedno auto).....
Vidim odnio vrag salu, ili ce nekoga nagrditi dobro u tim manevrima ili cu ga cekati jos 10 minuta da se pomjeri. ubacim u rikverc i na retrovizore se vratim tih 20-ak metara. kontam prolazi samo, jeee te dan kad si sjeo u njega.
Okkontam, auto veliko. Ali zasto vozis veliko auto ako gane znas voziti i nemas osjecaj za isti.
prije mjesec dana komsija kupio audi a3 quattro. Sve od opreme ima. naravno i auto hold sistem za polazak u brdu bez rucne. Prije par dana stojim na balkonu i gledam. Treba da krene uz brdo. sve sto treba je da dadnes gas i da krenes, a on ce pojesti asfalt. 5 puta mu se auto ugasilo. na kraju se spustio rikvecom do jednog ravnog djela i krenuo. Nije neiskusan, i vec je par godina za volanom.
I ja sam primijetio da na uskim cestama voze dok ne dođu do tebe pa onda misle šta dalje. A upravo prošli pored mjesta gdje se mogu skloniti ili bar stati. Refleksi mrtvog konja i nimalo razmišljanja u vožnji.
- Laplace
#54012 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Bilo je nekad ovdje priče o tome. Valjda nam je policija na kantonalnom nivou i nema odjeljenja za autoceste, kao da smo u sedamdesetim.zdruzdjo wrote: ↑15/05/2026 17:31Laplace wrote: ↑15/05/2026 11:58
Druga stvar kod vožnje autocestom: sve više stičem utisak da u preticajnoj ne kampuju samo čudaci koji ne razlikuju gradsku cestu od autoputa nego i likovi kojima je mrsko prestrojavati se lijevo-desno nego zauzmu zaustavnu i voze svoj tempo. I onda mu preticanje traje od Kaknja do Sarajeva.
U proslu subotu se vracam iz mostara. usao na auto put i lagano vozim nekih 120-ak na tempomatu. ne zurim jer sam zbog debila na cesti iskidao sepet zivaca od mostara pa mi ovo dodje malo opustajuce.
10-ak metara ispred mene u lijevoj traci je polo. Neka firma na vratima. Po bujnoj kosi vidim da je naravno, hamsa za volanom. vjerovatno komercijalistica. Vozio sam sigurno dobrih 15 minuta tako. ona nije mrdnula iz lijeve trake. ljudi joj blicaju, sviraju.....nista. par ih je obislo desnom trakom. nista. ne jeeebe. izasao sam na vlakovu pa ne znam da li je nastavila dalje.
Usput, ja ne znam da li sam ikada vidio policiju/presretace na auto putu. Imaju li uopste jurisdikciju na istom..
Juče na autoputu od Zenice ka Podlugovima vozim na tempomatu 125 (tako je u režimu najpovoljnijem za regeneraciju DPF-a, oko 2150 rpm i konstantna brzina). U desnoj traci sustižem nekog saudijca koji vozi ispod 110, pretičem na tempomatu i nastavljam. Kad, eto ti njega i pretiče me, vrati se u desnu i neko vrijeme vozi oko 130 da bi opet spustio ispod 110. Opet obilazim njega pa opet on mene i ponovo spusti. Treći put sam isključio tempomat i udaljio se brzinom 140. Trebam li napominjati da sam, dok me je preticao, morao kočiti i pauzirati tempomat jer me je preticao jedva malo brže od moje brzine a u desnoj ispred bilo vozilo koje vozi oko 115?
Jutros još jedan saudijac slično vozio, srećom kraća relacija. Ovi sa audijima su, izgleda, posebna vrsta čudaka.
- drug_profi
#54013 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ljudi koji kupe audija kupuju značku, ne auto.
I onda mora ta značka da više vrijedi i ide ispred kačkavalja jbg.
I onda mora ta značka da više vrijedi i ide ispred kačkavalja jbg.