Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

mali_balon

#53951 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mali_balon »

Niko me nije iznervirao...jos....nego da pitam...jesu li nesta caprkali po semaforima u nedzaricima....danima vec gledam kada idem od dobrijne I moram desnoni grad prvo se pali zeleno za desno I onda se pali zeleno svima a kada se ide iz halilovica, na istoj raskrsnici prvo zeleno svima pa poslje zeleno samo deseno (ovdje znam da je prvo bilo desno za ilidzu pa onda svima, jer neko ostane da ide pravo pa nastane simfonija sVirena)
tokio25

#53952 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tokio25 »

mali_balon wrote: 07/05/2026 13:16 Niko me nije iznervirao...jos....nego da pitam...jesu li nesta caprkali po semaforima u nedzaricima....danima vec gledam kada idem od dobrijne I moram desnoni grad prvo se pali zeleno za desno I onda se pali zeleno svima a kada se ide iz halilovica, na istoj raskrsnici prvo zeleno svima pa poslje zeleno samo deseno (ovdje znam da je prvo bilo desno za ilidzu pa onda svima, jer neko ostane da ide pravo pa nastane simfonija sVirena)
iz grada lijevo prema dobrinji se otvori prolaz i da ne bi imali korak vise otvori se prolaz i sa dobrinje desno jer je isti pravac
to samo moze biti pozitivno sto gledaju i na to a ne kao prije kad to dvoje nije bilo u isto vrijeme
to iz halilovica je ono sto smo vec pricali
stoji tu za pravo i onda ovi desno ne mogu skrenuti sto je sada rijeseno
semirsar

#53953 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by semirsar »

tokio25 wrote: 07/05/2026 13:20
Spoiler
Show
mali_balon wrote: 07/05/2026 13:16 Niko me nije iznervirao...jos....nego da pitam...jesu li nesta caprkali po semaforima u nedzaricima....danima vec gledam kada idem od dobrijne I moram desnoni grad prvo se pali zeleno za desno I onda se pali zeleno svima a kada se ide iz halilovica, na istoj raskrsnici prvo zeleno svima pa poslje zeleno samo deseno (ovdje znam da je prvo bilo desno za ilidzu pa onda svima, jer neko ostane da ide pravo pa nastane simfonija sVirena)
iz grada lijevo prema dobrinji se otvori prolaz i da ne bi imali korak vise otvori se prolaz i sa dobrinje desno jer je isti pravac
to samo moze biti pozitivno sto gledaju i na to a ne kao prije kad to dvoje nije bilo u isto vrijeme
i prvi u desnoj koji ne stigne na taj semafor pravo udri po kocnici i stane, qrac ce iko proci desno. :mrgreen:
tokio25

#53954 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tokio25 »

Na otoci su izgleda postavili dodatne semafore za desno i iz buca potoka i sa mosta
tokio25

#53955 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tokio25 »

semirsar wrote: 08/05/2026 00:39
Spoiler
Show
i prvi u desnoj koji ne stigne na taj semafor pravo udri po kocnici i stane, qrac ce iko proci desno. :mrgreen:
To je vec stvar nase kulture
semirsar

#53956 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by semirsar »

tokio25 wrote: 08/05/2026 09:10
semirsar wrote: 08/05/2026 00:39
Spoiler
Show
To je vec stvar nase kulture
Pa na kraju ostade isto, sta se onda postiglo sa ovim rasporedom, mislilo se valjda uticati na svijest i savjest pojedinaca? :mrgreen:
Ateista

#53957 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Ja sam primijetio jednu pozitivnu promjenu na Cvili, kad se iz smjera Ilidza-centar skrece lijevo, ima onaj semafor pred sinama koji se otvarao nekoliko sekundi nakon semafora za lijevo sa glavne. Prije tog semafora moze stati mozda 6 auta kako treba, ali problem je kad se tri auta jedna iza drugog naguraju u prvu traku i blokiraju da niko ne moze u desnu, a tesko je obici ih jer je jos zeleno za pravo i moralo bi se uci u traku za pravo. Jos ako neko od onih iz okomitog pravca nije stigao na zeleno i ostao tu na semaforu, znalo je bas biti lose da samo par auta prodje, ostali zaglave u raskrsnici zbog onih ispred koji se ne znaju pozicionirati kako treba.
Sad su ustimali semafore da cim skrenes lijevo, vec je otvoreno zeleno i na tom semaforu, pa se ne pravi cep vise tu, cini mi se da je puno bolje tako.

Bilo je price i oko semafora kod zeljeznicke stanice, kad se skrece lijevo prema tunelima, nekad je taj semafor otvarao prije onih iz suprotnog smjera, pa je 3-4 auta moglo proci prije nego sto oni krenu, kad krenu onda moraju da ih propuste, pa je neko pomenuo kako se sad pali u isto vrijeme ali da vise auta prodje. Kasnije sam upratio da je promjena sto se zeleno iz suprotnog smjera ranije gasi, pocne u isto vrijeme ali na kraju intervala ostane lufta za ove koji skrecu lijevo, i izgleda da je to bolja opcija, ako nista sigurnija u odnosu na ono kako je bilo.
Better Man

#53958 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Better Man »

Ateista wrote: 08/05/2026 09:30 Ja sam primijetio jednu pozitivnu promjenu na Cvili, kad se iz smjera Ilidza-centar skrece lijevo, ima onaj semafor pred sinama koji se otvarao nekoliko sekundi nakon semafora za lijevo sa glavne. Prije tog semafora moze stati mozda 6 auta kako treba, ali problem je kad se tri auta jedna iza drugog naguraju u prvu traku i blokiraju da niko ne moze u desnu, a tesko je obici ih jer je jos zeleno za pravo i moralo bi se uci u traku za pravo. Jos ako neko od onih iz okomitog pravca nije stigao na zeleno i ostao tu na semaforu, znalo je bas biti lose da samo par auta prodje, ostali zaglave u raskrsnici zbog onih ispred koji se ne znaju pozicionirati kako treba.
Sad su ustimali semafore da cim skrenes lijevo, vec je otvoreno zeleno i na tom semaforu, pa se ne pravi cep vise tu, cini mi se da je puno bolje tako.

Bilo je price i oko semafora kod zeljeznicke stanice, kad se skrece lijevo prema tunelima, nekad je taj semafor otvarao prije onih iz suprotnog smjera, pa je 3-4 auta moglo proci prije nego sto oni krenu, kad krenu onda moraju da ih propuste, pa je neko pomenuo kako se sad pali u isto vrijeme ali da vise auta prodje. Kasnije sam upratio da je promjena sto se zeleno iz suprotnog smjera ranije gasi, pocne u isto vrijeme ali na kraju intervala ostane lufta za ove koji skrecu lijevo, i izgleda da je to bolja opcija, ako nista sigurnija u odnosu na ono kako je bilo.
To kod Željezničke stanice skretanje prema tunelima je sad zaista bolje urađeno i osjetno su manje gužve.
DonieBrasco

#53959 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by DonieBrasco »

Da ne otvarm novu temu posto je ova o "vozacima" imam jedno pitanje vezano za putovanje Sarajevo - Banja Luka, naime moram sa kolegom iz Sa za BL nesto obaviti tokom dana i vracati se po noci, to je u jednom smijeru tri sata i nazad tri (eto neka je pola sata duze). Nisam ja nikad tu relaciju vozio po noci pa neko vase iskustvo mi treba, guzve i dionice, radnim danom tacnije u petak ujutro treba krenuti i vracati se navecer.
Naslovnica

#53960 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

Better Man wrote: 08/05/2026 09:50
Ateista wrote: 08/05/2026 09:30 Ja sam primijetio jednu pozitivnu promjenu na Cvili, kad se iz smjera Ilidza-centar skrece lijevo, ima onaj semafor pred sinama koji se otvarao nekoliko sekundi nakon semafora za lijevo sa glavne. Prije tog semafora moze stati mozda 6 auta kako treba, ali problem je kad se tri auta jedna iza drugog naguraju u prvu traku i blokiraju da niko ne moze u desnu, a tesko je obici ih jer je jos zeleno za pravo i moralo bi se uci u traku za pravo. Jos ako neko od onih iz okomitog pravca nije stigao na zeleno i ostao tu na semaforu, znalo je bas biti lose da samo par auta prodje, ostali zaglave u raskrsnici zbog onih ispred koji se ne znaju pozicionirati kako treba.

To kod Željezničke stanice skretanje prema tunelima je sad zaista bolje urađeno i osjetno su manje gužve.
:thumbup:
drug_profi

#53961 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

DonieBrasco wrote: 09/05/2026 18:03 Da ne otvarm novu temu posto je ova o "vozacima" imam jedno pitanje vezano za putovanje Sarajevo - Banja Luka, naime moram sa kolegom iz Sa za BL nesto obaviti tokom dana i vracati se po noci, to je u jednom smijeru tri sata i nazad tri (eto neka je pola sata duze). Nisam ja nikad tu relaciju vozio po noci pa neko vase iskustvo mi treba, guzve i dionice, radnim danom tacnije u petak ujutro treba krenuti i vracati se navecer.
Pisovkejk
Autoputom ides, zajebi Vlasic osim ako nemas shemu sa kolegicom.
Od Doboja do Zenice ti je magistrala, vazda je guzva. Sabur i stici ces.
Isao sam vise puta do BL i vracao se isto vece. Nikakav problem.
Ateista

#53962 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Pogotovo ako se vracas nocu, puno opustenije autoputem. Jest duze i skuplje (putarine, veca potrosnja goriva na ap) ali opustenije i sigurnije za voznju u ta doba.
zdruzdjo

#53963 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

DonieBrasco wrote: 09/05/2026 18:03 Da ne otvarm novu temu posto je ova o "vozacima" imam jedno pitanje vezano za putovanje Sarajevo - Banja Luka, naime moram sa kolegom iz Sa za BL nesto obaviti tokom dana i vracati se po noci, to je u jednom smijeru tri sata i nazad tri (eto neka je pola sata duze). Nisam ja nikad tu relaciju vozio po noci pa neko vase iskustvo mi treba, guzve i dionice, radnim danom tacnije u petak ujutro treba krenuti i vracati se navecer.
Ma definitivno sarajevo-doboj-banja luka.
Ovamo preko vlasica ili jajca i tih zavrljutaka je smor.
Od ovih jacih putnih pravaca, najgori mi je upravo taj od viteza prema tamo(gdje god da krenes).
Jeste lijepa priroda, ali je smor za voziti. Vazda je nekih patrola, radara, kamiona, kolonica...
Ovamo fino opusteno od zenice do doboja. Izadjes na auto put i lagano bez srkleta.
DonieBrasco

#53964 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by DonieBrasco »

Najvise me brine sto je petak i guzva kad krene seoba iz FBIH u RS. :lol:

Jbt. drzava da nemamo autoput u šaci jada kilometraze i razdaljina.
Laplace

#53965 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Kako rekoh, trebalo bi sistemski, redovno i nemilosrdano kažnjavati genijalce koji "pogriješe" naplatnu kućicu.

Znači, sinoć pametnjaković ispred sa VW T2 ili T3 kombijem vidi da mu je ACC traka (Sarajevo Sjever - tu je najbolje i najjasnije označena) slobodna i ubacuje se ispred mene (morao sam prikočiti jer se nepropisno prestrojavao). Rekoh, ovaj garant nema tag. Naravno, pogodio sam. Stao je i kad je vidio da nema ko da mu naplati krenuo je nazad. Naravno, sad je nekoliko auta iza mene (nisam mogao ranije stati zbog njih, a i glupo bi bilo) i sad kreće naguravanje, svi mi moramo nazad a traka do ACC trake je sad već puna (na početku ove epizode je bilo dva auta u njoj). Poslije svog tog cirkusa je ovaj sa kombijem prošao bez ikakve sankcije. Ono, probao je, nije prošlo i nikom ništa.

Druga stvar kod vožnje autocestom: sve više stičem utisak da u preticajnoj ne kampuju samo čudaci koji ne razlikuju gradsku cestu od autoputa nego i likovi kojima je mrsko prestrojavati se lijevo-desno nego zauzmu zaustavnu i voze svoj tempo. I onda mu preticanje traje od Kaknja do Sarajeva.
peca777

#53966 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by peca777 »

Sa merakom bih stao ne bih isao u rikverc. Pa nek se jebemo svi, mozda nekome i dodje do glave
zdruzdjo

#53967 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

Zasto ljudi kupuju/voze auta koja ne znaju voziti? Gabaritima ali i snagom.
Danas se vozim na parkingu iza DOMOD-a u pofalicima. Uvijek je na tom parkingu haos. Vozim svojom desnom stranom. desno od mene su auta uredno parkirana. U susret meni, ali na "zor" ide lik sa bmw-om novija generacija 5-ice. nema sanse da se mimoidjemo jer je on presirok i to se fakat vidi. dosao je blizu mene na nekih metar i sada ocekuje da se ja vratim nazad nekih 20-30 metara.. ispred mene par auta je "ulegnuce" u parkingu gdje bih ja mogao uci i on da normalno prodje. sve sto treba je da se on vrati 5-6 metara u rikverc. Ravno. kroz otvoren prozor mu doviknem "vrati se par metara, da se ja uvucem tu desno, i onda cemo normalno obojica proci". da je odmah stao na tom sirem djelu bez "zora" prosli bi obopjica normalno. ali.....
Kuku majko. On je posao nesto malo ravno u rikverc, pa podje nesto u namotavati, pa zamalo ne opali u parkirana auta iza sebe, pa namota naprijed pa isto to ali naprijed u auta, pa opet nazad(mislim da je tada i zagrebao jedno auto).....
Vidim odnio vrag salu, ili ce nekoga nagrditi dobro u tim manevrima ili cu ga cekati jos 10 minuta da se pomjeri. ubacim u rikverc i na retrovizore se vratim tih 20-ak metara. kontam prolazi samo, jeee te dan kad si sjeo u njega.
Okkontam, auto veliko. Ali zasto vozis veliko auto ako gane znas voziti i nemas osjecaj za isti.
prije mjesec dana komsija kupio audi a3 quattro. Sve od opreme ima. naravno i auto hold sistem za polazak u brdu bez rucne. Prije par dana stojim na balkonu i gledam. Treba da krene uz brdo. sve sto treba je da dadnes gas i da krenes, a on ce pojesti asfalt. 5 puta mu se auto ugasilo. na kraju se spustio rikvecom do jednog ravnog djela i krenuo. Nije neiskusan, i vec je par godina za volanom.
Last edited by zdruzdjo on 15/05/2026 17:32, edited 1 time in total.
zdruzdjo

#53968 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

Laplace wrote: 15/05/2026 11:58

Druga stvar kod vožnje autocestom: sve više stičem utisak da u preticajnoj ne kampuju samo čudaci koji ne razlikuju gradsku cestu od autoputa nego i likovi kojima je mrsko prestrojavati se lijevo-desno nego zauzmu zaustavnu i voze svoj tempo. I onda mu preticanje traje od Kaknja do Sarajeva.

U proslu subotu se vracam iz mostara. usao na auto put i lagano vozim nekih 120-ak na tempomatu. ne zurim jer sam zbog debila na cesti iskidao sepet zivaca od mostara pa mi ovo dodje malo opustajuce.
10-ak metara ispred mene u lijevoj traci je polo. Neka firma na vratima. Po bujnoj kosi vidim da je naravno, hamsa za volanom. vjerovatno komercijalistica. Vozio sam sigurno dobrih 15 minuta tako. ona nije mrdnula iz lijeve trake. ljudi joj blicaju, sviraju.....nista. par ih je obislo desnom trakom. nista. ne jeeebe. izasao sam na vlakovu pa ne znam da li je nastavila dalje.

Usput, ja ne znam da li sam ikada vidio policiju/presretace na auto putu. Imaju li uopste jurisdikciju na istom..
tokio25

#53969 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tokio25 »

mislim da je bila prica da policija nema ovlasti na autoputu pa se i ne kaznjava
vjerovatno ako bas nesto zaseres onda ce te kazniti al ovako nigdje veze
hopi

#53970 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by hopi »

Kako misliš nema ovlasti?
Pa ko ima?
Cobra 11? :lol:
tokio25

#53971 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tokio25 »

hopi wrote: 15/05/2026 17:47 Kako misliš nema ovlasti?
Pa ko ima?
Cobra 11? :lol:
lose sam se izrazio
nemaju ingerenciju nije u nadleznosti ili nazovi kako hoces ili kako se vec ispravno zove
a upravo to
nemamo nasu verziju kobri 11
Haris.ba

#53972 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Haris.ba »

tokio25 wrote: 15/05/2026 17:37 mislim da je bila prica da policija nema ovlasti na autoputu pa se i ne kaznjava
Prvi put cujem.
tokio25

#53973 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tokio25 »

Haris.ba wrote: 15/05/2026 18:02
tokio25 wrote: 15/05/2026 17:37 mislim da je bila prica da policija nema ovlasti na autoputu pa se i ne kaznjava
Prvi put cujem.
lose sam se izrazio
pa sam ispravio u postu iznad
valjda nadleznosti sta li pa nema jasno odredjeno ko da kaznjava
Haris.ba

#53974 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Haris.ba »

tokio25 wrote: 15/05/2026 18:03 lose sam se izrazio
pa sam ispravio u postu iznad
valjda nadleznosti sta li pa nema jasno odredjeno ko da kaznjava
Ne cudi mene nista u Bosni, sve je moguce. Ali, kod Zenice su redovno znali zaustavljati sa kamerom kod ulaza u onaj tunel.

Zna se tacno gdje je cija nadleznost. Mislim da najvise divljastine je u dionici koja prolazi kroz SBK, pitanje je imaju li oni uopce presretaca. Ili ce i oni pred neki tunel i lizalo.

Na kraju, postoje fiksne kamere. One kaznjavaju i zna se tacno pod cijom su nadleznosti.
zdruzdjo

#53975 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

Haris.ba wrote: 15/05/2026 18:08
Ne cudi mene nista u Bosni, sve je moguce. Ali, kod Zenice su redovno znali zaustavljati sa kamerom kod ulaza u onaj tunel.

Zna se tacno gdje je cija nadleznost. Mislim da najvise divljastine je u dionici koja prolazi kroz SBK, pitanje je imaju li oni uopce presretaca. Ili ce i oni pred neki tunel i lizalo.

Na kraju, postoje fiksne kamere. One kaznjavaju i zna se tacno pod cijom su nadleznosti.
Ma dobro kamere, ali iste ne biljeze kampiranje u lijevoj traci. Preticanje zaustavnom......
Zivim za dan na uvedu ono sto ima u srbiji. mjerenje srednje(prosjecne) brzine od naplatne do naplatne. Ako ikada i uvedu to jer je kod nas bi "padali" sistemi svaki cas i slicne softverske gluposti.
Post Reply