Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#526 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)
de bolan ja vozio 350ks to auto i dan danas se vozi, samo ga ubise porezi u eu...
naso se pricat, jebeni motori ea koji trose ulje i imaju lose karike iz fabrike, isto kosto fabricki turbo na mps ni zasta nije..sviranje kurcu ko i obicno
naso se pricat, jebeni motori ea koji trose ulje i imaju lose karike iz fabrike, isto kosto fabricki turbo na mps ni zasta nije..sviranje kurcu ko i obicno
- kravamuzara
#527 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)
Rekao si sam isti motor, pa eto.canvra888 wrote: ↑22/10/2024 21:59Pa je l prvobitno spominjani MPS Ford ili Mazdakravamuzara wrote: ↑22/10/2024 21:40Ako cemo ici sa istim motorom, sta je u Focusu RS iz 2016. sa 350 konja ?canvra888 wrote: ↑22/10/2024 20:10
https://fastestlaps.com/models/vw-golf-gti-mk-vi
https://fastestlaps.com/models/mazda-3-mps-mk-ii
Eto, marginalna razlika, u par desetinki na većini mjerenja .
Smije li se i R porediti s obzirom da je isti motor u pitanju, ili MPS cilja samo niže od top of the range konkurencije?![]()
I ima li se šta danas od Mazde za uporediti?![]()
![]()
Može l se makar ostati na istom brendu muzaro, na šta se spaloJa ne pričam o Audiju, nego VW-u.
I sasija u tom RS-u je ko u MPS-a ali ostanimo pri motoru.
- B6Redhell
#528 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)
Koji? u mps ili u tifusaru.kravamuzara wrote: ↑22/10/2024 22:00Wankel mu zavidi na potrosnji uljaB6Redhell wrote: ↑22/10/2024 21:58Kakve detalje.kravamuzara wrote: ↑22/10/2024 21:57
Nemoj samo opet sa tim lovackim, 80 puta si mijenjao detalje, na kraju ispalo mislio da se neka djeca na parkingu lokalnog walmarta trkaju sa njim![]()
Nema tu detalja. Detalji su crkli u mazgi sigurno davno
A taj tifusar se i dalje kotrlja u punoj snazi i nakon godina i godina.![]()
Ali ne. Samo tifusar trosi.
- kravamuzara
#529 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)
Evolution_IV wrote: ↑22/10/2024 22:01 de bolan ja vozio 350ks to auto i dan danas se vozi, samo ga ubise porezi u eu...
Ide fino za nesto crklo
- kravamuzara
#530 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)
Triput vise svapski jado.B6Redhell wrote: ↑22/10/2024 22:03Koji? u mps ili u tifusaru.. Valjda si procito negdje. A zanemario si sigurno. da su ti MZR gutaci. A ne trosaci ulja.
Ali ne. Samo tifusar trosi.![]()
- canvra888
#531 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)
Na šta se spalo, pokušaj kićenja tuđim perjemkravamuzara wrote: ↑22/10/2024 22:01Rekao si sam isti motor, pa eto.canvra888 wrote: ↑22/10/2024 21:59Pa je l prvobitno spominjani MPS Ford ili Mazdakravamuzara wrote: ↑22/10/2024 21:40
Ako cemo ici sa istim motorom, sta je u Focusu RS iz 2016. sa 350 konja ?![]()
Može l se makar ostati na istom brendu muzaro, na šta se spaloJa ne pričam o Audiju, nego VW-u.
I sasija u tom RS-u je ko u MPS-a ali ostanimo pri motoru.
Kažem pokušaj:
https://mymotorlist.com/engines/mazda/l3-vdt/
https://mymotorlist.com/engines/ford/yvda/
Ni kubikaža nije ista, a kamoli sve ostalo. Dakle, sve modifikacije Ford radio.
Na VW verzijama je makar kubikaža identična, za početak
- ZoomZoomKiwi
#532 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)
Pa Ford i dan danas proizvodi 2.3 turbo benz baziran na Mazdinom L3-VDT.
Ugrađuje se u mnoge modele pa čak i Mustang.
Jedino im taj benzinac i valja, svi ostali EcoBoost su gola kurčina koja se raspadne prije 150k km.
Jedino im taj benzinac i valja, svi ostali EcoBoost su gola kurčina koja se raspadne prije 150k km.
- canvra888
#533 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)
Pa ključni dio - Ford proizvodi, uz modifikacije koje su oni napravili, ne Mazda.
Jeste baziran, ali nije to isti motor kako muzara predstavlja. 2261 vs 2264 cc. Ni turbina nije ista. I još dosta stvari uz to.
A i tu ne znam šta je toliko wow. Audi u RS3 (kad se već spominju "povezani" brendovi
) tih istih godina izvlačio 367 ks iz 2480 cc. Dvije godine poslije 400 ks iz iste kubikaže.
Jeste baziran, ali nije to isti motor kako muzara predstavlja. 2261 vs 2264 cc. Ni turbina nije ista. I još dosta stvari uz to.
A i tu ne znam šta je toliko wow. Audi u RS3 (kad se već spominju "povezani" brendovi
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#534 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)
ja idalje cekam ove mazdase da mi predoce cifre od mps iz 2024. ne zanimaju me ovi muzejski primjeri
- canvra888
#535 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)
Pa eto, dobijaš sad cifre od Forda... Valjda sad i Ford valja, pa se kite motorima koje je Ford doradio i ugrađuje 
- kravamuzara
#536 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)
Kubikaza nije istacanvra888 wrote: ↑22/10/2024 22:24Na šta se spalo, pokušaj kićenja tuđim perjemkravamuzara wrote: ↑22/10/2024 22:01Rekao si sam isti motor, pa eto.
I sasija u tom RS-u je ko u MPS-a ali ostanimo pri motoru.![]()
Kažem pokušaj:
https://mymotorlist.com/engines/mazda/l3-vdt/
https://mymotorlist.com/engines/ford/yvda/
Ni kubikaža nije ista, a kamoli sve ostalo. Dakle, sve modifikacije Ford radio.
Na VW verzijama je makar kubikaža identična, za početakTreći autogol danas
![]()
Nadji malo bolji izvor pa ces vidjeti da jeste, druga turbina i noviji injektori ne cine drugi motor.
Ford je taj koji se kiti tudjim stvarima, 80% je preuzeto.
- kravamuzara
#537 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)
Koliko klipova avdija ?canvra888 wrote: ↑22/10/2024 22:37 Pa ključni dio - Ford proizvodi, uz modifikacije koje su oni napravili, ne Mazda.
A i tu ne znam šta je toliko wow. Audi u RS3 (kad se već spominju "povezani" brendovi) tih istih godina izvlačio 367 ks iz 2480 cc. Dvije godine poslije 400 ks iz iste kubikaže.
- kravamuzara
#538 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)
Vuce mazdine dizajne iz 1999. a evo 2025. dolaziZoomZoomKiwi wrote: ↑22/10/2024 22:35 Pa Ford i dan danas proizvodi 2.3 turbo benz baziran na Mazdinom L3-VDT.
- B6Redhell
#539 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)
Zasto je mazda napustila zoom zoom i te mpse. Ako je to tako bajan motor i dizajn.
. (Ford danas koristi slican blok a mazdasi se kite njihovo
). Market za te hatch je vazda bio pozeljan. I ako je ta mps bila dobra i ako je prodaja isla. Zasto je ekspresno napusteno i zaboravljeno.. (stroge norme su samo izreka)
ja mazdi dajem kredit za kreativnost volju, zelju i eksperimentisanje. Ali ga vi gurate da je vam je svaki proizvod mazde vrh. A daleko od toga..
ja mazdi dajem kredit za kreativnost volju, zelju i eksperimentisanje. Ali ga vi gurate da je vam je svaki proizvod mazde vrh. A daleko od toga..
- Evolution_IV
#540 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)
Zato sto se nije prodavalo, cuj radi motora, da je po tebi onda bi kompletna njemacka autoindustrija propala kakvih su failova imali 
- kravamuzara
#541 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)
Nije slican blok nego apsolutno identican.B6Redhell wrote: ↑22/10/2024 23:56 Zasto je mazda napustila zoom zoom i te mpse. Ako je to tako bajan motor i dizajn.. (Ford danas koristi slican blok a mazdasi se kite njihovo
). Market za te hatch je vazda bio pozeljan. I ako je ta mps bila dobra i ako je prodaja isla. Zasto je ekspresno napusteno i zaboravljeno..
ja mazdi dajem kredit za kreativnost volju, zelju i eksperimentisanje. Ali ga vi gurate da je vam je svaki proizvod mazde vrh. A daleko od toga..![]()
Ford je sa sobom ponio sve patente i prava na koristenje kad je konacno otisao.
Hothatch je samo reklama za ostale proizvode, direktne zarade tu nema, morali su se konsolidovati nakon rjesavanja od pijavice.
- ZoomZoomKiwi
#542 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)
Zato što je Mazda mala firma i nema sedam budget ili drugih podbrendova koji zarađuju keš na off-the-shelf poluproizvodima i starim zalihama.B6Redhell wrote: ↑22/10/2024 23:56 Zasto je mazda napustila zoom zoom i te mpse. Ako je to tako bajan motor i dizajn.. (Ford danas koristi slican blok a mazdasi se kite njihovo
). Market za te hatch je vazda bio pozeljan. I ako je ta mps bila dobra i ako je prodaja isla. Zasto je ekspresno napusteno i zaboravljeno.. (stroge norme su samo izreka)
ja mazdi dajem kredit za kreativnost volju, zelju i eksperimentisanje. Ali ga vi gurate da je vam je svaki proizvod mazde vrh. A daleko od toga..![]()
Zato što Mazda kad je radila MPS nije samo stavila kraće opruge i jači motor u običnu tricu i šesticu, nego je maltene promijenila skoro sve na šasiji i ovjesu.
Zato što takve stvari koštaju a nisu profitabilne.
Koliko GTI-jeva se proda u odnosu na obične Golfove, u svakoj generaciji, smiješno pričati.
Htjeli mi to priznati ili ne, hot-hatchevi danas služe samo kao reklama, a kod švaba su odavno na nivou bolt-on tuninga bez pravog inženjeringa.
Japanci jednostavno imaju drukčiji pristup svemu tome, i taj pristup je u kapitalizmu totalno pogrešan. Petrolheadsima kao krajnim korisnicima je taj pristup odličan, ali takvih kupaca ima jedan na milijardu.
- B6Redhell
#543 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)
Kakav bolt on tuning kakvi bakraci. To sto se platforme poklapaju ne mora znaciti da su bolt on isti dijelovi.ZoomZoomKiwi wrote: ↑23/10/2024 00:07
Htjeli mi to priznati ili ne, hot-hatchevi danas služe samo kao reklama, a kod švaba su odavno na nivou bolt-on tuninga bez pravog inženjeringa.
Ni na papiru nije tako.
A u vezi tog inžinjeringa nemoj zoom zoom bgti.
Slazem se da je prodaja komercijalizovana vise nego nego prije. Ali isto tako ta auta idu na testiranja. I inzinjering i rezultati govore drugacije nego sto ti mislis. Danas se izvlaci vise konja. Auta jaca. Ovjesi dobri. I po tebi to nije pravi inzinjering..
- ZoomZoomKiwi
#544 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)
Vidi, od svakog ne-GTI Golfa ti u svojoj garaži možeš napraviti Golfa boljeg od tvorničkog GTI-ja u svakom aspektu.B6Redhell wrote: ↑23/10/2024 00:28Kakav bolt on tuning kakvi bakraci. To sto se platforme poklapaju ne mora znaciti da su bolt on isti dijelovi.ZoomZoomKiwi wrote: ↑23/10/2024 00:07
Ni na papiru nije tako.
A u vezi tog inžinjeringa nemoj zoom zoom bgti..
Slazem se da je prodaja komercijalizovana vise nego nego prije. Ali isto tako ta auta idu na testiranja. I inzinjering i rezultati govore drugacije nego sto ti mislis. Danas se izvlaci vise konja. Auta jaca. Ovjesi dobri. I po tebi to nije pravi inzinjering...
To teško (čitaj nikako) možeš napraviti npr. sa nekim običnim BMW-om pa da ga zgotoviš da bude bolji od nekog M-a.
Takav je MPS/MazdaSpeed bio, i zato ga i nema više, jer je to preskupo za malu firmu poput Mazde.
Kad kažem inžinjering, mislim na poseban tim za poseban paralelan razvoj hot hatch verzije nekog auta, koja osim imena i stakala ništa maltene drugo ne dijeli sa običnim modelom.
Tako se nekad radilo i u Europi, sa 205GTI, sa R5 Turbo itd.
Ali to je izumrla vrsta.
Današnji hot-hatchevi su tačno to, bolt-on komercijalizirana govna koja nemaju dušu i idu bolje silom prilika jer je tehnologija svakako napredovala.
Nema tu ništa više inženjeringa nego pri razvoju nove generacije običnog modela. Malo plastike, malo boje, najjači motor s police, kraće opruge i udri. Ostalo je ionako danas sve software, malo odziv papučice gasa, malo aktivni zvuk i misliš da ideš brzo
Last edited by ZoomZoomKiwi on 23/10/2024 00:38, edited 1 time in total.
- kravamuzara
#545 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)
Ono sto se ovdje nikako ne kopca.ZoomZoomKiwi wrote: ↑23/10/2024 00:07Zato što je Mazda mala firma i nema sedam budget ili drugih podbrendova koji zarađuju keš na off-the-shelf poluproizvodima i starim zalihama.B6Redhell wrote: ↑22/10/2024 23:56 Zasto je mazda napustila zoom zoom i te mpse. Ako je to tako bajan motor i dizajn.. (Ford danas koristi slican blok a mazdasi se kite njihovo
Zato što Mazda kad je radila MPS nije samo stavila kraće opruge i jači motor u običnu tricu i šesticu, nego je maltene promijenila skoro sve na šasiji i ovjesu.
Zato što takve stvari koštaju a nisu profitabilne.
Koliko GTI-jeva se proda u odnosu na obične Golfove, u svakoj generaciji, smiješno pričati.
Japanci jednostavno imaju drukčiji pristup svemu tome, i taj pristup je u kapitalizmu totalno pogrešan. Petrolheadsima kao krajnim korisnicima je taj pristup odličan, ali takvih kupaca ima jedan na milijardu.
Domace banke su preuzele vlasnistvo i nece tako lako dopustiti mps-e, rx-e, amati-e, eunos-e i ostale poslovno riskantne poteze, trenutno stanje im super odgovara, stabilni prihodi bez velikih zaduzivanja.
R&D timovi jos uvijek imaju poprilicno odrijesne ruke i za svoju velicinu nevjerovatno dobar output ali kad treba pustiti u proizvodnju ono sto je vec prakticno spremno (nova sestica na rwd platformi, prvobitni CX-70 a ne CX-90 bez treceg reda, 3.0 skyactiv-x, jos nekoliko wankela, vlastiti EV a ne kinez sa mazda znackom...) onda dodje procjena nece biti dovoljno profita i stop.
- B6Redhell
#546 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)
E o ovome ja pricam. Da ste vi mps ubacili u tu klasu specijalnih auta poput M odjeljena ili drugih koji koriste sasvim drugu liniju i dijelove na autima i koji su geometrijski razliciti od svojih obicnih modela.ZoomZoomKiwi wrote: ↑23/10/2024 00:35B6Redhell wrote: ↑23/10/2024 00:28Kakav bolt on tuning kakvi bakraci. To sto se platforme poklapaju ne mora znaciti da su bolt on isti dijelovi.ZoomZoomKiwi wrote: ↑23/10/2024 00:07
Ni na papiru nije tako.
A u vezi tog inžinjeringa nemoj zoom zoom bgti..
Slazem se da je prodaja komercijalizovana vise nego nego prije. Ali isto tako ta auta idu na testiranja. I inzinjering i rezultati govore drugacije nego sto ti mislis. Danas se izvlaci vise konja. Auta jaca. Ovjesi dobri. I po tebi to nije pravi inzinjering...
To teško (čitaj nikako) možeš napraviti npr. sa nekim običnim BMW-om pa da ga zgotoviš da bude bolji od nekog M-a.
Takav je MPS/MazdaSpeed bio, i zato ga i nema više, jer je to preskupo za malu firmu poput Mazde.
Kad kažem inžinjering, mislim na poseban tim za poseban paralelan razvoj hot hatch verzije nekog auta, koja osim imena i stakala ništa maltene drugo ne dijeli sa običnim modelom.
![]()
I zbog toga se ne prave i nisu isplative.
Tako ste mi do sad objasnili. Ali inzinjering nije puno razlicit od obicne trice.
Kod mps osim motora/mjenjaca. Armortizera. One deblje balnsne štange. Vecih kocnica. I drugacijeg ECU, Nista nije drugacije nego kod obicne mazda 3 modela. Pa to se sklapalo u istoj liniji sa potpuno istom šasijom. Nikakav tu specijalni inžinjering nije išao. Kopirali sta je vag radio sa gti/golfom.
Ne zafrkaji te s tom pricom. ..
Last edited by B6Redhell on 23/10/2024 02:55, edited 2 times in total.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#547 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)
Mazda 3 MPS 2.3 260 KS ili 113 KS/lit
Golf V GTI Edition 2.0 230 KS ili 115 KS/lit
Neću spominjati potpuno isti motor iz A3 S3 2.0 265 KS ili 132.5 KS/lit
Sad nastavite

Golf V GTI Edition 2.0 230 KS ili 115 KS/lit
Neću spominjati potpuno isti motor iz A3 S3 2.0 265 KS ili 132.5 KS/lit
Sad nastavite

- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#548 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)
sve se svodi na to da ljudi vole kupovati GTI i R, sve ostalo je prelijevanje iz šupljeg u prazno i u krug 
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#549 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)
ZoomZoomKiwi wrote: ↑23/10/2024 00:35 [
koja osim imena i stakala ništa maltene drugo ne dijeli sa običnim modelom.
- Evolution_IV
#550 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)
ma ne valja to nista, isto kosto evo terorise jos uvijek ceste, al antika ne proizvodi se, smetljiste
jebo vas fauwe i golfovi da vas jebo
jebo vas fauwe i golfovi da vas jebo