Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#526 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)

Post by Evolution_IV »

de bolan ja vozio 350ks to auto i dan danas se vozi, samo ga ubise porezi u eu...

naso se pricat, jebeni motori ea koji trose ulje i imaju lose karike iz fabrike, isto kosto fabricki turbo na mps ni zasta nije..sviranje kurcu ko i obicno
kravamuzara

#527 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)

Post by kravamuzara »

canvra888 wrote: 22/10/2024 21:59
kravamuzara wrote: 22/10/2024 21:40
canvra888 wrote: 22/10/2024 20:10

https://fastestlaps.com/models/vw-golf-gti-mk-vi
https://fastestlaps.com/models/mazda-3-mps-mk-ii

Eto, marginalna razlika, u par desetinki na većini mjerenja .

Smije li se i R porediti s obzirom da je isti motor u pitanju, ili MPS cilja samo niže od top of the range konkurencije? :lol:

I ima li se šta danas od Mazde za uporediti? :)
Ako cemo ici sa istim motorom, sta je u Focusu RS iz 2016. sa 350 konja ?
Pa je l prvobitno spominjani MPS Ford ili Mazda :lol:

Može l se makar ostati na istom brendu muzaro, na šta se spalo :-) Ja ne pričam o Audiju, nego VW-u.
Rekao si sam isti motor, pa eto.
I sasija u tom RS-u je ko u MPS-a ali ostanimo pri motoru.
B6Redhell

#528 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)

Post by B6Redhell »

kravamuzara wrote: 22/10/2024 22:00
B6Redhell wrote: 22/10/2024 21:58
kravamuzara wrote: 22/10/2024 21:57

Nemoj samo opet sa tim lovackim, 80 puta si mijenjao detalje, na kraju ispalo mislio da se neka djeca na parkingu lokalnog walmarta trkaju sa njim :lol:
Kakve detalje.
Nema tu detalja. Detalji su crkli u mazgi sigurno davno
A taj tifusar se i dalje kotrlja u punoj snazi i nakon godina i godina.
Wankel mu zavidi na potrosnji ulja :lol:
Koji? u mps ili u tifusaru. :D. Valjda si procito negdje. A zanemario si sigurno. da su ti MZR gutaci. A ne trosaci ulja.
Ali ne. Samo tifusar trosi. :wink:
kravamuzara

#529 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)

Post by kravamuzara »

Evolution_IV wrote: 22/10/2024 22:01 de bolan ja vozio 350ks to auto i dan danas se vozi, samo ga ubise porezi u eu...

naso se pricat, jebeni motori ea koji trose ulje i imaju lose karike iz fabrike, isto kosto fabricki turbo na mps ni zasta nije..sviranje kurcu ko i obicno

Ide fino za nesto crklo :lol:
kravamuzara

#530 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)

Post by kravamuzara »

B6Redhell wrote: 22/10/2024 22:03
kravamuzara wrote: 22/10/2024 22:00
B6Redhell wrote: 22/10/2024 21:58
Kakve detalje.
Nema tu detalja. Detalji su crkli u mazgi sigurno davno
A taj tifusar se i dalje kotrlja u punoj snazi i nakon godina i godina.
Wankel mu zavidi na potrosnji ulja :lol:
Koji? u mps ili u tifusaru. :D. Valjda si procito negdje. A zanemario si sigurno. da su ti MZR gutaci. A ne trosaci ulja.
Ali ne. Samo tifusar trosi. :wink:
Triput vise svapski jado.
canvra888

#531 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)

Post by canvra888 »

kravamuzara wrote: 22/10/2024 22:01
kravamuzara wrote: 22/10/2024 21:40

Ako cemo ici sa istim motorom, sta je u Focusu RS iz 2016. sa 350 konja ?

Može l se makar ostati na istom brendu muzaro, na šta se spalo :-) Ja ne pričam o Audiju, nego VW-u.
Na šta se spalo, pokušaj kićenja tuđim perjem :lol:

Kažem pokušaj:

https://mymotorlist.com/engines/mazda/l3-vdt/
https://mymotorlist.com/engines/ford/yvda/

Ni kubikaža nije ista, a kamoli sve ostalo. Dakle, sve modifikacije Ford radio.

Na VW verzijama je makar kubikaža identična, za početak :lol: Treći autogol danas :kiss:
ZoomZoomKiwi

#532 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)

Post by ZoomZoomKiwi »

Pa Ford i dan danas proizvodi 2.3 turbo benz baziran na Mazdinom L3-VDT.

Ugrađuje se u mnoge modele pa čak i Mustang.

Jedino im taj benzinac i valja, svi ostali EcoBoost su gola kurčina koja se raspadne prije 150k km.
canvra888

#533 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)

Post by canvra888 »

Pa ključni dio - Ford proizvodi, uz modifikacije koje su oni napravili, ne Mazda.

Jeste baziran, ali nije to isti motor kako muzara predstavlja. 2261 vs 2264 cc. Ni turbina nije ista. I još dosta stvari uz to.

A i tu ne znam šta je toliko wow. Audi u RS3 (kad se već spominju "povezani" brendovi :lol:) tih istih godina izvlačio 367 ks iz 2480 cc. Dvije godine poslije 400 ks iz iste kubikaže.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#534 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)

Post by izvrsni direktor »

ja idalje cekam ove mazdase da mi predoce cifre od mps iz 2024. ne zanimaju me ovi muzejski primjeri
canvra888

#535 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)

Post by canvra888 »

Pa eto, dobijaš sad cifre od Forda... Valjda sad i Ford valja, pa se kite motorima koje je Ford doradio i ugrađuje :D
kravamuzara

#536 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)

Post by kravamuzara »

canvra888 wrote: 22/10/2024 22:24
kravamuzara wrote: 22/10/2024 22:01

Na šta se spalo, pokušaj kićenja tuđim perjem :lol:

Kažem pokušaj:

https://mymotorlist.com/engines/mazda/l3-vdt/
https://mymotorlist.com/engines/ford/yvda/

Ni kubikaža nije ista, a kamoli sve ostalo. Dakle, sve modifikacije Ford radio.

Na VW verzijama je makar kubikaža identična, za početak :lol: Treći autogol danas :kiss:
Kubikaza nije ista :pisnuo:

Nadji malo bolji izvor pa ces vidjeti da jeste, druga turbina i noviji injektori ne cine drugi motor.

Ford je taj koji se kiti tudjim stvarima, 80% je preuzeto.
kravamuzara

#537 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)

Post by kravamuzara »

canvra888 wrote: 22/10/2024 22:37 Pa ključni dio - Ford proizvodi, uz modifikacije koje su oni napravili, ne Mazda.

Jeste baziran, ali nije to isti motor kako muzara predstavlja. 2261 vs 2264 cc. Ni turbina nije ista. I još dosta stvari uz to.

A i tu ne znam šta je toliko wow. Audi u RS3 (kad se već spominju "povezani" brendovi :lol:) tih istih godina izvlačio 367 ks iz 2480 cc. Dvije godine poslije 400 ks iz iste kubikaže.
Koliko klipova avdija ?
kravamuzara

#538 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)

Post by kravamuzara »

ZoomZoomKiwi wrote: 22/10/2024 22:35 Pa Ford i dan danas proizvodi 2.3 turbo benz baziran na Mazdinom L3-VDT.

Ugrađuje se u mnoge modele pa čak i Mustang.

Jedino im taj benzinac i valja, svi ostali EcoBoost su gola kurčina koja se raspadne prije 150k km.
Vuce mazdine dizajne iz 1999. a evo 2025. dolazi :lol:
B6Redhell

#539 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)

Post by B6Redhell »

Zasto je mazda napustila zoom zoom i te mpse. Ako je to tako bajan motor i dizajn. :D. (Ford danas koristi slican blok a mazdasi se kite njihovo :-D). Market za te hatch je vazda bio pozeljan. I ako je ta mps bila dobra i ako je prodaja isla. Zasto je ekspresno napusteno i zaboravljeno.. (stroge norme su samo izreka)
ja mazdi dajem kredit za kreativnost volju, zelju i eksperimentisanje. Ali ga vi gurate da je vam je svaki proizvod mazde vrh. A daleko od toga.. :run:
Evolution_IV

#540 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)

Post by Evolution_IV »

Zato sto se nije prodavalo, cuj radi motora, da je po tebi onda bi kompletna njemacka autoindustrija propala kakvih su failova imali :run:
kravamuzara

#541 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)

Post by kravamuzara »

B6Redhell wrote: 22/10/2024 23:56 Zasto je mazda napustila zoom zoom i te mpse. Ako je to tako bajan motor i dizajn. :D. (Ford danas koristi slican blok a mazdasi se kite njihovo :-D). Market za te hatch je vazda bio pozeljan. I ako je ta mps bila dobra i ako je prodaja isla. Zasto je ekspresno napusteno i zaboravljeno..
ja mazdi dajem kredit za kreativnost volju, zelju i eksperimentisanje. Ali ga vi gurate da je vam je svaki proizvod mazde vrh. A daleko od toga.. :run:
Nije slican blok nego apsolutno identican.

Ford je sa sobom ponio sve patente i prava na koristenje kad je konacno otisao.

Hothatch je samo reklama za ostale proizvode, direktne zarade tu nema, morali su se konsolidovati nakon rjesavanja od pijavice.
ZoomZoomKiwi

#542 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)

Post by ZoomZoomKiwi »

B6Redhell wrote: 22/10/2024 23:56 Zasto je mazda napustila zoom zoom i te mpse. Ako je to tako bajan motor i dizajn. :D. (Ford danas koristi slican blok a mazdasi se kite njihovo :-D). Market za te hatch je vazda bio pozeljan. I ako je ta mps bila dobra i ako je prodaja isla. Zasto je ekspresno napusteno i zaboravljeno.. (stroge norme su samo izreka)
Zato što je Mazda mala firma i nema sedam budget ili drugih podbrendova koji zarađuju keš na off-the-shelf poluproizvodima i starim zalihama.

Zato što Mazda kad je radila MPS nije samo stavila kraće opruge i jači motor u običnu tricu i šesticu, nego je maltene promijenila skoro sve na šasiji i ovjesu.
Zato što takve stvari koštaju a nisu profitabilne.

Koliko GTI-jeva se proda u odnosu na obične Golfove, u svakoj generaciji, smiješno pričati.

Htjeli mi to priznati ili ne, hot-hatchevi danas služe samo kao reklama, a kod švaba su odavno na nivou bolt-on tuninga bez pravog inženjeringa.

Japanci jednostavno imaju drukčiji pristup svemu tome, i taj pristup je u kapitalizmu totalno pogrešan. Petrolheadsima kao krajnim korisnicima je taj pristup odličan, ali takvih kupaca ima jedan na milijardu.
B6Redhell

#543 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)

Post by B6Redhell »

ZoomZoomKiwi wrote: 23/10/2024 00:07
Htjeli mi to priznati ili ne, hot-hatchevi danas služe samo kao reklama, a kod švaba su odavno na nivou bolt-on tuninga bez pravog inženjeringa.
Kakav bolt on tuning kakvi bakraci. To sto se platforme poklapaju ne mora znaciti da su bolt on isti dijelovi.
Ni na papiru nije tako.

A u vezi tog inžinjeringa nemoj zoom zoom bgti. :D.
Slazem se da je prodaja komercijalizovana vise nego nego prije. Ali isto tako ta auta idu na testiranja. I inzinjering i rezultati govore drugacije nego sto ti mislis. Danas se izvlaci vise konja. Auta jaca. Ovjesi dobri. I po tebi to nije pravi inzinjering.. :-D.
ZoomZoomKiwi

#544 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)

Post by ZoomZoomKiwi »

B6Redhell wrote: 23/10/2024 00:28
Kakav bolt on tuning kakvi bakraci. To sto se platforme poklapaju ne mora znaciti da su bolt on isti dijelovi.
Ni na papiru nije tako.

Slazem se da je prodaja komercijalizovana vise nego nego prije. Ali isto tako ta auta idu na testiranja. I inzinjering i rezultati govore drugacije nego sto ti mislis. Danas se izvlaci vise konja. Auta jaca. Ovjesi dobri. I po tebi to nije pravi inzinjering.. :-D.
Vidi, od svakog ne-GTI Golfa ti u svojoj garaži možeš napraviti Golfa boljeg od tvorničkog GTI-ja u svakom aspektu.

To teško (čitaj nikako) možeš napraviti npr. sa nekim običnim BMW-om pa da ga zgotoviš da bude bolji od nekog M-a.

Takav je MPS/MazdaSpeed bio, i zato ga i nema više, jer je to preskupo za malu firmu poput Mazde.

Kad kažem inžinjering, mislim na poseban tim za poseban paralelan razvoj hot hatch verzije nekog auta, koja osim imena i stakala ništa maltene drugo ne dijeli sa običnim modelom.

Tako se nekad radilo i u Europi, sa 205GTI, sa R5 Turbo itd.

Ali to je izumrla vrsta.

Današnji hot-hatchevi su tačno to, bolt-on komercijalizirana govna koja nemaju dušu i idu bolje silom prilika jer je tehnologija svakako napredovala.

Nema tu ništa više inženjeringa nego pri razvoju nove generacije običnog modela. Malo plastike, malo boje, najjači motor s police, kraće opruge i udri. Ostalo je ionako danas sve software, malo odziv papučice gasa, malo aktivni zvuk i misliš da ideš brzo :mrgreen:
Last edited by ZoomZoomKiwi on 23/10/2024 00:38, edited 1 time in total.
kravamuzara

#545 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)

Post by kravamuzara »

B6Redhell wrote: 22/10/2024 23:56 Zasto je mazda napustila zoom zoom i te mpse. Ako je to tako bajan motor i dizajn. :D. (Ford danas koristi slican blok a mazdasi se kite njihovo :-D). Market za te hatch je vazda bio pozeljan. I ako je ta mps bila dobra i ako je prodaja isla. Zasto je ekspresno napusteno i zaboravljeno.. (stroge norme su samo izreka)
Zato što je Mazda mala firma i nema sedam budget ili drugih podbrendova koji zarađuju keš na off-the-shelf poluproizvodima i starim zalihama.

Zato što Mazda kad je radila MPS nije samo stavila kraće opruge i jači motor u običnu tricu i šesticu, nego je maltene promijenila skoro sve na šasiji i ovjesu.
Zato što takve stvari koštaju a nisu profitabilne.

Koliko GTI-jeva se proda u odnosu na obične Golfove, u svakoj generaciji, smiješno pričati.

Japanci jednostavno imaju drukčiji pristup svemu tome, i taj pristup je u kapitalizmu totalno pogrešan. Petrolheadsima kao krajnim korisnicima je taj pristup odličan, ali takvih kupaca ima jedan na milijardu.
Ono sto se ovdje nikako ne kopca.

Domace banke su preuzele vlasnistvo i nece tako lako dopustiti mps-e, rx-e, amati-e, eunos-e i ostale poslovno riskantne poteze, trenutno stanje im super odgovara, stabilni prihodi bez velikih zaduzivanja.

R&D timovi jos uvijek imaju poprilicno odrijesne ruke i za svoju velicinu nevjerovatno dobar output ali kad treba pustiti u proizvodnju ono sto je vec prakticno spremno (nova sestica na rwd platformi, prvobitni CX-70 a ne CX-90 bez treceg reda, 3.0 skyactiv-x, jos nekoliko wankela, vlastiti EV a ne kinez sa mazda znackom...) onda dodje procjena nece biti dovoljno profita i stop.
B6Redhell

#546 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)

Post by B6Redhell »

ZoomZoomKiwi wrote: 23/10/2024 00:35
B6Redhell wrote: 23/10/2024 00:28
Ni na papiru nije tako.

To teško (čitaj nikako) možeš napraviti npr. sa nekim običnim BMW-om pa da ga zgotoviš da bude bolji od nekog M-a.

Takav je MPS/MazdaSpeed bio, i zato ga i nema više, jer je to preskupo za malu firmu poput Mazde.

Kad kažem inžinjering, mislim na poseban tim za poseban paralelan razvoj hot hatch verzije nekog auta, koja osim imena i stakala ništa maltene drugo ne dijeli sa običnim modelom.

:mrgreen:
E o ovome ja pricam. Da ste vi mps ubacili u tu klasu specijalnih auta poput M odjeljena ili drugih koji koriste sasvim drugu liniju i dijelove na autima i koji su geometrijski razliciti od svojih obicnih modela.
I zbog toga se ne prave i nisu isplative.
Tako ste mi do sad objasnili. Ali inzinjering nije puno razlicit od obicne trice.

Kod mps osim motora/mjenjaca. Armortizera. One deblje balnsne štange. Vecih kocnica. I drugacijeg ECU, Nista nije drugacije nego kod obicne mazda 3 modela. Pa to se sklapalo u istoj liniji sa potpuno istom šasijom. Nikakav tu specijalni inžinjering nije išao. Kopirali sta je vag radio sa gti/golfom.
Ne zafrkaji te s tom pricom. .. :D
Last edited by B6Redhell on 23/10/2024 02:55, edited 2 times in total.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#547 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)

Post by sime_cipol »

Mazda 3 MPS 2.3 260 KS ili 113 KS/lit
Golf V GTI Edition 2.0 230 KS ili 115 KS/lit
:D

Neću spominjati potpuno isti motor iz A3 S3 2.0 265 KS ili 132.5 KS/lit

Sad nastavite :D
Image
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#548 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)

Post by Velkoski »

sve se svodi na to da ljudi vole kupovati GTI i R, sve ostalo je prelijevanje iz šupljeg u prazno i u krug :mrgreen:
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#549 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)

Post by izvrsni direktor »

ZoomZoomKiwi wrote: 23/10/2024 00:35 [
koja osim imena i stakala ništa maltene drugo ne dijeli sa običnim modelom.
:D
Evolution_IV

#550 Re: Evropski auto garbage, evropske vrijednosti i prevare (smece, kvalitet, nekvalitet)

Post by Evolution_IV »

ma ne valja to nista, isto kosto evo terorise jos uvijek ceste, al antika ne proizvodi se, smetljiste :zzzz:

jebo vas fauwe i golfovi da vas jebo
Post Reply