@Lab3352lab3352 wrote:@ADANI:
Veliko hvala na pojašnjenju oko nabavke audio opreme u Macline shopu. Mislim da je bio pravi uzitak vidjeti onaj popis, a narocito pročitati da ce Macline nesto od toga i nabaviti i imati u svom prodajnom salonu.
Ono s cime se nemogu složiti jeste konstatacija da nema zainteresovanih za Hi Fi u BiH (dovoljno). Mislim ako pogledamo okolo susjede vidićemo da samo u Zagrebu imamo desetak prodavnica audio hi fi opreme, dva specijalistička magazina (hi fi choice i hi fi media), u ostalim gradovima imaju prodavnice, imaju svoj hi fi show sajam, nekoliko sajtova koji se bave o tome. U Beogradu je ista priča (kao i ostalim većim gradovima Srbije), imaju magazine (Hi Files, What Hi Fi), evente ...
Isto tako mislim da u BiH ima veoma dosta zaljubljenika (ja ih znam veoma dosta i svi smo opremu nabaljali ili preko Hr ili Srb, nažalost, jer ovdje nema) ili onih koji ce to biti, samo nemaju informaciju. Nemaju gdje to da čuju, da vide, da osjete. Neke od malobrojnih prodavnica gdje ima kupiti nesto hi fi su veoma siromašne s ponudom (nemaju ili želju da nabave nesto ili ako imaju onda im je cijena 30% - 40% veća nego u Hrvatskoj ili Srbiji za isiti proizvod - lično iskustvo) ili imaju osoblje koje je malo reći neljubazno sto se tice prodaje ili usluge.
Znači mislim da je edukacija bitna, da je bitno da ljudi imaju to da vide, da pročitaju, da znaju i da imaju mogućnost da to poslušaju u prodajnom prostoru uz lijepu uslugu. Ja sam u ZG proveo 5 sati u jednom od shopova i izmjenio sam nekolio sistema, ispričao se s prodavačem, preslušali nekoliko diskova i niko me nije poprijeko pogledao ili zamjerio sto sam na kraju kupio samo interkonet kabl. O tome se radi! A onda tu su prezentacije, slušaonice ... ima veoma dosta nacina kako privući kupca i na koji nacin to predstaviti.
U svakom slučaju, lijep potez Macline u unaprijeđenju ponude hi fi opreme u BiH.
Lab3352
Sa napisanim tekstom gore se u vecini slazem ali su malo drugaciji pogledi na cjelokupnu stvar nas ljubitelja i ljudi koji to zele prodavati i djelomicno zivjeti od toga (u ovom slucaju Macline).
Da ne iznosim zakone u trgovini ali da bi se dobila dobra cijena ne može se kupiti par artikala, a kad se već odlučite i kupite malo više artikala morate biti brzi da to i prodate jer je roba koja stoji najpogubnija po trgovacki biznis.
Znam čovjeka koji je prije 10 godina naručio B&W Nautilus 804 i znam koja je agonija bila za čovjeka koji je to prodavao sprovesti u djelo. Malo smo tržište i niko nas ne tapše po ramenu da bi nešto kupili.
Ja takodje znam jako puno ljudi zainteresovanih za Hi-Fi ,što mladjih ( a ovo mi je posebno drago) što starijih i iskusnih koji vec posjeduju kakve takve Hi-Fi sisteme izgradjenih na osnovu njihovog iskustva i ne kupuju novu komponentu baš svaki dan.
Naravno ovo sve nabrojano navodim da barem djelimično opravdam tu opreznost Macline-a ali i sličnih firmi koji se odluče na prodaju Hi-Fi opreme u našoj BiH. Ne bih volio da ljudi pogledaju taj spisak opreme i pomisle da sve to mogu vidjeti u shopu a onda kada dodju pomisle kako je to jos jedna nasa ubleha i prevara neznajuci kako stvari stvarno funkcionišu u trgovini.Mislim da unazad 10 godina niko ne prodaje kvalitetan Hi-Fi ,osim što je Mobilmedija prije 3-4 godine imala jedan mali izlet sa Marantz, Monitor Audio i Mourdant-Short uređajima.
Želja mi je da svi ljubitelji dobre muzike i dobrog zvuka svrate u Macline na upoznavanje , razgovor, razmjenu iskustva a možda i nešto nadju lijepo za sebe i svoje ljubimce