HI FI - BiH Audiofil

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
adani

#501 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by adani »

lab3352 wrote:@ADANI:

Veliko hvala na pojašnjenju oko nabavke audio opreme u Macline shopu. Mislim da je bio pravi uzitak vidjeti onaj popis, a narocito pročitati da ce Macline nesto od toga i nabaviti i imati u svom prodajnom salonu.

Ono s cime se nemogu složiti jeste konstatacija da nema zainteresovanih za Hi Fi u BiH (dovoljno). Mislim ako pogledamo okolo susjede vidićemo da samo u Zagrebu imamo desetak prodavnica audio hi fi opreme, dva specijalistička magazina (hi fi choice i hi fi media), u ostalim gradovima imaju prodavnice, imaju svoj hi fi show sajam, nekoliko sajtova koji se bave o tome. U Beogradu je ista priča (kao i ostalim većim gradovima Srbije), imaju magazine (Hi Files, What Hi Fi), evente ...
Isto tako mislim da u BiH ima veoma dosta zaljubljenika (ja ih znam veoma dosta i svi smo opremu nabaljali ili preko Hr ili Srb, nažalost, jer ovdje nema) ili onih koji ce to biti, samo nemaju informaciju. Nemaju gdje to da čuju, da vide, da osjete. Neke od malobrojnih prodavnica gdje ima kupiti nesto hi fi su veoma siromašne s ponudom (nemaju ili želju da nabave nesto ili ako imaju onda im je cijena 30% - 40% veća nego u Hrvatskoj ili Srbiji za isiti proizvod - lično iskustvo) ili imaju osoblje koje je malo reći neljubazno sto se tice prodaje ili usluge.

Znači mislim da je edukacija bitna, da je bitno da ljudi imaju to da vide, da pročitaju, da znaju i da imaju mogućnost da to poslušaju u prodajnom prostoru uz lijepu uslugu. Ja sam u ZG proveo 5 sati u jednom od shopova i izmjenio sam nekolio sistema, ispričao se s prodavačem, preslušali nekoliko diskova i niko me nije poprijeko pogledao ili zamjerio sto sam na kraju kupio samo interkonet kabl. O tome se radi! A onda tu su prezentacije, slušaonice ... ima veoma dosta nacina kako privući kupca i na koji nacin to predstaviti.

U svakom slučaju, lijep potez Macline u unaprijeđenju ponude hi fi opreme u BiH.

Lab3352
@Lab3352

Sa napisanim tekstom gore se u vecini slazem ali su malo drugaciji pogledi na cjelokupnu stvar nas ljubitelja i ljudi koji to zele prodavati i djelomicno zivjeti od toga (u ovom slucaju Macline).
Da ne iznosim zakone u trgovini ali da bi se dobila dobra cijena ne može se kupiti par artikala, a kad se već odlučite i kupite malo više artikala morate biti brzi da to i prodate jer je roba koja stoji najpogubnija po trgovacki biznis.
Znam čovjeka koji je prije 10 godina naručio B&W Nautilus 804 i znam koja je agonija bila za čovjeka koji je to prodavao sprovesti u djelo. Malo smo tržište i niko nas ne tapše po ramenu da bi nešto kupili.
Ja takodje znam jako puno ljudi zainteresovanih za Hi-Fi ,što mladjih ( a ovo mi je posebno drago) što starijih i iskusnih koji vec posjeduju kakve takve Hi-Fi sisteme izgradjenih na osnovu njihovog iskustva i ne kupuju novu komponentu baš svaki dan.
Naravno ovo sve nabrojano navodim da barem djelimično opravdam tu opreznost Macline-a ali i sličnih firmi koji se odluče na prodaju Hi-Fi opreme u našoj BiH. Ne bih volio da ljudi pogledaju taj spisak opreme i pomisle da sve to mogu vidjeti u shopu a onda kada dodju pomisle kako je to jos jedna nasa ubleha i prevara neznajuci kako stvari stvarno funkcionišu u trgovini.Mislim da unazad 10 godina niko ne prodaje kvalitetan Hi-Fi ,osim što je Mobilmedija prije 3-4 godine imala jedan mali izlet sa Marantz, Monitor Audio i Mourdant-Short uređajima.
Želja mi je da svi ljubitelji dobre muzike i dobrog zvuka svrate u Macline na upoznavanje , razgovor, razmjenu iskustva a možda i nešto nadju lijepo za sebe i svoje ljubimce :-D Nakon toga Vas pozivamo na kaficu :D
lab3352

#502 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by lab3352 »

@Adani:

Evo nas dvoje nastavismo priču, dok Manchester vodi 0:1 i pocinje drugo poluvrijeme sada :D ...

Da, nazalost nisam to gledao iz ugla prodavača i potpuno razumijem opravdanost "straha" od nabavke pa do prodaje. Veoma dobro se sjećam izleta MM shopa s Marantz, MA i MS opremom, ali budimo realni sve sto su imali svodilo se na 3-4 modela i nista vise. Ukoliko se sjecate od MS zvučnika su imali samo njihov home cinema set i nista vise (bar ja nisam vidio), dok s u MA imali nesto vise. S Marantz serijom su nesto bolji bili, ali opet to je bio kompletan entry level ponude. Čak je IT Computers pokušao da dovede KEF opremu i bili su veoma pristojni s cijenama, što me je pravo iznenadilo.
Međutim, iako mi je pravo razumljivo oko toga sto se navelo, mislim da se sami prodavači moraju potruditi oko same prodaje. Ja iskreno sumnjam da bi Macline napravio neki veliki posao s Apple proizvodima da nije imao sistematski pristup promociji i prodaji? Ispravi me ako griješim! Nažalost ovdje smo se dotakli samo jedne firme u BiH, pa ne zelim da ovo neko shvati kao promociju ili reklamu. Ono sto sam ja primjetio u Macline jeste veoma dobra usluga osobolja koje tamo radi, kao i upućenost u proizvode, ali samo na Apple proizvodima :-D .. (pitao sam onako iz interesovanja da vidim oko detalja za B&W Zeppelin, ali veoma slabe informacije sam dobio :-D ).
Konstatacija da ljudi ne kupuju Hi Fi puno mislim da je direktni produkt ne poznavanja. Prema tome, nazalost moram se opet okrenuti na HR ili Srbiju, svi šopovi specijalizovani bi bili zatvoreni. Ukoliko pratiš sta se tamo desava na tom polju (a pratis vjerujem :wink: ), onda se sjećaš kako je prošle godine jedna od firmi napravila promociju APh Kronos zvučnika koji koštaju preko 100.000KM po Hrvatskoj. Nosali su model u nekoliko HR gradova i prezentovali zvučnik i isti je prodat i pronašao put do svoga kupca. Znaci radi se o pristupu ... više o ovome kasnije :-D

A sto se tice B&W 804, mislim da ih je u Sarajevu imao momak na Grbavici (imao je kombinaciju s Classe CAP 151 i Sony 333 SACD player). Ista oprema, sem pojačala je sada kod moga prijatelja u Mostaru, koji je to kupio od njega, prije par godina. Pretpostavljam da se radi o istim zvučnicima.

Pozdrav

Lab3352

PS: oko "...Ja takodje znam jako puno ljudi zainteresovanih za Hi-Fi ,što mladjih ( a ovo mi je posebno drago) što starijih i iskusnih koji vec posjeduju kakve takve Hi-Fi sisteme izgradjenih na osnovu njihovog iskustva i ne kupuju novu komponentu baš svaki dan." ću kasnije prokomentarisati :D
adani

#503 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by adani »

lab3352 wrote:
A sto se tice B&W 804, mislim da ih je u Sarajevu imao momak na Grbavici (imao je kombinaciju s Classe CAP 151 i Sony 333 SACD player). Ista oprema, sem pojačala je sada kod moga prijatelja u Mostaru, koji je to kupio od njega, prije par godina. Pretpostavljam da se radi o istim zvučnicima.

D
Da upravo po te zvučnike sam išao davne 1999-te godine u Posušje sa čovjekom kod koga sam radio. Bili su naručeni iz Bofex-a i sjećam se da je tada to bilo kao da predsjednik neke države dolazi :D a ne zvučnici. Kod jednog mog prijatelja je završilo pojačalo a ostalo je tvoj prijatelj uzeo. Znam još par tajni o tim zvučnicima ali o tome neki drugi put. :-D
lab3352

#504 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by lab3352 »

@ Adani:

Da, onda se radi o istom momku i istim zvučnicima, pojačalu i sacd playeru (prijatelj koji ih je kupio mislim da je prodao svoje dalje prije godinu dana...nisam siguran 100%). Svijet je mali ...

Idemo mi dalje :) ...

Naime kako sam rekao da cu se vratiti na konstataciju da ljudi koji su kupili opremu ne kupuje je vise. Mislim da se radi o veoma pogrešnoj pretpostavci i stavu prema tome. Iskreno mislim da ljubitelji Hi Fi svoju opremu mjenjaju svakih 5-6 godina (osim ako nisu dosli do cilja), ali isto tako mislim da svi shopovi okolo nas ne žive od prodaje nama audiofilima. Mislim sumnjam da se u Hrvatskoj proda 1 ili dva primjerka B&W 804 ili neki veći model godišnje (Focal Utopia, Wilson, KEF Reference ili nesto slično) ali zato ljudi koji su čuli ili vidili B&W (ili neki drugi) na bilo koji način imaju priliku da sve to vide i kupe u svom gradu (bilo koji model). Mislim da je to odlicana polazna tačka. Entry level za finu cijenu, uz mogućnost izbora svih serija i modela i mogućnosti pristupa. Kod nas ljudi nemaju razvijenu svjest za to, jer nemaju gdje da vide ili čuju. I ono sto imaju da vide ili čuju im se nudi na kapljice uz, opet napominjem, u većini slučajeva užasnu uslugu. Da, MobilMedia jeste imala Marantz, Monitor Audio, MS, ali ukoliko se sječaš, nije bio ni jedan sistem sklopljen za slušanje, a neki dogovor da se čuje kako to zvuči bio je teško izvodljiv (ja sam tražio slušanje vise puta, ali mi se nikada nije izašlo u susret). Također, jos jedna stvar koja možda potvrdi ovo moje stajalište jeste da ljudi koji su kupili iPod 2G ili 3G neće kupiti iPod Touch? Mislim da ćeš me razumiti sta s ovim želim reći :-) ? Sva je poneta u tome da firma koja se odluči krenuti s time, mora imati pristup, energiju, uslužnost, otvorenost za inovacijama i prezentaciju. Ja iskreno tvrdim da u BiH ima potencijala, samo je bitna edukacija.
Svoj prvi home cinema setup sam uradio kolegi prije par godina, koji je kasnije prezentovao svojim poslovnim partnerima, od kojih se dvoje javilo da im preporučim i ugradim home cinema set up (cijene preko 10.000KM). Zato znam i mislim da ovdje ima potencijala. Važan je iskren i pravedan pristup ... :D Nadam se da ćeš se složiti sa mnom?

Lab3352
adani

#505 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by adani »

lab3352 wrote: Također, jos jedna stvar koja možda potvrdi ovo moje stajalište jeste da ljudi koji su kupili iPod 2G ili 3G neće kupiti iPod Touch? Mislim da ćeš me razumiti sta s ovim želim reći :-)
iPod spada u konzumnu elektroniku napravljenu za vrlo široke mase ( u Americi mislim da ga ima svaki 3. Amerikanac) a eto pogledaj koliko ljudi kod nas ima iPod. Daleko je jeftiniji od kvalitetnog Hi-Fi -ja pa ga opet svako sebi ne može priuštiti ali ću se ovde složiti sa jednom tvojom vrlo bitnom konstatacijom a to je da je ljudima potrebna edukacija da kupuju kvalitet a ne kvantitet kako sada stvari stoje, ali tu već zadiremo u psihologiju društva ( koja nije,da se utješimo, zahvatila samo naše društvo).
lab3352

#506 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by lab3352 »

Da, to je tačno ... iPod spada u mega konzumni uređaj, ali mislim da nista dalje nisu neki entry level cd player NAD-a, Arcama, Marantza i tako dalje ... Mislim cak da cijenom nisu nesto skuplji od iPoda ... Drago mi je da se slazes oko edukacije i moram se sloziti da nase cijelo drustvo nije na tom stadiju, a da li cemo biti, ne znam (uz ovaj tempo, iskreno ne znam). Ali opet, po ko zna koji put, ću se vratiti na Vasu firmu i dati primjer da neki pomaci su moguci uz sistematski pristup. Apple proizvodi nisu nimalo jeftini, budimo realni, pa opet veoma puno njih pronađe put do svojih kupaca. Kako?! Zašto?! Nisu svi toliko potrošači, kao iPod ili iPhone? O tome se radi ... i zato mislim da je moguce. Imam jos nekoliko primjera o uspjesima prodaja ovdje, koji nemaju veze s hi fi, ali o tom po tom ...

Vrijeme je za pivu ... :D i monday rockabilly feelings ... :dance:
NIN

#507 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by NIN »

Evo malo da se po'falim svojom masinom:

- SONY STR-2400ES - AV resiver,
- SONY BP-550 - blu-rey plejer (Region 1),
- SONY BP-560 - blu-rey plejer (Region 2),
- Marantz CD-5003 - CD plejer,
- Technics SGE SH-GE70 - ekvilajzer,
- SONY KDL-46V5000 - LCD 1080 TV,
- Dreambox DM 800 HD-PVR - HD satelitski resiver,
- JBL L880 - stereo zvucnici,
- JBL L1 - centralni zvucnik,
- (ne vidi se na sl.) JBL L820 - zadnji zvucnci,
- (ne vidi se na sl.) JBL (vufer kojem ne znam tacan model, a mrsko mi pogldati). :)

Image
lab3352

#508 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by lab3352 »

@NIN: Hvala na slikama ... pravo fino izgleda, a i soba dovoljno velika da JBL dođe do izražaja ... Uslikaj koju s fronta da se vidi fino, ovako imamo "fish view" :) ... Ja sam sada u nekim planovima da uzmem veći LED TV i nadam se da cu to uskoro realizovati (prije nego mi dođe U2 360 Live Blu Ray :), nadam se) ...

Btw: Iduce sedmice mi dolazi prvi K2HD CD "Jazz At The PawnShop". Album koji je proglasen najbolje ikada snimljenim live albumom do danas, remaster urađen novom tehnologijom K2HD na 99,9999% srebrnim diskovima i daje bolji zvuk od SACD (kako navode). Ono sto je najbolje netreba nikakav poseban cd player, vec radi i na obicnim. Vise informacija o K2HD na:

http://en.wikipedia.org/wiki/K2_High_Definition

http://www.firstimpressionmusic.com/pro ... 2hd028.htm

Neke impresije kada dobijem CD s slikama naravno ... Testiracu ga na low budget cd player, Playstation 3 i HK 970 CDP. Imam i regularni audio Jazz At The Pawnshop (download FLAC i snimljen kao audio), pa jedva cekam da napravim neku usporedbu.
NIN

#509 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by NIN »

lab3352 wrote:@NIN: Hvala na slikama ... pravo fino izgleda, a i soba dovoljno velika da JBL dođe do izražaja ... Uslikaj koju s fronta da se vidi fino, ovako imamo "fish view" :) ...
Image

:)
ja71

#510 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by ja71 »

Pa sto @NINe sobu ofarba u zeleno :D

sala
lab3352

#511 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by lab3352 »

Image

June 2010

http://rapidshare.com/files/381661418/H ... 010006.rar

@NIN: THX za slike ... vidio sam JBL modele koji su ti surround i pravo dobro izgledaju. Kakvi su ti utisci inace oko JBL sada kada slusas u cijelom sistemu?
jhmee9

#512 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by jhmee9 »

Evo da vas i ja pozdravim....... ;-) ........"BiH audiofili"......
lab3352

#513 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by lab3352 »

Hvala, još kada bi nam se predstavio malo šta imaš od opreme, bilo bi super ... koja slika i opis ... ?

Lab3352
jhmee9

#514 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by jhmee9 »

Nemoguće je to "upratiti"......kojom mi se brzinom izmjenjuju uređaji.... :D

P.S. Kad se određena "kombinacija" zadrži 3-4 mjeseca, onda nabacim koju sliku, ok? ;-)
NIN

#515 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by NIN »

lab3352 wrote:@NIN: THX za slike ... vidio sam JBL modele koji su ti surround i pravo dobro izgledaju. Kakvi su ti utisci inace oko JBL sada kada slusas u cijelom sistemu?
Da bih isprobao filmski ugodjaj, prvo sto sam stavio u plejer bio je zadnji Batman, blu-ray disk. Ono sto ti mogu laicki reci je da sam ostao zapanjen punocom i cistocom zvuka. Znao sam i prije da je zvuk pola filma ali sa ovim sistemom to se definitivno i potvrdilo, barem sto se mene tice. Naravno da nisam smio pojacavati koliko sam htio (komsije i ti belaji) pa mogu zamisliti kako to zvuci na, recimo, 2/3 volumena, uh... Uglavnom, nemam rijeci za ono sto sam do sada osjetio. Takodjer, jos nisam stigao sve parametre namjestiti na resiveru, ono po svom cejfu, ali kad i to sredim onda ce masina da bude spremna za premijera i pravog kino ugodjaja. :)

Sto se muzike tice, nju slusam iskljucivo na dva stereo tornja i zvuk je odlican. Ponekad mi se cini da cujem tonove ili instrumente koje do tada nisam cuo, a CD sam slusao nebrojeno puta. Skoro pa drugaciji dozivljaj. :)

Nisam pretjerano audiofilski potkovan da bi svoje utiske detaljnije prepricao pa se nadam da je i ovo dovoljno. :)

Pozdrav...

P.S. @ ja71, odmara oci. :D
ja71

#516 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by ja71 »

NIN wrote: Sto se muzike tice, nju slusam iskljucivo na dva stereo tornja i zvuk je odlican.
Je li preko AV-Receivera u Stereo-Modusu, ili ?

I posto vidim da si zadovoljan nemoj niposto pokusavati isprobati nesto drugo.
Uporedjivanje je prokletstvo :D
lab3352

#517 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by lab3352 »

@ja71: Odlican komentar ... "upoređivanje je proklestvo" ... :D slažem se ...
@NIN: Thx, sve si rekao ... uživaš ... i ja sam snagu Blu Raya usporedio na gledanju Dark Knight (koji je odlican za takvo nesto)

Danas odoh do prijatalja da čujem nove Eclipse TD712 s Eclipse wooferom na original stalcima (stare TD 510 sam vec slusao i postavljao ovdje). Spremio sam nesto svojih albuma s kojima testiram zvuk:

- Nils Petter Molvaer: "Khmer"
- Esbjorn Svensson Trio: "Viaticum"
- Jazz At The Pawnshop (silver 99,9999% disc) - stigao jucer
- Yello: "Touch"
- Massive Attack: "Mezzanine"

Ponio sam i fotoaparat, pa slike i impresije idu sutra...

Image
Image
NIN

#518 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by NIN »

ja71 wrote:
NIN wrote: Sto se muzike tice, nju slusam iskljucivo na dva stereo tornja i zvuk je odlican.
Je li preko AV-Receivera u Stereo-Modusu, ili ?

I posto vidim da si zadovoljan nemoj niposto pokusavati isprobati nesto drugo.
Uporedjivanje je prokletstvo :D
Jeste, preko AV resivera na dvokanalnom stereo modu i nikakvo uporedjivanje ne dolazi u obzir. Znam ja o cemu pricas. :D
lab3352

#519 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by lab3352 »

I evo napokon da se malo slegnu emocije i osjećaji koji su me preplavili nakon uživanja u slušanju Eclipse TD 712 modela s pripadajućim subwooferom (TD 725 SW) i original stalcima (teskim skoro 20KG). Nakon ovoga mogu po prvi put da kazem da sam osjetio razliku u cijeni između mojih Dynaduio zvučnika (2.500Eura) i Eclipse (4.500Funti). Razlika je bila očita na prvog preslušavanja Niles Peter Molvaer albuma "Khmer" čiji srednjotonski dio odavno nisam bolje čuo. U nekim segmentima zvučnici su, po meni, bolje svirali bez dodatnog subwoofera. Ovo sam naročito primjetio na slusanju albuma Jazz At The Pawnshop (silver disc K2HD mastering), kada su mi zvučnici veoma jasno i kristalno pozicionirali cijelu pozornicu ispred mene. Bio je to osjecaj kao da sam u prvom redu ispred muzičara s veoma jasnim osjećajem postavke instrumenata na bini.Međutim potreba za subwooferom je bila vidljiva na slusanju Yello "Touch" albuma. Ovdje bas dosao do jedne definicije koja nije moguca da se cuje na samim zvučnicma. Iako je bas svojim dimenzijama nevjerovatno velik, zvuk koji dolazi iz njega nije nimalo opterečavajući ili težak (robusni izgled dvije bas jedinice me je preprao u startu). Sve ovo je bilo spojeno na Eclipse A502 pojačalo, koje je svojim performansama bio odlican (mada kada sam isto pojačalo probao na svojim zvučnicima nisam bio zadovoljan kao s Unisonom)
O samom izgledu zvučnika nemam sta puno reci. Veoma futuristički izgled, kojem original stalci doprinose jos više ljepšem izgledu i integralni dio su cijeline. Evo slika malo da vidite kako to izgleda:

Image
Image
Image
Image

Lab3352
ja71

#520 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by ja71 »

Sinoc slucajno uzeh Njemacki Stereoplay u ruke da mal prelistam, inace ne dajem vise 5 Eura za hrpu reklama i listam, kad neki test o slusaRicama.
U potpisu: Dina Dervisevic
http://www.stereoplay.de/presse/redakte ... 00099.html

Kad se sjetih da je i u Njemackom casopisu Audio (inace pod istom firmom kao i stereoplay) takodje pise izvjesni: Sedin Mujic
http://www.audio.de/Mujic_6106071.html

Bosanci i HiFi :D
NIN

#521 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by NIN »

ja71 wrote:Sinoc slucajno uzeh Njemacki Stereoplay u ruke da mal prelistam, inace ne dajem vise 5 Eura za hrpu reklama i listam, kad neki test o slusaRicama.
U potpisu: Dina Dervisevic
http://www.stereoplay.de/presse/redakte ... 00099.html

Kad se sjetih da je i u Njemackom casopisu Audio (inace pod istom firmom kao i stereoplay) takodje pise izvjesni: Sedin Mujic
http://www.audio.de/Mujic_6106071.html

Bosanci i HiFi :D
Da ovaj Mujic nije nas @lab? :D
ja71

#522 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by ja71 »

NIN wrote: Da ovaj Mujic nije nas @lab? :D
Hajd' @lab reci slobodno necemo ti nista :D
lab3352

#523 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by lab3352 »

Ma nemam pojma ko je čovjek, ali poslao sam mu mail da se javi ovdje ... Pa da vidimo ... Bilo bi super da imamo nekoga s dobrim izvorom informacija ... Mislim danas ih svako moze imati (informacije), ali treba vremena ...

Lab3352
ja71

#524 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by ja71 »

@lab3352
hej super si to napravio, kako se ja toga ne sjetih
lab3352

#525 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by lab3352 »

Ne znam da li je ikada neko cuo za firmu "Now Hear This" ili NHT skraceno (USA)? Ja iskreno nisam, dok mi prijatelj nije ispricao da ih je slusao vani i da su ostavili pravo dobar dojam na njega (navodno su zvučnici bili napravljeni za monitornig tokom masteringa za ECM Records).

Image

Ova slika je prevelika da je postavim ovdje, ali evo link:

http://members.cox.net/pkarras/nht1.jpg

Pravo moćno izgledaju ... a cijenom nisu nesto "overpriced"

Lab3352
Post Reply