napisah vec jednom, uvrijezeno je misljenje da ko god nesto privatno radi, da je lovator i gazda. ja, u svojoj radnji, u sezoni ulijecem u sank i pokrivam i bastu, jer nemam finansijskog prostora zaposliti dodatnog radnika. zimi mi je jedan radnik, bukvalno, viska, ali nikada nisam nikoga otpustio. radio sam i ja kod privatnika i znam kako je kad gazda samo sebe gleda. imao sam super platu, poziciju, bio cjenjen kao radnik, ali napustio, jer, jednostavno, nisi mogao nanijeti love, koliko je gazda namislio da moze. kad sam poceo piti apaurine da bih zaspao i jos jedan kad krenem na posao, samo sam sebi rekao neces vise. jebes i pare, kad odose zdravlje i pamet.muha_sa wrote: ↑24/03/2020 17:28Iskren da budem stalno si mi na pameti jer vidim u mom okruženju (Cvila) sve živo zatvoreno pa se pitam šta ce ljudi--što zaposleni radnici što ovi što iznajmljuju prostorcoco1 wrote: ↑24/03/2020 17:24 @muha_sa koristim pp na carsiji, ali je u privatnom vlasnistvu. vlasnik je, od prije rata, u njemackoj i cuo sam se u nedelju sa njim. spustio mi je kiriju sa 2.500 KM, na 1.000 KM, cak, retroaktivno, i za mart, mada sam mu vec isplatio tu kiriju (placa se unaprijed, a ima i depozit od 2 kirije kod njega), pa sam, sad makar po tom pitanju, "rahat" 2,5 mjeseca. dogovorili smo da ta cijena bude do kraja juna, pa cemo se ponovo cuti i dogovorati.
ovo mi je otvorilo prostor da ne otpustam radnike. razliku love, od 1.500 KM mjesecno, cu usmjeriti u minimalne plate i doprinose. to pokrije, skoro pa u bobu, 2 takve plate.![]()
imam komšiju koji drži i placa kiriju--momak mlad, ima nezaposlenu ženu i malo djete a nije lovator. Jadan--za glavu se ufatio--ne zna šta ce od sebe--a takvih je hejbet![]()
a, 55. mi godina tece, nemam je vise ni puno prostora za totalni finansijski pad, nemam se kad vise vadit. za 3 godine ispunjavam uslove za regularnu penziju i naumio sam pobjeci iz sarajeva na vikendicu. baviti se necim gore, da pogura penziju, pogotovo sto nisam naucio nista ne raditi.
stan i vikendicu sa zemljistem naslijedio. oboje osteceno tokom rata. zalozi stan za kredit, pa to pravi i popravljaj. zavrsis to, opet stan pod hipoteku i kredit za ovaj posao. nisam ga ni vratio, dodje ovo sranje.
mada, ja sam sitan i nebitan, kakvih slucajeva ima.