Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Moderator: O'zone

Locked
coco1

#501 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by coco1 »

muha_sa wrote: 24/03/2020 17:28
coco1 wrote: 24/03/2020 17:24 @muha_sa koristim pp na carsiji, ali je u privatnom vlasnistvu. vlasnik je, od prije rata, u njemackoj i cuo sam se u nedelju sa njim. spustio mi je kiriju sa 2.500 KM, na 1.000 KM, cak, retroaktivno, i za mart, mada sam mu vec isplatio tu kiriju (placa se unaprijed, a ima i depozit od 2 kirije kod njega), pa sam, sad makar po tom pitanju, "rahat" 2,5 mjeseca. dogovorili smo da ta cijena bude do kraja juna, pa cemo se ponovo cuti i dogovorati.

ovo mi je otvorilo prostor da ne otpustam radnike. razliku love, od 1.500 KM mjesecno, cu usmjeriti u minimalne plate i doprinose. to pokrije, skoro pa u bobu, 2 takve plate.
Iskren da budem stalno si mi na pameti jer vidim u mom okruženju (Cvila) sve živo zatvoreno pa se pitam šta ce ljudi--što zaposleni radnici što ovi što iznajmljuju prostor :-)
imam komšiju koji drži i placa kiriju--momak mlad, ima nezaposlenu ženu i malo djete a nije lovator. Jadan--za glavu se ufatio--ne zna šta ce od sebe--a takvih je hejbet :-)
napisah vec jednom, uvrijezeno je misljenje da ko god nesto privatno radi, da je lovator i gazda. ja, u svojoj radnji, u sezoni ulijecem u sank i pokrivam i bastu, jer nemam finansijskog prostora zaposliti dodatnog radnika. zimi mi je jedan radnik, bukvalno, viska, ali nikada nisam nikoga otpustio. radio sam i ja kod privatnika i znam kako je kad gazda samo sebe gleda. imao sam super platu, poziciju, bio cjenjen kao radnik, ali napustio, jer, jednostavno, nisi mogao nanijeti love, koliko je gazda namislio da moze. kad sam poceo piti apaurine da bih zaspao i jos jedan kad krenem na posao, samo sam sebi rekao neces vise. jebes i pare, kad odose zdravlje i pamet.

a, 55. mi godina tece, nemam je vise ni puno prostora za totalni finansijski pad, nemam se kad vise vadit. za 3 godine ispunjavam uslove za regularnu penziju i naumio sam pobjeci iz sarajeva na vikendicu. baviti se necim gore, da pogura penziju, pogotovo sto nisam naucio nista ne raditi.

stan i vikendicu sa zemljistem naslijedio. oboje osteceno tokom rata. zalozi stan za kredit, pa to pravi i popravljaj. zavrsis to, opet stan pod hipoteku i kredit za ovaj posao. nisam ga ni vratio, dodje ovo sranje.

mada, ja sam sitan i nebitan, kakvih slucajeva ima.
mirsek

#502 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by mirsek »

coco1 wrote: 24/03/2020 17:50
coco1 wrote: 24/03/2020 17:24 @muha_sa koristim pp na carsiji, ali je u privatnom vlasnistvu. vlasnik je, od prije rata, u njemackoj i cuo sam se u nedelju sa njim. spustio mi je kiriju sa 2.500 KM, na 1.000 KM, cak, retroaktivno, i za mart, mada sam mu vec isplatio tu kiriju (placa se unaprijed, a ima i depozit od 2 kirije kod njega), pa sam, sad makar po tom pitanju, "rahat" 2,5 mjeseca. dogovorili smo da ta cijena bude do kraja juna, pa cemo se ponovo cuti i dogovorati.

ovo mi je otvorilo prostor da ne otpustam radnike. razliku love, od 1.500 KM mjesecno, cu usmjeriti u minimalne plate i doprinose. to pokrije, skoro pa u bobu, 2 takve plate.
Iskren da budem stalno si mi na pameti jer vidim u mom okruženju (Cvila) sve živo zatvoreno pa se pitam šta ce ljudi--što zaposleni radnici što ovi što iznajmljuju prostor :-)
imam komšiju koji drži i placa kiriju--momak mlad, ima nezaposlenu ženu i malo djete a nije lovator. Jadan--za glavu se ufatio--ne zna šta ce od sebe--a takvih je hejbet :-)
napisah vec jednom, uvrijezeno je misljenje da ko god nesto privatno radi, da je lovator i gazda. ja, u svojoj radnji, u sezoni ulijecem u sank i pokrivam i bastu, jer nemam finansijskog prostora zaposliti dodatnog radnika. zimi mi je jedan radnik, bukvalno, viska, ali nikada nisam nikoga otpustio. radio sam i ja kod privatnika i znam kako je kad gazda samo sebe gleda. imao sam super platu, poziciju, bio cjenjen kao radnik, ali napustio, jer, jednostavno, nisi mogao nanijeti love, koliko je gazda namislio da moze. kad sam poceo piti apaurine da bih zaspao i jos jedan kad krenem na posao, samo sam sebi rekao neces vise. jebes i pare, kad odose zdravlje i pamet.

a, 55. mi godina tece, nemam je vise ni puno prostora za totalni finansijski pad, nemam se kad vise vadit. za 3 godine ispunjavam uslove za regularnu penziju i naumio sam pobjeci iz sarajeva na vikendicu. baviti se necim gore, da pogura penziju, pogotovo sto nisam naucio nista ne raditi.

stan i vikendicu sa zemljistem naslijedio. oboje osteceno tokom rata. zalozi stan za kredit, pa to pravi i popravljaj. zavrsis to, opet stan pod hipoteku i kredit za ovaj posao. nisam ga ni vratio, dodje ovo sranje.

Niko nece pljuvati ili gledati ispod oka gazde koje su vrijedno i posteno gradile svoje bogatstvo, regularno placale svoje radnike i humano se odnosili prema njima.Samo sto su takvi manjina pa ih narod nesto i ne zali.
Eto tvoj primjer je korektan.
coco1

#503 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by coco1 »

mirsek wrote: 24/03/2020 17:55

Niko nece pljuvati ili gledati ispod oka gazde koje su vrijedno i posteno gradile svoje bogatstvo, regularno placale svoje radnike i humano se odnosili prema njima.Samo sto su takvi manjina pa ih narod nesto i ne zali.
iz iskustva ti kazem, razdvajanja nema. standardna prica, lako je njemu, jebe mu se za druge.

a, licno, ne ocekujem nikakvu pomoc od ove drzave. ako hoce, nek se pobrinu za radnike, ako ih budem morao otpustiti.

ocekivati pomoc od nekoga ko je skrsio 8 milijardi od akciza za puteve, 20 i kusur miliona od civilne zastite, naplacuje nam svima fening po litru goriva za neke rezerve (gdje su sada), gdje se sindikalac i premijer javno prepucavaju ko je veci uhljeb... (nastavi niz) i sve to uz malo nekakve halabuke po medijima i ikakvih pojasnjenja sta se desilo s tom lovom. neka, hvala, bajke sam davno prerastao...
MaksprotivMarksa

#504 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by MaksprotivMarksa »

mosa rajvosa wrote: 24/03/2020 13:57
MaksprotivMarksa wrote: 24/03/2020 01:30 Ahahahahah cuj brata super inicijativa, zasto bi bilo ko nesto oprastap privatnim licima koji su ostvarili bogatstva na radu drugih ljudi, politickim vezama i jeftinim kreditima u uslovima manjka istih ?

Kada su gospoda preduzetnici ubirali profit i umanjivali dobit nisi imali ovakve inicinatve, sada ih 15 dana od drustva odvojenog mehanizma unistilo za par godina unaprijed, hahahahahahah pa ko vas ne zna..... sve sto ne moze da funkcionise ne treba da se spasava, treba da se preuzme, a da sw za one sto ne mogu da servisiraju svoje obaveze odredi kazna, da li zatvorska ili oduzimanje privatne svojine, nebitno je.

Ko god misli da za 6 mjeseci, a najvise 12 necemo vidjeti nezapamcenu ekonomski aktivnost je idiot, a valkda drustvo treba da spasava jadne gazde hotela, cebapara, turistickih agencija i cega sve ne jer ce pare poceto zaradjivati tek za 6 do 12 mjeseci, a narednih 120 ce radnicima govoriti da je bila kriza, kakvi carevi ❤

Koji god gazda misli ds propada neka se javi da vidimo posto ce dati svoju firmu, obrt, sta god, hehe, rijetki su oni koji bi se "gazdinstva" sada radosiljali uz povrat ulozenog, a da ne govorimo o necemu nizem 😁
,

Ne pricaj o stvarima o kojima pojma nemas.
Pa reci mi bebo, sta je problem, nauci me 🤗
kormax

#505 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by kormax »

coco1 wrote: 24/03/2020 18:06
mirsek wrote: 24/03/2020 17:55

iz iskustva ti kazem, razdvajanja nema. standardna prica, lako je njemu, jebe mu se za druge.

a, licno, ne ocekujem nikakvu pomoc od ove drzave. ako hoce, nek se pobrinu za radnike, ako ih budem morao otpustiti.

ocekivati pomoc od nekoga ko je skrsio 8 milijardi od akciza za puteve, 20 i kusur miliona od civilne zastite, naplacuje nam svima fening po litru goriva za neke rezerve (gdje su sada), gdje se sindikalac i premijer javno prepucavaju ko je veci uhljeb... (nastavi niz) i sve to uz malo nekakve halabuke po medijima i ikakvih pojasnjenja sta se desilo s tom lovom. neka, hvala, bajke sam davno prerastao...
To ljudino, to je poenta, jednom u životu je ovakva situacija kada se očekuje intervencija države a ona max izostane. Kada mi treba da plaćamo, plaćamo uvijek i redovno.
begluci

#506 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by begluci »

nije trolanje niti prosipanje crnjaka..ali tokom dana dobijam informaciju iz Kantonalne vlade, da se ove trnenutne mjere sigurno produžavaju od danas na još 3 SEDMICE.. :sad:
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#507 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Domaci izdajnik »

Plaćam solidarni porez i debele akcize za kasu vanrednih situacija da bi se u vanrednoj situaciji ispostavilo da nema ni cvonjka u kasi. I kad ode sve u krasni opet će po mojim leđima stiskanje kaiša i nameti :evil:
kormax

#508 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by kormax »

madner wrote: 24/03/2020 17:35 Sta bi od moratorija na kredite. Meni zvuci kao da ce banke koristiti sve mehanizme koje imaju. Sta je tacno Fadil dogovorio?

Još uvijek ništa, čeka se odluka federalne agencije za bankarstvo. Danas sam zvao u MKD EKI i oni kažu još nikakav dopis nisu dobili.
Poslije sam zvao u ovu raiffaisen banku i isti odgovor.
Ludilo pravo
madner

#509 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by madner »

Smjesna vlada bez vizije, umjesto da uzmu kredit i podjele pare ljudima. Kakva fajda od niske zaduzenosti kada nisu u stanju sada djelovati.
Zeleni12

#510 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Zeleni12 »

kormax wrote: 24/03/2020 18:21
madner wrote: 24/03/2020 17:35 Sta bi od moratorija na kredite. Meni zvuci kao da ce banke koristiti sve mehanizme koje imaju. Sta je tacno Fadil dogovorio?

Još uvijek ništa, čeka se odluka federalne agencije za bankarstvo. Danas sam zvao u MKD EKI i oni kažu još nikakav dopis nisu dobili.
Ludilo pravo
Novalic malocas izjavio da ce banke postovati dogovor i odgoditi placanje rate kredita svim gradjanima najmanje 3. mjeseca, pa do godinu dana, osim onima koji to ne zele. A za firme selektivno.
Last edited by Zeleni12 on 24/03/2020 18:28, edited 1 time in total.
shape of despair

#511 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by shape of despair »

kormax wrote: 24/03/2020 18:21

Ludilo pravo
Novalić sad kaza da je to usvojeno, min. 3 mjeseca pa do 1 godine, samo je upitno za preduzeća. Ako laže on lažem i ja
mosa rajvosa

#513 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by mosa rajvosa »

MaksprotivMarksa wrote: 24/03/2020 18:17
mosa rajvosa wrote: 24/03/2020 13:57
MaksprotivMarksa wrote: 24/03/2020 01:30 Ahahahahah cuj brata super inicijativa, zasto bi bilo ko nesto oprastap privatnim licima koji su ostvarili bogatstva na radu drugih ljudi, politickim vezama i jeftinim kreditima u uslovima manjka istih ?

Kada su gospoda preduzetnici ubirali profit i umanjivali dobit nisi imali ovakve inicinatve, sada ih 15 dana od drustva odvojenog mehanizma unistilo za par godina unaprijed, hahahahahahah pa ko vas ne zna..... sve sto ne moze da funkcionise ne treba da se spasava, treba da se preuzme, a da sw za one sto ne mogu da servisiraju svoje obaveze odredi kazna, da li zatvorska ili oduzimanje privatne svojine, nebitno je.

Ko god misli da za 6 mjeseci, a najvise 12 necemo vidjeti nezapamcenu ekonomski aktivnost je idiot, a valkda drustvo treba da spasava jadne gazde hotela, cebapara, turistickih agencija i cega sve ne jer ce pare poceto zaradjivati tek za 6 do 12 mjeseci, a narednih 120 ce radnicima govoriti da je bila kriza, kakvi carevi ❤

Koji god gazda misli ds propada neka se javi da vidimo posto ce dati svoju firmu, obrt, sta god, hehe, rijetki su oni koji bi se "gazdinstva" sada radosiljali uz povrat ulozenog, a da ne govorimo o necemu nizem 😁
,

Ne pricaj o stvarima o kojima pojma nemas.
Pa reci mi bebo, sta je problem, nauci me 🤗
Eki bebo :-)
Cim pises to sto pises sa vodjenjem firme u nasim uslovima i poteskocama sa kojim se ljudi u privatnom sektoru nalaze se nisi ni u putu sreo, ne vrijedi.
Johnny_x

#514 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Johnny_x »

Lajavikrelac wrote: 24/03/2020 18:20 Plaćam solidarni porez i debele akcize za kasu vanrednih situacija da bi se u vanrednoj situaciji ispostavilo da nema ni cvonjka u kasi. I kad ode sve u krasni opet će po mojim leđima stiskanje kaiša i nameti :evil:
Eh pa to svima nam se odbija od plate namjenski 0,5% za elementarne nepogode i nesrece, svaki mjesec. Elementarne nepogode nismo imali od poplava iz 2014, sad bi trebalo da je na racunu bruku para(oko 2,2 miliona se skupi mjesecno). Ja sam uvjerenja da je ovaj novac otisao na edukaciju i prisustvo raznim seminarima uposlenih FCZ diljem Evrope i svijeta, te za nabavku sluzbenih vozila itd i zaposljavanje podobnih. Ako se ovo nastavi duze od aprila, onda je para od poreza definitivno manje, a samimi time para i u budjetu, eh onda ce nam eksperti iz vlade povecati PDV, i onda slijedi bas krah, nasa privreda i nasi ljudi ne mogu izdrzati dodatne namete. Samo se bojim toga, sebi nece nista uskratiti, a uvest ce nam dodatne namete.
manuchao91

#515 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by manuchao91 »

sad se pitam dje ide onih 7 KM za prirodne nesrece kad pustam obaveze na platu
shape of despair

#517 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by shape of despair »

Kao 4 porodica gdje oboje rade u privatnom sektoru gdje su sad obje firme prestale sa radom, pitam se šta će biti u narednim danima.
Pored režija i hrane i sl. tu je i kredit. Imamo tog nekog šteka al i to će se istopiti.
Kontam samo o onima ko je živio od plate do plate, ko nema ništa pod jastukom, kako će te porodice preživiti.
Izolacija je tu, vidim da je ljudima već dopizdilo.
Otprilike će ljudi počet izlazit čim otopli, nikog k***c neće boliti za koronom. Imam 2 hahara, poludiše i oni i mi u izolaciji.
Da i kredite stipiraju, i sve žive režije, režije će doći na naplatu prije ili kasnije i to suma sumarum, ali vaja jesti i piti, to se ne može prolongirati.
Evo ja se namirio, evo nije tajna, spisko sam 500KM na hranu (brašna imam samo 10kg), i evo pojedosmo živu kišu.
Kako je onima ko nije imao 500KM, i nema barem još koju hiljadu na kamari???
KAKO VLAST MISLI DA OPSTANEMO???
bersK

#518 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by bersK »

shape of despair wrote: 24/03/2020 20:07 Kao 4 porodica gdje oboje rade u privatnom sektoru gdje su sad obje firme prestale sa radom, pitam se šta će biti u narednim danima.
Pored režija i hrane i sl. tu je i kredit. Imamo tog nekog šteka al i to će se istopiti.
Kontam samo o onima ko je živio od plate do plate, ko nema ništa pod jastukom, kako će te porodice preživiti.
Otprilike će ljudi počet izlazit čim otopli, nikog k***c neće boliti za koronom. Imam 2 hahara, poludiše i oni i mi u izolaciji.
Da i kredite stipiraju, i sve žive režije, režije će doći na naplatu prije ili kasnije i to suma sumarum, ali vaja jesti i piti, to se ne može prolongirati.
Evo ja se namirio, evo nije tajna, spisko sam 500KM na hranu (brašna imam samo 10kg), i evo pojedosmo živu kišu.
Zato će se svakim danom povećavati broj ljudi koji neće poštovati policijski sat, sve dok ne nastupi bunt. Sve što nisu trebali uraditi, vlast je uradila. Jel moguće... :roll:
Last edited by bersK on 24/03/2020 20:10, edited 1 time in total.
mali jomu

#519 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by mali jomu »

FEDERALNI PREMIJER

Novalić: Za sada Vlada FBiH neće ograničiti kupovinu određenih artikala

Image

- Još nema potrebe za mjerom ograničenja kupovine određenh artikala. Naime, u informaciji koje dobivamo od trgovaca i proizvođača, dovoljne su rezerve, dovoljni resursi. A s druge strane i drugi šoping centri ograničavaju. Brašno recimo možete kupiti do šest kilograma. I ukoliko se pojavi nestašica, prva je na redu naša mjera pri kojoj iz robnih rezervi reagiramo. Da bi se prevenirala nestašica, a tek ako to ne pomaže, ide ograničenje. Uglavnom, sve zemlje primjenjuju to stepenovano i prvo bi se reagiralo iz robnih rezervi koje su potpuno popunjene i imamo sposobnost reagiranja na tržištu -

https://faktor.ba/vijest/novalic-za-sad ... kala/75885
mirsek

#520 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by mirsek »

King Theoden wrote: 24/03/2020 19:57 Zlatni savjeti u vrijeme krize :lol: :lol:

https://www.klix.ba/biznis/smart-cash/u ... /200324203
Treba ih tuziti za sirenje panike.
tnt-tunja

#521 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by tnt-tunja »

Ima li pravnika ovdje, ima li upucenih ljudi?

Sta ukoliko dodje do 24h policijskog casa? Da li gradjani imaju neke mehanizme da se bore protiv istog.
Realno gledajuci sve sto je moguce, a sto ce sprijeciti sirenje virusa, treba odrediti. Ali isto tako treba voditi racuna o nekim osnovnim ljudskim potrebama. Ja vjerujem da u 21. stoljecu ti niko ne moze zabraniti 24/7 slobodu kretanja..
mirsek

#522 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by mirsek »

shape of despair wrote: 24/03/2020 20:07 Kao 4 porodica gdje oboje rade u privatnom sektoru gdje su sad obje firme prestale sa radom, pitam se šta će biti u narednim danima.
Rezije se mogu vracati na rate. Npr. kad prodje kriza za svaku reziju dodje povecani racun sa ratom prethodnog perioda.
Vazno je da se predevera narednih par mjeseci do godinu.
Poslije toga se modelise nacin vracanja duga. Mozda i drzava moze da uleti sa lovom da pokrije rezije.
NEKA TROSE JEBENE PARE OD AKCIZA. Koga sada zanima dionica ceste i da li ima para ze probijanje tunela.
mali jomu

#523 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by mali jomu »

tnt-tunja wrote: 24/03/2020 20:17 Ima li pravnika ovdje, ima li upucenih ljudi?

Sta ukoliko dodje do 24h policijskog casa? Da li gradjani imaju neke mehanizme da se bore protiv istog.
Realno gledajuci sve sto je moguce, a sto ce sprijeciti sirenje virusa, treba odrediti. Ali isto tako treba voditi racuna o nekim osnovnim ljudskim potrebama. Ja vjerujem da u 21. stoljecu ti niko ne moze zabraniti 24/7 slobodu kretanja..

Policijski cas i bilo koja naredba od Vlade... su dvije razlicite situacije, tako da to dvoje nije isto
TheCitizen

#524 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by TheCitizen »

Dugo nisam u BiH ali vrlo dobro znam kako stvari stoje s privatnim sektorom ali i u drzavnom. I ekonomista sam. Citam po portalima i slusam na TVu kako Novalic poziva na smanjenje plata administraciji za 10%, pa da se to prebaci privatnom odnosno realnom sektoru.

Inicijativa sama po sebi nije losa. Mislim da je u njoj problematicno sto nista nije precizirano u smislu koji je to privatni sektor kojem ce se pomagati. Kako su mnogi vec konstatovali bilo bi suludo gurati privatnike kod kojih radnici rade za minimalne plate a gazde vozaju auta od 200-300 milja maraka, imaju bazene, vile, brodove, vikendice itd.. Svi znamo i da su te gazde vecinom povezane s politikom. Cak su mnoge od tih gazda samo paravan politicarima na vlasti.
Javna je tajna recimo da Novalic ima 10ak svojih firmi registrovanih na rodbinu i prijatelje, i koje se na razne nacine namiruju kroz tendere iz budzeta. I ovako je sa mnogim drugim politicarima u BiH.

Ali ako se pogledaju neke druge stvari onda bi se ova inicijativa trebala odnositi samo na one u amdinistraciji koji imaju plate iznad 2000 KM, a to su ministri, savjetnici, parlamentarci i sl. Obicni cinovnici imaju manje od 1500 i na njihove plate bi 10% bio prilican udar.
Pored ovoga treba pogledati jos neke stvari kao sto su javne nabavke. Godinama to pratim i znam da se godisnje u BiH za javne nabavke potrosi brdo love. Oko 1,5 milijarda u prosjeku godisnje.

Znajuci ovo namece mi se pitanje zasto se za podrsku realnom sektoru ne povuku pare odatle, jer ove godine svakako ce tesko biti ikakvih vise javnih radova i mnogih janvih nabavki za sve institucije?
Ili se to cuva da bi se na kraju ipak prijavilo da je potroseno. A svi znamo gdje ce zavrsiti.
Last edited by TheCitizen on 24/03/2020 20:26, edited 1 time in total.
mirsek

#525 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by mirsek »

tnt-tunja wrote: 24/03/2020 20:17 Ima li pravnika ovdje, ima li upucenih ljudi?

To ce jos brze unistiti ekonomiju ako potraje. Ne isplati se.
Jedino da nas sve stave u karantin mjesec dana i poslije toga da ukinu.
Za mjesec dana bi skoro svi zarazeni ili pokazali simptome ili preboljeli koronu tako da bi se stvar stavila pod kontrolu.
Locked