Mozda je rumeni sve skontao. Zna da gubi izbore, proizveo svjetsku krizu, izaci ce prvi sa vakcionom i spasiti svijet. Joj dobre teorije, evo me ko teoretičari, primilo mi seMMM1977 wrote: ↑23/03/2020 12:23 Mene zanima i sta ce se desavati u USA po pitanju ekonomskih kretanja jer ipak se svijet trese kada Amerika kihne. A situacija nije ružičasta.
Demokrate i republikanci se svađaju oko paketa pomoći, virus im se uvukao u Senat, imaju budalu na čelu države...
Pokazatelj kretanja cemo imati za nekih 2 sata kada se otvori NYSE.
Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Moderator: O'zone
-
last mohicans
#451 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
- manuchao91
#452 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Lajavikrelac wrote: ↑23/03/2020 21:02Neki ljudi i dalje ne shvataju da masa zaposlenih radi na crno, pod ugovorom o djelu ili prijavljeni na minimalac. Šta sa ljudima koji rade na dnevnice a hrane porodicu? Pa njima je korona zadnja rupa na svirali šta će ih snaći! Plus sjebana sezona u HR gdje je masa naših ljudi radila, ionako je ekomija mlohavi qrac ad će opet biti 200 prijava na jedno radno mjesto. Bahate gazde su sad zasjajile očima uz ludački osmjeh jer će biti opet robova za 400 KM a njemu novi Porsche dogodineallem_77 wrote: ↑23/03/2020 11:27 Nešto kontam... prije bih se pomirio da fasujem koronu, nego otkaz ili smanjenje plaće.
Moji neki dosadašnji utisci, a na osnovu priče ljudi koji su već zaraženi, da to i nije neka opaka bolest. Oporavak i liječenje uglavnom kod kuće. Osim u gradovima gdje se virus uvukao u bolnice i zarazio ljude koji već imaju neku težu bolest.
Većina nas ima roditelje, i ja se jedino bojim da se ne zaraze stariji. A što se mene tiče, ne plašim se.
Ovi naši stručnjaci već planiraju kako iskoristiti ovu situaciju da smanje ljudima plaće za 10 %
Ekonomske posljedice ćemo tek vidjeti...
Žao mi što će ljudi ostati bez posla, a siguran sam da ima još ljudi koji bi prije izabrali da se zaraze virusom, nego otkaz s posla.Mid 2000s here we coming
![]()
upravo se i ja toga bojim
da ce ljudi ako ovo potraje mjesecima ponovo radit za dnevnicu cvaju
Sad gledam neke britanske experte
Da li je moguce da govore da u najboljem mogucem slucaju da ce ovo potrajati do sredine maja
-
last mohicans
#453 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
To je neminovno, plus, nadodaj radnu snagu koja se vraca iz EU. Bit ce jagma za konobara od 5-6 stoja, a neki su veoma dobre plate imali. Ogromne su sfere drustva, ekonomske najprije, pogođene ovim sranjem.manuchao91 wrote: ↑23/03/2020 22:34Lajavikrelac wrote: ↑23/03/2020 21:02Neki ljudi i dalje ne shvataju da masa zaposlenih radi na crno, pod ugovorom o djelu ili prijavljeni na minimalac. Šta sa ljudima koji rade na dnevnice a hrane porodicu? Pa njima je korona zadnja rupa na svirali šta će ih snaći! Plus sjebana sezona u HR gdje je masa naših ljudi radila, ionako je ekomija mlohavi qrac ad će opet biti 200 prijava na jedno radno mjesto. Bahate gazde su sad zasjajile očima uz ludački osmjeh jer će biti opet robova za 400 KM a njemu novi Porsche dogodineallem_77 wrote: ↑23/03/2020 11:27 Nešto kontam... prije bih se pomirio da fasujem koronu, nego otkaz ili smanjenje plaće.
Moji neki dosadašnji utisci, a na osnovu priče ljudi koji su već zaraženi, da to i nije neka opaka bolest. Oporavak i liječenje uglavnom kod kuće. Osim u gradovima gdje se virus uvukao u bolnice i zarazio ljude koji već imaju neku težu bolest.
Većina nas ima roditelje, i ja se jedino bojim da se ne zaraze stariji. A što se mene tiče, ne plašim se.
Ovi naši stručnjaci već planiraju kako iskoristiti ovu situaciju da smanje ljudima plaće za 10 %
Žao mi što će ljudi ostati bez posla, a siguran sam da ima još ljudi koji bi prije izabrali da se zaraze virusom, nego otkaz s posla.Mid 2000s here we coming
![]()
Da li je moguce da govore da u najboljem mogucem slucaju da ce ovo potrajati do sredine maja
Taman smo se počeli malo dozivati. Mene je toga najvise strah od bilo kakvih virusa.
-
TomANDJerry
#454 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ja nekako mislim da nitko nema pojma sta treba uraditi, ali eto svi su odlucili da sve zatvore jer bi bio ogroman pritisak javnosti da se to ne uradi.
Trenutno smo svi u tom nekom duhu Stay at home i ostalo, ali sta ce biti kada ne bude plate sljedeci mjesec (ne samo u BiH, nego diljem svijeta) ... zato sam i govorio da nema te vlade koja ce moci ovo stanje da odrzi dalje od Aprila --- a nekako mi je to premalo vremena da sve propadne.
Vjerovatnija opcija je da ce krajem Aprila doci do toga da se stvari krenu vracati na normalu, ali ce biti JASNO naglaseno (mozda i krivicno) da oni stariji ili sa zdravstvenim problimam ne smiju nigdje jos mjesec dana. Time se ipak preko 70% radne snage vraca u igru.
Ne moze se ovo stanje odrzati dva mjeseca (vise da ne govorim) --- pa rat bi izbio.
Trenutno smo svi u tom nekom duhu Stay at home i ostalo, ali sta ce biti kada ne bude plate sljedeci mjesec (ne samo u BiH, nego diljem svijeta) ... zato sam i govorio da nema te vlade koja ce moci ovo stanje da odrzi dalje od Aprila --- a nekako mi je to premalo vremena da sve propadne.
Vjerovatnija opcija je da ce krajem Aprila doci do toga da se stvari krenu vracati na normalu, ali ce biti JASNO naglaseno (mozda i krivicno) da oni stariji ili sa zdravstvenim problimam ne smiju nigdje jos mjesec dana. Time se ipak preko 70% radne snage vraca u igru.
Ne moze se ovo stanje odrzati dva mjeseca (vise da ne govorim) --- pa rat bi izbio.
- manuchao91
#455 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
mislim da ce cak i poslije aprila ljudi biti preplaseni i nece bas smjeti izlaziti navecer u kafice,diskoteke,koncerte,
-
demagog
#456 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
TomANDJerry wrote: ↑23/03/2020 22:54 Ja nekako mislim da nitko nema pojma sta treba uraditi, ali eto svi su odlucili da sve zatvore jer bi bio ogroman pritisak javnosti da se to ne uradi.
...........
Sustina svega sto se dogadja.
-
aerodinamika
#457 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
to se odnosi na britaniju, ne vjerujem da se odnosi na nas, nema smislamanuchao91 wrote: ↑23/03/2020 22:34Lajavikrelac wrote: ↑23/03/2020 21:02Neki ljudi i dalje ne shvataju da masa zaposlenih radi na crno, pod ugovorom o djelu ili prijavljeni na minimalac. Šta sa ljudima koji rade na dnevnice a hrane porodicu? Pa njima je korona zadnja rupa na svirali šta će ih snaći! Plus sjebana sezona u HR gdje je masa naših ljudi radila, ionako je ekomija mlohavi qrac ad će opet biti 200 prijava na jedno radno mjesto. Bahate gazde su sad zasjajile očima uz ludački osmjeh jer će biti opet robova za 400 KM a njemu novi Porsche dogodineallem_77 wrote: ↑23/03/2020 11:27 Nešto kontam... prije bih se pomirio da fasujem koronu, nego otkaz ili smanjenje plaće.
![]()
-
last mohicans
#458 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Tako nekako, plus sto su se ljudi panično istrosili na kupovinu svega i svačega. Ja sam lafo neke manje zalihe uzeo, opet svaki dan odem nesto tekuce uzeti. Para ce manje biti, zajebi sve kad pritanji. Prazna ne puca sto kazu.demagog wrote: ↑23/03/2020 22:59TomANDJerry wrote: ↑23/03/2020 22:54 Ja nekako mislim da nitko nema pojma sta treba uraditi, ali eto svi su odlucili da sve zatvore jer bi bio ogroman pritisak javnosti da se to ne uradi.
...........
Ne moze se ovo stanje odrzati dva mjeseca (vise da ne govorim) --- pa rat bi izbio.![]()
Sustina svega sto se dogadja.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#459 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Onda na sve sranje treba dodati ovo debilno HR igranje ljudima pa će sad tek nastati pičvajz
Ionako čim pređeš 30-35 neće niko da te uzme u radni odnos "star si" i image firme je da rade mladi....To se odnosi za muškarce, a za žene da je max 25-26 godina i da je neudata, neplodna, a sex bomba kojoj iz očiju viri da je gazda nafata na službenim putovanjima. Plus što moraš imati VSS, znati tri jezika tečno, rad sa svim mogućim programima za računar, ABCDE kategoriju vozačkog sa državnim ispitom za rad kao magacioner za platu od 500 KM. Radno vrijeme neograničeno naravno uz konstantno ponavljanje "ako nećeš ti u redu čekaju na birou". Najebali smo...
-
kormax
#460 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Pozdrav svima, super inicijativa.. Kakvi su izgledi da se pokrene i kod nas nešto slično, i ako je već pokrenuto kako pristupititandmand wrote: ↑23/03/2020 18:29Poduzetnici traže hitne mjere: "Bojimo se stotina tisuća otkaza"
Hina
INICIJATIVA Glas poduzetnika, koja je okupila oko 50 tisuća tvrtki i obrta, u ponedjeljak je od vlade zatražila dodatni paket mjera za pomoć mikro, malim i srednjim poduzetnicima da prežive nastalu krizu i izbjegnu otpuštanja zaposlenih, pri čemu predlažu i "oprost umjesto odgoda".
Iz Inicijative, uz napomenu kako se nakon gostovanja ministra gospodarstva Darka Horvata u ponedjeljak u emisiji HTV-a Dobro jutro Hrvatska HRT-a može steći dojam da je sve pod kontrolom i da skoro pa nema problema, upozoravaju kako je "situacija ozbiljna i zahtijeva odlučne i brze poteze Vlade RH kroz dodatne mjere"
"Da su mjere i akcija adekvatni za veliku većinu u privatnom sektoru, danas se ne bi diglo više od 25 tisuća poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih, slobodnih profesija i njihovih zaposlenika i obitelji, niti bi bilo Inicijative Glas poduzetnika - zahtjev za donošenje efikasnih mjera. U ovom trenutku je bitno imati ne samo krizni stožer za zdravstvo nego i za gospodarstvo, kao i mjere koje će svim poduzetnicima dati sigurnost", poručuje jedan od pokretača te Inicijative Hrvoje Bujas.
Zahtjeve su poslali premijeru
Iznoseći i stav Inicijative da "odgode mogu samo produbiti minuse, a oprosti ih mogu ublažiti", Bujas kaže i da su zahtjeve poslali premijeru te očekuju brz odgovor, uz želju da sačuvaju što vise radnih mjesta u tvrtkama koje su stvarali godinama.
Pritom ponavlja tri ključna zahtjeva Inicijative, povrh već objavljenih mjera vlade - oslobađanje plaćanja poreza na dohodak, doprinosa i prireza u trajanju 3+3 mjeseca; oslobađanje naplate komunalnih naknada, najma državnih i gradskih prostora, javnih površina te ostalih nameta gradova i općina također u trajanju 3+3; moratorij na otplatu kredita i leasinga bez naknada i kamata u trajanju 12 mjeseci.
Strah od stotine tisuća otkaza
Zahtjeve Inicijative podržavaju tvrtke i obrti koji su ostvarili više od 8 milijardi kuna prihoda u 2019., a taj broj kontinuirano raste, poručuju iz Inicijative.
Iznose i rezultate ankete koju su proveli, po kojima svaki sedmi anketirani poduzetnik već otpušta zaposlenike, a tri od pet kreću s optimizacijom i minimalnim otpuštanjima uslijed gospodarske krize uzrokovane koronavirusom
Pokazalo se u anketi i da su rezerve malih i srednjih hrvatskih firmi na minimumu i da većina nije spremna za preživljavanje duže od tri mjeseca pa je tvrtkama postavljeno i pitanje što planiraju poduzeti kako bi prevenirali štetu od ove situacije.
Odgovorilo je više od 500 tvrtki i obrta, a njih 14 posto je reklo da su u zadnjih tjedan ili dva dana počeli davati otkaze pod pritiskom smanjenja ili obustave poslovanja te drastičnog pada prihoda.
Oko 60 posto poduzetnika je već reagiralo nekom vrstom optimizacije ili minimalnim otpuštanjem zaposlenika.
"Možemo samo zamisliti kakve će akcije poduzetnici biti prisiljeni izvršiti nakon mjesec dana"
Oko 15 posto navodi da je poduzelo neku drugu akciju, a njih samo 11 posto da posluju po starom i da ništa ne mijenjaju.
"Možemo samo zamisliti koje će sve akcije poduzetnici biti prisiljeni izvršiti nakon mjesec, dva ili tri mjeseca ovakve situacije, a bojimo se da će se uskoro broj otkaza u privatnom sektoru brojati u stotinama tisuća", kaže Bujas.
Stoga u Inicijativi smatraju da mjere vlade moraju biti brze i efikasne i osiguravati značajnu pomoć a ne biti kozmetičke i administrativne.
Inicijativa Glas poduzetnika je krenula nedavno iz redova malih i srednjih poduzetnika, a osim tvrtki i obrta te njihovih zaposlenih i samozaposlenih, podržavaju je i, kako navode, razna udruženja - Nezavisna udruga ugostitelja, Udruženje organizatora i realizatora događanja, Women in Adria, Hrvatska udruga društava za tržišno komuniciranje (HURA), Hrvatska udruga nezavisnih izvoznika softvera (CISEx), MBA Croatia te Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju (CRO.AI). Samo posljednja CRO.AI primjerice okuplja više od stotinu tvrtki, i to ne samo malih i srednjih nego i velikih poput telekoma i druge.
Kako vidim biće puno gore nego što se može i pretpostaviti...
- MaksprotivMarksa
#461 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ahahahahah cuj brata super inicijativa, zasto bi bilo ko nesto oprastap privatnim licima koji su ostvarili bogatstva na radu drugih ljudi, politickim vezama i jeftinim kreditima u uslovima manjka istih ?
Kada su gospoda preduzetnici ubirali profit i umanjivali dobit nisi imali ovakve inicinatve, sada ih 15 dana od drustva odvojenog mehanizma unistilo za par godina unaprijed, hahahahahahah pa ko vas ne zna..... sve sto ne moze da funkcionise ne treba da se spasava, treba da se preuzme, a da sw za one sto ne mogu da servisiraju svoje obaveze odredi kazna, da li zatvorska ili oduzimanje privatne svojine, nebitno je.
Ko god misli da za 6 mjeseci, a najvise 12 necemo vidjeti nezapamcenu ekonomski aktivnost je idiot, a valkda drustvo treba da spasava jadne gazde hotela, cebapara, turistickih agencija i cega sve ne jer ce pare poceto zaradjivati tek za 6 do 12 mjeseci, a narednih 120 ce radnicima govoriti da je bila kriza, kakvi carevi ❤
Koji god gazda misli ds propada neka se javi da vidimo posto ce dati svoju firmu, obrt, sta god, hehe, rijetki su oni koji bi se "gazdinstva" sada radosiljali uz povrat ulozenog, a da ne govorimo o necemu nizem
Kada su gospoda preduzetnici ubirali profit i umanjivali dobit nisi imali ovakve inicinatve, sada ih 15 dana od drustva odvojenog mehanizma unistilo za par godina unaprijed, hahahahahahah pa ko vas ne zna..... sve sto ne moze da funkcionise ne treba da se spasava, treba da se preuzme, a da sw za one sto ne mogu da servisiraju svoje obaveze odredi kazna, da li zatvorska ili oduzimanje privatne svojine, nebitno je.
Ko god misli da za 6 mjeseci, a najvise 12 necemo vidjeti nezapamcenu ekonomski aktivnost je idiot, a valkda drustvo treba da spasava jadne gazde hotela, cebapara, turistickih agencija i cega sve ne jer ce pare poceto zaradjivati tek za 6 do 12 mjeseci, a narednih 120 ce radnicima govoriti da je bila kriza, kakvi carevi ❤
Koji god gazda misli ds propada neka se javi da vidimo posto ce dati svoju firmu, obrt, sta god, hehe, rijetki su oni koji bi se "gazdinstva" sada radosiljali uz povrat ulozenog, a da ne govorimo o necemu nizem
- MaksprotivMarksa
#462 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Pa bukvalno su izlazili do zadnje minute, dudlali nargilu i skrolsli instagram, svi ce da izlaze, ekonomska aktivnost ce nakon ove "krize" biti jaca nego ikada, ali mene samo brine hoce li fazda nargilhane osta Bejzin Hame xMalog Sedrenika ili ce doci do promjene u vlasnickoj strukturipa ce posao preuzeti Kemura Dobri xJercedola, necu Kemi nikad sjest Alme mi uuusta.manuchao91 wrote: ↑23/03/2020 22:58 mislim da ce cak i poslije aprila ljudi biti preplaseni i nece bas smjeti izlaziti navecer u kafice,diskoteke,koncerte,
- hatemondays
#463 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Kod nas u klokanijadi juce haman milion ljudi izgubilo posao, za par mjeseci kad sve stane ljudi ce biti placeni ko zadnji robovi, za povecanje plate nece niko ni upitati, cuvaces posao ko da ti je zivot u pitanju. Nesto kontam Trump, Putin i onaj Kinez skypeu svaku noc i smiju nam se joj sta im radimo razvlacimo pamet laganini. Onda se boca pojavi i svi nazad na posao sa upola manjim platama.Lajavikrelac wrote: ↑23/03/2020 23:10 Onda na sve sranje treba dodati ovo debilno HR igranje ljudima pa će sad tek nastati pičvajzIonako čim pređeš 30-35 neće niko da te uzme u radni odnos "star si" i image firme je da rade mladi....To se odnosi za muškarce, a za žene da je max 25-26 godina i da je neudata, neplodna, a sex bomba kojoj iz očiju viri da je gazda nafata na službenim putovanjima. Plus što moraš imati VSS, znati tri jezika tečno, rad sa svim mogućim programima za računar, ABCDE kategoriju vozačkog sa državnim ispitom za rad kao magacioner za platu od 500 KM. Radno vrijeme neograničeno naravno uz konstantno ponavljanje "ako nećeš ti u redu čekaju na birou". Najebali smo...
- bunk
#464 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Paraziti su vrsta koja je isla u skolu i zavrsila je uz misao da je Drzava njemu nesto duzna( posao).MaksprotivMarksa wrote: ↑24/03/2020 01:30 Ahahahahah cuj brata super inicijativa, zasto bi bilo ko nesto oprastap privatnim licima koji su ostvarili bogatstva na radu drugih ljudi, politickim vezama i jeftinim kreditima u uslovima manjka istih ?
Koji god gazda misli ds propada neka se javi da vidimo posto ce dati svoju firmu, obrt, sta god, hehe, rijetki su oni koji bi se "gazdinstva" sada radosiljali uz povrat ulozenog, a da ne govorimo o necemu nizem![]()
I kad sa takvim operativnim sistemom zivis u drustvu koje je izaslo iz socijalizma i bez prilagodbe uletilo u kapitalizam onda imamo stav " sve privatno je lopovluk" .
A u stvari onaj iz kioska sto prodaje cevap i durum zaradjuje sebi placu i istovremeno je zaradjuje za parazite koji su prikljuceni na budzet.
Jer da nije privatnog ( realnog) sektora i novca koji iskljucivo oni ovoj Drzavi zaradjuju sve i jedan parazit na budzetu bi umjesto 1000 plus KM mjesecno dobio q ako i to.
Jer da ponovimo za one koji ne znaju ako ih ima.
Drzavi je korisniji mesar koji uplati 500km direktnih ili indirektnih poreza mjesecno od 1000uposlenih u administraciji.
Jer od njih 1000 za mjesec drzavi se uplati sipak.
Zato se mora pomoci realnom sektoru na sve nacine.
Bez realnog sektora nema plata budzetlijama.
-
Tambure
#465 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
svi se uzdaju u MMF EBRD i SB, pominju se trilijarde dolara i eura, moje pitanje otkud njima pare? Izgleda će raditi štamparije pa ćemo i inflaciju veliku imati.
- ExNihilo
#466 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
First, let’s talk about the nature of the economic crisis we face. At the worst point in the 2007-2009 recession, America was losing around 800,000 jobs per month. Right now, we’re probably losing several million jobs every week.
https://www.nytimes.com/2020/03/23/opin ... virus.html
-
kormax
#467 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Svi na državne jasle to ti je zakonMaksprotivMarksa wrote: ↑24/03/2020 01:30 Ahahahahah cuj brata super inicijativa, zasto bi bilo ko nesto oprastap privatnim licima koji su ostvarili bogatstva na radu drugih ljudi, politickim vezama i jeftinim kreditima u uslovima manjka istih ?
Koji god gazda misli ds propada neka se javi da vidimo posto ce dati svoju firmu, obrt, sta god, hehe, rijetki su oni koji bi se "gazdinstva" sada radosiljali uz povrat ulozenog, a da ne govorimo o necemu nizem![]()
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#468 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
ako ce mjesec dana zastoja bilo gdje okončati kompletnu kompaniju, jbg ondaExNihilo wrote: ↑24/03/2020 10:13First, let’s talk about the nature of the economic crisis we face. At the worst point in the 2007-2009 recession, America was losing around 800,000 jobs per month. Right now, we’re probably losing several million jobs every week.
turizam razumijem, neće se sigurno prije juna/jula u potpunosti dozvoliti kretanje, a i poslije toga pitanje je hoće li raditi ugostiteljstvo u punom kapacitetu. ostalo ne vidim razloga zašto bi stalo i šta je problem...
- OldMayor
#469 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
10ak poznanika vec dobilo otkaz. Bice opsti haos kada ovo prodje, posljedice ce biti nesagledive.
Ko god misli da ce se ekonomska aktivnost odjednom dici taj je u teskoj zabludi.
Raja na citavom svijetu se masovno otpusta. Smanjice se broj turista. Kakva korist ako ti banka odgodi ratu, ako nemas posao.
Privatnici ce s druge strane iskoristiti situaciju pa ce ljudi opet radit za dzaba samo da imaju kakvu takvu platu. Automatski manje novca za potrosnju itd itd...
Kazem vam, najebali smo samo tako.
Ko god misli da ce se ekonomska aktivnost odjednom dici taj je u teskoj zabludi.
Raja na citavom svijetu se masovno otpusta. Smanjice se broj turista. Kakva korist ako ti banka odgodi ratu, ako nemas posao.
Privatnici ce s druge strane iskoristiti situaciju pa ce ljudi opet radit za dzaba samo da imaju kakvu takvu platu. Automatski manje novca za potrosnju itd itd...
Kazem vam, najebali smo samo tako.
-
kormax
#470 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Tačno, ali masa ljudi koji rade mjesec za mjesec su već u škripcu. Mislim na ove male radnjice do par zaposlenih, a ima ih solidan broj već otpuštaju ljude, ili šalju na neplačeno. Obaveze uredno pristižu, računi, doprinosi, kirije (ako su privatni prostori), rate za kredit još uvijek pristižu... Mislim da će biti gusto, za sitnu buraniju...mk ultra wrote: ↑24/03/2020 10:44ako ce mjesec dana zastoja bilo gdje okončati kompletnu kompaniju, jbg ondaExNihilo wrote: ↑24/03/2020 10:13First, let’s talk about the nature of the economic crisis we face. At the worst point in the 2007-2009 recession, America was losing around 800,000 jobs per month. Right now, we’re probably losing several million jobs every week.
turizam razumijem, neće se sigurno prije juna/jula u potpunosti dozvoliti kretanje, a i poslije toga pitanje je hoće li raditi ugostiteljstvo u punom kapacitetu. ostalo ne vidim razloga zašto bi stalo i šta je problem...
-
Nivelacija
#471 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Evo direktor jedne firme ceka do 1 aprila da pokusa sacuvati i da ne salje 14 radnica na biro u Zenici, licno znam samohranu majku.
Ukoliko se produze sankcije ponovnog otvaranja tesko da ce biti a vec pocetkom aprila pocinje kosmar gori od korone onaj finansijski i borba za goli zivot otezana time jsto nema gdje drugo preci raditi.
Da li su svjesni Solak i kompanija koji imaju 3000+ mjesecno sta nas ceka pocetkom aprila? Kriza od koje se stotine hiljada nikada neće oporaviti i pored koje ce korona izgledati kao kamilica.
Koje su ekonomske mjere do sada donesene?
Ukoliko se produze sankcije ponovnog otvaranja tesko da ce biti a vec pocetkom aprila pocinje kosmar gori od korone onaj finansijski i borba za goli zivot otezana time jsto nema gdje drugo preci raditi.
Da li su svjesni Solak i kompanija koji imaju 3000+ mjesecno sta nas ceka pocetkom aprila? Kriza od koje se stotine hiljada nikada neće oporaviti i pored koje ce korona izgledati kao kamilica.
Koje su ekonomske mjere do sada donesene?
- MaksprotivMarksa
#472 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Prezbiljna novina, preizbiljan clanak, nikako propaganda prepuna floskula, lijepo je znati engleski, ali nije bas sve na engleskom i vrijedno, americki Avaz je Avaz, nije vise 72-a.ExNihilo wrote: ↑24/03/2020 10:13First, let’s talk about the nature of the economic crisis we face. At the worst point in the 2007-2009 recession, America was losing around 800,000 jobs per month. Right now, we’re probably losing several million jobs every week.
- MaksprotivMarksa
#473 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Glasajte za mene i svi cete biti zaposleni u drzavnim firmama za 20-50 posto vece plate u odnosu na one koje primate danas, l a g a n o.kormax wrote: ↑24/03/2020 10:34Svi na državne jasle to ti je zakonMaksprotivMarksa wrote: ↑24/03/2020 01:30 Ahahahahah cuj brata super inicijativa, zasto bi bilo ko nesto oprastap privatnim licima koji su ostvarili bogatstva na radu drugih ljudi, politickim vezama i jeftinim kreditima u uslovima manjka istih ?
![]()
![]()
- CikCikCikPogodi
#474 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
To je najbolji scenarij da ce se zavrsiti krajem Juna ili pocetkom Jula. Ali de ti ljudima objasni i spremi ih za ono sto dolazi mentalno. Mnogi ovdje to nece ni da pomisle jer znaju da ce izgubiti posao. Ali cim neki daju besplatno Netflixe, Amazon prime na tri mjeseca to znaci da cedo tada trajati minimalno mjere u svim zemljama.mk ultra wrote: ↑24/03/2020 10:44ako ce mjesec dana zastoja bilo gdje okončati kompletnu kompaniju, jbg ondaExNihilo wrote: ↑24/03/2020 10:13First, let’s talk about the nature of the economic crisis we face. At the worst point in the 2007-2009 recession, America was losing around 800,000 jobs per month. Right now, we’re probably losing several million jobs every week.
- CikCikCikPogodi
#475 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ti si duboko optimistican. Nece sjediti na nargilama mjesecima a i da se otvore samo ce morati sjediti jedna osoba po stolu i to u svakom ugostiteljskom objektu.MaksprotivMarksa wrote: ↑24/03/2020 02:52Pa bukvalno su izlazili do zadnje minute, dudlali nargilu i skrolsli instagram, svi ce da izlaze, ekonomska aktivnost ce nakon ove "krize" biti jaca nego ikada, ali mene samo brine hoce li fazda nargilhane osta Bejzin Hame xMalog Sedrenika ili ce doci do promjene u vlasnickoj strukturipa ce posao preuzeti Kemura Dobri xJercedola, necu Kemi nikad sjest Alme mi uuusta.manuchao91 wrote: ↑23/03/2020 22:58 mislim da ce cak i poslije aprila ljudi biti preplaseni i nece bas smjeti izlaziti navecer u kafice,diskoteke,koncerte,