Bitno je napisati. A to što je izmislio manje je bitno.
Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Moderator: O'zone
-
aldinjo
#426 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
- svjezi_ustipak
#427 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Aha. Dakle, ne znam o čemu govorim?
Jesi ti svjestan da su ovo podaci koji su identični kad je riječ o svim zemljama, o procentu oboljelih, hospitalizacija ili smrtnosti? I da li znaš da je u Sloveniji najgore pogođena slabo naseljena oblast? I kad već spominješ njemačku, znaš li da je jedan od faktora smrnosti kvaliteta zdravstvenog sistema? Da je broj umrlih u NJemačkoj puno manji nego što bi to bio u BiH?
-
demagog
#428 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Internet je pun brojeva kojima se svako razbacuje i tim modelima mozes dobiti vrlo razlicite ishode u zavisnosti od toga od kakvih pretpostavki podjes. Naprimjer, ti si pretpostavio da bi u dva mjeseca obolilo 60% stanovnistva sto je prilicno apokalipticna vizija (znam da ima i crnjih pretpostavki).svjezi_ustipak wrote: ↑23/03/2020 12:21demagog wrote: ↑23/03/2020 12:15Kazem da je, kod ljudi koji nisu stari ili vec bolesni od neceg drugog, smrtnost niska a simptomi nisu bog zna sta. Izolacija ugrozenih kategorija, uz mjere kao sto su organizacija dostavljanja hrane i lijekova onima kojima nema ko pomoci, je puno bolja opcija od ovoga sto se sada radi i sto granici sa kolapsom drustva.svjezi_ustipak wrote: ↑23/03/2020 11:57
MIslim da bi po nekim skromnim procjenama u Federaciji BiH od 2 miliona stanovnika imao 60% oboljelih. To je 1.2 miliona. Od njih 20% ili 240 000 hospitaliziranih sa težim oblikom bolesti. Od tog broja 6 posto ili oko 14000 oboljelih koji bi zahtijevali respiratornu potporu, odnosno mehaničku ventilaciju. Obzirom da je vlast rekla da imamo 140 respiratora to bi značilo da svaki stoti oboljeli ima šansu da preživi. Znaš li ikoga ko bi smio preći preko podatka da će u naredna dva mjseca umrijeti 13 000 građana Federacije BiH od jedne bolesti? Obzirom da će tih 140 respiratora biti zauzeto za ove onda se oni kojima treba respitatorna potpora ne mogu više tako liječiti. Skače procenat smrtnosti svih ostalih bolesti. Dok ovo pišemo u svijetu je oboljelo 223 029 osoba, a 14 641je umrla. Dakle ako ne poduzimamo ništa mi sami možemo imati mrtvih kao cijeli ostali svijet.
Da se razumijemo, mi uopše nismo sigurni od ovog scenarija.
Šta kažeš na ovo?
Virus je najopasniji za djecu ispod 12 mjeseci i stare iznad 65 godina ali umiru i mladi i zdravi. Znaš li da kao posljedica preležane infekcije čak i sa bagom kliničko slikom može ostati fibroza pluća i sterilitet kod muškaraca?
Ja sam ti odgovorio brojevima, ti meni neizvodivom teorijom koju je pokušao provesti Boris Džonson pa sad povukao ručnu i ide u zatvaranje društva. Ako se to tako lako radi, zašto su ekonomski divovi poput Njemačke, Francuske ili Amerike idu u ovo što graniči sa kolapsom društva? Jesi svjestan da u Italiji u samo jednom gradu umire čovjek svakih pola sata i da bi po tvom hipotetskom scenariju za dva mjeseca u Federaciji BiH moglo umrijeti onoliko ljudi koliko umre za cijelu godinu? Da bi imao porast mortaliteta 100 posto?
Sto se tice pitanja zasto ekonomski divovi idu u ovo u sto idu, razlog je u tome sto (u demokratskim drustvima) politicki lideri ne mogu da se odupru masovnoj histeriji koju sam spominjao. Boris Johnson je upravo primjer toga, mislio je slicno kao i ja ali nije mogao da se odupre pritisku.
- svjezi_ustipak
#429 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
demagog wrote: ↑23/03/2020 12:54Internet je pun brojeva kojima se svako razbacuje i tim modelima mozes dobiti vrlo razlicite ishode u zavisnosti od toga od kakvih pretpostavki podjes. Naprimjer, ti si pretpostavio da bi u dva mjeseca obolilo 60% stanovnistva sto je prilicno apokalipticna vizija (znam da ima i crnjih pretpostavki).svjezi_ustipak wrote: ↑23/03/2020 12:21demagog wrote: ↑23/03/2020 12:15
Kazem da je, kod ljudi koji nisu stari ili vec bolesni od neceg drugog, smrtnost niska a simptomi nisu bog zna sta. Izolacija ugrozenih kategorija, uz mjere kao sto su organizacija dostavljanja hrane i lijekova onima kojima nema ko pomoci, je puno bolja opcija od ovoga sto se sada radi i sto granici sa kolapsom drustva.
Virus je najopasniji za djecu ispod 12 mjeseci i stare iznad 65 godina ali umiru i mladi i zdravi. Znaš li da kao posljedica preležane infekcije čak i sa bagom kliničko slikom može ostati fibroza pluća i sterilitet kod muškaraca?
Ja sam ti odgovorio brojevima, ti meni neizvodivom teorijom koju je pokušao provesti Boris Džonson pa sad povukao ručnu i ide u zatvaranje društva. Ako se to tako lako radi, zašto su ekonomski divovi poput Njemačke, Francuske ili Amerike idu u ovo što graniči sa kolapsom društva? Jesi svjestan da u Italiji u samo jednom gradu umire čovjek svakih pola sata i da bi po tvom hipotetskom scenariju za dva mjeseca u Federaciji BiH moglo umrijeti onoliko ljudi koliko umre za cijelu godinu? Da bi imao porast mortaliteta 100 posto?
Sto se tice pitanja zasto ekonomski divovi idu u ovo u sto idu, razlog je u tome sto (u demokratskim drustvima) politicki lideri ne mogu da se odupru masovnoj histeriji koju sam spominjao. Boris Johnson je upravo primjer toga, mislio je slicno kao i ja ali nije mogao da se odupre pritisku.
NIsam ja. Pretpostavila Angela Merkel. Ovo su vrlo skromni podaci. Može to ići i gore. Ono što zaboravljašda i mali procenat velikog broja bude na kraju veliki broj. 4.6% smrtnosti nije puno. Dok se ne ispostavi da je to 14 000 mrtvih od 222000 oboljelih.
-
demagog
#430 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Angela je pretpostavila jos gore od tebe - 70%svjezi_ustipak wrote: ↑23/03/2020 13:00demagog wrote: ↑23/03/2020 12:54Internet je pun brojeva kojima se svako razbacuje i tim modelima mozes dobiti vrlo razlicite ishode u zavisnosti od toga od kakvih pretpostavki podjes. Naprimjer, ti si pretpostavio da bi u dva mjeseca obolilo 60% stanovnistva sto je prilicno apokalipticna vizija (znam da ima i crnjih pretpostavki).svjezi_ustipak wrote: ↑23/03/2020 12:21
NIsam ja. Pretpostavila Angela Merkel. Ovo su vrlo skromni podaci. Može to ići i gore. Ono što zaboravljašda i mali procenat velikog broja bude na kraju veliki broj. 4.6% smrtnosti nije puno. Dok se ne ispostavi da je to 14 000 mrtvih od 222000 oboljelih.
- svjezi_ustipak
#431 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
U MAdridu očekuju poboliijevanje 80 posto populacije:demagog wrote: ↑23/03/2020 13:02Angela je pretpostavila jos gore od tebe - 70%svjezi_ustipak wrote: ↑23/03/2020 13:00demagog wrote: ↑23/03/2020 12:54
Internet je pun brojeva kojima se svako razbacuje i tim modelima mozes dobiti vrlo razlicite ishode u zavisnosti od toga od kakvih pretpostavki podjes. Naprimjer, ti si pretpostavio da bi u dva mjeseca obolilo 60% stanovnistva sto je prilicno apokalipticna vizija (znam da ima i crnjih pretpostavki).
![]()
https://edition.cnn.com/2020/03/19/euro ... index.html
-
demagog
#432 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Onako, ruku na srce, ne nazires li masovnu histeriju u svemu tome?svjezi_ustipak wrote: ↑23/03/2020 13:05U MAdridu očekuju poboliijevanje 80 posto populacije:demagog wrote: ↑23/03/2020 13:02Angela je pretpostavila jos gore od tebe - 70%svjezi_ustipak wrote: ↑23/03/2020 13:00
![]()
- svjezi_ustipak
#433 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
demagog wrote: ↑23/03/2020 13:08Onako, ruku na srce, ne nazires li masovnu histeriju u svemu tome?svjezi_ustipak wrote: ↑23/03/2020 13:05U MAdridu očekuju poboliijevanje 80 posto populacije:
Nazalost ne. Nazirem više nepoznavanje materije i neshvatanje ljudi šta se može desiti ako se ovo pusti da se raširi. Ljudi jednostavno ne shvataju da zdrastveni sistem jedne države može biti srušen preko noći ukoliko bolnice budu preplavljene ovim bolesnicima. Ne shvataju da je ovo 20 puta smrtonosnije od gripa, da izaziva teže komplikacije, duže liječenje, neizvjesniji ishod. Uzmimo neku optimističnu procjenu da će ovo zahvatiti 50posto pulacije u Sarajevu. To je 200 000? Od tih da 20 posto ima teži oblik i zahtijeva bolnicu, to je 40 000? I da od tih 6 posto zahtijeva respirator....to je 2400? U cijeloj federaciji imaš koliko, 140 respiratora? Znači svaki 20ti Sarajlija će imati priliku da se održava na životu. I to je problem.
Pustimo da prođe kroz nas, da napravimo kolektivni imunitet? Ok. Ko će to saopštiti ljudima?
-
Tambure
#434 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
politicari su prvi u redu da saopste sve, struka kao i inače ignorisana i nema je u medijima.svjezi_ustipak wrote: ↑23/03/2020 13:13demagog wrote: ↑23/03/2020 13:08Onako, ruku na srce, ne nazires li masovnu histeriju u svemu tome?svjezi_ustipak wrote: ↑23/03/2020 13:05
U MAdridu očekuju poboliijevanje 80 posto populacije:
Nazalost ne. Nazirem više nepoznavanje materije i neshvatanje ljudi šta se može desiti ako se ovo pusti da se raširi. Ljudi jednostavno ne shvataju da zdrastveni sistem jedne države može biti srušen preko noći ukoliko bolnice budu preplavljene ovim bolesnicima. Ne shvataju da je ovo 20 puta smrtonosnije od gripa, da izaziva teže komplikacije, duže liječenje, neizvjesniji ishod. Uzmimo neku optimističnu procjenu da će ovo zahvatiti 50posto pulacije u Sarajevu. To je 200 000? Od tih da 20 posto ima teži oblik i zahtijeva bolnicu, to je 40 000? I da od tih 6 posto zahtijeva respirator....to je 2400? U cijeloj federaciji imaš koliko, 140 respiratora? Znači svaki 20ti Sarajlija će imati priliku da se održava na životu. I to je problem.
Pustimo da prođe kroz nas, da napravimo kolektivni imunitet? Ok. Ko će to saopštiti ljudima?
- svjezi_ustipak
#435 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
3800 službenih automobila je došlo na naplatu. došla na red naplata štednje u zdravstvu.Tambure wrote: ↑23/03/2020 13:15politicari su prvi u redu da saopste sve, struka kao i inače ignorisana i nema je u medijima.svjezi_ustipak wrote: ↑23/03/2020 13:13
-
Tambure
#436 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
kakvo je stanje u BiH svi znamo, ovo sa agresivnim represivnim mjerama je jedino rješenje za nas iz prostog razloga što naše zdravstvo ne može podnijeti ni 10% talijanskog scenarija. Ide novi mjesec, dolaze rate kredita, plate, penzije, socijalna davanja ... nazalost bice mnogo jebavanja familije politicarima, moja pretpostavka da ce se sve ove mjere ukinuti vec kroz 15ak dana jer smo mi mala ekonomija da bi sve stalo.svjezi_ustipak wrote: ↑23/03/2020 13:193800 službenih automobila je došlo na naplatu. došla na red naplata štednje u zdravstvu.Tambure wrote: ↑23/03/2020 13:15politicari su prvi u redu da saopste sve, struka kao i inače ignorisana i nema je u medijima.svjezi_ustipak wrote: ↑23/03/2020 13:13
- svjezi_ustipak
#437 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Mene ne brine za 15 dana od sada koliko me brine za 3 mjeseca od sada. Činjenica je da niko na svijetu nema izlaznu strategiju i šta raditi. Zaključali smo društvo i zaustavili sve. Ok? Šta dalje i kako u normalu?Tambure wrote: ↑23/03/2020 13:22kakvo je stanje u BiH svi znamo, ovo sa agresivnim represivnim mjerama je jedino rješenje za nas iz prostog razloga što naše zdravstvo ne može podnijeti ni 10% talijanskog scenarija. Ide novi mjesec, dolaze rate kredita, plate, penzije, socijalna davanja ... nazalost bice mnogo jebavanja familije politicarima, moja pretpostavka da ce se sve ove mjere ukinuti vec kroz 15ak dana jer smo mi mala ekonomija da bi sve stalo.svjezi_ustipak wrote: ↑23/03/2020 13:193800 službenih automobila je došlo na naplatu. došla na red naplata štednje u zdravstvu.
- shape of despair
#438 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Je li potpisan dokument za stopiranje kredita na min. 3 mjeseca??? Hvala
-
Zeleni12
#439 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
A ja trazim odgovor koliko je u Italiji za mjesec dana umrlih od gripe, infarkta, mozdanog i drugih bolesti mimo korone?MMM1977 wrote: ↑23/03/2020 11:14 Ja i dalje ne mogu da shvatim šta uradiše od svjetske privrede zbog ovog virusa, moralo se naći drugog načina kako se izboriti sa ovim. Sve mjere koje se poduzimaju, ekonomski gledano, su kratkoročne, gašenje požara. Prave posljedice će se osjetiti godinama, nećemo imati onakav ekonomski zamah dugo vremena.
I koliki je mjesecni prosjek mrtvih u Italiji u februaru i martu prosle godine?
-
Heller
#440 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Jeste, ako banka hoće.shape of despair wrote: ↑23/03/2020 13:30 Je li potpisan dokument za stopiranje kredita na min. 3 mjeseca??? Hvala
-
neko_sa_strane
#441 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Kako misliš ako hoće. Ako ne bude primanja kako će naplatiti potraživanja. Ljudima uzimati imovinu i izbacivati na ulicu. Poslije toga anarhija zagarantovana.
-
pinkman
#442 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ima negdje ovdje dokument Agencije za bankarstvo. Evo ga opet:neko_sa_strane wrote: ↑23/03/2020 14:15 Kako misliš ako hoće. Ako ne bude primanja kako će naplatiti potraživanja. Ljudima uzimati imovinu i izbacivati na ulicu. Poslije toga anarhija zagarantovana.
https://www.fba.ba/upload/docs/saopcenj ... os_Uff.pdf
Dakle, finansijske institucije ce prema fizickim licima postupati na osnovu vlastite procjene. Ako ne bude primanja, zna se kako to ide. Polica osiguranja, suduznik ili neki drugi kolateral.Kada su u pitanju fizička lica, banka i nedepozitne finansijske institucije će postupati na osnovu vlastite procjene, dokumentacije i informacija o ugroženosti pojedinačnih klijenata i grupa klijenata koje imaju zajednička obilježja (npr. zaposlenici u jednom pravnom
licu).
-
aerodinamika
#443 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Zeleni12 wrote: ↑23/03/2020 13:49A ja trazim odgovor koliko je u Italiji za mjesec dana umrlih od gripe, infarkta, mozdanog i drugih bolesti mimo korone?MMM1977 wrote: ↑23/03/2020 11:14 Ja i dalje ne mogu da shvatim šta uradiše od svjetske privrede zbog ovog virusa, moralo se naći drugog načina kako se izboriti sa ovim. Sve mjere koje se poduzimaju, ekonomski gledano, su kratkoročne, gašenje požara. Prave posljedice će se osjetiti godinama, nećemo imati onakav ekonomski zamah dugo vremena.
I koliki je mjesecni prosjek mrtvih u Italiji u februaru i martu prosle godine?
aerodinamika wrote: ↑23/03/2020 14:01 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/ital ... /200323071pa kazeDok čitav svijet strepi pred zastrašujućim brojkama o hiljadama preminulih od koronavirusa u Italiji, važno je podsjetiti na nekoliko važnih podataka koji se mogu dovesti u vezu s velikom smrtnošću od bolesti Covid-19 u ovoj evropskoj zemlji.
Na samom vrhu ističemo demografske statistike prema kojima su Italijani druga najstarija nacija na svijetu, odmah iza Japana. Italija je jedina država u Evropi u kojoj ima više stanovnika starijih od 80 godina nego novorođenih.Na osnovu medicinske dokumentacije Rimski institut nedavno je otkrio da samo 0,8 posto zaraženih koronavirusom u Italiji nije imalo prethodnu patologiju. Skoro polovina žrtava je patila od najmanje tri prethodna oboljenja, a otprilike četvrtina njih je imala jedan ili dva prethodna zdravstvena problema. Nije na odmet spomenuti i da nema jasnih zvaničnih podataka o tome koliko je ljudi u Italiji umrlo od posljedica koronavirusa. Drugi podaci pak kažu da je u Italiji, bez pandemije koronavirusa, umiralo 50.000 ljudi mjesečno, što je u prosjeku 1.600 smrtnih slučajeva svaki dan.
- tandmand
#444 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Poduzetnici traže hitne mjere: "Bojimo se stotina tisuća otkaza"
Hina
INICIJATIVA Glas poduzetnika, koja je okupila oko 50 tisuća tvrtki i obrta, u ponedjeljak je od vlade zatražila dodatni paket mjera za pomoć mikro, malim i srednjim poduzetnicima da prežive nastalu krizu i izbjegnu otpuštanja zaposlenih, pri čemu predlažu i "oprost umjesto odgoda".
Iz Inicijative, uz napomenu kako se nakon gostovanja ministra gospodarstva Darka Horvata u ponedjeljak u emisiji HTV-a Dobro jutro Hrvatska HRT-a može steći dojam da je sve pod kontrolom i da skoro pa nema problema, upozoravaju kako je "situacija ozbiljna i zahtijeva odlučne i brze poteze Vlade RH kroz dodatne mjere"
"Da su mjere i akcija adekvatni za veliku većinu u privatnom sektoru, danas se ne bi diglo više od 25 tisuća poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih, slobodnih profesija i njihovih zaposlenika i obitelji, niti bi bilo Inicijative Glas poduzetnika - zahtjev za donošenje efikasnih mjera. U ovom trenutku je bitno imati ne samo krizni stožer za zdravstvo nego i za gospodarstvo, kao i mjere koje će svim poduzetnicima dati sigurnost", poručuje jedan od pokretača te Inicijative Hrvoje Bujas.
Zahtjeve su poslali premijeru
Iznoseći i stav Inicijative da "odgode mogu samo produbiti minuse, a oprosti ih mogu ublažiti", Bujas kaže i da su zahtjeve poslali premijeru te očekuju brz odgovor, uz želju da sačuvaju što vise radnih mjesta u tvrtkama koje su stvarali godinama.
Pritom ponavlja tri ključna zahtjeva Inicijative, povrh već objavljenih mjera vlade - oslobađanje plaćanja poreza na dohodak, doprinosa i prireza u trajanju 3+3 mjeseca; oslobađanje naplate komunalnih naknada, najma državnih i gradskih prostora, javnih površina te ostalih nameta gradova i općina također u trajanju 3+3; moratorij na otplatu kredita i leasinga bez naknada i kamata u trajanju 12 mjeseci.
Strah od stotine tisuća otkaza
Zahtjeve Inicijative podržavaju tvrtke i obrti koji su ostvarili više od 8 milijardi kuna prihoda u 2019., a taj broj kontinuirano raste, poručuju iz Inicijative.
Iznose i rezultate ankete koju su proveli, po kojima svaki sedmi anketirani poduzetnik već otpušta zaposlenike, a tri od pet kreću s optimizacijom i minimalnim otpuštanjima uslijed gospodarske krize uzrokovane koronavirusom
Pokazalo se u anketi i da su rezerve malih i srednjih hrvatskih firmi na minimumu i da većina nije spremna za preživljavanje duže od tri mjeseca pa je tvrtkama postavljeno i pitanje što planiraju poduzeti kako bi prevenirali štetu od ove situacije.
Odgovorilo je više od 500 tvrtki i obrta, a njih 14 posto je reklo da su u zadnjih tjedan ili dva dana počeli davati otkaze pod pritiskom smanjenja ili obustave poslovanja te drastičnog pada prihoda.
Oko 60 posto poduzetnika je već reagiralo nekom vrstom optimizacije ili minimalnim otpuštanjem zaposlenika.
"Možemo samo zamisliti kakve će akcije poduzetnici biti prisiljeni izvršiti nakon mjesec dana"
Oko 15 posto navodi da je poduzelo neku drugu akciju, a njih samo 11 posto da posluju po starom i da ništa ne mijenjaju.
"Možemo samo zamisliti koje će sve akcije poduzetnici biti prisiljeni izvršiti nakon mjesec, dva ili tri mjeseca ovakve situacije, a bojimo se da će se uskoro broj otkaza u privatnom sektoru brojati u stotinama tisuća", kaže Bujas.
Stoga u Inicijativi smatraju da mjere vlade moraju biti brze i efikasne i osiguravati značajnu pomoć a ne biti kozmetičke i administrativne.
Inicijativa Glas poduzetnika je krenula nedavno iz redova malih i srednjih poduzetnika, a osim tvrtki i obrta te njihovih zaposlenih i samozaposlenih, podržavaju je i, kako navode, razna udruženja - Nezavisna udruga ugostitelja, Udruženje organizatora i realizatora događanja, Women in Adria, Hrvatska udruga društava za tržišno komuniciranje (HURA), Hrvatska udruga nezavisnih izvoznika softvera (CISEx), MBA Croatia te Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju (CRO.AI). Samo posljednja CRO.AI primjerice okuplja više od stotinu tvrtki, i to ne samo malih i srednjih nego i velikih poput telekoma i druge.
-
biglebovski
#445 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ne znam gdje živiš ali naš zdravstveni sistem je krahirao odavno, i tehnički i moralno, velika čast izuzetcima. Za italijanski ne znam, a za njemački, švedski, britanski i američki ćemo da vidimo. Ja koliko vidim, mi ćemo još dobro i proći.svjezi_ustipak wrote: ↑23/03/2020 13:13 Ljudi jednostavno ne shvataju da zdrastveni sistem jedne države može biti srušen preko noći ukoliko bolnice budu preplavljene ovim bolesnicima.
-
Johnny_x
#446 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Para od poreza ce biti vrlo vjerovatno manje, je li mogu biti ugrozne isplate penzija posto su od ove godine penzije presle na budjet?
-
The 51st State
#447 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Koliko je prometovano kucnim potrestinama i namirnicama ovaj mjesec ce biti rekordan za pdv prihod, to sto izvoznici ne rsde njimajos bolje dodje., no srednjerocno smo u belaju ako se prilike ne stabilizuju u eu.
- tandmand
#448 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
U Hrvatskoj online peticija, broj potpisnika strašno brzo raste ....

ipetitions.com/petition/predsjednik-vlada-i-zastupnici-odmah-moraju

ipetitions.com/petition/predsjednik-vlada-i-zastupnici-odmah-moraju
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#449 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Neki ljudi i dalje ne shvataju da masa zaposlenih radi na crno, pod ugovorom o djelu ili prijavljeni na minimalac. Šta sa ljudima koji rade na dnevnice a hrane porodicu? Pa njima je korona zadnja rupa na svirali šta će ih snaći! Plus sjebana sezona u HR gdje je masa naših ljudi radila, ionako je ekomija mlohavi qrac ad će opet biti 200 prijava na jedno radno mjesto. Bahate gazde su sad zasjajile očima uz ludački osmjeh jer će biti opet robova za 400 KM a njemu novi Porsche dogodineallem_77 wrote: ↑23/03/2020 11:27 Nešto kontam... prije bih se pomirio da fasujem koronu, nego otkaz ili smanjenje plaće.
Moji neki dosadašnji utisci, a na osnovu priče ljudi koji su već zaraženi, da to i nije neka opaka bolest. Oporavak i liječenje uglavnom kod kuće. Osim u gradovima gdje se virus uvukao u bolnice i zarazio ljude koji već imaju neku težu bolest.
Većina nas ima roditelje, i ja se jedino bojim da se ne zaraze stariji. A što se mene tiče, ne plašim se.
Ovi naši stručnjaci već planiraju kako iskoristiti ovu situaciju da smanje ljudima plaće za 10 %
Ekonomske posljedice ćemo tek vidjeti...
Žao mi što će ljudi ostati bez posla, a siguran sam da ima još ljudi koji bi prije izabrali da se zaraze virusom, nego otkaz s posla.
-
babanovac
#450 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Spominjete Borisa. Boris je na prvu reagovao kao ekonomista, statisticar. Onda je postupio kao potencijalni pacijent. Brzo se promijeni perspektiva.