Kia Ceed - iskustva

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Jimmy_The_Saint

#51 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by Jimmy_The_Saint »

To možda ove najstarije Sarajlije što su kakali zimi po Bistriku i Vratniku pa im se smrzavalo i nizbrdo bježalo imaju ta iskustva... :D
No hard feelings indeed.

Schreier je radio ovaj Pro_Ceed, mislim da je osnovni model ipak neko drugi, isto ukraden od Audija. :wink:
mayab

#52 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by mayab »

Jahta wrote:Uz'o sam auto. Ljudi, dobar pravo. Istina malo polijen, ali to mi je nebitno skroz. Vjerovatno je to namjerno napravljeno radi potrošnje i motora. Leži na cesti mrak, upravljiv, prostran iznutra ma eto ukratko dobar nema šta. Za cvaju trenutno nema bolje. Preš'o za dva dana 150 km nemam primjedbi. Vidjećemo šta će dalje biti.
Čestitke i neka te dobro služi!Nemoj nam uskratiti iskustva oko potrošnje goriva itd.
LeKo

#53 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by LeKo »

Jahta wrote:Uz'o sam auto. Ljudi, dobar pravo. Istina malo polijen, ali to mi je nebitno skroz. Vjerovatno je to namjerno napravljeno radi potrošnje i motora. Leži na cesti mrak, upravljiv, prostran iznutra ma eto ukratko dobar nema šta. Za cvaju trenutno nema bolje. Preš'o za dva dana 150 km nemam primjedbi. Vidjećemo šta će dalje biti.
Sa srećom i od mene uz želje da služi kako si zamislio. Što se tiče lijenosti ne sekiraj se, za 10 ak hiljada i to će nestati dok se malo razradi.
hsnf

#54 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by hsnf »

Cestitam i neka je sa srecom, da te dugo sluzi. Stedi ga prvih 1500km, a onda slobodno stisni koliko moze. Preporucujem ti da uradis inicijalni servis nakon 1500km, preventivom do zdravlja...
Preporuka: natoci na OMV-u "Super 100", auto ce dobiti krila... :-)
zoris

#55 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by zoris »

zdravo,
za Jahtu
Koliko para?
Sta ima sve?
Koliko si cekao na isporuku?
itd...
Jahta

#56 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by Jahta »

Na cestu sa metalik bojom, registracijom i probnim tablama (15 dana) izađe te oko 21400 KM. Dvoumim se još oko kaska da zaokružim na 22000 KM. Međutim, kako su mi prilikom preuzimanja auta rekli, u maju je cijena dignuta za milju, a u junu će biti dignuta još za milju. Prodali su dosta i sad lagano gase akciju.
Šta ima detaljno možeš vidjeti na http://www.kia.ba. Uglavnom im sve osnovno: klima, radio cd/mp3, komande na volanu, električni podizači prednjih stakala, tonirana stakla, board computer, ABS, centralna brava bez daljinskog, volan podesiv po visini i dubini itd. ne mogu se svega sjetiti. Što se tiče opreme možeš pogledati i proceed-a koji je bilo na akciji sa jačim paketom opreme, ali 2 milje skuplji od ceed-a. U tom jačem paketu imaš još alarm, daljinski ključ, maglenke, sjedište vozača podesivo po visini, električno grijane retrovizore, kožni volan i mjenjač i još dosta stvari. U svakom slučaju ta oprema vrijedi dodatnih 2 milje. Fol je u tome što je proceed više onako sportski, dvoje vrata, čak nešto i duži, ali niži. Dobar u svakom slučaju (ko A3, a duplo jeftiniji) samo nije za mene jer ja sam malo ozbiljniji čova, djete, folovi ... 7 godina je garancija na oba auta s tim da je 5 godina (ili 150000 km) na cijelo auto dok je 7 godina na motor, mjenjač i pripadajuće dijelove.
Isporuka je u principu odmah samo ja sam malo prolongir'o jer sam platio u kešu, a ne daje se baš 20 i kusur milja odjedanput tek tako nego sam ja to malo razvuk'o. Dao većinu lovu u aprilu da bi uhvatio akciju i onda finišir'o sve to u maju. Čim sam dao zadnju tranšu love, isti dan preuzeo auto.
Potrošnja strogo gradska je 9-10 litara (klimu ne gasim uopšte i mogu ti reči da je klima pravo dobra) mada iskusni vozači koji dodatno paze mogu možda proći i sa manje. Ne znam, nisam fan Kie (ljubav je ostala na Toyoti) niti iko može biti jer je to novo za nas ovdje, ali vjeruj mi prezadovoljan sam sad zasad obzrom na cijenu i ono što dobiješ za nju. Salon je dole na D. Malti pa otiđi raspitaj se detaljno ako si mušterija. Kia Ceed je u svojo klasi (golf, Astra, Focus, Megane) napravila pravu pometnju i zadeverala mnoge. Ima istu platformu kao i30, ali je potonji skuplji i ima manju garanciju mada mi nije jasno zašto. Praktično ista kompanija, isti auto ?!
Jimmy_The_Saint

#57 Re: Kia Ceed - iskustva

S tim što je i30 malko ružniji... :D I vozi ga hodža iz Gluhe Bukovice... :-)
pro_ceed

#58 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by pro_ceed »

madner wrote:Trebali bi navesti koja auta su prije Ceeda vozili svi koji kazu da je ekstra auto. Za Yugu mozda, (ali samo mozda) jeste.
a ti si sigurno jedan od onih sto i sada yugu vozis
pro_ceed

#59 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by pro_ceed »

Jimmy_The_Saint wrote:KIA cee'd 1,4. Mogao sam za iste pare dobiti dizel Golf V sa 30.000 kilometraže. I čekati šta će mi skiknuti van garancije.

Prvo - auto je, što neko reče, udobno - prosto ne bi izlazio iz njega kad je lijep dan. Pogotovo ne kad je ružan. Na cesti - radi sve što i golfovi njegove klase (četvorki i petici parira u svemu - jedino da na Golf VI nije slučajno ugrađen neki češač jajca za krivine koji Azijati ne umiju napraviti). Erbegovi, cicevi sa "lumbalnom podrškom" (jastuci za kičmu na podešavanje), kožni volan, stotinu nekih pizdarija u opremi ima - sve za cijenu golog VW niže klase tipa Polo (Fabia je što se mene kao krupnog šofera tiče najobičniji Mini Moris za Korejca). Ima mjesta za četiri odrasle osobe, što mnogi auti koji se PRETVARAJU da to nude faktički nemaju.

Drugo - za cee'd je jedini prigovor bio, pazi sad, "nije uzbudljiv"... (Nekakav UK automoto treš). Pa je za one kojima uzbuđenje treba na cesti, napravljen pro_ceed - ljepši, bješnji, momačkiji. Ali nema četvera vrata, jebi ga, ne možeš imati i jare i pare. Mislim da se s cee'dom može stići, uteći i na strašnom mjestu parkirati. Dosad sam prešao par hiljada bosanskih kilometara, može sve. Ne vodim ga još na makadam, ali pokazao se vrlo odlično na svim bitnim uzbrdicama ovog dijela Suverene i Nedjeljive. U gradskoj vožnji, ne postoji auto u klasi koje vješt vozač korejcem ne može prejebati - na mišiće se može čak kofrčiti i pred bemveima, mečkama i ostalim audijima. Ukratko, ako nisi profi-trkač, ili lud taksista, ovo auto pruža sve što vole mladi. I stari.

Treće - ovo o prodaji i preprodaji je neviđena glupost. U Njemačkoj POLOVAN cee'd košta sada koliko ovdje nov. Toliko o padu vrijednosti. KIA Rio sa 70.000 KM jesenas se prodavala za 17.000 (vjerovatno neki jači motor i oprema, jer se NOV Rio 1,4 mogao uzeti za isto para). Uostalom, tu demagogiju prodaju ljudi koji misle da je najbolje uzimati polovnjake "s razrađenim motorom" - pa ti isto kažu i za Golfa, šta će ti, kao, gubi 30% čim ga izvezeš na cestu. Eto, neka tvoje polovno dobija (uostalom, ko je svog polovnjaka prodao skuplje može samo da se pohvali svojim bezobrazlukom).

Četvrto, bolje auto za manje para u ovoj zemlji a vjerovatno ni drugdje ne postoji. Jedino što je ravno ovoj ponudi je Škoda Octavia u svim izdanjima - to je isto sad budzašto, auto je za klasu bolje, a nije za cijelu klasu skuplje. A ne može ovo vječno, recesija možda i potraje, ali tokom ljeta dolaze novi državni nameti, i ko ga sad kupi, taj će i vozati.

Ukratko, rižojed je zakon, ko nije kompleksaš. A komplekse ionako ne liječi ni Lamborghini, provjerite slobodno kako ovaj sarajevski izgleda.

Za servise - meni su rekli da navratim na 15.000 KM. Ja prvo mislio da se šale. Sad ih evo prelazim, i ništa ne škripi. :D
KAPA DOLE MAJSTORE!!!
pro_ceed

#60 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by pro_ceed »

Jimmy_The_Saint wrote:S tim što je i30 malko ružniji... :D I vozi ga hodža iz Gluhe Bukovice... :-)

heheheh, svaki tvoj post me fascinira, i plus sto vozis KIU jos jednom KAPA DOLE :)
Jimmy_The_Saint

#61 Re: Kia Ceed - iskustva

Blizu 15.000 za desetak mjeseci - auto ide k'o djeca iz škole, jedino sam mor'o pritegnuti klemu na akumulatoru bila se razlabavila, i dosuti one vodurine za brisače. Sad će generalka, ulje i filteri i te budalaštine. Još da me nije gurbet opalio po blatobranu na pumpi, bio bi k'o nov. :D

Toplo preporučujem. I nekako mi je ljepša, elegantnija ova stara linija od novog fejslifta, ali to je već stvar ukusa. Definitivno, da opet uzimam auto opet bih uzeo ce'ed. Pouzdan k'o Japanac, lijep k'o Francuz, sav k'o da ga je Švabo pravio, mašala. :)

Do Neuma za 4 sata, i to dok su Ostrožac i Čapljina bili oguljeni. Prešao Čemerno zaobilaznicom, penjao se uz najgore SA mahalske nagibe, više puta uz Igman, niz Igman, handrio ga po makadamima k'o da je Lada Niva - nemam zamjerku. Najkrupnija zamjerka je iritantan zvuk kad se suvozač ne sveže - ali to valjda za to i služi... :D
Betand

#62 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by Betand »

ma šta ti je . ja sa Riom 50000 km ide ko prvi dan , stalno sam na cesti za Tz, nemoze mu niko nista ,jedino one samoubice sto pretiču na punoj i u krivini lol skoro me murija na Nišičima zaustavila , veli drot gasaš ga pravo , znaš od kad jurcam za tobom nemogu te stići hahaha samo na redovan servis svako 10000 km (cijena od 280-320 km kako koji) i deri peri , za ovo vrijeme promjenjene dvije sijalice od pozicionih svjetala potrosnja zimi po gradu 10,5 ljeti 9,5 , ka tuzli 6,1 do 6,7 zavisno od voznje , rekordna prosjecna minimalna 4,7 ka mostaru kad sam ga bas dušio petom 60 da vidim koja je minimala .
vnm

#63 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by vnm »

uh brate sto tebe deru na servisu. mene je prvi servis izasao oko 150KM u ovlastenom (ne znam tacno racun mi je u autu).
i moj rio zasad nema nikakvih problema, osim sto su me komsije na parkingu kvalitetno izudarale vratima i sto mi je vrana napravila orahom udubljenje na haubi.
Bakir1

#64 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by Bakir1 »

@vnm koji servis?meni servis redovno oko 300 KM naplate svi,s iznimkom da pojedini nemaju dijagnostike nikako
vnm

#65 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by vnm »

ja sam isao u igman na ilidzi, i to na preporuku jednog forumasa. evo citat.
suljke wrote:Vozim picanta vec godinu i po, preslo se 29.000 km. Samo redovni servisi nije bilo fala bogu nikakvih kvarova.
Imaju dva servisa u Sarajevu
1. Kod Heco pijace, gazda Kapo pravi nauku oko mjenjanja ulja i filtera. treba se prvo naruciti pa ostaviti auto, dodji za dva sata i itd. Cijena servisa je posebna prica.
2. Nekadasnji servis "Igman" preko puta Ćilimare, servis (ulja i filteri) popijte negdje kafu negdje u blizini, za nekih pola sata do cetrdeset pet minuta gotovo. Cijena razlika od Kape jeftinije 100 KM. Uporedim racune u Kape svaki filter je bio skuplji za skoro 15 do 20 KM i naravno ruke skuplje.
Obavdva su servisa ovlastena za KIA vozila.
uglavnom isao sam do auta da pogledam. posto nisam puno presao nisu mi htjeli mijenjati filter klime, pogledali ga i zakljucili da nema potrebe. znaci bez filtera klime sam platio 90KM, a rece mi jedan komsija da je on za ceed sa filterom klime platio nesto oko 140-150, pa sam zakljucio da ni meni ne bi trebalo biti vise.
Bakir1

#66 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by Bakir1 »

e vidis sa emsom isto imam lose iskustvo,cijena kako dijelova tako i rada,obavezno racunanje norme od 1,5 sati za zamjenu ulja i filtera i kontrolu vozila.
sa igmanom isto lose iskustvo dok sam vozio pregia ljudi su na svoju ruku bez konsultacija odlucili da zamijene disk plocice iako je auto imao manje od 40.000 km,ali hajde to kad sam trazio da mi pokazu stare prica je isla u pravcu: bacio ucenik,to je u smecu,kako cemo to sad izvaditi itd.Poslije insistiranja od pola sata dodjose moje plocice od mene kad vidi cuda nisu uopste od pregia,naravno racun nisam ni prihvatio a ni platio a tome ima 4 godine.Plocice su uredno zaracunali 480 KM sa montazom.
kada je bila servisna akcija,ljudi iz auto kuce gdje sam kupio auto (lidorex) su me nazvali,uplatili troskove goriva,dali popust na servis pozamasan,dali mi na raspolaganje vozilo dok sve bude zavrseno,jer je servis u tuzli a ja nisam,ali nisu imali dijagnostiku za moj auto.
Ovo mi je treca KIA koju imam,sa autima sam prezadovoljan ali servisna mreza je nula poena.Ostaje mi jos da isprobam servis u tesnju da vidim kakvi su oni.
vnm

#67 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by vnm »

ma ja sam primjetio da su ovlasteni servisi opcenito bezobrazni, barem ih kod ovih imas vise na izboru.
pa dobro, ako su ti naplatili servis 300KM, nije ni cudo da ti mogu ponuditi zamjensko vozilo, platiti gorivo i dati popust. :)
Bakir1

#68 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by Bakir1 »

rijec je bila o servisnoj akciji,zamjena krajnica na vozilu,a posto se blizila godina od zadnjeg servisa odlucio sam zamijeniti ulje i sve filtere sto mi je naplaceno 235 KM.
od njih me je odbilo sto nemaju dijagnostike.
Betand

#69 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by Betand »

vnm wrote:ja sam isao u igman na ilidzi, i to na preporuku jednog forumasa. evo citat.
suljke wrote:Vozim picanta vec godinu i po, preslo se 29.000 km. Samo redovni servisi nije bilo fala bogu nikakvih kvarova.
Imaju dva servisa u Sarajevu
1. Kod Heco pijace, gazda Kapo pravi nauku oko mjenjanja ulja i filtera. treba se prvo naruciti pa ostaviti auto, dodji za dva sata i itd. Cijena servisa je posebna prica.
2. Nekadasnji servis "Igman" preko puta Ćilimare, servis (ulja i filteri) popijte negdje kafu negdje u blizini, za nekih pola sata do cetrdeset pet minuta gotovo. Cijena razlika od Kape jeftinije 100 KM. Uporedim racune u Kape svaki filter je bio skuplji za skoro 15 do 20 KM i naravno ruke skuplje.
Obavdva su servisa ovlastena za KIA vozila.
uglavnom isao sam do auta da pogledam. posto nisam puno presao nisu mi htjeli mijenjati filter klime, pogledali ga i zakljucili da nema potrebe. znaci bez filtera klime sam platio 90KM, a rece mi jedan komsija da je on za ceed sa filterom klime platio nesto oko 140-150, pa sam zakljucio da ni meni ne bi trebalo biti vise.
e vidis ja oko 300 stoje plaćam u Emsa na Stupu , očito da dere u silu , morat ću otići sljedeći u Igman na Ilidzu , inače mi je filter klime mjenjao ljetos na 40000 km i naplatio ga je 80 Km sto je meni bilo pravo puno za jedna mali tanki filter
Betand

#70 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by Betand »

Bakir1 wrote:e vidis sa emsom isto imam lose iskustvo,cijena kako dijelova tako i rada,obavezno racunanje norme od 1,5 sat za zamjenu ulja .
evo ja bas gledam , meni računali 2 h za servis , zamjena ulja i filtera :-) 72 KM+PDV
Bakir1

#71 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by Bakir1 »

meni je auto svakako izaslo iz garancije,izgleda da ce biti kupi ulje i filtere i servisiraj :D
moram samo neki pecat nabaviti :-D
Betand

#72 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by Betand »

Bakire , pošto vidim da si bio na servisu u Tuzli , kakav dojam je ostavio taj servis na tebe , pošto sam ja u Tz svake sedmice , pa da isprobam ako sta valja
Bakir1

#73 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by Bakir1 »

u novom servisu nisam bio,dok su bili pod onom nekom kucom bio sam i ljudi su vise nego ok,sve stare dijelove su odlozili i fino spakovali u gepek,ukljucujuci i prljavi filter ulja koji su ocistili.To naravno nisam trazio od njih ali eto valjda su se do sada naucili da nas ima svakakvih kao musterija.Konkretno zadnji put kada sam se zadesio u tuzli mislio sam otici do njih i do novog servisa ali rekose da im je dijagnostika u kvaru tj da je nemaju trenutno pa tako nisam ni ja otisao.
Mislim da ti je preporucljivo kod njih uraditi servis jer su dosta nizi sa cijenom dijelova (emsa filter zraka 64 KM oni 48 KM) ulja (emsa 28 KM + pdv,oni 21 KM) i rada (emsa 45 KM sat,oni mislim 35 KM sat).Mislim da te nista ne kosta da probas.Rijec je o lidorex servisu u tuzli +387-35-310-990.Pozdrav
Betand

#74 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by Betand »

hvala
Bakir1

#75 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by Bakir1 »

nema na cemu prijatelju i drugi put :thumbup:
Post Reply