Jedan jako poucan klip...

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

mensurbh

#51 Re: Jedan jako poucan klip...

Post by mensurbh »

VR6

#52 Re: Jedan jako poucan klip...

Post by VR6 »

mensurbh wrote:Da imam mogućnost, da predstavljam neku (zakonodavnu) vlast, samanjio bih smrtnu stopu na našim cestama zbog sudara i raznih nezgoda najmanje za 50%, jednostavno:

- značajno povećanje plate policajcima, kako bi se smanjila mogućnost potkupljivanja i koripcije,
- enormno velike cijene/kazne za prekršaje, kako novčane tako i zatvorske, i
- redovna kontrola tehničke sipravnosti vozila (ne možeš voziti bez ovog i sl.)
Ne bi to nista puno popravilo situaciju...

Glavni razlog, policija u saobracaju jedino sto radi je kontrola brzine, crveno svjetlo i puna linija. A milion drugih prekrsaja, nekad i opasnijih, npr. stiskanje gasa prilikom prestizanja, niko ne sankcionise. U HR sada primjenjuju slican koncept sa enormno visokim kaznama i sta ce opet biti, garant nista. Kod nas ima najvise policije na cestama, toliko da ne mozes normalno ni voziti. Kada govorimo o krsenju ogranicenja brzine, u drugim Eu zemljama se to ogranicenje mnogo cesce krsi, pa opet stoje bolje od nas po tim "crnim statistikama". Recimo Italija, tamo 30% auta vozi preko ogranicenja.

Ono sto nasim vozacima fali je poznavanje mogucnosti vozila i znanja nekih osnovnih stvari. Dosta vozaca ni ne gleda u retrovizor, ne cudi me kad ih u nekim autoskolama ni ne uce tome. A koliko meni to god glupo djelovalo, skuzio sam da dosta ljudi kako nauci vozit u autoskoli, tako vozi prakticno i kasnije, bez nekog usavrsavanja. Nedavno jedan lik se vozi samnom, ima dugo vozacku, ja parkiram auto, u prvu i ugasim a on, nisi potegnuo rucnu. Koji ce mi klinac rucna, stojim na ravnom. Kaze ja uvijek potegnem, zasto, naucili ga tako u autoskoli. Tu nastaje problem sa nekompetentnim instruktorima u autoskolama, koji potpuno ne osposobe vozaca za voznju. Eto primjera radi, polaganje za A kategoriju, mislim da se do ove godine, moglo raditi iskljucivo na Vespi. Pa kakve veze imaju Vespa i npr. sportski motor?! Osim 2 tocka, gotovo nikakve...

Dalje, nema neke osnovne kulture u saobracaju. Kad sam vec poceo sa Italijom, recimo njihov promet u gradu, za nase standarde je apsolutna katastrofa. Gdje je 1 traka, auti se guraju u dvije, gdje su dvije, auti se guraju kao da postoje 3 trake. Dodjes na kruzni tok, pice ljudi kruznim po 60-ak km/h, sa svih strana naljecu neki skuteri i auti i opet se ne sudaraju svako malo. Kod nas da je tako, bio bi svakih pola sata (al bukvalno) bar po jedan udes. Onda ja nigdje u Eu nisam vidio toliko papaka kao kod nas, koji se vuku polako. Ako je ogranicenje 60, tamo se svi trude da voze najblize sto mogu ogranicenju, a nema netolerantnih likova koji se vuku 40 km/h gdje smiju 60 km/h. Jer ce ih policajac tamo i za pravljenje kolone kazniti, sto je po meni sasvim korektno. Nego da drugima vade zivce djabe i ponasaju se kao da je cesta njihovo privatno vlasnistvo.

Koliko sam puta kod nas vidio lika koji vozi 70 km/h, zivcira ljude iza sebe i svi ga preticu, nekad i na opasnim mjestima, jer im je dopizdilo da se vuku iza njega. I cesto se zapitam, kako taj lik ne skonta da tako sporom voznjom ugrozava i samoga sebe, jer dodje li do kakvog udesa pri preticanju, velike su sanse da ce i on neslavno zavrsiti. A da vozi normalno, 80% tih ljudi ga i ne bi prestizalo.

Ima kod nas pored ovih jos mnogo stvari koje bi se mogle i morale popraviti. Nisu to neke neizvodive stvari, samo treba doci neko pametan ko razumije situaciju i prihvatit se posla. Al proci ce do toga jos mnogo vremena, jer dok u foteljama sjede ljudi koji su tu dosli stelom, a ne kvalitetom svoga rada, nista se nece promjeniti.
encian

#53 Re: Jedan jako poucan klip...

Post by encian »

sta mislite o ovome?

ovdje gdje sam ja kriv je uvijek jaci pjesak-biciklo-motor-auto-... onaj slabiji je dio "uslova na putu" i bez obzira sto si vozio dozvoljenom brzinom kriv si jer nisi prilagodio voznju uslovima na putu.

sto se tice odstete, ovako to ide (osim obaveznog osiguranja koje ce pokriti troskove lijecenja). npr. ubijes djecaka od 7-8 godina pod dejstvom alkohola. sastane se tim ljudi i odredi sta bi to dijete moglo biti u zivotu i koliko bi moglo zaradjivati (na osnovu onoga sta su mu roditelji, djecijih afiniteta, sposobnosti, mogucnosti skolovanja i sl.). i odluce npr. da je mogao postati doktor. onda ubica i njegova porodica moraju porodici ubijenog isplacivati tu cifru. naravno, u zatvoru si dugi niz godina.

mene samo fascinira jedno: na svakom semaforu u japanu na crveno svjetlo prodje najmanje jedno auto. generalno, svaki japanski vozac bi izgubio vozacku od ali-pasina do skenderije kod nas. ali ovdje saobracajnih nesreca u odnosu na bosnu - nema. mozda zato sto kad prosjecni vozac vidi malo dijete da hoda pored ceste gotovo pa stane.

na temu: ovakve klipove treba pustati stalno na tv-u. djeci prije nego pocnu voziti i prije nego pocnu piti. ovi koji piju i voze, ovo na njih ne djeluje. oni samo vide ono sto opravdava njihove postupke.
cheguevara_k1

#54 Re: Jedan jako poucan klip...

Post by cheguevara_k1 »

@VR6
Koliko sam puta kod nas vidio lika koji vozi 70 km/h, zivcira ljude iza sebe i svi ga preticu, nekad i na opasnim mjestima, jer im je dopizdilo da se vuku iza njega. I cesto se zapitam, kako taj lik ne skonta da tako sporom voznjom ugrozava i samoga sebe, jer dodje li do kakvog udesa pri preticanju, velike su sanse da ce i on neslavno zavrsiti. A da vozi normalno, 80% tih ljudi ga i ne bi prestizalo.
Ako je ogranicenje 60 km/h prvi ja cu voziti max. 80 km/h jer ljudi yebene skole zavrsavaju i fakultete da bi procijenili da li ce taj znak biti tu ili ne. Juce sam testirao voznju na relaciji Sarajevo - Mostar - Sarajevo. Bez prekoracenja brzine ( osim po negdje gdje je ogranicenje 40, a i tu sam vozio max vise za 20 ) u jednom pravcu za sat i 50 min.
Sto znaci da je tih 70km/h tamo gdje je ogranicenje 60km/h sasvim dovoljna brzina ( naravno, za "najbrze" je to malo, jer oni do Mostara voze za sat i 35 min. ) da se stigne "brzo i sigurno".

p.s. Najsmjesnije mi je bilo u povratku, kako nisam htio da silujem auto i da jurcam uz Ivan sam se popeo polako, a na izlazu iz tunela kako sam bio u petoj, fino pustio auto da ide. Odjednom na onoj najvecoj krivini nizbrdo pretice me, pogodite ko :) pasat "lubenicar". Ja i zena odvalimo da se smijemo, i ja jos prikocim malo, ode on... Kad negdje kod Hadzica, sva 4 upalio i pokusava da skonta sta mu se dimi ispod haube ( prokuho ). Garant ga je zivciralo to sto ja nizbrdo vozim 90, a uzbrdo 80. Za njega je to sporo :lol: :lol: :lol:
madner

#55 Re: Jedan jako poucan klip...

Post by madner »

1:15 minuta ili ti 2:30 u oba pravca ili

70 minuta ustede
Moze se fina kafa popit. :D
zel

#56 Re: Jedan jako poucan klip...

Post by zel »

madner wrote:1:15 minuta ili ti 2:30 u oba pravca ili

70 minuta ustede
Nije istina, jer si svu lovu za kafe potrosio na extra benzin koji je auto progutalo od tako brze voznje... 8-)
dottore

#57 Re: Jedan jako poucan klip...

Post by dottore »

70 minuta ustede
onda ne znas hoces li ikako vise kafu popit
molis boga da ne sletis u neretvu ;-)
madner

#58 Re: Jedan jako poucan klip...

Post by madner »

zel wrote:

70 minuta ustede
Nije istina, jer si svu lovu za kafe potrosio na extra benzin koji je auto progutalo od tako brze voznje... 8-)
Ima se moze se, a vozio 120-130 ili 80 nije neka razlika. ;-)
dottore wrote: onda ne znas hoces li ikako vise kafu popit
molis boga da ne sletis u neretvu ;-)
Nema jurcanja :D
zel

#59 Re: Jedan jako poucan klip...

Post by zel »

Da bogdo nije tolika razlika izmedju 80 i 130.

Mjerio sam na mom starom autu.

Kroz Njemacku gdje se normalno vozi oko 130, izlazio sam oko 550km po rezervoaru.

Kad sam na skijanje isao u Norveskoj, gdje je prosjecno ogranicenje na putevima 75ish, izlazio sam 700km po rezervoaru. Jos je zima bila.

Znaci napunim do chepa i vozim do rezerve. Kroz DE mi je trebalo 2 rezervoara, a otegne se preko 1000km jebla mamu.
madner

#60 Re: Jedan jako poucan klip...

Post by madner »

Razlike ima, ali sve zavisi od broja obrtaja. Ako imas 'makinu' koja vozi 120-130 sa 2000 obrtaja jedina dodatna potrosnja je zbog povecanog otpora vazduha.

Gotov nebitno.
A kao sto rekoh, ima se moze se. :D
zel

#61 Re: Jedan jako poucan klip...

Post by zel »

Ne znam sta se podrazumijeva pod makina koja vozi 130 na 2000 obrtaja. Audi A6 3.0 TDI u 6oj radi brze od tog. Ne puno ali vishe. Isto tako m3. To je od auta koje sam probao. Sad hoces da mi kazes da od SA do MO mozes voziti u 6 oj ? :D Ne sumnjam da se ima, al da imas avion :P
madner

#62 Re: Jedan jako poucan klip...

Post by madner »

zel wrote:Ne znam sta se podrazumijeva pod makina koja vozi 130 na 2000 obrtaja. Audi A6 3.0 TDI u 6oj radi brze od tog. Ne puno ali vishe. Isto tako m3. To je od auta koje sam probao. Sad hoces da mi kazes da od SA do MO mozes voziti u 6 oj ? :D Ne sumnjam da se ima, al da imas avion :P
Naravno da mogu, naravno ne cijelim putem.
Ta dva mogu sigurno, ali ima i drugih, slabijih auta :D
zel

#63 Re: Jedan jako poucan klip...

Post by zel »

Mogu mogu, al negdje po njemackoj il hrvatskoj.

Nego deder izvuci tu F-16ku iz garaze da je vidimo :P
madner

#64 Re: Jedan jako poucan klip...

Post by madner »

Cek, hoces reci da ne mozes voziti vecinu putu izmedju Sa i Mo 120?
zel

#65 Re: Jedan jako poucan klip...

Post by zel »

Znam da se moze, samo koliko je to sigurno, ekonomicno a i izvodljivo od silnih drotovskih patrola, to je sasvim druga prica :)
madner

#66 Re: Jedan jako poucan klip...

Post by madner »

Sigurno je ako nisi kreten i prilagodjavas se uslovima, drotovi imaju svoje loge a izvodljivo je 100% :D
cheguevara_k1

#67 Re: Jedan jako poucan klip...

Post by cheguevara_k1 »

Jeste izvodljivo 100% vecinu puta voziti oko 130 km/h. Znam to, zato sto sam ja jedan od onih koji je naucio da sa 130 spusti na 80, jer imam porodicu. A da naucim, trebalo mi je puno... Trebalo je da imam dovoljno srece da na "slatkoj" krivini, proletim izmedju 2 prodavca meda i uletim covjeku u avliju. Spasilo me je to sto je bio audi s8 u pitanju. I spasilo me je to sto sam bio sam u autu i sto nikog nije bilo u avliji. A zurio sam do Mostara, da ustedim tih 15 minuta i da popijem kafu kad stignem. Malo je falilo da je ne popijem vise nikad ( a prosao sam bez ijedne ogrebotine ).

p.s. Ja imam 5 brzina i 120-130 idem na nekih malo manje od 2500 obrtaja petom.
VR6

#68 Re: Jedan jako poucan klip...

Post by VR6 »

cheguevara_k1 wrote:Ako je ogranicenje 60 km/h prvi ja cu voziti max. 80 km/h jer ljudi yebene skole zavrsavaju i fakultete da bi procijenili da li ce taj znak biti tu ili ne. Juce sam testirao voznju na relaciji Sarajevo - Mostar - Sarajevo.
Ja govorim za one likove koji voze 50 km/h il manje, gdje je ogranicenje 60 km/h. Ti sto voze 20-ak km/h preko ogranicenja su mi super i volim ih vidjeti ispred sebe. I ja kad sam prvi u koloni vozim 10-ak km/h preko ogranicenja. To mi je neka sigurna tolerancija da me policija ne pegla...
Gorštak

#69 Re: Jedan jako poucan klip...

Post by Gorštak »

cheguevara_k1 wrote:Jeste izvodljivo 100% vecinu puta voziti oko 130 km/h. Znam to, zato sto sam ja jedan od onih koji je naucio da sa 130 spusti na 80, jer imam porodicu. A da naucim, trebalo mi je puno... Trebalo je da imam dovoljno srece da na "slatkoj" krivini, proletim izmedju 2 prodavca meda i uletim covjeku u avliju. Spasilo me je to sto je bio audi s8 u pitanju. I spasilo me je to sto sam bio sam u autu i sto nikog nije bilo u avliji. A zurio sam do Mostara, da ustedim tih 15 minuta i da popijem kafu kad stignem. Malo je falilo da je ne popijem vise nikad ( a prosao sam bez ijedne ogrebotine ).

p.s. Ja imam 5 brzina i 120-130 idem na nekih malo manje od 2500 obrtaja petom.
'dje me nađe sa slatkom krivinom :D
To se mjesto zove Podorašac. I opasnije je iz Mostara uzbrdo nego iz Sa nizbrdo, nemam pojma kako.
Pas joj maaajku, o toj krivini počnem misliti kad idem prema autu na parkingu u Mostaru, i opet kad dođem do nje zaboravim bude prebrzo i uvijek se maalko prepadnem. Al tih letova između medova fala Bogu još nisam imao. Nek si hairli prošao.
cheguevara_k1

#70 Re: Jedan jako poucan klip...

Post by cheguevara_k1 »

Znam kako se to mjesto zove. I juce sam se smijao, na istom mjestu me zaustavio policajac koji je prije par godina bio na uvidjaju :D I smije se covjek, kaze :" Sve je isto, osim auta i brzine" ( preticanje kamiona preko pune :roll: )
Ja odozdo kad idem, cim vidim tablu Podorasac, usporim i cekam kad ce ta krivina, a iz SA uvijek zaboravim yebla ona sebe :)
madner

#71 Re: Jedan jako poucan klip...

Post by madner »

Jesi se uspjeo dogovorit?

Vidim klip je bio ucinkovit :D
cheguevara_k1

#72 Re: Jedan jako poucan klip...

Post by cheguevara_k1 »

Nije bilo potrebe za dogovaranjem. Kriv sam, moja je greska sto mi je bilo mrsko da nizbrdo idem 10 na sat, pa sam pretekao kamion preko pune. Malo protabiri zakon, pa ces naci tacku koja kaze, da ukoliko se motorno vozilo krece magistralnim putem, brzinom manjom od 20 Km/H preticanje je dozvoljeno i preko puno, ukoliko to ne ugrozava ostale ucesnike u saobracaju. Tako da cak nisam imao ni prekoracenje brzine prilikom tog preticanja. U ostalom, da klip nije bio ucinkovit, policajac bi rekao: "Sve je isto, osim auta".
madner

#73 Re: Jedan jako poucan klip...

Post by madner »

Nisam znao, fino.
terapija

#74 Re: Jedan jako poucan klip...

Post by terapija »

Da se mene pita, (srecom ne pita) dao bih nagradu za zivotno djelo, onom ko usavrsi uredjaj koji dinamicki podesava blokadu tj. max brzinu u zavisnosti od dionice puta kojim se vozi. Pa lijepo ako je ogranicenje 60, ti ochepi do kraja, ali auto nece preko 60. Ko bude cackao po blokadi, dozivotno oduzimanje prava na voznju cak i bicikla.

I ja obozavam brzu voznju ali hebem mu misha, za to postoje predvidjena mjesta, a bogami i vozila. Sta ima neki jado s kecom da ulazi u krivinu 90. Pa to je unaprijed osudjeno na propast. Hajde da je to nov kec npr. neki GTI, ali ja nisam jos vidio tehnicki 100% ispravnog...
madner

#75 Re: Jedan jako poucan klip...

Post by madner »

To je vec odavno izvodljivo treba ti malo bolji GPS uredjaj, ali garantujem ti da ta firma koja ga ugradi u svoje auto odma gubi srasno puno kupaca.
Post Reply