Ne bi to nista puno popravilo situaciju...mensurbh wrote:Da imam mogućnost, da predstavljam neku (zakonodavnu) vlast, samanjio bih smrtnu stopu na našim cestama zbog sudara i raznih nezgoda najmanje za 50%, jednostavno:
- značajno povećanje plate policajcima, kako bi se smanjila mogućnost potkupljivanja i koripcije,
- enormno velike cijene/kazne za prekršaje, kako novčane tako i zatvorske, i
- redovna kontrola tehničke sipravnosti vozila (ne možeš voziti bez ovog i sl.)
Glavni razlog, policija u saobracaju jedino sto radi je kontrola brzine, crveno svjetlo i puna linija. A milion drugih prekrsaja, nekad i opasnijih, npr. stiskanje gasa prilikom prestizanja, niko ne sankcionise. U HR sada primjenjuju slican koncept sa enormno visokim kaznama i sta ce opet biti, garant nista. Kod nas ima najvise policije na cestama, toliko da ne mozes normalno ni voziti. Kada govorimo o krsenju ogranicenja brzine, u drugim Eu zemljama se to ogranicenje mnogo cesce krsi, pa opet stoje bolje od nas po tim "crnim statistikama". Recimo Italija, tamo 30% auta vozi preko ogranicenja.
Ono sto nasim vozacima fali je poznavanje mogucnosti vozila i znanja nekih osnovnih stvari. Dosta vozaca ni ne gleda u retrovizor, ne cudi me kad ih u nekim autoskolama ni ne uce tome. A koliko meni to god glupo djelovalo, skuzio sam da dosta ljudi kako nauci vozit u autoskoli, tako vozi prakticno i kasnije, bez nekog usavrsavanja. Nedavno jedan lik se vozi samnom, ima dugo vozacku, ja parkiram auto, u prvu i ugasim a on, nisi potegnuo rucnu. Koji ce mi klinac rucna, stojim na ravnom. Kaze ja uvijek potegnem, zasto, naucili ga tako u autoskoli. Tu nastaje problem sa nekompetentnim instruktorima u autoskolama, koji potpuno ne osposobe vozaca za voznju. Eto primjera radi, polaganje za A kategoriju, mislim da se do ove godine, moglo raditi iskljucivo na Vespi. Pa kakve veze imaju Vespa i npr. sportski motor?! Osim 2 tocka, gotovo nikakve...
Dalje, nema neke osnovne kulture u saobracaju. Kad sam vec poceo sa Italijom, recimo njihov promet u gradu, za nase standarde je apsolutna katastrofa. Gdje je 1 traka, auti se guraju u dvije, gdje su dvije, auti se guraju kao da postoje 3 trake. Dodjes na kruzni tok, pice ljudi kruznim po 60-ak km/h, sa svih strana naljecu neki skuteri i auti i opet se ne sudaraju svako malo. Kod nas da je tako, bio bi svakih pola sata (al bukvalno) bar po jedan udes. Onda ja nigdje u Eu nisam vidio toliko papaka kao kod nas, koji se vuku polako. Ako je ogranicenje 60, tamo se svi trude da voze najblize sto mogu ogranicenju, a nema netolerantnih likova koji se vuku 40 km/h gdje smiju 60 km/h. Jer ce ih policajac tamo i za pravljenje kolone kazniti, sto je po meni sasvim korektno. Nego da drugima vade zivce djabe i ponasaju se kao da je cesta njihovo privatno vlasnistvo.
Koliko sam puta kod nas vidio lika koji vozi 70 km/h, zivcira ljude iza sebe i svi ga preticu, nekad i na opasnim mjestima, jer im je dopizdilo da se vuku iza njega. I cesto se zapitam, kako taj lik ne skonta da tako sporom voznjom ugrozava i samoga sebe, jer dodje li do kakvog udesa pri preticanju, velike su sanse da ce i on neslavno zavrsiti. A da vozi normalno, 80% tih ljudi ga i ne bi prestizalo.
Ima kod nas pored ovih jos mnogo stvari koje bi se mogle i morale popraviti. Nisu to neke neizvodive stvari, samo treba doci neko pametan ko razumije situaciju i prihvatit se posla. Al proci ce do toga jos mnogo vremena, jer dok u foteljama sjede ljudi koji su tu dosli stelom, a ne kvalitetom svoga rada, nista se nece promjeniti.