@eluna
Zvucis mi kao pametna djevojka i slazem se sa nekim tvojim stavovima ali bih ti skrenuo paznju da feredza koju ti stalno spominjes i nikab nisu isto a ovdje je rijec o zabrani nikaba a ne feredze(moguce da nisam upravu jer ipak nisam strucnjak,ali koliko sam ja razumio feredza je ono sto se kod nas kaze za one koje su se 'podbulile',dakle pokrivene su od noznih clanaka do glave na kojoj je marama a nije cijelo lice pokriveno,a i sake im nisu pokrivene dok je nikab ono sto se pocelo zvat 'ninjama',pokrivene od glave do pete,ukljucujuci i lice i sake-ako grijesim molim da me ispravite posto sam primjetio da mnogima nije jasna razlika).
P.S.Hvala na starim razglednicama,covjek se odmori dok gleda slike nekadasnje BiH u kojoj je sve nekako bilo polako i bez srkleta...
E sad o prijedlogu zakona.Na ovim prostorima je ova pojava nosenja nikaba jos od 92.-ge prisutna.Pa zar nikom nije bar zanimljivo,da ne kazem sumnjivo,da se to odjednom sad pocelo potencirati!?Nikom nije palo na pamet da predlagacima zakona o zabrani nosenja nikaba upravo nije cilj ovo sto mi sad radimo,raspravljamo o toliko nevaznoj stvari kao sto je ova umjesto da pricamo o stvarnim problemima kojih u ovoj drzavi ima napretek(sad ce neko reci da je i nikab problem jer je povezan sa terorizmom a terorizam jeste problem i sl.Ali sve i da nikab ima ikakve veze sa terorizmom,a nema,sam terorizam ne spada u glavne probleme ove zemlje).A stvarni problemi su privreda pred kolapsom,pola miliona nezaposlenih,stotine hiljada ljudi koji si jedva jedan posten obrok dnevno mogu priustit,penzioneri koji od svojih penzija ne mogu sebi ni hranu da kupe a kamoli potrebne lijekove,nepostojanje drzavne strategije ni u jednoj sferi drustva,mito i korupcija na svim nivoima vlasti,itd.,itd.,da ne nabrajam dalje,shvatili ste sta hocu da kazem.I u takvoj atmosferi,pred izbore prije kojih se obicno prica o promasajima i kriminalu stranaka,jedna od stranaka koje vaze za najkriminogenije,SNSD,pokrece takvo jedno pitanje/dimnu bombu pred Parlamentom i u javnosti.Zaboga,odjednom se odrasli muskarci u punoj snazi(D.Kalabic) boje jedne zene u nikabu.Kao strah ih da ce im nesto uradit.Previse gledanja trecerazrednih filmova,stvarna briga za sigurnost ili jednostavno skretanje paznje sa pravih problema za koje bi trebali da odgovaraju?Sta je tacnije od to troje prosudite sami(namjerno kao jedan od razloga nisam htio da stavljam netolerantnost prema drugacijim od sebe jer bi to samo jos vise odvelo raspravu u nezeljenom pravcu a ionako ne smatram da je to razlog prijedloga zakona).Ovo je oprobana taktika diverzija i skretanja sa stvari u kojima bi se mogla naci vlastita odgovornost koju gledamo zadnjih najmanje 15 godina a ocito je da jos uvijek uspijeva...Uvijek se po tome ko predlaze neki zakon i sta njegovim provodjenjem moze da dobije ili izgubi moglo da dokuce pravi motivi predlagaca zakona.U ovom slucaju to nije odjednom probudjeni strah od nikaba nego jednostavno izbjegavanje polaganja racuna za neispunjene ciljeve od prije 4 godine pa umjesto da ljudi otvore oci i shvate da nisu nista uradili od onog sto su obecavali prije 4 godine i da zbog tog ih ne izaberu ponovo trebalo je izmisliti nesto cime ce se isprepadati ljudi i jos jednom zbiti nacionalni tor(prosle izbore se ljude plasilo ukidanjem RS-a iako je svako znao da je to nemoguce uraditi,bar ne na taj nacin a izgleda da ce ovaj put taktika biti prijetnja muslimanskim terorizmom i nikabom kao svojevrsnim eksponentom tog terorizma kako ga oni vide.Bice zanimljivo sta ce i 'druga strana' da izabere kao predizbornu dimnu bombu,prosli put je to bilo 100% BiH).To je moje misljenje zasto i zasto bas sada je pokrenuta ova polemika.Mozda grijesim ali mislim da,ako nista,tu nesto smrdi.
Ali,ako zanemarimo politicku podlogu ovoga svega,smatram da se ima sta pricati o ovoj temi koja zadire u mnoge sfere od ljudskih prava preko finansijskog polozaja pa do same vjere.Nisam strucnjak ni za jedno od ovoga ali ono sto znam o tematici je dovoljno da imam kolko-tolko izgradjen stav o tome.Kao prvo ja nisam za usvajanje zakona o zabrani nosenja nikaba.Jednostavno zato sto zadire u neke od temelja evropske konvencije o ljudskim pravima.Takav jedan zakon moze proci u Francuskoj ili Belgiji,moguce da ce proci i u Holandiji gdje je jedna od najjacih stranaka Antimuslimanska stranka(zamislite da se kod nas osnuje antikriscanska iili anticrnacka stranaka a kamoli da bude druga,treca po snazi ko sto je ova antimuslimanska u Holandiji,pa tu bi stranku ukinuli ovdje proglasavajuci nas nazadnim i sovinistima,Talibanima,rasistima,i kakvim sve ne ali u Holandiji je to OK),dakle takvi zakoni mogu proci u tim zemljama iako krse neke od ljudskih prava ali BiH je ipak zemlja u kojoj je vecinsko stanovnistvo muslimanske vjeroispovijesti tako da gledano i iz samo tog ugla taj zakon nema sansi ovdje.E sad,iako sam za slobodu kod izbora da li to nositi ili ne pripadam vecini onih ovdje koji su za dozvolu nosenja nikaba ali uz odredjene uslove kao sto su obaveza da u identifikacionim dokumentima postoji slika u kojoj se vidi cijelo lice osobe koja nosi nikab i obaveza da na zahtjev ovlastene osobe ista mora pokazati i svoje lice u svrhu identifikacije ili zabrana upravljanja motornim vozilima u nikabu jer smatram da zaista umanjuje vozacke sposobnosti dovodeci time u opasnost ostale ucesnike saobracaja(kao sto je uostalom i slucaj kod SVIH zenskih vozaca

sala cure,sala,ne lincujte me odmah

) ili recimo kod polaganja ispita u skolama i fakultetima.Razloga za ovo ima dosta,vecinu su i ostali forumasi iznijeli i vecina se sa ovim slaze tako da ne moram navodit posebno primjere za to.Sto se tice prakticne strane mislim da ni ona ne bi bila problem jer i sad,tj.ne sad nego odavno,na mjestima gdje postoji mogucnost potrebe za identifikaciju ovakvih zena i sad radi dosta osoblja zenskog spola koje bi mogli da utvrde identit zena pod nikabom-na aerodromima,salter salama,fakultetima,ima i u policiji i granicnoj policiji dosta zena koje i jesu tu bas da mogu pretrest druge zene imale one nikab ili ne,pa na utakmicama i po racijama u kaficima odavno zenski policajci pretresaju zene,ne vidim zasto to ne bi mogle i sa zenama koje nose nikab.Ako ih nema dovoljno jos bolje-razlog vise da se zaposli jos koja zena u snagama reda,ionako ih ima dosta nezaposlenih a i,ruku na srce,oku ugodnije je vidjet zensku policajku nego policajca

.Znaci,iako mi se licno ne svidjaju nikabi jer smatram da nisu produkt naseg podneblja smatram da je potrebno dopustit onima koji to zele da ih nose ali uz vec navedene uslove.
Medjutim,mislim da je daleko vazniji problem o kome se ovdje radi razlog zbog kojih se djevojke odlucuju na nosenje nikaba i uopste prakticiranje Islama na nacin na koji to rade Selefije.Tacno je da ima onih koji to rade cisto iz nekih ubjedjenja ali na zalost je i tacno da veliki procenat sljedbenika Selefizma(kod nas popularno nazvanih Vehabije,mada to nije isto)se na takvo nesto odlucuju cisto iz finansijskih pobuda.Sad ce se vjerovatno javit mnogi da me demantuju da je to razlog i odmah im kazem da ne mislim da je to razlog kod svih ali veliki postotak sadasnjih tzv.vehabija su nezaposleni,neobrazovani,mladi ljudi iz ruralnih krajeva nase i susjednih zemalja(dosta ih ima u BiH iz Sandzaka),koji iza sebe imaju podeblji policijski dosije(svima vam je poznata zivotna prica kojekakvih Iksova,Oksova,Handala,Abu ovih-onih i inih 'vjernika' )i kao takvi nemaju veliku mogucnost zaposlenja u BiH i jedini izlaz vide u vjeri.Ali to nije problem,problem je sto 'preobrazaj' takvih spodoba,lopova i narkomana kao i drugih postenih ali siromasnih i neobrazovanih mladih ljudi bez perspektive u 'vjernike' cesto finansiraju centri izvan BiH kao sto je islamski centar u Austriji na celu sa onim Nedzadom Balkanom i koriste podloznost uticajima tog sloja mladih i indoktriniraju ih najradikalnijim verzijama Islama koji svoju potporu ni u Saudijskoj Arabiji nema a kamoli da je to prirodno na nasem tlu.Urbane legende koje govore kako su djevojke placene da nose nikabe a muskarci brade i trofrtaljne hlace nisu samo legende,to je zaista tako i to znam i iz par licnih saznanja a i sami mozete ukljucit malo logiku pa skontat da njihov nacin zivota neko mora finansirati jer mnogi od njih ne rade nigdje,ne bave se zemljoradnjom,a imaju po dvoje,troje,neki i vise djece,vozaju automobile(onaj Palislamovic sto je optuzen da je organizator napada u Bugojnu vozio neki dzip,zivio u iznajmljenoj kuci u Sarajevu a nigdje nije radio),imaju mobitele,nisu poderani,nisu gladni.....Odakle?Od have?Otkrili neko drvece na kojem rastu pare za koje mi ne znamo?Po tim nekim saznanjima muskarci dobijaju oko 500km mjesecno kao neke pomoci,kako li to oni vec zovu,a zene za nosenje nikaba i do 1000km mjesecno(eto zene,navalite

).A i naivno bi bilo brate mislit da su dojucerasnji lopovi,alkoholicari i narkomani preko noci otkrili vjeru i sad odjednom oni vjernici,kakvi,jednostavno nasli ljudi stabilan izvor prihoda a ne moraju nesto radit puno da bi dobili platu.S druge strane,njihovim finansijerima je i bitnije da fizicki,svojim izgledom,manifestuju pripadnost toj nekoj struji u Islamu nego da li su oni i istinski vjernici za koje se izdaju i tako vuk sit a ovce na broju.Opet ponavljam,nisu sve selefije i vehabije na taj nacin postali to sto jesu,da ne bude zabune.I ja uopste ne okrivljujem takve ljude za to sto rade,iako bi neki mozda rekli da je to licemjerno ali ne,mnogi od njih jednostavno nisu imali izbora,bilo im je ili da umru od gladi ili da prihvate ponudjene pare pod tim uslovima.Mozda bi sutra i neki od nas u takvoj dilemi izabrali to,ko zna.Pravi krivac za to nisu ni ti kojekakvi finansijeri ciji motivi i namjere jos uvijek nisu jasni.Krivac je nasa drzava koja se ne pozabavi tim problemom,ne pruzi tim jadnim ljudima neku zdravu alternativu,neku pomoc,bilo sta sto bi ih odvratilo od toga da se okrenu nekom radikalizmu.Svima je jasno da su bijeda i siromastvo idealno tlo za sijanje takvih ideologija kojima razni mracnjaci manipulisu zarad svojih nekih ciljeva a ti ciljevi su uglavnom jako sumnjivi,u najmanju ruku.Jasno je da u ambijentu u kojem se nalazimo danas ni drzava nema neku veliku finansijsku slobodu da pomaze svima ali tu se opet vracamo na politicare s pocetka price koji ce nama svima radije zamazat oci izmisljenim problemima poput nikaba umjesto da pricamo o parama koje su pokrali a sa kojima bi se rijesili,ne posljedice problema kao sto je nikab,nego sami uzroci tih problema a to su bijeda i siromastvo koje su upravo ti isti politicari napravili,sto svojim kriminalom,sto nesposobnoscu da ista naprave sa parama koje su imali na raspolaganju.Terorizam i radikalizam ovakvog tipa koji pojedini politicari imputiraju nekim dijelovima naseg drustva se po pravilu u svijetu javljaju upravo medju siromasnim,besperspektivnim slojevima koji su podlozni raznim manipulacijama kao sto se lako moze desiti i kod nas i ako se to desi nece krivci biti te neke selefije i vehabije nego upravo ti politicari koji danas kao upozoravaju na njih jer oni su ti koji trebaju da obezbijede sredstva i klimu da se ti mladi ljudi okrenu necem drugom a ne radikalizmu.Ali lakse je govorit kako jedna Nadja Dizdarevic ne treba da bude u Parlamentu od toga sto ona mozda nema drugog nacina da prehrani svoju djecu nego da prima pare od nekoga ko joj govori sta i kako da se ponasa.Moze se sutra i ukinuti nikab ali ako se ne rijese uzroci i razlozi zbog kojeg ga neke djevojke nose nista se nece postic,samo ce bit veci belaj.
Drugi veliki razlog,pored siromastva,koji cesto dovodi do toga da vidjamo djevojke u nikabu je i cisto neznanje,toliko prisutno kod svih sljedbenika raznih radikalnih ideologija bilo koje vjere.Vecina,skoro svi,zagovornika nosenja nikaba pravdaju to nekim kvazivjerskim propisima,obavezama vjernica,obicajima(cijim obicajima?!),kojekakvim ciriba-ciribu pricama.Takve price piju vodu kod vjerski i uopce neobrazovanih ljudi koje i ciljaju ti i slicni vjerski propovjednici,kojekakvi samoproglaseni imami,jos malo pa ce se pocet proglasavt novim Bozijim poslanicima kako je,gluho bilo,krenulo.Pri tome mnogi ne razumiju razliku izmedju vjere,tradicije i kulture.Nikab,onakav o kakvom ovdje pricamo,mozda negdje i jeste dio tradicije ili kulture,ali dio vjere sigurno NIJE.A i to gdje jeste dio tradicije i kulture to sigurno nije kod muslimanki u Bosni i Hercegovini.Da,bilo je i prije slucajeva i u BiH da su zene u nikabu ali to je bila velika manjina,vecina je bila pokrivena ali sa vidljivim licem(recimo moja pranena nije uopste bila pokrivena,dok mi je nena rahmetli ne da nije bila pokrivena nego je jos prije Drugog svjetskog rata nosila komplet iz prve kolekcije CoCo Chanel(ziva istina,imam negdje i sliku

)a nije bila jedina nepokrivena.Prva za koju znam sa te tatine strane da je bila pokrivena mi je bila nenina nena,znaci moja pra-pranena,to negdje pretproslog vijeka

a ni ona nije nosila nikab nego samo maramu,i tu imam negdje staru sliku).Tako da nikab sigurno nije tekovina bosanske ni tradicije ni kulture nego je uvezeni element koji se ovdasnjim neukim,novopecenim muslimanima prodaje kao takav(nadam se da se nece niko uvrijediti)a ni u mnogim zemljama u kojima je na snazi Serijatski zakon nikab nije dio tradicije ni kulture pa nije ni obavezan kao takav.Koliko sam ja upoznat nigdje se u Kur'anu ni u Hadisu ne da se ne obavezuje nego nisam siguran da se nikab uopste i spominje!Spominje se kako zena treba da bude obucena-lice i sake otkrivene sto nije slucaj kod nikaba.Neko je naveo prelijep primjer da zena moze Hadz da obavi samo otkrivena lica.Bolji primjer i veci dokaz za neutemeljenost nikaba u samoj vjeri niko vam ne moze dati!!!To sto ima mjesta na kojima preovladava Islam na kojima zene sto zbog tradicije a sto jednostavno zbog klimatskih uslova i nose nikab to ga ne opravdava u Bosni i Hercegovini gdje takvi klimatski uslovi ne vladaju nit postoji neka tradicija nosenja istog.Tvrdit da ima takvih razloga ovdje bi bilo slicno kao da neko tvrdi da,posto je prije 6 vijekova tradicija i obicaj bilo da se na Hadz ide karavanima na kamilama da treba i sad tako ici na Hadz a ne avionima i autobusima.Znaci,ne samo da je obaveza nosenja nikaba neutemeljena u tradiciji i kulturi ovdasnjih muslimanki nego i u vjerskoj literaturi nije opravdana.Svi koji se bolje razumiju u tu materiju molim ih da mi nadju suru ili ajet u Kur'anu ili bilo gdje u Hadisu gdje se nosenje nikaba nalaze muslimankama(znaci nikaba a ne feredze)kao farz!Ako sam pogrijesio javno cu se izviniti ovdje svima koji nose i zagovaraju nosenje nikaba!
Dok smatram da drzava treba da se pozabavi socijalnim aspektima ovog problema obezbjedjujuci ljudima bilo kakvu alternativu kroz programe edukacije,zaposljavanja i sticanja uslova za kolko-tolko normalan zivot ljudima koji jedini izbor za prezivljavanje imaju ako se priklone nekim radikalima(bilo koje vjere) pa ako i dalje odluce da ih takvo tumacenje vjere privlaci-Boze moj,bar ce to izabrati svojom voljom a ne kad im je to jedini izbor,dotle smatram da bi se Islamska zajednica na celu sa reis-ul-ulemom Mustafom ef.Cericem trebala aktivnije pozabaviti vjerskim aspektima ovoga problema umjesto da pomalo licemjerno i dalje suti i ne adresira problem i ne nudi moguca rjesenja za njega.Treba ljudima jasno pokazati sta je vjera a sta pogresno tumacenje vjere.Mnogi bi se problemi tako rijesili.
Neki su izrazili zabrinutost da ima djevojaka koje su prisiljene da nose nikab jer ih suprug na to tjera.Nisam jos uvijek javno cuo za neki takav slucaj kod nas ali nakon usvajanja zakona protiv nosenja nikaba i burke u Francuskoj procitao sam da je kod njih strogo zabranjeno da tjeraju zene na to i za one koji budu prisiljavali zene da protiv njihove volje nose nikab predvidjene su stroge zatvorske i novcane kazne,cini mi se do 5 godina zatvora i do 50 000 eura kazne,ako ne i strozije.
Dakle da konacno rezimiram

-smatram da nikab nije ukorijenjen u nasoj tradiciji i kulturi kao ni u samoj vjeri i smatram ga kao nesto uvezeno na ovo podneblje i kao takvo ga ne odobravam(isto tako ne odobravam ni muski dio uniforme iz tog miljea sa poznatim trofrtaljnim hlacama kao sto ne odobravam ni kojekakve agresivne krstove/krizeve/mjesece i zvijezde od po kile oko vrata ali to vec nije tema sada)ali nikako ga se ne bi trebalo ni smjelo zabraniti jer je nosenje nikaba,uz odredjene ustupke prilikom identifikacije,pravo svih onih koji ga smatraju ispravnim i u tome ne vidim nista lose a ni prijetece po druge.Druga je stvar sto se mi svi osjecamo nelagodno pored onoga sto nam je strano i nepoznato,ali to nije razlog da to odmah i zabranjujemo dok god ne postoji pravi,pravni i valjani razlog za to.Pa u najvecoj metropoli na svijetu,New Yorku,koja je po mnogo cemu centar svijeta a i koja bi mozda imala razloga za averziju prema takvom nacinu ispoljavanja vjere zbog dogadjaja 11.septembra 2001.-ve,ima koliko hoces zena u nikabu,niko ih i ne primjecuje,ne znam zasto bi onda to kod nas trebalo da bude problem.Mozda zato sto se neko nelagodno osjeca pored njih?!Sta je sledece,neko ce se nelagodno osjecat u blizini Jehovinih svjedoka,tetoviranih i ispirsanih,crnaca,eskima,homoseksualaca....Hocemo i njih onda zabranit?!Zamislite da neko kaze da treba zabranit Mormonima u SAD da nose svoje velike sesire i crne duge kapute,kao,teze ih je identifikovat ako se desi kakav zlocin,mogu sakrit u sesir pistolj da ga niko ne vidi i slicno?Pa tog bi u SAD razapela odmah razna udruzenja za zastitu ljudskih prava.Ili,ne daj Boze,da neko stisne petlju pa da zatrazi da se zabrani nosnja ortodoksnih Hasidskih Jevreja!?I oni su u dugim crnim kaputima ispod kojih se svasta moze sakrit,imaju duge kose i brade,kape one svoje ili sesire,brada i kosa im prekrivaju vecinu lica pa jos i kape,nek neko za njih proba da kaze da ih je tesko identifikovat ako se neko u njih prerusi!Pa ne treba vam ni napominjat kakava bi se frka digla kad bi neko to htio zabranit,odmah bi ga proglasili antisemitom,rasistom,negatorom Holokausta,nema sta sve ne bi izmislili i taj politicar koji bi to predlozio zavrsio bi svoju karijeru istog trena,ako bi i prezivio uopste!Tako da zabrana nije rjesenje i obicno takve zabrane samo donose kontraefekte,pogotovo sto pricamo o zemlji koja,svidjalo se to nekom ili ne,ipak ima vecinsko stanovnistvo muslimanske vjeroispovjesti.
Zato lijepe moje i lijepi moji,be hairli,everybody just stay cool

i ne podlijezite kojekakvim provokacijama i predizbornim patkama,guskama i ostalim zivotinjama.