Milić Vukašinović

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
tokio25

#476 Re: Milić Vukašinović

Post by tokio25 »

milojicabrzi wrote: 16/05/2026 10:04
Better Man wrote: 15/05/2026 23:36 Leb i Sol su išli 1990 u Ameriku u New York da održe koncerte i snimili su live album. Ne znam da li je to bila samo dogovorena turneja svirki po Americi ili su pokušavali proboj na svjetsku scenu. Budimo realni, danas Vlatko jeste gitarista svjetskih razmjera i sigurno spada među najveće gitarista svijeta.
Ma o toj svirci u USA je kolalo i pričalo se svašta. Mislim da je bend gurao priču o planetarnom uspjehu dok je realnost bila da su to više bile svirke po noćnim klubovima, gdje publika ne dolazi ciljano nikoga da sluša, već klub ima program i zabavu, pa ko te zapadne te večeri ako navratiš.

Live album, sa nekih 5-6 pjesama + blagoslov sveštenika pred polazak i studijska verzija "Uči me majko", da se popuni prostor na kaseti.
Miša mu njegovog, Štulić izda trostruki live album. Zbog toga je sva ta priča sa Leb i Sol u Americi, dosta čudna.

Vlatko jeste svjetsko ime i virtuoz, ali stvarno mu ne ide ta neka popularnost izvan Balkana, kao npr. Bregoviću.

Koja iz Discipline jeste imao taj dio karijere vani, jedno vrijeme je i živio u Londonu, ako nije i sada tamo, ali ta muzika nikada nije imala široki krug slušalaca, pa je sa Disciplinom često dolazio na ove prostore, gdje je imao nekadašnju bazu publike.

Ne znam koliki je njegov omjer uspjeha vani, ali vjerujem da je mogao od toga da živi i plaća račune, opet kažem, prilično neprofitna je to vrsta muzike.

Dubioza jeste fenomen u tom smislu i oni su bend koji već dugo svira velike festivalske svirke u mjestima gdje nema naše dijaspore (tipa Mađarska, Poljska), kao i Zapadnoj Evropi, pa se može reći da imaju veću bazu inostrane publike, a dijaspora svakako nije publika za tu vrstu muzike (oni više slušaju džigeru i narodnjake).

Te svirke po inostranstvu za ljude sa naših prostora koji su tamo, organizuju npr. Crvena Jabuka, Prljavo Kazalište, a vidim i Van Gogh se začešljao i ide po Njemačkoj, Švicarskoj, ali opet mislim to su klupske svirke za par stotina ljudi.

Laibach nisam nešto pomno pratio, tako da o njihovom proboju vani i bazi publike ne znam detalje, ali čuo sam da imaju vrhunsku zvučnu i vizuelnu produkciju na svirkama.
laibach nije toliko globalno uspio
vise je to uspjeh srednja europa
njemacka austrija svicarska to prvenstveno a onda pomalo ostalo
al su sa uticajem mozda i najjaci bend sa ovih prostora ikad
Better Man

#477 Re: Milić Vukašinović

Post by Better Man »

milojicabrzi wrote: 16/05/2026 10:10
Better Man wrote: 15/05/2026 23:24 Stonesi nisu bili 1999.g, već 1998.g u mjesecu augustu u Zagrebu na Hipodromu spektakl od koncerta pred 80 hiljada ljudi.
U pravu si drugar, prošlo je puno vremena, pa fulim po koji datum :D

Ne znam je li tada Ž.A. Čičak organizovao neki odlazak, ili se išlo u spostvenim aranžmanima, ali Zlaja je bio oduševljen kako Keith Richards svira :thumbup:

Inače i Zlaja je nešto svirao gitaru, pa se znao uklljučiti u tim večernjim sessionima u Marquee, znalo je tu biti zanimljivih ekipa, i sam odsvirah par sessiona tamo. :thumbup:
Naravno da jeste.Išlo se u organizaciji mog prijatelja, legendarnog Želimira Altarca Čička. Bila su dva puna autobusa, a Čičak je išao sa svojim automobilom i bio ispred buseva. Tada smo zaglavili na Izačiću. Bila su dvojica iz Republike Srpske koji su išli s nama i na granici je bio problem zbog njih, jer njima su trebale vize. Čička je prvi prošao granicu i produžio. Brzo je skontao da je neki problem, jer nas nema i vratio se i pokušao je da graničare odobrovolji da puste tu dvojicu, ovima pukne film i sve nas izbace iz busa da ga detaljno pregledaju i tada nađu za jednim sjedištem travu. Nisu nas htjeli pustiti dok ne kažemo čija je. Niko ne zna, ovi što je njihova su šutili. I na kraju nas pustite, ali skinuše dvojicu iza čijih sjedišta je bila trava i još dvojicu, a nas pustiše. Kako ova dvojica iza čijih sjedišta je bila trava nisu bilo krivi, tj. trava nije bila njihova, pustili su ih i oni su došli za nama u Zagreb. Zato 1999. godine kad smo išli na Metallicu u Ljubljanu, čim je baš krenuo iz Sarajeva Čičak održao govor i rekao ko ima trave nek popuši do granice i riješi se iste, jer ne želi da zaglavi na granici kao prošli put. Lijepo je čuti da si i Ti svirao nekad. Sviraš li danas?
suspect_zero

#478 Re: Milić Vukašinović

Post by suspect_zero »

Kontam Milić umro.
tokio25

#479 Re: Milić Vukašinović

Post by tokio25 »

nije al je jednom nogom u grobu
RodrigoMendoza

#480 Re: Milić Vukašinović

Post by RodrigoMendoza »

Ja sam s Čičkom išao na Led Zeppelin (Page i Plant) 1998. u Zagrebu. :mrgreen:

R.I.P. legendo :bih:

Image
Better Man

#481 Re: Milić Vukašinović

Post by Better Man »

milojicabrzi wrote: 16/05/2026 10:04
Better Man wrote: 15/05/2026 23:36 Leb i Sol su išli 1990 u Ameriku u New York da održe koncerte i snimili su live album. Ne znam da li je to bila samo dogovorena turneja svirki po Americi ili su pokušavali proboj na svjetsku scenu. Budimo realni, danas Vlatko jeste gitarista svjetskih razmjera i sigurno spada među najveće gitarista svijeta.
Ma o toj svirci u USA je kolalo i pričalo se svašta. Mislim da je bend gurao priču o planetarnom uspjehu dok je realnost bila da su to više bile svirke po noćnim klubovima, gdje publika ne dolazi ciljano nikoga da sluša, već klub ima program i zabavu, pa ko te zapadne te večeri ako navratiš.

Live album, sa nekih 5-6 pjesama + blagoslov sveštenika pred polazak i studijska verzija "Uči me majko", da se popuni prostor na kaseti.
Miša mu njegovog, Štulić izda trostruki live album. Zbog toga je sva ta priča sa Leb i Sol u Americi, dosta čudna.

Vlatko jeste svjetsko ime i virtuoz, ali stvarno mu ne ide ta neka popularnost izvan Balkana, kao npr. Bregoviću.

Koja iz Discipline jeste imao taj dio karijere vani, jedno vrijeme je i živio u Londonu, ako nije i sada tamo, ali ta muzika nikada nije imala široki krug slušalaca, pa je sa Disciplinom često dolazio na ove prostore, gdje je imao nekadašnju bazu publike.

Ne znam koliki je njegov omjer uspjeha vani, ali vjerujem da je mogao od toga da živi i plaća račune, opet kažem, prilično neprofitna je to vrsta muzike.

Dubioza jeste fenomen u tom smislu i oni su bend koji već dugo svira velike festivalske svirke u mjestima gdje nema naše dijaspore (tipa Mađarska, Poljska), kao i Zapadnoj Evropi, pa se može reći da imaju veću bazu inostrane publike, a dijaspora svakako nije publika za tu vrstu muzike (oni više slušaju džigeru i narodnjake).

Te svirke po inostranstvu za ljude sa naših prostora koji su tamo, organizuju npr. Crvena Jabuka, Prljavo Kazalište, a vidim i Van Gogh se začešljao i ide po Njemačkoj, Švicarskoj, ali opet mislim to su klupske svirke za par stotina ljudi.

Laibach nisam nešto pomno pratio, tako da o njihovom proboju vani i bazi publike ne znam detalje, ali čuo sam da imaju vrhunsku zvučnu i vizuelnu produkciju na svirkama.
A nakon trostrukog Štulić je objavio i četverostruki live album Zadovoljština. Koja je odlaskom u London ( u Londonu živi njegova sestra) pokrenuo Englesku verziju Discipline Kičme pod imenom Disciplin A Kitchme sa crkinjom kao pjevačicom. U toj postavi je dolzazio u Sarajevo i imali su koncert u Metalcu. Albumi na Engleskom jeziku su bili mješavina pretjerano najboljih pjesama Discipline sa našeg na Engleski jezik i novih stvari. Par godina kasnije se trajno vratio u Srbiju i ponovo pokrenuo bend na našem jeziku i sa dodatnim ženskim vokalnom, Manjom Đorđević, koja je nažalost umrla od teške bolesti. U junu 2020.g Koja je imao težak moždani udar dok je bio u Londonu kod sestre i dan danas je gore. Koliko znam vratio je moć govora i oporavlja se dobro i par puta se oglasio. Jednom da podrži regionalnu muzički scenu, a drugi put da podrži studente u borbi protiv režima. Zadnji koncert u Sarajevu je imao u decembru 2019.g u podrumu, to je mali prostor kod prostorija FK Sarajevo, gdje može stati 100 ljudi. Svirka je bila fenomenalna. Manja tad više nije bila s njima i vrlo brzo je umrla.
SuperHans

#482 Re: Milić Vukašinović

Post by SuperHans »

Malo offtopic sad mi naleti Par godina za nas od Ekv i neodoljivo me podsjeća na how soon is now of smithsa
Better Man

#483 Re: Milić Vukašinović

Post by Better Man »

RodrigoMendoza wrote: 16/05/2026 16:05 Ja sam s Čičkom išao na Led Zeppelin (Page i Plant) 1998. u Zagrebu. :mrgreen:

Image
A ja sam pored Stonesa sa njim. išao na Metallicu u Ljubljanu 1999.g na stadionu Bežigrad i godinu poslije na Pearl Jam u Ljubljani u hali Tivoli. Oba koncerta su bila početkom jula, a kasnije sam uzimao preko njega karte i išao u vlastitom aranžmanu. Mnogi nisu ni svjesni koliko je Želimira Altarac Čičak zadužio grad Sarajevo i koliki je nemjerljiv doprinos dao za razvoj Sarajevske muzičke scene. Ako iko zaslužuje ulicu u Sarajevu, onda to treba da dobije on i to ne bilo koju, već onu gdje je živio. Neka ti je vječna slava i pokoj dragi moj prijatelju i još jednom Ti hvala što si mi omogućio da vidim neke od svojih muzičkih idola i hvala Ti na predivnoj posveti koju si mi napisao na prvoj stranici svoje knjige kad sam došao na sajam knjige Knjige u nišama da kupim tvoju knjigu.
Last edited by Better Man on 16/05/2026 16:28, edited 1 time in total.
RodrigoMendoza

#484 Re: Milić Vukašinović

Post by RodrigoMendoza »

Better Man wrote: 16/05/2026 16:24
RodrigoMendoza wrote: 16/05/2026 16:05 Ja sam s Čičkom išao na Led Zeppelin (Page i Plant) 1998. u Zagrebu. :mrgreen:

Image
A ja sam pored Stonesa sa nji..išao na Metallicu u Ljubljanu 1999.g na stadionu Bežigrad i godinu poslije na Pearl Jam u Ljubljani u hali Tivoli. Oba koncerta su bila početkom jula, a kasnije sam uzimao preko njega karte i išao u vlastitom aranžmanu. Mnogi nisu ni svjesni koliko je Želimira Altarwc Čičak zadužio grad Sarajevo i koliki je nemjerljiv dopri os dao za razvoj Sarajevske muzičke scene. Ako iko zaslužuje ulicu u Sarjwvu, o da to treba da dobije on i to ne bilo koji, već onu gdje je živio.
Apsolutno se slažem, svaka čast! 👍 Išli smo zajedno i na Santanu, čini mi se takođe 1998. u Zagrebu.
PixelDrifter

#485 Re: Milić Vukašinović

Post by PixelDrifter »

Cicak, legenda. Soundtrack moje mladosti u ondasnjoj Slozi, "Mamika hvata me panika", "Gamma ray", "Sebastian", itd.
RodrigoMendoza

#486 Re: Milić Vukašinović

Post by RodrigoMendoza »

PixelDrifter wrote: 16/05/2026 17:21 Cicak, legenda. Soundtrack moje mladosti u ondasnjoj Slozi, "Mamika hvata me panika", "Gamma ray", "Sebastian", itd.
Od njega sam saznao za te hašišarske bendove hahaha Birth Control, Can, Van Der Graaf i slični. Čičak legenda, to su bila lijepa vremena...
RodrigoMendoza

#487 Re: Milić Vukašinović

Post by RodrigoMendoza »

👍🎸🍻

RodrigoMendoza

#488 Re: Milić Vukašinović

Post by RodrigoMendoza »

SuperHans wrote: 16/05/2026 16:20 Malo offtopic sad mi naleti Par godina za nas od Ekv i neodoljivo me podsjeća na how soon is now of smithsa
EKV - 7 dana :mrgreen:

PixelDrifter

#489 Re: Milić Vukašinović

Post by PixelDrifter »

RodrigoMendoza wrote: 16/05/2026 17:25
PixelDrifter wrote: 16/05/2026 17:21 Cicak, legenda. Soundtrack moje mladosti u ondasnjoj Slozi, "Mamika hvata me panika", "Gamma ray", "Sebastian", itd.
Od njega sam saznao za te hašišarske bendove hahaha Birth Control, Can, Van Der Graaf i slični. Čičak legenda, to su bila lijepa vremena...
Sjajni bendovi. Samo sam ja BC i VGG slusao i prije Cicka.
RodrigoMendoza

#490 Re: Milić Vukašinović

Post by RodrigoMendoza »

PixelDrifter wrote: 16/05/2026 18:14
ISV radio je u ratu i poslije rata puštao progressive rock, krautrock i slične stvari. Moglo se tu dosta toga naučiti.

Eloy, Nektar, Jane, Amon Duul, Brainticket, Guru Guru... lista je beskonačna 😎
PixelDrifter

#491 Re: Milić Vukašinović

Post by PixelDrifter »

RodrigoMendoza wrote: 16/05/2026 18:16
PixelDrifter wrote: 16/05/2026 18:14

ISV radio je u ratu i poslije rata puštao progressive rock, krautrock i slične stvari. Moglo se tu dosta toga naučiti.

Eloy, Nektar, Jane, Amon Duul, Brainticket, Guru Guru... lista je beskonačna 😎
Stockhausen, Faust, Jane, Kin Ping Meh...Za mene je ovo muzika, uz veliki VGG. Dugme i Poljubac nisu moj ukus nikada bili.

RodrigoMendoza

#492 Re: Milić Vukašinović

Post by RodrigoMendoza »

Legendarna stvar! Imam na ploči hehehe :thumbup:
PixelDrifter

#493 Re: Milić Vukašinović

Post by PixelDrifter »

RodrigoMendoza wrote: 16/05/2026 18:29 Legendarna stvar! Imam na ploči hehehe :thumbup:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
SuperHans

#494 Re: Milić Vukašinović

Post by SuperHans »

RodrigoMendoza wrote: 16/05/2026 17:56
SuperHans wrote: 16/05/2026 16:20 Malo offtopic sad mi naleti Par godina za nas od Ekv i neodoljivo me podsjeća na how soon is now of smithsa
EKV - 7 dana :mrgreen:

Vidi fakat hahah
Post Reply