laibach nije toliko globalno uspiomilojicabrzi wrote: ↑16/05/2026 10:04Ma o toj svirci u USA je kolalo i pričalo se svašta. Mislim da je bend gurao priču o planetarnom uspjehu dok je realnost bila da su to više bile svirke po noćnim klubovima, gdje publika ne dolazi ciljano nikoga da sluša, već klub ima program i zabavu, pa ko te zapadne te večeri ako navratiš.Better Man wrote: ↑15/05/2026 23:36 Leb i Sol su išli 1990 u Ameriku u New York da održe koncerte i snimili su live album. Ne znam da li je to bila samo dogovorena turneja svirki po Americi ili su pokušavali proboj na svjetsku scenu. Budimo realni, danas Vlatko jeste gitarista svjetskih razmjera i sigurno spada među najveće gitarista svijeta.
Live album, sa nekih 5-6 pjesama + blagoslov sveštenika pred polazak i studijska verzija "Uči me majko", da se popuni prostor na kaseti.
Miša mu njegovog, Štulić izda trostruki live album. Zbog toga je sva ta priča sa Leb i Sol u Americi, dosta čudna.
Vlatko jeste svjetsko ime i virtuoz, ali stvarno mu ne ide ta neka popularnost izvan Balkana, kao npr. Bregoviću.
Koja iz Discipline jeste imao taj dio karijere vani, jedno vrijeme je i živio u Londonu, ako nije i sada tamo, ali ta muzika nikada nije imala široki krug slušalaca, pa je sa Disciplinom često dolazio na ove prostore, gdje je imao nekadašnju bazu publike.
Ne znam koliki je njegov omjer uspjeha vani, ali vjerujem da je mogao od toga da živi i plaća račune, opet kažem, prilično neprofitna je to vrsta muzike.
Dubioza jeste fenomen u tom smislu i oni su bend koji već dugo svira velike festivalske svirke u mjestima gdje nema naše dijaspore (tipa Mađarska, Poljska), kao i Zapadnoj Evropi, pa se može reći da imaju veću bazu inostrane publike, a dijaspora svakako nije publika za tu vrstu muzike (oni više slušaju džigeru i narodnjake).
Te svirke po inostranstvu za ljude sa naših prostora koji su tamo, organizuju npr. Crvena Jabuka, Prljavo Kazalište, a vidim i Van Gogh se začešljao i ide po Njemačkoj, Švicarskoj, ali opet mislim to su klupske svirke za par stotina ljudi.
Laibach nisam nešto pomno pratio, tako da o njihovom proboju vani i bazi publike ne znam detalje, ali čuo sam da imaju vrhunsku zvučnu i vizuelnu produkciju na svirkama.
vise je to uspjeh srednja europa
njemacka austrija svicarska to prvenstveno a onda pomalo ostalo
al su sa uticajem mozda i najjaci bend sa ovih prostora ikad