Dozer wrote: ↑08/10/2025 12:18
canvra888 wrote: ↑07/10/2025 18:33
Kako ne znamo?
Eto ta dva pitanja su direktno vezana jedno za drugo, zato ih i jesam pitao i postavio jedno ispod drugog.
Sam si odgovorio, Bošnjaci nisu imali svoju državu i bili su prisiljeni da naprave taj pomenuti izbor.
Šta se dešavalo sa Bošnjacima koji su se protivli sistemu? Je li treba napominjati da je činjenica da su u Jasenovcu bili ubijani i Bošnjaci koji su odbili biti dio onih koji koji su činili zločince pod NDH?
3. Po nekim procjenama, iznad 50%.
Ja sam pitao o procentu u pogledu cijele NDH, ne samo u kontekstu jedinica u BiH.
U cijeloj NDH, po procjenama, procenat Bošnjaka u domobranima je bio 10-15%, u Ustašama oko 30%. Dakle, u svakom slučaju, žestoka manjina nasuprot Hrvata.
Fabrikujes. Koliko je Bosnjaka zivjelo izvan BiH? Logicno je da se ovo pitanje moze odnositi samo na Bosnjake u BiH.
Naravno da nije logično.
Je li samo BiH bila NDH, ili se prostirala po puno većoj teritoriji?
4. Mislim da niko ne stavlja nikoga u isti rang s bilo kim po pitanju ratnih zlocina, ali isto tako je besmisleno negirati i falsifikovati istorijske cinjenice o tome samo jer se danas pripada tom nekom narodu/vjeri. Ako se to radi tako, a radi se, onda je poistovjecivanje potpuno opravdano u tom smislu.
Ovaj odgovor je opet klasično razvodnjavanje priče i neodgovaranje nedvosmisleno i direktno na dato pitanje.
Dakle, da ponovim, pitanje je bilo
"Koje su to još sistemski sprovedene zločine mimo one unutar NDH radili pa da ih stavljaš u isti rang sa Hrvatima i Srbima?"
Evil je napisao da sve što možeš napisati za Hrvate i Srbe, da možeš i za Bošnjake, u toku kada je diskusija bila o zločinima, ratu i ubijanju. Dakle, izjednačavanje.
Ja onda opet pitam ovo gore navedeno pitanje - mimo zločina koje su počinili pod NDH (u kojoj su kao vojsci svakako bili manjima u cjelokupnoj slici, i u domobranima i u Ustašama), koji su to još sistemski sprovedeni zločini Bošnjaka bili da bi se mogli staviti na isti stepen sa Hrvatima i Srbima?
Još odgovor nisam dobio.
Neces ni dobiti zeljeni odgovor jer takav ne postoji. Stvari se ne mogu posmatrati na taj tvoj nacin, jer tvoja postavka je zapravo razvodnjavanje. A tako je upravo iz razloga koji ti navedoh iznad - podrucje zivljenja.
Čuj moj željeni odgovor
Momčino, Bošnjake nijedan sud, 50-60 godina nakon drugog svjetskog rata nije osudio ni za bilo kakve sistemski sprovedene zločine, za razliku od Hrvata i Srba.
To je ČINJENICA. A ti možeš do prekosutra krečiti sa drugom spikom i pokušajem generalizaicje, bez obzira ko si i šta si.
Ne znam ni o kakvom negiranju i falsikovanju pričaš, kad sam fino odmah jučer naveo da Bošnjaci jesu činili zločine pod NDH, čiji su vrhovni orkestratori bili Hrvati. Isto tako, činjenica je da nisu bili ni idejni tvorci tih zločina (ali jesu saučesnici), niti su imali svoju državu u ime koje su radili te zločine, niti su bili dominantan narod u izvršenju tih zločina. Sve činjenice.
I OK. Ali, pitanje je bilo i koliko je Bosnjaka bilo u NDH, i kada si dobio konkretan odgovor, a koji se moze odnositi samo na podrucje na kojem su Bosnjaci zivjeli, onda okreces pricu na sire poimanje.
Dakle, da ponovim od govre već napisano, po tvojoj analogiji, NDH je bila samo na prostoru teritorije današnje Bosne i Hercegovine?
I pored pomenutih procenata, ko je bio vrhovni nalogodavac u NDH? Je li Ante Pavelić Bošnjak bio?